2021-01-06 1354 瀏覽
喺香港食到嘅雞湯拉麵唔多,但間間都各有特色,唔會係相似味道嘅雞湯,無論係麵屋武一 、座銀、立體派、定係今次介紹嘅鳥華亭。-🍜 雞白湯拉麵 💰79(👅: 9/10)至極雞白湯拉麵同雞白湯拉麵個分別就係有冇溏心蛋,嗰時第一次食,淨係想試佢個雞湯,所以就冇特別加。餐廳嘅雞湯係用50公斤嘅巴西雞雞腳同埋20公斤雞殼,加入昆布、洋蔥同薑等等,以慢火熬製12個鐘,之後會放置喺攝氏四度嘅冷水降溫,然後密封放喺一度嘅冷藏庫24個鐘,等雞嘅精華慢慢滲出來。食拉麵第一樣是會試佢個湯,溫度係足夠,入口個雞湯質感好厚,有少少黏口嘅感覺,以香港好食嘅雞湯來講佢係算口感最濃,但又唔會好鹹,會令你覺得個湯非常足料,食得出好獨特嘅雞湯鮮味,再加上雞油喺你個口腔徘徊,但雞油都唔會令你覺得好油膩,可以講喺香港最認真嘅雞湯。如果你係揀大廚推介,麵條會係偏硬程度,會好有嚼勁,我自己食拉麵好鍾意食比較硬啲嘅麵,因為腍得滯就完全唔似拉麵,同埋會冇口感。不過如果你叫直麵嘅話,掛湯能力係一般。所以我建議大家試吓佢嘅曲麵,會俾佢嘅側面更加掛湯,麵條都索滿晒佢濃厚嘅雞湯。而最後就係配料,叉燒係雞肉叉燒,唔會一夾就散,睇得出係經過長期功夫

🍜 雞白湯拉麵 💰79(👅: 9/10)

雞白湯拉麵

而最後就係配料,叉燒係雞肉叉燒,唔會一夾就散,睇得出係經過長期功夫,會有少少酒香,但質感唔算嫩滑,連湯食會比較好。
之後就係蓮藕片同埋蘆筍,蓮藕片係炸過嚟所以口感好香口,但一浸湯就會好快腍。蘆筍就係食落幾鮮甜。
而混合䓤就有生洋蔥紅洋蔥,唔鍾意食嘅人可以唔要,但係拉麵來講係唔常見既配料,食完個口會好重味。

🌟我喺上面提過嘅四間雞白湯拉麵都係各有特色,但個人係幾鍾意一間嘅雞白湯,可能係口味問題,有啲人會鍾意立體派嗰種雞白湯。但呢四間雞白湯拉麵來講,依家拉麵個價錢係最平,係唔使$80嘅情況下食到一碗咁高質嘅雞白湯拉麵,絕對係物超所值,如果係鍾意雞白湯或者鍾意食曲麵嘅朋友絕對可以一試。
👅味道: 9/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $79 (拉麵) (服務費: NA)
2019-07-04
2020-11-29 340 瀏覽
我覺得一碗拉麵嘅靈魂就係湯底,而食拉麵我本人就特別喜愛🐓雞白湯🐓平時食雞白湯拉麵我就去開座銀,今次就專程嚟到鳥華亭試下佢嘅雞白湯底正唔正!🤤-我哋2個人分別叫咗《至極雞白湯拉麵》同《檸檬拉麵》,再叫咗個《炸蓮藕片》。-《炸蓮藕片》- 蓮藕片切得好薄,而且好香脆!不論浸湯食定係就咁沾蛋黃醬食都好好食!-《至極雞白湯拉麵》- 個雞白湯好濃,好重雞味,而且唔會好油膩!🤤! -《檸檬拉麵》- 其實呢款拉麵都係用雞白湯底,不過就話加咗秘制檸檬汁同埋幾片檸檬。講真,如果唔係自己㓤下啲檸檬嘅話,其實冇乜檸檬香味😅所以呢個湯底冇乜特別,下次我會叫返普通嗰款就算😂-麵方面就有直麵/曲麵2款供客人選擇,我就覺得2款都幾好食🤪呢間店嘅流心蛋都做得好好!火喉啱啱好,而且食落去有淡淡嘅酒香!🍶👍🏻而拉麵入面嘅雞肉我當日就係用咗雞胸肉片。佢啲雞胸肉片我相信應該係慢煮嘅,但係唔知係咪部位嘅問題,咬落好韌😟...希望下次再去嘅時候會有改善啦🙈

麵方面就有直麵/曲麵2款供客人選擇,我就覺得2款都幾好食🤪
2020-11-23 1705 瀏覽
光棍節冇拖拍,收咗工就約表弟去啤一啤佢,全因午飯時間發現公司後街間拉麵店「鳥華亭」推廣緊歡樂時光沖繩生啤買一送一之優惠!小店隱蔽於灣仔交加里,門面掛著鮮紅色嘅燈籠,入黑後尤其搶眼。門外貼出餐飲項目詳情,方便貴客參閱。餐店左方為廚房及吧位。右方則排有三張四人散座,全店都擺放出大大塊抗疫膠板。木造餐桌椅櫈尚算簡潔企理。桌上之餐具、調味及開水全為自助式。中英對照嘅點菜紙只有一頁,不過當中並無列出歡樂沖繩生啤,推介酒品必須直接同外籍服務生落單。清爽嘅沖繩生啤即叫即斟,啤酒杯全部從冰箱取出,包保夠哂凍!請留意,沖繩生啤共分大杯裝及中杯裝兩款,原價分別為$68杯及$48/杯,傍晚六點至九點買一送一,推廣優惠原本於10月31日已完結,但據悉老闆臨時決定加料,幾時玩完就未定。嘻嘻,兩老表既然有意尋歡就梗係淨飲大杯啦!意外地,叫黎送酒嘅炸蓮藕片($29)巧薄香脆,而且毫不油膩,點上伴配嘅沙律醬更覺醒神美味,邊飲邊食,好快就要追加第二碟,明顯堅好味!灣仔橫街拉麵店「鳥華亭」面積雖小,但勝在服務生效率高,歡樂時光可享沖繩生啤買一送一優惠,加上有可口嘅炸蓮藕片送酒,絕對抵試。
小店隱蔽於灣仔交加里,門面掛著鮮紅色嘅燈籠,入黑後尤其搶眼
門外貼出餐飲項目詳情,方便貴客參閱。
餐店左方為廚房及吧位。
右方則排有三張四人散座,全店都擺放出大大塊抗疫膠板。
清爽嘅沖繩生啤即叫即斟,啤酒杯全部從冰箱取出,包保夠哂凍
沖繩生啤
,幾時玩完就未定。嘻嘻,兩老表既然有意尋歡就梗係淨飲大杯啦
2020-11-11
  • 炸蓮藉片
2020-10-13 679 瀏覽
黎到灣仔,夜晚食咩好?聽聞灣仔有間雞白湯拉麵好出名,一定要試。夜晚去諗住好多人排隊,點知都係等一檯,可能比較晏,我地食完都差唔多閂門。我同友人都嗌左至尊,想食多幾塊雞可以嗌特盛。除左兩碗拉麵,我地仲嗌左份炸雞🤤.先講下炸雞,炸粉仲得唔錯,一咬落去啲雞油漏哂出黎,好嫩口。熱辣辣既野食都係特別好味😋.拉麵方面,一上到黎,飲啖湯先!嘩~雞白湯味濃到爆,又唔會太鹹,拉麵有得揀曲或者直,我地都揀左直麵,但掛湯能力都好高。湯既面頭有啲雞油,不過都唔會太漏。雞肉方面都好嫩,唔會煮到老哂,有機會大家都要黎試下😋

2020-10-03 514 瀏覽
拉麵Hunter 又要出動喇!!!上次帶大家睇咗灣仔區嘅龍拉麵🍲今次帶大家去試灣仔嘅鳳拉麵即係雞湯拉麵!舖頭雖然喺垃圾房附近但店舖外內都沒有垃圾味道我入面嘅裝修都係以傳統拉麵店裝修一張長吧枱 配4張4人枱試過其他香港嘅雞湯拉麵呢間雞湯顏色清澈 唔會太油會係似史雲生清雞湯同阿媽煲嘅雞湯老火湯中間特別嘅係佢哋配蘆筍好少拉麵係會配蘆筍我覺得係好清新嘅加埋生洋蔥紅洋蔥幾種味加埋好特別其實我每次嚟食呢個雞湯拉麵最期待都係佢嘅炸蓮藕片 非常香口炸雞同炸魷魚我都食過兩樣都係生炸炸粉唔多即叫即炸每樣查乜都配上沙律感覺小清新你要我揀灣仔龍虎鳳邊間最出色我真係答你唔到因為兩間舖食嘅嘢唔同各有千秋我住葵涌區都會特登搭車出嚟食聽聞依間舖個老闆同灣仔一副老闆係同一個唔知真唔真呢90元的快樂🤤🤤好滿足
拉麵Hunter 又要出動喇!!!

上次帶大家睇咗灣仔區嘅龍拉麵🍲

其實我每次嚟食呢個雞湯拉麵最期待都係佢嘅炸蓮藕片 非常香口

聽聞依間舖個老闆同灣仔一副老闆係同一個唔知真唔真呢

90元的快樂🤤🤤好滿足
2020-08-17
間拉麵店最出名就係奶白色既雞湯湯底. 我並非第一次黎呢到, 對上一次黎係佢岩岩開張個時, 個陣已經覺得雞湯濃郁好味. 估唔到幾年後再黎依然好食!你可以揀直麵定係曲麵, 又可以揀麵既軟硬. 拉麵本身都跟有炸蓮藕片, 紫菜, 露筍, 糖心蛋, 蔥花, 叉燒..有時真係食一碗熱辣辣既湯麵令你既胃充滿住好好似既雞湯就好正!The above description says it all. This ramen shop is famous about its milky white chick soup based ramen. It wasn't my first time to try, I once tried it when it was newly opened and I liked how rich the chicken soup was. After a few years later, the chicken soup didn't change much and it tastes as good as before.You could choose whether t

You could choose whether to have straight noodle or curly noodle, hard texture or soft texture~ The ramen also came with deep fried lotus root, seaweed, bamboo shoot, aji-tama egg, cha siu....sometime it feels so good to have a hot soup noodle which let your stomach filled with good chicken soup!

特盛雞白湯拉麵 | Exciting Ramen  128HKD

2020-09-19
2020-07-15 803 瀏覽
鳥華亭@灣仔至極雞白湯拉麵.久違了...好耐無食到值得寫,又未食過嘅拉麵-化繁為簡湯:🌝🌝🌝🌝🌚麵:🌝🌝🌝🌗🌚蛋:🌝🌝🌚🌚🌚叉燒:🌝🌝🌝🌗🌚配菜:🌝🌝🌝🌝🌚-炸蓮藕片浸小小湯再食,索曬湯味!但又唔會影響到蓮藕甜同炸過嘅脆香味😋 雞叉燒雖然無豬肉嘅油香,但味道唔淡,有種清甜仲帶有健康嘅感覺🤣-雞湯係帶種清甜嘅咸味,佢仲會有有個種Creamy 口感~ 個種豚骨湯嘅「漿」口感,幾推介試試,平時我個人唔鐘意帶蛋味嘅捲曲麵,但佢湯麵配搭好好,麵嘅掛湯力又好好,湯底密度夠高,熱度保存得好好,食完個下湯底都仲熱辣辣😋😋-可惜係隻蛋,醃嘅味道感覺上輕手左,蛋嘅質感又無個種滿足嘅口感,有小小煮太熟,又放左好一段時間嘅感覺😔-但整體都好好!翻單指數都高🙆🏻‍♂️
鳥華亭@灣仔
久違了...
好耐無食到值得寫,又未食過嘅拉麵
化繁為簡
但整體都好好!翻單指數都高🙆🏻‍♂️
  • 至極雞白湯拉麵
  • 炸蓮藕片
2020-07-13 653 瀏覽
去左兩次先食食評第一次一定係食佢no.1白雞湯拉麵第一次見炸蓮藕做配菜,湯面有一層油,濃郁又唔咸雞塊都均勻結實我地仲叫左魷魚圈, 熱辣辣好脆啊食過返尋味之後,第二次決心要食檸檬拉麵夏日炎炎都會想食酸微微既野,呢係好好既選擇湯有少少酸同雞湯到夾,配料充足,好有新鮮感我仲嫌唔夠酸要落醋男朋友嗌咗辛辣拉麵,雖然小辣都唔野少食唔到好辣嘅朋友留意番煎餃都十分出色可識有啲燶燶地,但味道口感都唔錯如果接開男朋友放工都會再嚟btw鋪面地方有點細,人多開閂門多呢夏天會坐得比較熱
去左兩次先食食評

第一次一定係食佢no.1白雞湯拉麵
至極白雞湯拉麵

第一次見炸蓮藕做配菜,湯面有一層油,濃郁又唔咸
雞塊都均勻結實

炸魷魚圈

我地仲叫左魷魚圈, 熱辣辣好脆啊

食過返尋味之後,第二次決心要食檸檬拉麵
檸檬拉麵

夏日炎炎都會想食酸微微既野,呢係好好既選擇
湯有少少酸同雞湯到夾,配料充足,好有新鮮感
我仲嫌唔夠酸要落醋

辛辣雞白湯拉麵

男朋友嗌咗辛辣拉麵,雖然小辣都唔野少
食唔到好辣嘅朋友留意番

煎餃子

煎餃都十分出色
可識有啲燶燶地,但味道口感都唔錯

如果接開男朋友放工都會再嚟

btw鋪面地方有點細,人多開閂門多呢夏天會坐得比較熱
2020-07-11
炸魷魚圈
檸檬拉麵
辛辣雞白湯拉麵
煎餃子
  • 至極雞白湯拉麵
  • 餃子
2020-04-24 1538 瀏覽
香港拉麵店愈開愈多,間間都係日本師傅過江龍,但好多食來食去都分唔出有咩分別,大多數拉麵店都係豬骨湯、醬油湯、鏗魚湯等,然後跟兩塊叉燒。今次呢間主打雞湯拉麵,個雞湯底係非常出色,飲落去好濃郁,感覺好似好多雞既精華,仲要好滑溜。拉麵可以選擇兩款,直身麵或捲曲麵,一個係爽口另一個就可以排多D湯或,配料有兩塊慢煮雞肉,同樣都係好滑嫩,再配有烤蓮藕、露筍同洋蔥絲,雞蛋係原隻溏心蛋,配料浸係個濃郁雞湯完全係吸收晒湯既精華。總結:如果鐘意食雞,又或者食厭左其他拉麵店的豬骨湯,就一定要試下呢間。

2019-12-24 2131 瀏覽
找到日本原味道!這是一間不起眼的拉麵店,簡單的裝修,座位少少,就像日本。對面的扒店,排滿客人,這一間店居然還有吉位,還怕是味道差啲啲。有時候,好東西是需要慢慢發掘的。二人進餐,每人一款湯,一個魚味,一個雞味。魚味的就像沾麵的味道,濃濃的海水味混在口腔中,十分滋味。雞味的則比較淡,但也感覺到是落足心機烹調的湯底,喜歡清清地的朋友,不防一試。還是筆者最愛的醃製芽菜仔,正!還點了一客餃子,餐單上寫著是自家製,就是多一點肉味、鮮味。
還點了一客餃子,餐單上寫著是自家製,就是多一點肉味、鮮味。
2019-12-17 1342 瀏覽
之前睇到有篇食評,話呢間就係以前K11附近鷄湯拉麵,就好期待黎試下試左至極雞白湯拉麵,鷄湯底夠杰滑,比同類型拉麵算不錯,但比以前K11鷄湯...仲有係差d,鷄味唔夠突出,再用多d雞殻煲咁就好啦即叫即炸鷄魚介鷄湯拉麵

即叫即炸鷄

魚介鷄湯拉麵

2019-12-08
2019-11-02 1402 瀏覽
舖頭在灣仔橫街窄巷,旁邊是垃圾站。店內另有一片天。這間日本拉麵店不是典型的:第一,我喜愛點選店舖的招牌菜,至極白湯拉麵英文是 No. 1 Ramen,湯不是一般豬骨湯,香蔥和洋蔥,我嫌有點多蓋過湯的味。麵有兩款可以揀,直身面和捲曲麵,也可以剔大廚推介。 整體都幾好食跟一般的日本麵有點不同。第二,店員和廚師是外國人,應該是菲律賓人,非常熱情和好客,他們不是說日文,是用英文溝通。有特別優惠,如果在openrice把這間店舖加入書籤,有九折優惠。

至極白湯拉麵
至極白湯拉麵
2019-10-31 967 瀏覽
here for dinner, with your choice of the texture of noodles and side mixtures, so here came withlemon ramen,chicken soup based with lemons slices, shredded shallots mixed, two strips of asparagus, chicken slices , refreshing combinations as you won’t taste of the soup too thickly and usual liked.saigen miso ramen, fresh sprouts on the side, sliced bamboo shoot, chicken slices and lots of sesames,chicken soup base as milky and smooth.deep fried squids,so crispy and mostly along with squid legs..
here for dinner,
so here came with
lemon ramen,
saigen miso ramen,
deep fried squids,
2019-10-09 746 瀏覽
我現在才發覺原來我還沒有給我最愛的拉麵店寫過食評有心唔怕遲,就等我幫襯完你之後,寫個食評,當作是你八歲的生日禮物吧。還記得第一次吃你的時候是在兩三年前,花了好一段時間才能在灣仔的角落找到你,吃過第一次之後,你便登上了我心目中的第一位。你的外貌,你的味道,你的貼地的作風, 是你能夠在香港這個充滿競爭的美食之都屹立了八年的原因。雖然你和我最近試過的另一間灣仔拉麵店一樣 (見9月28日食評),沒有提供辣芽菜,但我對你的偏心是很明顯的,這些缺點在我眼中都變得微不足道。 你的外貌簡直像一個藝術品,大量的紫色洋蔥上放了翠綠爽口的蘆筍,蘆筍架起了薄切香脆的炸蓮藕片,令蓮藕片不至於浸在湯裏。連拉麵的配料都這麼講究,我真的從沒有在其他拉麵店看見。今次我選的是直身麵,那種勁度,我只有在另一間拉麵店"一X" (my second love)吃過,可想然知,煮麵的時間恰到好處。雞肉捲片足足有三塊 (拍照前吃了一塊),肉質細嫩有點像醉雞卷,今次的味道和上次有一點點不同, 今次竟然吃得出有檸檬味!雖然我點的並不是夏季限定檸檬拉麵, 但可能雞肉有浸過檸檬,所以有檸檬味吧。湯底我今次放到最後才寫,絕對並不是湯底一般般
我現在才發覺原來我還沒有給我最愛的拉麵店寫過食評

連拉麵的配料都這麼講究,我真的從沒有在其他拉麵店看見。

雞肉捲片足足有三塊 (拍照前吃了一塊

湯底我今次放到最後才寫,絕對並不是湯底一般般,而是其他地方也太出色了。Last but not least, 湯底是雞湯,濃濃的雞味比其他一般拉麵店的豬骨湯底少了一點膩,多了一點鹹香, 我最初比鳥華亭的拉麵吸引着就是她的湯底,以雞湯底作拉麵亦是很少見的。

這兩個月份是鳥華亭的百週年紀念,show openrice coupon 有九折, 我才給了$71 ( 雞白湯拉麵)。
話你貼地真係沒有說錯

2019-10-08 408 瀏覽
鳥華亭系一間食日式料理噶店來噶,感覺環境都幾好噶,很有日本風味,裝修都系偏和風風格噶,而且服務態度都好好,服務員都好nice,位置都幾闊落,坐得都好舒服,距哩度噶白湯拉麵就好出名,湯底濃鬱,清甜,而拉麵彈牙,吾會太淋,叉燒肥瘦適中,真系好好味!