2005-11-18 15 瀏覽
今晚終於去左校友會食飯,三個女仔叫左:一隻鹽焗雞(雞肉比一般鹽焗雞滑,但唔係幾夠入味,無預期中好,無mud 雞味)一個豬肺湯(幾清,幾滑,不過唔係好鮮甜)一個咕嚕肉(幾有水準,漿同汁都做得好!)三件蝦多士(有蝦味,鬆化)一個草菇生魚卷(ok)全部食晒,點知大食妹突然話d咕嚕肉同d蝦多士好正,又再叫多一份,我幾驚嚇親人,叫都細細聲,跟住又食得曬,(雖然飽到想嘔)問你服未?侍應仲問我地要唔要甜品,傻0記咩! 埋單獨680!
今晚終於去左校友會食飯,三個女仔叫左:
一個豬肺湯(幾清,幾滑,不過唔係好鮮甜)

一個咕嚕肉(幾有水準,漿同汁都做得好!)
三件蝦多士(有蝦味,鬆化)
一個草菇生魚卷(ok)

2005-10-20 6 瀏覽
講過,好的食肆,耐不時也要吃一吃,所以明知Openrice在這裡搞過兩之聚會,亦有一些食友是想吃的,又再搞多一次。最後也有兩圍食友達三十一人出席,雖然坐得迫迫地,但勝在氣氛搭夠。如最後花花花跟大家介紹同檯食友,大家便拍爛手掌。幾味拿手必吃的,當然是事先點定,包括杏汁白肺湯、鹽焗雞、豉油雞、蓮子鴨、荷葉飯及前一天才叫的,鯧魚兩吃。當天就叫其餘的,包括子羅咕嚕肉、蝦多士、椒鹽豆腐及鮮魷雙併、粟米斑塊、涼瓜炒蛋、金銀蛋莧菜及薑汁炒芥蘭等等。幾味這裡的拿手菜,仍然好有水準。蝦多士脆卜卜,真的有隻蝦在多士上面,味道一流,比任何鳳城的蝦多士都要美味,是必叫的小吃;杏汁白肺湯呈奶白色,又濃又潤,味美非常,仍是來這裡必叫的一味;鹽焗雞夠鹹香,雞皮微焦,完全是「焗」的效果,單是原理當晚都解釋了幾次;之前都有食友喜歡豉油雞,所以又叫埋,始終覺得汁是偏甜了一點,如只選一雞,我的當然之選是鹽焗;蓮子鴨其實也不錯,材料非常豐富,有鬆化的蓮子及金華火腿,跟蓮香樓的霸王鴨是各擅勝長。可惜來的時候已是飯局尾聲,大家也近全飽,是啃不下了;荷葉飯粒粒分明,夠味道又不油膩,有水準。夏天來這裡叫荷葉飯,冬天來就叫生炒糯米飯,

幾味這裡的拿手菜,仍然好有水準。蝦多士脆卜卜,真的有隻蝦在多士上面,味道一流,比任何鳳城的蝦多士都要美味,是必叫的小吃;杏汁白肺湯呈奶白色,又濃又潤,味美非常,仍是來這裡必叫的一味;鹽焗雞夠鹹香,雞皮微焦,完全是「焗」的效果,單是原理當晚都解釋了幾次;之前都有食友喜歡豉油雞,所以又叫埋,始終覺得汁是偏甜了一點,如只選一雞,我的當然之選是鹽焗;蓮子鴨其實也不錯,材料非常豐富,有鬆化的蓮子及金華火腿,跟蓮香樓的霸王鴨是各擅勝長。可惜來的時候已是飯局尾聲,大家也近全飽,是啃不下了;荷葉飯粒粒分明,夠味道又不油膩,有水準。夏天來這裡叫荷葉飯,冬天來就叫生炒糯米飯,差不多是單尾不二之選;

鯧魚兩吃是全晚最貴的菜色,斤半魚就要四百大洋。起肉炒球及炸骨,麵包超人兄說平時的鯧魚兩吃不是這樣的,但我吃第四次,都是老樣子。老實講,好不好味是見仁見志,因為從來生猛大鯧魚是蒸好過煎,鮮味才得以保存。當然吃過總好過未吃過,也是經驗;

幾味平凡菜色,反而更好。咕嚕肉不用說,雖然用的是沒有肥肉的枚頭肉,但脆口又甜酸度勻衡,仍然是必吃的一味。伴碟的子薑亦一點不差,見不太受同檯食友欣賞,也吃了好幾件;涼瓜炒蛋的涼瓜夠爽夠苦,蛋又滑,令人吃完又吃,喜歡吃涼瓜的應該也喜歡這味;這裡的粟米斑塊是心水選擇,斑塊走過油再煮,仍然脆口,加上甜美的粟米,撈飯實在一流,個人覺得,是比鯧魚好吃更抵吃;

甜品是蛋白杏仁露,甜美又濃潤,除了自己的那碗,亦吃了牛油果遺下的半碗,是就算飽也吃得下的一味。

埋嗥6,430,每位要210蚊,比預期中是貴了一點點,希望出席的食友們不要介意。

題外話一:有餚不能無酒,當晚就是一白兩紅。之前來吃飯,次次都帶酒,但只得今次是要收開瓶費,收了廿蚊一支。其實兩圍檯三十幾人幫襯,免收不行嗎?

題外話二:這裡座落於商業大廈的一樓,得部細電梯,我們幾十人真的不知分幾多次才可以落到樓。其實這裡隔離就係Cosmo Coffee的樓上,從來也是在那裡上落的,乾手淨腳,當晚我們十幾人就浩浩蕩蕩在那兒操下去。
2005-09-28 5 瀏覽
上星期四OR飯聚的大好日子, 難得感冒又好了點, 當然照樣出席~ 忘了有多少個菜式, 以下是自己比較喜歡的~ 想跟大家分享一下...蝦多士- 又熱又鬆脆, 恰到好處之前菜, 侍應說這是每天限量供應的, 飯聚那晚就30隻全部預留給我們~杏汁白肺湯- 名副其實的靚湯, 好喜歡這個湯~涼瓜炒蛋- 當澳洲牛奶的炒蛋遇上涼瓜, 想想味道如何? 蛋又香又滑, 涼瓜就好爽; 我邊掃炒蛋的同時, 身旁的路比就掃涼瓜, 合拍得很!紫薑咕嚕肉- 肉質嫩滑, 炸得剛好, 雖然汁醬帶有陣陣子薑味, 但味道又不會太搶, 連不吃子薑的我也忽然覺得子薑此刻的重要性~荷葉飯- 一陣荷香, 濃郁撲鼻~ 比坊間所謂的荷葉飯好多了~蛋白杏仁露- 從來沒在意蛋白加上杏仁這個配搭, 蛋白滑而且清, 剛好中和了杏仁的甜味, 亦為這餐晚飯寫下完美的句號~

杏汁白肺湯- 名副其實的靚湯, 好喜歡這個湯~

2005-09-23 4 瀏覽
自從認識這班團友後, 次次出來吃都好開心, 當然必備紅酒啦! 祝福壽星公"阿健"身體健康~乾杯!大家看過之前的食家詳盡食評, 我唯有簡單地講一個字~"正"杏汁白肺湯雲腿鴿片古法鹽焗雞乾煎大蝦金銀蛋莧菜鷹鯧炒球紫薑咕嚕肉蝦子柚皮荷葉飯合桃露一鍋蛋白杏仁露一鍋一行10人埋單$2300, 大家似乎幾滿意.就連我個"蝦子餅"最憎食杏仁露都話呢度d杏仁露"掂"...奇景!

大家看過之前的食家詳盡食評, 我唯有簡單地講一個字~"正"

杏汁白肺湯
荷葉飯
合桃露一鍋
蛋白杏仁露一鍋

2005-09-18 21 瀏覽
舊同事生日, 一行9 人到此吃生日飯!環境似飯堂, 留了最入面的房, 多點privacy.看了之前的食評, 也跟點了大路菜色。杏汁白肺湯清甜也很好飲, 暖暖胃不錯, 平時很難飲到。雲腿鴿片x 2鴿片很滑, 好味, 但一班同事很不知這是鴿片, 認為是牛肉, 我說了他們都不信。倉魚兩吃─炒球加酥炸骨本人覺得很好吃, 炒球滑, 炸骨香, 但吃落沒有汁, 較乾身易膩。古法鹽焗雞非常入味, 又滑, 外皮又脆, 很好! 菠蘿咕嚕肉腩肉太肥膩, 比想中差, 較失望的菜色!椒鮮魷魷魚新鮮彈牙, 炸粉厚度適中, 正!八寶鴨店員推介, 但我們實在不太懂欣賞, 是晚最不受歡迎菜色, 吃剩很多。灼菜心十分鮮甜, 很少吃到如此靚的菜菜, 竟是全晚齊聲讚好的菜, 也最快清掉的。應該尚有一兩款菜, 但忘記了!埋單$2500不知是不是我點的菜出問題, 大家好像不太滿意, 價錢也覺偏貴! 因不久前才到過銅鑼灣的私房中菜kosy little place 吃飯, 才$200 一位, 菜色特別, 用料上乘, 海鮮類也很多, 所以校友會無論價錢或食物質素也給比了下去。若再想試中菜, 相信不會再來, kosy 反是較滿意的一
舊同事生日, 一行9 人到此吃生日飯!

環境似飯堂, 留了最入面的房, 多點privacy.

看了之前的食評, 也跟點了大路菜色。

杏汁白肺湯
清甜也很好飲, 暖暖胃不錯, 平時很難飲到。

雲腿鴿片x 2

倉魚兩吃─炒球加酥炸骨

古法鹽焗雞
非常入味, 又滑, 外皮又脆, 很好!

菠蘿咕嚕肉
腩肉太肥膩, 比想中差, 較失望的菜色!

椒鮮魷
魷魚新鮮彈牙, 炸粉厚度適中, 正!

八寶鴨

灼菜心

應該尚有一兩款菜, 但忘記了!

埋單$2500

若再想試中菜, 相信不會再來, kosy 反是較滿意的一間!
2005-09-13 14 瀏覽
9-9-2005 2000某一日在公司食完飯後捉波子棋時,其中一位同事又話黎Happy Friday Dinner,上個月月中去了銖記(食評遲少少會出),今次就本來打算去越華會,但係時間只可選擇2130,咁鬼遲都餓屎啦,話事人傷緊腦筋時,我話不如去港大校友會啦,跟住佢就二話不說的贊成,好彩有位,同埋只須訂鹽焗雞。上到去後,大家都按公平原則點了一道菜,當晚的菜式如下:杏汁白肺湯:果然出色,杏汁在熱的環境下仍然有香味,豬肺洗得乾淨兼冇異味,是係我心目中最好飲的湯頭一位;炒生魚卷:經過走油的生魚沒有散開夾上來時沒有走樣,底部的菜心本身也很鮮綠兼冇渣,值得一試;咕嚕肉:有點似肉片,但還未去到,甜酸度適中,也是叫得過的菜式;南乳粗齋:好似返左屋企整既一樣,味道不鹹亦有南乳香味,坐我隔離的同事乜野叫粗齋,我只係答好平民化及賤的材料煮成,最常見食既時候是年初一,前一晚年三十晚大魚大肉後清清腸胃,最佳送物便是粥;鹽焗雞:有點介乎豉油雞及炸子雞之間,奇怪,但係都做得出色,唔肥亦唔瘦,側邊還有雞什一齊,也是值得推介;椒鹽鮮魷:有點似街邊檔唔硬版本,可以既話不叫亦冇損失;陳皮牛肉餅:比起蓮香樓好好多,起碼唔
9-9-2005 2000

上到去後,大家都按公平原則點了一道菜,當晚的菜式如下:
椒鹽鮮魷:有點似街邊檔唔硬版本,可以既話不叫亦冇損失;
陳皮牛肉餅:比起蓮香樓好好多,起碼唔會似山竹牛肉,陳皮味亦剛剛好,送飯一流;

埋單每位106蚊,唔算平,但係一次好好的家庭菜式experience,加埋couple既紅白酒,大家既情緒有點高漲,同位女同事一齊一口氣飲了一杯白酒,對大家來講或者不外如是,但係都感覺到有的料到(都係飲得之人,唔好諗錯)。我選這裡的另一個主要原因係冇緣去openrice 港大校友會既gathering,希望之前/之後可以一試,這樣的情況似乎越來越頻密,或者成為將來的習慣。
2005-09-03 12 瀏覽
同家人一齊去試試呢個好多人都推介的地方。在openrice research 完才去的﹗當然叫了人人都稱讚的杏仁白肺湯。果然名不虛傳﹐好味﹗不知怎的﹐雖然跟魚翅風馬牛不相及﹐感覺卻有點像魚翅湯。=P 可能是用料足的緣故吧﹗裡面D菜吸晒D湯﹐好好味﹗是晚最推介的一款侍應老先生推薦了鵝掌﹐我們沒有興趣﹐他便另外推薦了雲腿鴿片﹐$200﹐但值﹗爸爸話個雲腿+鴿片一齊吃下去很正﹐果然﹗我就覺得個雲腿似叉燒﹗也是是晚推介的一款另外order 了菠蘿咕嚕肉。唔知同大家說的紫羅咕嚕肉是不是一樣的呢﹖妹說她那塊很多肥膏﹐確實如此。我覺得好像比外面吃到的甜了一點。味道還可以。再來一客豆腐炆斑腩﹐不錯﹗金銀蛋莧菜﹐不過不失。加上酒水和白飯﹐賬單是六百多元以這價錢和味道﹐算是物有所值了! 本人很害怕味精的~ 幸好這裡的食物該沒落味精/只用很少﹐因而沒有喉乾的感覺。加分﹗另看到大家推介的翠綠生魚卷﹐想叫﹐但原來生魚是淡水魚來的~ 無緣食佢添!
同家人一齊去試試呢個好多人都推介的地方。
用料足的緣故吧﹗裡面D菜吸晒D湯﹐好好味﹗是晚最推介的一款

再來一客豆腐炆斑腩﹐不錯﹗

金銀蛋莧菜﹐不過不失。

加上酒水和白飯﹐賬單是六百多元

以這價錢和味道﹐算是物有所值了!

2005-09-02 16 瀏覽
慶祝媽媽又老一歲,細妹話未試過,就提議o黎慶祝。粟米石班塊-好多粟米汁,味道略鹹,肉魚幾結實。老豆讚唔錯。炒倉魚球-肉地幾厚身,同粟米石班塊一樣,肉質唔實,算叫做有魚味。紫薑咕嚕肉-當然唔少得啦,而且仲要加大size。真係永無失手,大家一致讚好,今次子薑有唔少,肉亦炸得鬆化、脆口又夠熱,我覺得佢加了山渣,論顏色同味道,同一般的咕嚕肉有少少分別。半隻貴妃雞-味道當然不及鹽焗雞同豉油雞野味,不過幾有雞味,就算食雞胸肉都唔會鞋口。鵝掌扒莧菜-係老豆至愛,佢話好抵食,炆得諗又入味,我就嫌d茨汁太多。南乳炆齋-已食過幾次,南乳味比一般酒家略濃。瑤柱蛋白炒飯-炒得好好,唔會太油,又粒粒爽口,唔會黐”立立”。合桃露-每次必食的,雖然一鍋要100蚊,但係真係食得出係生磨的,好有合桃香,唔會有一層油係面,又唔會好杰。奄尖的老豆食完後好鐘意,已講定佢生日都要o黎食,雖然係好食,但係已食過好多次。所以我唔會同意再o黎的。
慶祝媽媽又老一歲,細妹話未試過,就提議o黎慶祝。
粟米石班塊-好多粟米汁,味道略鹹,肉魚幾結實。老豆讚唔錯。
南乳炆齋-已食過幾次,南乳味比一般酒家略濃。
2005-08-17 3 瀏覽
因為星期日太遲訂位,今天中午致電預約,訂埋一隻古法鹽焗雞。古法鹽焗雞$240杏汁白肺湯$70碧綠生魚卷$70蛋白杏仁露$28合桃露$28古法鹽焗雞,杏汁白肺湯和碧綠生魚卷水準高,各食友真沒有介紹錯,而在座各檯亦多是叫這幾味,足以證明是招牌菜。可惜兩個人吃得不多,沒有空間再試紫蘿咕嚕肉。值得一試蛋白杏仁露- 杏仁味香濃,不過甜,香滑可口。合桃露- 合桃味也很濃,但略嫌杰和甜膩。吃得七七八八居然見到兩張熟識的面孔- 麵包超人和辣椒女。想不到星期一晚在曼谷泰菜聚餐後今晚又再見,又把握機會請教他們有什麼心水食店推介。最後臨走前還見到張天愛。
因為星期日太遲訂位,今天中午致電預約,訂埋一隻古法鹽焗雞。

古法鹽焗雞$240
杏汁白肺湯$70
碧綠生魚卷$70
蛋白杏仁露$28
合桃露$28

值得一試蛋白杏仁露- 杏仁味香濃,不過甜,香滑可口。
合桃露- 合桃味也很濃,但略嫌杰和甜膩。

最後臨走前還見到張天愛。
2005-08-17 6 瀏覽
見到飲食男女介紹之後又上黎睇過食評,見到好評佔大多數,所以一直都好想上黎試下,尋晚終於搵到機會又訂到檯,(可惜古法鹽焗雞要預早一日訂)。杏汁白肺湯,好重杏仁味,應該係南北杏白菜煲豬肺,可惜除左杏仁味之外我乜味都飲唔到,淨係「見」到白菜同切到好碎既豬肺粒,感覺上係祇係鹹味杏仁茶,不過既然咁多人讚,就當我唔識貨算啦!豉油雞$200(最少要一隻,冇半隻叫),豉油味幾甜,有雞味,可惜浸得唔太滑,鞋鞋地,豉油唔夠杰身,即係話,唔係有漿力既豉油汁,係水汪汪既豉油水個隻。金銀蛋莧菜,冇乜特別,相信咁簡單既菜式睇唔出師父功架。菜遠生魚球,經理話今晚有大鷹鯧魚喎,叫我地不如試下鷹鯧炒球,鷹鯧就梗係好食啦,我都唔敢問價錢即刻話好(費事肉赤),鷹鯧球先上一層薄漿粉再炒,又香又滑又唔怕炒散影嚮外觀,一碟有成八大塊,每塊切到平時食開D節瓜咁大舊,我估計冇兩舊水都落唔到樓。點菜點到呢度,經理又話四個人食夠晒架啦!我見兩男兩女都應該夠掛?結果………可能冇叫白飯掛?碟碟清晒都未飽,見四圍檯檯都叫咕嚕肉,叫經理埋黎,經理話加子薑好食D喎(原價$30,子薑唔知駛唔駛另外加錢),見經理推介咪又試下囉。子薑咕嚕肉,炸得好脆,
金銀蛋莧菜,冇乜特別,相信咁簡單既菜式睇唔出師父功架。
子薑咕嚕肉,炸得好脆,因為唔夠肥,所以好乾身,甜多酸少,酸得黎唔嗆喉,加左子薑味果然醒神好多,好好食又唔算,不過以$30 蚊呢個價錢又冇乜野可以挑剔。
杏仁糊/ 合桃露,我個friend 話杏仁糊幾好,我自己就食合桃露,合桃先炒香再磨碎,香味夠,不過我嫌太甜。
招呼算幾好,見我地張檯細,主動幫我地轉張大D既檯,仲專登欏多兩張椅俾我地擺雜物,服務尚算滿意;當晚所見真係座無虛設,唔訂檯唔駛旨意有位,D乜雞物雞又不停賣清,我建議各位有心去就早一日訂檯,訂檯記得順手訂埋菜。
整體上食得幾開心,可惜價錢偏貴,四個人食七百幾,打個七折就差不多。
2005-08-11 21 瀏覽
Celebration lunch. 8 of us came here again. Similar food of course, and the standard was still amazing!1.杏汁白肺湯:10分, still very sweet, a nice start for this lunch. If I do not tell my sisters, they would not know it was 白肺.2.碧綠生魚卷:9分, 生魚was pretty fresh, combining with vegatables: good!3.古法鹽焗雞:10分, still the best 鹽焗雞that I have tried. Though it costed $240 a piece, it really worth it.4.栗米斑塊:8分, this dish might not be as good as the previous one, but this fresh 斑塊was still very attractive to me.5

5.紫羅咕嚕肉:10分, wonderful 咕嚕肉. What I could say? Go try it!
6.南乳粗齋:6分, maybe we ordered too much, so there were still leftovers for this dish. Honestly, it was not my cup of tea. so-so.

I love the food here, and it is nice to have lunch here in this special day!

常人生命是數十年, 起碼十年苦失戀,
遲來一日甜蜜就更短, 我早識你早愛定快幾年,
旁人都話未免快點, 多看十年多觀察點,
明年或有大戰亂, 拖拍得那麼遠, 擔心有承諾不能實踐

潮流生活就算自由, 戀愛問題很保守,
碰到真愛立刻抱住要研究多久, 肯定愛何必有保留
口講也許毫無根據, 不如來一吻, 地上沒幾多愛侶,
夠老慶祝到金婚, 若愛定了, 為何還要等

假如動心, 假如認真, 不如就早婚,
金屬戒指, 簡單婚禮, 一樣夠窩心,
假如著緊, 不如別等, 既然合襯, 早一秒給旁人知道,
有人還相信那最舊派婚姻, 十八直到近百要做世上最大情人
2005-07-12 21 瀏覽
早前朋友知道我們係<無飯家庭>,問我們有沒有食過那裡好味的地方,我第一個就想到這裡<香港大學校友會>,所以便定了來這裡食。我們叫了杏汁白肺湯、滑蛋鮮蝦仁、碧綠生魚卷、陳皮蒸肉餅、紫蘿咕嚕肉、古法鹽焗雞、荷葉飯、三絲炒米和蔥粒叉燒粒炒飯。杏汁白肺湯- 豬肺又滑又好味、杏汁味很濃、大家也讚這湯好味。滑蛋鮮蝦仁- 蝦仁很新鮮,又彈牙,滑蛋炒得剛剛好。碧綠生魚卷- 生魚卷很新鮮,味道很好,真係不可不試。陳皮蒸肉餅- 肉餅蒸得剛剛好,唔會韌,但陳皮味唔夠,實在可惜。紫蘿咕嚕肉- 紫蘿我就沒有什麼興趣,但咕嚕肉炸得好脆,味道也不錯。古法鹽焗雞- 鹽焗雞保持水準,雞肉鮮嫩,完全唔韌又有雞味,正!(至愛之一)荷葉飯- 味道很夠,唔會太濕或太乾,每人大約有一碗半。三絲炒米- 味道也很夠,但就比較一般d。蔥花叉燒粒炒飯- 侍應介紹話很出名,見d朋友還欠小小,便叫了來試,味道也不錯,只是太濕,令口感差了。本來想叫炒倉魚球和雞茸鷓鴣粥,但因太貴,所以最後沒有叫。朋友食完,讚不絕口,還說沒有介紹錯。

滑蛋鮮蝦仁- 蝦仁很新鮮,又彈牙,滑蛋炒得剛剛好。
碧綠生魚卷- 生魚卷很新鮮,味道很好,真係不可不試。
荷葉飯- 味道很夠,唔會太濕或太乾,每人大約有一碗半。
三絲炒米- 味道也很夠,但就比較一般d。
本來想叫炒倉魚球和雞茸鷓鴣粥,但因太貴,所以最後沒有叫。
朋友食完,讚不絕口,還說沒有介紹錯。
2005-07-12 9 瀏覽
Nice celebration dinner with my family, with very enjoyable food. I wanted to try this place for a while, and finally I could enjoy it at this special date.1.杏汁白肺湯:10分, 甜美, usually I would not eat 白肺, but I finished all 湯+ 渣! As a soup lover, this dish really satisfied me!2.古法鹽焗雞:10分, 不太鹹, 出色! If you are a chicken lover, you would be regret for not trying the 鹽焗雞here. It is hard to explain in words, just try it! But we must order a whole piece, so it was really a big size for 4 of us to fini

2.古法鹽焗雞:10分, 不太鹹, 出色! If you are a chicken lover, you would be regret for not trying the 鹽焗雞here. It is hard to explain in words, just try it! But we must order a whole piece, so it was really a big size for 4 of us to finish it!
3.栗米斑塊:8分, it was good, but by comparison, this was less attractive than the others. sitll 斑塊was fresh, and 栗米汁was delicious. 中意仿had better 栗米斑塊.
4.紫羅咕嚕肉:10分, honestly I was not interested to 子薑, I just tried one piece but I could not tell the difference. My mom appreciated it very much. But I felt that 咕嚕肉was very good. Excellent!

So-so environment and service, but the food is absolutely excellent! I love the food here very very much!
2005-06-17 7 瀏覽
今日我地3 個女子第一次來呢度食lunch,之前聽人講過呢度好旺,要預先book位,我地好「文」才打去book,好彩有檯。杏汁豬肺湯:既然老闆極力推薦就試下啦,豬肺湯整到白雪雪,睇落以為係杏仁糊,豬肺亦好林,好味,豉油雞:啖啖肉,雖然肥膩d,都食到停唔到口;土魷蒸肉餅:肉碎「啄」得鬆軟,料又多,正!菜遠炒魚片:魚片大大塊,又新鮮又好味,炒埋d菜心加紅蘿蔔,色澤悅目又好食;花生糊:都幾香滑,又不會太甜,好味;杏仁糊:加入蛋白,香滑濃郁,好味道明明已經飽到飛起,都要食哂為止!整體非常滿意,招呼亦非常殷勤。睇個餐牌都幾貴,不過今餐食左幾多錢就唔知,因為有人請(嘻嘻),但估計每人都起碼要百多元。

豉油雞:啖啖肉,雖然肥膩d,都食到停唔到口;
土魷蒸肉餅:肉碎「啄」得鬆軟,料又多,正!
花生糊:都幾香滑,又不會太甜,好味;

(非會員)
2005-05-18 9 瀏覽
看了如此好評就帶父母品嚐一頓啦! 預早4天前打電話來訂位,準備訂鹽焗雞,倉魚同埋荷葉飯,依道個伙記就提議不要落訂荷葉飯還說說我們四個人叫一隻雞加荷葉飯就飽曬! 但我說我是專情來食果幾度佳餚且我是大食人. 只是他不斷說不要荷葉好不好而魚方面他們亦好常常會買多d以備不時之需. 不過我都仍堅持要雞,倉魚同埋飯!當晚準時730pm到達,於是乎就立即落單,誰料有個四眼伙記亞伯,說幫我落單的那位同事可能忘記交低,所以我想食的工味,恕沒有材料,當晚沒有荷葉,沒有多d倉魚,沒有菜遠...總之招牌野叫乜冇乜,只有雞.我們問他有什麼推介,亞伯只說一大堆貴野如什麼大群翅..相信依道真係做自己友的都已經ok, 根本不在乎新客人...未食已經打了折扣對於依種服務態度!!?如果落例牌,真係好細碟,不過收費都不平宜,雖然後來我們落左d平淡如肉餅家常小菜d味道都幾好,不過我想都不會重來,就係因為人為的失誤。