2017-04-05 488 瀏覽
紅磡區一向有不少廉價美食,這天與男友來到黃埔花園內的日式餃子店『Chao Chao Gyoza』,試試特色餃子~在假日的晚上8時左右來到,餐廳內客人不多,只有5成滿。店面光亮整潔,裝潢走日式速食店的風格,令人有種置身於日本的感覺。餐牌上大部分的都是餃子款式,另有一些小食,飯/麵類只有數款選擇。今天主要是想試餃子,所以很快就選定了。「Chao Chao餃子」是店內的招牌菜,由人手包製,餃子皮香脆,內裡的菜肉餡鮮甜,沾上一點醬油和辣醬就更惹味,不愧為店內人氣NO.1!一人吃掉一整碟絕對沒問題呢「洋蔥Chao Chao餃子」上沾了大量山芋芥末蓉,山芋蓉香滑,芥末不太攻鼻,跟甜甜的洋蔥餃子很夾,不用再沾醬汁也已很夠味了。「鹽菊新鮮椰菜」是椰菜加上芝麻和酸酸甜甜的醬汁,椰菜既爽口又新鮮,是一道簡單得來蠻開胃的小菜,配上餃子吃就更好。「日式牛筋豆腐煮飯」的醬汁香辣惹味「很適合用來撈飯「牛筋煮得很軟綿,豆腐和蒟蒻都很入味。不過牛筋豆腐很細碟,二人吃的話每人吃一點點就沒了。「大阪烏冬」的湯底是普通的清湯,配菜有鴨胸、日式魚蛋和豆卜,只能說跟其他菜色相比相對上沒什麼特別~「柚子梳打」十分清新,跟餃子配著
Chao Chao餃子
洋蔥Chao Chao餃子 配 山芋芥末蓉
鹽菊新鮮椰菜
日式牛筋豆腐煮飯
大阪烏冬
柚子梳打
「柚子梳打」十分清新,跟餃子配著來飲很解膩,推薦!

假如你是餃子控,又或者想平價地吃個日本料理,這兒是很不錯的選擇,而且特別適合獨個兒或二人用餐呢。

By alvahana
2017-04-04
Chao Chao餃子
洋蔥Chao Chao餃子 配 山芋芥末蓉
鹽菊新鮮椰菜
日式牛筋豆腐煮飯
柚子梳打
上星期是 Dayz 公司的Annual DinnerAnnual Dinner 在黃埔附近新開幕的酒店舉行由於Dayz 是 Dance Team 的一員在 Annual Dinner 舉行前幾天需要直接到酒店採排採排結束之後,Dayz 就直接約男人到黃埔吃飯囉~在黃埔新天地附近逛着逛着眼光就被一間日式居酒屋形式的餃子專門店吸引住呢~Dayz 最喜歡日式餃子了!二話不說就選定這一間餃餃餃子(笑)餐廳不算大是典型的日式拉麵/餃子店的裝潢令人有置身於日本小店的錯覺呢~原來這一間餃子專門店大有來頭的!在日本全國也有多間分店~Menu 上面除了有多款特式餃子之外亦有飯類、烏冬及炸物、漬物等小吃選擇眾多~每一款都好像好好味呢!而且每款的價錢都是 HKD 30-50多點幾款也不會肉痛適合像 Dayz 一般(對食物)花心的人喔~(笑)Drink Menu我跟男人分別點了柚子梳打及白桃活乳酸梳打兩款都是味道香甜的清新碳酸飲品招牌 Chao Chao 餃子(半份 - 8隻)Size 迷你的一口餃子餃子皮做得特別透薄,口感很好水煎得香脆的餃子皮裡面,包着醬油味道的豬肉+椰菜餡料好味!激辛餃子男人跟 Dayz
上星期是 Dayz 公司的Annual Dinner

Annual Dinner 在黃埔附近新開幕的酒店舉行

由於Dayz 是 Dance Team 的一員

採排結束之後,Dayz 就直接約男人到黃埔吃飯囉~

在黃埔新天地附近逛着逛着

眼光就被一間日式居酒屋形式的餃子專門店吸引住呢~
Dayz 最喜歡日式餃子了!

二話不說就選定這一間餃餃餃子(笑)

餐廳不算大

是典型的日式拉麵/餃子店的裝潢

令人有置身於日本小店的錯覺呢~
原來這一間餃子專門店大有來頭的!

在日本全國也有多間分店~

Menu 上面除了有多款特式餃子之外
亦有飯類、烏冬及炸物、漬物等小吃
選擇眾多~每一款都好像好好味呢!

而且每款的價錢都是 HKD 30-50

多點幾款也不會肉痛

適合像 Dayz 一般(對食物)花心的人喔~(笑)

Drink Menu
我跟男人分別點了柚子梳打及白桃活乳酸梳打
兩款都是味道香甜的清新碳酸飲品

招牌 Chao Chao 餃子(半份 - 8隻)
Size 迷你的一口餃子

餃子皮做得特別透薄,口感很好
水煎得香脆的餃子皮裡面,包着醬油味道的豬肉+椰菜餡料

好味!

激辛餃子
男人跟 Dayz 都是嗜辣之人

看到這款加入了沖繩唐辛子的紅皮激辛餃子,又怎能夠錯過呢?
咬下去~辣味非常突出

有驚喜的一款煎餃!!

日本蟹肉忌廉薯餅
蟹肉忌廉薯餅是一款 Dayz 很愛的炸物呢~
炸得外脆內軟

入面包着滿滿的、牛奶味濃郁的忌廉餡料

口感軟滑細膩

加上鮮甜的蟹肉~幸福的感覺!!

每天都一定要吃飯,不然會睡不着的 Dayz

點了一碗小小的日式咖哩飯
是典型的日式咖哩甜味道

白飯以日本珍珠米煮成
味道不過不失

後來追加的 Shake Shake 餃子(醬油牛油味)
差不多吃完的時候

我們看到旁邊桌的客人點了 Shake Shake 餃子

好像蠻有趣呢~

所以忍不住也點了一份(笑)

餃子皮沿用秋田縣稻米磨成粉製成

感覺比剛剛吃過的煎餃厚實
經過油炸後變得非常酥脆
加入調味粉後就可以把紙袋摺起來
然後瘋狂舞動一下

好讓調味粉平均地沾在每一件炸餃子上

一打開紙袋

就聞到濃郁的醬油牛油香氣了~
調味粉的味道偏濃及咸

略嫌搶了炸餃子的風頭呢

有點不甘心的是...還有好多款餃子沒有吃到呢!

唯有下次再來吧~
2017-03-16
  • Chao Chao 餃子
  • 激辛餃子
  • 蟹肉忌廉薯餅
1K
2017-03-26 123 瀏覽
同朋友係黃埔行完Wonderland之後,轉個灣就見到這間店舖,突然回想食拉麵嘅最佳配搭!於是便入去一嘗回憶。店舖間隔寬敞,入面位置重有梳化位置添!可惜只有兩個人,想不會叫好多餃子吃,誰不知啲餃子皮薄又多肉汁,朋友竟然吃得比我多!點了雞肉芝士餃子$42,皮薄,咬開時雞肉同芝士混埋一起,入口特別有口感、而人氣嘅Chao Chao餃子$23,煎得皮脆肉香,而裡面嘅餃肉仍然充滿肉汁、燒雞泡魚乾$38,燒得啱啱好,入口煙韌彈牙,送酒一流、日式牛筋豆腐煮$38,牛筋超級軟熟,加埋跟上嘅肉汁,入口時可以感覺到味道鮮甜,而豆腐亦超嫩滑加埋浸泡在碗中,吸收肉汁味道後更加好味、另外個日式鰻魚飯$68,鰻魚超肥美,加上鰻魚汁嘅飯身,入口軟熟,一啖飯一啖鰻魚,真係超好味!朋友吃餃子嘅速度真的超快!一隻跟住一隻!最後加埋呢到嘅特色甜品,朱古力餃子配雪糕$38又熱又凍嘅感覺好正!薄薄啲餃子皮包住軟滑嘅朱古力,加埋個冰凍嘅雪糕球,就可以滿足到吃餃子嘅欲望!
點了雞肉芝士餃子$42,皮薄,咬開時雞肉同芝士
混埋一起,入口特別有口感、
燒雞泡魚乾$38,燒得啱啱好,入口煙韌彈牙,送酒一流、
朋友吃餃子嘅速度真的超快!一隻跟住一隻!
最後加埋呢到嘅特色甜品,朱古力餃子配雪糕$38
2017-03-21 449 瀏覽
我係紅磡返工都有一個好處,就係周圍都好多嘢食,工廠妹放工行過去黃埔花園又有 AEON mall 最近連地鐵都開通埋,多咗好多新食店。我唔知點解,可能祖先係北方人嘅關係我勁鍾意食餃子。今晚拉埋同事陪我一齊食。典型日本餃子店裝修。有幾邪惡呢?我仲好鍾意佢嘅特色餃子一定要試。食多啲蔥會聰明D架所以我就叫咗個日本京都九條蔥餃子,果然係好有聰味。其中比較特別嘅係日本淡路島產洋蔥餃子 and 洋蔥餃子配山芋芥末蓉 。口感煙韌,餡料又充滿洋蔥香味。咬開即嚐肉汁豐富仲有就係香港限定口味的 shake shake 餃子我好鍾意粟米濃湯未啊!餃子煎得金黃香脆,shake 然之後充滿濃濃嘅粟米味仲有一定要點來呃like 嘅蟹肉海老特長豪華餃子棒 長 180mm 呀,haha 好誇張。同沙律醬味道好夾。返璞歸真,最後我哋都點左客原味餃子,果然口感充實,同樣皮薄多汁。估唔到食餃子都可以有甜品作結朱古力餃子配雪糕 ,餃子裏面有粒朱古力,配上凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,一凍一熱,口感特別。
最近連地鐵都開通埋,多咗好多新食店。
我唔知點解,可能祖先係北方人嘅關係
我勁鍾意食餃子。今晚拉埋同事陪我一齊食。
典型日本餃子店裝修。
有幾邪惡呢?我仲好鍾意佢嘅特色餃子
一定要試。
食多啲蔥會聰明D架
所以我就叫咗個日本京都九條蔥餃子,果然係好有聰味。
口感煙韌,餡料又充滿洋蔥香味。咬開即嚐肉汁豐富
仲有就係香港限定口味的 shake shake 餃子
仲有一定要點來呃like 嘅蟹肉海老特長豪華餃子棒
長 180mm 呀,haha 好誇張。同沙律醬味道好夾。
估唔到食餃子都可以有甜品作結

朱古力餃子配雪糕 ,餃子裏面有粒朱古力,
配上凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,一凍一熱,口感特別。
  • 洋蔥餃子配山芋芥末蓉
  • Shake Shake 餃子
  • 朱古力餃子配雪糕
創作餃子是整份 menu 最值得吃的。口味夠特別,玩味十足。第一輪一口氣點了多款回來。蟹肉海老特長豪華餃子棒($42/條)同筷子長度差不多,薄薄的餃子皮內包有滿滿的新鮮蟹肉和蝦粒,口感豐富。從來沒有試過明太子配薯仔,試完明太子薯仔餃子棒($48/3本)發現兩者在味道和口感上原來可以很搭。雞肉芝士餃子($42/5個)是令人心心眼的組合。味道卻中規中矩,而且芝士未能有拉絲效果。雞翼餃子($50/2個)其實是釀餃子,因為有炸過,油份相對較多。吃油膩煎炸食物最好有菜墊底。先吃蔬菜可以阻隔油份的吸收,對瘦身中的朋友有幫助。塩麴新鮮椰菜($20)一份差不多有半個椰菜的大小,加入一點芝麻醋,非常醒胃清新。而且價錢超值,不妨追加。第二輪點了小食日式牛筋豆腐煮($38),內有蒟蒻,唯牛筋份量少了一點。飲品方面,餐廳提供了多款特色梳打選擇。平時沒有喝梳打也要了兩款試試。最後要了個朱古力餃子(4個)配雪糕($38)作甜品。看到薄薄的餃子皮內包著一格長方形朱古力,一起輕輕煎過。放到嘴裡隔著餃子皮溶化,暖暖的與雪糕有冰火交融的口感。P.S. 從黃埔出口步行需時約十分鐘
創作餃子是整份 menu 最值得吃的。
口味夠特別,玩味十足。
第一輪一口氣點了多款回來。
明太子薯仔餃子棒
雞翼餃子
吃油膩煎炸食物最好有菜墊底。
先吃蔬菜可以阻隔油份的吸收,對瘦身中的朋友有幫助。
而且價錢超值,不妨追加。
塩麴新鮮椰菜
日式牛筋豆腐煮
飲品方面,餐廳提供了多款特色梳打選擇。
平時沒有喝梳打也要了兩款試試。
Suntory  威士忌梳打(左);西柚燒酎梳打(右)
最後要了個朱古力餃子(4個)配雪糕($38)作甜品
看到薄薄的餃子皮內包著一格長方形朱古力,一起輕輕煎過。
放到嘴裡隔著餃子皮溶化,暖暖的與雪糕有冰火交融的口感。
朱古力餃子(4個)配雪糕
P.S. 從黃埔出口步行需時約十分鐘
  • 蟹肉海老特長豪華餃子棒
2017-03-14 221 瀏覽
餃子店而家愈開愈多,不過又唔係間間好味!今次就同朋友去左紅磡呢間日式餃子店度食,見啲comment 都唔錯,俾個機會佢!門口都幾eye catching, 不過附近整路,就比較難見到喇店入面位置都幾寬敞,唔會覺得坐到好迫,同朋友吹住水就最爽!可能平日,唔算太多人,唔洗點等位除左普通餃子,都有一啲創作餃子,幾得意喎!首先就叫左呢個必食嘅日式餃子,每日新鮮整,不過唯一唔好就係好易夾爛!之後就係因為乜都想試下,就叫左呢個三盛合,有蝦啦,磨菇同埋九條葱嘅,店員有詳細咁解釋應該咩餃配咩醬料,本人覺得蝦最好食,又足料之後就食呢個特長蟹棒餃子,呢個特別推介!好好味再黎就試個有玩味嘅,shake shake 餃子!有三種口味,我叫左牛油味。上枱真係有炸左嘅餃子係紙袋入面,再倒入味粉shake,係幾得意,不過咸左啲食餃子多,就食下其他野,叫左炸雞,好新鮮,即叫即炸,好味!仲有呢個厚切煙肉配介辣醬,呢個推介呀,又唔會太肥,岩哂食肉獸呀!食左咁多肉,就叫左個椰菜食,爽口脆卜卜,好新鮮之餘仲有麻油香,食完又可以再食過其他野!總括黎講,幾好味,可以再去!原本就想試下個甜品,不過太飽就放棄左甜品係朱古力餃子,我下
餃子店而家愈開愈多,不過又唔係間間好味!

店入面位置都幾寬敞,唔會覺得坐到好迫,同朋友吹住水就最爽!

可能平日,唔算太多人,唔洗點等位
除左普通餃子,都有一啲創作餃子,幾得意喎!
三盛合
之後就食呢個特長蟹棒餃子,呢個特別推介!
好好味
蟹棒餃子
再黎就試個有玩味嘅,shake shake 餃子!
Shake  shake  餃子
食餃子多,就食下其他野,叫左炸雞,好新鮮,即叫即炸,好味!
炸雞
厚切煙肉
椰菜
總括黎講,幾好味,可以再去!
原本就想試下個甜品,不過太飽就放棄左
甜品係朱古力餃子,我下次要試!
  • Chao Chao 餃子
  • 蟹肉海老特長豪華餃子棒
2017-03-14 166 瀏覽
琴晚突然要去黃埔比野親戚,咁就係黃埔呢區覓食,宜家地鐵開通左之後真係好方便,黃埔呢區都有好多唔同既食,咁岩琴晚就揀左呢間Chau Chau 餃子,好適合同朋友叫D小食,啤酒,暢談既好地方。呢度最正就係所有食物上枱都係熱辣辣架,呢樣看似簡單,但其實好重要!Chao Chao餃子優惠套餐 $98果然是人氣No.1,不能錯過,Chao Chao 餃子皮非常非常薄,煎的時候是8隻一排痴住一齊加水半煎焗的方式,食既時候要好小心翼翼咁meet,雖然咁薄,但佢又唔會話好易爛,食落口脆卜卜,個餃子皮薄得黎又有彈性。每一隻都好細隻,岩哂咁有儀態既我,咬落去隻餃子時仲有D汁,熱辣辣食好滋味,呢個餃子岩哂我口味。套餐仲有一份小食同一杯Asahi,熱辣辣既餃子再加上冰凍既啤酒,真係太享受喇!!雞肉芝士餃子(煎) $42 呢個芝士餃子個皮就無Chao Chao 餃子個皮咁出色,但呢款餃子,內涵最重要,入面有好多芝士,好香,可以拉到絲,但有芝士得黎又會有餃子本身個味道,成件事好夾,好味。Shake Shake 餃子 (梅子鰹魚味) $42呢個Shake Shake 餃子就係炸餃子黎,個皮個口感又同前兩款唔同,食落
Chao Chao餃子優惠套餐 $98
雞肉芝士餃子(煎) $42
梅子鰹魚味
Shake Shake 餃子 (梅子鰹魚味) $42
呢個Shake Shake 餃子就係炸餃子黎,個皮個口感又同前兩款唔同,食落會比較厚同硬,但個Shake Shake 粉好正,梅子味好重,個味又帶D咸咸酸酸甜甜,個粉真係不得了。
大盛咖哩吉烈豬扒丼(精選餃子三隻)
大盛咖哩吉烈豬扒丼 $58
男朋友仔唔食番多D澱粉質個人係唔會飽,所以就叫左個飯,個吉烈豬扒炸得好脆,個豬扒結實得黎又唔會un,但就入面D肉質略為乾身左DD,但加埋咖哩汁都OK。
梅子鰹魚味
2017-03-08 146 瀏覽
今日食飯約咗四位朋友,由於大家都未搭過新嘅地鐵線去黃埔,所以決定去黃埔搵野食。見到呢間餃子店嘅評語唔差又有好多特色餃子,所以就決定試吓。白桃乳酸梳打 :非常好飲燒雞泡魚干: 正常,咁簡單嘅嘢,好難會難食蟹子沙律:青瓜放得太耐炸淮山雞肉卷:唔好食,無咩味道,唔知自己食緊咩。日本蟹肉忌廉薯餅:又香又脆!好正日式咖喱飯:一般般蟹肉海老豪華特長餃子棒:無咩特別雞肉芝士餃子:最好味的一款餃子激辛餃子:好辣,食完喉嚨有少少痛😥另外仲叫左2款我都唔肯定咩名的餃子。總括來說:不過不失,完全無驚喜,不過一試無防。
白桃乳酸梳打 :非常好飲

燒雞泡魚干: 正常,咁簡單嘅嘢,好難會難食
蟹子沙律:青瓜放得太耐
炸淮山雞肉卷:唔好食,無咩味道,唔知自己食緊咩。
日本蟹肉忌廉薯餅:又香又脆!好正
日式咖喱飯:一般般

蟹肉海老豪華特長餃子棒:無咩特別
雞肉芝士餃子:最好味的一款餃子

總括來說:不過不失,完全無驚喜,不過一試無防。
  • 雞肉芝士餃子
2017-02-22 114 瀏覽
上次逛黃埔的時候 , 見到「餃餃餃子 Chao Chao Gyoza 」這日式連鎖餃子店 , 只是過門而不入 ( 緣份未到 ) ....今天我跟太座又去黃埔探親 , 雖然才剛吃過晚餐 , 但餃子的魔力實在太強大 ~ 我再忍不下去了 ~Menu ~白桃活乳酸梳打 $ 25明太子薯仔餃子棒 ( 3隻 ) $ 48 : 新鮮 ! 熱騰騰 , 餃子皮薄如蟬翼 , 煙韌而不失口感 , 餡料滿滿 , 餃子底部煎得又香又脆 , 一咬入口 , 明太子的鹹鮮味在口中猶如光芒般四射而出 ; 明太子跟薯仔的相配度 就有如 , 諸葛亮 跟 劉備 (隆中對) ~日本京都九條蔥餃子 $ 29 : 賣相得意 , 綠色的餃子很可愛 , 味道充滿香蔥味 , 就是好吃 ~本篇完 ~
Menu ~
白桃活乳酸梳打 $ 25

本篇完 ~
宵夜
2017-02-11 58 瀏覽
小弟十分喜歡吃餃子,可以只吃餃子作為飯餐,而這間日式餃子店更可以品嘗多款不同餃子,作為餃子控定必會來開飯。鹽麴雞肉凍食先來一個冷盤,雞肉凍食!用上特選九州雞肉,肉質份外嫩滑,能吃到淡淡的鹽味,感覺清新。Chao chao餃子來到其中一樣必吃的餃子,水準依舊不變,煎得很香口,外皮薄,內裡餡料肉味香,好吃。日式牛筋沾烏冬湯底味道濃郁,很香牛湯味,喝下去有一點點台灣牛肉麵湯底的感覺。牛筋不會過腍,有咬口,味道香濃,讚岐烏冬口感彈牙,掛上牛肉濃湯汁份外好吃。蟹肉海老特長豪華餃子棒另一款必吃的餃子,長度足足有180mm,十分足料。餡料有蟹肉和蝦,味道十分配合,很好吃牛肉餃子餃子大多數的餡料都是以豬肉為主,很少會有牛肉,值得一試。餃子牛肉味頗突出,小了豬肉的脂肪香味,多了肉的濃味,食落也不錯。雖然餃子是豬肉比較配合,但偶爾試一下牛肉也不錯。
鹽麴雞肉凍食

Chao chao餃子

牛肉餃子

2017-02-11 57 瀏覽
聽同學講黃埔有一間充滿左日本特色既餃子店,之後我地放學就去左餃餃餃子度試下味道如何!同黃埔站距離不遠 幾方便wo 吉列炸蝦 - 外表炸到吾會黑蚊蚊 咬落去好脆身 而且絕對無油淋淋既感覺 入面既蝦十分爽口 值得一食 good~蟹肉海老特長豪華餃子神 - 一直刀好中意食蟹肉 但今次既蟹肉完全吾同 由於佢系用餃子皮包住 真系第一次見仲要系好長身~又幾特別!入面既蟹肉 細蝦 肉 充滿左鮮味 本人認為必叫之一chao chao 餃子 - 總共有十六隻用豬肉同菜既餃子,店舖煎得好香脆 而且吾會有油油既感覺~再點埋餃子汁 無得彈!而且餃子比一般細細地 可一口一隻 食晒豬肉既肉汁tim!雞翼餃子-真心見到個名已經好好奇!就即點左黎食下,雞翼入面包住隻餃子 一口咬落去 吾洗怕有骨既煩惱 真系做到外脆內軟 同樣 雞翼吾會炸到油淋淋!值得一試~巨蜂梳打-大大杯,而且味道不淡 更無藥水味!好正!
巨蜂梳打-大大杯,而且味道不淡 更無藥水味!好正!
2017-02-09 114 瀏覽
有朋友話有間專門做特式餃子既店、除左傳統既餃子之外、仲有好多秘製餃子。好鍾意食餃子嘅我又點會錯過喎!雖然紅磡就遠啲、但好姊妹介紹到就一定要去啦!一坐低就即刻要返杯凍檸蜜先,大大杯又好足夠。好夠甜大大條蟹肉餃子,餃子嘅皮好薄,蟹柳肉都係貴價果一種,雖然食落同普通嘅餃子一樣,但係上菜嘅時候睇到咁長嘅餃子,都好驚喜。日本京都九條蔥餃子,食完個蟹柳肉就食返啲蔬菜類嘅餃子試吓先,個餃子皮都一樣好薄蔥嘅味道好出,鍾意食蔥嘅朋友可以試吓! Chaochao 餃子,算係店舖裏面較為推薦嘅一款餃子。一盤有八隻每隻餃子都細細粒,係豬肉餡,餃子皮好脆,一啖食晒好滿足,因為份量比較細,所以唔會覺得好油膩。意大利餃子配pesto sauce, 呢個算係一個好新穎嘅餃子款式,都睇到廚師嘅創新嘗試,不過個人認為果汁太多,令到餃子皮變得比較林。識落就真係似意大利嘅pesto pasta一樣,都幾得意嘅呢個係一個甜品嚟嘅個甜品係用餃子整嘅,餃子餡係朱古力,配上一個雲呢拿雪糕。 餃子皮非常趣,其實聽落好似有啲奇怪,但其實同格仔餅配雪糕很相似。呢個餃子一定要配雪糕食,又熱又凍令到個口感好好!
凍檸蜜
一坐低就即刻要返杯凍檸蜜先,大大杯又好足夠。好夠甜
18 cm特長蟹肉餃子
日本京都九條蔥餃子
意大利特色餃子
甜品

蟹子青瓜沙律
2017-02-03 1525 瀏覽
於香港, 最方便的莫過於一日三餐, 有中、西、日、意、法餐任君選擇, 厭倦了粥粉麵飯, 就來趟餃子作晚餐。說到餃子就即刻想到紅磡黃埔的日系餃子 - 餃餃餃子, 雖然總店在灣仔, 但對新界人來說, 紅磡分店是較為方便, 尤其由火車站走去距離也挺近, 只需10分鐘的路程就到達。事隔三個月後再到訪, 餐牌內新添了幾項新品和限定, 除了新口味和限定口味的餃子外, 更有沾烏冬的加入, 貪新鮮的當然要嚐新。 蒜香餃子 5隻/$29香港限定的口味除了之前嚐過的shake shake 餃子外, 新加入的有: 椰菜豚肉餃子和蒜香餃子, 這回選擇了後者來試試。餃子一邊煎得略帶金黃, 餃子皮薄而煙韌, 內裡餡料充滿濃郁蒜香味, 十分香口, 這碟新品也挺不錯呢! 牛肉餃子 5隻/$38新推出的這款餃子, 與平常以豬肉為主要餡料不同, 是用上牛肉作為餡料。餃子皮帶韌性, 不過牛肉餡經煎過後, 香口程度不及豬肉餡來得香口惹味, 雖然肉汁豐盈, 口感還是豬肉餡較優勝, 與豬肉餡餃子比較, 顯得有點中規中矩。 秋田縣米皮豚肉餃子 5隻/$32同樣是限定口味。用上秋田縣的米製成的餃子皮, 色水方面較其他

蒜香餃子 5隻/$29

牛肉餃子 5隻/$38

秋田縣米皮豚肉餃子 5隻/$32

同樣是限定口味。用上秋田縣的米製成的餃子皮, 色水方面較其他餃子皮為雪白, 是煎的時間不足夠? 還是食材的特性? 以致先入為主地覺得餃子皮不夠香脆, 不過咬下仍有一定的脆口, 所以不要給外表影響呢! 餡料方面有: 豚肉、椰菜、洋蔥和蒜蓉, 因為餡料味較香濃, 令所說的米皮香給掩蓋了。撇除較弱的米香, 這限定口味也是不錯。

秋田縣米皮豚肉餃子 5隻
除了新品, 故有的幾款餃子亦不能錯過。

Chao Chao餃子 16隻/$40

這碟浪花名物幾乎是每次到來都要叫到。招牌餃子一碟16隻, 分成兩排煎成, 煎得金黃的餃子皮連帶焦香脆口的薄皮, 加上豐腴的肉汁, 是喜歡吃上的原因。不過老問題仍是存在: 餃子皮薄而黏, 夾開餃子時令鄰近的餃子皮也給撕破了!

蟹肉海老特長豪華餃子棒 $38

這條以180mm特長外型掛帥的餃子棒, 我是它的捧場客。特長的份量滿足不在話下, 蟹肉跟蝦肉的結合, 令口感十分充實, 不論蘸上沙律醬還是餃子汁, 都是同樣美味。

最後當然不少得餃子甜品:

朱古力餃子配雪糕 4個/$38

這個一試就愛上的甜品, 是每次尾聲都必點。香甜味美的朱古力餡, 暖暖的, 與冰凍的雲尼拿雪糕同吃, 冷熱口感加上餃子皮的脆口, 大滿足!

朱古力餃子配雪糕 4個
雖然沒有米飯落肚, 光是吃餃子其實也很飽肚, 多元化的選擇, 令晚餐變成不止是填飽肚皮這麼簡單。
2017-02-02 179 瀏覽
向來餃子在我眼中彷佛都離不開菜肉作餡的餃子,頂多在於煎餃或蒸餃的分別。這間日本餃子店餃餃餃子主打各式各樣的特色餃子,一於來個餃子盛宴。從主食以至甜點都可以將餃子融入其中,餃子愛好者絕對會心滿意足。桌上有四款餃子調味料,客人可以因應個人口味加上餃子。凍雞用上切片雞胸肉,口感較為粗糙,帶麻油香,配蔥同吃較為香口。日式牛筋沾烏冬 ($58)市面上常見沾麵的蹤影卻彷佛很少看到沾烏冬出現,這款沾烏冬是黃埔店限定款式,以日式牛筋煮配上日本讚歧烏冬。日式牛筋煮味濃帶辣,中間有牛肉粒。讚歧烏冬煙煙韌韌,不算掛湯不過沾上香濃的牛筋湯卻恰到好處,不會過鹹。秋田縣米皮豚肉餃子 ($32)這款餃子的特別之處在於它拋棄一般以麵粉製成的餃子皮,取而代之的是以秋田縣米磨製成米粉加工而成的餃子皮。中間包著豚肉、蒜蓉、椰菜及洋蔥等材料,吃下感覺有點油膩。Chao Chao 餃子 ($40/16枚)招牌餃子每天由人手包製,數隻餃子並列煎成一份。餃子底層煎得薄脆,外脆內軟,口感豐富。雞肉芝士餃子 ($38)本來想點雞翼餃子卻誤將這款雞肉芝士餃子看成芝士雞翼餃子,錯有錯著。雞肉餡中滲透淡淡芝士香,不會過膩。Shake Sha
桌上有四款餃子調味料,客人可以因應個人口味加上餃子。

日式牛筋沾烏冬 ($58)
日式牛筋沾烏冬
日式牛筋煮味濃帶辣,中間有牛肉粒。

秋田縣米皮豚肉餃子 ($32)
秋田縣米皮豚肉餃子
中間包著豚肉、蒜蓉、椰菜及洋蔥等材料,吃下感覺有點油膩。

Chao Chao 餃子 ($40/16枚)
Chao Chao 餃子
招牌餃子每天由人手包製,數隻餃子並列煎成一份。
餃子底層煎得薄脆,外脆內軟,口感豐富。

雞肉芝士餃子 ($38)
雞肉芝士餃子
雞肉餡中滲透淡淡芝士香,不會過膩。

Shake Shake 餃子 ($38)
Shake Shake 餃子
與連鎖快餐店的Shake Shake薯條如出一轍,加入味粉於紙袋中搖勻,三款味粉口味包括梅子鰹魚味、醬油牛油味以及香港限定的粟米濃湯味。
Shake Shake 餃子
我們選擇了香港限定的粟米濃湯味,炸得香脆的餃子均勻地沾滿味粉,香氣及味道都與759阿信屋有售的一款橢圓形粟米濃湯味脆波一模一樣,略鹹但相當惹味。

蟹肉海老特長豪華餃子棒 ($38/條)
蟹肉海老特長豪華餃子棒
特長餃子長度足足有約二十厘米,配上沙一律醬沾用。
煎得微脆的餃子中包著蟹肉及蝦肉,爽口彈牙。

洋蔥餃子配意大利芝士番茄蓉 ($48)
洋蔥餃子配意大利芝士番茄蓉
這款餃子大概是以薄餅作為設計藍本,在餃子上舖上番茄蓉及芝士,芝士能夠拉絲不過味道較淡,而番茄蓉味道天然,酸度較低,更保留一點番茄肉的質感。

朱古力餃子配雪糕 ($38)
朱古力餃子配雪糕
薄薄一片的朱古力餃子以餃子皮包著朱古力片炸成,配上雪糕一冷一熱。
朱古力餃子脆而軟心,朱古力味香濃,與雲尼拿雪糕同吃,簡單而完滿。

白桃活乳酸梳打 柚子梳打 ($25/杯)
白桃活乳酸梳打/柚子梳打
白桃活乳酸梳打味道較甜,不過相當合我心意;而柚子梳打其實是以柚子蜜調配而成,甜度較低。

味道不算相當有驚喜但勝在款式夠多夠創新,餃子愛好者定必到此一遊。
Chao Chao 餃子
朱古力餃子配雪糕
2017-02-01 800 瀏覽
日式餃子相信好多人都鍾意食,而今次去咗屋企附近呢間餃子店真係唔錯,款式多不在話而且味道亦出色,同朋友一齊食餃子飲啤酒真係唔錯嘅選擇。店內就好似日本居酒屋一樣。餐牌有多款餃子選擇,真係花多眼亂。招牌餃子Chao Chao餃子餃子比一般餃子細且皮薄多汁,可以一次過四隻一齊食,沾上佢個餃子汁更加無得輸。蟹肉海老特長豪華餃子捧180mm長條型餃子真係好小地方有,內裡更有大量蟹肉同鮮蝦,加埋沙律醬真係唔錯。海老餃子餃子內有飽滿蝦肉,只需沾少量海鹽已經夠晒鮮味。日本京都九条蔥餃子餃子真係百食不厭,日本京都九条蔥餃子味道青新,唔會油膩。日式牛筋沾烏冬日式牛筋軟淋味道香口,將香辣汁沾上烏冬一齊食真係非常爽快。
店內就好似日本居酒屋一樣。
餐牌有多款餃子選擇,真係花多眼亂。
招牌餃子Chao Chao餃子

蟹肉海老特長豪華餃子捧

海老餃子

餃子內有飽滿蝦肉,只需沾少量海鹽已經夠晒鮮味。
日本京都九条蔥餃子

餃子真係百食不厭,日本京都九条蔥餃子味道青新,唔會油膩。
日式牛筋沾烏冬

日式牛筋軟淋味道香口,將香辣汁沾上烏冬一齊食真係非常爽快。