1K
2023-12-16 27 瀏覽
到新蒲崗開會後, 不想在大商場內覓食, 立即上網看看附近有甚麼好食的! 找到家新開的日式小店, 全日生啤 $48買一送一! 串燒 $12起, 還有生日驚喜優惠, 必須支持一下! 原本4人同行生日訂位會送上迷你壽司蛋糕 價值 $128, 但我們都也過了生日, 原本美夢落空! 但原來除了生日, 慶祝節日、紀念等也會送, 超值呢! 沒有因為是送的便做得很隨便, 是滿有誠意之作! 刺身沙律 $88 ~ 也太多魚生刺身了吧, 又厚又新鮮! 沙律菜很爽脆, 沙律醬汁沒有很酸, 超讚!燒生蠔 $48/2隻 ~ 沒有腥味, 很鮮嫩! 大量蒜燒得很香呢!  鮮燒甲羅配多士 $88 ~ 加上鵪鶉蛋及蟹籽, 完全沒有腥味, 口感嫩滑順喉, 伴著清香脆多士, 是另一種享受!鹽燒雞皮 $12 ~ 燒至油脂盡去, 脆脆的!蒜片雞肉爽 $22 ~ 肉質煙煙靭靭, 完全沒有腥味, 加上香脆蒜片, 味道層次提升!牛舌大蔥串 $28 ~ 平常多食厚燒牛舌, 這次試試薄薄的, 還不錯! 卷上大蔥, 口感十分豐富呢! 紫蘇豚肉卷 $28 ~ 油脂豐富但沒有很油膩, 重要是沒有豬腥味, 還有很香的紫蘇味呢!鮮燒玉子三重奏 $9

鹽燒雞皮 $12 ~ 燒至油脂盡去, 脆脆的!
鮮燒玉子三重奏 $98 ~ 有海膽、蟹膏、芝士! 蛋卷很嫩滑, 海鮮及蟹膏鮮香, 滋味滿滿!
紅豆白玉丸子 $38 & 抹茶麻糬 $28 ~ 紅豆香甜軟糯, 丸子煙靭! 但我最愛的還是麻糬!
今日甘岩行過,見到土瓜灣有間新開既鋪頭,就走左入去食野啦~裝修幾好,有格調,個廁所好大🤭🤭餐牌種類好多,有串燒、海鮮、沾麵、炒飯,都幾多野揀👍侍應哥哥好有禮貌又好好,會推薦下有咩新鮮既海鮮好食~💗海葡萄沙律口感好豐富,麻麻地食菜既我都食左一大半,因為有海葡萄😝仲有個醬都吾錯💗燒牛舌、白膳好厚身,食落好好咬口,燒得剛剛好,仲有孜然粉😍好好食,推介👍白膳又系好厚肉,有少少焦,好香口☺️又系大推,中意食魚既吾好錯過!💗燒鮑魚、生蠔鮑魚同平時食開嗰啲醬汁有吾同,酸酸地幾得意😂生蠔都新鮮,果然冇推介錯😉💗燒爽豬腩、羊架爽豬腩食落吾會有油膩感,吾錯羊架好抵食,個日去到做優惠都系七十幾蚊一隻咋🤩💗黑松露pizza呢個pizza餅底系手抓餅做既,吾系平時整pizza既餅底,幾特別!好香黑松露味💗鰻魚炒飯呢個大推呀!炒到粒粒分明,吾會太乾又吾太濕,仲有兩大塊鰻魚喺上面😍下次黎都會再食呢個!💗甲羅燒多士好多蟹膏啊~配埋蟹士,冇得輸😋😋呢間新鋪真系好多野食~而且大部分都有水準又吾貴👍大大杯啤酒🍻仲買一送一😃下次會再黎☺️
餐牌種類好多,有串燒、海鮮、沾麵、炒飯,都幾多野揀👍
侍應哥哥好有禮貌又好好,會推薦下有咩新鮮既海鮮好食~
💗海葡萄沙律
💗燒牛舌、白膳
💗燒鮑魚、生蠔
鮑魚同平時食開嗰啲醬汁有吾同,酸酸地幾得意😂
生蠔都新鮮,果然冇推介錯😉
💗燒爽豬腩、羊架
爽豬腩食落吾會有油膩感,吾錯
羊架好抵食,個日去到做優惠都系七十幾蚊一隻咋🤩
💗黑松露pizza
💗鰻魚炒飯
💗甲羅燒多士
好多蟹膏啊~配埋蟹士,冇得輸😋😋

呢間新鋪真系好多野食~而且大部分都有水準
又吾貴👍大大杯啤酒🍻仲買一送一😃
下次會再黎☺️
2023-12-15 24 瀏覽
早一兩個星期,我去土瓜灣寶馬廠個邊洗車,係打發時間之下搵野食,見到大班洗車屋對面開左間日本餐廳,行到過去睇下佢地午市價錢,以為好貴⋯估計都係會俾人湯⋯因為見面門面好似幾高檔,之後就膽粗粗咁行入去試下⋯點知一坐底,佢地店舖職員好有禮物咁過黎招呼我,仲拎左個午市定食餐牌俾我睇,我見到個價錢覺得都唔係貴,咁就叫左個西京燒定食試下⋯係我等緊野食既期間,店鋪職員好女禮物咁問我需唔需要杯水?當下真係覺得佢地既服務好好👍🏻無幾耐我既定食到啦⋯一見到成盤野送到黎我面前 ⋯個下我都呆左😂之後我每樣野都睇下係咩黎,有蒸蛋,有麵豉湯,前菜,有碗大大碗既飯,跟住就係好正既西京燒😋我每一樣野都試左一淡,味道算係高檔野👍🏻之後我就食晒成個定食,飽到我連夜晚都唔洗食野😆😆😆因我真係好味,同埋好抵食👍🏻之後我有一日夜晚特登過去試下佢地既晚市,睇下會唔會中伏,我當叫左海膽炒飯同埋鮮燒玉子明太子,我期待緊個個海膽炒飯,因為真係好難炒得好食,點知到海膽炒飯黎到個一刻,我聞啫到已經好香😋跟住急急腳試下,嘩⋯真係好好味🤩🤩🤩果然無中伏,好難得係土瓜有間咁有質素既日本餐廳🍴😋👍🏻玉子明太子燒係拉絲芝士🧀😋😋😋😋超正,超好味,因為

之後我有一日夜晚特登過去試下佢地既晚市,睇下會唔會中伏,我當叫左海膽炒飯同埋鮮燒玉子明太子,我期待緊個個海膽炒飯,因為真係好難炒得好食,點知到海膽炒飯黎到個一刻,我聞啫到已經好香😋跟住急急腳試下,嘩⋯真係好好味🤩🤩🤩果然無中伏,好難得係土瓜有間咁有質素既日本餐廳🍴😋👍🏻玉子明太子燒係拉絲芝士🧀😋😋😋😋超正,超好味,因為我係一個芝士迷😍😍😍

佢地個個脆炸河蝦簡直送酒一洗👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋

總結黎講佢地呢間日本餐廳係:平,靚,正👍🏻依家香港無咩邊幾間可以做到咁既質素同埋咁抵既價錢又好食既出品👍🏻

最段我想講下佢地店舖真係好似去左高級既日本餐廳一樣👍🏻環境,食物,價錢,服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

海膽炒飯
明太子玉子燒
酥脆河蝦
午市西京燒定食
2023-12-13 32 瀏覽
海葡萄沙律海葡萄好爽口,亦都好清新。搭配沙律醋同海帶,口感好特別,爽同淋不停喺個口度交替嘅感覺。令到食主菜前十分開胃。燒象拔蚌今日店員話呢個好新鮮,本身以為吹水。點知一嚟到香味十足,見佢面頭配上蒜蓉同青蔥。食落口象拔蚌非常彈牙,果然冇吹波。我都十分推薦大家試吓。燒白鱔串我見佢餐單上推介呢個,於是叫一串食吓。點知真係物有所值。今次我揀咗鹽燒食魚本身嘅味道。食落口肉質非常結實,好有實在感。亦都十分香口。燒牛舌串燒牛舌非常彈牙入味,食落口好有滿足感。而且非常有牛味,亦都唔會燒到好乾身,都好juicy。燒雞皮燒雞皮會有啲肉同脂肪黐住,相比之下就會有少少肥膩。但係反而令到成串燒雞皮嘅口感上升不少。黑松露珍寶菇薄餅呢個薄餅真係一流,首先佢個餅底已經好特別,手抓餅餅底。珍寶菇係用幾種菇溝埋。焗完之後個餅底有啲淋,不過呢個先至係精粹,佢將焗出嚟嗰啲菇汁,收晒落個餅入邊。加上有黑松露味,令到個Pizza 食落口好多層次感覺。呢個真係值得推介!燒茄子燒茄子十分大碌,性價比好高。佢個茄子就唔會燒到啲皮爛晒,或者皮同肉分離唔到。鰻魚炒飯鰻魚炒飯汁同埋飯嘅比例相當好,每一粒飯同埋汁都撈得好勻循。唔會出現一啲白飯
海葡萄沙律

燒象拔蚌

燒白鱔串

燒牛舌串

燒雞皮

黑松露珍寶菇薄餅

燒茄子

鰻魚炒飯
鰻魚炒飯汁同埋飯嘅比例相當好,每一粒飯同埋汁都撈得好勻循。唔會出現一啲白飯嘅情況,而且炒飯入邊加有鰻魚粒同埋洋蔥粒令到炒飯口感有啲不同。另外佢再喺面頭會加兩塊鰻魚。十分足料!個人相當推薦!

雖然係舖仔,用膳位置喺閣樓位置,不過佈置相當日式,亦都叫咗一杯1664,佢用冰杯上,令到啤酒都十分冰凍。店員都好有禮貌,態度和藹周不時會同你推介邊啲好食。佢亦都會同你講,你叫餐單上面嘅嘢今日唔係太新鮮,會推薦你食其他。呢種態度相當好!我相信呢間餐廳日後都會成日過嚟,嘢食一流同埋環境都比到一種好舒服嘅感覺!
土瓜灣D出口步行1分鐘就會發現到呢一間居酒屋!早前經過見到午市性價比非常之高,買過個豬扒丼,今晚一於查探一下晚餐質素👍🏻海葡萄沙律、枝豆海葡萄嘅爽脆加入沙律菜同充分嘅蟹籽,味道相當開胃,繼而端上嘅枝豆暖笠笠,令人滿足。👍🏻五點刺身刺身包括油甘魚、吞拿魚、帆立貝、三文魚以及牡丹蝦。款款厚切不吝嗇。油甘魚魚鮮味特出;帶子清甜;牡丹蝦有黏性👍🏻串燒汁燒雞腿肉、厚切牛舌、丸子雞肉棒汁燒醬汁濃郁,雞腿肉嫩身;牛舌牛味香濃,咬落有彈性;丸子雞肉棒當中嘅軟骨口感相當豐富,點上蛋汁更是滋味。👍🏻濃蝦湯拉麵湯底相當濃郁,蝦味出眾,配上櫻花蝦和大赤蝦更添蝦香,麵條彈口若少少煙靭口感,特別欣賞流心蛋嘅處理,蛋漿滿瀉~👍🏻綠茶厥餅配紅豆蓉厥餅冰凍口感Q彈,紅豆蓉綿香清甜,毫無負擔感 1664仲做緊$48買一送一!!

👍🏻海葡萄沙律、枝豆

👍🏻五點刺身

👍🏻串燒
汁燒雞腿肉、厚切牛舌、丸子雞肉棒
汁燒醬汁濃郁,雞腿肉嫩身;牛舌牛味香濃

👍🏻濃蝦湯拉麵

👍🏻綠茶厥餅配紅豆蓉
厥餅冰凍口感Q彈,紅豆蓉綿香清甜,毫無負擔感

1664仲做緊$48買一送一!!