2019-09-17 2605 瀏覽
九月第二個星期三晚上,灣仔利東街。某天跟朋友說起,回來香港後沒有吃過傳統的韓國菜,某天給我們發現在利東街有一家新派的韓國餐廳,有我最愛的傳統菜式,就相約今天晚上下班一起去。門面看到餐廳名稱以英語Bistro Seoul表示,裝潢走新式時尚風格,燈光以到處高掛燈膽為主,柔和舒適,整體挺有西餐廳的感覺。打開飲料餐牌,看到有很多特色雞尾酒,點了一杯Soju Mojito。一般的莫吉托(Mojito)以蘭姆酒(Rum)為基底,近年在韓國就流行把蘭姆酒換成韓國燒酒,一杯本來拉丁風情滿滿的經典雞尾酒,變成韓式風格。整體淡淡的清涼爽快,現在天氣悶熱,這雞尾酒來的剛好。然後服務生送來前菜三小碟,有漬蓮芋片,中華沙律,當然不能少,我最愛的泡菜。每次看到泡菜都會雙眼放光,還好這前菜是無限添加的,另外兩款的味道就比較清淡。香烤蒜粒醬油雞翼,雞翼以醬油醃得很夠味,炸得香脆,入口帶點微甜,大蒜粒的味道也是偏淡,適合害怕濃烈蒜味的人,惹味的雞翼就打開了我們的胃。海鮮韓式炒粉絲,這是我必吃的韓國菜之一,在韓國,宴客或是慶祝節日的時候就會吃到。韓國粉絲以紅薯粉製成,所以看似簡單,要做得好吃卻一點不容易。粉絲沒有炒得過
九月第二個星期三晚上,灣仔利東街。

燈光以到處高掛燈膽為主,柔和舒適,整體挺有西餐廳的感覺。
Soju Mojito

前菜三小碟

韓國海鮮炒粉絲
粉絲沒有炒得過熟,絲絲分明沒有黏在一起,口感滑溜,而且Q彈有韌度,我們都很快的把碟子清空。
傳統辣雞肉五色石鍋飯

傳統辣雞肉五色石鍋飯,跟炒粉絲一樣,是必吃的菜品,我們嗜辣,看到辣雞肉三個字都無法抗拒。韓國人非常重視五色養生的概念,石鍋飯就是集黃、綠、白、黑,紅於一身的料理,以簡單平凡的食材做出不凡的美味。
傳統辣雞肉五色石鍋飯
菠菜的味道稍為過重,把其他的味道蓋過,辣雞肉挺嫩滑,可以切小塊一點,千萬不要忘了加點旁邊的韓國辣醬,或者是伴以泡菜增加味道層次。然後呢,就可以喝幾口雞蛋湯,清清味蕾。
人蔘燉雞湯

猶有未盡,再點一份人蔘燉雞湯,這份雞湯要等三十分鐘,可以早一點下單。服務生把整隻雞在桌上拆肉分好,雞肉燉得骨肉容易分離,而且軟嫩不柴。
人蔘燉雞湯
喝湯可以加一點鹽跟黑胡椒,有提味的作用。

看到餐廳原來還有很大的吧台跟露台位置,有時間下班過來喝上一杯也不錯。
2019-09-12
2019-09-11 259 瀏覽
自喜帖街重建後,呢區嘅食肆變得更有情調,今日就同A姐嚟到利東街覓食天下啦。呢間首首.韓式小館,裝潢糅合傳統設計及現代摩登風格,好有特色!而菜式由韓籍大廚主理,大部份食材都係由韓國直送,真正一絲不苟。前菜食韓國菜又點少得泡菜呢?泡菜每日都會有少少分別,今日係泡菜、薯仔同海帶。泡菜夠入味,酸酸辣辣,好醒胃;而海帶爽口,無得輸;而薯仔就又淋帶甜,好開胃。香烤蒜粒醬油雞翼雞翼超濃超入味,味道一流!不過,略嫌雞翼太細隻,而層皮就乾咗啲啲。春川石板辣炒雞肉以鐵板形式上菜,夠晒熱辣辣。Menu寫住有3個辣椒,但無想像中咁辣,雞肉鮮嫩肉滑,仲有索晒味煙煙韌韌嘅年糕,甜甜辣辣的韓國味。韓式炒粉絲韓式粉絲用芝麻、醬油同麻油調味,香而不油,但又唔會死實實。配料有冬菇絲、木耳、青椒同洋蔥,當然唔少得牛肉啦!份量都十足。

春川石板辣炒雞肉

韓式炒粉絲

2019-09-10
2019-09-08 348 瀏覽
自從喜帖街一帶重建成大型住宅項目囍匯後, 整個小社區的面貌徹底改變 ,由以往成行成市專門售賣喜帖的小商店變為滿街食肆及高檔零售;車道移走,換`來行人通道及小廣場貫通整個屋苑,市民可隨意坐在沿途的長櫈上休息,偶爾小廣場還會進行一些展覽活動,身處其中會有一種閒逸的空間感覺。今日同朋友行行下,不經不經覺已到晚飯時間,剛好大家又好想食韓國菜,便即時上網搜尋,原來有一間韓式小館就近在咫呎。韓式小館室內以木色為主調,地方寛敞,環境舒適,仲有我地最喜愛的大梳化卡位,可以話係自成一角,可一邊吃飯一邊暢所欲言也不怕。看著餐牌,實在好多款式都想試,惟幾個人都拿不着主意,所以最後都是由侍應建議點了幾道餐廳推介菜式。餐廳先為每位客人先來個前菜,包括泡菜、牛蒡絲和黑木耳絲。味道唔錯,亦吃得出是新鮮醃製,十分爽口。韓式甜辣炸脆雞塊 $118外皮炸的好靚,薄薄的一層份粉漿包裹著嫩滑的雞肉,醬汁酸度調較得剛剛好不太甜,咬落帶有少少辣 ,配合火箭菜一齊食更好味。烤醬油豬柳伴野菜沙律 $168豬柳肉醃得十分入味, 不用點醬汁也經已很好味,肉質肥瘦適中 ,口感鬆軟 ,再以紫蘇葉 、紅生菜、甘筍、青瓜、黃椒倦着一齊吃又健康又

韓式甜辣炸脆雞塊 $118

韓式甜辣炸脆雞塊

烤醬油豬柳伴野菜沙律 $168
豬柳肉醃得十分入味, 不用點醬汁也經已很好味,肉質肥瘦適中 ,口感鬆軟 ,再以紫蘇葉 、紅生菜、甘筍、青瓜、黃椒倦着一齊吃又健康又可減低油膩感。

烤醬油豬柳伴野菜沙律

自家製韓式煎蝦餅 ( 4 件 ) $128
上檯時熱辣辣 ,海鮮比例約六四比,當中有少少菜絲,餐廳是自己打蝦膠<所以咬落相當彈牙。味略淡,可以食到真正的原味 ,若不習慣淡口的朋友,點少少醬汁已可帶出蝦餅的鮮味。

自家製韓式煎蝦餅 ( 4 件 )

自家燉製人參雞湯 $238
原隻雞配以糯米、栗子、紅棗及人參以慢火清燉而成,雞肉煮得嫩滑軟腍,湯味清淡回甘 ,客人可因應自己口味, 以隨碟附上的幼鹽及黑胡椒碎粒自行調味,可以話不同口味的客人均照顧到。

自家燉製人參雞湯

韓式石頭鍋米糕伴自家製雲呢嗱雪糕 $ 68
這個甜品特別在於熱石頭鍋內放了已燒熱的米糕,頂層再放自家製雲呢嗱雪糕球,米糕與雪糕同時入口,除了兩者的軟腍口感,相時又有種冰火感覺在口腔中產生,十分有趣。

韓式石頭鍋米糕伴自家製雲呢嗱雪糕

韓式小館原來分上下兩層,本來我是想去洗手間,待應示意我行上另一層,我便沿舖尾位置一條長長的樓梯行上去,原來樓梯同時是通往小館另一層,上層格局似一個小偏廳,我覺得頗適合聚會,且向著一個大露台,還可欣賞戶外景色,若然將來攪聚會, 又多一個地方可選擇了。
2019-08-27
韓式甜辣炸脆雞塊
烤醬油豬柳伴野菜沙律
自家製韓式煎蝦餅 ( 4 件 )
自家燉製人參雞湯
韓式石頭鍋米糕伴自家製雲呢嗱雪糕
2019-09-06 226 瀏覽
約咗姊妹們食晚餐,為咗就美女收工方便,約咗喺囍帖街,即係利原西街食好西。成條街環境氣氛非常浪漫,尤其呢間Bistro Seoul 裝修高雅,氣氛一流。依家餐廳sell嘅係新派韓菜,佢以韓國菜式嘅食材作為基本元素,配以創新fusion 概念。食韓國嘢當然一定要叫韓式炸雞塊,呢個韓式炸雞塊嘅雞肉一啲都唔鞋,味道都相當之野味。泡菜海鮮煎餅,材料都好豐富喎!燒牛肉沙律🥗燒牛肉燒得非常之香口,所配嘅沙律菜都相當之新鮮美味,最特別係有好多韓國正宗食店先有嘅紫蘇葉,用嚟包住吼牛肉食,一流!如果可以多幾塊葉就更加好,因為牛肉分量相當之多。辣雞肉石頭鍋飯,佢嘅醬汁另上,可以自己調校辣度餐廳除咗環境氣氛靚之外,食物質素味道同賣相都在高位,而且價錢合理,絕對係姊妹們聚會嘅好地方。

泡菜海鮮煎餅,材料都好豐富喎!

辣雞肉石頭鍋飯,佢嘅醬汁另上,可以自己調校辣度

• 手工泡菜海鮮煎餅
2019-08-30 270 瀏覽
今晚同一班好朋友開心出嚟Gathering👨‍❤‍👨👩‍❤‍💋‍👩💑揀咗一間食物同環境都好好嘅韓式料理餐廳。~八爪魚鮮蝦沙律配清香芥末醬👉🐙同🦐肉質爽口彈牙,芥茉漿同沙律撈勻後,食落有D微辣同甜味,口感清新😋~大邱香辣蒜粒炆牛肋骨👉牛肋骨炇得非常軟腍仲好入味呀,面層既醬汁甜甜辣辣,又有蒜香好開胃好惹味,好食到停唔到口😋~長泡菜燉穀飼豬肋骨👉豬肋骨燉至軟腍,泡菜湯汁呈酸酸甜甜這道菜十分惹味😋👏🏻~烤辣豬腩肉配韓國黨參片👉煎得香香的豬腩肉配上韓式辣醬及帶點甘味的黨參片,以新鮮芝麻葉包住食,滿滿韓式滋味!~自家製韓式煎蝦餅👉表面煎得金黃,不油不膩,口感軟綿,涵料充足👍蝦味濃。~手工泡菜海鮮煎餅👉厚厚的煎餅煎得香脆,內裡有大蝦、魷魚配上微酸的泡菜👍開胃,微辣不油膩。~香煎韓式薯仔脆餅👉薯仔切絲再差成餅,口感好煙韌,蘸上醬汁味道啱啱好。~韓式甜辣炸脆雞塊👉炸漿薄薄炸得好香脆,雞肉嫩滑Juicy辣中帶一點甜,過癮。~辣炒八爪魚配素冷麵及水芹菜👉鮮味爽脆的辣辣八爪魚與冷麵和水芹菜拌勻一同食,味道就剛剛好。~傳統牛肉五色石鍋飯👉材料豐富牛肉很嫩、底部的飯粒炙出微微焦香很脆口。~韓國山野菜大醬拌飯👉具醬
~韓國山野菜大醬拌飯👉具醬香的大醬拌山野菜及白飯,三者結合起來,變成一道不平凡的佳品。
~自家製雲呢嗱雪糕伴甜合桃及黑白芝麻脆片👉滑滑的雲呢嗱雪糕跟脆口嘅芝麻同合桃一齊食口感豐富。
~韓式石頭鍋米糕伴自家製雲呢嗱雪糕👉用熱鐵碗盛上,焦香的米糕伴雪糕,有點冰火同食的感覺,滿足。
2019-08-29 225 瀏覽
過到灣仔食飯,唔知食咩好,朋友推介不如去利東街首首.韓式小館食韓國菜。餐廳裝修得好靚,侍應姐姐好好人,我哋想換位,佢立即同我地換,仲笑容滿面添!今時今日咁嘅服務態度真係冇得頂其實大熱天時冇乜胃口,食返啲辣辣地嘅刺激食物增加食慾,認真不錯!韓式炸雞塊,小小辣, 10分野味,最正係唔使論骨,啖啖肉,啱晒啲小姐們唔使怕整污糟隻手手工泡菜海鮮煎餅,大大隻蝦和魷魚🦑,香脆可口燒牛肉沙律,鐵板上熱辣辣,分量超多,用佢附上嘅新鮮生菜包住一齊食,滋味無窮辣雞肉石鍋飯,再加埋佢附送嘅韓式辣椒醬,好好味,食到尾仲有飯焦添韓國啤酒🍻,正呀喂!

手工泡菜海鮮煎餅,大大隻蝦和魷魚🦑,香脆可口

韓國啤酒🍻,正呀喂!
2019-08-10
  • 傳統五色石鍋飯
  • 手工泡菜海鮮煎餅
  • 韓式脆雞塊配自家製甜辣醬
2019-08-28 237 瀏覽
最近迷上韓國菜🤤🤤🤤之前吃過首首韓式小館覺得不錯,是次與友人一同再訪,餐廳一如上次滿座爆棚點餐掙扎了良久,餐牌上每樣都好吸引真係好難決擇🥰馬上奉上的前菜大大杯的Fruit punch,顏色迷人,加入大量新鮮雜果,冰涼清新舒爽👍👍韓國菜不得不點的炒粉絲,鑊氣很足,粉絲帶有點微辣,非常惹味,但對於唔太食得辣嘅都完全冇問題。辣八爪魚冷麵,彈牙八爪魚粒加入大量辣椒醬,跟洋蔥及大蔥一同撈起,冷涼冷麵令人胃口大開☺️☺️

點餐掙扎了良久,餐牌上每樣都好吸引真係好難決擇🥰

馬上奉上的前菜

• 海鮮炒韓國粉絲
2019-08-24 132 瀏覽
未來漢堡韓式小菜!自從食素之後,韓國菜於我而言只限於澱粉質食物,好似石頭鍋飯,煎餅等等⋯⋯難得Mr. C主動提議要到 #首首韓式小館 試試佢地嘅素食菜單,當然毫不猶豫立即起程😊👍🏻.💚醬烤未來漢堡肉餅伴本菇及杏鮑菇 $118💚韓式特盛上素湯鍋配未來漢堡肉餅豆腐御結 $158💚香煎韓式薯仔脆餅 $98.佢哋嘅未來漢堡菜式做得非常出色,尤其是醬烤未來漢堡肉餅~同一般嘅未來漢堡扒不同,他們嘅肉餅較鬆軟卻不失口感,肉餅中混入蔥花同蔬菜,好有家庭風味。肉餅保留咗未來漢堡獨有的燒烤味,加上甜甜嘅韓式醬汁,簡直係絕配👍🏻.豆腐御結煲亦頗驚喜,豆腐嘅軟加上肉餅嘅彈,口感特別。個人認為湯底偏甜,但係Mr.C對湯底讚口不絕,幾乎想飲晒成鍋湯咁濟🤣Haven’t had meaty Korean dishes for ages 🥺 So I was really excited when Mr. C told me about this Korean restaurant at Lei Tung Ave.💚Grilled #beyondburger with Korean wine soya sauce,
💚醬烤未來漢堡肉餅伴本菇及杏鮑菇 $118
💚韓式特盛上素湯鍋配未來漢堡肉餅豆腐御結 $158
💚香煎韓式薯仔脆餅 $98

💚Grilled #beyondburger with Korean wine soya sauce, grilled shimeiji and oyster mushrooms $118
💚Korean premium vegetarian broth in hot pot with #beyondburger tofu $158
💚Korean crispy pan-fried pancakes $98

I think it is a bit unfair to call these dishes beyond burger dishes because they have reinvented this plant-based meat into authentic Korean dishes and brought it to the next level.

#vegan
#素食
醬烤未來漢堡肉餅伴本菇及杏鮑菇
式特盛上素湯鍋配未來漢堡肉餅豆腐御結
醬烤未來漢堡肉餅伴本菇及杏鮑菇
式特盛上素湯鍋配未來漢堡肉餅豆腐御結
2019-08-22 234 瀏覽
首首韓式小館-典雅高貴韓菜館坐落於利東街的一間韓式菜館,門面西式的裝潢,純黑色的框架配落地玻璃,內裡黃光的鎢絲燈泡,復古味道的梳化座位,典雅的感覺。香烤蒜粒醬油雞翼香烤的醬油雞翼,顏色非常有光澤,外皮香脆內裡雞肉嫩,醬油超濃超入味,還有粒粒蒜粒。自家製韓式煎蝦餅厚度十足的蝦餅,表面煎得金黃色脆邊,內裡海量的蝦肉粒,啖啖蝦肉彈牙爽口,鮮味十足的煎蝦餅。韓式燒牛肉拌飯大量配料的伴飯,燒牛肉、芽菜、泡菜、紫菜、菇類,配上韓式甜辣醬,燒牛肉的油分滲到飯中,牛肉味濃濃的,配菜令口感味道也豐富了。
首首韓式小館-典雅高貴韓菜館

自家製韓式煎蝦餅

韓式燒牛肉拌飯
2019-08-17 252 瀏覽
呢幾日約咗個朋友去美食展 入去之前就食個lunch先 我哋都諗住食light啲 搵啲沙律嗰啲食 上網搵到呢間餐廳於是就入咗去啦 點知原來lunch set係冇沙律食 全部都係飯或者面睇下個Menu先👇🏻下面呢個係單點 無飲品下面呢個就有set 呢度只係其中兩版咋 因為其他頁數全部都係一幅圖就一個餐 我無影曬我地快咗兩樣嘢share長泡菜燉豬肋骨 豬肋骨有啲騷味 個泡菜湯小小辣豆腐都幾滑口但係泡菜太多 好似成碗都係泡菜咁泡手工製牛肉餅伴年糕配蜜糖醬油汁呢個自製牛肉餅好有驚喜 一啲都唔肥 有牛肉香 醬汁配搭一流另外仲個湯 同埋有少少前菜食住等 味道都OK嘅整體來講餐廳服務質素好 上菜快 環境舒適 值得一試

睇下個Menu先👇🏻

呢個自製牛肉餅好有驚喜 一啲都唔肥 有牛肉香 醬汁配搭一流

另外仲個湯 同埋有少少前菜食住等 味道都OK嘅

整體來講餐廳服務質素好 上菜快 環境舒適 值得一試
2019-08-10 263 瀏覽
韓國菜越開越多,今次同朋友經過灣仔利東街,發現呢間韓國餐廳。開頭都唔覺佢係韓國菜,因為裝修好似高級西餐廳。我地三人行安排坐係卡位,好好坐,傾計食飯一流,而最重要啲食物好唔錯👍🏻手工泡菜海鮮煎餅我係第一次食呢款煎餅。一開頭覺得個賣相同平時啲煎餅差唔多,但係估唔到食落去會咁有驚喜,裏面個餡好豐富,啖啖都食到泡菜同埋海鮮料,同平時嗰啲口感唔一樣,唔會太乾,感覺唔錯。牛肉餅配蜜糖醬油汁我本身唔係蜜糖愛好者,唔係太鍾意食啲好甜嘅嘢 但呢個牛肉餅提升左我對蜜糖嘅好感,餐廳自製嘅蜜糖醬油汁好好,唔會太甜又唔會遮左本身牛肉餅嘅肉汁,個汁同個牛肉餅幾夾,值得一試。韓式燒牛肉拌飯牛肉汁多肉嫰份量亦唔算少,拌飯配料有紫菜,蘿蔔泡菜,芽菜等等...... 還有不吃辣的朋友不用擔心因為餐廳非常貼心😉會把辣椒醬分開,令到食唔到辣嘅顧客亦可以品嚐。喜歡吃拌飯的朋友一定要試試😃至於甜品我推介😋石頭鍋米糕伴雪糕😋 甜品先放係一個石鍋入面,加熱後石鍋令米糕變得更加軟熟,最後加埋帶有濃郁雲呢拿味的雪糕一齊吃簡直係絕配👏。因為甜品份量唔算多用來做飯後甜品就👍🏻
開頭都唔覺佢係韓國菜,因為裝修好似高級西餐廳。

手工泡菜海鮮煎餅

牛肉餅配蜜糖醬油汁
韓式燒牛肉拌飯

至於甜品我推介😋石頭鍋米糕伴雪糕😋
2019-07-16
2019-08-04 281 瀏覽
下班約了朋友在灣仔吃晚飯,來到了利東街。已經有很長時間沒有來過灣仔,這一帶舊區重建,有很多設計新穎的建築和休憩場所,也有不同種類的食肆,最後選了一間韓式料理店。餐廳裝修非常新派,空間具強烈的設計感。侍應招呼周到有禮,而且非常留意食客的需要,的確值得一讚。點單後侍應先為我們上前菜,包括泡菜、牛蒡和蘿蔔。春川石板辣炒雞肉,以鐵板形式上菜,可以保持溫度。雞肉肉質嫩滑而且入味,每一件雞肉都充滿香辣的風味,年糕也很煙韌有口感,值得一提的是這個菜的醬汁調味,甜甜辣辣的,帶有非常地道的韓國氣息。牛肉五色石鍋飯,肥瘦適中的牛肉搭配紅蘿蔔絲、菇菌、菠菜、脆玉瓜等的五色蔬菜,再加上韓式甜辣醬一起拌著吃,口感清爽,偶爾帶有飯焦香,非常美味。

2019-07-22
2019-08-01 205 瀏覽
行過利東街,有間韓式餐廳,外表有別於一般韓國餐廳裝潢較為新穎,所以決定同朋友一齊試吓。餐廳總共有兩層,下層比較多卡位,上層嘅設計同cafe類同,適合朋友傾計飲嘢。手工泡菜韓式煎餅 $118118只係得兩塊韓式煎餅,但係性價比非常高,因為餐廳落咗魷魚🦑,再煎到金黃色,外邊酥脆,再加上泡菜既辣味,簡直係冇得彈。人蔘炆牛肋骨 $258大推介!牛肋骨一上菜就已經勁香, 係用煲仔上菜嘅,所以食到中途都仲好熱。牛肋骨邊度啱啱好,唔會韌,味道香濃,而且配菜都處理得好好,有薯仔、蘿蔔、冬菇,全部都炆到腍晒,入晒味,話明人蔘炆肋骨,梗係唔少得人蔘啦,廚師處理到人蔘一啲甘苦未都冇,索哂牛肋骨啲味,very nice!香煎韓式薯仔脆餅 $98呢個薯仔脆餅比起韓式煎餅更為酥脆,廚師用咗滿滿嘅薯仔絲加少量麵粉,不過可能材料方面只有薯仔,味道略為單調,所以要連同韓式調味醬油一齊食。

手工泡菜韓式煎餅 $118

人蔘炆牛肋骨 $258

香煎韓式薯仔脆餅 $98
2019-06-13
2019-07-31 143 瀏覽
今日同朋友到灣仔附近搵野食,我地去到利東街見到有間韓國餐廳,而且入面有好多食客同好受歡迎,於是我地入去試一試。餐廳有兩層,服務員帶我地上上層,可以望到利東街的燈飾,坐得亦鬆動。坐低之後,我地叫左烤醬油豬柳伴野菜沙津,同叫左辣炒八爪魚配素冷麵及水芹菜,最後仲追加左個甜品韓式石頭鍋米糕伴自家製雲呢拿雪糕。係送上主菜之前,服務員會比送上一人一份韓式前菜。之後辣炒八爪魚配素冷麵及水芹菜送上,魷魚味道好香,同辣味好夾。跟住,烤醬油豬柳伴野菜沙津都送上,我地可以將豬柳夾係生菜中間度食,得美味。

2019-07-28 135 瀏覽
香港的飲食文化真是多姿多彩,百花齊放,五花八門。講起韓式料理,香港韓國料理水準一點也不賴,在香港也能品嚐精緻的韓式料理。我喜歡灣仔利東街 bistro Seoul 首首韓式小館,首首韓式小館提供正宗韓式料理,沿用韓國入口食材及烹調方法,食物水準不錯,加上在灣仔鬧市,交通方便,而且價錢合理。餐廳樓高兩層,地方寬敞,裝飾中西合壁,佈置簡潔,燈光柔和,環境舒適。餐廳有多款主食、小食、拌飯、鍋飯、煎餅、湯類、牛肋骨和 極品韓牛等,另有各式韓國米酒、生薑茶、紅棗茶等傳統飲品供應。看完餐牌,就簡單叫了韓國炒粉絲(海鮮)和至愛的自家燉製人参雞湯。先來三款開胃韓式前菜,有泡菜、中華沙律和牛蒡。韓國海鮮炒粉絲,材料豐富,有新鮮帶子、原隻蝦仁、魷魚片、青紅椒、洋蔥、冬菇絲和蔥段。粉絲粗幼適中,煙煙靭靭,口感不錯。自家燉製人参雞湯,把糯米、栗子、紅棗及人參塞入雞腔內,以慢火燉煮而成,面頭再放少許蔥花。人參雞湯味甘甜,生津止渴,雞肉嫩滑,原隻滑雞既飽肚,又暖胃,食極都不厭。

先來三款開胃韓式前菜,有泡菜、中華沙律和牛蒡。