2009-02-12 29 瀏覽
一心要為媽咪補吃生日飯,諗住搵D既經濟、又有D鮑蔘翅肚嘅晚飯套餐,見倒鴻星有個《原隻鮑魚.雞燉翅》全包套餐,4位只係$680,加多位都係加$160,仲免收加一茶芥,見佢灣仔分店嘅評分都係好評居多,於是去試下,點知嬲到爆,忍唔住要登記做會員去寫佢....1. 首先,果個《原盅雞燉翅》,D雞湯味道係唔錯,D翅亦一梳梳咁好似好足料,但係食落「諧煞煞」到冇人有,仲要冇味,一D雞湯味都入唔倒,我地全家都忍唔住邊食邊彈..2. 跟住果個《蔥蒜大蝦》,D所謂大蝦細隻到無倫,仲要好「均真」咁一人都係得一隻,連D配菜豆乾都係一人得一塊,鹹到飛起之餘,同D蔥炒埋亂糟糟就求其上碟,我即刻覺得自己好似去左電影「精裝追女仔」入面食果D刻薄旅行團餐....3. 《清蒸南非鮑魚》都預左佢細細隻,味道不過不失啦;但《元貝津白》又係鹹到爆4. 《芝麻黃油雞》斬到細細件,加埋都唔知有冇半隻,雞係幾腍身,但肉就又薄又奀,不知幾咁「矜貴」5. 之前幾道菜食左好似冇食,所以對《油浸乾燒伊麵》同《稀lel lel紅豆沙》我一早都冇期望,但求有D野頂下肚算喇,真係陰公...6. 最後反而係個《金沙麻沙糍》算係全個餐最好味嘅,都係糯

6. 最後反而係個《金沙麻沙糍》算
係全個餐最好味嘅,都係糯米糍一個,但咬落個餡就有D暖暖地嘅流沙芝麻走出黎,堂堂一間薄有名氣嘅酒家要靠個甜品攞分,真係可悲..

雖則話呢個價錢去食鮑蔘翅肚唔可以有咩期望,但係酒樓既然出得呢個餐,用得呢D料,可唔可以俾番多少心機去煮好D呢?唔好嘥我$$又嘥左D食物ya,除非D野食係煮黎趕客啦!

2009-02-11 58 瀏覽
新年流流,仍在逗利是階段的我尚有足夠現金流去化解炸彈威力,當然十分願意出席食友的婚宴,沾染一下喜氣。食友面子真大,OR出席者眾,吹水的吹水、鬧酒的鬧酒,有的還當眾表演雜技,氣氛極之熱鬧。至於食物,雖是非常之普通,也要介紹一下吧: 金陵乳豬全體-造型懷舊又搞笑的閃燈乳豬上場,嫩皮下是豐厚的脂肪,肥瘦比例約是7:3,原來是頭小胖豬來的。其實肥一點我也不介意,可豬隻不夠熱就沒吃頭了,所以少有的一件夠數。鴻圖炒蝦仁-大蝦新鮮度可以,但用較濃味的XO醬來炒,難免有點搶鮮之嫌;反而配菜的藕片與豆角夠爽脆,稍比大蝦高分。沙律石頭魚脆長卷-同意陳真所言,粉漿太厚太厚了,石頭魚所佔比例甚少,根本吃不出有肉味,更不要說鮮味;伴碟的沙律用料頗新鮮,不過沙律醬下得太多,沙律天后在場亦束手無策,只得吃剩收場。XO醬爆帶子-沒錯與鴻圖蝦仁是同一醬汁同一味道,不過帶子與翠玉瓜與XO醬產生的化學作用,遠比蝦仁豆角為大,輸了新意卻贏了味道,結果也清得乾淨。響螺准杞燉雞湯-其實我十分支持+歡迎以燉湯取代沉悶的魚翅!燉湯十分足料又夠火候,雖然有點過鮮似是師傅作弊,但始終是鮮香濃美的出品,不介意面層點點雞油的話,味道實在令人

響螺准杞燉雞湯-其實我十分支持+歡迎以燉湯取代沉悶的魚翅!燉湯十分足料又夠火候,雖然有點過鮮似是師傅作弊,但始終是鮮香濃美的出品,不介意面層點點雞油的話,味道實在令人滿意。我一連喝下兩碗,而且不介意再添多碗,不過又是清光了。
清蒸雙海斑-很纏綿的蒸魚。小魚比大魚易蒸是事實,但雙斑同蒸,相信較難控制火候了,故以部分食友食到過熟的嚡魚,我則好運吃到鮮香嫩滑的~
鮑脯玉掌花菇-加上大量茨汁後,鮑片、花菇與鵝掌都是很滯膩菜式,吃到底竟然沒有唐生菜清一清口腔;男生也許不介意,對女生而言,這樣的缺失是大的...
生炸黃油雞-沒有香脆的外皮,又不是走地雞的鮮實肉質,再加上又是不太熱的死症,我覺得很不吸引。
水晶瑤柱炒飯-相比起味道,名字實在改得動人了,據我說這該叫「垂淚搖頭炒飯」,不是嗎?濕身的炒飯完全無味,吃來竟可以有糊口之感,真是敗家之作。

雙囍伊麵-質地太稔又是無味,但總比炒飯要好。
良緣美點-撻狀的蓮蓉酥香脆可口,不太純的蓮蓉餡料也算香甜,總算把我一把甜嘴塞住了;而小白兔棉花糖則純是賣可愛之作。
百年好合-很正路的紅豆沙,有適當甜味又夠起沙,配合蓮蓉酥,是個可收貨的甜品,補救了部分的失分。
甜甜蜜蜜-餐單上還有這一項,估計即是飯後靚橙?對不起,這個沒試不能計價了~

以食物質素計,這個婚宴是較失色的,但大家都志不在吃,見到一對新人甜蜜幸福的樣子,其實已經夠滿足了。多手打多幾句:婚宴中真情落淚的一幕,加上舊片段中其曾消瘦的痕跡,令我記起在某次對話中得知食友曾有不如意的時光。其實,每個人都有過去,我自己的家庭背景也是亂不堪言;然而能夠找到合適的另一半,有信心踏出人生新一步,實在是值得無限祝福的事。再一次恭喜食友,並以聖經的金句勉勵彼此:忘記背後,努力面前,深信大家的人生新一章會是光明美好的!
金陵乳豬 - 這隻肥豬不夠熱
沙律石頭魚脆長卷 - 做壞石頭魚大名
響螺准杞燉雞湯 - 愛它更勝翅!
還不錯的蓮蓉酥
響螺准杞燉雞湯 - 愛它更勝翅!
  • XO醬爆帶子
  • 響螺准杞燉雞湯
2009-02-11 32 瀏覽
2009年第一餐酒, 是一名老食友的大喜日子. 是日於灣仔鴻星的喜宴, 一對新人開心之餘, 佔據三圍的我們, 亦盡興開心而回. 詳情不說太多, 直說食物吧. 菜牌上面是金陵乳豬全體. 是君怡閣的乳豬包飯麼? 難道鴻星也做得出?! 非也, 名字雖同, 但此乳豬只是普通酒宴, 兩隻眼會閃下閃下果隻. 呢隻乳豬仔夠哂細, 金齡乳豬是否形容得好些呢.黎鴻星, 梗有一味石頭魚的, 石頭魚脆卷, 外皮鬆脆, 但因為睇住menu寫, 才知道是石頭魚卷. 真的沒有留意自己食緊乜, 亦食唔出係乜.XO醬帶子同鴻圖蝦仁, 這次是結婚酒席, 但賣相實在有點兒普通. 而且感覺上兩道菜樣子差不多, 上帶子時, 各人都以為是同一道菜. 幸好, 我們把帶子認出來. 而且那個XO醬令帶子的味道, 份外香口.翅..............sorry, 呢個酒席冇翅..............海斑, 鴻星的魚一向不錯, 雙海斑, 雙喜臨門. 新鮮肉滑豉油靚. 可以說是今晚最好的一味. 鮑掌花菇, 好有新年feel既一道菜式, 鵝掌好入味, 菇亦不錯. 一塊仔鮑片其實已足夠. 太多只會太滯. 生炸黃油雞, 上來的不像炸雞.

生炸黃油雞, 上來的不像炸雞. 但又食得出是經油炸過既雞雞一隻. 味道是好的, 肉雖然不滑, 但起碼有點雞味. 是黃油吧, 這是另一種雞既味道.

飯....是沒有味道的, 反而對比了一下再上一天的家庭春茗, 個炆伊麵好食得多.

開始飽同只顧"對酒", 甜品只吃了一口就算.

食物只是一般, 但當晚整個氣氛是好的, 我們三檯人, 自我胡鬧一番, 大家陶醉在這婚宴的歡樂聲中. 在此, 再三祝福一對新人, 白頭到老, 年生貴子, 新婚愉快.
2008-11-23 12 瀏覽
打左好多間...終於搵到呢間係有位...........我地叫左個4人餐......每人有3隻大閘蟹......竟然一致認為最後果隻最好味.......蟹粉小籠包....真係好香好濃........一人一隻澳洲鮑魚配柚皮.....細細隻鮑魚...大大塊柚皮.....鮑魚細就細d...都算幾有水準...不過柚皮就真係好唔入味......雞燉翅...好香...好濃......炒帶子.....都好濃味........到條魚既時候.....其實都飽到無咩感覺....一般啦......最後....竟然再一個高潮...杏汁燉燕窩......好好味...........總括黎講...係物超所值既一餐飯.....I miss it............
打左好多間...終於搵到呢間係有位...........
我地叫左個4人餐......
蟹粉小籠包....真係好香好濃........
雞燉翅...好香...好濃......
炒帶子.....都好濃味........
總括黎講...係物超所值既一餐飯.....
I miss it............
2008-09-09 23 瀏覽
星期一去了鴻星食中秋飯, 當然就是被熟的部長叫買月餅啦, 家人就合共買了12盒月餅我就買了兩盒 『金箔全黃白蓮蓉月餅』 $155 若有中銀卡是 $101當晚就先食啦全盒8 個, 兩個獨立包, 每個面上有一丁片金箔, 買相好靚, 一開四, 果然是全隻蛋黃, 不過好似這個蛋黃細細隻, 可能不是鹹蛋黃呀, 食落不太甜, 但沒有太多蛋黃油呀,而蛋黃好實呀, 不是鬆化呀, 因為食美心傳統基本的雙黃蓮蓉月, 有好多蛋黃油呀, 可能是健康嘛, 其實一年一次, 不要講健康啦,
星期一去了鴻星食中秋飯, 當然就是被熟的部長叫買月餅啦,

家人就合共買了12盒月餅

當晚就先食啦

$155 (其他)
  • 雙黃蓮蓉月餅
2008-07-12 29 瀏覽
第一次在灣仔鴻星飲茶。一行9人,叫了燒賣 - 不喜歡面頭的青豆,賣相大打折扣!馬拉糕 - 味道略淡南瓜排骨 - 很多油,沒有人敢吃下面的南瓜流沙包 - 正常叉燒包 - size比正常的小蛋煎糯米雞 - 很有趣,不膩春卷 - 正常牛柏葉 - 連豆卜都很好吃瑤柱蛋白炒飯 - 味道okay,但不見瑤柱乾炒牛河 - 味道okay,炒得乾身,但不見牛肉左宗棠雞炆伊麵 - 原是是辣的,但較多油送糖水,紫米露,頗滑頗足料。食物質素不過不失,價格略貴。環境不錯,9人可坐房。但因為坐房,service不好,等上菜和埋單時間太長。
第一次在灣仔鴻星飲茶。

一行9人,叫了

燒賣 - 不喜歡面頭的青豆,賣相大打折扣!
馬拉糕 - 味道略淡
南瓜排骨 - 很多油,沒有人敢吃下面的南瓜
流沙包 - 正常
叉燒包 - size比正常的小
蛋煎糯米雞 - 很有趣,不膩
春卷 - 正常
牛柏葉 - 連豆卜都很好吃

瑤柱蛋白炒飯 - 味道okay,但不見瑤柱
乾炒牛河 - 味道okay,炒得乾身,但不見牛肉
左宗棠雞炆伊麵 - 原是是辣的,但較多油

糖水,紫米露,頗滑頗足料。

2008-07-03 41 瀏覽
每逢過了一段日子,便會跟公司美食團幾位美女來這兒用膳,今天亦不例外。這次亦不太累贅地描述了,反正這兒的味道和水準保持得不錯。今天的蝦餃味道比往常的好一點,蝦肉不單止彈牙爽口,鮮味亦十分明顯,看來是遇到了好的食材了。鳳爪一如以往入味有咬口,帶微辣的甚為惹味~流沙奶皇包的包身鬆軟,奶皇帶著椰香和濃郁的甜味,味道恰到好處,剛剛好~馬拉糕鬆軟非常,但是蒸過了頭,味道自然變差了一點點。蝦多士則較為油了一點,蝦肉仍留有一點點鮮味,不過不失。菠蘿叉燒包是我們的"指定動作",上層菠蘿脆皮香味十足,中間夾雜了少許的菠蘿肉。叉燒包的內餡味道適中的甜,叉燒份量算多,不是一般的八分醬兩分肉那麼離譜。豉油王炒腸粉的表現比之前遜色了,豉油味不香又偏淡,下的油又過多,失準了.....蒸素餃味道是好,是頗清甜的,又有 一點點的湯汁。不過,其中一隻穿了底,所有湯汁都漏光光了~ 最後的冬瓜海鮮泡飯,可惜地用了不少的師傅,味道因而偏咸令人失望。就這樣,例會就在食得肚滿腸肥下完結了~

這次亦不太累贅地描述了,反正這兒的味道和水準保持得不錯。

鳳爪一如以往入味有咬口,帶微辣的甚為惹味~
馬拉糕鬆軟非常,但是蒸過了頭,味道自然變差了一點點。
蝦多士則較為油了一點,蝦肉仍留有一點點鮮味,不過不失。

就這樣,例會就在食得肚滿腸肥下完結了~
蝦餃、鳳爪、馬拉糕
流沙奶皇包、菠蘿叉燒包
豉油王腸粉、蒸素餃
冬瓜海鮮泡飯、蝦多士
蝦餃、鳳爪、馬拉糕
流沙奶皇包、菠蘿叉燒包
  • 流沙奶皇包、蝦餃、菠蘿叉燒包
2008-06-07 23 瀏覽
好開心抽到openrice的端午粽班,全程都好好玩好開心。冒著滂沱大雨到會場時師傅們和工作人員都已在落力準備,看著桌面的材料也令人期待萬分。活動大概有二十人,師傅八人,每枱都分配到兩個師傅,真是貴賓享受~活動大概兩小時,單是練習握竹葉的手法已用去一小時,不過大家學得很快,在剩下的一小時包了好多粽!我前後包了兩隻咸肉粽和三隻梘水粽!最後更有梘水粽兩隻送,又有得玩又有得拎,多謝Openrice & 鴻星!期待OR再合作搞月餅班!
好開心抽到openrice的端午粽班,全程都好好玩好開心。

期待OR再合作搞月餅班!
咸肉粽材料
2007-12-04 13 瀏覽
海鮮商務套餐(人頭計$160一位)石頭魚坃 -味道頗佳, 不愧為石頭魚專門店, 足料夠味, 飲了身子暖暖的xo醬玻璃蝦球-炒翠玉瓜爽口, 蝦球一人一個, 大小若雪糕球, 彈牙, xo醬不足, 微辣蝦子煎魚扒-不夠結實, 其豆粉的皮被汁浸軟了, 好像吃進一堆濕濕軟軟的東西. 拌碟的菜心也過熟海參花膠筒燴花菇-每人一小碟, 其汁稠, 很惹味. 足料, 膠質豐富燒肉素鵝-燒肉胖了點, 質素普通; 素鵝只有一層腐皮包著內裡的菇, 腐皮較軟, 比一般稍勝蛋白瑤柱炒飯-分量最多的一個菜, 鹹度和濕度適中, 炒得不錯, 無肉但有肉味西餅-一口一個, 賣相精緻, 每人款式不同, 有水準上菜很慢須多翻催促, 無人添水, 可能人手不足純粹從食的角度, 總的來說不值這個價錢, 用料佳但烹調並不令人驚喜, 名大於實.
海鮮商務套餐(人頭計$160一位)

西餅-一口一個, 賣相精緻, 每人款式不同, 有水準

上菜很慢須多翻催促, 無人添水, 可能人手不足

2007-11-28 28 瀏覽
三人午膳,一貫鴻星水準,冇特别但有驚喜:碟燒肉實在太大碟,上時全嘩然。沒有誇張,每件燒肉均被斬成不大於1cm x 1cm (脆皮面計)正方柱體,分成前後排放碟中,前排6件後排8件。,份量絶對少過你去買盒燒肉飯燒肉。就算肉漲價也不必將貨就價到這個地步罷!建議用鼓油碟裝,感覺會好大碟。靈丸是免不了,是不應該也給五豐行一發大的?

靈丸是免不了,是不應該也給五豐行一發大的?
2007-07-08 24 瀏覽
今晚3個人就點左呢個每位HK$188既套餐,食物水準都好好,服務態度都好好,肯自動幫我地check有冇漏單或者有冇野仲未到.
2007-06-19 41 瀏覽
試了兩隻鴻星糉,石頭魚竹筒糉和原隻鮑魚竹筒糉賣相討好,石頭魚味道一般,鮑魚糉有一隻小小的鮑魚,整體味道濃而不膩。
好想食鹼水糭, 於是想起未試過鴻星喎! 知道佢係貴o野, 心想佢一定有番禁上下水準啦! 點知! 勁失望!二人點了:1)鹼水糭2)蛋煎糯米雞3)煎腸粉4)奶皇包鹼水糭 –淋bag bag, 一心去食呢個, 一年先食一次, 都失望, 媽的!蛋煎糯米雞–呢個幾好食喎! 最好係呢個煎腸粉–垃圾! 28蚊一碟無香味, 一d煎燶都無的腸粉, 街市買幾條番屋企煎都好食過佢奶皇包–一般酒樓都一樣, 有d酒樓重好味過佢多多聲服務: 差! 而且同事間成日響樓面吵架!聽講這間已經是鴻星最好的一間, 嘩! o禁都叫最好, 其他果d咪….不過當日見到周潤發, 超型超親切, 總算心理平衡番d啦!

二人點了:
1)鹼水糭
2)蛋煎糯米雞
3)煎腸粉
4)奶皇包

蛋煎糯米雞–呢個幾好食喎! 最好係呢個
奶皇包–一般酒樓都一樣, 有d酒樓重好味過佢多多聲

服務: 差! 而且同事間成日響樓面吵架!

不過當日見到周潤發, 超型超親切, 總算心理平衡番d啦!
2007-06-10 18 瀏覽
今次係飲宴,乳豬皮脆肉嫩,連醬汁也不需要!石班烝得剛離骨,肉質鮮嫩,有料到!至於竹笙則一般,無甚看頭,沒有白灼蝦,換了蝦仁,也不見驚喜1紅燒翅則功夫不俗,伊麵也有相當水準,不咸不膩,不會太霉及過火!甜品的「白兔仔」也不用多說,招牌啊!
今次係飲宴,
乳豬皮脆肉嫩,
連醬汁也不需要!

石班烝得剛離骨,

也不見驚喜1

紅燒翅則功夫不俗,
伊麵也有相當水準,
不咸不膩,
不會太霉及過火!
甜品的「白兔仔」也不用多說,
招牌啊!

2007-02-03 14 瀏覽
週末早上的灣仔鴻星冷清清,是因為點心選擇不及尖咀和銅鑼灣嗎?市橋燒賣-- 好味,呢輪都常叫白兔蝦餃-- 樣子得意,不過個頭係一團麵粉石頭魚卷-- 裡面主要是芒果不是魚,不喜歡XO醬芋頭排骨-- OK的,不過芋頭粒唔知點解好油荔芋鳳尾蝦-- 冇蝦香豬紅咸雞粥-- 沒有甚麼特別蛋撻-- 比出面的大隻(少一隻)酥皮不怎樣但蛋好香好滑口,與眾不同,可以一試。味道一般,價錢一般,服務也一般,地點有少少偏。都係個句,二流以上一流未滿。

市橋燒賣-- 好味,呢輪都常叫
白兔蝦餃-- 樣子得意,不過個頭係一團麵粉
石頭魚卷-- 裡面主要是芒果不是魚,不喜歡
XO醬芋頭排骨-- OK的,不過芋頭粒唔知點解好油
荔芋鳳尾蝦-- 冇蝦香
豬紅咸雞粥-- 沒有甚麼特別