2022-01-05 148 瀏覽
尖沙咀係Caca嘅地頭,食遍大大少少餐廳,今次就黎到加連威老道嘅壽司專門店「鰭樂」,入到黎有大大個壽司BAR,見住師傅整嘅壽司份外安心呀!入座空間夠晒寬敞嘅卡座,餐點選擇非常多~~👧🏻Caca今次食乜野?🥢三文魚壽司盛合-三文魚腩﹑火炙三文魚﹑三文魚小卷,一次過滿足晒食三文魚嘅願望。🥢特選三色丼-鮮甜吞拿魚﹑海膽﹑三文魚子同丼飯超鮮搭配。🥢吉列蝦反卷-中間吉列炸蝦啖啖香脆。🥢北海道帆立貝壽司-鮮味帆立貝,沾一點醬油已足夠。🥢本鮪(大拖羅)壽司-好肥美拖羅,入口肉滑即溶。

👧🏻Caca今次食乜野?
🥢特選三色丼-鮮甜吞拿魚﹑海膽﹑三文魚子同丼飯超鮮搭配。
🥢吉列蝦反卷-中間吉列炸蝦啖啖香脆。
🥢北海道帆立貝壽司-鮮味帆立貝,沾一點醬油已足夠。
🥢本鮪(大拖羅)壽司-好肥美拖羅,入口肉滑即溶。

2021-12-30 142 瀏覽
已幫襯過幾次,但是第一次寫食評。鮨樂質素絕對對得起價錢,雖然唔算性價比高,但佢可能係我心目中最好食既日本壽司。相比連鎖壽司餐廳,如元氣,板長,千兩等,好食好多倍。環境地方寬敞,衛生乾淨。今次點左三文魚壽司,北海道帶子壽司,厚燒鰻魚壽司和海膽手卷。海膽手卷要$75/件,略貴,但勝在鮮甜美味。壽司普遍中上級數,其中令我最有驚喜係厚燒鰻魚壽司,大件厚切,入口即融,燒汁恰到好處,口感豐富,值得大家一叫再叫。
2021-12-22
終於都試到哩家高質日式刺身壽司店🤩😍木製枱凳加上日風陳設,令人好懷念去日本旅行呀!·🍱特選北海道丼 HKD$208選料優質豐盈😻 包括 海膽、三文魚籽、帆立貝🐚、牡丹蝦🦐、蟹肉🦀 鮮味十足,無論味蕾同視覺都係高級享受💕個人十分欣賞丼飯採用赤醋飯👍 米飯具黏性且醋味來得恰到好處,很喜歡☺海膽好新鮮,亳無苦澀味仲好鮮甜😋·🍣特上壽司盛合定食 8貫 HKD$218有齊3款以黑色魚碟盛上嘅軍艦,賣相勁cute😻分別係🐠碎蔥吞拿魚腩軍艦、🐟北海道三文魚籽軍艦、🐡北海道海膽海膽軍艦。另外仲會有5款手握壽司🍣 包括 🐟三文魚腩、🐠吞拿魚、🐡油甘魚、🐚帆立貝、🦐牡丹蝦掀開刺身下嘅赤醋飯一看,看到赤醋飯只握成小小一團,仲包含微量wasabi,等你唔洗食咁多飯,可以試到多款不同壽司,勁貼心💕·🥚自家制厚玉子 HKD$9厚厚玉子香甜juicy,充滿蛋香🤩 玉子上仲印有店名“鮨樂”~🐟油甘魚壽司 HKD$18油甘魚口感軟綿,切出嘅坑紋更顯師傅手巧心思💖·📍鮨樂尖沙咀加連威老道12號加連威大廈地舖

終於都試到哩家高質日式刺身壽司店🤩😍

木製枱凳加上日風陳設,令人好懷念去日本旅行呀!

🍱特選北海道丼 HKD$208

海膽好新鮮,亳無苦澀味仲好鮮甜😋
🍣特上壽司盛合定食 8貫 HKD$218

有齊3款以黑色魚碟盛上嘅軍艦,賣相勁cute😻

🥚自家制厚玉子 HKD$9

🐟油甘魚壽司 HKD$18
油甘魚口感軟綿,切出嘅坑紋更顯師傅手巧心思💖
📍鮨樂
尖沙咀加連威老道12號加連威大廈地舖
2021-12-12
午餐
  • 特上壽司盛合定食 8貫
2021-12-29 99 瀏覽
表妹生日,就同佢去鮨樂-尖沙咀店,價錢優惠,食物美味,座位都幾舒服。海膽三文魚籽卷海膽真係好鮮味份量算多,三文魚籽大大粒又鮮甜,配上飯卷好滋味。黑松露炙燒三文魚腩壽司炙燒過的三文魚腩,充滿魚油香,配上黑松露點綴,香氣十足,味道提升。明太子雞翼雞翼內明太子滿滿的,外面雞肉鮮嫩,入面明太子,鹹香微辣,十分滋味。牛油果蟹肉沙律大大碟,勁多蟹肉,肉質夠鮮,配合新鮮嘅牛油果,好清新,好開胃。另外仲食左炙燒魚背壽司、炙燒三文魚腩壽司、甜蝦刺身及吉列廣島蠔,都值得推介。

黑松露炙燒三文魚腩壽司

明太子雞翼

牛油果蟹肉沙律

2021-12-29 112 瀏覽
12月係一個好忙好多約會的月份最近去左好多飯局....不過我都係鍾情食日本 (思鄉病😂)上星期去左尖沙咀影燈飾...行過見到呢間高質壽司店就入去試下不過7點後開始要等位...好彩兩位唔算等得好耐👫🤭我哋兩個就揀卡位 坐得舒服啲😏另外有吧枱可選擇, 可以睇到師傅幫你即叫、即切、即做Set Menu / Today's Special / Regular Menu 🍣白子小食 (來自北海道的小吃) 有朋友試過話好食, 所以見到有就即刻點😂賣相有啲似迷你版🧠, 其實係鱈魚精子食落口感好Creamy 味道幾特別好新鮮, 值得推介大家一試🤤🍣海膽三文魚籽卷份量滿瀉咁滯 好足料👍🏻海膽鮮甜唔腥,可惜紫菜有啲淋身🍣 特上壽司盛合 (8件) 賣相非常吸引, 每件都好出色🍣特盛蟹肉蟹膏軍艦 餡料多到滿瀉🤤🤤🤤蟹膏雖然唔算好濃郁,但連埋蟹肉一齊食嘅鮮味都好正🦀🦀 會想繼續食🤣🍣特盛花之戀 又一舊海膽🤩 不過三文魚就無咁鮮味🌟服務 🤓每位店員都好有禮貌落單後有溫馨提示每件壽司入邊會加少少Wasabi (份量可以接受)用餐途中會留意更換餐碟添茶 👍🏻👍🏻👍🏻整體:🌟🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟🌟環境:🌟

12月係一個好忙好多約會的月份
最近去左好多飯局....不過我都係鍾情食日本 (思鄉病😂)
上星期去左尖沙咀影燈飾...
行過見到呢間高質壽司店就入去試下
不過7點後開始要等位...好彩兩位唔算等得好耐👫🤭

我哋兩個就揀卡位 坐得舒服啲😏
另外有吧枱可選擇, 可以睇到師傅幫你即叫、即切、即做

🍣白子小食 (來自北海道的小吃)
有朋友試過話好食, 所以見到有就即刻點😂
賣相有啲似迷你版🧠, 其實係鱈魚精子
食落口感好Creamy 味道幾特別
好新鮮, 值得推介大家一試🤤

🍣海膽三文魚籽卷
份量滿瀉咁滯 好足料👍🏻
海膽鮮甜唔腥,可惜紫菜有啲淋身

🍣 特上壽司盛合 (8件)
賣相非常吸引, 每件都好出色

🍣特盛蟹肉蟹膏軍艦
餡料多到滿瀉🤤🤤🤤

🍣特盛花之戀
又一舊海膽🤩 不過三文魚就無咁鮮味

🌟服務
🤓每位店員都好有禮貌
落單後有溫馨提示
每件壽司入邊會加少少Wasabi (份量可以接受)
用餐途中會留意更換餐碟添茶 👍🏻👍🏻👍🏻

整體:🌟🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟

📍尖沙咀加連威老道12號加連威大廈地舖
港鐵尖沙咀/尖東站 B1 出口, 步行約3分鐘
白子小食 (北海道產)
海膽三文魚籽卷
特上壽司盛合 (8件)
特盛花之卷
2021-12-17
15 分鐘 (堂食)
白子小食 (北海道產)
海膽三文魚籽卷
特上壽司盛合 (8件)
特盛花之卷
2021-12-28 78 瀏覽
今日中午經過尖沙咀,突然之間心血來潮好想食日本嘢,過呢一間日本菜,我覺得唔錯,所以今日晏晝決定返嚟食個簡單嘅午飯。今次一個人食就好簡單咁嗌左一set壽司。侍應一上菜嘅時候我就已經好開心,因為見到啲刺身都係好新鮮🤓💓身為海膽嘅fans一定要嗌海膽壽司👍🏼喺尖沙咀食有中等質素嘅日本菜,我都會推介呢一間

今次一個人食就好簡單咁嗌左一set壽司侍應一上菜嘅時候我就已經好開心,因為見到啲刺身都係好新鮮🤓💓

2021-12-23 496 瀏覽
今日嚟食壽司🍣😍我哋嚟到「鮨樂」!超多嘢我都想食,店員介紹咗象拔蚌刺身& 獅魚壽師!嘩~😱😱象拔蚌真心好新鮮,好爽口,切到剛剛好厚道!勁鍾意,下次要再encore ! 而獅魚係我第一次食,真係好好味!鰤魚肉質甜美,脂膏豐腴,入口即能融化在舌尖之上,係日料理嘅頂級食材🤤🤤💡長智識💡鰤魚嘅生長周期係好漫長,由幾厘米嘅幼魚逐漸成為80cm嘅准鰤魚,大概需要三年時間,係佢成長過程中,每個階段都有不同嘅名架!(據了解,鰤魚係日本大概有100多個不同名字😦),呢種現象係日本被稱為 " 出世魚 ",有 " 出人頭地 " 嘅意思。👍🏻👍🏻👍🏻松·壽司盛盒有8款唔同口味嘅壽司🍣 唔駛爭,總有一款你係鍾意食架!當然都係好鮮甜,最緊要係啲壽司飯細細舊,唔係為左要噏飽你,真係要比你食到魚生嘅鮮甜!枝豆減緊肥嘅我哋啱晒,而且都係我哋鍾意食嘅!南瓜番薯天婦羅🍠🎃粉漿夠薄夠脆,蔬菜夠新鮮!好有咬口,會唔小心追住食🤪軟殼蟹沙律🥗佢用咗芝麻醬撈,有芝麻香!軟殼蟹脆脆的配埋新鮮沙律菜,唔會唔好食囉!下次我要再同屋企人嚟食過!多謝朋友仔介紹我嚟「鮨樂」食,冇介紹錯!

💡長智識💡

松·壽司盛盒

枝豆
減緊肥嘅我哋啱晒,而且都係我哋鍾意食嘅!

南瓜番薯天婦羅🍠🎃
粉漿夠薄夠脆,蔬菜夠新鮮!好有咬口,會唔小心追住食🤪

軟殼蟹沙律🥗

• 象拔蚌刺身
2021-12-23 76 瀏覽
上星期約左老友食飯傾計,搵左間幾舒適嘅日本餐廳,我地揀左卡位黎坐,又靜靜地又寬敞,慢慢享受日本菜😍。特選北海道丼有海膽,三文魚籽,帆立貝,牡丹蝦,蟹肉,一見到感覺好高質好新鮮,滿滿蟹肉鮮甜,海膽顏色靚「鮮」丼飯有調味。天婦羅盛用左木籃黎呈上,有炸蝦,南瓜,蝦頭、冬菇、茄子同蕃薯,連蝦頭都炸得好鬆脆可口,而炸蝦天婦羅外層夠薄蝦肉厚身又彈牙。茄子、蕃薯、南瓜同冬菇炸得外脆內濕潤。軟殼蟹沙律軟殼蟹夠酥脆,沙律夠新鮮,有青瓜、番茄仔、粟米同沙律菜,拌左胡麻醬,開胃醒神。原條海鰻壽司盛

天婦羅盛

軟殼蟹沙律

原條海鰻壽司
放工與朋友喺金馬倫道行街shopping 🛍後,見到這間日式🇯🇵料理餐廳,木系裝修,感覺好舒服,入去試吓先。小食先到:🌱枝豆$25: 經鹽水略煮後,豆莢翠綠,豆粒飽滿,一邊食,一邊傾偈,幾好。🐟鮟鱇魚肝(小食)$58: 細嫩柔軟,喜歡那在口中慢慢溶化的口感。🦀蟹肉海鮮蒸蛋$35 x 2: 一打開蓋,賣相好靚,三文魚子粒粒金黃飽滿,配以鮮甜嘅蟹肉,嫩滑嘅雞蛋,好味。🍣竹壽司盛合(10件)$228: 裏面有拖羅、吞拿魚、油甘魚、赤蝦等等,刺身很新鮮,甜度亦足;赤蝦十分鮮甜爽口。🐠鹽燒油甘魚絞$98: 燒得好香口,魚絞位其實有好多肉,食前沾上日式酸汁、蘿蔔蓉、香蔥,可提鮮。🐮牛肉稻庭手打烏冬$78: 幼身嘅稻庭烏冬,好滑,配以鮮嫩嘅牛肉,食完暖心又暖胃。

小食先到:

2021-12-21
鮮美有質素 值得encore嘅壽司店~~~好不容易辛苦工作 挨到了星期五 當然要好好慰勞自己一番 一收工就過咗嚟尖沙咀呢邊同好朋友一齊食壽司~~~呢間壽司店之前未試過 朋友極力推介 就決定試下 餐牌選擇都幾多 仲有晚市omekase揀 最後我們就選擇了兩款壽司盛盒 兩款軍艦 和一個手卷🍣~~~-松。壽司盛盒-原條海鰻壽司盛盒~~~兩款式盛盒嘅魚生質素都很不錯 尤其喜愛甜蝦 三文魚 熟蝦 海鰻 甜蛋等等 甜蝦🦐肥厚大隻 三文魚幼嫩無筋 熟蝦 鮮味唔冰鮮感 海鰻香甜 而 甜蛋就夠濕潤 壽司飯入邊亦都加入左赤醋 感覺特別開胃 而虎蝦天婦羅手卷味道亦不錯 整體來講佢哋蝦嘅質素都好高 無論係刺身 熟食 定係天婦羅 三者都感覺不錯~~~特盛蟹肉蟹膏軍艦特盛香蔥吞拿魚腩軍艦~~~兩款軍艦裏面 個人更加偏愛香蔥吞拿魚腩 雖說蟹肉蟹膏亦不錯 但吞拿魚腩魚鮨味非常濃郁 入口有種魚油滿滿嘅感覺 令人想一再encore🐟~~~鮨樂 (尖沙咀)尖沙咀加連威老道12號加連威大廈地舖
鮮美有質素 值得encore嘅壽司
-松。壽司盛盒
-原條海鰻壽司盛盒
特盛香蔥吞拿魚腩軍艦
~~~
鮨樂 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道12號加連威大廈地舖
2021-12-17 96 瀏覽
上星期六大半時間都係做野...心情搞唔掂,好彩同朋友出黎食餐好,平衡返~一入到去個感覺唔錯,職員都好nice 帶我地入去同介紹menu。 個日兩丁友揀左個灸燒海膽丼,梅壽司盛合同吉列廣島蠔,仲叫多兩杯梅酒,非常豐富!單睇個樣都幾正咁,d 魚好新鮮同好多款揀,而舊壽司係用赤醋做調味的, 所以見d 飯唔係純白色,係有d 啡啡地,會酸少少,加埋上面魚生,好食又好特別,唯獨壽司裡多左少少wasabi,唔食wasabi 就要注意下啦~另外,當日是日推介有白子小食(聞說日本人好中意食),好似少有餐廳有,但個日無叫,無試到。而梅酒暫時得一款,但當食住壽司加左wasabi 辣辣地,再嗒返啖梅酒,都真係幾正既

另外,當日是日推介有白子小食(聞說日本人好中意食)
,好似少有餐廳有,但個日無叫,無試到。

2021-12-14 558 瀏覽
鮨樂主打高質壽司,星期六日也提供多款午市壽司套餐,呈現豐盛的和風滋味。餐廳充滿日本風情,簡約的木傢俱陳設,低調優雅,食客坐在寬闊的卡位,用餐環境舒適。蒲燒鰻魚丼 $158 鰻魚丼非常誘惑,表面燒到焦香,充滿炭燒香氣。咬下去質感軟嫰,配上濃郁的燒汁,滿咀魚油香氣,蜜甜吸引。配上漬物,微酸減膩,每粒米飯都有醬汁的甜香,滿意窩心稻庭烏冬壽司定食 $128 壽司拼盤有: 吞拿魚、油甘魚、三文魚、大蝦、墨魚、玉子等,三文魚新鮮肥美,油香可口。油甘魚晶瑩剔透,肉質挺身、爽口,特質是肉質帶酸,細緻黏牙。吞拿魚入口鮮甜、柔滑,散發魚油滋味,大蝦肉質彈牙,十分滿足。稻庭烏冬質感扁長,把蔥粒及烏冬浸入甜醬湯,大啖啜入口,口感煙韌且順滑。金目鯛西京燒 $88西京燒是以西京白麵豉醬調味,金目鯛顏色鮮艷,配上西京燒法,賣相特別吸引。魚皮煎至微微焦脆,咬下咔嚓聲響,魚肉細滑,輕輕一叉便散開,沾上蛋黃醬,更能提鮮,令人回味。天婦羅盛盒 $78盛盒以木籃盛上,天婦羅佔滿碟面,有炸蝦、南瓜、茄子、蕃薯、蝦頭和冬菇,令人食指大動。炸蝦天婦羅新鮮炸起,入口熱燙燙,外脆內彈牙。蝦頭口感酥脆無比,過足口癮……茄子、蕃薯炸至濕潤

蒲燒鰻魚丼 $158

稻庭烏冬壽司定食 $128

金目鯛西京燒 $88
天婦羅盛盒 $78
盛盒以木籃盛上,天婦羅佔滿碟面,有炸蝦、南瓜、茄子、蕃薯、蝦頭和冬菇,令人食指大動。炸蝦天婦羅新鮮炸起,入口熱燙燙,外脆內彈牙。蝦頭口感酥脆無比,過足口癮……茄子、蕃薯炸至濕潤、粉糯,令人意猶未盡。南瓜和冬菇綿密,清甜吸引。
午餐
2021-12-13 105 瀏覽
做完facial後,老公接我係尖沙咀鮨樂食日本野,無計啦,仲未出得去旅行,思鄉呀嘛。原條海鰻壽司盛盒成條海鰻長長的,肉質軟軟綿綿,加上醬汁搭配,很鮮味,身多又細飯,食魚都好抵。仲配搭其他壽司,有海老,炙燒三文魚,帆立貝等,很鮮味,而且仲有玉子,玉子蛋味香濃,仲印有餐廳名字,很特別。特選刺身丼飯上面都係滿滿的魚生刺身,有真鯛、三文魚、甜蝦、帆立貝,厚切帆立貝除了大粒,上面仲有黑松露醬,顯得好矜貴,食落仲要勁甜,加上嫩滑的三文魚,非常肥美。飯用了赤醋,非常開胃,更能帶出魚的鮮味。牛肉稻庭手打烏冬牛肉都大塊,岩岩熟,食落很嫩滑,加上手打烏冬都好有米香,天氣涼食返熱湯烏冬,很暖胃。岩蠔尖沙咀店限定,見到甘長身又肥美,老公覺得很滋味,擠出少許的檸檬汁,更能提升蠔味

原條海鰻壽司盛盒

特選刺身

牛肉稻庭手打烏冬

岩蠔

2021-12-12 68 瀏覽
日本控的朋友食完介紹,呢間位於尖沙咀#鮨樂, 說食物新鮮,叫我一定要去品嘗下。餐廳燈火光明,環境佈置有日本feel, 門口位置已有幾位師傅駐場,令人仿如置身日本空間內。🍱極上金目鯛丼,金目魚厚切色澤油潤,同白身魚一樣魚味重,三文魚肉質柔軟鮮甜,我哋將三文魚籽跟已調好味的飯撈勻,用匙羹食就食到啖啖爆汁嘅鮮味,真係食到停唔到口🤭。🍣北海道帆立貝壽司x1, 油甘魚魚腩壽司x2, 油甘魚壽司x2 , 本鮪(大拖羅)壽司x1。刺身都是新鮮厚切,無論是油甘魚腩或油甘魚都非常之肥美,帆立貝鮮甜爽口,大拖羅魚油脂味濃🤩。🌯虎蝦天婦羅手卷,蝦脆口爽彈,加上芥辣更帶出甜味,店員上菜時更溫馨提示,紫菜要盡快食才會脆口啊😋。星期日的晚上,食了一餐高質日本菜,心情愉快🥳。

本鮪(大拖羅)壽司x1。

星期日的晚上,食了一餐高質日本菜,心情愉快🥳。
2021-12-12
2021-12-11 59 瀏覽
冬天除了吃雪糕特別正之外,食刺身都有另一番風味㗎!有無人同我一樣覺得肉質係特別甜?😆於是乎我今日就去咗 #鮨樂 ,呢度五點半前都有午市套餐,用料上乘➕份量足➕抵食🎶所以成日都來開餐㗎!今日叫咗特選刺身丼 👉🏻有齊真鯛、三文魚、甜蝦、帆立貝,厚切帆立貝仲要勁大粒,真係勁吸引㗎!食落仲要勁甜,加埋滑一滑的三文魚🍣好肥美好味呀!特選北海道丼👉🏻海胆、三文魚籽、帆立貝、牡丹蝦、蟹肉,二百蚊就食到啦,全部高質高級食材,真係勁抵,仲要包埋誠意麵豉湯同精緻沙律😍丼飯本身有調味,直接加少少wasabe就可以食😋我鍾意全部攪拌一齊食,一啖有齊蟹肉嘅鮮甜、同三文魚籽嘅咸香仲有海胆嘅甘甜,一啖食晒落肚好幸福呀🥳呢度烏冬都好食,稻庭烏冬壽司定食值得一試,鍾意佢個烏冬係幼烏冬,吃起來的質感有點像蕎麥麵很爽口!然後還配備五件壽司🍣性價比超高!