2010-12-14 384 瀏覽
今次是第二次吃魚一丁, 對它的食物還是有讚無彈是次點了:一丁拉麵沙律食過翻尋味, 今次當然也要點一丁拉麵沙律, 拉麵十分有彈性, 番茄粒, 生菜和雞肉這數款配料併上精髓所在的麻醬, 味道跟口感好得不得了鱈場蟹粥熱鍋滾着, 附有生雞蛋, 供自行放進滾內。湯很鮮甜, 有不少香菇粒和蟹腳粒 , 很喜歡這個味道炸芝士年糕又是超好吃的! 外皮很脆, 又軟又帶有煙韌感的年糕和香濃芝士簡直是魅力沒法擋 串燒雞軟骨有鹽燒和汁燒, 兩款都很香口, 本人較喜歡汁燒, 好吃!又是一次超滿足的水準晚餐, 讚!
今次是第二次吃魚一丁, 對它的食物還是有讚無彈

是次點了:

正!

鱈場蟹粥

鮮甜的鱈場蟹粥

炸芝士年糕
很有口感的炸芝士年糕

串燒雞軟骨
有鹽燒和汁燒, 兩款都很香口, 本人較喜歡汁燒, 好吃!

又是一次超滿足的水準晚餐, 讚!
2010-12-06
正!
鮮甜的鱈場蟹粥
很有口感的炸芝士年糕
  • 一丁拉麵沙律
  • 炸芝士年糕
2010-08-23 114 瀏覽
今天跟媽媽及一隻餓鬼三人一起到這裹開餐.點了以下菜式:1. 燒鯖魚- 好味, 非常香口2.鰻魚飯- 餓鬼非常欣賞, 大叫好味, 所以可憐的我只吃了一點點3. 一丁拉麵沙律- 每枱必叫之選, 那芝麻沙律汁很香濃4. 煎蛋卷- 很香甜的蛋味, 加上一點蘿白蓉, 實不能跟中式煎蛋比較5.炸 忌廉薯餅- 香脆, 加上熱熱的蕃茄蓉, 感覺好忌廉6. 什錦壽司- 一般, 居酒屋的刺身、壽司不應抱太大期望7. 北海道紫薯雪糕- 不滑身, 但真的很濃蕃薯味哦!8. 芝麻芒果奶昔- 餓鬼獨佔, 其實是在芒果奶昔上加一球芝麻雪糕環境清靜, 不知為何星期日晚上泠清清. 坐下後才發現原來星期日至四, 晚上九時後所有刺身和壽司均有七折優惠, 下次醒少少先!
今天跟媽媽及一隻餓鬼三人一起到這裹開餐.
點了以下菜式:

1. 燒鯖魚- 好味, 非常香口
3. 一丁拉麵沙律- 每枱必叫之選, 那芝麻沙律汁很香濃
5.炸 忌廉薯餅- 香脆, 加上熱熱的蕃茄蓉, 感覺好忌廉
6. 什錦壽司- 一般, 居酒屋的刺身壽司不應抱太大期望
7. 北海道紫薯雪糕- 不滑身, 但真的很濃蕃薯味哦!

刺身壽司均有七折優惠, 下次醒少少先!
2010-08-22
  • 煎蛋卷
  • 一丁拉麵沙律
2010-07-13 51 瀏覽
  未曾到過此分店用膳,今天便與友人一同到此,週末午市的食客不少,坐下後閱過定食餐牌,想吃得輕盈一點,故點了壽司定食,友人選了鰻魚蒸籠飯配三文魚刺身定食,兩款均附有飲品。  怎料定食的份量不少,醃漬物、冷豆腐、清湯、湯烏冬、壽司,醃物的酸度過強,豆腐冰涼嫩滑,清湯附有玉瓜片,入口的味道清而不俗。每件手握的壽司握至不鬆散,玉子弄得頗濕潤,軍艦壽司屬平平無奇水準,而鱆紅魚、甜蝦的較佳。附昆布的湯烏冬頗嫩滑屬不錯,整份定食只屬及格水準。  友人的定食有醃漬物、冷豆腐、麵豉湯、三文魚刺身、鰻魚蒸籠飯,最有興趣的是鰻魚飯,份量不少,入口的飯粒與鰻魚片融合一起,不錯,似乎午市的熟食較佳。  寫到此時,突然想吃見城或Sushi Hiro的午市定食呢。

寫到此時,突然想吃見城或Sushi Hiro的午市定食呢。

壽司定食
味噌清湯
鰻魚蒸籠飯
三文魚刺身
Lunch set menu
2010-07-10
Lunch set menu
  • 定食中的湯烏冬、鰻魚蒸籠飯
2010-07-12 43 瀏覽
午時定食時間由中午12時至3時, 與朋友各order一客定食。味道很好, 我order的是中華冷麵定食, 當天天氣非常炎熱, 最適合吃冷麵, 而且還有兩個飯團, 味道當然好味, 還有味噌湯和餐飲都只是$58.00(未加一)。付款時更送上優惠券共下次享用(一星期內再光顧有七折) 真抵!!環境清靜, 很適合談天 / 朋友相聚!!但嫌服務不足和飯不夠熱, 是唯一的缺點。

環境清靜, 很適合談天 / 朋友相聚!!

但嫌服務不足和飯不夠熱, 是唯一的缺點。
中華冷拉麵、飯團定食
天婦羅定食
2010-07-04
中華冷拉麵、飯團定食
天婦羅定食
2010-05-30 26 瀏覽
星期五唔知食咩好,又好耐冇去過魚一丁,所以就去咗食喇.6:45上到去,冇訂位,經理話今晚都幾fully book,問我哋可唔可以8:15前還枱.我哋話唔得喎,跟住佢冇喇喇問我哋係唔係仲有朋友遲D先到所以8:15前還枱(我哋一早講兩位架喇).........我朋友就話唔係,我哋兩位啫....個經理又望住我哋兩個問:'你哋一齊架'......OMG......我哋兩個有對話過架......點解佢覺得我哋係唔識.........好喇,攪咗一輪,就俾咗張近出嘢飲嘅位我哋,幾好呀,又唔使8:15前還枱Asahi draught beer 1 pint做緊promotion, $20一杯勁抵,二話不說order 2杯先,再order嘢食...枝豆:我的至愛蟹肉煎蛋卷:好厚,加蘿蔔蓉食好咪.不過好似一門&一遊好味Dいか素麺: ok鮮呀~魷魚餅:加薑蓉食好好燒大雞肉串,燒雞翼,鶉春蛋串:全部都normal梅酒ロック:佢用D梅酒都唔算cheap,ok呀成晚最抵係Asahi,bar tender同我哋講呢個promotion會做到9月呀,哈哈哈,去多D先~~
星期五唔知食咩好,又好耐冇去過魚一丁,所以就去咗食喇.

枝豆:我的至愛
蟹肉煎蛋卷:好厚,加蘿蔔蓉食好咪.不過好似一門&一遊好味D
いか素麺: ok鮮呀~
魷魚餅:加薑蓉食好好
燒大雞肉串,燒雞翼,鶉春蛋串:全部都normal
梅酒ロック:佢用D梅酒都唔算cheap,ok呀
2010-05-28
  • Asahi draught beer
2010-05-28 16 瀏覽
見呢度只有好評,以為好野, 點知超失望, 打開餐牌知出事啦, 真係無咩野可以choose 之餘, 仲要唔平, (早知去和亭好過),幾辛苦先至諗到, 叫左: -鐵板燒牛舌: 好味, 因為自己動手燒, 可以控制不會過熟,乾硬sushi set: 賣相已經唔開胃, 仲衰過迴轉果d, 食落d 魚又唔鮮,軍艦d紫菜仲係淋架tim, terrible, 但咁樣既八件sushi (連加一) 成二佰蚊, well 我接受唔到 lor南蠻鷄: 香口野整得幾好食, 不過d sauce 超咸三樣野食加綠茶紅豆冰一杯埋單連加一 $316, 抵唔抵食各位自行判斷....若差唔多價錢, 食日本居酒屋, 我寧願去 Chura / Hoka Hoka / 元氣一杯......一定無下次....

幾辛苦先至諗到, 叫左: -

南蠻鷄: 香口野整得幾好食, 不過d sauce 超咸

一定無下次....

環境幾舒服
燒牛舌
南蠻鷄
sushi set 八件
2010-05-06 25 瀏覽
今年的年初一,正好是情人節,早上照例和女朋友的家人到銅鑼灣飲茶來個新春大團拜,及後就是我們倆口子的自由時間,晚飯亦早作安排,基於儘量不會在這些節日作羊牯的原則,日本菜其實是一個不錯的選擇,今次訂了「魚一丁」作為慶祝地點,雖非什麼矜貴高級的日本料理,可「魚一丁」其實是我和女朋友第一次約會吃飯的食肆,實在別具意義的。我們準時七點到了「魚一丁」,可能是年初一的關係,一部份食客都到酒樓裡去,再者又有一部在享受情人節的燭光晚餐,還有晚上在彌敦道會有大型的花車巡遊,因此「魚一丁」少有的冷清,食客不多。侍應安排我們坐在靠玻璃窗的四人枱。女朋友來前一直讓著想吃鱈場蟹粥,可坐定後卻說覺得很悶熱,想吃些較為冰涼的東西(女孩子總是善變的)最後,我們點了自家製日本豆腐(冷)、冰凍北海道紅鮭、一丁拉麵沙律及特大日式煎蛋卷。自家製日本豆腐(冷)(晚市供應)這款自家製日本豆腐已吃過多次,差不多每次來都會點一客的,這個自家製豆腐的確如假包換的自家製作,用日本運來的豆乳及凝固劑,日日新鮮製造,因此只有晚市才有供應。豆腐賣相精緻,附帶有醬油、薑蓉及一些幼鹽,不過只有三块,份量不多。豆腐香滑,豆味濃郁,味道健康清淡,加上豆

自家製日本豆腐(冷)(晚市供應)

豆腐賣相精緻,附帶有醬油、薑蓉及一些幼鹽,不過只有三块,份量不多。豆腐香滑,豆味濃郁,味道健康清淡,加上豆腐夠凍,吃起來令人感覺清新涼快。沾些附帶的醬油、薑蓉或幼鹽,味道均相當配合,更能突出豆腐的豆香。女朋友也覺得非常好吃,吃後暑氣稍減。

冰凍北海道紅鮭

冰凍北海道紅鮭是女朋友點名想吃的菜式,女朋友一向都愛吃三文魚,因此也不奇怪,只是所謂冰凍紅鮭是什麼名堂,我以前沒吃過,而女朋友又大賣關子,因此我也頗為期待。

侍應送來時,提醒我們先吃這碟紅鮭,否則放久了,熱了就失卻特有風味云云。原來所謂的冰凍北海道紅鮭是把紅鮭雪得冰凍的另類食法,女朋友說在日本時已吃過,覺得既美味又有特色,著我試試。紅鮭切成長條狀,表面起了一層薄薄的霜,賣相有趣。沾了點魚生醬油,吃了一條,入口一刻感覺冰凍,但鮭魚鮮味源源滲出,魚肉質感腍滑,食味相當新奇有趣,吃過這味冰凍紅鮭,頓感冰涼透心,女朋友亦覺暑氣全消(這種吃法能掩蓋了油脂不豐的缺失,使這些較不受歡迎的鮭魚部份吃起來別有一番風味,的確是巧妙利用食材的一個好例子)

一丁拉麵沙律

「魚一丁」的沙律中,我最喜愛是豆腐沙律,而女朋友則喜歡這款一丁拉麵沙律,今天既然由女朋友發辦,我也不妨試試新的口味。沙律賣相豐富,頂層有蕃茄粒,下面鋪了一層雞肉,接著是一丁拉麵及生菜,附有一碗麻醬。看了上述的描述,大家不難想像這款沙律跟麻醬冷麵沒什麼兩樣。食味方面,蕃茄及生菜新鮮爽甜,雞肉吃起頗有肉香,一丁拉麵麵質很有彈性,充滿嚼勁,配合香濃幼滑的麻醬同吃,清淡中帶有麻香的點綴,味道非常豐富。

特大日式煎蛋卷(晚市供應)

其實我對玉子燒並不相當感冒,但每隔一段時間總會泛起吃玉子燒的衝動,因此今天來到「魚一丁」,正好點一客特大日式煎蛋卷(玉子燒)一解心頭之癢。玉子燒送來時冒著熱氣,蛋香四溢;玉子燒比我想像的要大份,足有八件(無怪乎在日式煎蛋卷前要加上特大二字)色澤鮮黃,蛋皮工整,從側面看去層層分明,仍呈半生熟狀態,充滿蛋汁,旁邊伴有些蘿蔔蓉,賣相已叫人垂涎欲滴。

先淨吃一件,蛋味香甜濃郁,味道天然不造作,入口鬆化,玉子燒呈半熟狀態,蛋汁四溢,令人一試難忘(從蛋香的味道幾可肯定用上日本新鮮雞蛋,而馥郁的甜香則歸功於師傳的功力,用上合適份量的木魚湯調配蛋醬)女朋友吃了兩件已說滿腹,要我一個人吃下六件玉子燒著實是一莫大挑戰,幸好玉子燒伴以蘿蔔蓉同吃,其清甜味可令玉子燒的膩滯感頓減,吃來別有一番風味。亦因如此,我才能吃下六件玉子燒。

溫馨提示,玉子燒只有晚市供應,相信是因為即叫即煎的關係,且工序繁複,煎蛋皮要重覆六次才可做到層層疊疊,如此香軟鬆化的效果。

一丁黑蜜糖雪糕

這是我最喜歡的甜品之一,第一次吃時簡直驚為天人,「大鄉里」的我才知道黑糖與呍呢拿雪糕是如此的天仙配。女朋友亦沒試過,我著她無論如何也應該一試。賣相討好,一球呍呢拿雪糕伴以黑蜜糖及珍珠。味道不消說,依舊令人著迷,呍呢拿雪糕雖非Mövenpick,但也不是三流貨色,入口香滑,味道濃郁,而黑蜜糖甜香十足,充滿甘蔗的清香,濃厚的甜味來得非常自然,配合呍呢拿雪糕同吃,實在令人欲罷不能;珍珠亦不馬虎,吃起來軟糯非常,令香甜幼滑的雪糕平添了一份嚼勁,令整個甜品臻於完美的境界。

「魚一丁」由海港城般到這裡,無敵海景變成彌敦道街景,氣派上跟以往相比的確有所不及,唯裝修仍維持一貫「魚一丁」的風格,光潔雅緻,感覺舒適。侍應服務殷勤有禮,細心週到,加上原本訂位時說好限一個半小時交枱,但我和女朋友用膳花了約兩個小時,侍應亦沒有趕客的小動作,著實令人滿意。食物方面,「魚一丁」一向也是價錢合理的穩妥之選,而今晚所點的食品當中,如假包換的自家製豆腐,我第一次吃到的冰凍紅鮭,費心機及花功夫的玉子燒,及令我著迷的黑蜜糖雪糕均是值得推介的水準之作,實在令人喜出望外。價錢方面,只花了不到三百個大洋,計及食物、環境、服務及節慶等因素,著實超值。

食物固然令人滿意,但是次晚膳勾起了深藏心坎裡的我和女朋友第一次約會的點滴,更教我倆回味。

在此順祝各位看官虎年身體健康,心想事成!!

Berlin
魚一丁
魚一丁
一丁黑蜜糖雪糕
  • 自家製日本豆腐(冷),冰凍北海道紅鮭,特大日式煎蛋卷,一丁黑蜜糖雪糕
2010-03-07 9 瀏覽
蘿蔔蓉白身魚、日式煮雞肉定食 $78以蘿蔔蓉來煮,蘿蔔蓉沒搶奪白身魚,味道啖啖的並沒有蘿蔔的魚腥味,但魚塊卻用上麵粉煎過,令主菜失真了兩種煮法的雞肉,一種似是中式的蒸雞另一種就是日式汁煮雞,前者味道一般,後者雞肉煮得老身味道又啖,這就是日式煮法了吧,好處是油份少得似乎都被抽走掉白飯一點黏質感也沒有,這款套餐價錢確實不值,只享受了個環境坐得寬敞又舒適的午餐服務就沒有可言了,繁忙的中午怎會有侍應來為你添茶加水。一丁松花堂便當 $138炸物有南瓜和茄子天婦羅,另有炸三文魚腩,普普通通的味道但點天婦羅汁又加添鮮味生食有甜蝦、白魚及三文魚,一般的鮮甜魚生味另外有顏色配得鮮美的有三文魚子、蟹子、吞拿魚及蛋絲,為整個便當增添不少色彩及豐富了整個餐,正好與白飯一齊食蒸雞及汁煮魷魚,這個是整個便當最差的配菜,雖然如此,我也沒有剩餘浪費食物麵豉湯湯的濃度適中,幾好飲結賬花了十分鐘多,差點遲到返公司餐廳送上一張優惠劵在7天內再光顧可享有7折,若這個lunch 7折後就相宜得多
蘿蔔蓉白身魚、日式煮雞肉定食 $78

服務就沒有可言了,繁忙的中午怎會有侍應來為你添茶加水。

一丁松花堂便當 $138

生食有甜蝦、白魚及三文魚,一般的鮮甜魚生味

麵豉湯
湯的濃度適中,幾好飲

結賬花了十分鐘多,差點遲到返公司
一丁松花堂便當
一丁松花堂便當
蘿蔔蓉白身魚、日式煮雞肉定食
蘿蔔蓉白身魚、日式煮雞肉定食
特價小食推介
2010-02-01
2010-03-03 22 瀏覽
是晚為慶祝生日而來,其實是想不到要選哪一間餐廳好,就在尖沙咀近地鐵站一間環境不錯的地方來慶祝。雖是星期五晚上8點鐘了,沒有訂位也未見滿座,真是出乎意料。餐牌上的食物圖照很多而又很雜亂,令人花多眼亂,最貴的食物才引起人注視松葉蟹腳350克 $160雖然較麻煩要使用較剪,但要一試其鮮味先苦後甜也值得,這味應該是最後吃完,因為比較之下,鱈場蟹較為鮮味美,松葉蟹肉質較腍,所以大家將這味放最後清理北海道刺身5款刺身味道新鮮,沒有冰雪味,三文魚肥美,甜蝦鮮甜,另外兩款魚生味道一般,總算有魚鮮味三文魚魚籽飯 (麵豉湯)三文魚每塊肥美平均,雖不是每塊厚身但味道搭夠,夠新鮮魚味特出,果然新鮮,魚籽更是粒粒鮮味,魚生飯粒粒肥大十分軟糯,相信是廚師精心調較出來的魚生飯,配一碗味濃的麵豉湯,單單就款已夠回味鱈場蟹腳350克 $230鱈場蟹比較松葉蟹略咸了點,很明顯是咸了點,蟹肉質感沒有松葉蟹那麼腍身,口感與蟹柳有丁點似 每位平均消費$250

鱈場蟹腳350克 $230

每位平均消費$250
北海道刺身5款
三文魚魚籽飯 (麵豉湯)
松葉蟹腳
松葉蟹腳
鱈場蟹腳
鱈場蟹腳
2009-11-27
北海道刺身5款
三文魚魚籽飯 (麵豉湯)
2010-01-05 10 瀏覽
上等壽司盛 ($220) - 大約有十大件壽司,件件都好新鮮,不過啲飯唔夠酸。冷麵沙律 - 減咗價,五十幾蚊,仲抵食咗!個芝麻醬好正。陶板燒腸 - 每次四個人食都必叫,今次亦唔例外。炸豆腐 - 都唔錯,夠滑呀!
冷麵沙律 - 減咗價,五十幾蚊,仲抵食咗!個芝麻醬好正。
陶板燒腸 - 每次四個人食都必叫,今次亦唔例外。
炸豆腐 - 都唔錯,夠滑呀!

2010-01-03
  • 冷麵沙律,壽司盛
2010-01-03 12 瀏覽
唔想同一迫去食貴價又限時限刻的自助餐, 平安夜就揀咗嚟食平時要排餐死所以冇食過的魚一丁訂咗七點枱, 訂嗰陣話ok, but五幾就有人打嚟問可唔可以早啲食, 諗住早啲去睇燈飾都好, 結果六點就開餐侍應招呼不錯又快手, 而且俾咗個四人位我哋, 坐得舒服兩個人叫咗:海鮮雜菜鍋($8x) - 料好足, 侍應介紹, 係用咗當日新鮮空運到港的, 唔記得咗係用咗咩魚, 但係個魚好鮮甜三文魚刺生($7x) - 新鮮薯餅($6x) - 應該叫薯'扒', 大舊到呢.....不過又炸的好香脆喎, 係膩咗啲, 好飽肚, haha鹽燒雞軟骨($4x) - 好一般fruit punch($10) - 離遠見到師傅用一樽好似'電油的物體沖制, 但係味道也不錯因為太早食所以係叫咗咁多啫, 都好飽了

侍應招呼不錯又快手, 而且俾咗個四人位我哋, 坐得舒服

兩個人叫咗:

三文魚刺生($7x) - 新鮮
鹽燒雞軟骨($4x) - 好一般
, 但係味道也不錯

因為太早食所以係叫咗咁多啫, 都好飽了
海鮮鍋
特大薯餅
2009-12-24
海鮮鍋
特大薯餅
2010-01-01 5 瀏覽
除夕夜生日, 氣氛很好, 但食晚飯卻往往要訂位, 同最低消費啊本來bf book左pokka cafe, 但見未夠鐘就周圍搵下有咩其他想食見到魚一丁, d fd話好食, 我就未試過, 就心郁郁上去睇7:10上到去, 唔洗等位, 冇最低消費, 但8:30交台, 都ok啦叫左個花柚子二人餐泡菜八爪魚本人唔食泡菜的,bf話ok, 都幾辣下 刺身三款有三文魚、八爪魚、章紅魚刺身好新鮮, 三文魚應該係腩位, 好肥美一丁三文魚卷即三文魚忌廉芝士牛油果卷,上面有少少黑魚子好味,最愛芝士,份量都唔少有6件陶燒章魚伴面豉醬呢個幾得意, 用鐵板爐上的, 上菜時waiter話等10-15分鐘先食到夠鐘果陣, 佢又走過來幫我地反下煎下d野先叫我地食服務不錯啊天婦羅盛有炸蝦、南瓜、茄子各2,除茄子分外油膩,其他都ok小魚生飯有三文魚籽、三文魚、蟹肉雖然一人份, 其實唔細碗很足料小稻亭烏冬 好滑, 又彈牙, 熱湯清清地, 正甜品有4種, 我地揀左抹茶雪糕同芝麻雪糕芝麻雪糕好香好滑, 食到d芝麻碎末唔知佢地入咩牌子雪糕呢? 真係好好味對比下抹茶雪糕就失色d另外叫了2個drinks我的抹茶紅豆冰好飲, 唔太甜, 清甜

叫左個花柚子二人餐

泡菜八爪魚
本人唔食泡菜的,bf話ok, 都幾辣下

刺身三款
有三文魚、八爪魚、章紅魚
刺身好新鮮, 三文魚應該係腩位, 好肥美

一丁三文魚卷
即三文魚忌廉芝士牛油果卷,上面有少少黑魚子
好味,最愛芝士
,份量都唔少有6件

陶燒章魚伴面豉醬
到夠鐘果陣, 佢又走過來幫我地反下煎下d野先叫我地食
服務不錯啊

天婦羅盛
有炸蝦、南瓜、茄子各2,除茄子分外油膩,其他都ok

小魚生飯
有三文魚籽、三文魚、蟹肉
雖然一人份, 其實唔細碗很足料

小稻亭烏冬
好滑, 又彈牙, 熱湯清清地, 正

甜品有4種, 我地揀左抹茶雪糕同芝麻雪糕
芝麻雪糕好香好滑
, 食到d芝麻碎末
唔知佢地入咩牌子雪糕呢? 真係好好味
對比下抹茶雪糕就失色d

另外叫了2個drinks
我的抹茶紅豆冰好飲, 唔太甜, 清甜的日本紅豆
bf的青檸梳打就

2個人食2人餐很足夠,共6道菜再加甜品
上菜速度都ok啦
但當晚要晚晚品嚐的話就唔可以囉
最後我地未食晒主菜, 都先上甜品
不過人地一早講左8:30交枱既,而且態度良好
2009-12-31
生日
  • 刺身、稻亭烏冬、芝麻雪糕
2009-11-01 20 瀏覽
2年前第一次食魚一丁係喺habour city鋪頭間格同服務態度都冇依家咁好新鋪果然係有進步2個人叫左4樣野北海陶板燒腸 $80蔥吞拿魚飯 $88刺身盛合5款 $160魷魚燒物 $42北海陶板燒腸: 味道有點像德國白色既雞肉腸特別之處係用陶板助熱後腸衣咬落去係脆卜卜,非常香口仲係自己用較剪同鉗剪開食,都幾有創意不過如果有3-4個人叫就好d因為都比較膩蔥吞拿魚飯:除左有吞拿魚膠仲有墨魚膠不過就唔係好夠鮮味,同埋味淡飯尚算大碗,呢個價錢就唔係好值得叫比較Doroya仲差好遠刺身盛合5款:與其他居酒屋比較呢度既魚生都算高水準三文魚非常厚切,爽肉,魚味都好濃並唔似任食既"林batbat"墨魚冇起潺鯛魚不過不失甜蝦都好鮮甜八爪魚好重海水味魷魚燒物:可以揀鹽燒或汁燒我地揀左鹽燒加上lemon汁有好香既街邊燒魷魚風味,又不過熱氣外脆內軟整體食物質數當然不錯抵唔抵就見人見智
2年前第一次食魚一丁

刺身盛合5款 $160
魷魚燒物 $42

北海陶板燒腸: 味道有點像德國白色既雞肉腸
特別之處係用陶板助熱後
腸衣咬落去係脆卜卜,非常香口
仲係自己用較剪同鉗剪開食,都幾有創意
不過如果有3-4個人叫就好d
因為都比較膩

蔥吞拿魚飯:除左有吞拿魚膠仲有墨魚膠
不過就唔係好夠鮮味,同埋味淡
飯尚算大碗,呢個價錢就唔係好值得叫
比較Doroya仲差好遠

刺身盛合5款:與其他居酒屋比較
呢度既魚生都算高水準
三文魚非常厚切,爽肉,魚味都好濃
並唔似任食既"林batbat"
墨魚冇起潺
鯛魚不過不失
甜蝦都好鮮甜
八爪魚好重海水味

魷魚燒物:可以揀鹽燒或汁燒
我地揀左鹽燒
加上lemon汁
有好香既街邊燒魷魚風味,又不過熱氣
外脆內軟

2009-10-31
北海陶板燒腸
刺身盛合5款
2009-09-03 9 瀏覽
本來病左幾日都唔打算出街, 但兩個星期前已經約好的treatment又好想去做, 所以都係病住出去....中午前已做好treatment, 所以同男友仔食lunch, 咁岩經過見到魚一丁, 記得對上一次食已經係n年前既海港城, 都想回味下所以就去呢間新開既魚一丁試下食lunch...坐低後, 睇睇menu, 幾多lunch既定食set揀, 不過除左lunch set, 如果想散點, 就有d難度, 侍應話散點menu內唔一定可以叫, 因為有d食物夜晚先有貨....咁我地唯有都係主攻lunch set. 點左一份網燒牛扒定食同燒汁豚肉定食.網燒牛扒定食先到, 驟眼睇都幾吸引, 仲熱辣辣, 成個set有麵豉湯, 前菜, 白飯, 主菜同飲品. 牛扒幾淋, 幾有牛味, 有少少生, 有幾舊特別肥. 放底的芽菜幾爽口, 但略嫌成個主菜一滴汁都無, 對於我喉嚨超痛既病人, 其實唔太岩食, 因為太乾, 吞既時候有困難, 所以開頭幾肚餓都好, 大部份時間都係乾啃就真係慘少少. 燒汁豚肉定食都好快到, 有沙律, 前菜, 麵豉湯, 主菜同飲品. 第一眼個豚肉飯真係好吸引, 因為顏色好靚, 好香. 食落仲吸引,

燒汁豚肉定食都好快到, 有沙律, 前菜, 麵豉湯, 主菜同飲品. 第一眼個豚肉飯真係好吸引, 因為顏色好靚, 好香. 食落仲吸引, 因為岩晒我呢個病人食, 成個飯都有汁, 易入口好多. 豚肉好淋, 其實有d似肥牛, 不過比肥牛較爽. 沙律就麻麻, 有少少wasabi味道. 可以翻叮既一個set呢!!

最後飲品只有檸茶檸水同咖啡, 明明叫左少冰檸茶, 但最後都有半杯冰, 侍應都樂意幫我換過杯, 服務都唔錯啦!

不過老實講句, 埋單要成18x既lunch真係一d都唔平呢!!
2009-08-31 6 瀏覽
]今日lunch 約了幾個朋友去呢度食飯~~呢度環境好好~~坐得比較舒服~~d 侍應態度又好好~~今日點了個"魚生飯定食、燒魚.魚生定食、網燒牛扒定食!呢度d魚生好新鮮~~佢d燒魚都好好食~~燒得好香今日係秋刀魚,一般~~青魚好食好多~~~今日個湯好難飲~~唔知點解入面有雜菜同魚,難飲.....佢仲有個小食甜南瓜~~次次食完主菜~~都要叫個"抹茶大福"黎食~~實在太好多啦~~~抹茶大福黎到時~~個侍應會叫你等一陣先食~~食的時候~~實在太好食啦~~~好食到講唔到野~~埋單有7折優惠~~埋完單~~仲會俾返張新的優惠俾你下次黎食~7日內7折14日內8折28日內9折咁好食~~~又有折扣~~點到係唔黎食多次~~
]今日lunch 約了幾個朋友去呢度食飯~~
呢度環境好好~~坐得比較舒服~~
d 侍應態度又好好~~

今日點了個"魚生飯定食、燒魚.魚生定食、網燒牛扒定食!
呢度d魚生好新鮮~~
佢d燒魚都好好食~~燒得好香
今日係秋刀魚,一般~~青魚好食好多~~~

今日個湯好難飲~~唔知點解入面有雜菜同魚,難飲.....

佢仲有個小食甜南瓜~~

次次食完主菜~~都要叫個"抹茶大福"黎食~~
食的時候~~實在太好食啦~~~好食到講唔到野~~

埋單有7折優惠~~
埋完單~~仲會俾返張新的優惠俾你下次黎食~
7日內7折
14日內8折
28日內9折
咁好食~~~又有折扣~~點到係唔黎食多次~~
2009-08-31
  • 抹茶大福,魚生飯定食,燒魚定食!