2017-04-13 1772 瀏覽
Celebrate birthday with family member tonight and decided to have a hotpot for 3. Very fresh food including the vegetables, beef and fish. Tom Yum Soup base was the most impressive. Very delicious noodles and the signature 油炸鬼 was so crispy and well made! Service was excellent and seating was comfy. Will continue to visit as before.
2017-04-06 1762 瀏覽
男朋友好想打邊爐,諗起朋友話高流灣好食,跟住就打咗電話去訂位,雖然遲下少少但係一去到都即刻有位。服務態度非常好!一去到就上咗調味料,幾貼心! 叫咗個地獄天使湯底,冬陰公&海底椰,冬陰公辣辣地幾開胃,海底椰嘅感覺好似牛奶湯底,幾得意!見到張poster有海鮮拼盤,咁就叫左個海鮮拼盤! 海鮮拼盤有鮑魚,蝦,帶子等等,鮑魚就大的三至四分鐘,其他嘅大概30秒左右就OK架啦!如果時間調校得好,真係幾新鮮架! 食咗個黑毛豬,可惜切得太厚,好一般! 整體而言都OK嘅!

一去到就上咗調味料,幾貼心!
冬陰公海底野湯底
食咗個黑毛豬,可惜切得太厚,好一般!
黑毛豬
整體而言都OK嘅!

2017-03-23 1562 瀏覽
一大班同事十一個人跟住老細想去食消夜夜麻麻唔知有咩好食,好彩都仲有去得夜嘅打邊爐食上3樓有獨立房私穩度高一入去個冷氣開得勁大同埋間房好逼最正係有個大電視可以一路食一路睇分別點樣兩個湯底一個係招牌湯底一個係海底椰。招牌湯底有一條條花膠,阿姐叫我地食咗啲花膠同飲湯先再加湯落嘢食!火鍋料同普通酒樓差唔多不過係幾新鮮,叫咗三碟雪花肥牛好林好滑!仲叫左四寶丸同爆丸,味道都唔錯海鮮就冇點啦因為時價太貴試咗個炸九肚魚同炸魷魚鬚都唔錯叫咗兩樽酸梅湯兩樽竹庶茅根但係就好淡好似似水咁服務都算OK即叫即到

上3樓有獨立房私穩度高
一入去個冷氣開得勁大同埋間房好逼
最正係有個大電視可以一路食一路睇

海鮮就冇點啦因為時價太貴
試咗個炸九肚魚同炸魷魚鬚都唔錯
叫咗兩樽酸梅湯兩樽竹庶茅根但係就好淡好似似水咁

服務都算OK即叫即到

2017-03-21 1342 瀏覽
在這裡吃火鍋有質素保証,當晚有一碟菜質素略差,服務員立即有禮地更換。當然,高流灣並不是平價店子。點了拼盤不用傷腦筋。另點了魚較,是特別喜歡的,夠新鮮。牛肉軟腍。各服務員也很勤快醒目。
2017-03-01 1473 瀏覽
同同事三人想邊一邊,最終選擇了高流灣。食物方面點了蕃茄牛腩湯底,魚三角,本地牛,黑毛豬,其他丸,菜之類,etc. 基本上所有食物質素都好好,新鮮,湯底亦有驚喜,魚三角好滑,肥牛也有一定質素。價錢方面不算便宜,但有質素保證,只可以說一分錢一分貨。另外我們亦Order了一瓶日本清酒,質素是上等的,價錢却比日本料理的為貴,同事雖是好酒之人,亦覺得有點overpriced. service,地方等等方面正正常常。
  • 魚三角
今日光臨聽聞已久既明星級火鍋刺身專門店 '高流灣',原來佢個名已經說明左其中一個賣點,就係佢地有自家養殖場係西貢高流灣,所有的活魚刺身都係由自家養殖供應,絕對比其他店舖新鮮!除左食材方面,店舖間隔都係星級賣點,內設多間供5-10人專用私人房間,私穩度極高,適合私人眾會,好多明星成曰幫襯由經理(非常nice)介紹下我地先點左兩款小食:雞泡魚乾味道好香口,配上沙律醬感覺新鮮,佢地應該以炸既方炮製所以咁脆口,如果用燒烤方式炮製肉質應更為有質感。椒鹽九肚魚外皮鬆脆可口,入面肉質仍然keep住滑溜,用黎送酒fit曬!當然唔少得點選招排活魚刺身,我們今天選了感覺性價比較高既𩶘魚,𩶘魚以刺身方式食法時肉質較軟滑,但略為缺彈牙,建議可用稍為一灸再食,一灸後肉質較實,加強彈性可口。除了魚肉外,魚骨重可以用椒鹽脆炸,完全唔會浪費!打邊爐當然唔少得主打牛肉!店裡牛肉選擇彼多,有雪花肥牛、牛展、本地手切牛等等~雪花牛油花較多亦比較薄身,適合衆人口味,如果中意濃味朋友可以點選手切牛,牛味會較重亦比較厚身。而手制食味我地點左招牌四寶丸(魚、蝦、牛、豬)和四寶餃。兩款招牌食品當然亦保持一貫水準,手打丸口感彈牙,而餃
由經理(非常nice)介紹下我地先點左兩款小食:
雞泡魚乾
椒鹽九肚魚
除了魚肉外,魚骨重可以用椒鹽脆炸,完全唔會浪費!
而手制食味我地點左招牌四寶丸(魚、蝦、牛、豬)和四寶餃。兩款招牌食品當然亦保持一貫水準,手打丸口感彈牙,而餃就菜肉均勻,不過不失。韮菜餃好正😍
除左以上主食外,非常建議大家點選亦有蟹子蝦膠油炸鬼!配上麻辣湯底食用絕對是香麻脆口!超級推介
30 分鐘 (堂食)
  • 活魚刺身
  • 火鍋
2017-02-18 1373 瀏覽
Dinner: (1) beef - not bad but definitely have had better; (2) cuttlefish balls w roe - first time I've had this...not spectacular but pretty interesting; (3) pork and chive dumplings - the skin was a bit doughy and seemed dense; (4) bunch of other things. OVERALL - meh (they give you a 20% discount off the entire bill if you are seated after 10:30pm...I think). SUGGEST - cuttlefish balls w roe. How I rate: awesome > decent > meh > terrible.

Cuttlefish  balls  w  roe
2016-12-30 3922 瀏覽
「打邊爐最重要係個湯底」呢句一啲都無錯。揀咗個海鮮湯底,雖然圖文(餐牌)有啲分別,但依然有蝦、蟹、蜆等,重要係魚湯底,好香濃,打邊爐一流。選料都係唔錯,首推四色餃,當中九菜餃係至愛,夠香味,菜多肉少,一粒餃啲料飽飽滿滿,其次鳳城水餃都夠味!叫咗碟尤魚,新鮮嘅感覺彈牙,重點係放咗喺湯度好耐都唔會靭,驚喜!本土手切肥牛個價錢真有霸氣,肥牛肥瘦比例亦夠均勻,忍唔住食完一塊又一塊。最後有四色丸,麻麻地無咩特別,不試都可。
最後有四色丸,麻麻地無咩特別,不試都可。
2016-11-21 5517 瀏覽
好多年前有同事請我去呢間火鍋店打邊爐,食過佢啲牛肉真係一試難忘。今日又有機會再去食喇!嘿嘿,有人萬歲,緊係留返俾佢拍板。我地今次人少少,唔係叫咗好多嘢食。牛肉,墨魚滑,響鈴,蟹子丸,嘩鬼油條,魚膘,等等……由於大家太肚餓,好多都唔記得影相。不過呢間打邊爐嘅食物相對比較特別,同埋好多都好新鮮,值得再食。

牛肉,墨魚滑,響鈴,蟹子丸,嘩鬼油條,魚膘,等等……

由於大家太肚餓,好多都唔記得影相。

2016-11-20 4329 瀏覽
朋友介紹黎高流灣打邊爐,一早book 定位!!原來山林道行樓梯上去係第一間舖位,我地被安排左第二個舖位,要行前小小入走廊搭lift , 一個細細地既空間,有三,四張枱,有廁所,又有服務員企係到望住,不停幫我地加湯海底椰湯底真係好好飲,好香椰子味,未開始我地己經不停飲飲左二大碗,停唔到口,因為開始左之後,個湯底慢慢會淡,無左椰味架喇~ 我地叫左墨魚滑,墨魚仔鬍,魚肚,嘩鬼蝦條,魚標,雜菜籃... 野食黎到賣相己經好吸引!特別中意個嘩鬼蝦條,第一次見到呢個配搭,估唔到蟹子加油條又幾好味Wo.. 呢到除左打邊爐,其實重有熟食,刺身,海鮮... 雖然價格偏貴,但水準高有質素,而且食物款式多,下次打邊爐我都一定會再黎 !
朋友介紹黎高流灣打邊爐,一早book 定位!!
海底椰湯底
墨魚滑

2016-10-24
海底椰湯底
墨魚滑
2016-11-10 3699 瀏覽
原本book左7:00鐘,因为塞車關係7:09分到達,去到個接待員话我们的位已讓俾walk in 的客人,因为我们遅到,她话打过俾我们冇人接聽,剩係打一次电话就算!订位的時候並無講过如果遅到就会取消我们的booking !!態度十分惡劣,不斷講係我們唔聴电话的問題,做生意非常短視!
其實已經唔係第一次食一年食幾次,仲帶埋朋友去,就係因為佢有水準👍🏻今次叫咗個海鮮火鍋湯底有蝦有蟹有花甲都唔使$200推介:魚3角(平時我唔食魚的)仲有墨魚鬚仲有聖子大大隻又夠新鮮呢3寶我每次去都必定會order的仲有佢啲菜洗得好乾淨,又係呢啲潔癖人值得一讚嘅地方👍🏻👍🏻👍🏻 佢啲牛都好好味,只係海鮮更出色!地方企理,價錢合理,服務又好!
其實已經唔係第一次食
一年食幾次,仲帶埋朋友去,
就係因為佢有水準👍🏻

今次叫咗個海鮮火鍋湯底
有蝦有蟹有花甲都唔使$200

推介:
魚3角(平時我唔食魚的)
仲有墨魚鬚
仲有聖子大大隻又夠新鮮
呢3寶我每次去都必定會order的
仲有佢啲菜洗得好乾淨,
又係呢啲潔癖人值得一讚嘅地方👍🏻👍🏻👍🏻
佢啲牛都好好味,只係海鮮更出色!

地方企理,價錢合理,服務又好!

2016-11-01
  • 墨魚鬚
  • 聖子王
2016-10-26 3632 瀏覽
天氣一有少少涼又開始想去打邊爐,今晚就相約好友去烚下烚下先。一早book咗7點,上到去唔算太多人可能時間仲早,所以俾我地去咗果細房坐,入面得3張枱,而且仲有獨立洗手間,人少少仲方便我地傾計,我地先叫咗個海底椰雞腳湯底,再慢慢諗食咩,最後叫咗墨魚滑,魚鰾,鬼馬油條,墨魚仔穌,蔬菜籃,魚三角,蟹子墨魚丸...過咗一陣好快就上咗個湯底,好香椰子味,我地未開始打邊爐就各自飲咗2碗湯,勁甜又重椰子味,之後放咗半碟魚鰾浸向湯㡳入面吸收椰子湯,再黎緊係要食招牌魚三角,,魚肉滑嫩鮮甜,完全唔洗加醬已經好夠味,鬼馬油條先放湯烚2烚就可以,吸收咗湯汁令到油條有少少軟身,入口一脆一軟,口感好夾,而墨魚滑又鮮甜彈牙,今晚所有嘢都新鮮好味,連朋友仔都話以後打邊爐一定要去返呢間

2016-10-24
  • 墨魚鬚
2016-10-11 2866 瀏覽
男友突然話好想打邊爐食牛, 所以就揀左喱間火鍋店!叫左個招牌湯底、手切肥牛、4式手打丸、炸芋片、脆脘魚腩、竹蔗水有九款調味料落招牌湯底:好足料,可能煲大望落好似吾係好多但其實都多嫁手切肥牛:味道吾錯,係有小小根,整體黎講好味既!4式手打丸:除左鯪魚丸吾彈牙同太'淋'無口感之外,其他三款都好味👌🏻 炸芋頭片: 黎到侍應同我地講小心熱因係即炸, 我地試左就甘食同落火鍋, 但都係鍾意落火鍋煮'淋' 食好味 脆脘魚腩: 除左有2-3舊吾脆之外其他都脆👍🏻竹蔗水: 好清甜同解渴侍應服務都好, 環境舒服 🙆🏻
男友突然話好想打邊爐食牛, 所以就揀左喱間火鍋店!

有九款調味料落
招牌湯底:好足料,可能煲大望落好似吾係好多但其實都多嫁

手切肥牛:味道吾錯,係有小小根,整體黎講好味既!

脆脘魚腩: 除左有2-3舊吾脆之外其他都脆👍🏻
竹蔗水: 好清甜同解渴

侍應服務都好, 環境舒服 🙆🏻
招牌火鍋
竹蔗水
4色手打丸
本地手切肥牛
脆脘魚腩
炸芋頭片
2016-10-09
$295 (宵夜)
招牌火鍋
竹蔗水
本地手切肥牛
炸芋頭片
2016-09-25 3147 瀏覽
作為中價的打邊爐,  一坐低一大盤醬料任得我地自己加, 實在有一種正呀好多選擇的感覺加完醬料, 係時候揀下野食, 打邊爐店黎講, 都好多選擇, 生的煮的刺身酒小食都有我地今次主打一款海鮮, 兩款肉, 一種五穀, 同埋一種菜個海鮮湯底HKD168 幾抵食, 有2隻至愛的大蠔3隻大蝦, 仲有一隻蟹 同少少蜆仔粟米蠔同蝦 好新鮮, 爽甜, 但隻蟹一拆肉, 有沙又有臭味又霉. 唔多新鮮喎蜆仔就都有2粒,  不得不讚粟米係超甜的!!!! 最後差D 想再ENCORE ~~之後再叫左一碟例牌至尊本地牛, 大部份都幾鮮, 但少部份多左D 肥膏另外有一碟黑豚肉, 個豬肉味啖身D, 但唔油膩都唔錯, 海鮮叫左一碟珊瑚蚌, 但好似冇點剪過咁,一大舊, 搞到滾起上黎有D 鞋建議細舊爽口d另外仲有好足料的唐生菜, 同不過不足的墨魚麵海鮮湯底同埋STAFF 的好好服務為呢餐拉返好多分~ 屬於不過不失啦, 但以中價邊爐黎講, 仲有好多其他更好的選擇

我地今次主打一款海鮮, 兩款肉, 一種五穀, 同埋一種菜
個海鮮湯底HKD168 幾抵食,
有2隻至愛的大蠔3隻大蝦, 仲有一隻蟹 同少少蜆仔粟米

海鮮窩
至尊本地牛
另外有一碟黑豚肉, 個豬肉味啖身D, 但唔油膩都唔錯,
黑豚肉
建議細舊爽口d
珊瑚蚌
另外仲有好足料的唐生菜, 同不過不足的墨魚麵

但以中價邊爐黎講, 仲有好多其他更好的選擇
2016-09-25
海鮮窩