2021-03-05 237 瀏覽
早幾日上網book左呢個2人set,估唔到又幾抵食。入面好多唔同野食,又刺身、壽司、壽喜燒、燒物、甜品。好正,大滿足而且餐廳環境仲好靚,充滿日系感,坐得舒服又開心。呢個menu真係唔錯,款款食物我同朋友都好鍾意。首先來前菜。嘩,超豐盛,滿滿的刺身拼盤,入面有多款不同刺身,有三文魚、油甘魚、吞拿魚、三文魚籽、帶子.....多款唔同刺身,每款都好新鮮好好味。而且配埋個個沙律汁好好味,帶點點酸酸地,跟個沙律菜及刺身好夾。沙律菜都好多唔同款,所以口感好好,不錯不錯。十分新鮮爽口。下一道菜是壽司拼盤,賣相好吸引,款款都又靚又新鮮。入面有油甘魚、三文魚、甜蝦、三文魚籽、海膽、和牛。超豐富,超滿足,我最鍾意吃和牛壽司,肥美肉汁豐盛,一試難忘,配埋壽司飯好正好滿足。其他食材都十分新鮮。正之後再來一道北海道產珍寶帆立貝殼燒,配上整片牛油,牛油跟帆立貝十分配合,味道引發出來。帆立貝又大大粒,好惹味,好喜歡個汁醬跟牛油,香而不膩,帆立貝又爽又鮮。令人好想再多吃一隻。豐盛的九洲和牛壽喜燒配了上一碟白滑彈牙烏冬跟兩隻日本雞蛋,可用作沾牛肉吃,會令牛肉更富質感更香更滑。壽喜燒上有靚牛肉,片片都好好味牛肉味又濃,好
早幾日上網book左呢個2人set,估唔到又幾抵食。入面好多唔同野食,又刺身壽司、壽喜燒、燒物、甜品。好正,大滿足
而且餐廳環境仲好靚,充滿日系感,坐得舒服又開心。
呢個menu真係唔錯,款款食物我同朋友都好鍾意。
前菜

壽司

下一道菜是壽司拼盤,賣相好吸引,款款都又靚又新鮮。

北海道珍寶帆立貝

九洲和牛壽喜燒

豐盛的九洲和牛壽喜燒
配了上一碟白滑彈牙烏冬
跟兩隻日本雞蛋,可用作沾牛肉吃,會令牛肉更富質感更香更滑。

壽喜燒上有靚牛肉,片片都好好味
牛肉味又濃,好吸引
另外仲有大量蔬菜,豐富

除外,仲可以加入烏冬,壽喜燒汁煮烏冬,大滿足。
雨滴餅

最後仲有水滴餅為甜品作結,大滿足。水滴餅配上黑糖、黃豆粉。爽口甜甜的口感,好得意,又晶瑩通透。好靚
2021-03-04
前菜
壽司
北海道珍寶帆立貝
九洲和牛壽喜燒
2021-03-05 756 瀏覽
今日嚟到東涌outlet行街買嘢,奮戰左幾個鐘頭,係時候搵間好嘢醫下肚仔😂。小編一向最怕排隊,尤其是東涌outlet人流多,所以小編一早已經喺網上面預訂左饗和民既20週年特別餐單😎。。~前菜新鮮嘅沙律菜配上刺身,再加上沙律醬,非常之開胃😋。刺身新鮮不特止,沙律菜非常之爽口,當中最特別嘅係有冰菜,口感非常之獨特😝。。~尊尚壽司6貫分別有油甘魚、三文魚、九州和牛炙燒、海膽、三文魚籽、甜蝦。當中最特別最吸引小編嘅就係和牛壽司😍,和牛燒得啱啱好,口感嫩滑,牛味非常之濃郁,再加上壽司面嘅汁,勁好食👍🏻。。~北海道產珍寶帆立貝殼燒帆立貝好大隻,而且燒得啱啱好,味道非常鮮甜。。~九州和牛壽喜燒鍋+讚岐烏冬和牛肉質嫩滑,牛肉肥瘦適中,味道濃郁👍🏻。另外仲有好多唔同嘅配菜,特別鍾意紹菜,非常索味,好惹味🤤。最尾再加番個讚岐烏冬,烏冬口感煙韌彈牙,好食😆。。~雨滴餅外表睇落好吸引,打卡一流😎。一邊糖漿一邊綠豆粉,撈埋一齊食,甜甜地勁好食,真係食得又睇得🤩。。網上預訂20週年套餐,仲可以享有優惠價,數量有限,額滿即止。預訂網站:https://bit.ly/3ogn1ye
刺身沙律

~前菜
尊尚壽司6貫

~尊尚壽司6貫
北海道產珍寶帆立貝殼燒

~北海道產珍寶帆立貝殼燒
帆立貝好大隻,而且燒得啱啱好,味道非常鮮甜。
九州和牛壽喜燒鍋

尊尚壽司6貫
北海道產珍寶帆立貝殼燒
九州和牛壽喜燒鍋
2021-03-04 128 瀏覽
。最近,好鐘意食日本野,經朋友介紹下得知香港和民集團邁向20週年,佢地有個好特別既限定set😍😍,等我就上佢地給網預訂左個20週年套餐,網上預訂更有優惠呀😋,你仲吾快啲訂 網上期間限定額滿即止,再諗就無架啦 :https://bit.ly/3ogn1ye。今晚我哋既前菜係刺身沙律🥗,刺身分別有帶子、三文魚、日本油甘魚、北寄貝,而沙律菜方面非常新鮮,爽口,顏色色彩繽紛,非常開胃👏🏻。然後尊尚壽司6貫,而最吸引小編食嘅係和牛壽司🥰,佢哋嘅和牛超大件呀🐮,肉汁非常豐富,個牛一啲都唔韌😋😋仲有日本海膽,非常鮮甜新鮮👍🏻👍🏻。下一道菜係日本珍寶帆立貝殼燒,燒得啱啱好,非常鮮甜,嫩滑 💕。再嚟係九州和牛壽喜燒😋😋,裏面有各種嘅蔬菜同埋和牛,牛肉肥瘦適中,配上日本蛋,可以作調味料點牛食🙈受喜燒仲有配上讚岐烏冬,煙韌十足,略嫌有少少越食越鹹,其他都一百分💯。最後甜品係雨滴餅💕,啱啱好唔會太甜呢款甜品作結啱啱好,吾會太膩

最近,好鐘意食日本野,經朋友介紹下得知香港
網上預訂更有優惠呀😋,你仲吾快啲訂
網上期間限定額滿即止,再諗就無架啦
:https://bit.ly/3ogn1ye

今晚我哋既前菜係刺身沙律🥗,刺身分別有帶子、
三文魚、日本油甘魚、北寄貝,而沙律菜方面非常新鮮,
爽口,顏色色彩繽紛,非常開胃👏🏻

然後尊尚壽司6貫,而最吸引小編食嘅係和牛壽司🥰,
佢哋嘅和牛超大件呀🐮,肉汁非常豐富,
個牛一啲都唔韌😋😋仲有日本海膽,非常鮮甜新鮮👍🏻👍🏻

下一道菜係日本珍寶帆立貝殼燒,燒得啱啱好,
非常鮮甜,嫩滑 💕

再嚟係九州和牛壽喜燒😋😋,裏面有各種嘅
蔬菜同埋和牛,牛肉肥瘦適中,配上日本蛋,可以作
調味料點牛食🙈受喜燒仲有配上讚岐烏冬,煙韌十足,
略嫌有少少越食越鹹,其他都一百分💯

最後甜品係雨滴餅💕,啱啱好唔會太甜呢
甜品作結啱啱好,吾會太膩
2021-03-02
2021-02-17 297 瀏覽
約咗朋友仔入大澳行山,首先要去東薈城醫下肚先啦。假日東薈城人頭湧湧,估唔到呢間響和民竟然唔洗等位,入面亦都無咩人喎。北海道十勝豚肉飯 ($88 +10%)第次假期食和民,原來係無平日的特價午餐,其實都幾貴。桃桃今次揀咗北海道十勝豚肉飯,以為淨係得個飯,上枱先發現原來都包湯,前菜同甜品,只差個餐飲就同午餐一樣,感覺上比餐抵因為平d。個豚肉好食,想不到肉的份量會比飯多,鐘意食carbs嘅桃桃其實有啲唔係好夠飽,大概係想幫桃桃減肥吧。

北海道十勝豚肉飯 ($88 +10%)
北海道十勝豚肉飯
北海道十勝豚肉飯
2021-02-04 261 瀏覽
對「和民」絕對唔陌生地點好方便,係東涌東滙城中下午茶黎食所以冇食好多野「軟殼蟹牛油果壽司卷」沒有失望,水準依舊軟殼蟹好脆口,再配合埋牛油果既香味口感十分豐富,好推薦😉「蒲燒鰻魚壽司卷」上面有幾粒粉狀既野(唔清楚係咩黎)令到壽司食起上黎好似有d奇怪既味道一開始以為係‘叔’左,但應該係我食唔慣啦但鰻魚味道係ok 的,所以整體上也不算太差
對「和民」絕對唔陌生
地點好方便,係東涌東滙城中

下午茶黎食所以冇食好多野

「軟殼蟹牛油果壽司卷」
沒有失望,水準依舊

軟殼蟹好脆口,再配合埋牛油果既香味
口感十分豐富,好推薦😉
軟殼蟹牛油果壽司卷

「蒲燒鰻魚壽司卷」
上面有幾粒粉狀既野(唔清楚係咩黎)
令到壽司食起上黎好似有d奇怪既味道

一開始以為係‘叔’左,但應該係我食唔慣啦

但鰻魚味道係ok 的,所以整體上也不算太差
蒲燒鰻魚壽司卷
2021-01-23 230 瀏覽
又係自己一支友去食,下午諗住去食個火鍋自己食勁爽,見到d價錢還可以,同埋自己仲味食過呢間野。係出面都唔係等左好耐,不過冇見到員工企係個接待位度,諗緊係味要羅飛定自己入。。之後有員工見到我就問我幾位,叫我選冇人d位坐,我就坐左係卡位度。個環境都ok既,燈光用黃燈唔係好殘眼叫左個咩牡蠣鍋,份量好多都幾鮮同甜,起碼冇食落去有腥味,想叫茶飲要舉手叫d員工過黎幾次,不過員工態度都可以既,埋單都有唔該前唔該後同多謝曬有機會都會試下呢度既壽司
又係自己一支友去食,下午諗住去食個火鍋自己食勁爽
叫左個咩牡蠣鍋,份量好多
有機會都會試下呢度既壽司
2021-01-22
10 分鐘 (堂食)
2020-12-14 402 瀏覽
懶洋洋唔想煮就會叫外賣🤣 今次叫左饗和民嘅 「二人前一便當 $188」 (外賣app仲有折) 有2個便當加一個小食同2杯飲品 每個便當附送一份沙律😆1️⃣北海道十勝豚肉飯便當(加$10) 3/5好普通冇咩特色 食落似瘦嘅叉燒 但幾淋身 易咳咬 個汁幾好食 甜甜地 但汁較少 得面個層嘅飯有汁 之後食話就偏乾😕2️⃣滑蛋豬柳飯便當 3.5/5呢個有比較下好食啲 滑蛋同飯係冇得輸 入口嫩滑 但略嫌蛋同豬柳好似分開咁 豬柳厚身大塊 但係炸粉亦好厚可能腌得唔夠 食落冇咩味 黎到有少少濕 口感一般😗3️⃣小食:半份太卷 3.5/5漬物為主嘅太卷 入口爽脆,配搭不錯,紫菜已經淋晒,較易散,相對平庸😗4️⃣7-up同薑味核打薑味梳打個醬極難攪拌,夠薑味但太甜 😔總括尚可嘅便當,試一次就夠😀

1️⃣北海道十勝豚肉飯便當(加$10) 3/5

2️⃣滑蛋豬柳飯便當 3.5/5

3️⃣小食:半份太卷 3.5/5

4️⃣7-up同薑味核打
薑味梳打個醬極難攪拌,夠薑味但太甜 😔
總括尚可嘅便當,試一次就夠😀
太卷
滑蛋炸豬柳便當
北海道十勝豚肉飯便當
2020-12-07
外賣送餐
2020-09-02 870 瀏覽
食過中環同太古既饗和民 都覺得幾好味 係有返咁上下質素嘅日本菜 起碼有個品質保證 但今次係東涌食嘅依間 真係大大顛覆我對饗和民 依個招牌嘅印象首先 我叫咗個雜錦壽司加烏冬餐d壽司🍣飯又凍又硬 似雪咗一日雪櫃再拎出黎 真係仲差過爭鮮 講真 如果係咁嘅價錢質素 我食爭鮮都冇咁嬲三文魚🍣係完全冇味 紫菜一上枱就冧哂嘅作為一間日本餐廳 d壽司整到咁 就真係唔會再有d咩驚喜 另外 男朋友叫左個吉列豬扒蛋飯熟食就冇乜好講嘅 但佢d豬肉好「鞋」 比以前 自己落蛋個口感差好遠 一d都唔滑總之 冇下次啦

首先 我叫咗個雜錦壽司加烏冬餐

三文魚🍣係完全冇味 紫菜一上枱就冧哂嘅
作為一間日本餐廳 d壽司整到咁 就真係唔會再有d咩驚喜
另外 男朋友叫左個吉列豬扒蛋飯

總之 冇下次啦
2020-08-29
2020-07-12 682 瀏覽
東薈城日本嘢選擇都好多響和民算係早開業嘅一間我鍾意佢嗰度樣樣都有,壽司刺身炸物煱物一應俱全。今日睇戲之前四仔乸去食返餐好嘅先😋今晚order 左豪華2人套餐再加散叫!雖然話2人但都好夠份量!套餐的和牛豆腐煱配料好多新鮮野菜,鰹魚湯味道調得好好連醬油都唔洗點👍🏻牛肉下次要追加,好滑好正😋😋刺身有四款,唔會因為套餐求其比你,真係好新鮮同散叫一樣👍🏻燒鯖魚燒得啱啱好,魚肉又唔會乾,好味又juicy🥰
刺身有四款,唔會因為套餐求其比你,真係好新鮮同散叫一樣👍🏻
燒鯖魚燒得啱啱好,魚肉又唔會乾,好味又juicy🥰
2020-07-07 487 瀏覽
今天午飯在和民解決,人數雖多,但等了10分鐘左右就可以入座,不過需要分兩桌,已經不是第一次被分拆,建議人多不要來。點了一個鰻魚牛肉定食,等了非常久才上菜。鰻魚份量還可以,但牛肉超級少,像被人吃過一樣,只有可憐的兩三條,連飯面都沒有鋪滿,還可以看到很多白色的米飯在下面,完全不值$138。沙律菜正常,但份量很少,兩三口吃光。紅豆糯米丸子味道有點甜,還可以。麵豉湯普通,麵豉味不濃,沒有什麼配料。熱蜂蜜生薑茶,薑味重,甜甜地還可以。總括而言,性價比不算高,份量吝嗇,不會想再來。

鰻魚牛肉盒子飯御膳

沙律菜正常,但份量很少,兩三口吃光。

紅豆糯米丸子味道有點甜,還可以。

麵豉湯普通,麵豉味不濃,沒有什麼配料。

熱蜂蜜生薑茶,薑味重,甜甜地還可以。

總括而言,性價比不算高,份量吝嗇,不會想再來。

2020-05-18 706 瀏覽
【 抵食滿足2人套餐 】 係附近行完街,選了饗和民KYO Watami作晚餐。佢地的饗-滿足2人套餐真係好抵食,好多選擇,而且可以揀好多,一次過可以滿足咩都想食的食慾!我地點的套餐食物有:壽喜燒鍋,清酒煮蜆,鯉魚牛油果卷,雨滴餅,日本產魷魚燒,精選刺身盛合,半份凱撒沙律。餐飲點了巨蜂提子梳打和熱柚子蜜。牛肉壽喜燒鍋,牛肉味濃郁,配料都好多,有豆腐,雜菇,京蔥同紹菜甜甜地既壽喜燒湯底好惹味,我們原本打算加個烏冬,但唸起仲有甜品,就放棄了。 清酒煮蜆幾清香。鯉魚牛油果卷我地都好鍾意食,份量都幾多件。日本產魷魚燒,燒得剛剛好,唔會鞋。精選刺身盛合,刺身都幾新鮮。半份凱撒沙律不過不失,但我覺得配紅黃椒有點奇怪,紅黃椒的味道太突然,遮晒沙律的味道。綠茶小蛋糕,唔太甜,幾好味。餐飲熱柚子蜜味道較啖,但巨蜂提子梳打就超級好飲,唔太甜,值得一試。這個饗-滿足2人套餐整體都唔錯,2個人都食得好飽。
【 抵食滿足2人套餐 】

係附近行完街,選了饗和民KYO Watami作晚餐。

餐飲點了巨蜂提子梳打和熱柚子蜜。

清酒煮蜆幾清香。

鯉魚牛油果卷我地都好鍾意食,份量都幾多件。

日本產魷魚燒,燒得剛剛好,唔會鞋。

精選刺身盛合,刺身都幾新鮮。

綠茶小蛋糕,唔太甜,幾好味。

這個饗-滿足2人套餐整體都唔錯,2個人都食得好飽。
2020-04-25
10 分鐘 (堂食)
2019-12-10 1061 瀏覽
係附近行完山,想食番d好野獎勵自己,於是黎左東薈城既和民。下午茶時段無咩人,而且幾抵食,一個set有食物同野飲都只係$50-60左右。我叫左一個海鮮石鍋飯,個樣有d似pepper lunch,個煲好熱,隨便搞拌幾下d三文魚同帶子就熟哂,好適合一d唔食生野既人。不過記得搞多幾下,因為你一停止,d飯好快就會變飯焦,個人不太喜歡哈哈。味道都唔錯,不過略嫌醬汁唔夠,但海鮮都幾新鮮。同埋杯野飲都幾有特色,不過唔記得左影相。佢係一杯勁靚既水果紅茶,入面超多水果,雖然甜左少少,不過都接受到。下次會試下第二間分店!
2019-11-02 645 瀏覽
有多款2人餐:匯豐卡有折,尾2平個餐好抵食,可惜我同朋友都無,又唔太餓,所以叫左最平個餐。套餐已經包括沙律,三文魚,大阪燒,壽喜燒邊爐+烏冬,連飲品及甜品。本人認為沙律配三色椒係錯配大阪燒係全晚既一大亮點,好多椰菜,個汁好好味三文魚配洋蔥黑椒檸檬汁係十分開胃既頭盤,比起沙律好一百萬倍!甜品好特別同別致,全部都唔係好夾得埋但算頗為清新。壽喜燒邊爐+烏冬,一坐低就開火上左個鍋,非常唔貼心。連飲品;加左錢要熱清酒,水一樣的味道。

沙律

本人認為沙律配三色椒係錯配

大阪燒

大阪燒係全晚既一大亮點,好多椰菜,個汁好好味

甜品好特別同別致,全部都唔係好夾得埋但算頗為清新。

壽喜燒邊爐+烏冬,一坐低就開火上左個鍋,非常唔貼心。

連飲品;加左錢要熱清酒,水一樣的味道。
大阪燒
2019-10-14 695 瀏覽
吃這麼多次和民,東涌這家最差了🤦‍♀️🤦‍♀️話說,帶兩個小朋友看到有兒童餐進去食,誰知,惡夢來了🙈🙈我總共4人,服務員問我是否兩杯水就可以,我心想服務不錯,懂給兩杯水小朋友不給茶~倒完水後,服務員就走了,我呆呆的望著,我4個人,你只給兩杯水,是甚麼意思?我再找服務員說,她說是g煮,服務員又走去了就催單❗好吧,已經離下單一小時了,再找服務員,她說自己放料入鍋拿出來2分鐘就可以,廚房做的還需等🤬🤬🤬結果,服務員入去兩分鐘出來,鍋終於到了❗❗❗先說兒童餐,食物都是冷的,薯條都冧了,究竟是菜做好沒拿出來,或是廚房先做的?火鍋的沒甚麼特別,但都是生的,需要等1個小時嗎?極度建議有時間浪費人生的才好去吃~❗❗❗🤬🤬🤬
吃這麼多次和民,東涌這家最差了🤦‍♀️🤦‍♀️

話說,帶兩個小朋友看到有兒童餐進去食,誰知,惡夢來了🙈🙈

火鍋的沒甚麼特別,但都是生的,需要等1個小時嗎?

極度建議有時間浪費人生的才好去吃~❗❗❗🤬🤬🤬
2019-08-23 582 瀏覽
比和民既價錢更親民,會有較抵食既套餐,餐廳人流都好多,要等位。叫左個沙津,加埋個溫泉蛋撈黎食好正,仲有炸雞軟骨,同三文魚配牛油果壽司,口感更軟滑,同有層次感,呢個配塔好唔錯。
叫左個沙津,加埋個溫泉蛋撈黎食好正,