2009-02-12
一心要為媽咪補吃生日飯,諗住搵D既經濟、又有D鮑蔘翅肚嘅晚飯套餐,見倒鴻星有個《原隻鮑魚.雞燉翅》全包套餐,4位只係$680,加多位都係加$160,仲免收加一茶芥,見佢灣仔分店嘅評分都係好評居多,於是去試下,點知嬲到爆,忍唔住要登記做會員去寫佢....1. 首先,果個《原盅雞燉翅》,D雞湯味道係唔錯,D翅亦一梳梳咁好似好足料,但係食落「諧煞煞」到冇人有,仲要冇味,一D雞湯味都入唔倒,我地全家都忍唔住邊食邊彈..2. 跟住果個《蔥蒜大蝦》,D所謂大蝦細隻到無倫,仲要好「均真」咁一人都係得一隻,連D配菜豆乾都係一人得一塊,鹹到飛起之餘,同D蔥炒埋亂糟糟就求其上碟,我即刻覺得自己好似去左電影「精裝追女仔」入面食果D刻薄旅行團餐....3. 《清蒸南非鮑魚》都預左佢細細隻,味道不過不失啦;但《元貝津白》又係鹹到爆4. 《芝麻黃油雞》斬到細細件,加埋都唔知有冇半隻,雞係幾腍身,但肉就又薄又奀,不知幾咁「矜貴」5. 之前幾道菜食左好似冇食,所以對《油浸乾燒伊麵》同《稀lel lel紅豆沙》我一早都冇期望,但求有D野頂下肚算喇,真係陰公...6. 最後反而係個《金沙麻沙糍》算係全個餐最好味嘅,都係糯
6. 最後反而係個《金沙麻沙糍》算係全個餐最好味嘅,都係糯米糍一個,但咬落個餡就有D暖暖地嘅流沙芝麻走出黎,堂堂一間薄有名氣嘅酒家要靠個甜品攞分,真係可悲..
雖則話呢個價錢去食鮑蔘翅肚唔可以有咩期望,但係酒樓既然出得呢個餐,用得呢D料,可唔可以俾番多少心機去煮好D呢?唔好嘥我$$又嘥左D食物ya,除非D野食係煮黎趕客啦!