2016-01-11 900 瀏覽
星期六同朋友行開旺角行到夜係時候找餐廳醫肚途經一間居酒屋,聽聞不錯,2人便入內晚膳入到去店員十分好客並向我地介紹一些刺身刺身好新鮮,擺放得好靚不如睇下我地食左咩個人幾喜愛呢款前菜雜錦漬物HKD48牛蒡,蘿蔔,山藥咬落口好爽脆,有鹹有酸十分醒胃份量少少剛剛好壽司火焰左囗魚邊HKD38/火焰三文魚HKD35兩款都十分滑溜,好香火焰氣味特別係左口魚邊入口即溶漁市場刺身拼盤HKD568當日特價HKD284當然必點,亦係當晚最愛各款刺身好新鮮,特別魚刺身好肥美有幾款刺身我更係第一次食:赤小鯛,金目鯛,池魚而最特別係北海道活北寄貝,新鮮到不得了平常吃到都係熟既,而呢款係活生生,鮮甜味十足石鍋溫泉玉子芝士豬軟骨飯HKD88十分抵食,大大鍋,材料豐富味道好香濃但唔膩味道適中,唔會鹹飯亦有口感,連同溫泉玉子同吃,感覺像滑蛋飯豬軟骨亦好入味易咬清酒煮日本大蜆HKD68清酒味唔會過濃好香,清酒完全滲透大蜆肉里面不過略嫌蜆肉有點韌沖繩豬手HKD68豬手好香好入味肉質夠嫩滑易咬肉汁完全滲入豬手自家製櫻蝦蟹肉玉子燒HKD50自家制有別於出面食既中層係櫻蝦蟹肉整個玉子燒好香甜,滑嘟嘟配上醬油同吃,味道更鮮菠蘿串燒H
星期六同朋友行開旺角

行到夜係時候找餐廳醫肚

途經一間居酒屋,聽聞不錯,2人便入內晚膳
入到去店員十分好客

並向我地介紹一些刺身

刺身好新鮮,擺放得好靚

不如睇下我地食左咩
個人幾喜愛呢款前菜

雜錦漬物HKD48

牛蒡,蘿蔔,山藥

咬落口好爽脆,有鹹有酸

十分醒胃

份量少少剛剛好
壽司

火焰左囗魚邊HKD38/火焰三文魚HKD35

兩款都十分滑溜,好香火焰氣味

特別係左口魚邊入口即溶
漁市場刺身拼盤HKD568

當日特價HKD284

當然必點,亦係當晚最愛

各款刺身好新鮮,特別魚刺身好肥美

有幾款刺身我更係第一次食:赤小鯛,金目鯛,池魚

而最特別係北海道活北寄貝,新鮮到不得了

平常吃到都係熟既,而呢款係活生生,鮮甜味十足
石鍋溫泉玉子芝士豬軟骨飯HKD88

十分抵食,大大鍋,材料豐富

味道好香濃但唔膩

味道適中,唔會鹹

飯亦有口感,連同溫泉玉子同吃,感覺像滑蛋飯

豬軟骨亦好入味易咬
清酒煮日本大蜆HKD68

清酒味唔會過濃

好香,清酒完全滲透大蜆肉里面

不過略嫌蜆肉有點韌
沖繩豬手HKD68

豬手好香好入味

肉質夠嫩滑易咬

肉汁完全滲入豬手
自家製櫻蝦蟹肉玉子燒HKD50

自家制有別於出面食既

中層係櫻蝦蟹肉

整個玉子燒好香甜,滑嘟嘟

配上醬油同吃,味道更鮮
菠蘿串燒HKD38

好香燒香味

菠蘿夠juice又清甜

而且皮亦切掉

食都方便

好想又多來一碟

下次再來必定要點刺身拼盤及菠蘿串燒

新鮮,清甜,鮮味十足~

2016-01-09
  • 菠蘿串燒
  • 刺身拼盤
2016-01-10 803 瀏覽
與朋友在煩惱是日晚餐, 經過鳴門魚市場,留意到刺身半價, 朋友就提議試試,我倆也走進了餐廳。 才六點多,餐廳已有幾枱食客, 剛坐下,侍應生不忘介紹刺身優惠和主打食物,態度親切。 我們某程度上也是「跟風」,參考侍應生的建議和其他食客的「柯打」。 火焰左口魚壽司 $35/2件 刺身比飯還要大, 一放入口就即時換來入口即融的口感, 這真的是第一次呢! 最神奇之處是刺身口感是像熟壽司,完全沒有腥味。 火焰三文魚壽司 $38/2件 火焰下的三文魚肥美,同樣是入口即化! 色澤鮮美,底下有甜醬汁,味道剛剛好。 點了沖繩食品系列的島人參 $48/客餐廳說這是來自沖繩島的蘿蔔, 因形狀好似人參般,所以得此美名。 因是冷盤,入口口感冰凍,爽口又有益,蘸點沙律醬更清新。 難得來到「漁市場」,當然不可錯過刺身! 漁市場刺身拼盤 半價 $269 每日供應的刺身都是不同,但保證新鮮。是日有較血鯛細的赤小鯛、金目鯛、北寄貝、池魚皇,還有最難以遺忘的三文魚刺身。 平時見到北寄貝是紅色(熟),相比下,北寄貝刺身更顯鮮甜。 有海草襯托的深海池魚皇超新鮮,肉質爽脆。 三文魚紋路清晰,肉質鮮甜肥美,啖啖肉!Oshi! 蘸附上
與朋友在煩惱是日晚餐, 經過鳴門魚市場,
留意到刺身半價, 朋友就提議試試,我倆也走進了餐廳。
才六點多,餐廳已有幾枱食客,
剛坐下,侍應生不忘介紹刺身優惠和主打食物,態度親切。
火焰左口魚壽司 $35/2件
最神奇之處是刺身口感是像熟壽司,完全沒有腥味。

火焰三文魚壽司 $38/2件
火焰下的三文魚肥美,同樣是入口即化!
色澤鮮美,底下有甜醬汁,味道剛剛好。
點了沖繩食品系列的島人參 $48/客
餐廳說這是來自沖繩島的蘿蔔,
因形狀好似人參般,所以得此美名。
因是冷盤,入口口感冰凍,爽口又有益,蘸點沙律醬更清新。
難得來到「漁市場」,當然不可錯過刺身
漁市場刺身拼盤 半價 $269
每日供應的刺身都是不同,但保證新鮮。
是日有較血鯛細的赤小鯛、金目鯛、北寄貝、池魚皇,
還有最難以遺忘的三文魚刺身
平時見到北寄貝是紅色(熟),相比下,北寄貝刺身更顯鮮甜。
有海草襯托的深海池魚皇超新鮮,肉質爽脆。
三文魚紋路清晰,肉質鮮甜肥美,啖啖肉!Oshi!
蘸附上的酸汁 或者Wasabi混醬汁令味道更濃郁。

鹽燒三文魚頭 $55
魚頭大大件,魚肉滑嫩肥美,燒到香噴噴。
自家製櫻蝦蟹肉玉子燒 $50
層層玉子內有新鮮櫻花蝦和蟹柳的配襯,燒到微醺,口感更豐富。
沖繩豬手 $68
這是來自日本沖繩,
聽到介紹原來是用黃糖、蔗糖、栗米等植物飼料飼養,可保持肉質的鮮嫩水準。
另外,豬手的醬汁是採用店自家調配的Secret sauce,再用燒槍燒香豬手,別有一番風味。
石鍋蕃茄湯豬軟骨讚歧烏冬 $88
蕃茄湯底用鮮茄餚製而成,所以啖啖都好惹味濃郁, 超滋味!
烏冬又夠煙韌彈牙,有嚼勁又滑嘟嘟,有點像吃緊條條軟年糕般。
正在慢慢品嚐魚頭和豬手,又和朋友聊天。
想不到擺放了一陣子,個烏冬都保持到熱騰騰。
(足以證明石鍋溫度超高,要小心!)

菠蘿串燒 $38
在表面輕輕塗上袐汁,再燒至微香微醺,
食落好甜但不酸的鮮菠蘿!
口腔還有陣陣椰香,完全無渣,這個可以當作飯後甜品呢。
最最令我覺得貼心的是:去左菠蘿皮,細細件,所以吃得好方便。
餐廳當晚幾乎是滿座, 侍應生都有頻頻加水和自動追單,
感覺上食得挺舒服的~ 下次會與朋友再來食刺身
  • 沖繩豬手
  • 石鍋蕃茄湯豬軟骨讚歧烏冬
  • 菠蘿串燒
2016-01-05 460 瀏覽
去完沖繩返黎,極度懷念當地美食呵!是日朋友介紹旺角區一間居酒屋。入到去已經有濃濃的日本風氣,簡約的設計令人感覺到在日本琉球一樣似的。首先我們看了一個套餐,但朋友們想叫不同食物SAHRE決定散叫。看到原來2016年有新優惠呵@@[刺身)有半價優惠,星期六日都有]],咁咪即係一至日都有,抵wo!我們立即叫了一個極大刺身享受一下。刺身未到之前,點了四款前菜食先。自家制櫻蝦蟹肉玉子燒,玉子滑流內含櫻花蝦味道幾特別。鱆紅魚和風沙律,沙律醬汁酸酸甜甜超醒胃,鱆紅魚夠嫩滑。沖繩花生豆腐,質感極似芝士一樣。夾入花生既甜味好特別,能夠將滑流的豆腐製作成貌似芝士一樣,真的不錯,大家必定要一試呵。枝豆相比平時的枝豆帶點鹹味令人胃口大開。這個沖繩好特別既腐乳,入口好濃酒精味。但經過經理講解這是發酵味,腐乳係完全冇酒精@@大家都覺得超特別,不過不是個個都懂得欣賞它。極度喜愛這個刺身,有粒貝平時比較少食的食品。粒貝好爽口,而且令人想再追加的感覺。甜蝦超甜味,不會有太多雪藏味道。肥美的三文魚,脂肪分明而且厚切美味。伊佐木淡粉紅色,煙韌又滋味。鳴門壽司拼盤:有以為是吞拿魚卷原來是拖羅卷入面拖羅啖啖肉,超滿足。三文魚腩
首先我們看了一個套餐,但朋友們想叫不同食物SAHRE決定散叫。看到原來2016年有新優惠呵@@[[所有清酒同部份食物(刺身)有半價優惠,星期六日都有]],咁咪即係一至日都有,抵wo!我們立即叫了一個極大刺身享受一下。刺身未到之前,點了四款前菜食先。
自家制櫻蝦蟹肉玉子燒,玉子滑流內含櫻花蝦味道幾特別。
鱆紅魚和風沙律,沙律醬汁酸酸甜甜超醒胃,鱆紅魚夠嫩滑。
枝豆相比平時的枝豆帶點鹹味令人胃口大開。
鳴門壽司拼盤:有以為是吞拿魚卷原來是拖羅卷入面拖羅啖啖肉,超滿足。三文魚腩壽司是我的最愛,入口即溶好好味呀!每款壽司相比平時食的壽司與眾不同,用料上乘而且夠特別。能夠與朋友一起分享真不錯。
清酒煮日本大蜆,清酒味不算太多。蜆肉大大粒,超級鮮甜。
沖繩黑豚餃子,餃子皮比較厚身但味道金黃香脆。內含沖繩的豚肉,真的沒有那麼多的脂肪!
沖繩水雲天婦羅,經理說原粒由日本沖繩運到,水雲是海藻類植物對人體非常健康。炸到金黃色的水雲,入口超特別。
明太子雞翼,未食之前已經見到超飽滿的外身。雞翼起了骨,每一啖都沖著雪魚的味道。
鹽燒三文魚頭,三文魚極度嫩滑。而且三文魚好香口。
石鍋博多湯豬軟骨烏冬我的最愛,湯底超濃郁而且就算有豬軟骨都不會帶點油。這點是很少日本餐廳能夠做到,豬軟骨又多又軟。烏冬也是滑流,定必是日本出產的。
最好來到一Round串燒作結,串燒燒得香口惹味,牛舌及牛肋都有香口而且不太鹹。番薯淋軟綿綿,細細粒好易入口,番薯味道同上面灑既鹽都好配合。巨峰乳酸梳打大大杯,酸酸地甜甜地可以中和返串燒既肥膩。而另一杯是柚子蜜適合冬天女士們飲用。

題外話/補充資料: 1月底刺身、清酒及部分食物都有半價優惠,但只有逢星期一至五。
2016-01-02
  • 石鍋博多湯豬軟骨烏冬
  • 沖繩水雲天婦羅
  • 枝豆
  • 粒貝
前幾天見到鳴門有張半價燈箱,所以今日見一年最後一日當然要去食下佢,順便用張會員咭。入到去大約有一半人坐左係度,我地坐係門口四人桌上,待應比餐牌和茶我地。我地因為見到刺身半價當然要試加叫其他野食。最後結帳每人$400飲飽食醉咁離開!~ 因為用左會員咭關係仲有打個9折,下年年度再買返張,食幾餐都抵返晒,有現金券同優惠野食券!~遲點仲會有不同種類的蟹食添。勁期待!~這裡叫魚市場原來魚方面都比其他店多不同少有的魚類,一條條魚超新鮮日本空運返黎。櫻花蝦蟹肉玉子燒$50:一切原來入面有條大蟹肉加上食落口好有櫻花蝦味道十分討好。份量都吾少,怪不知推介。沖繩花生豆腐$38:好脹呼呼的豆腐,拿起上黎超黏口同好香豆腐味,少有咁口感的豆腐。而且每日都有一張更新的白紙等客人知道有咩新鮮日本空運到港的魚類。富久娘 加 白桃味果汁酒(半價):同男人去食好野當然不少得酒類,清酒男人覺得淡左少少,而果汁酒味道香好適合女仔飲。刺身(半價):池魚,活赤貝,甜蝦,油甘魚,大王尤魚,太刀魚有6款吾同刺身,睇落十分新鮮好香甜,最愛吃大王尤魚,夠黏身之餘又好香尤魚味,活赤貝好脆,油甘魚一咬落去堅香油滲出黎。壽司:三文魚腩壽司($

遲點仲會有不同種類的蟹食添。勁期待!~
壽司:三文魚腩壽司($35)好厚肉好香三文魚油味,壽司吾硬又有少少醋味,火焰左口魚邊壽司($38)左口魚堅多油但吾會覺得貳。
芥辣八爪魚$48:普通味道,但芥辣味吾夠多。
檸汁炸雞槌$48:沒想到咁好味,少少檸汁味雞槌夠嫩滑。
沖澠褔丸黑豚腸$68:食落去好有豬肉香味,但分量偏少得3條。
鹽燒三文魚頭$55:好大個燒左超香,三文魚頭份量多同多肉。
沖澠豬手$68:面有少少脆身同醬汁好香,豬手好多骨膠原味道幾特別。
燒海鰻乾$78:好乾身但好有海鰻味,男人都忍吾住叫左個啤酒添。
牛肉稻庭烏冬$88:烏冬夠滑身同有口感,牛肉份量多同有牛肉味,但湯底偏甜。
2015-12-30
2015-12-30 473 瀏覽
平安夜,完全沒有氣氛,沒有甜蜜,跟普通的一個工作天沒有分別。其實只是我倆的第二個平安夜,究竟是經濟不景,消費意欲降低,還是我們老了,把慶祝看成年輕人的玩意?不想吃聖誕餐,更不想被趁機加價。西餐應該難逃一劫,高級餐廳想必也不能倖免,於是選了普通的日本菜,而且位置方便又不太擠擁,最適合想早早回家,避開人群的我。曾經過荔枝角的鳴門,午餐抵食,還以為是低價日本菜。旺角店整齊企理,正正常常。向著已入座的男友走去,眼角忽然見到不同品種的魚,放在冰粒上,供客人挑選。頓時想起吃沖繩菜的宴。對鳴門的印象𣊬即升了幾級,對晚餐亦充滿期待。手繪的杯十分精緻,又配合氣氛。島人蔘店員介紹,日本新鮮直送的島人蔘,外形似人蔘,其實是蘿蔔。瘦長的島人蔘,拿上手頗輕,表面深黃似人蔘,手感紋理像蘿蔔,確是特別。切成幼條,插在冰碎里上枱,好看又高級。爽硬的口感,像沾砂糖吃的青芒果。跟紅蘿蔔差不多,並不是多汁的品種,卻十分清新。味很淡,可配沙律醬調味,我卻獨愛它的清。沖繩腐乳餐牌上有各樣沖繩特色菜,少不了花生豆腐,還有第一次見的腐乳。中式腐乳吃得多,沖繩腐乳卻聞所未聞。店員說未必人人喜歡,發酵出濃郁的酒香,實際上完全沒有酒精。

手繪的杯十分精緻,又配合氣氛。
島人蔘

沖繩腐乳
餐牌上有各樣沖繩特色菜,少不了花生豆腐,還有第一次見的腐乳。中式腐乳吃得多,沖繩腐乳卻聞所未聞。店員說未必人人喜歡,發酵出濃郁的酒香,實際上完全沒有酒精。好奇得放棄了一向喜歡的花生豆腐。
通常佐酒的沖繩腐乳,沒有中式腐乳的咸,更加軟滑,更易入口。果然散發著超濃的酒味,像烈酒,卻是柔和的烈酒。碰巧清酒有半價優惠,點個熱清酒試試無妨。一口腐乳,一口清酒;一個入口濃烈而欠餘韻,一個入口清淡而後勁強。味道就是如此,截然不同,又互相襯托。
自家製櫻蝦蟹肉玉子燒

跟一般的玉子不同,完全沒有甜味,反而是味醂淡淡的清甜。蛋香突出,尤其喜歡它的濕度。櫻花蝦的咸鮮,輕輕地為玉子調味,加上蟹柳,味道和口感都更加豐富。蘿蔔蓉天然的清甜多汁,十分清新。
漁市場刺身拼盤
豐富的拼盤,賣相贏盡掌聲。
池魚叫人一試難忘。入口滑溜,咬下去卻是意想不到的爽口。明明覺得清甜不膩,但又嚐到油脂的香。矛盾的驚喜,如何不愛?
四大塊加拿大海膽,肥美、鮮甜、多汁。包在紫菜裡,咬破紫菜後,爆出鮮甜的海膽汁,正。
大大隻蝦,又滑又黏的肉,很爽,非常鮮,非常甜。蝦身如此好吃,大大的蝦頭竟然沒有膏,有點可惜。
赤貝清甜但未夠爽,薄切的黑睦有淡淡的魚香,但偏淡的品種,被肥美的搶去風頭,未能得到垂青。三文魚雖厚切,但看到白色的紋偏窄偏少,肉質軟嫩夠滑,但不夠香。
壽司拼盤
九件的壽司拼盤排得漂亮,每款都很新鮮。
左口魚有炙燒的香,入口即融,一股肥膩的油香,滲入壽司飯中,回味無窮。三文魚籽下得慷慨,當所有魚籽一起爆開,那汁足以把整件飯浸濕。少少咸,但很鮮。
吞拿魚腩小卷雖小,但飯跟魚腩的比例剛好,味道口感平衡。壽司飯醋香剛好,不算實,但未去到入口散開,粒粒分明的層次。
沖繩水雲天婦羅
水雲總是當冷盤,熱吃還是頭一回。炸成一粒粒的天婦羅,放在竹籃上,很可愛。外層撒了鹽調味,咸得恰到好處,惹味。炸過的水雲,看到吃不到,主要吃到麵粉和炸粉,一軟一脆。還是配醋吃的新鮮水雲較清新開胃。
清酒煮日本大蜆
稱作大蜆,絕無欺埸,而且份量不少。清湯是少有的重味,吃到明顯的酒香。大蜆鮮嫩,滑入口裡,肥美清甜。唯有夠大夠肥,才有這咬下去會流出汁的效果。
沖繩福丸黑豚腸
來自沖繩的黑豚腸,店員說是用只吃黑糖的豬製成,此豬好比和牛在牛肉裡的等級,難道就是當年老爸吃個不停的aguu豬?
別看它幼幼的,其實深藏不露。皮脆肉香,煎得香口,滲出的油脂更加惹味。沙律用小小的竹籃,細微位都做得精緻。
鹽燒三文魚鯺
皮夠薄脆,撒上鹽燒,咸味吊出鮮味。老爸常說,魚鯺是魚活動最多的部位,最好吃。這個三文魚鯺,肉極嫩滑,濕潤無比,毫不油膩,但滿口魚油香。
菠蘿串燒
最後以菠蘿串燒作甜品,為這頓晚飯畫上句號。店員說,遇到沖繩菠蘿當造,他們會選用沖繩直送的菠蘿,最近還推出了桃味菠蘿。當年遊沖繩,正是在菠蘿園,吃盡最清甜最多汁的菠蘿,令人回味。

燒菠蘿,燒乾的表面可以見到微微焦黑,帶淡淡的炭香。咬開卻十分多汁,清甜的菠蘿香,是最健康的甜品
本打算吃碗拉麵,平平淡淡渡過我倆的第二個平安夜,沒想到晚餐竟是如此豐富。是我少看了餐廳的實力,低估了它的質素。餐牌的多元化,食材的新鮮,店員的服務,都帶來驚喜。店員詳細地介紹每道菜。兩旁的食客,一枱點了原條鮮魚作刺身,一枱點了天婦羅和烏冬,各都得到店員細心有禮的照料。有次碰巧抬頭,見到女店員放下火鍋時,臉上從心而發的笑容,她從食客的喜悅得到滿足,食客亦因她的服務留下更佳的用餐體驗,把劉德華的待客之道發揮得淋漓盡致。

亂選餐廳,但求方便又抵食,沒想到最後竟是個吃得肚撐的美味日式聖誕大餐。趁著刺身和酒有半價優惠,而且近近地,可以考慮一月再來。
2015-12-27
  • 漁市場刺身拼盤
  • 清酒煮日本大蜆
2015-12-30 436 瀏覽
聖誕節同一大班朋友出去食大餐,大家都想食日本野,見度度都full booking 點知鳴門咁啱有位,所以喺度食左我地既聖誕大餐。 鳴門裝修格局同一般居酒屋差唔多,入面好舒服,靜靜地好啱傾計,比較特別既係佢收銀機旁放左好多大大條既日本魚同扇貝睇下個menu..價錢都好親民,有d套餐都幾抵食下,不過朋友想試新野,所以冇叫飯既套餐。喺一月尾之前,清酒同部份食物(刺身)有半價優惠,星期六日都有,幾吸引wor 鱆紅魚和風沙律鱆紅魚軟滑,沙律汁係類似泰式沙律既味道,酸酸辣辣很醒胃,係一道好開胃既前菜。 沖繩花生豆腐係我食過最特別既一款豆腐,平時d豆腐一篤就會裂開,但呢種沖繩豆腐好似芝士咁,可以拉絲,入口綿綿口感都好似芝士,夾雜住花生既甜味好特別,有d似食緊甜品。自家制櫻蝦蟹肉玉子燒玉子燒中間有一隻隻櫻花蝦,蛋既甜味同櫻花蝦味道配合得好好,玉子亦燒得很滑。枝豆呢度枝豆好好食,因為出面唔係間間都整得好味,呢度整得咸咸地,入面粒豆唔會淋身好有口感。沖繩腐乳又係一種好特別既食品,入口冇腐乳味,竟然係好濃酒精味,店員話呢種係發酵味,食品係完全冇酒精,大家都覺得好神奇,不過呢種味道唔係人人都啱,

沖繩花生豆腐,自家制櫻蝦蟹肉玉子燒,枝豆,沖繩腐乳,

自家制櫻蝦蟹肉玉子燒

枝豆

沖繩腐乳

又係一種好特別既食品,入口冇腐乳味,竟然係好濃酒精味,店員話呢種係發酵味,食品係完全冇酒精,大家都覺得好神奇,不過呢種味道唔係人人都啱,我自己唔飲酒所以麻麻地呢個味道。
刺身併盤

刺身併盤內有粒貝,伊佐木,油甘魚腩,三文魚同甜蝦。

除左壽司豉油外,另配有酸汁可以點白魚。

粒貝好爽口,香甜好滋味。伊佐木有好多片,淡粉紅色,入口少許煙韌,淡淡既魚味帶點鮮甜。三文魚厚切好新鮮,入口即溶,富有魚香味,油甘魚油脂分佈均勻,好肥美,甜蝦好大隻creamy

刺身真的超鑽,可以比滿分👍🏻

鳴門壽司拼盤

又係另一個好吸引既主菜,壽司採用左非一般既魚,我自己就試左拖羅卷,牡丹蝦,池魚王同金目鯛,

拖羅卷入面拖羅啖啖肉,好夠味,牡丹蝦好大隻,肉質黏黏好新鮮,最令我難忘係金目鯛,因為係第一次食呢種眼仔大大既魚,味道除左鮮之外仲好特別,富有魚香味。
煎沖繩黑豚餃子

煎沖繩黑豚餃子

餃子係來自沖繩,原汁原味,外層煎得金黃香脆,餃子皮比較厚,如果薄d應該會好食d。

沖繩水雲天婦羅

我地叫佢水雲小丸子,水雲係一種沖繩既植物,樣貌好似海草,同小丸子一齊炸,黑色一粒粒都幾特別,入口香脆可口,外脆內軟。

清酒煮日本大蜆

叫得大蜆真係大大粒,食到有鮮味,清酒酒味不算好濃,好易入口,同蜆肉汁混合變左甜甜地既湯。

石鍋博多湯豬軟骨烏冬

一上枱都仲係滾住熱辣辣,烏冬煮得夠彈牙,入口滑溜,豬軟骨份量好多,好juicy
明太子雞翼串燒,美國牛肋筋串燒,美國牛舌串燒

明太子雞翼串燒

明太子包喺無骨雞翼入面,一咬落去,好多雪魚魚春流出,辣辣地好惹味。

美國牛肋筋串燒,美國牛舌串燒

串燒燒得香口惹味,牛舌有咬口,味道偏咸了一點,牛肋筋帶少許肥膏,好香口,牛味濃郁。

日本磯燒番薯串燒

第一次食細細粒番薯,燒得啱啱好,番薯淋身入口軟綿綿,細細粒好易入口,番薯味道同上面灑既鹽都好配合。

鹽燒三文魚頭

三文魚頭比手掌還要大,魚肉質嫩滑,三文魚香好出。
巨峰乳酸梳打

我唔飲酒,所以揀左飲品巨峰乳酸梳打,幾好飲,酸酸地甜甜地,中和返串燒既肥膩。

店員好熱心推介我地應該食d乜,每樣食品都有同我地講解下,食品大部分都新鮮沖繩運黎,叫既食物都好特別,今個聖誕餐真係好滿足。
2015-12-29
明太子雞翼串燒,美國牛肋筋串燒,美國牛舌串燒
巨峰乳酸梳打
  • 沖繩花生豆腐
2015-12-28 280 瀏覽
今日同朋友本身想食老點點心, 但冇位, 跟住去食側邊呢間日本野, 鳴門, 好似有好多分店, 但未食過而有位,於是就入去試下, 食店係一間細細既日本餐廳, 以木枱木櫈為主, 側邊會有SHOW一條條新鮮魚既雪箱, 方便客人點黎做刺身。 牆身亦會有吾同食物既MENU, 仲有唔同魚品種既簡介, 都幾得意我地點野食前點左兩杯野飲, 柚子蜜 落左新鮮柚子, 唔錯, 巨琒梳打, 梳打夠氣, 巨琒夠提子味, 好味跟住我地點左凍野食先, 有十分特別既沖繩蘿白切成片 由於個樣好似人參, 所以叫做島人參, 十分爽口, 似清清地既本地甘筍甘, 另外仲有活既北寄貝 , 所以係青色而唔係紅色, 口感爽口而且月好重海鮮海水味, 正!之後黎左三件海膽壽司, 海膽十分新鮮而且CREAMY , 有少少甘味,密度比較高, 用黎做軍艦好好味, 左口魚壽司, 用左口魚既魚邊火炎燒過, 濃郁既魚脂肪溶左少少滲入去壽司飯入面再加埋壽司醬汁, 十分軟綿可口油甘魚刺身好厚身咬落啖啖肉, 拖羅劍魚刺身, 出面嗰部分入口即溶刺身, 而入面有少少肌肉既質感, 唔錯, 甜蝦刺身 新鮮 可以食埋蝦頭, 而三文魚亦都係正常質素, 熟食方面有汁燒魷
我地點野食前點左兩杯野飲,
熟食方面有汁燒魷魚筒, 超好味, D汁咸度適中, 魷魚新鮮彈牙 必點之一
芝士年糕, 年糕粉薄上面有少少芝士粉, 入面既芝士有少少流心軟身, 濃郁芝士味得黎又不太膩.
燒澳州羊鞍, 靚野黎, 羊肉脂肪同肉佔37 之比, 脂肪燒到有少少溶滲落本身既肉, 肉又不會太硬, 軟硬適中, 配以調味粉, 中和番少少既羊SO 味, 口感一流
玉子燒 玉子燒厚身燒成一舊大長方形 蛋既密度偏高有厚感入面有自制既蟹柳增加甜味, 再加上乾身既櫻花蝦令到玉子不會太單調增加口感, 唔錯.!
石鍋博多湯豬軟骨烏冬 以石鍋原鍋上保持原汁原味, 湯低有好香豬骨味, 上面有鳴門卷, 菜, 同咪幾舊豬軟骨, 軟骨, 十分有口感而且醃得十分入味, 連埋軟熟彈牙既烏冬食十分MATCH
最後黎個燒菠蘿, 菠蘿夠新鮮, 燒得剛好, 所以肉汁鎖住左喺入面, 咬落好JUICY!
整體而言 食物質素特別而且高, 價錢唔平, 但如果以食靚料黎計又唔算太貴, 若嫌貴, MENU都有其它選擇, 睇自已喜好, 值得再試!

2015-12-27
2015-12-27 282 瀏覽
聖誕老婆帶我食好東西.去左聞名已久的鳴門居酒屋(當然也因為我是火影FANS)在麥花臣附近的鳴門居酒屋,一直以較高檔的日本料理吸引顧客.今次就趁聖誕假期去試一下入口放了即日新鮮運到的海鮮結識了非常好客的經理TEDDY,經推介選了最近從沖繩空運過來的幾款小食沖繩花生豆腐帶花生味道(不是內有花生),口感煙韌,好像吃花生醬味的年糕名叫島人參,未切時真的很像人參,但其實屬於蘿蔔的一種,爽脆,可伴沙津醬,味道帶微澀非常香口,肉汁超多.剛燒起一啖咬入,熱辣辣的肉汁在口內爆發,太享受今天的主角,刺身拚盆,有真鯛,金目鯛,三文魚.另有帆立具和粒貝,上碟時有一種好像泰式甜酸醬供選擇三文魚肌脂肥厚,香味豐富,花紋也算漂漂亮.特別是刀工.紅鯛魚連皮厚切,邊口非常工整.食材又夠新鮮,只是看那充滿彈性的魚肉已是享受.燒芝士帆立貝和鹽燒魚鰭...相當香口.特別帆立貝有很香的芝士味,但又不失爽口的鮮味,連汁都可飲哂火焰左口魚壽司海膽壽司,軟嫩甜美,頗有大海的味道清酒煮日本大蜆,酒味不算濃,蜆肉夠鮮總括來說以那麼多新鮮空運食材,雖然埋單過千元,但的確物有所值

入口放了即日新鮮運到的海鮮

島人參
福丸燒黑豚腸
刺身拚盆
鹽燒三文魚鰭
火焰左口魚壽司
火焰左口魚壽司
海膽壽司
海膽壽司,軟嫩甜美,頗有大海的味道
清酒煮日本大蜆
清酒煮日本大蜆,酒味不算濃,蜆肉夠鮮

福丸燒黑豚腸
刺身拚盆
鹽燒三文魚鰭
  • 花生豆腐
  • 黑豚肉腸
2015-12-27 176 瀏覽
男友節日帶我來吃好東西果然是非常棒,在此分享給大家喔!這裡是很典型的日本居酒屋裝潢這裡面積較少,也有點逼狹,很快便坐滿食客。有很多款式新穎有趣的食材這陣子的是來自沖繩的特色食品喔~沖繩花生豆腐 $38 沖繩特產,在香港很罕見面頭淋上醬油膏,用作頭盤的確不錯!看,能夾得起的喔!味道及質感也點像花生糯米池軟綿煙韌,在尾段帶出淡淡的豆腐味 島人參 $48從前,爸爸會把小蘿蔔在雪櫃中自己就會偷偷拿來吃,當作甜脆零嘴相信是被卡通人物賓尼兔影響。想不到,今天能找回這種感覺!吃下去很清脆爽口帶點甜甜的,是很清新的生蘿蔔點沙律醬會增添風味,是會令人上癮的健康小吃!同樣來自沖縄產物經理展示島人參的原身,與人參非常相像,亦很有益處!聽說入貨量不多,很快便會賣光光喔!漁市場刺身拼盤 $698自己超喜愛刺身所以來到這裡當然也要點上附上酸汁,點上後感覺有點泰式風味當然亦可點上原始的䜴油wasabi。三文魚:油份充足且鮮味,非常肥美喔~。活帆立貝:以爽鮮取勝,點上酸汁更添生動!   大大粒的活帆立貝,鮮味加倍。沾上檸檬汁,令鮮味極致提升!。粒貝:非常爽脆鮮甜,每一口均滲出濃厚鮮味!介紹了一些常見的刺身後,便要說說
男友節日帶我來吃好東西
果然是非常棒,在此分享給大家喔!
這裡是很典型的日本居酒屋裝潢
這裡面積較少,也有點逼狹,很快便坐滿食客。
有很多款式新穎有趣的食材
這陣子的是來自沖繩的特色食品喔~
沖繩花生豆腐 $38

沖繩特產,在香港很罕見
面頭淋上醬油膏,用作頭盤的確不錯!
看,能夾得起的喔!
味道及質感也點像花生糯米池
軟綿煙韌,在尾段帶出淡淡的豆腐味
島人參 $48

從前,爸爸會把小蘿蔔在雪櫃中
自己就會偷偷拿來吃,當作甜脆零嘴
相信是被卡通人物賓尼兔影響。
想不到,今天能找回這種感覺!

吃下去很清脆爽口
帶點甜甜的,是很清新的生蘿蔔
點沙律醬會增添風味,是會令人上癮的健康小吃!
同樣來自沖縄產物
經理展示島人參的原身,
與人參非常相像,亦很有益處!
聽說入貨量不多,很快便會賣光光喔!
漁市場刺身拼盤 $698

自己超喜愛刺身
所以來到這裡當然也要點上
附上酸汁,點上後感覺有點泰式風味
當然亦可點上原始的䜴油wasabi

。三文魚:油份充足且鮮味,非常肥美喔~

。活帆立貝:以爽鮮取勝,點上酸汁更添生動!
   大大粒的活帆立貝,鮮味加倍。沾上檸檬汁,令鮮味極致提升!

。粒貝:非常爽脆鮮甜,每一口均滲出濃厚鮮味!
介紹了一些常見的刺身後,
便要說說另一邊較獨特種類的咯!

。真鯛:原身很大條的真鯛,
   白色較厚身,帶點爽滑,餘蘊十足
   每一口均是肥美魚肉!
。金目鯛:魚味濃,滿口鮮味,肥美厚身
   入口油香魚香四射,滑嫩質感,超超超喜歡!
外面展示著金目鯛的真身
眼睛超大耶!
。竹籤魚(粒子):串著真身原條登場!
   幼幼的身軀與它的名字完全符合耶~
   刺身很透薄,質感相當嫩滑
   有種溶化在味蕾之上的感動~~
鹽燒三文魚鰭 $38

非常非常嫩滑,而外層燒得脆香
而不過於油膩,留有滿滿骨膠原
把所有魚肉吮盡,一滴不留!
火焰左口魚邊壽司(前) $38/件

原來左口魚刺身是如此嫩滑非常
一下子溶掉,留下的是魚的鮮香
連有燒燻了飯粒,散發一股飯香
海膽 $40/件

一股勁地把最愛的勁量海膽吸收
OMG,超鮮味滿足!以龜速嘴嚼
務求吸盡海膽的每一份精萃~
清酒煮日本大蜆 $68

自己喜歡吃蜆
更喜歡配以清酒煮法
我愛這清香配搭!
蜆肉相當肥美大粒,
一口連帶清香的清酒一併吸收
真的很喜歡這超級份量,淡淡肉!
燒芝士帆立貝 $78

很香的芝士味,滲進了肥美的貝肉中
又是口感相當豐富的一味,淡淡肉!
菠蘿串燒 $38

以燒菠蘿作最後甜點,在寒冷的冬日
帶來一絲甜蜜溫暖~菠蘿香氣直上雲霄
咬下菠蘿汁爆發,相當甜兼夾多汁!
整個熱度十足,真的好好味呀!
喝一口清茶,
很完美的晚膳!

2015-12-26 171 瀏覽
一行四人去食聖誕大餐,朋友都提議食日本野,但係兩個住香港,一個住九龍,一個住新界,地點都真係要就下,大家都讚成旺角夠方便。係旺角行完街夠晒累,近近地係波鞋附近有間居酒屋,大家一致讚成!居酒屋內日式格局,多眼地方擺有多條大既日本魚供客人選擇,非常吸睛。四個人都叫左幾多野食: 鱆紅魚和風沙律:味道特別,有d似泰式沙律既味道。味道酸酸地,配以鱆紅刺身,開胃又好食!沖繩花生豆腐:非常特別既一味菜。黏黏地,口感獨特,豆腐花既香味夾雜住花生香,好食。自家制櫻蝦蟹肉玉子燒:入口食到層層既蛋中間仲有蝦,非一般既玉子燒,加左蝦之後更有咬口。沖繩腐乳:口感似腐乳,味道夾雜住酒味。問問店員原來沒有酒,只是發酵出嚟既味道,不過佢咁獨特既味道就未必人人鐘意。 刺身有粒貝,伊佐木,油甘魚腩,三文魚,甜蝦。刺身非常新鮮 : 粒貝好爽口,三文魚即使厚切都唔會影響口感,一樣係入口即溶,刺身質素非常之高,絕對要試! 鳴門壽司拼盤:我就食左金目鯛,拖羅卷同海膽。食壽司拼盤比較少機會試金目鯛,今日一試,十分難忘!因為佢魚味獨特,味道討好,可惜一盤只有一件。拖羅卷雖然冇壽司咁大件,但係細件得嚟食落口都係滿口

四個人都叫左幾多野食:

鳴門壽司拼盤:我就食左金目鯛,拖羅卷同海膽。食壽司拼盤比較少機會試金目鯛,今日一試,十分難忘!因為佢魚味獨特,味道討好,可惜一盤只有一件。拖羅卷雖然冇壽司咁大件,但係細件得嚟食落口都係滿口拖羅味。海膽一向係我大愛,呢度既海膽壽司仲要大大塊海膽,真係好幸福!呢度既壽司質素同刺身一樣有番咁上下!

煎沖繩黑豚餃子,外層有少少硬身,入口多汁,不過不失。

明太子雞翼串燒:雞翼除左雞翼尖位其他冇骨,明太子味道出色,帶微辣,成個配搭得好好。

清酒煮日本大蜆,大蜆大隻爽口,清酒煮出嚟酒味唔會太濃。

水雲小丸子,外型特別。水雲似海草,可能小丸子炸得有d過火,有少少硬。

石鍋博多湯豬軟骨烏冬,烏冬好滑,湯底好少油,非常健康,烏冬係連石鍋煮,所以上枱時仲熱騰騰!

日本磯燒番薯串燒:番薯細細好得意,細既size唔會令人食兩啖就好飽,而且入口香甜。由於佢外層落左少少鹽,咸甜夾雜既味道十分特別!

食完呢個聖誕大餐,我地四個都覺得今個聖誕滿載而歸!
2015-11-20 182 瀏覽
夏日壽司定食拼冷手打烏冬 $568/10未諗到去邊食lunch? 想食日本菜但怕貴? 旺角有間居酒屋, 午市定食十分抵, 環境亦舒適!夏日壽司定食拼冷手打烏冬只是$56, 還配上沙律及味噌湯, 免加一!😮刺身質素絕不差, 味鮮無渣, 至少比爭鮮好很多, 飯亦掐得好, 不鬆不實, 酸酸的很開胃。烏冬亦不錯, 滑溜而非常煙韌! 沙律清新, 湯鮮而不過鹹, 都並非馬虎之作。
夏日壽司定食拼冷手打烏冬 $56
8/10

2015-11-06 233 瀏覽
坐車經過好多次, 從來未見過有人係門口等位,原先想去附近WOFT食, 不過因為太多人等位,所以就黎呢到試下門口無人等位, 入面亦無爆場, 坐左半場到,旺角少有食店係唔洗等, 就有位坐,抱住試一試既心態, 唔通真係難食到無人食?唔知係咪因為無咩生意, 餐廳做緊食$200送$100現金券可以下次再用,聽落幾抵食, 一行3人,叫左幾樣食物,炸一口黑豚配芝麻醬沙律個黑豚炸得過左火雜錦魚生飯,魚生好味, 不過唔知係咪海帶定紫菜有D腥味蟹籽沙律正常日本餐廳, 叫呢個無死, 唔會有差池蕃茄湯叉燒烏冬蕃茄湯好好味, 烏冬好彈牙刺身-三文魚, 三文魚腩, 帶子好新鮮呢串唔記得叫咩,好似蟹柳甘, 味道唔錯整體都幾好, 會再黎食,價錢合理, 但唔明點解會無咩人食
坐車經過好多次, 從來未見過有人係門口等位,
原先想去附近WOFT食, 不過因為太多人等位,
所以就黎呢到試下

門口無人等位, 入面亦無爆場, 坐左半場到,
旺角少有食店係唔洗等, 就有位坐,
抱住試一試既心態, 唔通真係難食到無人食?
聽落幾抵食, 一行3人,叫左幾樣食物,

炸一口黑豚配芝麻醬沙律
個黑豚炸得過左火
雜錦魚生飯,
魚生好味, 不過唔知係咪海帶定紫菜有D腥味
蟹籽沙律
正常日本餐廳, 叫呢個無死, 唔會有差池
蕃茄湯叉燒烏冬
蕃茄湯好好味, 烏冬好彈牙
刺身-三文魚, 三文魚腩, 帶子
好新鮮
呢串唔記得叫咩,
好似蟹柳甘, 味道唔錯
整體都幾好, 會再黎食,
價錢合理, 但唔明點解會無咩人食
題外話/補充資料: 建議石鍋烏冬可以用D紙包住個鍋邊, 以防唔小心掂到會起水卜
2015-11-03
  • 蕃茄湯烏冬
  • 刺身
2015-08-02 290 瀏覽
之前見過朋友喺呢度食魚生飯, POST張相睇落幾靚, 便約埋朋友一齊唻。午市套餐價錢唔貴, 除咗主食之外, 仲有一個沙律及一碗麵鼓湯。因為我唔食魚生, 所以叫咗個滑蛋豬扒飯食, 我們再加多一個蟹肉玉子燒。玉子中間卷住蟹柳, 蛋甜甜哋, 味道唔錯。至於魚生飯, 朋友話有一片魚生感覺唔係太新鮮, 其他的都可以。至於我嗰碗豬扒飯, 蛋用了汁煮, 味道不錯, 只嫌汁是少了一點, 但豬扒就有點出事, 豬扒沒有豬味, 而且還多了一點油「益」味, 雖然唔係濃, 但感覺得到。因為朋友極力推介呢間店, 又係佢請, 所以我冇出聲, 慢慢食完佢算了。
2015-07-01 505 瀏覽
下午超熱   太陽勁猛烈      求其搵間食 都冇帶咩期望入去 只係想嘆冷氣嗌左個壽司定食餐 同 吉列黑豚飯 驚喜地好食壽司鮮甜好味  冷烏冬都好正   好煙韌    吉列黑豚    好脆  又入味    😋😋      下次都可以再黎服務都幾好 環境好正   岩晒輕輕鬆鬆食個飯 又唔吵
下午超熱   太陽勁猛烈      求其搵間食

吉列黑豚滑蛋飯
冷烏冬
壽司定食
2015-06-24 507 瀏覽
星期五下晏放假, 去左旺角新開呢間鳴門, 咁岩又唔使排隊, 即刻有位, 午餐都幾多選擇, 同老婆一人叫左一個餐, 胡麻醬雞扒撈烏冬同滑蛋蟹柳帶子飯, 兩個味道都好好, 唔會因為lunch價錢平d就差左胡麻醬唔太咸同炭燒雞扒好乾身, 好香, 烏冬非常彈牙,美中不足係熱既, 如果唔係夏天食真係好正滑蛋蟹柳帶子飯就正常水準, 味道唔太咸,蛋夠滑同帶子入味, 都不錯食過其他鳴門都發覺呢間都算幾有heart, 下次去旺角食日本野但要唔想食放題都可以唸唸。。p.s見到魚生飯都唔貴, 下次試下先

p.s見到魚生飯都唔貴, 下次試下先