餐廳: 鮨文
資訊:

2017-06-06 775 瀏覽
久仰大名的鮨文,今天終於有機會去試試他們的廚師發板,十分期待不知會有什麼驚喜呢?Omakase $1800茶碗蒸賣相十分高貴,上面還有金箔,店員提示食前可先拌混,蛋又香又嫩滑配上濕紫菜,還有瑤柱,整體好夠味道。Sashimi初鰹 - 經炭燒處理過後很香,鎖緊了油份,口感爽嫩,魚味香濃之余有陣陣炭燒香。深海池魚 - 池魚口感嫩滑,魚味清新,配上薑蓉和BB蔥,味道更豐富。毛蟹 - 拆肉的蟹膏蟹肉非常之清甜甘香,之後可配上土佐醋一起食用,另有一番風味。中拖羅 - 師傅用刀功處理過,入口又肥又滑,魚油十足,余味長,上面還有青柚子醬,中和拖羅的油膩感。火炙拖羅 - 師傅介紹先火炙後切,筋還未溶掉,味道來源於魚筋,多咀嚼後味道更盛,配上大蔥溶和芥末,口感味道極豐富。BB香魚和白梅貝 - 炸過的香魚非常酥脆乾身,加上橘子油,味道變得清新。海膽帆立貝天婦羅 - 海膽甘香冰凉,帆立貝天婦羅裡夠熱夠大粒,紫菜非常脆,口感有齊凍熱鮮甜甘香酥脆,真的很棒的配搭,非常美味。Sushi平政魚 - 和油甘魚同科類,肉質爽口,油份沒有太重。真鯛 - 日本最大的𩶘魚,清香滑溜。沙甸魚 - 帶有些小軟骨可一起食用,經過火

Omakase $1800

Sashimi

Sushi
平政魚 - 和油甘魚同科類,肉質爽口,油份沒有太重。

真鯛 - 日本最大的𩶘魚,清香滑溜。
沙甸魚 - 帶有些小軟骨可一起食用,經過火炙後,魚油自然流出,味道更香濃。

金目鯛 - 配上俄羅斯魚子,鮮味更上一層樓。

三文魚子 - 很有口感的三文魚子,每顆都有咬口好煙韌,爆出鮮味,口感很爽。

吞拿魚赤身 - 用上了醬油漬的製法。

肝醬鮑魚 - 師傅把鮑魚中的肝臟提出磨成醬,味道有點像蟹膏,但較清甜,沒有那麼膩,先是鮑魚沾肝醬,味道好香好夾,鮑魚嫩滑無比,最後還送上一粒壽司飯,把肝醬一滴不留的沾上食用。

雲丹盛滿(海膽杯) - 海膽份量十足,鮮甜回甘,好滿足。

海膽壽司
白海膽較Creamy清甜,入口和飯一起溶掉,這樣的口感還是第一次嚐到。

北海道噴火灣的赤海膽味道甘香味濃,鮮甜味十足,充滿整個口腔。
白身魚手卷 - 味道沒有拖羅蓉手卷味濃,較清淡,也沒有油膩感。
魚湯
味道鮮甜,魚味十足,能有這樣的味道,淆製時間和湯料都一定豐富足料。

果物
日本哈密瓜,噴上威士忌,好汁潤香甜,這樣的配搭還是第一次試,感覺不錯。

鮨文的每位師傅對食材都瞭如指掌,無論對食材選擇、食物質量、新鮮度以至刀功、醬料配搭等,都一絲不苟。所以自然構成完美的味道,鮨真的Omakase,真讓人難忘。
2017-06-05
$2000 (晚餐)
2017-06-04 538 瀏覽
$1800 一個人, 未計加一, 我會expect 食物食入口係有感動嘅感覺, 之前食其他omakase 就有試過, 但呢間冇, 可能感覺食材一般新鮮. 另外通常試佢杯綠茶就試到佢有冇誠意, 但綠茶味偏淡. 佢冇散叫, 兩個人焗住叫兩份, $4000 一餐飯, 重點係, 食物質素唔值呢個價, 呢個價我飛一轉日本食都得喇!
2017-05-24 225 瀏覽
大愛日本料理的我為了好吃的日本菜可以走勻全港九都不怕遠,一直有聽聞過元朗有一家經常滿座的日本餐廳,莫說要Walk in,即使想電話訂枱食亦不易事。由於餐廳的魚生係每日由日本新鮮直送,朝早於日本魚市場Pack好,下午就到餐廳,所以晚餐的魚生係最新鮮好味的。餐廳不大,只放到大概十幾個位,但座位闊,同日本的傳統餐廳一樣,牆上放了幾個衣架讓客人掛衫,十分細心。坐底已經好肚餓,同朋友二話不說選了中價ge Omakase(廚師發辦),食物包括有: 茶碗蒸、四款刺身、六款壽司 、雲丹盛 、手捲、 魚湯、 果物。首先茶碗蒸,黑松露金箔蒸蛋,用料十分名貴,食來亦有驚喜,淡淡蒸蛋內放滿元貝,有咬口之餘又不會搶左蛋味。(kim子推介指數 8/10)刺身之中,特別要提提真鯛魚,厚切的鯛魚上放左甜甜的柚子,放在一起帶出左既鮮味,內裡加了餐廳鮮磨的 wasabi同BB草, 山葵味很突出,先是甜味、鮮味,最後是辣味,十分驚喜。日本料理之中,我最愛食壽司,這裡六款壽司件件不讓我失望,特別推介 牡丹蝦同Totro, 大大隻的牡丹蝦面是滿滿的蝦膏,口感並不是一般 蝦 壽司般爽身,而是有點"章"口的口感,吃一口大滿足。To

(kim子推介指數 8/10)

日本料理之中,我最愛食壽司,這裡六款壽司件件不讓我失望,特別推介 牡丹蝦同Totro, 大大隻的牡丹蝦面是滿滿的蝦膏,口感並不是一般 蝦 壽司般爽身,而是有點"章"口的口感,吃一口大滿足。Toro超級厚切,入口即溶,放入口咬果下簡直好食到出唔到聲。
(kim子推介指數 9/10)

終於到呢度好受歡迎ge海膽杯,相信客人都一定會影黎打卡, 海膽幾乎是飯的1倍。呢個杯果然名不虛傳,第一次吃海膽個味可以這樣新鮮咁甜,而且零腥味。
(kim子推介指數 9/10)

順帶一提個魚湯,看起來簡簡單單,飲落係充滿骨膠的鮮魚味,值得一試。
2017-05-21 234 瀏覽
早前朋友說於元朗有一間有名的日本料理店,師傅發板, 每天於日本定制新鮮食材非常吸引,今天便親身去到元朗試試。menu有3款,我們選擇了中價的1500元。茶碗蒸黑松露和金箔也是名貴食材,第一道菜已經很有睇頭,蒸蛋非常滑,中間還有榣柱。曾彫,有蔥和柚子點綴,wasabi的味道不會太味搶,魚味很出章紅魚魚肉比較實一點。毛蟹的肉和膏味濃,而旁邊的日本芥末是比較辛辣,非常過癮。鱧魚魚肉香脆,肉鮮,白蘿蔔非常juicy六款壽司先吃白肉的魚 :金線吊 ,細池魚,左口魚 , 竹籤魚,魚質味道清甜,池魚的魚味比較濃郁肉厚味濃。牡丹蝦的味道實在太甜,這種鮮甜讓我回味無窮。中拖羅入口即溶,味道極鮮香,油脂味十足。雲丹盛喜歡吃海膽的朋友,這個不能錯過,海膽非常非常新鮮而且成整個海膽山站於你面前,底下有珍珠米,自家製的日本芥末輕輕點綴,讓海膽杯更有層次,就算我有多飽也要把這個海膽生放進肚子裏。湯果物噴上酒香的蜜瓜,又甜又香。非常完美。

menu有3款,我們選擇了中價的1500元。

鱧魚
魚肉香脆,肉鮮,白蘿蔔非常juicy

六款壽司

雲丹盛

果物

噴上酒香的蜜瓜,又甜又香。非常完美。
2017-05-19 189 瀏覽
和男朋友提早慶生,我們選擇了元朗的鮨文。這家在元朗紮根的日式小店,將為我們開始一段日本之旅。北海道木蟹每啖只有肉和膏的感覺的確很爽快!這道菜配上的醬料是土佐醋酸酸甜甜的清淡上浮出蟹膏的香味和肉的鮮味!一分錢 一分貨!讚這碟壽司有五款,第一款是深池魚,給我的感覺是油分十分足夠!第二款是池魚,它和深池魚有著不同的口感,池魚沒有太重的油分,卻有味濃和鮮味比較出!第三款是花魚花魚在肉質上的嫩滑和鮮味相信不遜於其他!第四款是牙帶魚,這款魚配上黑松露醬汁感覺特新鮮。第五款是拖羅,由於油份比較重,所以配上芥末更能突出!每個地方總有他的名物,而我相信鮨文的名物就是海膽杯。新鮮的海膽每天從築地運到,入口鮮甜,而牡丹蝦大大隻爽口,入口尤如在日本海暢泳一樣!好驚喜啊!魚湯令人感覺暖和了,好清甜。加入葱粒提味!幾哂清呀!最後的夕張蜜瓜,曬上威士忌,感覺更清甜多汁,搶眼的橙黃食令人流哂口水。果然日本的水果真的與別不同!感謝廚師的準備!

北海道木蟹
每啖只有肉和膏的感覺的確很爽快!

這碟壽司有五款,

每個地方總有他的名物,而我相信鮨文的名物就是海膽杯。

魚湯令人感覺暖和了,好清甜。加入葱粒提味!幾哂清呀!

2017-05-11 312 瀏覽
好耐冇去過鮨文嘞,忽然心思思,心動不如行動嘞,糕黑松露金箔茶碗蒸,淡淡嘅黑松露香味,又香又滑太刀魚天婦羅,金箔汁配埋醋飯,味道好豐富吞拿魚面珠,望落仲以為係牛嚟,肉質軟滑帶啲咬口,幾特別日本紅衫魚,本地紅衫魚就食得多,日本紅衫魚真係第一次食,鮮甜美味平政魚,魚油唔重,感覺有啲似油甘不過矜貴得多帶子天婦羅,熱辣辣夾埋紫菜同海膽超好食用吞拿魚腩骨燒出嚟嘅魚油一滴滴滴落手卷度,真係流晒口水加埋啲脆脆嘅洋蔥食落又香又有口感,仲要食得好小心唔係滴到周圍油添呀左口魚邊,我嘅最愛,每次都要食,嘻吞拿魚面珠壽司,食完刺身再試吓壽司,燒一燒即刻充滿油香,真係好好食食Omakase一定要坐bar檯同師傅傾吓講吓先開心
好耐冇去過鮨文嘞,忽然心思思,心動不如行動嘞,糕
黑松露金箔茶碗蒸,淡淡嘅黑松露香味,又香又滑
太刀魚天婦羅,金箔汁配埋醋飯,味道好豐富
吞拿魚面珠,望落仲以為係牛嚟,肉質軟滑帶啲咬口,幾特別
平政魚,魚油唔重,感覺有啲似油甘不過矜貴得多
左口魚邊,我嘅最愛,每次都要食,嘻
食Omakase一定要坐bar檯同師傅傾吓講吓先開心
近年,因為廉價航空的推出,去日本已經不是一件難事。在香港,世界各地的菜式令人花多眼亂,不過要吃到一餐好食的廚師發辦 おまかせ,隨著愈來愈多的日本小店開張,也不是一件難事了。元朗的鮨文,絕對是廚師發板的表表者。在未有機會去日本之前,坐一個多小時的車來到元朗,恍如去了日本築地一樣。鮨文的食材,是每天有日本的築地市場新鮮運到,性價比十分高。Omakase價錢有三種,$1000, $1500 和 $2000(定$2500?忘記了) 黃埔也有新分店,嫌元朗太遠可以一試!三文魚子茶碗蒸茶碗蒸旦香滑,加上三文魚籽,茶碗蒸裏面還有帶子粒,有咬感,滑溜如豆腐花的質感令人一試難忘。漬物方面,准山用山葵醃過,入口爽口,有少少辛辣但不嗆鼻。而醃黃蘿蔔則用鹽,好特別。前方的真鯛,包上溫室芽和柚子鹽,魚味濃。後方的平政魚,平政魚與油甘魚屬同科,入口爽身松葉蟹肉蟹膏蟹膏甘香份量剛剛好,加上松葉蟹肉已經拆肉,方便易食,沾上土佐醋,少少酸味卻鮮甜非常。海膽杯這個在社交媒體網站已經10分有名的海膽杯,上台的感覺好澎湃,又有驚喜,鮮艷的橙色,謀殺了相機。海膽鮮甜,牡丹蝦爽口,小小的一杯換來大大的滿足。壽司方面最令我心動的就

三文魚子茶碗蒸

前方的真鯛,包上溫室芽和柚子鹽,魚味濃。
後方的平政魚,平政魚與油甘魚屬同科,入口爽身

松葉蟹肉蟹膏

海膽杯

壽司方面最令我心動的就是它!我的至愛大拖羅!入口即溶,那份魚油在口滾動,加上面頭的山葵,辛辣減少油油的感覺。食落無筋,飯的份量恰到好處,是一級的享受。😏
其他如深海池魚,池魚,花魚等的壽司各有千秋!全部都係時令,當日築地的魚獲,好似飛左去一轉日本咁!

踏入Omakase的尾聲了💪🏻
燒左口魚邊手卷,左口魚邊本來是充滿魚油香,經一番燒烤後魚油滲出,食嗰時魚油多到漏出黎,只要簡單的包上紫菜和壽司飯,已經好好食,同時亦中和了油膩的感覺。

魚湯,入口鮮甜,為我們這一頓盛宴響起閉幕曲。

最後的甜點北海道夕張蜜瓜,我最愛的就是日本的水果了!而在吃之前,店員先用少少威士忌灑過,帶出蜜瓜的鮮甜。入口酒味不太濃,但蜜瓜入口多汁,跟香港的絕對不同,此新穎的食法竟然能吊出甜味,原來幸福就是這樣的。

無假期來元朗就當自已去左一轉日本🇯🇵築地好了,仲唔快點起程?
2017-04-27 374 瀏覽
終於能夠一嚐呢間元朗出名既廚師發板,呢間餐廳響黃埔開左分店,元朗店既質素會唔會因此有影響呢?壽司店無論門面定室內坐位擺設都同日本既壽司店非常相似,吧枱位置既十個座位都可以清楚見到師傅製作壽司,所以有得揀我一定會揀吧枱。先黎前菜:《三文魚子蒸蛋》《毛蟹肉》蟹肉上附有蟹膏配醋,蟹肉味道唔係咁突出,但加左蟹膏後,令整個菜式既味道變得鮮味香濃。《帆立貝天婦羅》炸過既帆立貝外層金黃,用紫菜包住更加添香脆口感。帆立貝肉質彈牙而鮮甜,口感不俗。《壽司》平目鯛-爽口,魚味較淡墨魷魚-深海池魚牡丹蝦+新鮮蝦子-藍綠色既蝦子令人大開眼界,師傅話係新鮮既蝦內取出先有咁既顏色。味道方面,其實我覺得牡丹蝦本身已經鮮甜美味,綠色蝦子只係啅頭而已。鱈魚-加上甜麵豉醬大拖羅-樣貌同平時既拖羅唔係太似樣,但入口即溶,無可挑剔三文魚子-《鮨文海膽杯》一板海膽大概做到2.5杯海膽杯,見到師傅不停疊高再疊高,真係好治癒。欣賞有個肥仔師傅好堅持將蝦尾放到靚一靚直一直先放到客人面前,賣相好影響對呢間餐廳既印象同感覺。海膽味道甘香,大片而呈半溶狀態。

先黎前菜:

《三文魚子蒸蛋》
《毛蟹肉》
《帆立貝天婦羅》
壽司
平目鯛-爽口,魚味較淡
墨魷魚-
牡丹蝦+新鮮蝦子-
鱈魚-加上甜麵豉醬
大拖羅-
樣貌同平時既拖羅唔係太似樣,但入口即溶,無可挑剔
三文魚子-
《鮨文海膽杯》
海膽味道甘香,大片而呈半溶狀態。

2017-04-26 308 瀏覽
同朋友去咗元朗仁樂坊嘅sushi man度食壽司,入到去侍應態度良好,幾有禮貌,廚師亦都好細心,問你有啲乜嘢會唔食,菜單上邊有三個餐 分別1千,千五同二千 我同朋友仔兩個人,一個揀咗$1000嘅,另一個揀咗千五。雖然呢間餐廳細細間,但係坐得好舒服,三五知己來吃飯係一個好地方,係吧枱度睇住師父每款食材好細心介紹,食得好開心滿足。 第一道菜,矜貴嘅燉蛋,黑松露有金箔食落去好香好滑 跟住呢就食咗個真鵰刺身夾住bb 蔥上面加上柚子醬,入口甘香可口,原來廚師話真鵰放左3日等油份滲出,柚子汁bb蔥食落口加埋味道好特別啊! 竹籤魚天掃羅,打咗紫菜同金薄既獻汁,下面是北海道毛蟹,配上日式酸汁令蟹肉味道更鮮甜。 深海池魚,咀嚼耐點之甜味更突出,好新鮮。 平正魚魚腩,用網燒過,入口爽脆,食耐油份更突出。 俺製過的青魚壽司,食到中段帶點酸味既壽司,可以中和味蕾,壽司飯配合得非常好 赤緑魚加了柚子碎在上面,清甜嘅味道,一啲都唔一啲都唔冇腥味 我就最喜歡吃一個識得郁嘅象拔蚌,師傅1叫我影完相就即刻食啦,如果唔係會走架,一入口有趙口超新鮮啊! 太刀魚壽司,魚味比較淡,所以配搭俄羅斯魚子醬吊番個咸鮮
第一道菜,矜貴嘅燉蛋,黑松露有金箔食落去好香好滑
深海池魚,咀嚼耐點之甜味更突出,好新鮮。
平正魚魚腩,用網燒過,入口爽脆,食耐油份更突出。
赤緑魚加了柚子碎在上面,清甜嘅味道,一啲都唔一啲都唔冇腥味

太刀魚壽司,魚味比較淡,所以配搭俄羅斯魚子醬吊番個咸鮮味出來,味道不錯
拖羅壽司,加左wasabi 辛辣味可以中和返,拖羅油脂比較重,滿腔油份,油脂甘香可口

口岸赤海膽杯飯,師傅好細心比多幾片紫菜我哋夾住啲海膽食,一入口甘香甜味冲上來。

肥美的右口魚裙邊,魚肉好家滑溜配上紫菜同飯,正正
2017-04-26 4889 瀏覽
朋友仔 生日 約埋一齊去元朗間鰭文 一齊慶祝渡過, 之前都有嚟食過一次 ,覺得佢哋嘅魚生款式好特別而且非常新鮮 值得encore再encore。 今晚我哋揀咗兩個套餐share ,師傅話可以將兩個餐mix咗 就返啲食物畀我哋去食, 咁我哋就可以乜都有得食d。 呢間餐廳唯一一個 宗旨就係師傅發板, 佢哋乜你就食乜 ,你冇得話想食乜,但係你可以話你有乜嘢唔鍾意食話畀師父聽。 先呢個黑松露金箔蒸蛋, 黑松露加埋金箔成本蒸蛋當堂華麗曬, 黑松露嘅香味加埋 蛋本身嘅幼嫩口感, 實在是一道令人很回味的前菜 竹籤魚天婦羅 係用打咗嘅紫菜 加埋金薄嘅獻汁, 淋上面製作而成。 竹籤魚雖然炸過, 但仍然keep住 肉質嘅幼嫩, 十分美味 北海道毛蟹 加蟹膏 全部都係蟹肉同蟹膏, 啲蟹膏 香味濃郁口感誘惑 加埋 北海道毛蟹嘅肉質 新鮮嫩滑, 正到暈低呀 深海池魚, 經師傅用火輕炙過,帶一點香烤味道, 食耐啲啲甜味會更顯突出 網燒平正魚魚腩 爽脆口感 香濃嘅油份越食越濃郁,滲透著滿腔油滋味 俄羅斯魚子醬家太刀魚 因為本身與太刀魚味道比較淡,所以配搭魚子醬可以調返個鹹鮮味

竹籤魚雖然炸過, 但仍然keep住 肉質嘅幼嫩, 十分美味

北海道毛蟹 加蟹膏

網燒平正魚魚腩

爽脆口感

香濃嘅油份越食越濃郁,滲透著滿腔油滋味

俄羅斯魚子醬家太刀魚

因為本身與太刀魚味道比較淡,所以配搭魚子醬可以調返個鹹鮮味出嚟 提升 口感

終於到我期待咗好耐嘅 牡丹蝦 口岸赤 海膽杯啦,

一杯滿滿嘅口岸赤海膽 ,食落口啲甜味沖曬上嚟 ,而且 份量十足 一次過滿足曬你嘅慾望。

奶白色嘅魚湯係用之前食過嘅魚, 煲咗好多個鐘製作而成架,鮮甜無比。

真係想encore再嚟多碗

右口魚裙邊手捲

是比左口魚減肥美的一種魚, 用火燒完啲油份湧曬出嚟, 甘香無比

這個象拔蚌壽司 一上枱要即刻食 ,因為佢係會偷走的, 會動嘅壽司你食過未 ,超級新鮮。😂😂

食咗十幾款美味嘅壽司 食埋水果肚仔就真係滿載而歸喇。

今晚呢餐飯 正到真係返唔到轉頭😋😋😋yummy yummy
今日特意入到元朗 再試下鮨文 當獎勵一下返左半年工的自己說好的6點入座呢? 清潔人員今日遲左少少。所以先有時間留意到門口用作棄置煙頭的鐵盒。聽聞係專為老細設計。6點半正式入去啦!店員勁Nice,入到去會叫你個名,又會打點衣服,仲提醒大家枱底可以充電。今次我地揀左個$2000 和$1000 套餐。廚師話可以幫我們平均分好。而且可以選擇減少壽司飯,非常貼心。【茶壺蒸】係頭盤!但係個來頭已經好勁。有黑松露同金箔,而且蒸蛋好入味,又唔會散開變成碎【左口魚】比較少食到!而且今次加埋bb草🌿好特別!加多咗一重口感。食材新鮮就唔需要多講架啦。一個字 '正'【北海道毛蟹】上面嘅係蟹糕,下面係蟹肉。記得記得要加醋,撈勻佢哋。食落去呢個種蟹嘅鮮味同甜味一瞬間就入晒個口裏面【深海池魚】同池魚完全係兩樣野。一隻深海池魚要大力大力咬先至會有更加多嘅口感【生北寄貝】師傅特登大力拍一拍,再極速食落肚。咁就感覺到生嘅北寄貝好似口裏面郁下郁下的感覺啦👍【厚燒吞拿魚粒】入口即溶😋比刺身,燒出來的味道超級濃。絕對係令人連個心都軟化。【三文魚籽 日本腐皮】呢度嘅三文魚子係特別由師傅用酒再釀製,加上日本超級出名嘅腐皮,就可以將
今日特意入到元朗 再試下鮨文 當獎勵一下返左半年工的自己
說好的6點入座呢? 清潔人員今日遲左少少。
所以先有時間留意到門口用作棄置煙頭的鐵盒。
聽聞係專為老細設計。
今次我地揀左個$2000 和$1000 套餐。
茶壺蒸
左口魚
生北寄貝
厚燒吞拿魚粒
三文魚籽
【三文魚籽 日本腐皮】呢度嘅三文魚子係特別由師傅用酒再釀製,加上日本超級出名嘅腐皮,就可以將兩種味道平衡咁樣樣放入口裏面。又唔會太淡淡又唔會太過鹹,係食三文魚子最好嘅方法之一。
帶刀魚
【帶刀魚】吉列嘅魚枊加入新鮮紫菜,炸得好香,記得將最後一啖,要將紫菜同埋魚一次過放落口😆
竹籤魚
【竹籤魚】如果嫌淨係食魚生嘅味道唔夠濃烈,可以試吓加啲俄羅斯魚子醬。少少哋個味道已經超級足夠
大千 海膽
【大千 海膽】日本最頂級嘅海膽 今次就將佢呢變成手卷 一食落去就知道佢與眾不同 而且係勁甜啦 入口即溶
禮文 海膽
【禮文 海膽】日本最頂級嘅海膽 亦都係赤海膽 色澤金黃 而且呢係原條 好明顯係超級新鮮 直接造成壽司 品嚐佢嘅原汁原味 真係要大叫一聲好好味呀
宮崎赤肉蜜瓜
【宮崎赤肉蜜瓜】有一個咁甜的蜜瓜作為終結一個非常之好嘅晚餐。
食完之後整體感覺都非常愉快😚男朋友特別開心😋😋
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
大千 海膽
禮文 海膽
宮崎赤肉蜜瓜
2017-04-20 3940 瀏覽
好喜歡好喜歡在這裏坐在bar枱,看著廚師弄吃的,簡直係視覺的藝術享受。【黑松露金箔茶碗蒸】好香嘅黑松露味啊,蛋又蒸得好滑好滑。【左口魚配bb 草】左口魚愈咬魚味愈出,bb草又好清香。【北海道毛蟹】拆曬肉,再可以加埋蟹膏同蔥醋,點住食。少少醋正好帶翻蟹嘅鮮甜。【金目鯛】捲海膽,兩種鮮甜好夾。【深海池魚】好香嘅油香,滲入魚香好棒。【平政魚】壽司飯又帶著點空氣不會死實。【生北寄貝】打一打郁比你睇tim啊。好新鮮。【厚燒吞拿魚粒】仲要加上火炙燒出魚油,加上醬油澆上去,原汁原味,又入口即化。帶子天婦羅十分新鮮,所以吃起來也吃到一絲絲,加上海膽的鮮甜,實在一絕。【三文魚籽 日本腐皮】個腐皮好香大豆味道呢,加上甜甜的三文魚籽又一享受。【帶刀魚】天婦羅加新鮮紫菜,好少咁樣食紫菜呢。【竹籤魚配俄羅斯魚子醬】【羽立 海膽】紫針海膽下得絕不吝嗇,一下倒進口中,海膽濃香接踴而至。【禮文 海膽】同是赤級。比較更甜更creamy。吞拿魚蓉加上醃蘿蔔碎以及澆上魚油實在是人間極品【宮崎赤肉蜜瓜】正好甜甜的畫上完美句點。
【黑松露金箔茶碗蒸】好香嘅黑松露味啊,蛋又蒸得好滑好滑。
【左口魚配bb 草】左口魚愈咬魚味愈出,bb草又好清香。
【金目鯛】捲海膽,兩種鮮甜好夾。
【深海池魚】好香嘅油香,滲入魚香好棒。
【平政魚】壽司飯又帶著點空氣不會死實。
【生北寄貝】打一打郁比你睇tim啊。好新鮮。
【帶刀魚】天婦羅加新鮮紫菜,好少咁樣食紫菜呢。
【竹籤魚配俄羅斯魚子醬】
【禮文 海膽】同是赤級。比較更甜更creamy。
吞拿魚蓉加上醃蘿蔔碎以及澆上魚油實在是人間極品
【宮崎赤肉蜜瓜】
正好甜甜的畫上完美句點。
2017-04-19 313 瀏覽
香港這個美食天堂,餐廳愈開愈多,各式各樣什麼菜式都有,為食的我常常四出覓食,惠顧過的餐廳很少會再去,不是食物不好吃而是新餐廳太多,一有新野就想去食下,所以甚少回頭。唯獨這家<<鮨文>>,就是有種魔力,叫我隔不久,就會囉囉攣想再去吃。盡管元朗很遠很遠,人均消費也不便宜,但吃過一次就會知道絕對是物有所值~今次選了中位價的廚師發板套餐,$1500一位。包括茶碗蒸,刺身4款,壽司7貫,海膽杯,魚湯及菓物~茶碗蒸蒸蛋非常滑嫩,蛋香十足,加入了黑松露及金箔,又香又矜貴。刺身由淡至濃味吃起,平目魚及雕魚刺身,薄薄一片,中間卷入了青芥,令口感更豐富,更帶出刺身的鮮味~北海道毛蟹師傅已預先為客人起肉,相當細心,一絲絲的蟹肉完全沒有蟹殼碎屑,啖啖肉,實在鮮甜~鱈魚刺身表面輕輕火炙過,陣陣魚油芳香,口感爽滑~帆立貝天婦羅原隻巨型size帆立貝天婦羅,外皮厚薄剛好,脆口鬆化,帆立貝半熟狀態,軟嫩鮮甜~四款壽司:墨魚,醬油鯽魚,鰤魚,池魚不用多說,四款皆鮮味十足!最愛爽口的鰤魚及池魚,魚味濃,肉身厚,肥美至極!然後是穴子及大拖羅(港女至愛1)!大拖羅超香魚油味,入口半溶,濃濃的

茶碗蒸
蒸蛋非常滑嫩,蛋香十足,加入了黑松露及金箔,又香又矜貴。
鱈魚刺身
表面輕輕火炙過,陣陣魚油芳香,口感爽滑~
帆立貝天婦羅
四款壽司:
墨魚,醬油鯽魚,鰤魚,池魚
然後是穴子及大拖羅(港女至愛1)!
大拖羅超香魚油味,入口半溶,濃濃的鮪魚味,真係超幸福!
三文魚籽壽司
確保紫菜脆身,其實最好唔好影相,食左先 哈
登登登登~港女至愛2~海膽杯
一只大蝦刺身下面就是海量海膽,極之鮮甜零怪味,鮨文既海膽真係堅靚野,食嗮食碗都唔會膩唔會怕~
仲有帆立貝裙邊手卷~
尾昇來一碗味道濃厚既魚湯暖暖胃~
最後唔少得就係清甜既日本密瓜完美作結~

2017-03-30 3580 瀏覽
元朗美食多籮籮,特別係日本野,出名大件新鮮夾抵食,但大多日本餐廳都以中下價為主,高級日本料理唔多,其中有一間我好耐之前聽過個同事大力推薦,一直都囉囉攣好想去食,終於最後搵到同道中人既fd子一齊去打大佬。山長水遠入到黎元朗,我對鮨文期望好高,佢位於康樂路附近,門面好高級,同附近既店舖好格格不入😂一入去間隔唔算好大,吧枱有8-10個位姐,裡面就有2張枱,一早book左枱既關係,食omakase當然坐吧枱啦。Menu有3款價錢既選擇,又唔係有錢但又想試正野,我地就揀左1500果個。茶碗蒸舖滿三文魚子,每粒都好晶瑩,海水鹹配上甘香既味道,為個蛋著色唔少,蛋蒸得好滑,底下有幾種海鮮,唔洗加調味,淨食食材就夠。第2道係山葵漬真鯛,中間捲住溫室芽葱,再曬上有500年歷史天然岩鹽,岩鹽粉紅色好似水晶咁,師傅要磨d岩鹽出黎,感覺好高級,作為第一道,比較淡味白身魚真鯛好適合,魚質彈牙煙韌,加上山葵漬同芽葱,清新既味道開胃一流。第3道係帆立貝天婦羅,帆立貝啱啱炸好,師傅用一塊紫菜包住俾我哋,一咬落去,渣漿好薄,啱啱炸起脆卜卜,但係個心仲係新鮮嘅,火候啱啱好,而且大大粒,食得好滿足。下一味就係毛蟹蟹肉,附上土

下一味就係毛蟹蟹肉,附上土佐醋調味,不過我覺得無限嘅蟹肉好新鮮,唔需要交嘈都可以,每一夠蟹肉都係一絲絲嘅,只有最新鮮嘅蟹肉先可以做到呢個效果。食落仲有淡淡的海水味,亦都有蟹肉嘅甜美,加埋上面嘅小小蟹膏去提升成個蟹嘅鮮味。
再下一道就係鰤魚刺身,哇個種甜美,簡直就係令我對白身魚有另外嘅一番見解,頭先塊刺身非常厚切,咬落啖啖肉口感十足,有一份甘香嘅味道湧入口裏面,久久不散,食完仲係齒頰留香。
之後係平目鯛壽司,平目鯛即係左口魚,原來左口魚即係條魚個口真係係左邊咁解,左口魚出咗名魚油香味重,肉質爽口彈牙,師傅嘅切法令到成條魚嘅質感同口感更加好,更加感受到魚肉嘅彈牙又未至於咬唔斷。

之後係墨魷魚壽司,麥魷魚即係嗰啲腳肥肥短短,三角形嘅魷魚,就係我哋成日卡通會畫果一種魷魚,肉質鮮甜又滑,甜美得來多一份柔嫩,好容易就咬得開,仲好重膠質添。師傅加左醬汁令到成個魷魚嘅味道更加提升,清淡嘅口感多咗一份豉油嘅香味。
下一首就係炭火網燒嘅深海池魚,不嬲食開嘅池魚其實都冇乜味嘅,所以師傅特登用咗炭火去網銷,令成個魚嘅香味再提升,咁樣不特止可以享受到池魚獨有嘅彈牙肉質,亦都保留香氣撲鼻嘅要求。

跟住係牡丹蝦,上面有藍綠色嘅蝦子,師傅話係最新鮮,啱啱拎出嚟嘅蝦子先至有機會係藍綠色嘅啫,平時見到啡啡地色其實就已經唔係新鮮架啦,牡丹蝦仲用咗一隻獨有嘅豉油去做調味,豉油用咗牡丹蝦殻同甜蝦殼去煮,上面再加左柚子去增加開胃嘅酸度。

每一次食日本野我都要嘗試一下火炙,今次嘅火炙用上咗鱈魚,原來鱈魚既魚油香味都係咁濃郁嘅,師傅將火炙嘅份量啱啱好,一半係燒熟左嘅,另外一半仲係新鮮嘅,一咬落口就有兩重嘅口感,燒熟左嗰邊一入口即溶,加上面頭嘅甜麵豉醬,甜甜地又帶甘香,好好食。
今晚其中一道重頭戲,大拖羅,份量都唔少,切得幾厚之餘,一入口即溶,齒頰留香,大拖羅既魚油香味久久不能散去,真係令人食完一舊再想食。

食完帶拖羅,下一度就係甜味更重嘅三文魚子,師傅特別提到佢哋用咗丸山海苔店嘅紫菜,特別在呢間店舖已經有160年嘅歷史,可以令佢屹立不倒嘅原因就係因為佢啲紫菜癡咗飯之後都唔會變韌,仲可以保持住爽脆可口,令到成個三文魚子壽司嘅口感更加有層次。
另一個重頭戲就係海膽杯,用上咗北海道馬糞海膽,我睇住師父加左成半版海膽落去,好多份量,食落香甜可口,上面隻蝦嘅擺法仲好靚添,一啲都唔偷工減料。
最後一個壽司卷就係右口魚鰈魚,顧名思義,鰈魚嘅口係生係右邊嘅,識落嘅感覺同左口魚差唔多,都係好重魚油香味,入口即溶,所有魚油都滲左落去啲飯入面,再加上紫菜香脆可口,食完一舊真係令人意猶未盡。
食晒咁多到壽司之後,以一個湯作結,今晚嘅湯用咗頭先出現過嘅所有白身魚,淆咗超過三粒鐘,非常奶白。

最後再食埋一片蜜瓜,用咗威士忌去吊尾,天然嘅糖份甜到不得了。
2017-03-13
2017-03-22 4353 瀏覽
實不相瞞,本月正是小弟壽星月,所以女皇都會陪我去我的十大最愛餐廳享食祝壽當中不能不提就係位於元朗嘅鮨文,主打廚師發板,將當日最新鮮,優質食材,再以師傅獨家手法,一件件送上比我們享受。餐牌而家主要分成三個餐$1000,$1500,$2000。我們選擇係$1500當中包括茶碗蒸,四款刺身,七款壽司,雲丹盛,湯,果物。茶碗蒸----第一道菜已有驚喜,蒸蛋上加了黑松露金箔汁,好香,當然蛋好滑,加左本菇加添了口感,食到底仲有干貝bb,令餘香十足真雕*平目魚,由平目魚食起因為味道由淡至濃,真雕會比較特別,內裹卷起芥末頂部的刺,少少刺鼻,但又唔會搶走魚鮮北海道毛蟹,已搓肉,頂部有蟹糕,用前先拌勻再配上醋,更覺清新。鱈魚,師傅將它整成半熟效果,配上柚子醬,就似柚子牛油,但完全無膩嘅感覺天婦羅帆立貝,size一啲都唔細,外層炸皮做得好薄,內裹帶子半熟狀態,食起黎,外層有絲絲口感,中間位置就似刺身,驚喜由右至左鮮墨魚,單單欣賞刀功,都係廚技,鰓魚肉身厚,魚香特別,池魚除咗魚本身鮮味,仲食到一種簡單調味好配,醬油鯽魚左*穴子比較一般,右*大拖羅油脂豐富,而且分佈平均,(一塊唔夠食)三文魚籽***未見驚喜,感
實不相瞞,
驚喜
三文魚籽***未見驚喜,感覺一般
雲丹盛算係主角至一嘅海膽杯,份量驚人,而且新鮮爆燈,零腥味,同超市食落水水口感嘅差天共地,大滿足
手卷係帆立貝裙邊,口感比較un,咬唔斷
靜岡蜜瓜,甜度剛好,瓜香濃,為呢餐劃上完美句號