2020-02-10
最近受到疫情影響,喺屋企「吽」咗好耐,難得出街食飯除咗揀鍾意食嘅之外,衞生都非常重要。今日經過新城巿廣場嘅馬場洞烤肉專門店見到係新開張,地方非常乾淨企理,仲係好耐冇食過嘅烤肉,啱晒~一坐低店員就上前菜,除咗一定有嘅泡菜之外仲有椰菜青瓜蘿蔔、麵包粒、司華力腸等等。當中麵包粒面頭係有砂糖,甜甜哋又鬆脆,幾特別。【菲力牛排】肉質鮮嫩,烤到差唔多熟帶少少粉嫩就食得。餐廳嘅肉類用「濕式熟成」處理過,口感軟腍、肉味豐富,仲有件冬菇,烤完又香口又有濃濃菇味,正。【特選黑毛豬頸肉】黑毛豬頸肉就肉質爽口,一咬落去滿口油香,同肉香混埋一齊,真心係我食過最好食嘅豬頸肉。【藥膳養生石鍋飯】啲飯裝喺一個金屬飯盅入面,店員打開蓋然後淋上麻油。店員介紹啲米其實來頭唔細,係用京畿道利川大米。材料包括松茸,銀杏,松子,香菇,蜆肉,豆類,素菜,營養豐富,而且落咗麻油味道更香,真係美味又有益。特別提一提就係餐廳嘅烤板非常乾淨,燒完唔會黐咗啲鑊撈,值得一讚。