2022-08-01 273 瀏覽
💁‍♀️19/7/2022(Tue), Lunch🍽今日lunch黎食馬來西亞菜~因為lunch時間關係~餐廳都坐滿晒人🙍‍♂️🙍‍♀️🙍🙎‍♂️🙎‍♀️~地方都坐到幾迫下🙈~今日order左:新加坡大蝦喇沙米線 $75湯底係好香濃🍜~但所謂大蝦🦐只有手指尾咁上下size😟~非常慳皮😞~仲要係一隻蝦🦐切半咁上~😧😧😧總共有1隻半既蝦~魚蛋無味~豆腐卜入味~最失望係個米線煮到好淋🙄🙄🙄~入口一d都唔彈牙~一夾就爛...😔凍檸水(桔仔水)🥤 +$3總括個人食評:印象之前黎過~食材都唔係咁差~但今次真係以$75既價錢~性價比低囉...
💁‍♀️19/7/2022(Tue), Lunch🍽

今日lunch黎食馬來西亞菜~

今日order左:
新加坡大蝦喇沙米線 $75
湯底係好香濃🍜~
但所謂大蝦🦐只有手指尾咁上下size😟~非常慳皮😞~
仲要係一隻蝦🦐切半咁上~😧😧😧
總共有1隻半既蝦~
魚蛋無味~豆腐卜入味~
最失望係個米線煮到好淋🙄🙄🙄~
入口一d都唔彈牙~一夾就爛...😔

凍檸水(桔仔水)🥤 +$3

總括個人食評:
印象之前黎過~食材都唔係咁差~
但今次真係以$75既價錢~性價比低囉...
2022-07-19
2022-06-25 262 瀏覽
返足12 小時。 忙足2 個月。 暈暈地拎住一大堆公司文件醫肚。 捉住下午茶的時間食馬六。 近晚市, 但店員見我1 個拎住2 大包文件都叫我坐最近門口的4 人卡位。 哥哥仔落錯order 上左碗米線 。攰到一個點坐低都可以瞓著。我已開動食左少少餸,先發現原來哥哥仔落錯單。 其實我要滲滲。店員姐姐一見狀, 就立刻話煮過一碗比我。 我話唔駛, 唔知係咪我嗰樣太殘。佢就拎起碗麵送返入去。 唔駛一陣再有一碗啱order的送上枱。 我真係唔好意思……鴨胸 唔係鴨胸一舊舊, 係成塊上。 湯底惹味夠濃。 好貼心的馬六
返足12 小時。 忙足2 個月。
暈暈地拎住一大堆公司文件醫肚。
捉住下午茶的時間食馬六。

哥哥仔落錯order 上左碗米線 。
攰到一個點坐低都可以瞓著。
我已開動食左少少餸,
先發現原來哥哥仔落錯單。
其實我要滲滲。

唔駛一陣再有一碗啱order的送上枱。 我真係唔好意思……

鴨胸 唔係鴨胸一舊舊, 係成塊上。
湯底惹味夠濃。
好貼心的馬六

馬六賣馬來西亞/星加坡菜,在各區都有分店。平時多數去西灣河太安樓地下分店,今日和妹妹去北角購物,順便在電氣道馬六吃下午茶餐。馬六下午茶餐款式多,而且又好食又抵食。無骨海南雞飯拼星加坡喇沙米線是我的至愛。雖然是下午茶餐,雞飯份量大。雞有雞味肉質嫩滑,最開心是今日碟雞有齊雞胸肉,雞髀肉和雞翼,大滿足! 油飯又香又有飯味。喇沙米線也美味,有魚旦,肥美的芽菜,蛋和豆卜。大蝦雞串吉羅咖喱麵第一次食,好惹味。咖喱湯汁香濃,蝦鮮甜,雞串燒好味,糖心蛋正,還有豆卜,芽菜和青豆角,豐富。追加小食我們選了星加坡咸蛋王魚皮和南洋班蘭叻吔多士。魚皮超水準,太美味,推介😋👍。多士也不錯。飲品多選擇。凍馬來桔仔紅茶和凍薄荷桔仔梳打清新有特色,值得一試。吃飽charge夠電可繼續shopping。

馬六下午茶餐款式多,而且又好食又抵食。

吃飽charge夠電可繼續shopping。
2022-06-01 802 瀏覽
幫襯過無數次嘅【馬六】... 基本上都冇令我失望!今日晚餐order咗「自選套餐」... 我覺得非常抵食... 套餐由$88-$92不等... 包咗主菜、小食同飲品! 套餐👇💢無骨海南雞飯 $92💢古法參峇雞翼💢芒果冰 (+$8)🍚基本上無骨海南雞飯差唔多係我平時每次必點... 間中會配吓喇沙! 點解我咁鍾意呢度嘅無骨海南雞飯? 無他嘅... 因為實咗太好食喇... 無骨固然方便... 海南雞又超級嫩滑... 油飯又夠香... 仲有薑蓉、辣醬同黑醬油... 簡直perfect!👍👍👍🐔古法參峇雞翼炸到好香口... 參峇醬惹味得嚟唔算辣... 小朋友應該食到!🥤芒果冰涼浸浸...甜度適中... 非常開胃!另外... order咗d小食都唔錯㗎👇💢檳城烤葱餅配咖哩汁 $42烤葱餅非常香脆... 咖哩汁屬少辣... 好香好吸引!💢馬來街頭雞肉串 (3串) $42雞肉串烤得焦香... 香料味重少少!💢娘惹咖哩角 (2件) $28熱辣辣... 酥脆無比... 內餡咖哩味濃... 好正呀!整體印象唔錯... 地方整潔... 店員服務態度好... 食物質素佳! 呢d就係我願意經常幫襯嘅原因!😊
幫襯過無數次嘅【馬六】... 基本上都冇令我失望!

套餐👇
💢無骨海南雞飯 $92
💢古法參峇雞翼
💢芒果冰 (+$8)

🥤芒果冰涼浸浸...甜度適中... 非常開胃!

另外... order咗d小食都唔錯㗎👇
💢檳城烤葱餅配咖哩汁 $42
烤葱餅非常香脆... 咖哩汁屬少辣... 好香好吸引!
💢馬來街頭雞肉串 (3串) $42
雞肉串烤得焦香... 香料味重少少!
💢娘惹咖哩角 (2件) $28
熱辣辣... 酥脆無比... 內餡咖哩味濃... 好正呀!

• 新加坡喇沙摻摻
  • 馬六無骨海南雞飯
2022-05-10 356 瀏覽
下午茶(平日)14:00-18:00起抵食,真係抵食夾大份,仲要味道好出色,CP值好高娘惹茶燻鴨喇沙米線 $53鴨香同煙燻香氣都好濃郁,茶香完全深透入鴨肉到,吃後口有茶燻香,鴨肉肉質超級到嫩滑彈口,份量勁多,差唔多有10舊起,仲要一半係連鴨皮連肉,一半就全瘦肉,連鴨皮既口感好香口細膩,食到鴨油既油香,半肥瘦既口感超出色,全瘦部份亦完全唔會柴身,反而好爽口彈牙,完全大愛!馬六無骨海南雞飯拼新加坡喇沙米線 $75海南雞雞件賣相有油光,睇落都吸引,雞皮爽薄唔肥膩,雞肉軟腍好有雞味,油飯夠油香,調味恰到好處,飯身亦粒粒分明,喇沙湯底好出色,夠濃郁好惹味,米線麵質偏軟身,非常掛湯南洋斑蘭咖哋多士 $22斑蘭味好有層次,入口椰香先跑出,然後斑蘭香再慢慢散發出黎,烘得岩岩好,食起黎好香脆,白麵包質感亦好鬆軟,醬同牛油都塗得更好慷慨,超滿足!馬拉盞通菜 $26馬拉盞調味岩岩好,唔會過咸,通菜炒得清綠好新鮮,非常惹味椰子班蘭冰 +$8飲第一下會飲到椰子既甜香,再慢慢散發斑蘭既青香,成個味道好小清新南洋白咖啡 +$3
下午茶(平日)14:00-18:00
起抵食,真係抵食夾大份,仲要味道好出色,
CP值好高

娘惹茶燻鴨喇沙米線 $53

馬六無骨海南雞飯拼新加坡喇沙米線 $75

南洋斑蘭咖哋多士 $22

馬拉盞通菜 $26
馬拉盞調味岩岩好,唔會過咸,通菜炒得清綠好新鮮,非常惹味

椰子班蘭冰 +$8

南洋白咖啡 +$3
  • 娘惹茶燻鴨喇沙米線
2022-05-08 169 瀏覽
前幾日去開炮台山,經過呢間星馬菜,當時仲差幾分鐘先到六點,啱啱好趕得切叫下午茶食,就同朋友入左去食個early dinner。新加坡大蝦喇沙米線$62喇沙好濃稠,椰香味重。米線超級掛湯,配料有幾隻鮮甜嘅大蝦、蛋、魚蛋、魚皮同埋豆卜,好足料。馬六無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶$75呢個餐真係啱曬我呢個乜都想食嘅人,有海南雞飯又有肉骨茶。海南雞份量好多,食落好滑,雞味好重,配埋香濃嘅油飯同醬汁,好食。肉骨茶味道濃郁,有豆卜、支竹同埋好大條排骨喺入面,排骨煮到好軟淋、入味。巴東牛肉椰漿飯$66巴東牛肉味道好入味,食落肉質滑嫩。椰漿飯嘅顏色綠綠地好靚,食落有淡淡的椰香。仲有啲香脆嘅魚仔、花生、青瓜同埋版。熱馬來手工拉茶$0奶味香濃。熱桔仔話梅水$0估唔到呢款飲品都唔使加錢,抵飲。熱香茅橙茶$0

新加坡大蝦喇沙米線$62

馬六無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶$75

巴東牛肉椰漿飯$66

熱馬來手工拉茶$0
奶味香濃。

熱桔仔話梅水$0
估唔到呢款飲品都唔使加錢,抵飲。

熱香茅橙茶$0
2022-01-14 589 瀏覽
經過這間餐廳好多次,近來lunchtime諗唔到食咩就去了~原來水準都不錯,仲有好多lumchset 有海南雞之餘,仲可以有埋喇沙米線/肉骨茶,好豐富點了個馬六無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶,雞肉味濃香,肉嫩皮黃,雞皮和肉之間有jelly,味道好好。另外,有別於其他地方的海南雞飯,他們得飯不油不鹹,但有香味😋而肉骨茶醬汁可以,飲落去暖味得來幾濃香。仲飲了他們的白咖啡☕️,飲落去滑香得來咖啡味重~他們的下午茶set更抵食,搵次再來😝

馬六無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶

他們的下午茶set更抵食,搵次再來😝
馬六無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶
午飯時間唔係好餓所以冇食午餐,等食下午茶時間。今日試吓這間馬六,平時午餐時間係要排隊,下午茶係冇乜人。入到去只係得3-4人,侍應話卡位留咗,但係留位又冇放牌😑,咁我是旦搵位坐。下午茶餐都好多選擇,我揀咗雞絲扎肉湯米線配南洋咖啡。雞絲扎肉湯米線湯底係雞湯,好濃嘅味道,雞絲好滑👍🏻扎肉冇乜特別,豆腐泡係凍嘅,米線出奇地煮得好,彈牙唔會過淋👍🏻好好好少少嘅芽菜😑南洋咖啡味濃,好有風味👍🏻食緊野期間有位男顧客埋單付款時投訴侍應的服務態度好差,侍應回應一句「「一向係咁」」,男仔客人繼續投訴不過侍應沒有任何回應,待男客人離開,侍應就反話返該客人咁麻煩跟住大約過了5分鐘。有另一枱客人投訴,2個女人起身正想出去埋單,因為其中一個我估係阿媽要背樂器所以仲向卡位,侍應執枱倒瀉水,沒有道歉走咗去,個阿媽投訴點解客都未起身就趕住執枱⋯其時阿媽一直拎紙巾抹件樂器外盒,個侍應只係講櫃筒有紙巾但係冇主動幫手抹,完全只係望住廚師煮嘢食係好味,但係侍應服務態度真係會影響成間店。
午飯時間唔係好餓所以冇食午餐,等食下午茶時間。

下午茶餐都好多選擇,我揀咗雞絲扎肉湯米線配南洋咖啡。

南洋咖啡味濃,好有風味👍🏻

食緊野期間有位男顧客埋單付款時投訴侍應的服務態度好差,侍應回應一句「「一向係咁」」,男仔客人繼續投訴不過侍應沒有任何回應,待男客人離開,侍應就反話返該客人咁麻煩[呵呵]跟住大約過了5分鐘。有另一枱客人投訴,2個女人起身正想出去埋單,因為其中一個我估係阿媽要背樂器所以仲向卡位,侍應執枱倒瀉水,沒有道歉走咗去,個阿媽投訴點解客都未起身就趕住執枱⋯其時阿媽一直拎紙巾抹件樂器外盒,個侍應只係講櫃筒有紙巾但係冇主動幫手抹,完全只係望住[呵呵]

廚師煮嘢食係好味,但係侍應服務態度真係會影響成間店。
2021-12-29
下午茶
2021-12-07 353 瀏覽
今日又係食馬來西亞嘢嘅時候😚 今晚晚餐嚟到北角炮台山嘅呢間《馬六》,環境舒適、服務周到👍🏻🦐 檳城蝦麵 套餐 ($92)🥧 娘惹蘿蔔餅我揀咗個一人套餐,主食揀咗檳城蝦麵,小食就揀咗蘿蔔餅🥰蝦麵超大碗!裏面有兩種麵底,粗幼黃白都有夠晒繽紛☺️ 而且幾隻大蝦都係剝晒殼嘅,啱晒我呢啲懶人😆 仲有腩肉、溏心蛋、豆卜等等😋 湯底寫住係微辣,但我一啲都唔覺得辣,係有種香氣同惹味嘅感覺🥰👍🏻蘿蔔餅係用蘿蔔絲炸成嘅,非常香脆😋🥤 斑蘭椰汁冰 (+$8)斑蘭椰汁冰我叫咗少甜,超夠香,甜度適中,推薦!

娘惹蘿蔔餅

🦐 檳城蝦麵 套餐 ($92)
🥧 娘惹蘿蔔餅
我揀咗個一人套餐,主食揀咗檳城蝦麵,小食就揀咗蘿蔔餅🥰
蘿蔔餅係用蘿蔔絲炸成嘅,非常香脆😋
斑蘭椰汁冰

🥤 斑蘭椰汁冰 (+$8)
斑蘭椰汁冰我叫咗少甜,超夠香,甜度適中,推薦!
2021-12-07
娘惹蘿蔔餅
斑蘭椰汁冰
2021-11-21 281 瀏覽
企企理理嘅平民餐廳,起初仲以為係食茶餐廳點知裏面係食新加坡菜。價錢親民得來之餘,味道都唔錯而且招呼我哋嘅侍應生仲對我哋非常之有禮貌。我哋分別叫咗兩個套餐,每一個套餐都包一杯嘢飲同埋一個小食。特別一定要試嘅係鹹蛋魚皮同埋黑松露流心蛋。個鹹蛋魚皮上到枱嘅時候,仍然係超級熱仲要係滿滿嘅鹹蛋香味。食落去唔單止超級脆,唔會好似一般嘅鹹蛋魚皮咁硬骨骨。滿口都會係一種鹹蛋嘅味道,再加埋唔會油膩嘅魚皮簡直係一個新嘅嘗試,非常之推薦大家試呢一道菜。黑松露流心蛋,食落去就係一個非常之入味嘅流心蛋充滿着黑松露嘅香味。主菜係檳城蝦麵,湯底非常之香濃而且用了十足。有豆卜,腩肉同埋蝦。就算一路食一路飲個湯都唔會覺得好口渴。另一個主菜就係斑斕椰汁牛肉飯。啲飯雖然係綠色但係都充滿好香嘅椰汁味,仲有啲牛肉食落去都係軟林林仲要好入味。大家有機會可以自己去試吓好似周圍都有分店㗎。

大家有機會可以自己去試吓好似周圍都有分店㗎。
2021-11-19 229 瀏覽
喺北角附近返工今日就約咗朋友食飯,好鍾意食喇沙嘅我就揀咗呢間試吓😆下午茶真係平靚正又多選擇性價比又高😍仲不設加一,得閒都會再過去幫襯新加坡魚丸魚條喇沙摻摻 $46份量大碗好足料,配料有溫泉蛋、魚蛋、魚片條、豆卜,而我揀咗呢個摻摻既麵底係米粉加油麵,食落有兩個口感麵既軟硬度都適中👍 麵底索哂湯底入哂味好濃郁😋(最鍾意喇沙既豆卜係最吸湯汁好正🤭)湯底椰香帶微辣香濃岩岩好成碗都食晒😋巴山肉骨茶湯米粉 $46肉骨茶湯配有豆卜、腐皮、杞子、蒜頭,湯底味道唔錯,香濃藥材味😍唔會太鹹飲落感覺好補身🥰可以飲得晒成碗湯🙈另外肉骨浸住湯所以好香濃入味同埋好淋身,而且一啲都唔肥可以食晒🤩 下午茶配一杯嘢飲,好多馬來西亞特色飲品都有得選擇😆馬來桔仔紅茶 酸酸地幾開胃桔仔話梅冰 凍飲+$3 酸酸甜甜幾好飲

新加坡魚丸魚條喇沙摻摻 $46

巴山肉骨茶湯米粉 $46

下午茶配一杯嘢飲,好多馬來西亞特色飲品都有得選擇😆
馬來桔仔紅茶 酸酸地幾開胃
桔仔話梅冰 凍飲+$3 酸酸甜甜幾好飲
  • 新加坡喇沙摻摻
  • 巴生肉骨茶湯米粉
2021-11-17 187 瀏覽
又來馬來西亞餐廳用膳,馬六食過好幾次,食物水準一直保持良好,除咗海南雞飯之外今次仲叫咗佢哋嘅娘惹煙燻鴨雞油飯試一試,鴨肉油脂比較高,肉質實淨,配上魚乾花生混入雞油飯一起一啖一啖咁食,非常滿足。另外叫咗幾份小食,松露流心蛋,松露味濃,蛋黃流心程度屬於黏口,個人比較喜歡這一種。巴生肉骨茶,非常喜歡這裏嘅肉骨茶,藥材味適中不至於濃郁,但有足料的感覺!自家製娘惹班蘭糕,呢一個甜品就比較像啫喱加大菜糕的模樣,清爽有咬口。當然佢哋嘅拉茶同埋白咖啡相信係必飲啦 :)
當然佢哋嘅拉茶同埋白咖啡相信係必飲啦 :)
娘惹煙燻鴨雞油飯
巴生肉骨茶
拉茶
白咖啡
2021-11-10 178 瀏覽
鄉下仔行街街想搵地方竭竭腳, 經過北角見馬六有吉位, 反正好耐未過馬拉嘢, 所以揀咗佢。入內有多個卡位, 但疏化較冧, 難坐小小, 整體寬闊整潔, 待應服務正常。下午茶有多項選擇, 有喇沙, 肉骨茶, 有乾有濕, 包餐飲, 凍飲+$3。Order咗喇沙無骨海南雞摻摻, 湯汁味濃小辣, 摻摻係黃麵溝米粉, 配隻懶係糖心蛋, 同啲好細嚿嘅海南雞, 整體味道幾好, 最後連湯都飲埋, 今次配咗杯凍馬拉薑味手拉奶茶, 有薑味但茶味欠奉, 不過不失, 埋單$51, 價位正常, 份量個人認為十足, 可再幫襯

海南雞喇沙
海南雞喇沙
2021-09-01 459 瀏覽
The menu said boiled egg but I was given a cold raw egg so I asked if I can reheat but they refuse to do coz they said they don’t have a pan to reheat the pan.. like soooo nonsense, inconsiderate 😠😠😠
買左個下午茶,一打開盒飯,“吓?咁都切得俾人既!?”一半以上既雞又肥又無肉,正常既你一定唔會食!唔順氣!都四十幾蚊!打電話去反映意見,位女職員都應承更換!於是叫工人去換啦!點知又推搪反口,唔想換!玩野咩?火都黎!為左盒飯已經特登行多轉,卻說三道四!係咁推!態度認真麻麻!又話無人投訴過!又話其實我可以買之前叫走翼要胸!(咁唔該你寫明啦!)我理得你有冇人投訴過,重點係:你個飯盒係真係唔ok!擺明將貨就價!得兩件雞食得落口,一句講晒!唔係離譜都費事講!激氣又浪費時間!!!本來唔想出呢個post,但作為消費者,知錢你係想賺,但質素實在太差!