2020-10-24 62 瀏覽
是日中午去咗旺角亞皆老街新開呢間「魚蛋哥」食返個港式小吃午餐,店內燈光明亮,裝修簡約潔淨。餐牌上供應各式港式小吃為主燒賣口感好彈牙,滿有魚肉香,好食到令我再encore咖喱魚蛋魚蛋口感同樣彈牙,配上餐廳獨創秘製咖喱汁,香辣惹味大胃王麵車仔麵配料有豬紅、魚蛋、雲吞、蘿蔔、牛腩汁。蘿蔔好清甜入味,雲吞份量十足,大地魚湯底好鮮甜呢手工粢飯糯米飯粒頗有嚼勁,內裏夾著油條、榨菜同肉鬆,口感同味道都好豐富混醬腸粉腸粉好滑溜,花生醬、甜醬、豉油、芝麻,四者混合為一令到腸粉增添滋味

燒賣

口感好彈牙,滿有魚肉香,好食到令我再encore

咖喱魚蛋

魚蛋口感同樣彈牙,配上餐廳獨創秘製咖喱汁,香辣惹味

大胃王麵

手工粢飯

混醬腸粉

2020-10-21 93 瀏覽
工作過後,同朋友去咗旺角食下午茶餐,呢到有車仔麵,又有下午茶餐,仲有人人愛既魚蛋,真仍好多款選擇,樣樣都想食😋好多人食,滿座👍🏻 除咗點下午茶餐,仲有點小食🤭真係咩都想食 茶餐-麵食套餐香脆油渣麵 🥘$39 勁脆口既豬油渣,配上海麵一齊食,真係勁夾呀,加入冬菇、火腿、蔥蒜及好正既辣菜脯,口感有層次😋食到lamlam脷 茶餐-魚蛋哥自由撈餐 $32咖喱魚蛋大大粒爽口彈牙魚蛋、入味豬大腸、爽滑豬紅 手工粢飯(甜) 🍚$18甜既粢飯真係好好味呀,仲要包住好多餡料,塞滿哂兩溝 (碗仔翅 + 魚肉)🍲呢個一定要點黎食,粒粒正方形既爽口魚肉,滑好味道,配埋碗仔翅一齊食,勁爽,勁好味 皇牌咖喱魚蛋 $8超過10份材料秘製醬汁整成既咖喱魚蛋,個汁已經又辣又正,魚蛋仲大大粒,爽口彈牙。 魚肉燒賣 $8嫩滑魚肉燒賣,好味度 淨咖喱魷魚🦑 $30好爽口既魷魚,仲要好多呀🤩 厚切煎釀三寶(三件) $15有手掌咁大既茄子🍆、好爽口既青椒、好厚肉既紅腸 滋味炸雞翼(三隻) 🐣$18炸到金黃色既雞翼,肉質仲好嫩滑 飲品🥤:熱阿華田+熱檸賓+香滑樽裝凍豆漿+可口可樂

除咗點下午茶餐,仲有點小食🤭真係咩都想食

茶餐-麵食套餐
香脆油渣麵 🥘$39

茶餐-魚蛋哥自由撈餐 $32
咖喱魚蛋大大粒爽口彈牙魚蛋、入味豬大腸、爽滑豬紅

手工粢飯(甜) 🍚$18
甜既粢飯真係好好味呀,仲要包住好多餡料,塞滿哂
兩溝 (碗仔翅 + 魚肉)🍲

皇牌咖喱魚蛋 $8

魚肉燒賣 $8
嫩滑魚肉燒賣,好味度

淨咖喱魷魚🦑 $30
好爽口既魷魚,仲要好多呀🤩

厚切煎釀三寶(三件) $15
有手掌咁大既茄子🍆、好爽口既青椒、好厚肉既紅腸

滋味炸雞翼(三隻) 🐣$18
炸到金黃色既雞翼,肉質仲好嫩滑

飲品🥤:熱阿華田+熱檸賓+香滑樽裝凍豆漿+可口可樂
香脆油渣麵
兩溝 (碗仔翅 + 魚肉)
手工粢飯(甜)
皇牌咖喱魚蛋+魚肉燒賣
淨咖喱魷魚
滋味炸雞翼(三隻)
厚切煎釀三寶(三件) 青椒+茄子+紅腸
熱檸賓+熱阿華田+可口可樂+香滑樽裝凍豆漿
2020-10-21
5 分鐘 (堂食)
香脆油渣麵
兩溝 (碗仔翅 + 魚肉)
手工粢飯(甜)
皇牌咖喱魚蛋+魚肉燒賣
淨咖喱魷魚
滋味炸雞翼(三隻)
厚切煎釀三寶(三件) 青椒+茄子+紅腸
2020-10-19 51 瀏覽
自疫情關係少了機會掃街,但魚旦燒賣是香港地道小食,更會成日心思思想食的。今日就去了旺角找魚旦哥滿足一下,魚旦哥的舖面雖然不大,但比其他小食店來得光鮮企理,疫情下會食得比較安心。餐牌上全部都是香港地道小食,魚旦,燒賣,腸粉,碗仔翅,煎釀三寶,粉麵等,還提供車仔麵。兩個人盡情地叫得一枱都是。滑溜溜腸粉$15/4 條,混上甜醬,麻醬,豉油及芝麻最好味。咖哩魚旦是魚旦哥的皇牌,一定要試,醬汁用上十多種材料制成,味道微辣,魚旦彈牙。厚切煎釀三寶都是必點,(有茄子,青椒,紅腸及豆腐),份量真的比一般較為厚切,豆腐特別明顯,每件都炸得不錯,只是青椒略為比較生,可以再煎耐一些。三溝,是碗仔翅併上魚肉及生菜。另外點了碗大大的海龍王麵,賣相不錯,$38 已經有四餸,咖哩魷魚,墨魚丸,魚皮餃及生菜,每樣餸份量還要不少,抵食。

三溝,是碗仔翅併上魚肉及生菜。

2020-10-17
今日同朋友喺旺角,經過呢度,見到「魚蛋哥」咁有香港特色嘅店名,賣緊道地街邊小食,而小店睇落光猛乾淨,咁就好有興趣入去試吓。我哋叫咗啲小食一齊share。「生菜魚肉湯」裏邊有非常爽滑彈牙嘅魚肉,魚肉幾鮮味,全部都係細細粒,但係份量非常之多,好味😋餐牌上有「淨牛腩/淨牛肚」,我哋兩樣都想食,問店員姐姐可唔可以雙拼,佢話OK😁。牛腩同牛肚都蚊煮得好腍,好有牛味,應該仲加咗好多胡椒,所以好有胡椒香味,兼微辣,正。仲叫咗碟「郊外油菜」,係好新鮮嘅西生菜,簡單好味。朋友同我都係叫咗熱奶茶,好香好濃郁好滑😋仲有其它地道食物例如「碗仔翅」、「油渣麵」、「魚肉燒賣」等都想食,不過已經飽咗,留返下次再嚟先食😆

我哋叫咗啲小食一齊share。

仲叫咗碟「郊外油菜」,係好新鮮嘅西生菜,簡單好味。

朋友同我都係叫咗熱奶茶,好香好濃郁好滑😋

2020-10-19
2020-10-17 50 瀏覽
同朋友去旺角行街🥳心思思想食車仔麵同魚蛋🤪見到喱間魚蛋哥,鋪頭好乾淨企理🤩一於入去試試佢😍😍間餐廳真係好多野食😋除左車仔麵仲有懷舊香港小食😮😮連豬油渣都有🤤🤤🌮厚切煎釀三寶 $15真係好大舊好多魚肉🤪同出面街細細舊既差好遠😚出面街既次次食完都唔滿足覺得唔夠喉🙊但喱間就唔同😍大大舊食完超滿足🤩🍲兩溝(碗仔翅+魚肉)$24好貼心😍魚肉切成一粒粒😍😍😍碗仔翅好多料,胡椒粉麻油醋仲可以任加😛😛好正🥳🥳🍜兩餸車仔麵(魚蛋大腸油面,大地魚湯底)鎮店之寶魚蛋果然名不虛傳🤣🤣魚蛋夠晒彈牙但唔會太辣加落車仔麵度食就啱啱好😜如果就咁食魚蛋可能就會有啲辣啦🤪大腸洗得好乾淨又會太肥👍🏻👍🏻湯底好好飲🤭🤭飲得出冇咩味精🥳我覺得車仔麵嘅精髓就係湯底,同拉麵一樣🤣呢間嘅湯底真係做得好好😇🍝三餸車仔麵(爽甜蘿蔔豬油渣魚肉米粉,大地魚湯底加牛腩汁)我覺得可以連牛腩汁都唔使加😛因為個湯底真係好正😂蘿蔔好甜好淋!!🥳要煲左一段時間先至會有呢種效果嫁😚豬油渣好脆🤪炸得岩岩好🤩🍹凍檸蜜 🍹凍檸樂間餐廳嘅可樂係樽裝可樂😇😇好surprise😆我覺得樽裝可樂係比較好飲😋我哋叫咗好多嘢食🤣之前成日覺得食小食車仔面好貴但今次埋單都係百
同朋友去旺角行街🥳
心思思想食車仔麵同魚蛋🤪
見到喱間魚蛋哥,鋪頭好乾淨企理🤩
一於入去試試佢😍😍

出面街既次次食完都唔滿足覺得唔夠喉🙊
但喱間就唔同😍大大舊食完超滿足🤩

🍲兩溝(碗仔翅+魚肉)$24
好貼心😍魚肉切成一粒粒😍😍😍
碗仔翅好多料,胡椒粉麻油醋仲可以任加😛😛
好正🥳🥳

🍜兩餸車仔麵(魚蛋大腸油面,大地魚湯底)
鎮店之寶魚蛋果然名不虛傳🤣🤣
魚蛋夠晒彈牙但唔會太辣
加落車仔麵度食就啱啱好😜
如果就咁食魚蛋可能就會有啲辣啦🤪
大腸洗得好乾淨又會太肥👍🏻👍🏻
湯底好好飲🤭🤭
飲得出冇咩味精🥳
我覺得車仔麵嘅精髓就係湯底,同拉麵一樣🤣
呢間嘅湯底真係做得好好😇

🍝三餸車仔麵(爽甜蘿蔔豬油渣魚肉米粉,大地魚湯底加牛腩汁)
我覺得可以連牛腩汁都唔使加😛

之前成日覺得食小食車仔面好貴
但今次埋單都係百零蚊左右仲要食到好飽🤤🤤
真係勁抵食😂😂😂
2020-10-17 42 瀏覽
Before catching a movie at Mongkok, we planned to have quick dinner first. While walking past this shop, we saw alot of customers eating and decided to give it a try. Fishball Gor was located at Argyle Street, just behind Langham Place Mongkok. They specialized in cart noodles, offering a wide range of ingredients such as ball, vegetables, pig parts and noodles etc. Besides that, they sold sandwich, street food snacks, fin soup, noodles and drinks etc. Lemon cola was gassy and refreshing, with s

Lemon cola was gassy and refreshing, with slight lemon taste.

Iced soya milk was smooth and slightly sweet, with strong soy taste.

I chose cart noodles with few toppings. Thick egg noodle was cooked till chewy and wanton was very chewy and fresh, with real prawn filling in it. Minced fish was soft and smooth, curry fish ball was chewy and smooth and chinese chive was chewy and smooth as well.

Three stuffed treasures - I ordered eggplant, green peppers and tau fou. It was fried till soft and crispy, chewy as well. Soy sauce was provided to enhance the taste.

Deep fried chicken wings were fried till the skin was crispy and yet the meat was still smooth and juicy.
2020-10-16 147 瀏覽
以前喺旺角最鍾意掃街,但自從疫情之後,都好少拎住嘢食一路行一路通街食。但港式小食始終有一種不能形容的港式情懷喺入面,令人念念不忘。最近就發現旺角新開咗一間賣港式小食同車仔麵嘅魚蛋哥,價錢同掃街嘅差唔多,最緊要就係有得坐定定喺度堂食,所以今日同兩個港女行街行到攰,就嚟咗呢度勁食一番。魚蛋都可以有Pantone嘅效果😂😂,辣定唔辣任君選擇!呢度結合咗港式茶餐廳同港式小食店,選擇好多,又有得揀唔同份量,啱晒又為食又唔大食嘅我哋。車仔麵都好吸引,橫掂有啲餓,一於嗌兩碗車仔麵share食。車仔麵叫咗米粉配滷水雞中翼、鮮蝦雲吞、牛丸,加埋辣菜脯,承惠$42。鮮蝦雲吞入面有三隻蝦仁,好爽口;牛丸就有三粒,都有啲肉汁;滷水雞翼我就略嫌佢過熟咗少少,不過味道都OK。另一碗車仔麵揀咗米線配咖喱魷魚、午餐肉、清湯蘿蔔,承惠$37。咖喱魷魚份量多,魷魚爽口,配合埋少少辣嘅咖喱汁,我覺得呢個係必食推介,又抵食又好食!清湯蘿蔔都好入味,清甜得來又冇根,我都覺得係必食嘅!午餐肉就唔使介紹啦,鍾意食嘅就會鍾意食,哈哈!最鍾意碗仔翅、生菜、魚肉暈埋一齊食嘅口感,所以揀咗三溝。碗仔翅稠度適中,味香而爽口,所以我冇落胡椒粉
魚蛋都可以有Pantone嘅效果😂😂,辣定唔辣任君選擇!
車仔麵都好吸引,橫掂有啲餓,一於嗌兩碗車仔麵share食。
最鍾意碗仔翅、生菜、魚肉暈埋一齊食嘅口感,所以揀咗三溝。碗仔翅稠度適中,味香而爽口,所以我冇落胡椒粉醋都已經覺得好好味!特別要介紹佢嘅魚肉,完全係佢自家製,魚肉唔係平時嘅鯪魚肉,而係魚蛋嗰種魚肉,然後將佢切粒,賣相有啲似芋圓,食落都有Q彈嘅感覺,呢個出面食唔到,又一推介!
碗仔翅(三溝)
煎釀三寶有四款選擇,分別係豆腐、茄子、紅腸同青椒,諗住我哋一行三人,所以叫六件啦,估唔到超大件,尤其是件豆腐成舊番梘咁大舊,食完勁飽囉!
厚切煎釀三寶(6件)
咖喱魚蛋($8/6粒)辣度適中,肉質彈牙;混醬腸粉($15/4條)醬汁香濃,腸粉帶米香。
因為好想食粢飯,所以叫咗一件,但估唔到咁飽,結果食唔落打包咗隔咗幾個鐘先食,雖然係咁,食落除咗欠缺溫度之外,口感仍然不變,因為本身飯做得夠乾身,所以入面嘅油炸鬼仍有微微脆口嘅效果,配合埋肉鬆同榨菜,食到舔舔脷!
手工粢飯
因為叫咗車仔麵,可以半價叫飲品,呢餐真係好滿足!
厚切煎釀三寶(6件)
2020-10-14 439 瀏覽
今日行旺角見到間有港式懷舊小食的「魚蛋哥」,店內乾淨整齊,同平時食街邊小食感覺唔同,坐得更舒服,但可以食到懷舊小食的味道,而且係更加美味。個人特別推介碗仔翅(三溝)及油渣麵。三溝(碗仔翅、魚肉、生菜)$27超級無敵好食,估唔到咁正。質地唔會好杰,食落順滑唔膩,好真材實料,肉絲幾多,魚肉係粒狀,有咬口又彈牙,肉感滿滿,仲有必加辣菜脯,微辣爽脆令味道提升。還可以加胡椒粉、醋、麻油,味道更豐富。香脆油渣麵 $34唔係度度都有得食,仲要乾淨賣相好。豬油渣炸得香口脆卜卜,由於已經炸走肥豬油,所以唔會覺得油膩,反而好有豬油香,浸埋湯麵食,也好香口,個麵好多配料,有冬菇、火腿、蔥蒜、辣菜脯......口感豐富,食落好有懷舊風味,上海麵仲好腍滑。炸魚皮 (小)$22炸魚皮配麵食一流,魚皮夠薄卜卜脆,炸得夠透,所以好脆口,份量仲幾多。皇牌咖哩魚蛋(六粒)$8咖哩汁唔會好濃稠,感覺幾light,有秘製辣汁都幾辣幾刺激,好彩辣味快散去,魚蛋大粒又彈牙,魚味幾重。滋味炸雞翼 (三隻)$18雞翼有份3隻或5隻可選,醃得入味,咸度剛好,炸得香口唔乾身,配埋d炸蒜,真係又香又惹味。咖哩魷魚、牛柏葉、豬皮 $28咖哩
三溝(碗仔翅、魚肉、生菜)
三溝(碗仔翅、魚肉、生菜)$27

香脆油渣麵 $34
炸魚皮
炸魚皮 (小)$22
咖哩魚蛋
皇牌咖哩魚蛋(六粒)$8
滋味炸雞翼 (三隻)$18
咖哩魷魚、牛柏葉、豬皮
咖哩魷魚、牛柏葉、豬皮 $28
咖哩汁味道偏淡,質感也較稀,唔係好重味同唔膩,魷魚口感爽滑,牛柏葉吸到咖哩汁好清爽易咬,最吸汁的豬皮,味道岩岩好,有咖哩香,微辣好味,仲好彈好有膠質。
檸檬利賓納 $20
凍涼解渴,清甜爽口,檸檬好新鮮好fresh,利賓納比例岩岩好,酸甜並重。
2020-10-11
三溝(碗仔翅、魚肉、生菜)
炸魚皮
咖哩魚蛋
2020-10-13 54 瀏覽
今次出旺角同朋友聚聚,特別去咗魚蛋哥試下港式小食同埋車仔麵。我哋點咗咖哩三寶,入面有咖哩豬皮、魚蛋、同埋魷魚。另外叫咗一碗柴魚花生粥、混醬腸粉、燒賣、同埋一碗車仔麵,車仔麵揀左出前一丁,四款餸包括雲吞、墨魚丸、牛柏葉、同埋魷魚,飲品就叫咗熱豆漿同埋凍檸樂。咖哩三寶每樣都好好味,因為個咖哩汁真係好出色,魚蛋彈牙,豬皮夠爽,魷魚亦都好有鮮味。柴魚花生粥入面好多料,而且食完個胃暖粒粒,鍾意食粥嘅朋友一定要叫。混醬腸粉同埋燒賣就係港式小食嘅代表,所以一定要叫同埋個質素都好高,個腸粉好滑,加埋甜醬同埋麻醬食真係冇得輸,燒賣就一貫高水準。車仔麵其實有超多餸畀人揀,我都睇咗好耐就揀咗4個餸,因為本身鍾意食牛栢葉及魷魚所以一定會叫,雲吞好有蝦味,墨魚丸就非常彈牙。呢餐食到好滿足而且價錢貼地,鍾意食港式小食嘅朋友一定要去魚蛋哥。

2020-10-12 46 瀏覽
行旺角人多又熱辣辣,想搵間平平地又有冷氣嘅餐廳食下野,就簡左呢間啦。《皇牌咖哩魚蛋(6粒)及魚肉燒賣(5粒)》老闆用魚蛋為鋪頭命名,一定要叫魚蛋泥試下。魚蛋都大大粒,而且係索哂啲咖哩汁,絕對唔係用滾水淥熟完先再淋汁。醬汁都偏辣,如果怕辣嘅朋友仔要叫定杯凍飲解下辣。燒賣都濃味,但就未到好彈牙。《鮮蝦雲吞麵》鮮蝦雲吞非常札實,餡料內豬肉的比例比較重,每粒入面大概有一隻蝦,但每粒雲吞都大大粒,非常飽肚。另外麵底就非常彈牙,煮嘅時間岩岩好,湯底都香濃,啲麵都入哂味。仲會有生菜伴碟,等食客都食得健康啲。《生菜魚肉湯》佢嘅魚肉好得意,店家特意整到方形一粒粒,方便大家連埋湯一齊食。魚肉都唔會有鯹味。生菜都好新鮮,唔會有啲黃左嘅葉係入面,店家同樣將啲生菜切絲,方便進食。《煎釀三寶》煎釀三寶非常靚仔,每一個都好飽滿。釀豆腐口感特別,店家有另外再用麵糊包起豆腐再炸。茄子都煮到岩岩好。個人最欣賞係佢嘅青椒,青椒又甜又新鮮,同埋佢面頭嘅餡料係三款之中最濃味。另外每張枱都會放左唔同嘅醬料,有辣醬、麻油和甜醬等等,大家可以按自己喜好來調配醬料。《豆漿及凍檸檬菜蜜》熱豆漿都香濃夠甜。凍檸檬菜蜜都有好香檸檬味,甜度岩
生菜魚肉湯
《皇牌咖哩魚蛋(6粒)及魚肉燒賣(5粒)》
煎釀三寶(3件)
《鮮蝦雲吞麵》
《生菜魚肉湯》
《煎釀三寶》
鮮蝦雲吞麵
《豆漿及凍檸檬菜蜜》
熱豆漿都香濃夠甜。凍檸檬菜蜜都有好香檸檬味,甜度岩岩好,唔會過甜。

店內坐位舒服,又有冷氣,休息一流。

以下係餐牌俾各位參考:
豆漿及凍檸檬菜蜜
皇牌咖哩魚蛋(6粒)及魚肉燒賣(5粒)
2020-10-05
$56.5 (午餐)
生菜魚肉湯
煎釀三寶(3件)
鮮蝦雲吞麵
豆漿及凍檸檬菜蜜
皇牌咖哩魚蛋(6粒)及魚肉燒賣(5粒)
  • 煎釀三寶
2020-10-12 30 瀏覽
香港人架小食@魚蛋哥 網址: https://s.openrice.com/QrbS01ZqA00~uXpYHAA地址: 旺角亞皆老街6號新亞大樓地舖電話: 26385060車仔麵,魚蛋,煎釀三寶,配仔士,燒賣,腸粉,魚肉湯等等,全都是由細食到大,香港獨有而地道架街頭小食一向都係買完企街食,原來小食都可以入舖,乾淨舒服有位坐,仲有齊上面所提所有食物車仔麵大大碗,挑了豬油渣,豬大腸,潮洲白魚旦,跟吸湯架河粉。大大條豬油渣炸到脆又香,大腸好趙口,魚旦彈牙。$16 車仔麵當然要加返碟生菜先啦$15 3件厚切煎釀三寶 ,茄子青椒豆腐,魚肉漿抹得好厚, 淋埋甜豉油由細食到大。$15 4條食醬的,有甜醬,花生醬芝麻,滑身架腸粉,大量醬沉過曬腸粉先係皇道呀。$28 有成5隻炸雞翼無理由唔食,仲有炸蒜係面更加香咖哩魚旦$8有6粒,一口一粒,辣又香架咖哩汁好惹味在口中散出辣香,抵食凍檸賓,飲一口爽呀。一間店食到所有港式地道小食,正爆。
香港人架小食@魚蛋哥

地址: 旺角亞皆老街6號新亞大樓地舖
電話: 26385060

$16 車仔麵當然要加返碟生菜先啦

$28 有成5隻炸雞翼無理由唔食,仲有炸蒜係面更加香

凍檸賓,飲一口爽呀。
一間店食到所有港式地道小食,正爆。
好耐冇食過街頭小食,因為吾想除低口罩係街進食,行行下街見到呢間乾淨衛生,又好多種類就入左去!🍡皇牌咖喱魚蛋 ($8/6)醬汁好特別!原來用咗超過10種材料整,佢有少少沙嗲少少咖喱少少辣椒醬。。。😂我覺得都幾辣~吾食辣嘅叫番原味好d🙂魚蛋食到有少少魚味,大小都適中👍🏻魚肉燒賣($8/5粒)好香魚味,而且幾彈牙,吾洗點鼓油都好正👍🏻厚切煎釀三寶($15/3件)揀咗豆腐、青椒、紅腸🙃熱辣辣!夠火候!釀工合格,夠貼服,魚肉撻多啲會更好😎豆腐都有淡淡嘅豆味😍咖哩魷魚、牛柏葉、豬皮($28)雖然賣相平平無奇,但估唔到份量幾多,牛栢葉好爽口,魷魚軟硬適中,豬皮都幾厚切😍豬八戒麵($36)香港地道小食:豬皮、豬大腸、豬紅、生菜、自己再加料白蘿蔔,炸魚皮(每款大概8-10元不等)。服務員好聰明將魚皮另上,好香口,而且卜卜脆。蘿蔔好清甜,仲好冧身。豬大腸都洗得好乾淨,吾會太肥。佢用左大地魚湯底,啖湯可以飲埋,好鮮甜🍜油麵份量多,超飽肚!!!咸手工粢飯($18)有驚喜。應該係新鮮包,啲飯不會焗到濕曬~裏面有炸菜、油炸鬼、肉鬆,吾會好咸,油條仲好鬆軟,肉鬆入口即溶。再配枝豆漿,真係最佳拍檔😘值得一讚,用即棄筷

🍡皇牌咖喱魚蛋 ($8/6)

魚肉燒賣($8/5粒)
好香魚味,而且幾彈牙,吾洗點鼓油都好正👍🏻

厚切煎釀三寶($15/3件)

咖哩魷魚、牛柏葉、豬皮($28)

豬八戒麵($36)

咸手工粢飯($18)

值得一讚,用即棄筷子🥢確保衛生,入座前都要量體溫。就算4人一枱,如果2人進食同陌生人搭枱,都會有膠板提供,防疫意識強💪🏻
大家終於可以坐係到,嘆住冷氣,掃街🤪

2020-10-09 294 瀏覽
好耐無掃街,難得黎開旺角都好想食下街邊嘢,不過疫情問題覺得企係街食又驚驚地,結果比我哋遇到呢間有得坐低食既小食店!望落環境都乾淨企理,可以放心食啦!原本諗住食下魚旦燒賣,點知佢都幾多款式,連車仔麵都有,結果越叫越多:1.大胃王車仔面餐($53),份量很大碗,有兩粒大鮮蝦雲吞,兩隻滷水雞翼。魚蛋豬皮蘿蔔都好入味!本身有個酸辣湯底可揀,但怕辣就無揀,揀咗大地魚清湯加腩汁,味道不俗。2.牛魔王面餐($39),有五香牛肚、牛丸、牛柏葉和生菜,同樣係大地魚湯底加牛腩汁。牛肚好淋身,牛丸和牛柏葉都爽口3.碗仔翅+魚肉(兩溝)($24),碗仔翅足料較潔杰身,都幾大碗,魚肉切成顆粒比較特別,同一般一條條的不同。4.滋味炸雞翼($28/5隻),很香口好好味!5.豬皮魚蛋蘿蔔($24 ),間鋪叫得魚蛋哥,魚蛋當然不會令人失望,可選擇辣或者不辣,都爽口彈牙,蘿蔔好清甜,豬皮彈牙。6.魚肉燒賣($8/5粒),燒賣好味,感覺魚肉足料,不會太多粉!

大胃王車仔面餐

牛魔王面餐

碗仔翅+魚肉(兩溝)

4.滋味炸雞翼($28/5隻),很香口好好味!

豬皮魚蛋蘿蔔

燒賣五粒
2020-10-08
大胃王車仔面餐
牛魔王面餐
碗仔翅+魚肉(兩溝)
豬皮魚蛋蘿蔔
燒賣五粒
經過旺角朗豪坊,見到有間新開嘅小食店,裝修光猛企理,環境乾淨👍🏻即刻入嚟食返份魚蛋燒賣先~餐牌好多選擇,想飽肚可以食車仔麵,口㾗可以點小食😆😆我哋一行三人,有牙痕又有肚餓🤣所以點咗好多嘢食~厚切煎釀三寶($15/3件)大大件茄子🍆釀魚肉,juicy多汁,紅腸煎得好香口👍🏻切成長方形既豆腐好大件,釀上魚肉好味道😋混醬腸粉($15/4條)腸粉熱喇喇又滑溜溜,配上麻醬、甜醬和豉油,灑上粒粒芝麻👍🏻宵夜小食一流之選~魚肉燒賣( $8/5粒)原味魚蛋( $8/6粒)魚肉燒賣彈牙、魚蛋入味👍🏻食到舔舔脷,唔錯唔錯😋滋味炸雞翼( $18/3隻)一上碟嘅時候,已經見到雞翼賣相炸得香脆,又熱喇喇,應該係即點即炸,朋友好中意食呢個,話雞翼多汁,又入味😆碗仔翅( $22 )港式小食點少得最受歡迎嘅碗仔翅,粉絲加埋黑木耳絲、冬菇絲、仲有一絲絲嘅豬肉絲,好足料,配上紅醋,帶點酸甜既味道,好有地道有風味😋🐮牛腩麵($34 )朋友點左牛腩麵,大讚牛腩炆得好琳,又入味😆🐮牛腩麵大大碗,配上生菜🥬和蔥花,絕對係飽肚之選💁🏻‍♀️野食價錢合理,地方又乾淨企理,以後經過旺角又多一個選擇啦👍🏻🤗

餐牌好多選擇,想飽肚可以食車仔麵,口㾗可以點小食😆😆

我哋一行三人,有牙痕又有肚餓🤣

所以點咗好多嘢食~

厚切煎釀三寶($15/3件)

混醬腸粉($15/4條)

魚肉燒賣( $8/5粒)原味魚蛋( $8/6粒)
魚肉燒賣彈牙、魚蛋入味👍🏻食到舔舔脷,唔錯唔錯😋

滋味炸雞翼( $18/3隻)

碗仔翅( $22 )

🐮牛腩麵($34 )

• 煎釀三寶
  • 碗仔翅
  • 混醬腸粉
Hong Kong Style🇭🇰 Fishball & Noodles🍜💫..魚蛋哥,一間唔止專門吃魚蛋既店。而係有齊各種港式小食、粉麵既港式小店。經過旺角,見到一間新開、簡潔明亮既店舖,太掛冇食街頭小食,當然要入去試試,回味一番呢。.ll $24Pig's Skin, Fishball, Radish皇牌咖喱魚蛋,用超過10種材料既秘製醬汁,真係好惹味😍。而蘿蔔夠清甜,豬皮亦入味。.ll $26Chinese Chive, Pig's Blood Curd, Pig's Intestine韭菜🌿豬紅🐽 平日好少,口感爽滑。豬大腸亦入味,乾淨呢。.ll $28 (6件)Three Stuffed Treasures煎釀三寶💜 街頭小食代表之一。茄子、青椒、豆腐,大大件又多魚肉。最愛係茄子🍆 感覺最配最愛吃。.ll $18Sticky Rice Roll (Salted)煙韌糯米飯,包著餡料,咸食好味。亦係做早餐之選呢。.ll $35Faux Shark's Fin Soup w/ Minced Fish & Lettuce Noodles童年回憶,用料十足,口感不錯,加上生菜粒粒魚

l[豬皮、魚蛋、蘿蔔]l $24
Pig's Skin, Fishball, Radish

l[韭菜、豬紅、豬大腸]l $26
韭菜🌿豬紅🐽 平日好少,口感爽滑。豬大腸亦入味,乾淨呢。

l[厚切煎釀三寶]l $28 (6件)
Three Stuffed Treasures

l[手工咸粢飯]l $18
Sticky Rice Roll (Salted)

煙韌糯米飯,包著餡料,咸食好味。亦係做早餐之選呢。

l[三溝麵 (碗仔翅+魚肉+生菜)]l $35
童年回憶,用料十足,口感不錯,加上生菜粒粒魚肉🐟。不過記得要落醋、麻油,胡椒粉味道先最好吃啊。
加上落單給我落錯了,變了加麵底🍜,粗都條有口感帶咬勁,又很飽肚呢。

l[熱豆漿]l $8
Hot Soya Milk
最後喝上一杯暖乎乎豆漿🥛,有奶味 甜甜的,很暖身又舒服,挺重豆味挺好喝呢。

下午茶時段,仲抵食啊啊啊😳。

有時間都來回味一下香港小食的味道吧。
×××[魚蛋哥 -Fishball Gor]×××