2016-05-25 1335 瀏覽
在Openrice看到這家店沒有差評, 就來一試. 用餐是下午2時, 大約有5枱客人, 座位有點迫, 好彩人不太多, 如果人多就真係好迫.叫了Lunch set的壽司73元, 可選一款小食, 我選了炸生蠔.朋友選了牛仔骨飯+串燒雞翼.首先壽司很好, 握得不錯, 而且都很新鮮, 炸生蠔完全不能接受, 如同冷盤一樣, 是冷冷的, 應該是一次過炸好, 有客人叫便拿出來, 覺得炸生蠔最起碼是暖, 如果是冷的就真是不能接受.牛仔骨有點硬, 但個汁就真係好好味, 甜甜的配飯真是好味, 串燒雞翼也很好, 味道剛好(好彩不是冷燒雞翼).最值得賺是啤酒, 好夠凍, 讚.這店的店長好有禮貌, 令我覺得好有親切感. 除了炸生蠔, 其他都OK, 價錢也不太貴, 可以再來.
朋友選了牛仔骨飯+串燒雞翼.
最值得賺是啤酒, 好夠凍, 讚.

2016-05-20
2016-05-20 1145 瀏覽
行過這裡,唔多人排隊,所以試下。等左一陣就入得,環境都几擠迫吓,同埋几嘈。店員服務態度几好,坐抵無耐就有熱茶餐牌送上。我地叫左兩個晚餐set, 魚腩帶子魚生飯及蝦雜錦魚生飯,先來左兩客沙律,係蟹肉生菜麻醬汁沙律,味道一般。再來兩碗麵豉湯,外表好普通,但意外地覺得几好飲。跟著來左雞翅串,原來跟餐送的,之前都無留意餐牌有無提到,雞翅唔錯,味道偏淡。最後來主菜魚生飯,份量一般,賣相唔錯,食落几新鮮,抵讚。

最後來主菜魚生飯,份量一般,賣相唔錯,食落几新鮮,抵讚
5 分鐘 (堂食)
2016-04-03 1917 瀏覽
98蚊有找 抵到爛 可以食晒吾同口感既海膽 韓國 加拿大都系帶小小苦苦地 同埋睇落一patpat 以呢個價錢其實唔應該挑剔 但有北海道海膽真系要讚鮮甜實口好濃郁既味道系口腔last 得好耐 雖為底下個飯小 但啲海膽已經夠濟 抵到咁要排隊又好正常 希望個promotion 可以長做長有 益街坊啦!
98蚊有找 抵到爛 可以食晒吾同口感既海膽
三色海膽飯
Naruto has brought some of the Okinawa’s pristine natural ingredients to town which explained the longevity and health of this famous island.Garnering a great deal of attention, this green caviar salad ($48) was our table’s favourite. Fresh carrots and green caviar were the highlight, giving an additional crunch and popping texture to the dish, allowing the taste of ocean shining through the dish. A Colourful option for early spring.Having won the award of No.1 Japanese award ($168/10 ps) in 201
green caviar salad
Having won the award of No.1 Japanese award ($168/10 ps) in 2013, Beef in Okinawa has a greater fat proportion which also explained why Chef didn’t cook it into its oily buttery form but presenting it in sashimi instead. Dipped with freshly granted wasabi, and veggies on spicy verge of flavour, ( raw spring union and union), the best of the beef has been presented in our mouth.
Beef sashimi
Commonly found in the country, Mozuku, aptly means as “the cloud in the water, is a kind of seaweed found on the sea floating; characterised by its unique viscous texture, with low calories. Naruto has created a deep fried mozuku ball ($48), on a flavourless and floury inside, not much to our liking; healthy though.
deep fried mozuku ball
For mains, we opted for a HK/Japanese fusion-Steamed rice pot with Okinawa sausage, and “lap cheung”, the local marinated sausage. This kind of pig is specifically fed by purple sweet potato and sugar cane. ( quite healthy right?). Drenched in the essence of pork, the rice has a perfect accompaniment of flavour- both sweet and savoury. We would recommend devouring the okinawa fresh sausage first,for fear of getting dominated by the strong flavour of lap cheung.
Another highlight is the deep fried rice paper roll with carrot filling. ($28) Creatively wrapped with rice paper, instead of battered, texture is quite interesting, making these lighter and crisper than usual chinese-style sprig rolls. Sliced carrot ad extra crunchy in contrast to the fresh draw cake inside.
Surprised by Naruto group as I have never tried something as authentic as this okinawa’s campaign before. Wish it is able to keep such quality, and the passion towards fresh ingredients in the future.
2016-03-01
Beef sashimi
提到好味道海膽飯, 大家即時會聯想到呢一間鳴門!!但係佢未有咁多人認識之前, 我已經有幸食到其他有心製作既出品喇....三文魚剌身, 刀功好利、好夠肥美赤貝, 食到必定係即叫即開既!!因為佢有既彈性反應...係無得呃!!側邊仲配有生磨芥末, 食得零舍新鮮啦!!食個飯都無得頂!!!赤蝦好大隻, 是爽口的呢!!油甘魚, 好甘甜!!帶子, 反而一般...三文魚籽, 係真正三文魚籽...不是細粒飛魚籽!!配有靚既珍珠米!!!都同上刺身飯一樣, 都採用珍珠米!!但相比之下, 佢會平凡D...但都是中上之作!!一般水準...場內會播放全日語輕快歌曲、 中日餐牌、日式廣告, 深色木材裝修,容易令人進入食日本高格調餐館意境!!
提到好味道海膽飯, 大家即時會聯想到呢一間鳴門!!
刺身
三文魚剌身, 刀功好利、好夠肥美

側邊仲配有生磨芥末, 食得零舍新鮮啦!!
刺身飯
食個飯都無得頂!!!
赤蝦好大隻, 是爽口的呢!!
油甘魚, 好甘甜!!
帶子, 反而一般...
三文魚籽, 係真正三文魚籽...不是細粒飛魚籽!!
配有靚既珍珠米!!!
牛肉飯
都同上刺身飯一樣, 都採用珍珠米!!
但相比之下, 佢會平凡D...但都是中上之作!!
串燒雞翼
一般水準...
容易令人進入食日本高格調餐館意境!!
題外話/補充資料: 店內服務十分友善!!
2016-01-30
$200 (宵夜)
刺身飯
牛肉飯
2016-03-19 1357 瀏覽
FB俾呢個海膽隻洗板, 好想食!!! 呢個98蚊海膽飯做到20號... 找來大愛海膽而又肯排隊既朋友一試!每日限定100碗, 知道每晚都長龍... 所以早D去排隊...八點九去到, 已經有50幾人.... 店員會先幫大家mark人數... 等完又等... 等到又等....有個愛吹人既朋友一齊等又真係唔錯既... 吹下水... 時間好快過... 只係腳仔有D攰...10點開始俾人入去食海膽飯.... 而我地就等到10:45先有得入去...入到去拿拿淋落左兩碗海膽飯先... 之後再叫左兩款刺身。D飯都幾快上... 不過呢... 就有D失望...比想像中細碗... 諗住大約有吉野家細牛飯既size... 點知係比味噌湯大碗少少... (應該係我諗多左XP)...當然... 亦無門口張Banner同新假期介紹既咁多海膽... 有點失望既感覺...食落口都唔錯... 海膽都甜... 同埋無腥味...食到尾段... 發覺咁細碗係岩既... 因為開始有漏既感覺...食塊酸薑無咁漏... (不得不提... 佢D薑片的確幾好食)連朋友最後一塊都俾我偷左黎食... Wahaha~睇到佢個嬲嬲樣... 好過
FB俾呢個海膽隻洗板, 好想食!!!

八點九去到, 已經有50幾人....
店員會先幫大家mark人數...
等完又等... 等到又等....
入到去拿拿淋落左兩碗海膽飯先... 之後再叫左兩款刺身

D飯都幾快上... 不過呢... 就有D失望...
食落口都唔錯... 海膽都甜... 同埋無腥味...
連朋友最後一塊都俾我偷左黎食... Wahaha~
睇到佢個嬲嬲樣... 好過穩... 朋友就係要互相欺負MA.... 呵呵~

至於果兩款刺身... 可以不提!
35分鐘... 完食... 走人!
120 分鐘 (堂食)
2016-03-18 1226 瀏覽
新鮮的海膽和三文魚腩刺身. 海膽入口即溶, 沒有腥味.刺身飯有帶子,蝦, 三文魚, 全部都很好吃.牛肉鍋普普通通, 沒有特別.蕃茄豬軟骨烏冬的湯底很濃, 吃完烏冬後把湯都喝光.
新鮮的海膽和三文魚腩刺身. 海膽入口即溶, 沒有腥味.
刺身飯有帶子,蝦, 三文魚, 全部都很好吃.
牛肉鍋普普通通, 沒有特別.
蕃茄豬軟骨烏冬的湯底很濃, 吃完烏冬後把湯都喝光.
2016-03-09
20 分鐘 (堂食)
  • 海膽
2016-03-01 2443 瀏覽
香港人真係好鐘意排隊!!有好野食,著數野,一定唔執輸第一時間去排!!上星期見到網上有人話鳴門做緊推廣,宵夜時間(10pm-2am)就可以用$98食到價值$238 o既<<三色海膽飯>>!限時兩星期架咋,直到3月4日為止。為食又唔執輸o既我,就緊係即刻約friend子去排隊啦!己經專登避開左星期六日架啦,星期一先黎排,都多人到爆。。。我地8:30己經去排,排第30個左右!排到10:30左右先入到,初步估計現埸超過100人<<三色海膽飯>>終於食到期待己久o既海膽飯啦!!!由韓國、日本、加拿大海膽組成。韓國、日本海膽鮮甜,加拿大海膽size較大,但有少許苦,不過唔太嚴重,$98絕對算是非常抵!不過飯o既size偏小,建議另外叫下其他食物。我地仲有叫左三文魚腩刺身,夜晚有半價!$68->$34好肥美新鮮!啖啖肉!$34食到真係好抵!
香港人真係好鐘意排隊!!

有好野食,著數野,一定唔執輸第一時間去排!!

上星期見到網上有人話鳴門做緊推廣,
限時兩星期架咋,直到3月4日為止。

為食又唔執輸o既我,就緊係即刻約friend子去排隊啦!
己經專登避開左星期六日架啦,星期一先黎排,都多人到爆。。。
我地8:30己經去排,排第30個左右!
排到10:30左右先入到,初步估計現埸超過100人
<<三色海膽飯>>
終於食到期待己久o既海膽飯啦!!!
由韓國、日本、加拿大海膽組成。
韓國、日本海膽鮮甜,
加拿大海膽size較大,但有少許苦,不過唔太嚴重,
$98絕對算是非常抵!
不過飯o既size偏小,建議另外叫下其他食物。
三文魚腩
我地仲有叫左三文魚腩刺身,夜晚有半價!$68->$34
好肥美新鮮!啖啖肉!$34食到真係好抵!

2016-02-29
120 分鐘 (堂食)
$130 (宵夜)
三文魚腩
  • 三文魚腩刺身
2016-02-26 1651 瀏覽
鳴門做緊百元有找海膽飯promotion當然 加一另計每日100碗十點已經截龍三色即有三款海膽包括北海道馬糞,加拿大及韓國海膽我食落就覺得無咩分別不過係新鮮既 海膽份量都足有幾塊紫菜可以卷海膽飯團食tim但係碗飯就細左d女仔食都未必夠飽經理話係蝕做如果大家唔怕吹風就快d去排下啦係開心既
鳴門做緊百元有找海膽飯promotion
當然 加一另計
每日100碗十點已經截龍
三色即有三款海膽
包括北海道馬糞,加拿大及韓國海膽
我食落就覺得無咩分別
經理話係蝕做
如果大家唔怕吹風就快d去排下啦
係開心既

2016-02-21
75 分鐘 (堂食)
$117.5 (宵夜)
2016-02-23 1452 瀏覽
剛剛才知道鳴門是有居酒屋, 一向也在銅鑼灣的鳴門食石鍋魚湯烏冬, 點了三文魚腩及10片平目刺身, 餐牌説是日本直送, 刺身很新鮮, 賣相也不錯烏冬是用鑽岐烏冬, 烏冬很滑, 湯底很濃 喜出望外的是---原來三文魚腩剌身有半價, 不過看不到有貼出來
烏冬是用鑽岐烏冬, 烏冬很滑, 湯底很濃
蕃茄湯豬軟骨石鍋烏冬

2016-02-20
5 分鐘 (堂食)
蕃茄湯豬軟骨石鍋烏冬
  • 石鍋鳥冬
  • 刺身
2016-01-30 2370 瀏覽
最寒冷的晚上理應去打邊爐, 但肥哥偏愛吃日本菜, 刺身、壽司咪凍冰冰囉, 非也! 非也! 吃日本菜又怎會只得刺身壽司, 今餐也給我一個暖笠笠的晚上。門口貼了一張大型宣傳牌, 寫了半價刺身和酒類飲品, 看來很抵食, 一於試試。一入門已看到一個放滿不同種類鮮魚的小冰格, 條條都很有份量, 色澤鮮亮, 挺新鮮。店子以深啡木色為主調, 裝潢有點似日本的居酒屋, 四處放了多款日本酒, 牆上貼了一張介紹不同魚類的海報, 還有一張寫上推介菜式的黑板。小店地方不大, 簡單以半小塊木簾隔了兩邊, 牆邊設有六至七張四人座位, 而中間則約有五張六人座位, 枱與枱之間有一定距離, 坐得挺舒適。天氣寒冷, 店員立刻送上熱茶和餐簿, 那還是快快點菜吧! 有多份餐牌和一本餐簿, 餐牌有推介系列、日本飛機貨食材和夕食套餐, 而餐簿亦分門別類, 有佐酒小食、沙律、刺身、壽司、卷物、手卷、串燒、爐端燒、一品料理和食事, 選擇眾多, 絕對可吃得滿足。******************************看見小冰格中的鮮魚已垂涎三尺, 加上在店員盡力推介下決意點一份漁巿場刺身拼盤加島人參 ($269+ $48)。先試島
最寒冷的晚上理應去打邊爐, 但肥哥偏愛吃日本菜, 刺身壽司咪凍冰冰囉, 非也! 非也! 吃日本菜又怎會只得刺身壽司, 今餐也給我一個暖笠笠的晚上。
天氣寒冷, 店員立刻送上熱茶和餐簿, 那還是快快點菜吧! 有多份餐牌和一本餐簿, 餐牌有推介系列、日本飛機貨食材和夕食套餐, 而餐簿亦分門別類, 有佐酒小食、沙律、刺身壽司、卷物、手卷、串燒、爐端燒、一品料理和食事, 選擇眾多, 絕對可吃得滿足。
漁巿場刺身拼盤加島人參
島人參
先試島人參 ($48), 大家知是什麼嗎?真是人參? 非也! 其實是又長又幼, 淡黃色的沖繩胡蘿蔔, 據說有益滋養。師傅把其切段生吃, 清爽甘香, 嫩口無渣, 帶少許清甜的汁液, 吃時可配些沙律醬, 但還是不作添加才能嚐出其獨有的味道。
漁巿場刺身拼盤
輪到漁巿場刺身拼盤($249), 原價是$538, 現在有半價, 內有六款刺身, 包括三文魚, 真鯛 金目鯛各兩片、兩隻大活帆立貝、兩隻甜蝦, 還有一條伊佐木魚, 挺豐富, 的確超值。
活帆立貝
切件, 微爽鮮甜, 裙邊煙韌富咬口, 不錯; 甜蝦 也不細小, 色澤亮麗, 富黏性帶微彈, 鮮甜美味。
而四款魚刺身還是最喜歡三文魚, 雖非厚切, 但肉質柔軟鮮嫩, 油脂相間, 挺肥美; 至於金目鯛 也很吸引, 魚皮鮮紅, 肉身亮澤粉紅, 厚切肥美, 柔軟中帶少少爽口, 而且清淡鮮味。, 亦細心地為客人準備醋汁, 用來配白魚更適合, 但當然不少得山葵豉汁

大王魷魚
一向甚少吃魷魚, 皆因胃仔不好, 擔心它過於爽硬, 難於消化, 但店員極力推介這款大王魷魚($32), 那一於試試。一客五件, 大小相若, 片片透白亮麗, 加上少許晶瑩的蟹籽 作點綴, 再配上一小杯醋汁
大王魷 魚這名字挺有趣, 好奇心驅使下上網一查, 原來它是世界上最大的無脊椎動物, 可以長達18公尺, 難怪稱為"大王", 哈! 其口感的確與一般的魷魚果然不同, 肉質柔軟兼富黏性, 咬時漿着口腔, 口感特別, 味道鮮美, 蘸些醋汁 更清新鮮味, 的確沒有介紹錯!
單吃刺身又怎能滿足, 壽司當然也不能少。在多款壽司中, 點了三款, 分別有海膽軍艦火炙左口魚邊火炙三文魚, 款款都令人吃得滿意, 讚口不絕。
海膽軍艦
先試飽滿的海膽軍艦, 色澤鮮橙亮麗, 看到都已令人如癡如醉。入口甘甜, 肥美油潤, 黏滿口腔, 教人回味, 也欣賞紫菜仍是脆身, 而非濕韌, 讚!

兩款火炙壽司輕燒程度剛好, 面層稍稍帶焦燶, 掌握得恰到好處。火炙後把油份迫出, 油香更加突出, 兩款肉質油潤且柔軟, 每咬一口都充滿油脂, 油香滲入粒粒圓潤的壽司飯中, 無比甘香, 香味久久留在口腔不散, 令人回味無窮。
火炙左口魚邊
外油潤, 內帶微爽, 啖啖鮮香; 火炙三文魚 佈滿雪花油脂, 肉質更肥美, 魚香十足。兩款火炙壽司都相當美味, 可惜不見有第三款, 否則必會點來一試。
千葉海鮮鍋
凍冰冰食一個熱辣辣的千葉海鮮鍋 ($128), 湯底還要是辣海鮮湯, 又熱又辣, 食到火辣辣, 簡直一流。一打開鍋蓋, 嘩! 爆滿的鍋料, 加上邊滾邊散發香氣, 豐富吸引, 急不及待呷一口熱湯。
熱湯 呈淺橙色, 帶點油光, 辣度中等, 不致嗆喉, 越喝越滋味, 添湯後還能把它通通喝光, 可見它有多麼吸引。
海鮮分別有兩片油甘魚, 肉質潔白, 肉嫩鮮甜; 兩隻, 雖不算大隻, 但鮮嫩爽甜; 兩段柔軟的蟹柳, 還有兩隻小帶子 也不錯。
最吸引是兩隻手掌般大的赤蝦, 色澤亮麗, 雖脫殼時蝦肉黏着殼令其有點散爛, 但意外地彈嫩鮮甜, 挺美味。眾海鮮雖吸收了辣湯, 但並沒有蓋過原有的鮮味, 辣鮮有至, 吃起來更吸引。
配料亦很豐富, 有爽身的芋絲、秀真菇 金菇、嫩滑的豆腐、清新的小棠菜、黃芽白 洋蔥絲, 越煲越入味, 辣辣地更美味。
鹽燒油甘魚頭
雖全身已暖笠笠, 但要再火慶一點, 來一款爐端燒菜式。平時一般燒三文魚頭多, 店子卻是鹽燒油甘魚頭 ($78), 貪其更油潤甘香。魚頭底面 均燒得金黃香口, 魚皮 魚骨 都脆卜卜, 通通也可吃掉, 用來佐酒一流。
別以為魚頭無肉食, 其實內藏不少潔白鮮嫩的魚肉, 而魚骨之間亦藏了不少魚油脂, 滑嘟嘟, 油潤甘香, 相當肥美, 加上烹調入味, 鹹鮮有至, 令人吃得津津有味, 正!
平時食日本菜多數主力食刺身, 但在寒冷的天氣下的確要暖暖身, 手中拱着熱辣辣的海鮮湯, 吃過美味的火炙壽司和爐端燒, 的確寒冷也覺溫暖, 但……對鮮美的刺身仍心思思, 看到夕食套餐有多款刺身定食選擇, 既豐富又抵食, 一於下次再來勁食一頓。
2016-01-24
漁巿場刺身拼盤加島人參
島人參
千葉海鮮鍋
鹽燒油甘魚頭
海膽軍艦
2016-01-27 1936 瀏覽
下班後還不想歸家,致電朋友即興相約到旺角東站出發。我倆漫無目的地走過一個個街口,來到染布房街,餓了最後鎖定了這間鳴門魚市場居酒屋。小妹比較喜歡與三五知己來到居酒屋,閒話家常,彼此分享。這裡環境舒適,座位排列得井然有序。在偏暗的燈光下,坐在寬敞的梳化座暢談,令人暫放下疲勞。居酒屋怎少不了各款清酒及燒酒? 各款酒琳瑯滿目,不怎酗酒的小妹,就不太懂如何分別,不過就覺得這個燒酎掛燈頗吸睛。大門前方的冰櫃擺放了多款海產,即揀即劏,全部海產均來自日本各地直送,但大多數以沖繩為主,包括金目鯛、笠子、活帆立貝、平目等,每天時令魚來貨不同,部份如鬼目張、大條的魷魚王等,更是甚少聽聞及獨特。牆上亦分別掛著魚類的掛畫及介紹各種魚的解說,令客人更了解每款魚類的特色。出發點以划算而言的話,可選擇晚市定食,有8款,魚生飯、鯖青定食、牛肉鍋定食、豬扒飯等,價錢約$98~$148,配蟹肉沙律、三文魚刺身、味噌湯,份量看來十足,不過來到居酒屋,當然要出擊壽司及刺身。主餐牌的串燒、刺身、壽司、卷身、熟食等俱備。小妹最感興趣的是日本飛機貨餐目,全部以半價出售。經理有見我們不知從何選擇,亦樂意逐一介紹及推介每一種。雖然只是前
出發點以划算而言的話,可選擇晚市定食,有8款,魚生飯、鯖青定食、牛肉鍋定食、豬扒飯等,價錢約$98~$148,配蟹肉沙律、三文魚刺身、味噌湯,份量看來十足,不過來到居酒屋,當然要出擊壽司刺身
主餐牌的串燒、刺身壽司、卷身、熟食等俱備。小妹最感興趣的是日本飛機貨餐目,全部以半價出售。經理有見我們不知從何選擇,亦樂意逐一介紹及推介每一種。
沖繩花生豆腐
雖然只是前菜,但味道卻毫不遜色,其中小妹頗欣賞這道貌相看似平平無奇的普通豆腐—沖繩花生豆腐。
沖繩花生豆腐
聽說這沖繩花生豆腐/$38在當地頗有名。看似滑一滑,稍舀下一匙,質感比較挺身而不易散開。由於一般豆腐以黃豆所做成,但這個則結合花生為主,製作方式不同,故口感與一般豆腐有別,就像年糕一樣煙煙韌韌,最喜歡是彈牙得來,還帶點糊口的感覺。
燒日本鱈魚乾/$48
,味道像街頭吃的魷魚乾,但值得讚的是燒過後不會乾身,送上時仍保留微熱的溫度,而外皮亦維持脆口,不過當入口時,口感轉為微韌,帶有鱈魚香味。個人認為沾上一旁的蛋黃醬,味道更好。
壽司價錢合理,一份2件,點了最愛的三文魚壽司、以及火焰左口魚邊壽司
火焰左口魚邊壽司
與經理談吐得知原來平目=左口魚,如把平目邊邊位切下來,製作火炙壽司會更佳,因燒過後更會滲出魚油,令平目更香口。一夾起火焰左口魚邊壽司/$38壽司飯不會輕易散開,而上層的左口魚刺身充滿魚油光,火炙程度掌握得很好,並帶點微濃,入口感受到滿腔魚油。
三文魚腩壽司
賣相不錯的三文魚腩壽司/$35,肥美肉厚,吃得出非常新鮮,與一般的壽司店不同。
刺身
點選的飛機貨甜蝦刺身、大王魷魚、金目鯛、活赤貝、池魚王和油甘魚刺身均以刺身盤盛載,賣相不俗。整體刺身新鮮度佳,沒有雪味,每塊也不容小覷,非常厚切足料,而以半價的價錢一嚐,亦算划算。
池魚王刺身
除了冬季時令的鮮甜金目鯛外,最欣賞的是晶瑩剔透的池魚王刺身/$64 (半價後)刺身入口清甜,邊邊位最肥美,咬落滿口魚油。
大王魷魚
從未吃過大王魷魚/$64 (半價後),就覺得其質感最為特別,可形容為有點像年糕,帶點點黏牙煙韌,以魷魚來說,這質感甚少見。
沖繩福丸黑豚腸/$68,腸較幼身,燒得脆口,由於加入些蜜糖,入口甜甜地,味道不算有驚喜。
沖繩豬手/$68,外皮燒得有點濃,豬手皮煙韌黏口,帶濃郁的燒汁味,而份量足,一舊兩人分亦綽綽有餘。
其實目前已出現"七成"飽的跡象,努力繼續刷鹽燒三文魚頭/$55,一般燒魚頭也非常油膩,但這道菜幸好沒有出現油膩問題,相反油份控制得剛剛好,令魚頭更香口,而內裡的骨雖偏幼,勝在並沒有想像中多,不過還是慢慢吃較好。
厚切的自家製櫻蝦蟹肉玉子燒/$50,呈金黃色,大大份。以西多士切法分成兩大舊,也不會輕易散開。清晰可見內裡放有滿滿的蟹柳及櫻花蝦乾,把滑嫩的玉子放進口,滿口以鹹香的櫻花蝦乾為主,味道挺特別。
最後來個菠蘿串燒/$38中和膩度,菠蘿製成心形,賣相不俗,而且內裡甜甜的。用膳的過程中,店員面帶笑客和我們有說有笑,享受是這裡的食物之外,亦是這份居酒屋的親切感。
2015-12-30
火焰左口魚邊壽司
三文魚腩壽司
池魚王刺身
  • 金目鯛
2016-01-24 1415 瀏覽
特登黎旺角食呢間日本菜,每次經過,佢都排長龍,想試好耐,難得放假就黎~今次選擇早d黎~咁就唔洗等咁耐入到去,裝潢充滿着日本風情,亦有位置放上新鮮嘅海鮮介紹,同可即席點即席製成刺身供客品嘗先黎個 漁市場刺身拼盤和燒河豚魚乾眼見刺身拼盤做緊半價優惠,當然叫返個啦!刺身新鮮程度高,白見貝原隻上,廚師細心得預先切片方便食用,肉質爽口鮮甜,好易食得出其新鮮程度,刺身拼盤還有特別之處係有水母刺身,質感爽脆,夾上黎還晶瑩通透,睇得又食得~ 2百幾蚊,又特別,算抵食! 其他刺身當然不惶多讓的鮮和香~ 燒河豚魚乾,一上枱以為普通,但其滋味絕不普通,食落去好香,口感似平時的魚乾煙韌,但味道咸香得多,略帶甜味,完全不會over,的確令人回味火焰左口魚邊壽司 及 火焰三文魚壽司火焰製法輕帶出魚的香味,香而不膩,火焰左口魚帶點脆口之感,三文魚卻有較香之感,兩種的壽司也有各特色,配搭上黎更令人甚覺特別再來客 自家製櫻蝦蟹肉玉子燒櫻蝦蟹肉豐富,玉子質感不會太實,蟹肉甜味調出玉子的甜美,配搭不錯,加上櫻蝦的咬口,難怪係店內推介!不得不試😋😋😋最後晚甜品係串燒菠蘿菠蘿好甜,加上略燒,在冰冷的冬天帶出一絲絲暖意,表面略脆

今次選擇早d黎~咁就唔洗等咁耐

先黎個 漁市場刺身拼盤和燒河豚魚乾
漁市場刺身拼盤
水母刺身

,的確令人回味
燒河豚魚乾

火焰左口魚邊壽司 及 火焰三文魚壽司
火焰左口魚邊壽司,火焰三文魚壽司

再來客 自家製櫻蝦蟹肉玉子燒

最後晚甜品係串燒菠蘿
菠蘿好甜,加上略燒,在冰冷的冬天帶出一絲絲暖意,表面略脆之餘,入口多汁,不會燒得過乾,保留菠蘿的甜味多汁,亦為味蕾帶來多一重口感~
串燒菠蘿

總體來說,食物質素不錯,環境也適合三五知己坐下傾偈,餐廳服務周到nice之餘,仲不時問食物的意見~ 希望盡善盡美

水母刺身
  • 刺身
放工和娘子相約在旺角吃飯,喜歡吃日本菜的Step原本想食放題。在火車站行去染布房街時,看到一間新開的日本居酒屋 – 鳴門魚市場居酒屋引起了Step的注意,原因之前也吃過其他鳴門分店,已經有不錯的印象,二話不說,拉了娘子入去試試這間新開的鳴門魚市場居酒屋!!店內空間不算大,但餐桌座位放得井井有條,空間緊湊但又不會感到有壓力,日本的居酒屋就是這樣才有氣氛嘛!!究竟這間鳴門為何會用魚市場自居呢? 原來店內有一個海鮮吧,當中放了當日日本直接的海鮮和蔬果,可以讓顧客親身如魚市場般選擇適合自己的海鮮。經店員推介後,小弟選擇了一條新鮮魚和人參一條。沖繩島人參 ($48) (4♥/5♥)聽到這個名字,連娘子都差點以為沖繩島有出產人參…非也,其實這個是沖繩島出產之蘿蔔。原來的樣貌是一條幼幼修長的蘿蔔,但外型很似人參,所以就被稱為人參。師傅將長長的蘿蔔,留下最嫩的部份,然後再切成如薯條般,配上沙律醬進食。人參質感爽脆,加上水份充足,口感極佳;咀嚼時,人參會滲出陣陣的香草味,口感和香味完全不似在吃蘿蔔!!!之後還有一點苦澀回甘的感覺;配上沙律醬一起進食,沙律醬和人參香草味混在一起,又有另一番風味,很MATC
經店員推介後,小弟選擇了一條新鮮魚和人參一條。

沖繩島人參 ($48) (4♥/5♥)
沖繩島人參
師傅將長長的蘿蔔,留下最嫩的部份,然後再切成如薯條般,配上沙律醬進食。人參質感爽脆,加上水份充足,口感極佳;咀嚼時,人參會滲出陣陣的香草味,口感和香味完全不似在吃蘿蔔!!!之後還有一點苦澀回甘的感覺;配上沙律醬一起進食,沙律醬和人參香草味混在一起,又有另一番風味,很MATCH。作為飯前小食,Bravo!!
黑鯛刺身 ($328時價) (4.5♥/5♥)
店員說黑鯛魚由日本直送,所以極為新鮮,用來做刺身可以說是perfect!!
師傅將魚肉切得薄薄一片片整齊放在碟上,魚肉晶瑩剔透,還有點透光。師傅還準備了酸汁,店員說,味道清淡的魚肉可以點酸汁進食。
黑鯛刺身
Step立即點酸汁試試… 店員說得無錯,酸汁更令肉味清甜的黑鯛魚的鮮味更為突出,入口有點融化的感覺,令Step和娘子回味無窮,一塊吃完又一塊,正正正。(Step都有用壽司豉油加日式芥末來試,但鮮甜味俾濃味的豉油蓋過,還是酸汁較吸引)
火焰三文魚壽司 & 火焰左口魚邊壽司 ($35 & $38) (4♥/5♥)
2者來說,Step最愛是火焰三文魚壽司,師傅將三文魚用火槍燒到半生熟,外熟香脆,而內裡還是刺身的狀態,入口層次極之分明;加上三文魚份量足(厚切面積大過飯 LIKE!!),鮮味不錯,這個火焰三文魚壽司比起其他連鎖壽司店好味很多呢!!
火焰三文魚壽司 & 火焰左口魚邊壽司
而娘子則喜歡火焰左口魚邊壽司,娘子說右口魚邊一樣燒得外脆內軟,魚肉鮮味夠加上入口即融,好味!!
唯一較為可惜是2個壽司的米飯黏性較低,夾起來食時米飯很易散開。
沖繩島腐乳 ($38) (4♥/5♥)
此腐乳外型賣相和我們在雜貨店買的腐乳差不多。Step用牙簽介了一點點試食,入口口感和中國式腐乳一樣,很滑,入口即融;但味道卻不是咸的,而是濃濃的德國甜酒/威士忌味,酒味過後是甜甜的!! 娘子說會否愈吃愈醉呢??
沖繩島腐乳
店員說這個是沖繩島腐乳的特色,這個威士忌味道是發酵時的味道,沒有任何酒精成份呢,因為發酵方法和中國的不樣,所以味道大不同!!
這個沖繩島腐乳正如店員所說,喜歡的會極之喜歡,而日本人會用這個來佐酒,很特別!! 值得一試啊。
鹽燒三文魚頭 ($55) (4♥/5♥)
鹽燒三文魚頭
這個三文魚頭是店員推介,大大個魚頭,裡面充滿著膠質和魚肉;師傅將三文魚頭燒得香脆惹味,雖然是鹽燒,但鹽味剛好沒有蓋過三文魚頭的鮮味,娘子食得津津有味,話要食多一點補一補骨膠原喎…. 是否補得到就是一個謎,但Step知道的就是好食好好味!!
沖繩島豬手 ($68) (4.5♥/5♥)
沖繩島豬手
這個豬手原來大有來歷,沖繩農場用粟米和黑糖來餵沖繩豬,以便它們的肉質可以得到保證肉鮮美味。二話不説Step一刀切落豬手,即時分開,師傅已經將豬手煮得很軟身,裡面也是充滿著軟骨和肉,再配上特制烤汁,入口帶點甜味,那種啖啖鮮味十足的軟骨膠質漿著你口的感覺,真的一食難忘。Ichiban!!
櫻花蝦蟹肉玉子燒 ($50) (4.5♥/5♥)
櫻花蝦蟹肉玉子燒
另一個店員推介的美食,自家制櫻花蝦蟹肉玉子燒,用上日本雞蛋,再加上櫻花蝦干和蟹柳一起卷制而成。櫻花蝦干鮮甜味,加上帶點脆脆的口感,配上蟹肉蟹柳,令這個玉子燒味道鮮味無比,口感一流。Step差不多一個人KO了這個玉子燒,令娘子大為不滿 >.<!! 必食之選!!
吞拿魚蓉手卷 & 軟殼蟹手卷 ($48 & & $38) (4.5♥/5♥)
要有米飯的Step,忍不住order 2個手卷。首先是吞拿魚蓉手卷,吞拿魚蓉的份量充滿了半個手卷,還有青瓜絲。吞拿魚蓉入口感覺特別,還有一粒粒細細的魚肉在內,相信魚蓉是師傅用手打而非用機打的,新鮮吞拿魚蓉鮮味爆燈,而紫菜還是脆脆的!! 正正!!
吞拿魚蓉手卷 & 軟殼蟹手卷
軟殼蟹手卷也是有驚喜,軟殼蟹沒有沾上炸粉漿來炸,所以軟殼蟹炸得脆口,入口是蟹香和一點點的蟹黃足滿著整個口腔,加上青瓜絲一起食,中和了軟殼蟹的油份,好味道。正正正!!
石煱鮮茄安格斯牛肉烏冬 ($88) (3.5♥/5♥)
石煱鮮茄安格斯牛肉烏冬
娘子要食熱食,最後order了一個石煱鮮茄安格斯牛肉烏冬,用石煱來煮,上碟是熱辣辣,烏冬煙韌彈牙,讚;安格斯牛肉味不錯,雖然在石煱內已經全熟,但入口質感十足而沒有『鞋』,好食;可惜是湯底並不是純鮮茄湯底,而是加上蕃茄粉而煲成的湯底,味道偏向酸了一點,影響了全個烏冬的味道了。
菠蘿串燒 ($38) (4.5♥/5♥)
菠蘿串燒
Step和娘子最後選了日本菠蘿串燒來做飯後甜品,這個菠蘿串燒真的既多汁又甜到入心,好食到停不了口,這個也是非食不可的!! 強烈推介!!

最後結帳,一個人大約435元(連飲品),Step和娘子都覺得價錢合理。
可以食到很多日本沖繩特色小食,又有日本直送刺身和蔬果。店員跟Step講每一日日本直送的海鮮和蔬菜都有所不同,下次可能又有更多不同的驚喜。不知下次再來的時候有甚麼驚喜的食材呢?
題外話/補充資料: 日本直送海鮮和蔬果為時價,每一天的價格都會因來貨價和SIZE重量有作調整。
2016-01-13
10 分鐘 (堂食)
沖繩島人參
吞拿魚蓉手卷 & 軟殼蟹手卷
菠蘿串燒
  • 火焰三文魚壽司
2016-01-21 883 瀏覽
來到這間位於旺角的鳴門, 店舖的裝修以日本的居酒屋為藍本.店舖每日都會入新鮮直送的食材, 所以客人叫一樣就無一樣, 就好似大家見到有條長長幼幼的根類物體, 店員介紹這是沖繩蘿蔔 (!?!)咁當然要試下啦~當然吃貨之前要來杯溫熱的富久娘(做緊半價HKD34) , 酒味不太濃烈, 當清一清口腔, 準備吃貨~沖繩島人參 (HKD48), 就是剛才那根沖繩蘿蔔了, 因為這來自的沖繩蘿蔔樣子似人參長長幼幼的, 所以叫做沖繩島人參….至於口感, 食第一口時带有香草的味道, 但食落去更清甜爽脆, 但一點也不像蘿蔔, 加沙律醬吃一流火焰左口魚壽司 (2件HKD38), 外面燒得香口, 而咬落去時肉質嫩滑, 入口即溶, 好鮮甜香濃火焰三文魚壽司 (2 件HKD35), 燒得剛剛好, 外脆內鮮, 肉質依然鮮嫩美味.黑稠魚刺生 (特價HKD164)- 看師傅的刀功細膩, 薄薄一片, 肉質鮮嫩, 口感彈牙, 但淨食不加任何調味的話味道就略為清淡但配上 酸汁時更特出黑稠魚清新鮮甜的味道, 反而用豉油就失去了其鮮味, 所以大家食的時候都要點酸汁啊~另一個估佢唔到的食材, 沖城島腐乳 (HKD38), 以為中國的腐
來到這間位於旺角的鳴門, 店舖的裝修以日本的居酒屋為藍本.
當然吃貨之前要來杯溫熱的富久娘(做緊半價HKD34) [這雖然是白雪的樽但裏面是富久娘啦~], 酒味不太濃烈, 當清一清口腔, 準備吃貨~
另一個估佢唔到的食材, 沖城島腐乳 (HKD38), 以為中國的腐乳般, 但試少少入口, 啊 ??? 咁濃的酒精味, 以為自己飲清酒, 又好似飲德國甜酒的特有發酵味道, 但酒精味霎眼間轉為淡淡甜味, 好特別
這隻沖繩豬手 (HKD68), 這豬真的識食, 只吃粟米, 竹蔗及黑糖, 所以一切一入口, 鬆化之餘又帶有點靭勁, 好補成舊都似吃骨膠原, 好嫩, 加上秘製醬汁, 又滑又入味
自家製櫻蝦蟹肉玉子燒(HKD50), 好有層次, 玉子燒裹面有好豐富的蟹肉及樱花蝦, 簡直同玉子是絶配呢~
鹽燒三文魚頭 (HKD55) , 鹹味剛好, 魚油香口, 外面魚皮香脆而內面魚肉嫩滑, 最緊要的是我怕魚腥味的我也不覺腥
軟殼蟹手卷 (HKD38), 紫菜爽脆, 軟殼蟹炸得香脆之餘也沒有食出多餘炸粉槳, 真材實 ‘炸’ (我最怕吃了成口粉漿似炸物了..) 配料有青瓜絲, 蟹柳, 牛油果片, 層次豐富鮮甜
石鍋鮮茄湯安格斯牛肉烏冬(HKD88), 上桌的時候熱騰騰的呢, 最適合現在咁凍的天仔吃. 烏冬非常煙靭彈牙, 而蕃茄味不重, 安格斯牛肉也非常有口感.
菠蘿串燒(HKD38), 這甜品真的原汁原味, 面層燒得香口, 而內裏的菠蘿依然保持其多汁多水, 非常香甜, 一咬成口都係鮮甜的菠蘿汁, 這個也來自沖繩的菠蘿真的是名不虛傳呢~
2016-01-13
  • 沖繩島人參