2012-02-19
其實想試咗好耐, 酒家負責人話一定要入咗會嘅港大舊生一齊食先得, 所以一直無緣一試, 四處訪尋終於找來港大舊生朋友帶我們來見識一下. 此店位處中環德己立街, 交通非常方便. 食中菜梗係人多好食作, 於是湊合6人一齊去食, 我地全部人包括帶隊個港大舊生都係第一次幫襯, 所以好有新鮮感. 鳳尾蝦多士 每件$15 - 蝦膠再加埋成隻中蝦鋪在麵包上, 炸得香脆, 果然名不虛傳, 必食 ^ ^古法鹽焗雞 $300 一隻 - 明顯係新鮮雞而唔係冰鮮雞, 有雞味, 值得推介. 菜膽杏汁白肺湯 份半 $165 - 好得~ 料多, 杏味濃郁, 夠晒火候.菜膽炆斑翅 $330 - 個獻好厚, 好似漿糊咁, 班翅完全無鮮味, 非常失望 :-(北菇紅燒豆腐 $65 - 一樣唔掂, 都係獻汁過厚, 啲豆腐好似被透明膠漿包著咁, 真係睇見都唔想食!竹笙燴羅漢齋 $85 - 呢個餸係後加嘅, 特別囑咐廚房不要打獻, 足料好味, 令我念念不忘, 下次一定會再 "Encore".蛋白杏人露 每窩 $100 - 水準之作.
蛋白杏人露 每窩 $100 - 水準之作.