有沒有海賊王的粉絲阿,全港第一間日本動漫海賊王主題餐廳開幕啦。作為一個日本控,我不能不來打卡吧。加上有一位超愛OnePiece的男朋友,中晒劇毒,今天便率先帶他來吃晚餐。看到他超級開心,好像夢想成真的樣子,女朋友未吃已經大滿足啦,同行者開心過我,這就是吃貨的滿足感哦。餐廳有多個海賊王的一比一公仔模型,全部都合照一張也需要一點時間呢。魯賓海鮮沙律$72海鮮沙律以大蝦,帶子,西芹,洋蔥等組成,大蝦拆殼,蝦肉彈牙,帶子軟嫩,惟西芹和洋蔥的味道好濃,嗆喉嗆鼻,哈哈,原來魯賓是吃這些食物的呀。索柏強化蟹肉可樂餅$58海賊王之中,我覺得Chopper是最可愛的角色,所以當然要點選他賣相的可樂餅吧。可樂餅即牛肉餅,日文的牛肉餅像可樂的發音,因此得名。外層薄脆,內裡軟熟綿密,味道不錯。三刀串燒$258大大串 串燒阿,我去的當天,基本上每台客人也有點這個哦。三刀串燒可選: 全牛,全雞,全海鮮,也可三種混合,貪心的胃囗要三種Mix的吧。牛肉串燒,牛肉厚肉大大件,女孩子要用刀叉才能吃阿。雞肉串燒肉質嫩滑,味道不錯呢。海鮮串燒有蝦肉和三文魚等,每串夾雜菠蘿,紅椒,車厘茄等蔬菜,重點是有美味的沙爹醬,二人分享不

作為一個日本控,我不能不來打卡吧。

魯賓海鮮沙律$72

索柏強化蟹肉可樂餅$58

三刀串燒$258

海鮮串燒有蝦肉和三文魚等,每串夾雜菠蘿,紅椒,車厘茄等蔬菜,重點是有美味的沙爹醬,二人分享不過份阿。

正義牛排三文治$168

早就決定要牛扒三文治,正義使者的我當然要吃啦。 麵包預先抹上牛油,烤至金黃,更加可囗。牛扒可自行選擇熟度,選擇七成熟的牛較為軟腍,調味不錯。配以粗身薯條,炸得香軟,內裡薯蓉粉糯呢。

草帽日式咖喱飯$128

來到海賊王餐廳必點的菜式,必定是草帽日式咖喱飯啦。蓋成帽子的黃米飯,是路飛頭上的草帽呢,質感較為結實,拌勻甜甜的咖喱醬,味道更好,小朋友也會喜歡呢。

草帽小子蛋糕$68

除了草帽咖喱飯,更有草帽蛋糕,一鹹一點,是必點的東西吧。黃色的部份是芒果慕斯,內裡藏有芒果蓉,餅底香軟,打卡必點阿。

索柏帽子蛋糕$68

可愛的Chopper同樣有兩種美食,可樂餅和小蛋糕。蛋糕是紅桑子囗味,慕斯的部份帶點煙靭感,好特別呢,內裡朱古力蛋糕和草莓慕斯相間,整齊得體阿。
2017-12-19 1849 瀏覽
第一次係Open rice 寫食評,但好可惜,未有機會食,只有機會排隊。喺香港開海賊王主題餐廳一定多人去就已經預左,收工趕到去(20:20)見到箭咀指住門口出面就自動係出面排隊,都無行入去問。排左一陣見到有一堆人入左去,條龍又短左好多,所以滿心歡喜諗住應該好快。排排下有人見無人招呼,唔知會唔會截龍,所以走左入去問左一句,會唔會有位佢地話9點半就關門,就算我地依家排,要依到d人依家一次過走晒先會招呼得晒我地,仲話我地一早就截左龍如果你無mark到名我地係唔會guarantee你今日一定入到。聽到佢咁答都呆左呆...因為排左20分鐘,都無人同我地講過截左,不過見到出面唔係好多人又唔趕時間,咁就諗住排左一陣了個心願走都好。之後前面有就有人走,話下次再尼,咁岩有個好似經理既人行出尼,就有人問佢,經理話截左龍叫佢走,準客人話佢地唔知,打左電話問,話8點半先截,所以先趕話嚟,而且無人同過佢地講話截左,經理話總之依家就截左,佢拍一拍前面有登記名既人話,我話左比佢地知wo...就算你依家排廚房都關門唔會有人招呼到你地(如果排後面既人一早知就唔會仲排緊係後面,應該係排咗喺佢哋前面啦@@)中間就有一陣小爭
佢地話9點半就關門,就算我地依家排,要依到d人依家一次過走晒先會招呼得晒我地,仲話我地一早就截左龍如果你無mark到名我地係唔會guarantee你今日一定入到。聽到佢咁答都呆左呆...因為排左20分鐘,都無人同我地講過截左,不過見到出面唔係好多人又唔趕時間,咁就諗住排左一陣了個心願走都好。之後前面有就有人走,話下次再尼,咁岩有個好似經理既人行出尼,就有人問佢,經理話截左龍叫佢走,準客人話佢地唔知,打左電話問,話8點半先截,所以先趕話嚟,而且無人同過佢地講話截左,經理話總之依家就截左,佢拍一拍前面有登記名既人話,我話左比佢地知wo...就算你依家排廚房都關門唔會有人招呼到你地(如果排後面既人一早知就唔會仲排緊係後面,應該係排咗喺佢哋前面啦@@)中間就有一陣小爭論,最後經理同準客人講,咁我地招呼埋你囉,不過已經令到大家不太愉快,所以準客人最後都離開。老實說,如果龍已截,應該一早痴塊野出尼話截左,或者應該早係前一兩次出尼就同排緊既人講龍已截,因為佢都登記左人名,又認得排最後既人,又何苦要大家食風痴痴的等。可能因為之前已經有人問過好多類似既問題,但係問既人都係第一次問,點解要答到大家好似一早知,搞到雙方個心都咁唔舒服。最後無登記既人都走了,經理就終於推埋左排隊既圍欄,總算告一段落。
雖然我無比人話到,但係身為海賊王迷,見到同樣愛好既人咁失望都有少少心酸,畢竟大家都係鐘意海賊王或陪鐘意海賊王嘅人去朝聖。經過今次唯有下次再嚟之前注意一啲,早啲到,到左都問一問前台要唔要登記先,唔好見到個牌話在此排隊就排,就算你唔介意等,人地都未必得閒招呼你,改變唔到人地對你嘅態度,唯有醒水少少唔好比機會人地話你。我有機會都會再去,同早啲到,希望有機會入到去影相啦(入過去望一望真係勁靚!)。不過今次經驗,唔多唔少都有啲失望,因為我都怕我下次去到會比人咁嘅語氣對待,始終去主題餐廳食就更加希望會食得開開心心,當然去普通餐廳都係~希望有左今次嘅經驗,之後還廳嘅安排手法會好啲,直接痴張紙出嚟或者推埋排隊嘅圍欄,等店員唔駛答同樣嘅問題,解釋解到攰~又唔駛令各位準客人太失望~仍然期望
2017-12-19 1344 瀏覽
餐廳不接受電信訂位,只能排隊入座。1830到達餐廳,排隊大概需時60~75分鐘。職員覆核姓氏及人數3次,每次覆核都並不是要帶位(最後一次除外)。1945入座,職員解釋我們有90分鐘用餐時間!點餐後等了半小時還未有食物送上!然後找經理解決了問題!經理處理問題態度良好及迅速。在等待食物期間,眼見職員送餐送錯枱大概5~6次,表示員工對枱號的不熟悉!食完主菜,沒有職員前來收碟,直到甜品送上,職員竟然照落枱(而不是先收枱、set甜品位)。落餐的職員收了半張枱(佢個tray咁大,放咗一隻小碟再加一份刀叉,就攞起個main!!剩下我的一份餐具!)明顯service skill training 不足!最後我要叫個waitress 黎收剩下嘅餐具!佢個樣仲要萬般不願意!呢間餐廳收得呢個價錢,食物質素並非一流,出餐速度慢,staff service skill還要欠佳!restaurant management應該要檢討一下!
餐廳不接受電信訂位,只能排隊入座。

1830到達餐廳,排隊大概需時60~75分鐘。

1945入座,職員解釋我們有90分鐘用餐時間!

期待已久的Onepiece主題餐廳正式在18號營業了❤我18號收工立即排左1.5hr左右,好彩最後入到炸~雖然好多餐都賣光,不過下次我會再去所以不要緊~最重要係第一日一定要入去食😤首先要知道現時沒有電話預約,只有walkin😌另外問左店員店面的烈陽號每10mins會噴一次煙💨餐廳限時90mins的用餐時間🕕餐廳內的枱大約有二十三桌分別係二十三個onepiece角色~暫時影晒冇重覆💁🏻‍♂餐廳旁的精品店大部分係台灣的onepiece精品(心諗快D整張官方出版for香港的onepiece八達通,因為台灣果間有悠遊卡&韓國果間有Cashbee)———————————————路飛Jumbo 肉盤 ($328) 全肉食的大愛~也是路飛&本人的至愛“肉”😏羊扒、豬仔脾、牛柳、雞排、紐侖堡腸、烤菠蘿😍個人覺得最好食係豬仔脾&紐侖堡腸~香口又多汁~烤菠蘿又烤到甜甜多汁😆Taste: 8/10———————————————三刀流串燒 ($258) 咁三刀流串燒分別有牛肉、雞肉&海鮮~但其實重點係可以咬住把串燒支扮下索隆嫁啫😎雞肉相對上嫰口多汁👍Taste: 7.5/10———————————————Fr
期待已久的Onepiece主題餐廳正式在18號營業了❤
首先要知道現時沒有電話預約,只有walkin😌
另外問左店員店面的烈陽號每10mins會噴一次煙💨
餐廳限時90mins的用餐時間🕕
———————————————
路飛Jumbo 肉盤 ($328)
全肉食的大愛~也是路飛&本人的至愛“肉”😏
羊扒、豬仔脾、牛柳、雞排、紐侖堡腸、烤菠蘿😍
Taste: 8/10
———————————————
三刀流串燒 ($258)
雞肉相對上嫰口多汁👍
Taste: 7.5/10
———————————————
Franky Super 漢堡 ($138)
蝶豆花作染料,令包的顏色變成藍色再加上Franky的招牌星星圖案~Fans係會著迷嘅⭐
而且旁邊的星星薯餅也好吸引(可惜去的時候賣曬)😭
Taste: 7/10
———————————————
草帽日式咖哩飯 ($128)
因為日式咖哩,所以吾太食到有辣味都係以甜味為主,飯的形狀就堆成草帽的形象~再用蕃茄醬唧出紅缐🤓
飯粒略為硬身,份量都幾足🙈
Taste: 7/10
———————————————
山治藍菠蘿梳打&艾斯雜果賓治 ($55/杯)
味道就係普通的菠蘿梳打&雜果賓治~但重點係叫特飲會隨機送個onepiece人物的背墊🤤
Taste: 6/10
🌝🌝🌝🌝🌝🌝🌝🌝🌝🌝🌝
更多店舖相片
2017-12-18 1471 瀏覽
今次好榮幸獲邀優先體驗香港海賊王餐廳豪華盛宴,媽牙~我上左賊船喇🤣一去到門口 門口嘅太陽會噴煙嫁😱😱 不過聽講10分鐘噴一次🤣一入到去見到裝滿嘅路飛帽同喬巴帽的甜品櫃😋😋對面仲有一大部即影即有相機影相留念 餐廳入邊有不少嘅擺設 同塑像 仲有好多經典場景一打開menu 每樣食物都好有特色 全部都係以海賊王為主題 例如Franky Super 漢堡$138 藍色嘅漢堡好靚 上面中插左角色嘅造型 好搞笑 入邊有牛肉漢堡扒 洋蔥芝士番茄同酸瓜 秀色可餐 旁邊配有炸薯條 兩個人share就啱啱好😋 三刀流串燒 菜式上邊三把刀分別串上海鮮、牛肉同雞肉 加埋配菜 顏色鮮艷 旁邊配上特製嘅醬汁 今次我都可以做三刀流啦🤣🤣不得不提路飛巨人斧頭牛扒$988 真係好大好大塊 一隻手拎唔起 影完相之後可以叫車乜嘢職員幫你切好 牛扒煮得啱啱好 肥瘦均勻 有口感同肉味 配上特製嘅醬汁 完全係錦上添花 甜品好多選擇 除咗門口睇到的路飛帽同喬巴帽之外仲有pancake 雞蛋仔棉花糖 等等咁多款我最鍾意係pancake 淡淡的橙味醬汁配上香濃嘅牛油味pancake 真係齒頰留香 再加上少少嘅橙皮 口感非常豐富 依到真係
一打開menu 每樣食物都好有特色 全部都係以海賊王為主題

依到真係好有特色 最緊要可以瘋狂影相
海賊王角色會不定時出現同大家影相❤️❤️
用餐優惠
試食活動
2017-12-18 1475 瀏覽
終於等到開業了!期待了很久!作為OP忠實粉絲我和妹妹兩個人11點半到的,大概是開業第二批的客人。在門口排隊的時候還每個人手上蓋了標記很有趣呢,就是有點難干掉也難擦乾淨⋯⋯怎麼說味道真的比想像中的好,兩個人實在胃口有限但是我們已經竭盡所能拼命點了,最喜歡的是索隆的三刀流烤串,量大實惠又有趣,遺憾的是弗蘭奇的藍色主題漢堡今天沒有賣,非常可惜呢。總體來說還是可以的,希望可以多出一點更有趣的菜色,以後也可以嘗試出售餐廳內使用的盤子,非常喜歡呢,作為粉絲還是很值得一去的!