2011-05-19 28 瀏覽
同班FRIEND放工後, 諗住獎勵吓自己, 故即使有D唔舒服, 都照食日本嘢. 點知果然有驚喜. 食物除了好味, 更是感受到抵食. 單是個炸蠔, 我和朋友們已前後ORDER了2客, 簡直是超美味!
超大隻好味炸蠔
2011-05-15
超大隻好味炸蠔
2011-02-27 36 瀏覽
「開OT的日子要對自己好一點」,憑著如此的格言,我走進居酒屋裡邊。朋友說要再多一陣子才到,LUNCH HOUR時間緊逼,我吃在前頭,當然很沒義氣的先點了:打開MENU,很多不同的選擇,今天正好想吃刺身,就點一個壽司刺身拼烏冬,再加一個$5的日式蒸蛋(我的最愛)。東西漸漸到了,讓人一見傾心的壽司刺身拼盆,很多啊,而且件件肉質鮮美,工夫絕不馬虎,讚喔!小小碗的烏冬,除了那幾片烏冬稍為遜色之外,烏冬的質地也是一級棒,彈牙得黎又有少少黏質,喔頁!朋友姍姍來遲,看見如此畫面說:「咦,你叫埋我個份啊?」「冇啊,你自己睇MENU啦,呢D都係我架!」朋友的反應蒸蛋是一貫的水準,但加上沙律,壽司,刺身,烏冬,一個午餐吃得如此豪華,才六十多七十塊,實在太幸福!朋友叫咗個鯖魚定食(抱歉忙緊食野冇影相),鯖魚也是燒得恰到好處,好好味~荃新天地黎佢價錢一般,但水準真係超班,俾個GOOD你,繼續保持水準,下次再黎幫襯!
壽司刺身拼盆
烏冬
規模龐大的定食
朋友姍姍來遲,看見如此畫面說:「咦,你叫埋我個份啊?」
「冇啊,你自己睇MENU啦,呢D都係我架!」
朋友的反應

蒸蛋是一貫的水準,但加上沙律,壽司刺身,烏冬,一個午餐吃得如此豪華,才六十多七十塊,實在太幸福!

2011-02-19
規模龐大的定食
壽司刺身拼盆
烏冬
2011-02-26 9 瀏覽
新春放數天假期, 實在用不盡來拜年, 所以一家人相約當天在荃新天地看3D青蜂俠, 一早便在網上預訂戲票。開場時間8.20pm, 所以我們便早早6時到達找找吃。 知道這裡有一間鳴門聽說海產類比較好, 因為時間還早, 不用等待便被即時安排入座。 剌身真的比較新鮮! 很甜美! 而那個石頭窩蕃茄烏冬也有驚喜。

2011-02-05
2011-02-01 36 瀏覽
 原本我們是到另一日本餐廳進餐,但因該店已爆場,故和友人試試鳴門。 位於荃灣荃新天地的鳴門居酒屋 ,要走到這兒吃飯 ,我覺得不就腳,地鐵站下車後要走十五分鐘,是故商場餐廳頗冷清。是夜九時,我和友人一行三人要了壽司,刺身,鍋物和沙律,鍋物和沙律做的不合格。壽司份量少,比一般迴轉壽司更少,但味道鮮美,如蟹籽甜蝦沙律壽司,左口裙邊壽司和黑魚籽牡丹蝦壽司。這兒九時後的刺身有半價優惠,但每人限點一款,我們要了兩客三文魚刺身,一客吉列廣島蠔,三文魚刺身鮮美,催促了兩次才到的吉列廣島蠔是熱騰騰的,味道尚算滿意。個人認為壽司和刺身是店裏做的較好的,壽司和刺身賣相精緻。 日式炒飯不划算,普通一碗小小的蛋炒飯要三十五元! 我們想要海鮮鍋,但店員告知已售罄,唯有改選辣泡菜黑豚大蜆雜菜鍋,大蜆只有兩只,鍋內只有大量辣味湯底和雜菜,泡菜味道,不特別好吃。 那個松葉蟹肉蟹籽沙律,碗內都是青瓜和蟹柳絲,那來的松葉蟹肉?這又索價五十大元! 比較讓人高興的是居酒屋人少,環境靜,大家可暢談用膳。三人行也吃了近五百元,以此價錢我認為有更好選擇。

,一客吉列廣島蠔,三文魚刺身鮮美,催促了兩次才到的吉列廣島蠔是熱騰騰的,味道尚算滿意。個人認為壽司刺身是店裏做的較好的,壽司刺身賣相精緻。

日式炒飯不划算,普通一碗小小的蛋炒飯要三十五元!

壽司
2011-01-28
慶祝紀念
團年飯
2010-12-13 11 瀏覽
又係日本嘢~~好老實講,香港真係好多日本嘢... 拉麵、壽司、居酒屋... 以前被標籤為高級嘅日式食品,而家已經變得極平民化了.午飯時候,到了荃新天地,問問友人想食咩, 他沒意見,那我便選了鳴門~ 因食過好幾家,未試過鳴門,所以試一試.一到步,不用等.. 三個人坐在六位用的長枱,幾好.. hehe.. 看餐牌,有個午市石的烏冬餐,就試下啦... 叫咗個人氣の選嘅<石鍋蕃茄湯極上牛肉讚歧烏冬>...有沙律,有三文魚刺生,有杯嘢飲跟餐... 都幾好...友人們都叫咗刺生飯... 他們說ok 啦... 不過不失...我們烏冬呢... 個鍋勁熱,上枱時重滾的... 真係ok 喎... 但個賣相就一般啦..1:蕃茄湯: 好熱,好蕃茄... 滾到最後都唔會好濃,ok..2:極上牛肉: 唔知點極上,同一般肥牛差不多3:讚岐烏冬: 唔知係唔係我唔識,讚岐烏冬唔係應該纖細D咩? 不過都好食嘅...以後午飯有多個去處...
又係日本嘢~~

有沙律,有三文魚刺生,有杯嘢飲跟餐... 都幾好...
我們烏冬呢... 個鍋勁熱,
2:極上牛肉: 唔知點極上,同一般肥牛差不多

以後午飯有多個去處...
都幾豐富
想影滾湯,影唔到.
讚岐粗鳥冬?
2010-12-10
都幾豐富
想影滾湯,影唔到.
2010-12-09 27 瀏覽
因為有一張烏冬贈券,話價值$58,所以咁短期內再嚟幫襯鳴門一次,諗住唔好嘥張贈券丫嘛!荃新天地俾我嘅感覺係旺星期六、日,平日嚟都幾靜吓,由於依次志在用咗張贈券,所以只係平平哋食個晏,定食一般四、五十就有交易,貴啲嘅就七、八十,由於都有個免費烏冬,而太太又鍾意食燒銀雪魚,所以揀咗個貴嘅「汁燒銀雪魚定食」$78,再加埋個「溫泉玉子冷稻庭烏冬」$58,諗住都夠,點知……係唔太夠!汁燒銀雪魚定食個定食好快就到,包埋味噌湯、沙律、白飯同餐飲。味噌湯麵豉味頗濃,算係有個好開始;而沙律只係普通貨色,沙律菜、蕃茄粒配啲日本油醋;白飯,日本珍珠米,飯粒軟熟而帶少少粘糯,有米飯香,幾對胃口。講到主菜汁燒銀雪魚,睇賣相燒得甘香幾靚,食落魚油十足,肉質細嫩,但舊魚嘅尺碼真係有啲細,得一件,夾幾啖就食晒,送飯勉強夠。溫泉玉子冷稻庭烏冬個烏冬唔知點解等咗好耐,同老婆一齊食住個銀雪魚邊食邊等,有少少尷尬,因為差唔多個定食都食完,個烏冬都未到,搞到好似兩個人慳到要叫一個餐兩份食!結果,都係食完晒個定食,個烏冬先到,唉,估唔到仲要係咁細碗添,出乎意料之外,又係得幾啖咮咮聲食鬼完嘅份量,唔知佢正常嘅份量都係咁丫?定因為我

汁燒銀雪魚定食

溫泉玉子冷稻庭烏冬

個烏冬唔知點解等咗好耐,同老婆一齊食住個銀雪魚邊食邊等,有少少尷尬,因為差唔多個定食都食完,個烏冬都未到,搞到好似兩個人慳到要叫一個餐兩份食!結果,都係食完晒個定食,個烏冬先到,唉,估唔到仲要係咁細碗添,出乎意料之外,又係得幾啖咮咮聲食鬼完嘅份量,唔知佢正常嘅份量都係咁丫?定因為我哋係免費贈食先咁細?話雖如此,個烏冬確實幾有水準,表面滑溜非常,咬落帶啲煙韌有咬口,食到咮咮聲,配上冷麵汁,味道恰好無過鹹
,而溫泉蛋都好得,蛋黃盪吓盪吓半生熟咁,篤穿蛋汁湧流,蛋味又濃
。不過,若以$58個價心理總覺有啲貴,烏冬加蛋咋喎,如果識欣賞,你又會覺得值!食嘢就係咁,貴唔貴,同值唔值,係兩件事。

題外話,定食嘅餐飲熱柚子蜜,漏單,追完再追先有,所以,服務方面同出菜嘅時間有需要改善吓。本應依餐加埋一要$150,但個烏冬唔使錢,連加一都無收,只計個定食,實收$86!
2010-11-12 21 瀏覽
之前食過幾次午餐,都覺得幾抵食。今次特登去試下佢涸晚市得吾得。坐低後,發現冇咗D午市套餐,晚餐主要做二人套餐。價錢同食材成正比,貴D但高級D。我想多D吾同野,所以散叫。胡麻醬中華冷麵。味道吾錯,用料足。58元抵食12款推介壽司,我點咗三文魚(有醬個種)、左口魚裙邊、蟹棒。幾鮮味。泡菜啄肉煱。少少酸辣,不油。正燒飯團。一般,可以不叫。食完仲有抽獎,我勁好彩,抽到多謝惠顧,姐姐俾我抽多次,就抽到支清酒。PS:9:00pm後,剌身半價,可惜我吾太好,如果吾係一定試下。
我想多D吾同野,所以散叫。
胡麻醬中華冷麵。味道吾錯,用料足。58元抵食
泡菜啄肉煱。少少酸辣,不油。正
燒飯團。一般,可以不叫。
2010-11-11
2010-11-08 17 瀏覽
有朋自遠方來,當然要去大刷一餐!新界西區真係比較難搵好食嘅日本嘢,今次試下荃灣Citywalk嘅"鳴門"。我地一去到Service都唔錯,本來想食池魚刺身,但咁arm無貨,咁Waitress姐姐介紹左我地食佢話好正嘅秋刀魚刺身。咁大個仔都未試過,一於試下!秋刀魚刺身$148 (後炸魚骨+$20) - 一個字"鮮"!入口甘香無腥味,之後仲有好香嘅秋刀魚油香味擁上黎!Wasabe 都無用過! 大池魚刺身 $98 - 有D似油金魚+章紅魚,好新鮮,好滑。酸汁鯛魚白子 $9x - 滑豆腐一樣。waitress 介紹新貨到港,就順便試試。不過我自己覺得一般。12款特價壽司各一件 ($1xx) - Ok 啦,不過不失泡菜件豆腐鍋 ($78) - 細! 燒三文魚頭 $50山葵沙律醬冷烏冬 ($xx) - 又出奇地大份同好食喎!什錦天婦羅 $xx - 都 OK, 有6-7件!半價清酒 - ($200)埋單 3個人 $1050,會再黎!

12款特價壽司各一件 ($1xx) - Ok 啦,不過不失
泡菜件豆腐鍋 ($78) - 細!
燒三文魚頭 $50
山葵沙律醬冷烏冬 ($xx) - 又出奇地大份同好食喎!
什錦天婦羅 $xx - 都 OK, 有6-7件!
半價清酒 - ($200)
埋單 3個人 $1050,會再黎!

2010-11-07
  • 秋刀魚刺身
我同家人1:45pm到達,當日仲要星期日,以為都幾多人...點知我地1入去餐廳,得1千零1張桌係有客人only....明明鋪位都幾大,但估唔到係完全無客人可言..仲要對正個天橋入口的鋪位....... 我見waiter非常清閑就真...主菜menu的設計太過簡潔吧..完全一點兒色彩也沒有,只係A4紙上印住清清楚楚的食物中,英,日文 名稱+價錢.....即使用彩色的紙印menu也比較好看了點兒吧???? 一點兒的吸引之處也沒有........好難想像那個食物名字的食物賣相,到底是怎麼樣呢????好暗的燈光,而且椅子(一個深沉棕色的長形立體箱...)+桌子非常深沉的啡木色.......令我的家人一眼望落去,就好似大大個棺材似的,仲要每一張桌子都係咁大張,連2人桌也沒有...這是此餐廳的style????難度預算每桌的客人一定會叫勁多 日式料理???講返set lunch,有好多款式,我揀左滑蛋豬扒飯 $42------配前菜,麵豉湯,沙律但飲品需要另加5蚊~上菜時,係成份set lunch連托盤上菜,幾有日本的風味~滑蛋豬扒飯的賣相全是金黃色的~約8件吉烈豬扒,但食吉烈的部份軟身左d呀.
我見waiter非常清閑就真...
講返set lunch,有好多款式,我揀左
滑蛋豬扒飯 $42------配前菜,麵豉湯,沙律
但飲品需要另加5蚊~
滑蛋豬扒飯的賣相全是金黃色的~約8件吉烈豬扒,但食吉烈的部份軟身左d呀.......
可能唔係新鮮炸出來的吧......??!!!! 至於滑蛋方面,我非常滿意,真係好好味,有日本雞蛋的甜美味道所在~洋蔥作為調味也是相當之入味!!肉質尚鮮甜,但整體味道被豬扒的吉烈部份扣了分....

前菜:::: 泡菜汁配上類似港式的五香牛肉,青瓜粒及紅蘿蔔粒~味道不錯,附上少許芝麻粒呢~
另1款係沙律~質量很好,有生菜,紅椰菜,番茄條,用呢款日式醋汁作拌勻,很好吃呢!

麵豉湯:::: 味道幾好,唔會特別咸!仲有爽口的豆腐粒~還有碎吞拿魚片!!! 100% hot!

但係我的家人就唔太滿意呢間餐廳的拉麵...其中一部份係變左個麵餅似的............未熟吧!!!

至於我地進入餐廳後,之後都斷斷續續有客人入來~可能我地所坐的座位,正正就係路人經過呢間餐廳直望入來便能夠看得見吧~ 但我平日經過呢間餐廳外面,都唔會見到人頭湧湧的現象,莫說要「等位」!!

另外,我食左家人拉麵套餐的火灸壽司, 吞拿魚及不知名的魚~幾好味~肥美!非常新鮮喔~
wasabi非常嗆鼻喔!!中左招.......

家姐點的一款地獄拉麵,令佢食到好似落左地獄似的,其實order果陣已經叫左最小辣架喇,點知佢食左幾啖,見佢的臉已經谷到紅晒....最尾都係要waiter扲多一碗清湯來過過冷河吧......所以我都唔係好敢食地獄拉麵....唯恐太辣..令自己想享受美食之餘而受無謂的苦吧.......

埋單四捨五入......$149 / 3位~
門面的東東
家人的火炙壽司~
我的套餐~滑蛋豬扒飯>3<
賣相係吸引,但豬扒的吉烈部份水準認真麻麻
麵豉湯足料~
家人的野菜拉麵...發現有拉麵未熟......
裝飾~
掛牆裝飾~
門面的東東
家人的火炙壽司~
我的套餐~滑蛋豬扒飯>3<
麵豉湯足料~
裝飾~
掛牆裝飾~
2010-09-30 45 瀏覽
食嘢更係揀食材最好狀態啦,不時不食丫嘛,依趟晌鳴門出席咗個秋刀全魚宴試食會,不單只食到好嘢,仲有學到好多嘢,因為負責人蔡生同大廚明哥不時走過哩教我哋嘢,點睇好唔好食,煮法有咩特別……。秋刀魚盛產晌太平洋北部,其實一年四季都有,不過佢本身肉質較粗糙、幼骨又多、腥味較重,但一去到每年9月到11月盛夏至初秋依段時間,為準備迎接冬季來臨,需要儲存大量養分晌體內,就係秋刀肉質最肥美嘅當造期,魚身變得油脂豐厚,肉質軟滑,鮮甜而不腥,大自然就係咁神奇!題外話,因為魚肚位一片銀光,身型修長得似把利刀,而且只有秋季最正,所以叫佢做秋刀!上網睇番資料,原來秋刀營養價值幾高,含豐富蛋白質,容易消化及被人體吸收,仲有含大量不飽和脂肪酸,甚麼DHA及EPA我都唔多識嘅東東,話有效預防心臟病及腦血管等疾病,聽落總之有益就OK啦! 師傅話一般秋刀魚料理多數都係用炭燒或蒲燒嘅方式,然後配上白飯和味噌湯哩食。但今次搞得秋刀全魚宴,點可以凈係得個燒字,用咗唔同方法哩炮製,有啲皆屬驚喜菜式!仲有,有啲菜式係特製,專為今晚而設,連餐牌都無,聽到都好想快啲有得食。未食前,負責人蔡生仲整多一個驚喜俾我哋,就係拎出自家釀製梅酒共諸

!仲有,有啲菜式係特製,專為今晚而設,連餐牌都無,聽到都好想快啲有得食。未食前,負責人蔡生仲整多一個驚喜俾我哋,就係拎出自家釀製梅酒共諸同好,大家即時鼓掌,咁嘅安排,點唔叫大家開懷

自家釀製梅酒

師傅嘅配方係1斤鮮梅(唔晒話一定靚到要用和歌山紀州梅咁緊要,最重要新鮮唔太差已足夠)、1斤燒灼(酒精濃度隨個人喜好)、1斤黃冰糖,加埋晒浸製最少5個月!色澤金黃,清澈透光,加啲冰塊,飲落幾順喉,酒精度唔高,帶有酸梅香,未食嘢前,大家舉杯淺嚐,真係一種享受。

火焰秋刀魚水菜黑酢沙律

第一道菜點都要開開大家個胃,依個沙律好醒胃,材料有火灸過嘅秋刀魚、日本水菜、車厘茄、魚子,並以黑酢醋為醬汁,食落酸咪咪,醬汁撈得夠「勻巡」,保證啖啖沙律菜有醋汁味,而火灸秋刀魚,帶有少少焦香味,但肉質好嫩滑!

秋刀魚南蠻漬
南蠻漬係指一個做法,通常指用醋浸醃食物。依道菜嘅做法,係將秋刀魚切件後就先炸後浸,伴上蔥絲同醃過嘅蘿蔔同甘筍絲,因為已經被醋浸透,少咗份油膩感,夾著少許伴菜食,味道多咗啲層次,不過如果你係唔鍾意食個啲浸腍晒外皮嘅炸嘢,依個南蠻漬你可能覺得唔OK!

秋刀魚刺身、季節刺身盛盒

學大廚話齋,新鮮捕獲嘅秋刀魚,其實最好食法係做成刺身壽司,配上少許薑蓉入口美極。先試一個刺身盛盒,分別有主角秋刀、三文、油甘、鰹魚、牡丹蝦。食刺身真係最能夠體驗海產個種鮮味,因為夠晒新鮮,5樣刺身都咁正,肉質鮮美濃郁,魚脂豐盈。秋刀一啲都唔腥,好肥美,師傅仲要晌表皮鎅晒花,真係唔止好食,仲賞心悅目添;三文、油甘比較多機會接觸到,但另一款鰹魚係第一次食,相對係魚味最濃嘅刺身;牡丹蝦去走晒蝦身嘅殼,大啖咬落去,簡簡單單嘅鮮蝦味,但帶俾人有種回味無窮嘅感覺!隨盛盒伴上蔥粒,薑蓉同日本芥辣,想刺身搭配邊樣都可以悉隨尊便。

岩鹽燒秋刀魚壽司、貝類壽司盛盒

刺身做得出色,咁壽司又如何。日本秋田小町米做嘅壽司飯,質感方面個人覺得稍為有點黏,但手握嘅效果好好,鬆緊有緻,唔會硬崩崩,而且體積適中,一口一舊得哩唔會塞住晒,非常唔錯。4款壽司包括有;帶子、北寄貝、秋刀同吞拿魚卷,每款都質素甚佳,一口一片自家醃製嘅子薑,清清味蕾,一口一舊壽司,確是味美!

海鹽燒秋刀魚配梅鹽

唔開肚原條鹽燒,做法簡單,亦能帶出魚嘅鮮味。外皮焦香,做到外脆肉嫩,嗒到點點鹽香,而且魚肉夾雜住油脂,入口同樣滋味,雖然食落骨多,但都係軟骨,還是安全。如果唔怕再鹹少少,點一點啲梅子鹽先食,多咗份酸梅味,感覺又唔同咗,食起上哩清新啲。師傅話內臟都可以食,但味道會苦澀,所以最好滴幾滴檸檬汁,效果會好唔同,緩和咗朕異味,都OK喎!

天婦羅秋刀魚蕃茄梅子卷

值得俾多一個讚佢嘅秋刀魚菜式,因為製法花心思,配搭出色,賣相又好!先將秋刀起肉,包住車厘茄再醮上粉漿拎去炸,面面加丁點梅子醬,再放條炸麵條做裝飾,咁就搞掂。雖然係天婦羅,一啲油膩感都無,一來炸功了得,炸完嘅秋刀魚卷本身無乜油,二來中間嘅車厘茄同卷面嘅梅子醬所發揮嘅作用。秋刀魚卷好脆口,一咬到中間車厘茄就爆汁,迅間滋潤番個口腔,真係好食!但一客4件,4個食家分,無得「安哥」,心想有點可惜!

秋刀魚土窩飯
唯一大路啲嘅菜式,土窩飯就好似我哋廣東人嘅煲仔飯,不過就唔會見到有飯焦喇!整體個飯都OK,除咗飯粒分明,又無話乾爭爭之外,秋刀嘅魚油多少都滲透入咗啲飯度,增添食味。

牛乳布甸

賣相雖然簡單,只係加咗幾粒珍珠提子,但論質素就一啲都唔簡單。北海道牛乳,牛奶味非常之濃郁,布甸口感幼滑,搯上手布甸震震吓,可見幾滑溜。冰涼嘅牛乳布甸,真係窩心甜品

食晒咁多道菜,真係好滿足,不過同明哥傾開,有個壞消息,因為今個造期嘅秋刀漁獲唔係咁理想,來貨價較上年貴一截,舊年一條新鮮秋刀零售賣只係五、六十,今年要去到一百鬆啲,所以,除刺身繼續供應外,其他食法就唔做,因為成本問題要賣貴啲,但食客就會覺得唔抵食,所以索性唔做
!希望價格回落,大家可以有機一試秋刀嘅唔同食法。

環境方面雖則話居酒屋,和風味裝修唔算好重,但勝在枱凳都比預期寬敞,唯一唔好就係所有凳都無靠背,無腰骨嘅人就最好揀有牆「俟」個一邊哩坐喇,嘻嘻!此外,係晌牆上貼有好多魚類、貝殼類嘅介紹海報,仲有中日文對照嘅食物名稱,當然較為引人聚焦嘅地方就係廚房前嘅魚缸同冰鎮住嘅新鮮日本海魚啦。服務都到位,全晚換咗三次碟,都係適當嘅時候哩換,好似食完沙律、南蠻漬、刺身後換第一次碟,等你跟住食壽司時個碟唔會濕漉漉;再食埋鹽燒秋刀同天婦羅秋刀,就換過隻碟俾你食個土窩飯!
枱凳寬闊,但無靠背!
魚缸同冰鎮新鮮日本海魚,好吸引!
秋刀魚南蠻漬
自家釀製梅酒
刺身盛盒,有秋刀、三文、油甘、鰹魚、牡丹蝦。
秋刀魚刺身,肥美唔腥,又鎅埋花!
岩鹽燒秋刀魚壽司、貝類壽司盛盒
海鹽燒秋刀魚配梅鹽,簡簡單單,食出原味!
天婦羅秋刀魚蕃茄梅子卷,製法花心思,配搭出色!
秋刀魚土窩飯
牛乳布甸,飯後窩心甜品,奶味濃郁,口感幼滑!
2010-09-28
枱凳寬闊,但無靠背!
魚缸同冰鎮新鮮日本海魚,好吸引!
自家釀製梅酒
刺身盛盒,有秋刀、三文、油甘、鰹魚、牡丹蝦。
秋刀魚刺身,肥美唔腥,又鎅埋花!
海鹽燒秋刀魚配梅鹽,簡簡單單,食出原味!
天婦羅秋刀魚蕃茄梅子卷,製法花心思,配搭出色!
牛乳布甸,飯後窩心甜品,奶味濃郁,口感幼滑!
  • 季節刺身
  • 海鹽燒秋刀魚配梅鹽
  • 天婦羅秋刀魚蕃茄梅子卷
2010-09-29 15 瀏覽
中秋諗住搵間新野試, 平時見到都少少貴, 所以特別日子諗住去試下. 但係有d 失望... 蟹肉沙津 - 真係"多到"呢.... 兩啖冇左....雜錦魚生飯 - d 魚唔新鮮, 唔夠凍, 再食d 飯果時, d 飯淋bebe 咁帶子壽司 - 一般, 因為唔夠大o既關係, 食落冇咩口感. 加上都係唔夠凍極上牛肉烏冬 - 牛肉還可以, 烏冬就似係浸左好耐, 冇晒口感

蟹肉沙津 - 真係"多到"呢.... 兩啖冇左....
2010-09-22
  • 冇....
2010-09-25 12 瀏覽
又同老婆去四圍食,見好評唔少,於是就黎試下。一早訂左檯,但黎到要坐門口第一張,其實walk-in都有位,早知唔訂仲好。睇餐牌叫左個蟹肉沙律、一個鍋燒烏冬、壽司叫左三文魚、劍魚腩、海膽、饅魚同帶子,另外串燒叫左雞腎同牛利,一個燒牛仔骨。。蟹肉沙律:好少蟹肉、青瓜幾爽口,不過味道比較淡。烏冬:呢個完全唔掂,烏冬好糊,無煙奀口感,個湯漿糊咁,差!壽司:海膽老婆話唔得、三文魚只普通超市質素、劍魚腩無味、鰻魚OK、帶子有陣知唔係好新鮮。串燒:呢兩個就唔錯,幾爽口。燒牛仔骨:不過不失。整體食物質素唔可以話好、環境尚可,服務就唔錯,識不停加茶同收野。埋單四舊幾,唔算經濟,無必要再黎。

蟹肉沙律:好少蟹肉、青瓜幾爽口,不過味道比較淡。

烏冬:呢個完全唔掂,烏冬好糊,無煙奀口感,個湯漿糊咁,差!

串燒:呢兩個就唔錯,幾爽口。

燒牛仔骨:不過不失。

2010-09-24
  • 串燒
(非會員)
2010-09-24 9 瀏覽
店內陳設OK,乾淨整齊。侍應算主動有禮招呼,但可能晚飯時段較多人,因為有兩碟ORDER要催單才有。剌身 – 帆立貝、牡丹蝦:新鮮有光澤,望埋去已經好吸引。前者鮮甜厚肉,後者蝦味濃郁,份量也剛好,不錯不錯。串燒 – 羊仔腩、黑豚肉:前者尚可,羊味不是很重,味道較淡。後者則肉質鮮嫩,油份分佈豐富,不會燒太久而變乾,依然濕潤有肉汁。大toro:有點失望,其一大TORO切片太薄鬆開,而且肥肉位過多,有點膩的感覺。其二壽司飯不夠黏,用筷子夾起時,已散開兩邊…要改善一下吧!牛油果卷 、 鰻魚壽司:前者新鮮爽口,鋪面的沙律醬跟卷物很配,味道很好之外,賣相也很吸引。鰻魚壽司賣相不太吸引,可能是燒汁不久,或是用了別款的燒汁,看上去比較淡色,味道亦比一般的鰻魚淡。黑豚肉軟骨蕃茄湯烏冬:滾熱辣的蕃茄湯底頗鮮甜,唯一不太夠濃郁,可再濃點味道更好。襯托烏冬和黑豚肉軟骨一起吃,味道香滑,烏冬入味有嚼頭,黑豚軟骨香軟滑溜,會令人吃完再想多吃一碗呢!甜品 – 柚子雪葩、奶凍:沒什麼裝飾,略為有點”信識”,不過在味道上而言,前者柚子味勁香濃,像是在吃真的柚子一樣,非常清新消暑。後者是用北海道3.6牛奶所製成的奶凍,香軟

甜品 – 柚子雪葩、奶凍:沒什麼裝飾,略為有點”信識”,不過在味道上而言,前者柚子味勁香濃,像是在吃真的柚子一樣,非常清新消暑。後者是用北海道3.6牛奶所製成的奶凍,香軟幼滑外,啖啖的牛奶味,真的令人想即時喝一杯牛奶!兩個甜品都不俗,不會太甜,健康得來,是作為刻餐的完美終結~~~!
2010-09-23
  • 剌身
  • 牛油果卷
  • 黑豚肉軟骨蕃茄湯烏冬
  • 甜品 – 柚子雪葩、奶凍
2010-09-21 18 瀏覽
這間日本餐廳之前曾光顧過,覺得它的食物水準相當高,舊同事生日,相約跟她慶祝,自然選了這間食肆開餐.我們原本叫了一個蕃茄湯底的吉列豬扒烏冬set lunch,但落單的侍應搞錯了燒雞,既然來了,我們亦沒有堅持要換.燒雞沒有甚麼特別,但烏冬很煙韌,蕃茄湯偏甜,雖然味道不俗,但卻少了蕃茄的酸味,若果你不介意的話,亦可以一試.套餐有六件迷你的三文魚巻,普普通通,可以接受燒軟骨:說真的,很小型,但十分美味雜錦刺身:有三文魚,劍魚腩,甜蝦,八爪魚,用料尚算新鮮.三文魚壽司巻:味道尚可.兩人用餐447元.

套餐有六件迷你的三文魚巻,普普通通,可以接受

燒軟骨:說真的,很小型,但十分美味

雜錦刺身:有三文魚,劍魚腩,甜蝦,八爪魚,用料尚算新鮮.

三文魚壽司巻:味道尚可.

兩人用餐447元.

2010-09-20
慶祝紀念
生日
  • 烏冬
  • 燒軟骨
2010-09-13 14 瀏覽
9月8日(星期三)晚,之前看了食友Yan的食評後對此店甚感興趣,是晚和女友逛完商場後便來試試,來到後才知道九時後有優惠,所以等到過了九時才入座。我和女友來到時店子約一半滿,但女侍應們卻看似忙得不可開交,此店的食物選擇很多,就算祇看推介和特價的餐牌然後點菜也足夠。三文魚刺身和豚骨湯煮日本大蜆都是九時後的半價優惠,因一人限點一款,所以點了這兩種。前者雖祇得四片,切得頗厚身,入口軟滑且頗有質感,足可彌補鮮味不足的缺點;後者的蜆約祇有十隻左右,未能細嚐箇中滋味,湯底加了少許黑胡椒,相信是用來辟去醒味,但同時也搶走了豚骨湯的鮮甜味;鰻魚穴子孖寶大板燒被大量的木魚絲遮蓋,鰻魚和穴子亦祇是鋪在大板燒餅上,幸好燒餅煎得不油膩,內有大量菜絲而沒有太多粉,尚算不錯。我們還點了湯霜鯛魚壽司、海鰻壽司、帆立貝壽司和吉列蝦壽司各兩件,湯霜鯛魚壽司並沒有給我留下很深的印象,祇覺肉質有點韌,帆立貝尚算肥大肉厚,鮮味稍欠,不過這兩款的壽司握功不錯;海鰻壽司肉質幼細味濃,吉列蝦壽司則香脆夠熱,可惜兩者都有一樣的問題,都是將配料放上壽司飯上而已,特別是吉列蝦壽司的飯糰非常鬆散,幾乎不能用筷子把飯團夾起。是晚和以往有點不同

是晚和以往有點不同,點了冰鎮朝日生啤($9)和清酒富久娘(熱),前者貪其又平宜又細杯,可模仿日本人的習慣,先來一小杯啤酒“熱身”,Asahi味道較淡,冰凍生啤再輔以冰鎮,非常清涼;後者入口帶點辛辣亦夠熱,是我喜愛的那種,正!

其實這裡的食物算是不錯,兩個人坐在一張可以坐六人的檯,感覺寬敞,無奈我們坐下不久後,鄰檯來了一行六人,其中一位男士聲音洪亮,不停地分享他穿梭中港兩地吃喝玩樂的心得,不是跟同桌朋友說就是用藍牙講電話,直到我們埋單離開也好像沒有停止過說話。
特色推介餐牌
九時後半價餐牌
特價壽司餐牌
三文魚刺身
湯霜鯛魚壽司、海鰻壽司
帆立貝壽司
冰鎮朝日生啤
鰻魚穴子孖寶大板燒
豚骨湯煮日本大蜆
吉列蝦壽司
清酒富久娘(熱)
2010-09-08
九時後半價餐牌
特價壽司餐牌
三文魚刺身
冰鎮朝日生啤
清酒富久娘(熱)