2021-12-14
平日中上環返工嘅我難得過黎灣仔,緊係搵D特別餐廳食下啦經朋友介紹,有間拉麵店,小店黎嘅,喺交加里其實係喺灣仔道,再入一條橫街,就係交加里了,個度唔多餐廳,同埋真係好隱世,一般黎講都好少行去個頭搵食門外掛左好幾個日式燈籠,有居酒屋嘅感覺其中一個燈籠寫上店名店舖太細,12點零鐘去到都等左十分鐘左右先入得,坐喺門外等嘅時候,可以望到餐牌以腳架形式展示,外賣自取仲有八折等候中途,一名女店員會用英文問你幾多人,然後比左張點餐紙你落單先餐廳都好細心,除左中文餐牌外,反轉面係日文(其實都有英文字)有樣特別野真係要指出呢間拉麵店可以揀直身麵或捲曲麵我揀左前者,下次試試後者先點左呢間店最著名亦係最平嘅雞白湯拉麵,追加糖心蛋一隻拉麵冇糖心蛋簡直硬係欠咁D野咁配菜都有D同一般拉麵店唔同,有塊好薄身,炸過嘅蓮藕片,兩條蘆筍雞湯味道濃郁,忍唔住飲多幾啖,雞肉有四塊,亦都好味,唔“鞋口”,份量整體上唔係好大碗但都夠飽,餐廳亦有提供凍水比食客自己斟餐廳其實得3張枱,加一張面對廚房嘅長枱,好似bar枱咁,加上疫情關係,會分隔D食客所以想幫襯嘅朋友可能要比D耐性等等啦只見店內除左廚房兩位老夫婦預備食物外,就只有一位女店
難得過黎灣仔,緊係搵D特別餐廳食下啦
經朋友介紹,有間拉麵店,小店黎嘅,喺交加里
門外掛左好幾個日式燈籠,有居酒屋嘅感覺
其中一個燈籠寫上店名
有樣特別野真係要指出
呢間拉麵店可以揀直身麵或捲曲麵
我揀左前者,下次試試後者先
所以想幫襯嘅朋友可能要比D耐性等等啦
只見店內除左廚房兩位老夫婦預備食物外,就只有一位女店員落單,捧餐同收錢,很忙碌呢