朋友食完覺得好正,介紹左我黎呢到☺️好有日式小店嘅感覺,由香港站行上黎都要7分鐘左右時間,環境相對寧靜,放假前一晚黎小酌一杯,感覺去左日本嘅居酒屋一樣🏮今次食左幾款串燒同幾樣魚生,特色💮開胃菜🥕$28店家自製醃蘿蔔,清爽開胃💮鮟康魚肝奈良漬🥒$58店員建議夾青瓜食,味道係濃烈嘅魚乾味道,口感順滑💮話梅水果茄🍅$58本身蕃茄已經比平時食嘅甜,浸上甜酸話梅汁,令蕃茄甜味更突出,仲有淡淡桂花味💮金宮燒酌汁浸帆立貝🥃$88黑板上嘅菜式都係店家整嘅fushion日式菜,擺盤好西式,但日系感滿滿。底部灑上燒酌,食嘅時間連蕃茄搭上切片帆立貝,肉質鮮甜,味道非常特別💮柚子魚生沙律🥗$98成個沙律魚生多過沙律菜,勁抵食,有三文魚、帶子、吞拿魚、三文魚籽、同一勺魚子醬。配上西柚同沙律醋,魚肉肥美新鮮,唔膩💮雞尾串$ 19、雞頸肉串 $19、日本黑豚腩肉串$38、日本雞肝🐓$38串燒燒好後會放係一個爐仔上面,keep住溫暖,雞頸肉同雞尾我都未食過😆出奇地好食,肉質好軟嫩。雞肝質感緊緻結實;黑豚腩肥瘦均勻💮稻草燻烤鰹魚🐟$128睇住廚師係面前用稻草燒🤩帶一陣草香氣,附有日本茗荷、薑蓉、特製柚子汁,夾唔同嘅香料就

今次食左幾款串燒同幾樣魚生,特色

💮開胃菜🥕$28
店家自製醃蘿蔔,清爽開胃

開胃菜

💮鮟康魚肝奈良漬🥒$58
店員建議夾青瓜食,味道係濃烈嘅魚乾味道,口感順滑

💮話梅水果茄🍅$58

話梅水果茄

💮金宮燒酌汁浸帆立貝🥃$88

金宮燒酌汁浸帆立貝

💮柚子魚生沙律🥗$98

柚子魚生沙律

💮稻草燻烤鰹魚🐟$128
睇住廚師係面前用稻草燒🤩帶一陣草香氣,附有日本茗荷、薑蓉、特製柚子汁,夾唔同嘅香料就有唔同嘅風味,個人最鍾意柚子汁,除去左鰹魚嘅腥味仲帶到另一種鮮味出黎,咸咸酸酸,魚肉口感細嫩嫩滑

💮最強Lemon Sour🍋 $78
飲到日本嘅味道😋檸檬雪成冰,酒味加上檸檬汁清新味道,配串燒食好夾!!

最強Lemon Sour

💮白桃濁酒🍑 $68
驚個酒精太濃所以加左梳打,我諗如果唔加桃味會更濃,味道唔會太甜,果味香濃

白桃濁酒
話梅水果茄
金宮燒酌汁浸帆立貝
柚子魚生沙律
最強Lemon Sour
白桃濁酒
2023-04-07 57 瀏覽
老公趁假期前帶我去中環蘇豪試新餐廳,佢保持神秘感冇講食乜,直到去到店前先知係我最愛嘅日本嘢,外觀已極具日本風餐廳,入店內麻雀雖少五臟俱全,坐位滿滿,好彩老公預早訂位。店員話留咗露天位問我哋介唔介,我哋當然唔介喇,好似去咗日本咁, 感覺店員同客人好close。好有氣氛。Menu 選擇也不少 飲翻杯Small beer 同我嘅選擇最强 lemon sour 先。好爽呀! 好chill!開胃小食 坐低就送上 炆煮牛舌年糕牛舌煮得入味配Q 彈年糕。鐵板芝士炒蛋 店員推介 $58燒熱嘅鐵板送上時還霧煙,點員隨即倒入準備定嘅蛋漿內有芝士同cream,不停兜炒,蛋漿慢慢 凝固,香滑蛋跟芝士嘅拉絲,掂喎! 話梅水果茄 $58老公同我都好欣賞,香甜又多汁,凍凍話梅香又好醒胃。香辣鰹魚片伴牛油果 $98牛油果夾住醃過嘅鰹魚片,魚質緊緻配牛油果軟滑有層次口感又出奇夾喎,有點驚喜。柚子魚生沙律 $98材料豐富,有多款魚生角配上酸酸甜甜汁。三文魚,油甘,吞拿,帶子同三文鱼子,每款獨立好鮮,做沙律都好出色。鰹魚半敲燒 $128 (必食之選)用咗稻草薰烤鰹魚,好多客人都圍觀。表現即燒,味道同醃嘅完全不同,外面燒烤過

好有氣氛。

好爽呀! 好chill!

開胃小食 坐低就送上 炆煮牛舌年糕
牛舌煮得入味配Q 彈年糕。

鐵板芝士炒蛋 店員推介 $58

話梅水果茄 $58
老公同我都好欣賞,香甜又多汁,凍凍話梅香又好醒胃。

香辣鰹魚片伴牛油果 $98

柚子魚生沙律 $98

鰹魚半敲燒 $128 (必食之選)
用咗稻草薰烤鰹魚,好多客人都圍觀。
表現即燒,味道同醃嘅完全不同,外面燒烤過內裡軟棉。

2023-04-06
  • 稻草薰烤鰹魚
中環一向都係一個中西澮合嘅地方 有好多唔同嘅嘢食 今次嚟到呢間日本嘅餐廳 非常推薦店主係一個日本人 但係佢會嘗試同你講廣東話介紹食物😆感覺好親切 舖頭望落去個門面好細但原來入面仲有室外同室內環境 坐得好舒服😌今日主要想同朋友過嚟食下啲小食 本身都唔太肚餓 😆牛油果蟹肉沙律🥗$68入面嘅蟹肉非常豐富 啖啖肉 牛油果又好新鮮 加埋少量嘅芝麻醬同埋蔬菜 食落非常開胃牛油clams $68我非常鍾意呢碟 佢嘅clams牛油味非常香 而clams 嘅size 唔係細嘅版本 係偏向比較大嘅 😄食落去啖啖肉 好有口感 唔似平時出邊食嗰啲細細粒 🥲牛肉虎蝦$98好大隻就咁咬個外殼都已經食到好香嘅炭烤味 啲蝦肉非常彈牙 又唔柴 燒得剛剛好😏👍🏼日本白珠牡蠣🦪$78講說 我真係未試過食牡蠣有咁新鮮既海水味 食落完全冇腥味 仲非常鮮甜 呢個價錢係好值得👍🏼👍🏼油甘魚琉球 $88魚生好新鮮 完全冇腥味 油脂分布得好恰當☺️稻草熏烤鰹魚$128超級正😍未食過呢類烤魚 外皮燒得好香同埋係熟既 但裡面就係完全生同埋凍既😆真係好佩服師傅有咁高既烹調技巧鳴子舞 深海酒$280好中意呢款清酒 🍶飲落口好香醇 一啲都唔苦 我

今日主要想同朋友過嚟食下啲小食 本身都唔太肚餓 😆

油甘魚琉球 $88
魚生好新鮮 完全冇腥味 油脂分布得好恰當☺️

稻草熏烤鰹魚$128

鳴子舞 深海酒$280
好中意呢款清酒 🍶飲落口好香醇 一啲都唔苦 我好怕飲到苦既酒 不知不覺就會飲多左🤣重點係有靚靚清酒杯揀😍🥰
2023-04-03 42 瀏覽
在中環嘉咸街的斜路上,一家日式小酒館靜靜地招待著客人們晚上的日式居酒屋高朋滿座,就是因為他們對食物的用心,裏面還有一個日藉師傅,確保菜式用上地道的高知縣材料服務老闆對食物非常有熱誠,會在現場介紹客人那款來自高知縣的食物比較好吃出品和牛三角腩$168牛腩靠上方的位置,肉味較濃但又油香四溢,放到串燒碟加熱一下已經相當好吃虎蝦$98蝦🦐頭多膏,肉質creamy,口感細膩,不俗雞翼串$38用上來自日本的雞翼,奶香濃而且加上特製香草🌿,口感味道均有日式風味稻草煙燻烤鰹魚$128以日本進口稻草烤製口味濃郁的鰹魚,入口鮮味,當中的煙燻味沁入到鰹魚肉內,店家細心地加入薑絲,蘿蔔絲,紫蘇葉,炸蒽,把鰹魚的獨有腥味辟除,令人滿意長芋山葵漬$28淮山的日本稱呼,加入少量山葵吊味,鮮山葵微微刺鼻,為簡單的淮山加入一些特免調配螢光魷魚配海膽汁口感嫩滑,口感甘中帶鹹,感覺不俗生榨lemon sour$68最強lemon sour$78以冰檸檬🍋為highball, 確保這杯檸檬酸而提胃,開胃

在中環嘉咸街的斜路上,一家日式小酒館靜靜地招待著客人們

出品
和牛三角腩$168

虎蝦$98
蝦🦐頭多膏,肉質creamy,口感細膩,不俗

雞翼串$38

稻草煙燻烤鰹魚$128

長芋山葵漬$28

螢光魷魚配海膽汁
口感嫩滑,口感甘中帶鹹,感覺不俗

生榨lemon sour$68
最強lemon sour$78
以冰檸檬🍋為highball, 確保這杯檸檬酸而提胃,開胃
2023-04-03 36 瀏覽
朋友訂了位7:30,我先到。彬彬有禮的日藉店員,很正宗的向我推介各式清酒。我被「有果香」的文佳人吸引了。先聞到有濃濃的米香味,細嚐後有淡淡的果香。食物方面,全部都適合佐酒!前菜我們食了枝豆、長芋生葵漬和鮟康魚肝奈良漬。超好味!爽口的山芋被製成漬物,與平時食開熟了似薯仔的口感全完不同。而鮟康魚肝一點都不腥,調味得宜!連牛油果蟹籽沙律都好好食,不是普通的,是加了蟹肉的!比較特別的是店員推介的這碟油甘魚琉球,並不是魚生,而是以柚子胡椒、醬油、味淋醃製的油甘魚,配清酒一流!店員與我們傾談時表示,這店用了很多高知縣的食材,因為那兒水清山靚,就能種出好的稻米,所以能造出好的米酒!說著說著,提到高知縣的鰹魚很靚,我們就點了稻草熏烤鰹魚,是真的即席現場製作的!賣相精美。淨食或是點上特製醬汁和薑蓉等配料食都超好味!不是說笑,食完還有魚的餘香留在咀裡!這道炙燒和牛卷也要極力推介!軟滑的和牛有入口即溶的感覺,包著山芋,也好好味!串燒也精彩,見到師傅熟手的燒,很有feel!我們點了燒青椒、腩肉等,全都好味!舖細細,這晚全場坐滿,很有氣氛!

食物方面,全部都適合佐酒!

連牛油果蟹籽沙律都好好食,不是普通的,是加了蟹肉的!

賣相精美。

串燒也精彩,見到師傅熟手的燒,很有feel!

我們點了燒青椒、腩肉等,全都好味!
舖細細,這晚全場坐滿,很有氣氛!

2023-03-28
  • 炙燒和牛卷
  • 油甘魚琉球
  • 稻草熏烤鰹魚
  • 長芋山葵漬
中環係一個充滿特色小店嘅地方。今日嚟到呢間新開嘅日本居酒屋,以日本高知呢個地方為主題。裝修設計非常有心思,特別欣賞呢塊有精美畫作嘅黑板。.文佳人 純米吟釀 $300由於有好多款sake,我哋最後聽職員推介開呢支試下。淺嚐已經飲到濃濃嘅米酒香味,同時又唔會太刺激喉嚨,我哋第一杯即刻乾咗!特別欣賞店主準備咗好多款唔同嘅小酒杯,各有特色,飲落特別有feel~.長芋山葵漬 Pickled Yam $28非常清新而且開胃,作為開胃前菜最適合不過👍🏻.鮟康魚肝奈良漬 Monkfish Liver $58濃濃嘅鮟鱇魚肝醬就咁食會有啲漏,但搭配清新嘅青瓜片就啱啱好!幾欣賞呢個組合。而且呢個鮟鱇魚乾質量都唔錯。.串燒嚟到居酒屋梗係要食串燒~ 店員好細心,準備咗鐵板保持串燒溫度,下面有蠟燭熱住。每款串燒會有兩串,呢張相只係展示各一串。每款串燒由師傅按食材嘅味道用左唔同嘅香料調味,唔會一式一樣,非常細心。雞頸肉串 Chicken Neck $38雞腎串 Chicken Kidney $38 日本青椒仔 Green Pepper $38日本絹豆腐 Silken Tofu $58.炙燒和牛卷 Wagyu rol

文佳人 純米吟釀
文佳人 純米吟釀 $300
長芋山葵漬
長芋山葵漬 Pickled Yam $28
非常清新而且開胃,作為開胃前菜最適合不過👍🏻
鮟康魚肝奈良漬 Monkfish Liver $58
串燒
雞頸肉串 Chicken Neck $38
雞腎串 Chicken Kidney $38
日本青椒仔 Green Pepper $38
日本絹豆腐 Silken Tofu $58
炙燒和牛卷
炙燒和牛卷 Wagyu roll $118
大力推介!!!呢款係主餐牌冇嘅菜式,係黑板上面嘅時令,今日食到真係好好彩💓和牛有少少炙燒嘅香味,同時中間比較生嘅部份十分嫩,係我地今晚最喜愛嘅菜色之一。
牛油果蟹子沙拉
牛油果蟹子沙拉 $68
超有誠意嘅蟹肉份量,沙律醬同青瓜絲混合得非常均勻,而且醬嘅味道唔會喧賓奪主,味道保持清新。喺食刺身之前清下味蕾非常合適。
油甘魚琉球
油甘魚琉球 $88
師傅已經將油甘魚刺身醃過,無需再點醬油。味道同一般嘅刺身唔同,幾值得一試。而肉質都彈牙而且新鮮。
稻草熏烤鰹魚
稻草熏烤鰹魚 Bonito Tataki $128
呢款係店主推介,有幸見到製作過程,真係用稻草熏烤,大開眼界。上菜時搭配三款唔同嘅拌菜,別有一番風味。魚肉本身都係淹過,熏烤嘅部分非常惹味。一定要試!
海膽意大利扁麵
海膽意大利扁麵 Italian Sea Urchin Linguine $68
最後以海膽意大利麵作結,海膽嘅份量好有誠意,每啖都好Creamy好滿足。
食完呢餐感覺對日本高知呢個地方嘅認識加深左,有機會可能真係去當地試吓佢哋嘅美食!
2023-03-28
文佳人 純米吟釀
長芋山葵漬
炙燒和牛卷
牛油果蟹子沙拉
油甘魚琉球
稻草熏烤鰹魚
海膽意大利扁麵
早排聽朋友講中環開咗間新嘅日本居酒屋,佢話氣氛好好,好推介,於是我今晚就同朋友喺依間新開嘅高知駅訂位。我哋本身book咗八點 ,但係因為做嘢做晏咗,所以八點三先到。雖然係我哋遲咗,但係店員都好有禮貌咁樣邀請我哋等一等,然後好快就安排到枱俾我哋。我哋坐嘅位置可以好清楚咁睇到師傅準備食物,別有一番風味。坐低之後,店員好熱心咁推介佢地居酒屋既菜色俾我哋聽,雖然店員係日本人,但係都聽得出佢好努力咁樣講解俾我哋聽。因為係第一次食,所以我地完全交俾店員幫我哋發板叫嘢食☺️先嚟嘅係電氣Bran high ball同魚香辣雞翼,對於我依啲咁懶嘅人嚟講,單骨雞翼真係好方便,雞翼新鮮炸起熱辣辣,雞皮炸得好乾身,但咬落去仍然充滿肉汁,點埋個明太子醬一齊食,真係食第一樣餸就知我地冇嚟錯😙之後嘅嘢食就係串燒,有雞胸軟骨串、雞頸肉串、日本鵝肝、日本絹豆腐同雞皮串。店員好細心,見我哋得兩個人,於是就每一樣串燒都安排半份俾我哋,等我哋盡量可以試多啲唔同種類嘅嘢食。串燒全部即叫即燒,整體嚟講都出色,而且佢會俾一個細嘅爐仔我哋,咁啲串燒就唔會咁快凍👍🏻食完串燒後就係燒虎蝦同日本播磨白珠牡蠣,燒虎蝦好多蝦膏,物超所值,而個蠔

食完串燒後就係燒虎蝦同日本播磨白珠牡蠣,燒虎蝦好多蝦膏,物超所值,而個蠔就尤其肥美😋 不過都唔夠壓軸嘅稻草燻烤鰹魚犀利,我哋睇住師傅攞一個爐,跟住擺啲稻草入去,然後點火再將舊新鮮嘅鰹魚督住喺上邊燒,燒到舊鰹魚表皮熟咗之後,再即刻放入冰水,確保裏面唔會太熟,再切開俾我地。食得出魚非常新鮮,外脆內鮮甜,不過淨係睇師傅嘅製作過程已經值回票價😎

最後店員為咗多謝我哋嘅支持,仲請咗我哋飲兩杯sake,依次嘅體驗真係好好,我相信自己短期內一定會再嚟😊
2023-04-02 56 瀏覽
Happy Friday之夜同老公黎左呢間朋友介紹既居酒屋(我見googlemap 未有介紹已經全場爆滿,好彩早d 到,下次再去要book定!)佢有分戶外同室內場,室入播住傳統日本音樂,主廚/店長etc 一路認真工作亦不忘與新舊客戶傾偈,真係好relax 氣氛好好是晚開左支金紋,店員會幫你一路會雪住慢慢飲,我地為左打卡拎左出黎影呢張相今晚所有食既食物都好少係香港居酒屋食過,好值得推薦,好似螢光魷魚漬,味噌蒜頭漬,鮟鱇魚肝奈良漬。。。(食左好多)下面幾個印象最深灸燒和牛卷-入口即化既和牛包住d 夾口既牛蒡,想像唔到咁match燒日本雞肝-主廚專登問我地燒到7成熟ok 嗎,表皮香脆 中心軟熟juicy 日本豆腐-完全想像唔到豆腐係咁既口感同有層次,見周圍既熟客都order跟住叫,真係好正!熏烤鰹魚-最eye catching 既食物,周圍都有佢既poster🤭 主廚一準備時大家都團住佢影相,因為我坐bar檯,睇住佢由劏>燒>冰涷>切,好有食高級日本料理既感覺d串燒全程有呢個野腔住,keep 住溫度又俾你慢慢飲酒傾偈,100分的居酒屋!

下面幾個印象最深

2023-04-01 1528 瀏覽
日本四國出名風景怡人優美,其中高知縣產物豐富,海鮮、水果、清酒應有盡有,來到這間日本人主理專門提供高知縣美食的餐廳,自己友日本人都去,只提供四張枱和兩座位吧枱,能令職員照顧到每位客人的需要,增加互動,超有親切感的~稻草燻烤鰹魚($128)提到高知名物,不得不提稻草燻烤鰹魚,廚師即席用燒稻草的煙慢慢煙燻整塊鰹魚肉,再厚切一塊塊魚肉,外層散發着獨特的香烤味道,內層擁有像吞拿的飽滿口感,食用時加上蒜、蔥、蘘荷去除腥味,酸汁可以提鮮,魚鮮加上焦香,獨特的味道和口感令人難以忘懷~柚子魚生沙律($98)高知料理亦喜用生果入饌,採用高知產的柚子造成的魚生沙律,充滿柚子特有的柑橘香味,又唔太酸,混入不同款式的切粒魚生、魚子和帶子,確實令人胃口大開燒雞頸肉串($19)、雞尾串($19)廚師會為不同的串燒灑上最適合該食材的調料,串燒調味的味道不會單一,其中最欣賞燒雞頸肉串,豬頸肉食得多,雞嘅少見,肥瘦適中,非常適合做下酒菜燒飯團($58)唔好睇小一舊飯,係高手嘅話連飯都可以整得好好食,燒得熱辣辣溫度內外一致,外香脆內軟熟,簡單用鹽和黑芝麻令平凡的飯團變得不平凡文佳人純米吟釀($300/300ml)高知縣釀

稻草燻烤鰹魚($128)

柚子魚生沙律($98)

燒雞頸肉串($19)、雞尾串($19)

燒飯團($58)

文佳人純米吟釀($300/300ml)
高知縣釀造的清酒,香氣溫和,帶微碳酸,還有如熱帶水果的香甜,非常易入口,是一個開胃清新的好選擇
  • 稻草燻烤鰹魚
  • 燒飯團
2023-03-31 43 瀏覽
位於中環的隱世日式居酒屋,見到鋪面小小的,估唔到入面有室內和室外花園用餐空間。餐廳主打烤物刺身等等,配埋清酒一齊食,幾個朋友坐係度食野傾計勁寫意~!因為食左好多款,只寫左部分比大家!🔸️ 雞皮串、雞腎串、雞胸軟骨串、雞頸肉串 $38 /each- 好特別!平時食串燒好少有機會食到咁特別嘅部位,就算係雞軟骨串,都用左雞胸位置,更加爽口!每一串都配上不同烤料,一口串串一口酒,好正!🔸️ 泰國虎蝦 $98- 即叫即燒 !好香好大隻,蝦肉爽甜,有淡淡燒烤碳香味🔸️ 日本播磨「白珠』牡蠣 $78- 依個真驚喜!必食推薦,烤得岩岩好,一啲都唔乾,仲有汁~餐廳用左特製燒酒去煮,牡蠣好嫩滑又唔腥,好食🔸️ 皇牌鰹魚半敲燒 $128/100g- 待應話高知縣當地炙燒鰹魚係全國一絕!師傅係吧台前即燒,厚切上碟。燒完的鰹魚外皮肉質結實,入面依然係半生的嫩滑刺身狀態~大贊!🔸️ 槽搾特别純米 鳴子舞 $280- 好香!選擇完清酒杯款式,侍應會幫你即倒酒,並且會主動介紹燒酒的味道特色,服務超好~此款鳴子舞清酒不算太濃,入口少少甜,酒香強,女生都會喜歡~🔸️5星⭐評分好食指數:⭐⭐⭐⭐整體份量:⭐⭐⭐ ⭐性價比:⭐⭐⭐ ⭐打

🔸️ 泰國虎蝦 $98
- 即叫即燒 !好香好大隻,蝦肉爽甜,有淡淡燒烤碳香味

🔸️ 日本播磨「白珠』牡蠣 $78

性價比:⭐⭐⭐ ⭐
打卡度:⭐⭐⭐ ⭐
餐廳環境:⭐⭐⭐⭐
2023-03-29 72 瀏覽
收工同朋友搵間餐廳食下野吹下水飲下酒行到soho見到呢間之前冇見過 一問之下原來上星期先grand opening 咁就試下水準如何一入去裝修得唔錯 黑板有手寫menu 睇得出有用心一坐低叫左杯high ball 同啤酒店員推介denki high ball 話係用唔同既whiskey base 一試之下 係比平時角瓶香d 有d唔同第一道上既係居酒屋必備既枝豆之後係老闆推介既鮟鱇魚肝奈良漬老闆話應該係香港唯一一間有呢個食食落幾香幾滑 個味道有d似超市既吞拿魚餅加埋青瓜幾清爽特別第二道叫左蕃茄多士 加左黑醋 口感好豐富如果底部多士烘下會再好d 之後串燒我地叫左雞頸肉 雞胸軟骨 同青椒仔火候岩岩好 入面仲係嫩而多汁 最好食係雞頸肉 之後忍唔住encore 多串跟住係和牛可樂餅 入面加左芝士 點返酸酸地既醬 配合得岩岩好 唔會太漏 仲食到好香既牛味最後叫既係有特別表演既稻草熏烤鰹魚師傅拎左個鐵箱 放左稻草入去燒 令到鰹魚表面有超香既香味 入面又軟嫩 勁正感覺到老闆同店員都好有心 每道菜上既時候都會同食客講個來源同烹飪方法 希望能夠一直keep落去

收工同朋友搵間餐廳食下野吹下水飲下酒

火候岩岩好 入面仲係嫩而多汁
最好食係雞頸肉 之後忍唔住encore 多串

最後叫既係有特別表演既稻草熏烤鰹魚

2023-03-29 50 瀏覽
聽朋友介紹呢間新開嘅日本居酒屋可以食到正宗日本嘢😍就過咗嚟試,果然無介紹錯👍🏻材料都係由日本新鮮直運過嚟,質素真係好高!本身對高知縣無咩深入了解,但店員都勁nice會同我哋分享好多有關當地嘅知識🤣真係食到又學到~開胃漬物已經睇得出好用心😋長芋山葵漬、鮟康魚肝奈良漬、螢光魷魚沖漬呢啲都好有特色,山葵漬原料係老闆係日本親自揀選,可以品嘗到地道美食,魷魚沖漬都好鮮✨雞頸肉串、雞胸軟骨串、雞尾串、大啡菇、帆立貝✨呢度嘅串燒都好正,可以根據個人口味同師傅講想要咩調味🤣熏烤鰹魚真係大開眼界,即場用稻草煙燻,睇到都流晒口水,煙燻完再cool down吓,啲肉質會更加firm🤤海膽意大利扁麵呢個就偏西式啲🤣但水準一樣好高再嚟個燒飯糰,真係好滿足了!獨特嘅整法,外層焦脆,調味剛剛好😋Small Beer最強 Lemon Sour呢支酒勁野嚟🤤受歡迎到係日本一度停售,佢有烈酒味但會有多啲甜味,所以都易入口👍🏻仲有outdoor🤣係度嘆都幾有氣氛

開胃漬物已經睇得出好用心😋

雞頸肉串、雞胸軟骨串、雞尾串、大啡菇、帆立貝✨
呢度嘅串燒都好正,可以根據個人口味同師傅講想要咩調味🤣

呢個就偏西式啲🤣但水準一樣好高

Small Beer
最強 Lemon Sour

仲有outdoor🤣係度嘆都幾有氣氛

2023-03-27 64 瀏覽
今晚去嘅 係專門提供高知縣料理嘅居酒屋除左室內裝橫有日本特色外 仲提供室外餐桌方便客人鮟康魚肝奈良漬有別傳統食鮟康魚肝既方式 用fashion 方式配合青瓜一齊食令每一啖都唔會太膩 而魚肝味道都好濃郁金山寺味噌蕃茄多士多士上查左一層蒜蓉 再配合蕃茄 味增每一啖都有唔同層次鹽焗日本銀杏一句講哂 送酒是一流的!和牛可樂餅外面香脆唔油膩 內裏有濃濃芝士配合和牛串燒方面嘅安排都相當細心會準備一陣爐仔暖住所有串燒慢慢邊飲邊食其他野 都可以串燒溫度雞胸軟骨串日本清椒仔日本娟豆腐熏烤鰹魚 鎮店皇牌! 鰹魚日本空運到港師傅就係我地食客面前即席燒鰹魚店員話佢地可能係全香港第一間提供呢個食法既店舖肉質食落新鮮結實
今晚去嘅 係專門提供高知縣料理嘅居酒屋
除左室內裝橫有日本特色外 仲提供室外餐桌方便客人

令每一啖都唔會太膩 而魚肝味道都好濃郁

金山寺味噌蕃茄多士
多士上查左一層蒜蓉 再配合蕃茄 味增
每一啖都有唔同層次

鹽焗日本銀杏
一句講哂 送酒是一流的!

和牛可樂餅

鎮店皇牌! 鰹魚日本空運到港
師傅就係我地食客面前即席燒鰹魚
店員話佢地可能係全香港第一間提供呢個食法既店舖
肉質食落新鮮結實
位於日本四國既高知縣以鮮美的鰹魚聞名🐟以往去日本都未有機會食到四國名物依家係香港都可以食到日本直送既土產 🥹新開張既高知駅位於中環soho區⭐️居酒屋既各款漬物同日本串燒燒物都係佐酒既最佳配搭🍶岩曬中環返工既foodie放工過黎飲返兩杯嘆下 🥰下酒漬物🎣鮟鱇魚肝奈良漬 $58鮟鱇魚肝比其他一切魚肝的脂肪含量高鮟鱇魚肝醬口感綿密滑順 油脂柔嫩香醇😋配搭清爽既青瓜片 一d都唔膩 推薦🥒🥬長芋山葵漬 $28日本長芋係類似山藥同淮山口感爽脆 帶少少芥末香 可以清下味蕾✨🦑螢光魷魚沖漬伴海膽汁 $48 螢光魷魚係必點既送酒小食入口爆膏,鮮甜 加上海膽汁後更加鹹香👍🏻👍🏻⭐️重點推介:鰹魚半敲燒(鰹のたたき)$128/ 100 gram日本各地餐廳都會可能會料理鰹魚🐟但高知當地既炙烤鰹魚號稱全國第一🥇呢度完全將當地既料理技藝重現日本師傅會以稻稈生起大火 然後將厚切鰹魚表面烤熟🔥稻草煙薰會為鰹魚增添一股煙燻風味 並帶出魚肉本身的香氣和滋味睇住師傅係吧台整到熊熊烈火 真係好驚喜🤩🤩鰹魚經過炙烤後 肉質變得更結實 中心仍是半熟嫩滑狀態💦最後食用時會以柑桔醋調味 配上生蒜片、茗荷、洋蔥等佐料鍾意食刺身既真係唔

位於日本四國既高知縣以鮮美的鰹魚聞名🐟

日本長芋係類似山藥同淮山
口感爽脆 帶少少芥末香 可以清下味蕾✨

🦑螢光魷魚沖漬伴海膽汁 $48
螢光魷魚係必點既送酒小食
入口爆膏,鮮甜 加上海膽汁後更加鹹香👍🏻👍🏻

日本各地餐廳都會可能會料理鰹魚🐟
但高知當地既炙烤鰹魚號稱全國第一🥇
呢度完全將當地既料理技藝重現
日本師傅會以稻稈生起大火 然後將厚切鰹魚表面烤熟🔥
睇住師傅係吧台整到熊熊烈火 真係好驚喜🤩🤩
鰹魚經過炙烤後 肉質變得更結實 中心仍是半熟嫩滑狀態💦
最後食用時會以柑桔醋調味 配上生蒜片、茗荷、洋蔥等佐料
鍾意食刺身既真係唔可以錯過呢道菜既新奇味蕾體驗👍🏻👍🏻

燒飯團仲有燒到脆卜卜既飯焦 大滿足!🥳

🏡高知駅
📍中環蘇豪嘉咸街46號地下
2023-03-26 98 瀏覽
今晚同朋友去左一間係中環新開既日式餐廳食飯,師傅同店長都係日本人,有禮之餘仲識講廣東話,令人格外親切,餐廳環境都唔錯,可以好舒服咁坐低慢慢食。我地揀左以下既野食:.鐵板芝士炒蛋👍🏻 即叫即整 師傅係你面前整👍🏻 滿滿既芝士 啱曬鍾意食芝士既朋友👍🏻 芝士同蛋既味道都好夾 仲可以拉絲添.西班牙風味海鮮小砵👍🏻 師傅新整的fusion菜👍🏻 裡面有鮮蝦等多種食材.和牛牛舌心👍🏻 牛舌燒到中間半熟 有食牛肉刺身既感覺👍🏻 鹽同芥末加落牛舌好突顯咸鮮.手作免治雞肉蓋👍🏻 食到細細粒既雞軟骨 好有口感👍🏻 蛋黃令雞肉鮮味突出.日本黑豚肉腩串👍🏻 油脂同肉層層分明 👍🏻 會放係石板上用慢火保暖 十分貼心.熏烤鰹魚👍🏻 日本空運 真材實料👍🏻 炭火熏烤外皮 裡面保留刺身質感👍🏻 內外融合味道十分特別.白珠 牡蠣 Oyster👍🏻 燒蠔十分大隻同新鮮👍🏻 味道香濃 juicy多汁.電気 Bran High Ball👍🏻 日本名酒 歷史悠久👍🏻 師傅推薦的cocktail👍🏻 淡淡的whisky 完全唔驚飲醉
鐵板芝士炒蛋
👍🏻 即叫即整 師傅係你面前整