2024-01-17 437 瀏覽
Not the same as before. Completely different staff. Only one chef cooking for 20+ people, cannot handle big crowds. All the skewers went to small tables despite us ordering first. Food doesn’t taste as good as before, perhaps made hastily. Unprofessional manager, only cares about drinking wine and socialising with his own customers whilst the other staff were busy.
2024-01-16
2024-01-17 302 瀏覽
🍢🇯🇵心思串連每一口的滿足,這家日式燒烤店令我忍唔住要同大家分享囉!先嚟個柚子雞皮,酸酸甜甜嘅柚子汁同脆卜卜燒得啱啱好嘅雞皮,完全係開胃嘅極品!雞串方面,我試咗多款,有juicy嘅雞脾肉,又有唔係咁油膩嘅雞腩肉。每一串串燒都保留咗肉嘅本味,簡單用鹽調味,令到每一啖都純粹而美味。居酒屋點少得豬肉?我叫咗豬腩肉串,一啖肥瘦相間,炭火香氣撲鼻而來。玉子燒滑溜入口,當中透出淡淡嘅甜味,真係太正喇!再講番呢啲特色串燒,大蔥雞卷同埋kitsune腐皮雞卷,立即感覺到食物與食物之間嘅精妙搭配,蔥香撲鼻,紫蘇葉又帶嚟一股清新。當然,記得試下海膽同三文魚子嘅和牛串,呢個絕對係豪華之選,每一啖都係高級享受。最後一提,店裡無酒精飲品選擇有少少嗌,希望下次可以有多啲選擇。不過,呢個不礙事,整體嚟講這次食飯體驗真係正,肚皮都滿足晒,下次一定會再嚟!🍶😋

2024-01-15 288 瀏覽
一直看到有好評所以才來這間餐廳訂位訂位後收到訊息必須綁定信用卡付600元留位費 沒有理會後在當天亦有收到餐廳打電話表示必須在五點前綁定信用卡否則會取消留位第一次遇到餐廳是要提早綁定信用卡 ok 都能夠體諒 可能是避免客人缺席到了餐廳後 店員的態度非常差 由我進入餐廳到離開都沒有好臉色 即使想要那一杯水都好像得罪了店員一樣 還沒有吃完食物 只是吃了一半已經放了單在我們的面前 在我們表示不吃燒烤時 更是一念不爽地收走我們的碟 我和我的朋友感到好不舒服 從來都未試過20分鐘就吃完一餐飯 但真的1秒都不想久留
一直看到有好評所以才來這間餐廳訂位
從來都未試過20分鐘就吃完一餐飯 但真的1秒都不想久留
2023-12-31 396 瀏覽
今日公司請食飯,大家都想坐bar檯感受日式串燒氣氛,所以就一早係openrice book定。去到餐廳一坐低係bar檯,店員已經好好招呼,向我地介紹林林種種既特式串燒,最後串燒我地叫左雞腿肉、免治雞肉棒、雞腎、豬腩肉,另外再叫左關東煮、燒飯團同埋綠茶雪榚。所有串燒都係用炭火即燒,有一種陣陣既炭香味依附係串燒上面,咁多款之中我最推介既係免治雞肉棒,免治雞肉再配上月見汁,口感好特別。關東煮味道岩岩好,全部配料都入哂味。燒飯團軟硬適中,面頭上面有薄薄既飯焦,配上燒汁令甜味再昇華上另一個層次。最後以香濃軟滑既綠茶作為成餐飯既句號,簡直係完美。

2023-12-26 347 瀏覽
有目的地為了雞湯卡邦尼烏冬而來,因為太久沒去過了!梅水晶($48)酸酸甜甜,口感香脆,每次必點的開胃前菜。煙肉芝士卷($48)芝士融化了配上煙肉真不錯!最期待也最喜歡的就是這個雞湯卡邦尼烏冬($98),拌上蛋黃,雞湯卡邦尼非常濃郁,烏冬十分掛汁,太好吃了。作為絕對的甜品愛好者,兩款雪糕也點上了。香草雪糕配古酒($48),甜甜的香草配上古酒特別好吃。抹茶黑蜜黃豆粉雪糕($58)口感味道豐富!
有目的地為了雞湯卡邦尼烏冬而來,因為太久沒去過了!

梅水晶($48)酸酸甜甜,口感香脆,每次必點的開胃前菜。

煙肉芝士卷($48)芝士融化了配上煙肉真不錯!

2023-12-19 328 瀏覽
🥰高質備長炭雞肉串燒·🍗Tsukune ($48)免治雞肉混入雞軟骨,再配生蛋黃.甜甜地好惹味🍗Thigh ($45)嫩滑雞腿肉!🍡Kitsune ($45) 腐皮包住免治雞肉,中間仲有塊紫蘇葉,幾特別~🥢Wing ($48) 拆骨後燒,啖啖肉懶人必點😋🫔Green Onion Roll ($48) 雞肉包住好多葱,燒出黎好香👌🏻🥩Beef & Sea Urchin & Salmon Roe ($198)推薦🤤海膽勁鮮甜,和牛燒完勁香,再配埋三文魚籽,口感一流🥚Egg roll skewers ($38) 厚燒玉子😍難以抗拒😆🐷Pork belly ($40) 五花腩肥瘦均勻,油香十足🍠Potato & honey ($38)燒蕃薯再配蜜糖真係無得輸嘅組合黎😎🐔Sakura marinated chicken ($78) 慢煮雞胸肉食落口好似sashimi,配埋山葵食真係唔錯,完全打破左我對雞胸肉嘅觀感😂🍝Chicken stock carbonara udon ($98) 好creamy❣️烏冬掛滿醬汁😍🍨Ice cream with black honey kinako ($58)
🥰高質備長炭雞肉串燒

🍗Thigh ($45)嫩滑雞腿肉!
🥢Wing ($48) 拆骨後燒,啖啖肉懶人必點😋

🍨Ice cream with black honey kinako ($58) 餅夠哂脆,仲有黑蜜同黃豆粉,配埋綠茶雪糕食落口層次分明

📍鳥匠
中環雲咸街79號夏利里拉行地下低層
2023-12-18 419 瀏覽
好久沒去日本,突然特別想吃串燒。Tail $42雞尾十分肥美,滿口油脂,太好吃了。Tsukune $48最愛免治雞肉棒,蘸上醬油和蛋黃超好吃的。Chicken Oyster $48雞生蠔是背部靠近大腿位置的部位,一隻雞只有兩顆,非常珍貴,柔嫩多汁。Gizzard $45雞胗爽脆,必吃。Chicken Belly $48雞橫隔膜,油分充足超好吃的。Beef & Sea Urchin & Salmon Roe $198牛肉配上海膽及三文魚籽,口感味道搭配一流。Thigh $45雞腿肉鮮嫩好吃。Aka $45雞肉配上大蔥,味道超級好。水準一貫的高,沒去旅行的時候真的太適合來這邊了。
好久沒去日本,突然特別想吃串燒。

Tail $42

雞尾十分肥美,滿口油脂,太好吃了。

Tsukune $48

最愛免治雞肉棒,蘸上醬油和蛋黃超好吃的。

Tsukune

Chicken Oyster $48

Gizzard $45

雞胗爽脆,必吃。

Gizzard

Chicken Belly $48

雞橫隔膜,油分充足超好吃的。

Chicken  Belly

牛肉配上海膽及三文魚籽,口感味道搭配一流。

Beef  &  Sea  Urchin  &  Salmon  Roe

Thigh $45

雞腿肉鮮嫩好吃。

Chicken  Thigh

Aka $45

雞肉配上大蔥,味道超級好。

Aka

水準一貫的高,沒去旅行的時候真的太適合來這邊了。
Tsukune
Gizzard
Chicken  Thigh
Aka
2023-12-15 226 瀏覽
早兩日結婚周年紀念同老公放低呀女快閃去咗中環食串燒,着到靚靚本身諗住食串燒會好大陣味,點知呢間餐廳抽風系統又幾好喎~師傅用備長炭燒每一串食物,全部都用心製作,真係樣樣都好好味😋.📍鳥匠.🍗Tsukune (@$48) - 我期待左好耐呢個免治雞肉串,免治雞肉混入雞軟骨,配上生蛋黃,食落嫩滑juicy呀🥰🍗Thigh (@$45) - 雞腿肉夠嫩滑,落左少少鹽去燒都夠哂味🍡Kitsune (@$45) - 腐皮包住免治雞肉,中間仲有塊紫蘇葉,幾特別~🥢Wing (@$48) - 師傅拆左雞翼骨去燒,皮脆肉嫩呀😋🫔Green Onion Roll (@$48) - 雞肉包住好多葱,燒出黎好香,我老公秒清🤭🥩Beef & Sea Urchin & Salmon Roe (@$198) - 呢個真心推薦🤤海膽勁鮮甜,和牛燒完勁香,再配埋三文魚籽,口感一流,好好味!🥚Egg roll skewers (@$38) - 厚燒玉子好軟滑😆🐷Pork belly (@$40) - 五花腩肥瘦均勻,油香十足,但又唔會覺得膩喎👍🍠Potato & honey (@$38) - 燒蕃薯再配蜜糖真係無得輸嘅組

📍鳥匠

🍠Potato & honey (@$38) - 燒蕃薯再配蜜糖真係無得輸嘅組合黎😎

🐔Sakura marinated chicken ($78) - 呢個慢煮雞胸肉食落口好似sashimi,配埋山葵食真係唔錯,完全打破左我對雞胸肉嘅觀感😂

🍝Chicken stock carbonara udon ($98) - 呢個carbonara烏冬夠哂creamy,蛋汁掛烏冬超正💯

🍨Ice cream with black honey kinako ($58) - 呢個綠茶雪糕餅好好味,個餅夠哂脆,仲有黑蜜同黃豆粉,食落口層次分明,係完滿嘅結尾呀~
2023-11-27 179 瀏覽
呢間位於雲咸街嘅爐端燒日本居酒屋位於雲咸街,和風裝潢別樹一格,適合同朋友嚟飲杯酒食串燒~炭火係爐端燒嘅靈魂,呢度嘅串燒係用炭火由日藉大廚主理,每串都食到炭爐煙熏味;抽風系統理想,空氣流通,食完唔會一身煙~款式選擇眾多,食材新鮮仲有稀有食材供應,特別款式配搭新穎,簡單嘅調味可以完美保留食物嘅原汁原味,最推介以下四款:雞蠔肉 ($48)燒飯團($58)魚籽海膽和牛串($198)芝士煙肉卷($48)每一串串燒都食到師傅嘅心機:免治雞肉棒 ($48)雞中翼($48)雞皮($45)雞腎($45)豬腩肉 ($40)玉子燒($38)粟米($38)雞白湯烏冬($88)食完咁多串燒可以食返碗烏冬中和一下,湯頭鮮味烏冬煙靭~整體用餐體驗愉快,餐廳氛圍可以令人好放鬆,同朋友促膝詳談嘅好地方~

雞蠔肉 ($48)
燒飯團($58)

魚籽海膽和牛串($198)
芝士煙肉卷($48)

每一串串燒都食到師傅嘅心機:
免治雞肉棒 ($48)

雞中翼($48)
雞皮($45)

雞腎($45)

豬腩肉 ($40)

玉子燒($38)

粟米($38)

雞白湯烏冬($88)
食完咁多串燒可以食返碗烏冬中和一下,湯頭鮮味烏冬煙靭~

2023-11-26 1043 瀏覽
其實我也蠻喜歡吃這種日式的燒鳥店的🐔🥰因為都可以吃到一些比較特別的部位~剛好今天下班後發現這家收藏已久的店原來就在附近~剛好又有一個位子😆那我當然要自己進去試一下啦🤪在日本的時候我超愛吃生雞肉😆剛好這邊有一個有一點點類似的生雞肉料理😍鶏胸肉の桜〆🤤這個是大概一成熟吧~然後配一些醬汁~雞湯啫喱跟一點點山葵吃超好吃的🥰讓我有一點回到日本的感覺🥰(又再一次被雞胸肉給驚艷到😆)然後另一個讓我超有驚喜的就是牛肉雲丹イクラのせ😍🤤這個價錢有一點點貴~但是真的物超所值🥰那塊和牛入口即化🤤油脂超豐富的🤤超好吃😋然後鮭魚卵跟海膽也超新鮮 很鮮甜😋好 好 吃😋其實已經點了10串串燒🙈但是還是忍不住好想試試看這個好像很好吃的鶏出汁カルボナーラうどん🍝是雞湯卡邦尼烏冬吧😆好吃到我已經蠻飽的😬但還是忍不住要吃完😆(差點想把醬汁都喝完😬)雞串方面我一共點了八串🐔(10張限額所以沒有全部放出來)やげん軟骨(軟骨中間也有搭一點點雞肉跟平常吃的不一樣)はつ(雞心有配一點點薑去腥 不太愛吃薑的我也可以接受啦)レバー(雞肝我一定超愛的啦~我這種內臟怪😆)かしわ(雞腿肉也很好吃~不會太肥膩肉質也很厚實)そりれす(這個雞蠔是稀

雞串方面我一共點了八串🐔(10張限額所以沒有全部放出來)
やげん軟骨(軟骨中間也有搭一點點雞肉跟平常吃的不一樣)
はつ(雞心有配一點點薑去腥 不太愛吃薑的我也可以接受啦)
レバー(雞肝我一定超愛的啦~我這種內臟怪😆)
かしわ(雞腿肉也很好吃~不會太肥膩肉質也很厚實)
そりれす(這個雞蠔是稀有部位~雞皮也燒得很脆)
はらみ(這個雞橫膈膜也是稀有部位~口感有點Q彈)
ささみ(這個雞柳是燒成7成熟~再配一點山葵~很嫩很好吃)
つくね(免治雞肉棒也是必點之一~配上蘭王雞蛋簡直完美)

其實還有很多想吃的啦🥹但一個人真的沒辦法吃那麼多🙈下次再吃吧🥹

• Tsukune
  • Carbonara
📌 鳥匠📍 中環雲咸街79號夏利里拉行地下低層☎️ 27270117★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*又到聖誕,呢日去石板街睇下啲聖誕嘢,行到街頭最高位見到一間門面好靚嘅Yakitori🍢串燒店,舖頭門面好日式,鍾情日本🇯🇵嘅我就咁被吸咗入去喇 。入到去被安排坐在對正師傅嘅位置,可以欣賞日本師傅燒串燒嘅過程 。👏🏻Yakitori顧名思義主打燒雞串,唔同雞嘅部位要幾刁鑽有幾刁鑽。💫雞中翼 ($48)💫免治雞肉棒 ($48)💫雞皮 ($45)💫雞胗 ($45)💫雞生蠔($48)雞中翼拆咗骨,雞皮油香四溢,免治雞肉棒唔鞋啖啖肉,入面有少少雞軟骨,蘸埋日本蛋黃汁,好juicy又脆卜卜😋雞皮口感爽脆唔覺肥膩,雞胗質感脆香,煙靭有嚼勁,雞蠔肉外型肥美飽滿,食落嫩滑 。除咗雞串燒,其他串燒亦不容錯過!💫玉子燒 ($38)💫燒飯團 ($58)💫芝士煙肉卷 ($48)💫豬腩肉($40)💫粟米 ($38)特別要講下玉子燒火候控制完美,口感細滑 。燒飯團外層香脆,內層米粒軟糯香甜 。大部分串燒好有驚喜,中環黎講價錢合理,加上用高成本嘅備長
📌 鳥匠
📍 中環雲咸街79號夏利里拉行地下低層
☎️ 27270117

💫雞中翼 ($48)
💫免治雞肉棒 ($48)
💫雞皮 ($45)
💫雞胗 ($45)
💫雞生蠔($48)

除咗雞串燒,其他串燒亦不容錯過!

💫玉子燒 ($38)
💫燒飯團 ($58)
💫芝士煙肉卷 ($48)
💫豬腩肉($40)
💫粟米 ($38)

大部分串燒好有驚喜,中環黎講價錢合理,加上用高成本嘅備長炭燒製,串燒都有著獨特嘅炭香味 ,放工嚟食吓串燒飲番兩杯,呢度會係不錯嘅選擇 。

2023-11-22
朋友知我鍾意最近少食牛專登帶我嚟中環呢間超水準嘅串燒店見到餐廳名字,就知道主打雞一隻雞幾乎所有部位都可以食得Menu上有部份位置係好少有嚟到當然要試試啦揀選好之後餐廳採用備長炭嚟燒唔怪得無煙無臭環境咁乾淨清新啦✨免治雞肉棒 食落裡面有一粒粒嘅雞軟骨沾上橙紅色嘅日本雞蛋漿,會更好味✨雞肚 食落好有彈性,口感豐富✨chicken oyster 第一次食雞蠔原來係雞盤骨上少少嘅位置食落好滑.外皮香脆✨豬腩 有點油脂.但唔會好油膩✨鮭魚肚 除咗雞之外,仲有豬同魚都一樣好有水準✨雞腿 肉質軟嫩,啖啖肉好Juicy加檸檬汁又另一翻味道✨雞頸 平日好少食雞頸口感超出預期✨雞翼 大大隻,仲去埋骨方便進食,好貼心✨Kitsune好鍾意呢串"腐皮雞肉卷"中間夾咗紫蘇葉,令味道更突出總括嚟講,每串都燒得用心唔會燒焦.亦保持肉汁唔會Dry一定有下次

朋友知我鍾意最近少食牛
專登帶我嚟中環呢間超水準嘅串燒店

見到餐廳名字,就知道主打雞
一隻雞幾乎所有部位都可以食得

唔怪得無煙無臭
環境咁乾淨清新啦

✨免治雞肉棒
食落裡面有一粒粒嘅雞軟骨
沾上橙紅色嘅日本雞蛋漿,會更好味

✨雞肚
食落好有彈性,口感豐富

✨chicken oyster
第一次食雞蠔
原來係雞盤骨上少少嘅位置
食落好滑.外皮香脆

✨豬腩
有點油脂.但唔會好油膩

✨鮭魚肚
除咗雞之外,仲有豬同魚都一樣好有水準

✨雞腿
肉質軟嫩,啖啖肉好Juicy
加檸檬汁又另一翻味道

✨雞頸
平日好少食雞頸
口感超出預期

✨雞翼
大大隻,仲去埋骨
方便進食,好貼心

✨Kitsune
好鍾意呢串"腐皮雞肉卷"
中間夾咗紫蘇葉,令味道更突出

總括嚟講,每串都燒得用心
唔會燒焦.亦保持肉汁唔會Dry
一定有下次
2023-11-25 98 瀏覽
同朋友嚟中環大館行下經過附近呢間燒鳥串燒嘅餐廳可以食盡雞嘅唔同部位餐廳使用備長木炭燒環境高級舒適.睇到師傅用心即燒揀咗唔同部位每串都各有特式▫️月見免治雞肉棒▫️出汁玉子燒▫️厚炸豆腐▫️豬腩肉▫️雞腿肉▫️雞頸當中雞蠔同雞肚更是好多地方都食唔到因為都係屬於 稀少嘅部位▫️雞蠔▫️雞肚▫️手羽中即係我地平日食開嘅雞中翼大隻多肉.而且燒完依然好Juicy師傅每件都燒得用心爐溫同時間控制得好好必定會有下次

同朋友嚟中環大館行下

師傅每件都燒得用心
爐溫同時間控制得好好
必定會有下次
2023-11-02 197 瀏覽
當打電話去問book位既時候,職員既態度已經好惡劣,但因為朋友想食,所以最後都book左當日8:00pm去到餐廳既時候,帶我地入座既時候,全程黑面,語氣極差入座後完全無service, 連水都唔會比落左單後,等食物途中,聽到職員之間既對話,職員A同B講:xx枱已經食完,你過去趕佢地去! 當時我同朋友都已經對餐廳既印象跌到谷底食物到左之後,職員係直接掟落枱面,唔會講依樣係咩嚟,我地要自己估係食緊雞既咩部位當日我地隔黎係一對情侶,佢地食飯既途中,多次被職員要求先買單,當時佢地枱面仲有食物食緊,以及佢地都同職員表示有串燒未到,但職員每隔幾分鐘就會過黎問佢可唔可以先買單,最後佢地頂唔順就買左單先,再等食物到黎,匆忙食完,嬲爆爆離開最後我同朋友唔想再留係餐廳,盡快食完就走食物係好食,但服務態度真係極差,唔會再有下次

入座後完全無service, 連水都唔會比

最後我同朋友唔想再留係餐廳,盡快食完就走

食物係好食,但服務態度真係極差,唔會再有下次

2023-09-27 128 瀏覽
原來餐廳係用備長炭炭燒,上網一查先知道用備長炭燃燒時候幾乎無煙無臭,食物都會好食啲同健康啲添!!睇返d相發現啲嘢食同我哋去BBQ燒出嚟真係好唔同,起碼唔會黑晒同有炭屎🤣就算見到師傅燒餐廳都唔會成陣油煙味餐牌都係以日文同英文為主,要用到Google大神幫手😆,今次試左好多款式,每一次都好精緻,雖然感覺細細串,但食下食下真係會飽架,Green Onion Roll 雞肉青蔥卷好香,青蔥好爽甜,配埋雞肉加小小鹽同黑椒就得啦,玉子燒好厚身,上面仲有蘿蔔泥添,雞軟骨同平時食開一粒粒既有d唔同,Tsukune 原來係免治雞肉串,仲配埋隻日本生蛋添另外仲試左Thigh 雞腿肉、雞翼、雞既Neck,豬五花,最後仲叫左蜜糖甜薯當甜點☺️整體來說都好滿意