2024-08-20 1143 瀏覽
日式居酒屋不外乎都係食串燒、天婦羅、壽司,最近比我搵到間好有特色,獨樹一幟嘅居酒屋-高知駅👏🏻佢哋係香港唯一同日本四國高知縣有聯繫嘅居酒屋,有日本師傅在場,用大量日本在地食材炮製高知縣料理,好似用稻草燒嘅鰹魚半敲燒🔥鐵板芝士炒蛋🍳等。地道居酒屋料理吸引日本人都嚟食😎加上呢度供應清酒放題,大家飲多幾杯之後情緒高漲🤣真係好似飛到日本一樣,氣氛一流🥳🍶清酒任飲放題 男士$168、女士$98,可於2小時任飲4款清酒😚有越後櫻純米大吟釀、一白水成等,可以自己出去斟。另外可以單點其他品牌清酒、梅酒、啤酒等🍻🧆漬物盛合有核桃拌小女子,小女子即玉筋魚,鹹鹹甜甜幾惹味😛🥗粒粒柚子沙律份量十足,有唔少新鮮魚生粒,加上柚子汁好開胃😙🍳明太子鐵板芝士炒蛋招牌菜式之一,店員即場係客人面前用鐵板炒蛋🔥見到拉絲芝士加上蛋漿係鐵板上滋滋聲咁好吸引😍芝士味香濃😙🍣刺身4點(鰹魚半敲燒、縞鰺、伊佐木,鯛魚海膽)鰹魚半敲燒係另一必試菜式,為高知縣特色料理👏🏻師傅即場表演火焰燒鰹魚,用稻草將原條鰹魚燒至半生熟,未食先震撼眼球🤓鰹魚厚切,充滿煙燻香氣,搭配生蒜同蔥一齊食😋縞鰺即深海池魚,仲有伊佐木都好新鮮。鯛魚包住甘甜海膽,鮮

🍶清酒任飲放題

🧆漬物盛合
有核桃拌小女子,小女子即玉筋魚,鹹鹹甜甜幾惹味😛

🥗粒粒柚子沙律
份量十足,有唔少新鮮魚生粒,加上柚子汁好開胃😙

🍳明太子鐵板芝士炒蛋

🍣刺身4點(鰹魚半敲燒、縞鰺、伊佐木,鯛魚海膽)
鰹魚半敲燒係另一必試菜式,為高知縣特色料理👏🏻師傅即場表演火焰燒鰹魚,用稻草將原條鰹魚燒至半生熟,未食先震撼眼球🤓鰹魚厚切,充滿煙燻香氣,搭配生蒜同蔥一齊食😋縞鰺即深海池魚,仲有伊佐木都好新鮮。鯛魚包住甘甜海膽,鮮味加乘😋😋

🍢煙燻芝士牛舌
免治雞肉棒就食得多,呢個就特別啲,用免治雞肉混合牛舌粒,面頭鋪上輕井澤芝士🧀食落口感脆脆地之餘仲帶點爽口,加上芝士嘅鹹香,幾惹味😋

🥓京都九條蔥豚肉卷串
九條蔥係日本較具代表性嘅蔥品種,主要係京都種植,口感比一般蔥更爽脆😚豚肉燒到逼晒油份出嚟,唔會油膩,蔥段帶辛辣感,比較香口😻

🌽燒京都絹豆腐、芝士年糕、燒日本白玉粟米
豆腐超滑溜,醬汁鹹鹹香香幾好食😋芝士年糕放上海苔碎,海苔味加上芝士味幾特別🤪粟米
顏色較白,幾爽口,不過燒得過火咗啲啲。

🍠鹿兒島產金時芋天婦羅
金時芋係番薯品種,特別粉糯香甜,做成外脆內粉嘅天婦羅就啱哂😚

🍈高知一果相伝蜜瓜雪葩伴抹茶蕨餅
蜜瓜來自高知縣,店家特別向廠商訂造呢款蜜瓜雪葩,全港可能只有呢度有😎蜜瓜味超清甜,無添加,好解膩🥳另外仲有抹茶蕨餅,冰涼煙韌。

人均消費:$640
推介指數(10分為滿分):8分
2024-08-16
2024-08-18 414 瀏覽
食物:串燒、前菜超好吃。特別是串燒,令人想一吃再吃。餐廳會有一個細火爐鐵板,不斷溫熱未食或剛上菜的串燒。環境:很有日本居酒屋氣氛,適合聚會聯誼。價錢:與其他中西區日式串燒餐廳比較,性價比很好,$1500食到廿幾串串燒
2024-08-18
海膽汁螢光魷魚
鮟鱇魚肝
燒雞膝軟骨
池魚刺身
燒雞皮
燒雞頸
燒雞腎和豚肉大蔥
༺高知駅 ༻全港唯一主打日本四國高知縣料理的居酒屋🏮食物都好有特色,用上日本新鮮食材😆仲有2小時日本清酒放題($168男$98女),當日就有六款sake, 好抵飲🥳餐廳有日本店員,裝修十分日式,好似去咗日本旅行咁😆店員服務都好好,會主動介紹食物😚好適合同朋友聚會!🪄︎︎◝✩ 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬 ⤵➳ 鰹魚半敲燒($128)店員會點燃乾稻草,直接炙燒鰹魚表面,令鰹魚更香帶煙熏味,腥味都少啲😚➳ 刺身四點($328)刺身有中拖羅、海膽、帆立貝及白身魚~ 海膽鮮甜無腥臭味,好味🥰帆立貝都好大粒,中拖羅肥美!➳ 免治雞肉蓋配蘭王($68)雞肉加了雞軟骨,肉質彈牙,口感好豐富🥰醬汁甜甜哋再配上蘭王蛋,好味! ➳ 輕井澤煙燻芝士免治牛舌串配蘭王($58)店舖的特色串燒,用牛舌、雞肉及芝士製作,再加上輕井澤煙燻芝士!既有牛舌及雞肉香,又帶煙燻芝士香,配上蘭王月見雞汁都好好味🤤➳ 清酒鐵盒生蠔($58@1)店員會即席清酒蒸生蠔,生蠔好大隻又creamy, 帶微清酒香~ 仲有買二送一好抵😆➳ 開胃菜-合桃沙律($28)➳ 炸日本小白蝦($88)➳ 鮟鱇魚肝奈良漬($58)三款送酒不錯的小吃,炸小白蝦
༺高知駅 ༻

🪄︎︎◝✩ 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬 ⤵
➳ 鰹魚半敲燒($128)

刺身四點($328)

➳ 免治雞肉蓋配蘭王($68)

➳ 輕井澤煙燻芝士免治牛舌串配蘭王($58)

➳ 清酒鐵盒生蠔($58@1)

➳ 開胃菜-合桃沙律($28)
➳ 炸日本小白蝦($88)
➳ 鮟鱇魚肝奈良漬($58)
三款送酒不錯的小吃,炸小白蝦炸粉薄,脆脆的😚鮟鱇魚肝味道微甘甜,口感似碎版鵝肝~ 配上青瓜不錯!

➳ 秋葵($28)
➳ 大啡菇($28)
➳ 雞皮串($32)
➳ 銀杏串($32)
➳ 雞胸軟骨串($32)
五款串燒味道都不錯,即叫即燒,而且有火爐保持溫度~

以日本高知縣為主題的居酒屋,一試便讓人有再次的意欲💕 當晚所見無論餐廳的老闆或店員都很用心,而且菜式份量足又美味,絕對值得推薦👍🏻👍🏻✂︎餐廳有ꜱᴀᴋᴇ ꜰʀᴇᴇ ꜰʟᴏᴡ的放題活動,品嚐佳餚之餘又有美酒相伴🍶 或者可以單叫一枝ꜱᴀᴋᴇ,第二枝也享有半價優惠,小酌一杯也是相當寫意的🥂🥂✂︎❥$𝟯𝟴𝟬 土佐山柚子酒:梅酒喝得多,第一次品嚐柚子酒🍋 高知縣出產的柚子酒氣味比梅酒更加清新,餘韻悠長🥂🫦 極易入口,相信會極受女生的喜歡💚✂︎❥$𝟮𝟴 開胃菜:每天都會嚴選一款,當天為麵豉蘿蔔,清新開胃🥢✂︎❥$𝟲𝟴 漬物盛合:芥末淮山漬/醬油牛蒡漬/柚子蘿蔔漬/味噌蒜頭漬🧄 尤其喜歡芥末淮山漬,輕微的刺鼻讓人相當喜歡😘✂︎❥$𝟯𝟮𝟴 刺身4點:閃閃發光的刺身非常新鮮,厚切令其更加有口感,豐腴的魚油充斥著口腔🐟👍🏻✂︎❥$𝟳𝟴 明太子芝士炒蛋:據悉這是高知縣當地的美食❣️ 蛋汁中加了明太子、芝士,淋在鐵板中滋滋作響🔥 滑溜的炒蛋滲出一絲明太子的辣,相當惹味🍳👍🏻 熱乎乎的時候品嚐還有拉絲效果🧀✂︎❥$𝟭𝟮𝟴 鰹魚半敲燒:另一款高知縣當地不可錯過的美食❣️ 在熊熊烈火中師傅不慌不忙的燒著鰹魚,視覺享受滿分🔥📸 燒後續

❥$𝟯𝟴𝟬 土佐山柚子酒:

❥$𝟮𝟴 開胃菜:
每天都會嚴選一款,當天為麵豉蘿蔔,清新開胃🥢
❥$𝟲𝟴 漬物盛合:

❥$𝟯𝟮𝟴 刺身4點:

❥$𝟳𝟴 明太子芝士炒蛋:

❥$𝟭𝟮𝟴 鰹魚半敲燒:
另一款高知縣當地不可錯過的美食❣️ 在熊熊烈火中師傅不慌不忙的燒著鰹魚,視覺享受滿分🔥📸 燒後續而切成片,品嚐時加入蔥花、蒜片,可去除鰹魚本身的腥味,滋味得很風味十足👍🏻

❥$𝟭𝟮𝟴 梳子魚:
烤得香噴噴,雪白的魚肉超鮮甜🐠 一條足足有女生的半個手臂長,實在太划算,必試呀💕👍🏻

❥$𝟲𝟴 自家製免治雞肉蓋:
雞肉中加了雞軟骨,每一口都有著豐富的口感👅 拌上那橙黃色的蛋汁,不禁發出美味的讚嘆聲😻👍🏻

❥$𝟳𝟴 燒飯團:
烤得香脆的飯團一咬開熱乎乎的冒著煙🌬️ 選了明太子口味,咸香咸香很滋味🍙

❥$𝟮𝟴 秋葵
❥$𝟯𝟴 雞翼串
❥$𝟯𝟮 京都娟豆腐
❥$𝟰𝟴 黑豚腩肉大蔥串
餐廳很細心地用火爐暖著,確保放久了食客也能品嚐到有溫度的串燒🍢

最後當然要有甜品才叫完美😍
蜜瓜雪葩最中餅清晰印有店名,蜜瓜清新的味道讓人很喜歡🍈
芒果小丸子同樣既清新又Q彈🥭
紅豆抹茶蕨餅煙煙韌韌又不過甜🫘🍡

高知駅 位於中環soho區🩵,一直都有唔少食客慕名而黎試佢地嘅日式料理,最特別係佢地有本日の一品料理餐單,會根據當日有嘅新鮮食材而訂製😍‼️:-🎁優惠:全日日本清酒放題 2小時($168男、$98女) sake free flow 2 hours抵到飛起‼️飲品一律半價All Drink 50% Off Promotion‼️同埋記得用#OpenRice 餐飲卷有75折‼️假日午市大餐牌都有9折,所有飲品半價‼️-1️⃣「假日2人前定食🦀(原價$398 per set; Openrice 餐飲卷折扣$298)」最平人均都係$149😆~Weekend Lunch Set for 2 - 🔸前菜~JP Appetizer-🔸高知沙律或炒野菜🍄湯律新鮮,鍾意佢地個炒野菜,加埋木魚絲,雜菌好香~Kochi Salad or Fried Vegetables 🔸本日刺身三種盛(+$20可一種刺身轉本鮪)有鯛魚、油甘魚同店內名物 #鰹魚半敲燒~3 Types Sashimi (+$20 1 Type Sashimi Upgrade to Blue Fin Tuna)👍🏻🔸揚物併盤有炸蝦🍤、多春魚同炸雞皮餃子🥟🍗
同埋記得用#OpenRice 餐飲卷有75折‼️
假日午市大餐牌都有9折,所有飲品半價‼️
🔸前菜
~JP Appetizer
🔸高知沙律或炒野菜🍄

🔸本日刺身三種盛(+$20可一種刺身轉本鮪)

🔸揚物併盤
有炸蝦🍤、多春魚同炸雞皮餃子🥟🍗,炸多春魚最正,爆哂春~Mixed Deep Fry Combo 👍🏻
🔸串燒併盤
(有雞腎串、雞頸串、雞胸軟骨串、芳寿豚肉腸串,青椒仔)
(+$20可一種串焼轉牛舌串)
連埋個爐上好有誠意😎,雞胸軟骨串有驚喜,雞軟骨好有脆而唔會太厚,青椒仔鹹話地好juicy、而雞頸好嫩!)~Skewer Combo (Chicken Kidney, Chicken Neck, Chicken Soft Bone, Pork Sausage,JP Green Pepper) (+$30 1 Type Skewer Upgrade to Beef OX Tongue )👍🏻
🔸本日一品料理
視乎當日食材而定,有好嫩入味嘅汁煮大魚頭、油香十足嘅燒油甘魚鮫 或 燒鱈魚扒🐟~Daily Chef Special
🔸和牛丼
食到尾聲飽都一定要食和牛烏冬 或 和牛丼飯(二選一)超多片和牛好香!個人講得油脂配珍珠米撈飯好正,想無咁膩就食烏冬~A5 Wagyu Udon or A5 Wagyu don👍🏻
_
🔸甜品🍮🍵
當日有chewy同夠晒凍嘅抹茶蕨餅同抹茶泡芙!! ~Dessert
「高知駅」係香港唯一專注於四國高知縣料理既居酒屋😍 只此一間.ᐟ 店長由日本人坐鎮,保證味道夠正宗,而且餐廳佈置充滿和風感,好似去左日本咁🇯🇵~ 店長服務熱情仲識講廣東話,每道特色料理都好高質,係近期食過最滿意既用心小店,極力推介👍🏻.ᐟ最近推出任飲兩小時清酒放題🍶 女士$98﹑男士$168,有6款清酒同果酒任斟,極高性價比❗️當中仲有高知產既「四萬十川」清酒,值得一試✅❝ 高知縣鰹魚敲燒 $128 ❞必食鎮店之寶🌟 傳統高知縣料理.ᐟ 以稻草高溫炙燒鰹魚外層🔥 將稻草味道逼入鰹魚中,好香煙燻味.ᐟ鰹魚好厚切,外圍已燒熟,內裡仲保持刺身狀態,外脆內嫩,幾有層次感😋❝ 刺身拼盤 $298 ❞由廚師發辦4款日本直送刺身,保證係時令食材.ᐟ 擺盤好靚好吸引😍 今次有中拖羅﹑愛媛縣深海池魚﹑鹿兒島甘目鯛﹑鹿兒島鯖魚,每款都好厚切,鮮嫩無比🤤 超值.ᐟ ❝ 蟹膏帆立貝 $78 ❞兩大粒帆立貝大滿足😍 唔會燒得過熟,帶有少少刺身口感,面層添上蟹膏,味道好豐富👍🏻❝ 翻車魚腸串 $58 ❞翻車魚既魚腸係稀有食材🌟 第一次試幾有驚喜.ᐟ 將魚腸串起,只需用簡單鹽﹑蒜茸調味,炙燒後好脆口,唔會有異味,超特

❝ 高知縣鰹魚敲燒 $128 ❞

刺身拼盤 $298 ❞

❝ 蟹膏帆立貝 $78 ❞

❝ 翻車魚腸串 $58 ❞
翻車魚既魚腸係稀有食材🌟 第一次試幾有驚喜.ᐟ 將魚腸串起,只需用簡單鹽﹑蒜茸調味,炙燒後好脆口,唔會有異味,超特別必試.ᐟ

❝ 輕井澤煙燻芝士免治牛舌串配蘭王 $58 ❞
呢個搭配都好少見,有新鮮感😆 外層燒得焦香,帶有芝士香氣,免治牛舌入口軟腍,口感似食緊腸仔咁,再配上蘭王蛋汁更有層次感.ᐟ

❝ 免治雞肉蓋配蘭王 $68 ❞
雞肉棒就見得多,雞肉蓋大大份更加正🤤 同樣燒得好香口,雞味濃郁,加埋蘭王蛋汁簡直絕配👍🏻

❝ 豚肉九條葱串 $48 ❞
豚肉燒到好脆身,最特別係捲住日本產既九條葱,葱味特別濃郁😋 鍾意食葱既朋友必試.ᐟ

❝ 太刀魚天婦羅 $108 ❞
天婦羅炸粉厚薄適中,炸至金黃香脆。太刀魚好新鮮,入口滑嫩,每件都好厚切,大滿足😆

❝ 鐵板芝士蛋 $68 ❞
同樣係高知縣名物,店員即席將蛋漿倒上燙熱既鐵板上🔥 加入芝士﹑香蔥,好睇又好食,好出色👍🏻

❝ 蜜瓜雪芭最中餅 $78 ❞
甜品同樣充滿心思🫶🏻 以高知縣直送既「一果相傳」新鮮蜜瓜製成雪芭,十分清甜,配最中餅增添口感~ 另外仲有幾粒綠茶蕨餅伴碟,好豐富.ᐟ

溫馨提示🤍 小店座位唔多,平日夜晚都爆滿,大家記得提早訂位喔❗️
居酒屋位於中環SOHO區,以精緻的日本四國高知縣料理聞名。室內及半露天環境都營造出濃濃的和風氛圍~最近推出任飲2小時清酒放題$98/$168,有6-7款清酒及果酒選擇呢~先來必食高知縣鰹魚敲燒,以稻草大火烤,外焦內嫩,煙燻香氣撲鼻。搭配柚子醋、生蒜片等佐料,層次豐富,滋味絕倫,令人回味無窮。同樣來自高知縣,還有鐵板明太子芝士炒蛋,即席在熱烘烘的鐵板上烹煮,滑身creamy,特別有風味!抵食推介牡蠣買二送一,來自岩手縣的赤崎蠔,大隻肉厚,飽滿多汁,鮮味十足! 頂級時令刺身「黑板」,包括鹿兒島赤鯥、寒鯛、油甘和天然本鮪,肉質細緻、鮮甜爽口、肥美不膩,搭配精心擺盤如盆景般優雅動人串燒燒物推介自家製免治雞肉蓋/仙台牛舌免治雞棒,前者比平時食的更有咬口,後者加入牛舌,味道層次突出另外很多菜式,都來自日本🇯🇵的食材,如鮟康魚肝奈良漬、帆立貝配蟹膏味噌、燒日本白粟米、田樂味噌米茄子等,都不容錯過!

最近推出任飲2小時清酒放題$98/$168,
有6-7款清酒及果酒選擇呢~

先來必食高知縣鰹魚敲燒,以稻草大火烤,
外焦內嫩,煙燻香氣撲鼻。搭配柚子醋、
生蒜片等佐料,層次豐富,滋味絕倫,
令人回味無窮。

同樣來自高知縣,還有鐵板明太子芝士炒蛋,
即席在熱烘烘的鐵板上烹煮,滑身creamy,
特別有風味!

• 鐵板明太子芝士炒蛋
  • 黑板
  • 自家製免治雞肉蓋
  • 仙台牛舌免治雞棒
  • 燒日本白粟米
  • 鮟康魚肝奈良漬
2024-06-21 1225 瀏覽
已經有一段時間好耐冇嚟呢間食 ,上星期六我同侄仔喺附近上完瑜伽課, 天氣比較差, 諗住入嚟食個lunch, 點知極中伏!!!星期六嘅午膳時間係只可以跟主餐牌落單, 已經再沒有以前的lunch set, 由於外面下大雨, 我們只有一把傘,最後決定就留下來吃個快的午餐當避雨, 怎知道... 份量非常少,價錢十分貴, 兩個小小的燒飯糰, 只是少少的份量細細個的飯糰但已經是收78元另外再加一 ,其實只是白米飯,為何不可以做大一點, 雖然味道是好吃,但總有心又不甘, 一碗牛肉烏冬收98元, 我們也叫了一些燒物, 超細粒的四粒秋葵收28蚊, 還有一個小小的豬肉加軟骨餅收68元 ,整體收費十分貴,作為午餐時段,其實附近真的有很多更好選擇, 當天星期六下午只有我們一枱,但是上菜時間十分耐, 足足等了30分鐘以上才有第一碟菜上枱,我們已經是很肚餓 。那個負責做燒物的同事,一邊在工作,一邊在說粗口,粗言穢語,我帶著一個十歲的小朋友,實在感覺十分尷尬, 之後一個女服務員為我們端上一小碗枝豆, 她說這是今天的開胃菜, 我和侄仔非常肚餓,於是很快便開始吃了。我們逗留了大約 一個小時, 但整個下午只有我們一枱客,

我們逗留了大約 一個小時, 但整個下午只有我們一枱客, 他們的店員應該是十分休閒,但是我們吃完的每一碟都沒有人收走, 整張枱放滿了空碟, 他們沒有主動來清理,要我叫她過來清理才把碟子拿走, 最後我們吃完了午餐, 雨也停下來, 我叫他們埋單, 真的十分驚嚇,原來那少少的一碗枝豆他是要收費的!收28元! 哪有店舖在午餐時分收這樣的開胃菜費用?!?!而且她根本沒有跟我們說那是要收費的! 我當時真的有點氣憤,但是又不想破壞當天我們的心情, 心想... 他星期六午餐時段只有我們一枱客,算了吧!就當做善事!下次我一定不會再來! 食物好吃是一件事, 其他所有配套都是那麼差,怎可以有下次再回頭的客?!?! 說真的,我覺得這店遲早要關門! 我其實已經好久沒有寫評語,但是今次實在太差的經驗, 我想寫下來, 別讓其他顧客再受騙! (那個午餐, 我們根本吃不飽, 但是不想再花錢order 其他食物。 埋單連加一合共$330, 2個人, 就只有這幾碟份量少少的菜,簡直是騙局!)
2024-06-15
我哋三個小學雞一年一度慶祝生日,今次係半個月內再嚟,點解?因為上次嚟知道三月份有任飲兩小時一週年慶祝活動,一定要嚟啦🎉🎉🎉前菜鷹嘴豆赤豆炆牛舌(限定點的小食)好好食👍🏻😋我哋點了話梅漬水果番茄🍅⋯⋯味道甜酸適中,清新的茄香加上淡淡的青紫蘇,小黃菊花瓣也令番茄添上色彩。現在諗起都想即刻食。紫蘇花唔係成日食到👍🏻今次就冇咗海葡萄沙律,但如果有緣見到,一定要點,上次食過,份量非常多。日本生蠔🦪⋯⋯廚師的調味有畫龍點睛的效果,蠔鮮甜,沒有太多海水味,香蔥清淡,啫喱有淡淡酸香,蘿蔔蓉微甘,非常調和清新,食咗一隻👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋!清酒之旅立即開始😆🍶酒清酒我唔算大懂,但見到五支都係比較大路的,有比較辛口,純米:覺得配食物很好。也有純米吟釀,大吟釀,任何喜好都可以揀到。八海山、越後櫻,本人覺得單飲都非常好,微甜清香。食7pm左右:半敲燒表演令全場興奮氣氛開始,而且令人食慾大增,聽說這是必食的高知稻草半敲燒鰹魚,但本人因為曾經在日本食過超腥味的鰹魚(有濃濃的血腥味)有點….. 懷疑,😂二月尾嚟試咗一次😂喜歡到不行這個半敲燒提昇了鰹魚的香濃,煙燻味祛除了多餘的腥味,加上蒜&薑佐料,沾滿汁都沒有蓋過魚香

前菜
鷹嘴豆赤豆炆牛舌(限定點的小食)好好食👍🏻😋

紫蘇花唔係成日食到👍🏻

這個半敲燒提昇了鰹魚的香濃,煙燻味祛除了多餘的腥味,加上蒜&薑佐料,沾滿汁都沒有蓋過魚香,係味道的互相提昇,100分。當然立即點了。

有酒當然唔少得下酒菜,但因為餓,原本想叫個鍋,可是天氣熱了,店員話鍋類已經被刪除,就點了西班牙小砵,鐵板芝士炒蛋….唐揚炸雞

西班牙小砵,聽落像西班牙tapas蒜片蝦,上菜, 這個小了些蒜片,多了日式醬油味;洋蔥、番茄、蝦,非常配味😍小片麵包沾滿醬油,好食到叫了出來😆

鐵板芝士炒蛋,非常香滑好食,但要立即分上碟,趁熱食,否則會硬了。
唐揚炸雞調味很好不會太咸,而且軟嫩脆!好食

滿足咗個胃,可以開始點佐酒小食,豬肉捲蔥,我哋都覺得蔥有點太生,過辣。燒螢光魷魚🦑,可能係最好食的螢光魷魚😂。雞軟骨😋,雞膝軟骨😋,串燒小洋蔥👍🏻😋,免治雞肉蓋,這個免治雞肉非常多脆脆軟骨,不會太黏口,蛋黃亦色香味全👍🏻👍🏻👍🏻😋,好食
食得高興之餘,又想配下酒唔太飽嘅😂我哋encore 半個敲燒鰹魚😂呢個真係可以不停食。

燒螢光魷魚🦑

串燒小洋蔥🧅、甜

免治雞肉蓋,呢個好好食

飲完酒,最後要食啲澱粉質解下酒,就點了燒飯團🍙⋯⋯好好食,其實只係簡單飯素的飯團,但佢燒得剛剛好,加上頗厚的一片紫菜,食的時候才包上!有一半仍非常香脆!非常滿足的生日慶祝👏酒餚都十分滿意!而且價錢也公道!期望下次再嚟💪😂🍶🥘⋯⋯之後當然有再嚟啦!因為free flow 真係好好玩

2024-03-09
慶祝紀念
生日
  • 話梅水果茄
  • 西班牙小砵
  • 生蠔
  • 蒸蠔
2023-11-25 1166 瀏覽
黎到weekend 當然要飲返杯🍶Shochu 燒酎🍶黑霧島 (芋)有得揀自己鍾意嘅燒酎杯☺️賞心悅目💖咁樣一路飲一路食😌超級香😘而且都算爽口🍶乾杯當然唔少得簡單下酒菜🥗蟹子蟹肉沙律+ 🫛枝豆Let's START💃🏻🦪生蠔好大隻🥹上面有辣蘿蔔蓉同埋柚子啫喱🥹十分十分之鮮甜😋 會忍唔住再嗌多隻食🤩🌟🌟🌟🌟🌟🌟🐟藍鰭吞拿魚鮫🧏🏻‍♀️同樣都係非常出色🤩 燒到啱啱好熟魚香味非常地突出😳肉質非常鮮嫩真係好正🌟🌟🌟🌟🌟🐟鰹魚半敲燒🔥鰹魚外面用禾稈草燒過😎炙燒後充滿優雅嘅煙熏味🔥去除咗額外嘅魚腥味 內層嘅魚肉非常濃郁魚香味🥰而且超甘甜仲可以按個人喜好配上💁🏻‍♀️炸薑蔥絲🍊柚子蒜蓉🧄薑蓉🫚薑花個人都係鍾情於柚子蒜蓉🌟🌟🌟🌟🌟🌟🐔自家製免治雞肉蓋🫓同平時嘅免治雞肉串唔同😳 佢以漢堡扒嘅形式展現🤤雞肉同埋雞軟骨完美融為一體🫶🏻 上面晶瑩剔透嘅生蛋黃🍳 撈埋一齊食🥰真係好幸福🌟🌟🌟🌟🌟所有燒物🍢炸物🍤都非常出色👨🏻‍🍳不能盡錄🍗唐楊炸雞🍖🐮和牛三角腩🥩🐷黑豚腩肉串🍢❤️‍🔥雞胸軟骨串🐓🐚帆立貝配蟹膏味噌🍢🍙燒飯團🔥都係非常之好食🐽最後以🍜冷烏冬配柚子汁🍊作結爽口嘅烏冬🍊配上柚子汁 啲汁唔會過量👍所以烏冬一直保

黎到weekend 當然要飲返杯
🍶Shochu 燒酎🍶黑霧島 (芋)
有得揀自己鍾意嘅燒酎杯☺️

燒飯團

都係非常之好食🐽

最後以🍜冷烏冬配柚子汁🍊作結
爽口嘅烏冬🍊配上柚子汁
啲汁唔會過量👍所以烏冬一直保持清爽而且好入味😍非常之解膩😎為呢一餐完美咁樣畫上句號
冷烏冬
黑豚腩肉串、雞胸軟骨串
帆立貝配蟹膏味噌
燒飯團
冷烏冬
同朋友👧🏻一齊喺中環,佢話想食啲稍為特別嘅日本菜🇯🇵🍶,咁我諗一諗,就決定帶朋友👧🏻嚟呢度試吓🤣嚟自 埼玉県 $240「金紋世界鷹 純米吟醸 300ml」:「小山本家酒造」出品,辛口淡麗型,有果香,口感清爽😋$28「開胃菜 Starter」:係「牛腩煮」,簡單美味😋$48「螢光魷魚沖漬伴海膽汁」:魷魚🦑爽口,漬得有鹹香😋$58「鮟鱇魚肝奈良漬」:日本🇯🇵嚟嘅鮟鱇魚肝,用奈良県嘅漬法,夠滑夠 creamy,少地方有呢個特別嘅做法😋$88「炸牡蠣」:來自北海道厚岸嘅牡蠣,味鮮,外層麵包糠鬆脆炸得香口😋$78「泰國🇹🇭虎蝦」:虎蝦🦐大大隻,肉質結實😁$78「蛤蜊牛油煮」:蛤蜊肥美,每一隻幾乎都填滿個殼,牛油煮令味道更濃郁😁$128「鰹魚半敲燒 Bonito Tataki 鰹のタタキ」: 用稻草作為燃燒物🔥燒鰹魚,廚師叉住鰹魚(skipjack tuna カツオ)放喺火中間敲燒接近1-2分鐘,鰹魚裏邊仲係刺身狀態,最外邊就少少熟,跟住厚切鰹魚一片片,鰹魚有稻草煙熏味,好食😄$28「無糖可樂」、$28「烏龍茶」

$28「開胃菜 Starter」:係「牛腩煮」,簡單美味😋

$48「螢光魷魚沖漬伴海膽汁」:魷魚🦑爽口,漬得有鹹香😋

$78「泰國🇹🇭虎蝦」:虎蝦🦐大大隻,肉質結實😁

$28「無糖可樂」、$28「烏龍茶」
2023-08-08 1032 瀏覽
中環高質地道居酒屋🫶🏻-🐟鰹魚半敲燒 ($128)師父話呢個係佢地嘅招牌菜,會用稻草燒到2-3分熟之後再煙熏,坐吧枱嘅話可以望到師父燒😍魚肉熟度啱啱好,肉質唔會散,配上薑蓉、蘿蔔絲、乾蔥同柚子汁完全唔腥,味道好地道,唔錯🥰🍱漬物盛合 ($68)包括牛蒡、紫蘇葉蘿蔔同榨菜,爽脆嘅牛蒡配上芝麻口感幾豐富,而蘿蔔就有好香嘅紫蘇味,一樣夠爽🥕至於榨菜就比較淡口,但一樣都好開胃🫶🏻🐟香辣吞拿魚中落伴牛油果 ($98)中落好濃味好好食,入口即化😚調味有少少辣,但係好提鮮,配上軟滑全熟嘅牛油果,口感同味道都好夾好豐富,好推薦試嘅一道菜🥹🦑燒泰國虎蝦+螢光魷魚串 ($156, $96)螢光魷魚嘅腳好香口,肉質夠軟滑,配上芝麻同蔥,味道更有層次☺️虎蝦好大隻,肉質夠爽,蝦味夠濃,唔錯😙🧈白酒牛油蛤蜊 ($78)湯頭好鮮甜,蛤蜊口感滑嫩,味道香甜又大大隻,送酒一流🤓🍑白桃濁酒 ($68)飲落好順口,好香嘅白桃味,味道偏甜,但係亦都有淡淡嘅酒味,小編個人幾鍾意呢枝🤩餐廳有室內亦都有戶外嘅座位,戶外座位幾有特色,感覺自己好似喺日本嘅小巷裏面食緊嘢咁😋員工都好友善,而且好詳細咁介紹唔同嘅菜式,日本老闆都好親切,感
中環高質地道居酒屋🫶🏻
🐟鰹魚半敲燒 ($128)

🍱漬物盛合 ($68)
至於榨菜就比較淡口,但一樣都好開胃🫶🏻

🐟香辣吞拿魚中落伴牛油果 ($98)
中落好濃味好好食,入口即化😚

🦑燒泰國虎蝦+螢光魷魚串 ($156, $96)
虎蝦好大隻,肉質夠爽,蝦味夠濃,唔錯😙

🧈白酒牛油蛤蜊 ($78)
湯頭好鮮甜,蛤蜊口感滑嫩,味道香甜又大大隻,送酒一流🤓

🍑白桃濁酒 ($68)

員工都好友善,而且好詳細咁介紹唔同嘅菜式,日本老闆都好親切,感受到佢哋對製作美食好有熱誠🫶🏻
推介大家放工嚟或者同朋友聚會嚟試吓,環境同氣氛都唔錯,食物質素都幾好,味道都幾地道🤓

味道 9/10
服務 9.5/10
環境 9/10
回頭率9/10
總評 9.25/10🥰🤍
人均消費 $380💰
📍 高知駅
中環蘇豪嘉咸街46號地舖

#米食中環 #米食香港 #米食日本菜 #米食居酒屋 #米飲嘢 #米飲酒 #中環美食 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup #香港 #香港餐廳
2023-07-31 413 瀏覽
自己喜歡日本,但從來未去過高知縣。原來我大愛的鰹魚燒係高知縣的😍😍亦是此店的signature ,必試!!日本人的店員招呼我們😊說廣東話很有趣牆上貼滿日式海報,和風感十足。我們的坐位面對著燒烤爐,清楚看見廚師製作食物。開胃菜 話梅水果茄 $58超好味 很開胃,甜甜酸酸的凍凍的,熱天吃一流啊!推介本店必吃之選 鰹魚半敲燒 Bonito Tataki $128非常正宗,以禾稈草快燒鰹魚外層,即是炙燒,煙薰後,再以凍水冷卻。這是高知縣的特色菜式,我日本其他地方也不是容易找到正宗得鰹魚燒。可以在這裏吃到感到十分驚喜廚師說配上高知縣的薑蓉、薑花、炸薑蔥絲、柚子蒜蓉更好吃我當然聽取意見啦還點了串燒螢光魷魚串 $48/串日本黑豚腩肉串 $48/串大啡菇 $28/串通常螢光魷魚都是漬物小吃,第一次以串燒吃。原來口感非常好鐵板芝士炒蛋 $68店員在你面前立即把芝士及雞蛋到在熱辣辣的鐵板上,非常新鮮,芝士溶了,形成拉絲芝士😍北海道海膽意大利扁麵 $68很creamy帶甜的醬,上面有兩片海膽❤️餐牌
自己喜歡日本,但從來未去過高知縣。
原來我大愛的鰹魚燒係高知縣的😍😍
亦是此店的signature ,必試!!

日本人的店員招呼我們😊說廣東話很有趣
牆上貼滿日式海報,和風感十足。

我們的坐位面對著燒烤爐,清楚看見廚師製作食物。

開胃菜 話梅水果茄 $58
超好味
很開胃,甜甜酸酸的
凍凍的,熱天吃一流啊!
推介

廚師說配上高知縣的薑蓉、薑花、炸薑蔥絲、柚子蒜蓉更好吃
我當然聽取意見啦

還點了串燒
螢光魷魚串 $48/串
日本黑豚腩肉串 $48/串
大啡菇 $28/串

通常螢光魷魚都是漬物小吃,第一次以串燒吃。原來口感非常好

鐵板芝士炒蛋 $68

北海道海膽意大利扁麵 $68
很creamy帶甜的醬,上面有兩片海膽❤️

餐牌

收工同事想搵個地方吹水呻下,呢間位於Solo區嘅日式居酒屋🏮地點遠近適中,兼有室內和户外區,方便傾密偈又不易撞到熟人😅漬物盛合分別有長芋山葵,味增蒜頭和榨菜漬三款漬物都醒胃爽口再嚟多小食開胃菜雜菜燉牛舌唔係講笑,看似平平無奇嘅開胃菜~牛舌煮得非常入味又腍身,我哋好快已經放哂入口雞尾串,日本黑豚腩肉串和雞腳根串串燒只係用鹽燒,師傅控制火燒剛好帶出油香又不會乾身鐵板芝士炒蛋呢個小鐵板係侍應親自放在枱上面為我哋落油炒至半熟蛋再加芝士和灑上葱花,一個普通絕配嘅芝士炒蛋就放在小鐵板上面,絕對不馬虎然之後我哋叫左呢間高知縣嘅名物分別係味噌燒鰹魚和鰹魚半敲燒另外居酒屋主打嘅高知縣名物~稻草燻烤鰹魚由師傅親自用日本運來嘅稻草即席明火燒烤,香港獨有,吸引不少在場食客拍片拍照📷加埋居酒屋播放著日本嘅歌曲,更增添不少氣氛厚切嘅鰹魚表面烤熟帶有一點煙燻香味,而肉質中間呈現鮮紅半熟嫩滑嘅狀態,最後配上茗荷,炸葱𢇁,薑蓉和特調醬汁一同吃,鰹魚嫩口鮮甜帶有一股稻草香味,值得推薦
漬物盛合
分別有長芋山葵,味增蒜頭和榨菜漬
三款漬物都醒胃爽口
再嚟多小食開胃菜
雜菜燉牛舌

雞尾串,日本黑豚腩肉串和雞腳根串
串燒只係用鹽燒,師傅控制火燒剛好帶出油香又不會乾身

鐵板芝士炒蛋

然之後我哋叫左呢間高知縣嘅名物
分別係味噌燒鰹魚和鰹魚半敲燒

中環一直是個充滿特色小店的地方,今次介紹這間居酒屋的用料上盛,而且料理精緻。此日本居酒屋「高知駅」,以日本高知這個地方為主題。我們第一次食已經留下深刻印象,這是二次造訪的體驗。漬物盛合 (Pickled Assortment)$68:作為開胃菜,這份漬物盛合非常清新而且易入口。各式各樣的漬物搭配在一起,為味蕾帶來不同的風味。帆立貝配蟹膏味噌 (Scallop with Crab Miso) $78:新鮮帆立貝配上濃郁的蟹膏味噌令這道菜充滿鮮美。帆立貝的鮮甜與蟹膏的濃郁完美融合,令人回味。泰國虎蝦 (Tiger Prawn) $78: 新鮮的虎蝦鮮嫩彈牙,以簡單的烹調方式呈現和獨特調味,讓虎蝦的甜美風味得以展現,十分美味。大啡菇 (Mushroom) $56: 這道大啡菇滿足了素食愛好者的胃口。大啡菇經過烹調後,保持了它的嫩滑和濃郁香味,非常驚喜。手作免治雞肉蓋 (Minced Chicken) $58:手工製作的免治雞肉蓋質感細膩,肉汁豐富。肉餅裡面有十分爽口的雞軟骨碎,讓口感具獨特風格。搭配醬汁和蛋黃,每一口都充滿滿足感。鰹魚半敲燒 (Bonito Tataki) $128: 店主推

漬物盛合 (Pickled Assortment)$68:

泰國虎蝦 (Tiger Prawn) $78:

大啡菇 (Mushroom) $56:

手作免治雞肉蓋 (Minced Chicken) $58:

鰹魚半敲燒 (Bonito Tataki) $128:
店主推薦的鰹魚半敲燒絕對是我們的最愛!這種稻草熏燒的方法令鰹魚散發出獨特的風味,上菜時搭配三款不同的拌菜,享受不同風味。這是必食之選!

鐵板芝士炒蛋 (Egg & Cheese) $68:
師傅上菜時即場準備這道鐵板料理。芝士炒蛋十分吸引人,蛋炒得鬆軟,搭配融化的芝士,帶來豐富的味覺。

Cocktail 最強 Lemon Sour $78:
我們品嚐了店內的特調雞尾酒,其中Lemon Sour最強版的風味十分獨特,酸甜適中,是下酒的絕佳選擇。

Cocktail 電氣 Bran High Ball $78:
另一款雞尾酒「電氣Bran High Ball」也相當不錯,帶有些許果香,回味無窮。

這次在「高知駅」的用餐體驗讓我彷彿置身於日本當地品嚐當地的美食。如果有機會,我絕對會再次光臨這家日本居酒屋,探索更多美味。
2023-07-18
  • 手作免治雞肉蓋