2021-12-19 1885 瀏覽
特餐$47特餐包咗個面同埋蛋然後有杯嘢飲。我揀咗五香肉丁公仔麵配火腿煎蛋飲熱檸水。依到嘅五香肉丁比較辣,落嘅辣油都多,所以啱晒啲鐘意食辣嘅人。公仔麵煮得係硬啲,不過都算係熟嘅。火腿煎蛋就好油。蛋係流心蛋,不過火腿食落就唔似係煎出黎。檸水我就覺得幾大杯,比左半個檸檬。同埋佢啲檸檬唔係切開左好耐,沖水飲嘅時間杯野都唔係苦嘅
特餐$47

火腿煎蛋就好油。蛋係流心蛋,不過火腿食落就唔似係煎出黎。

我之前成日幫襯佢買麵包,我真心好怕出面嘀空氣包,成日食完得浸風咁!我知佢地為我好,怕我肥,特登整埋嘀中空包,唔好食咁多澱粉質丫嘛!但我肥我事丫,我係鍾意食最傳統嗰嘀實實在在嘅麵包!佢呢間嘀午餐肉包,嘀五餐肉唔會係紙咁薄㗎!腸仔包個包係香香甜甜,甜餐包個味,總之就係你細個嗰種,大大個,有重量,有質感嗰種,食完兩個一定夠包嘅麵包!今日係開附近做野,不如就試吓堂食啦!哈哈!伙記哥哥好似對自家乾炒牛河勁有信心,不停向我推介,但今日真係想食吓菜,就你啦!涼瓜肉片飯!上枱果然冇令我失望!好夠鑊氣,好香豆豉味!苦瓜爽中帶甘!肉片嫩滑!苦瓜有人話要食苦!但亦有人話要煮得唔苦,先係好苦瓜!但!我覺得唔係一概而論,係睇菜式需要苦瓜有時要爽要甘,就好似呢碟肉片飯咁,但炆苦肉呢類,就要煮得淋同減少苦味,等佢同其他配料相輔相成,更有鮮味菠蘿油呀!百吃不厭,再加上凍奶茶,呢度杯奶茶係好飲嘅~丫~冇諗過你個堂食又幾得喎!不過佢個冷氣好凍,唔怪得嘀人坐哂去細風嘀果邊啦!同佢廿年如一日,你完全可以有係行運茶餐廳嘅感覺!係爭咁個蛋撻王子啫

涼瓜肉片飯
今日係開附近做野,不如就試吓堂食啦!

菠蘿油
菠蘿油呀!百吃不厭,再加上凍奶茶,呢度杯奶茶係好飲嘅~

涼瓜肉片飯
菠蘿油
2020-01-09 2920 瀏覽
同男朋友入到去第一下感覺係... e... 錦熟口面既?好似喺港產片入面見過!! 四圍望望,餐廳的瓷磚、吊燈,門口的麵包櫃真係充滿懷舊風味,回想返細細個都成日同媽咪喺呢d 舊冰室食野,然後麵包師父會不停將一盤盤的菠蘿包托出黎~ 剛好樓下滿座,員工叫我地上去上層(第一次去冰室會有閣樓) 幫我地落單的員工係年紀較大的伯伯,相信喺度做左好耐,經驗老到,落單勁快手!我叫左『經典特餐』始終舊冰室的奶茶飲起來特別香滑,完全不會澀口;公仔麵的麵質非常煙韌,牛肉軟腍,舊冰室的味道 ~雖然現在好多新式冰室,但舊式冰室的感覺和味道就係代替唔到

剛好樓下滿座,員工叫我地上去上層(第一次去冰室會有閣樓

我叫左『經典特餐』

雖然現在好多新式冰室,但舊式冰室的感覺和味道就係代替唔到

2019-12-07
下午茶
2019-09-24 2309 瀏覽
因為走了一段路而路經此地,正想找一家餐廳食午餐,於是便進店進店後感覺時光倒流三十年前,裝修老舊,沒有華麗的裝潢,卻只感覺到一股奇怪的氣色看餐牌後方知沒有什麼套餐選擇,大部份只是單點的飯麵類,而且價格不菲以此餐廳的感覺,還以為是超便宜的最後點了常餐及火腿煎蛋飯常餐跟的是菠蘿包及火腿奄列,奄列味道正常不過不失,但菠蘿則賣相差而且是冷的至於沙爹牛肉麵,牛肉份量可以亦算軟滑至於火腿煎蛋飯,有點偏淡而蛋亦太生而跟餐例湯豬骨味濃,就是感覺不大衛生
因為走了一段路而路經此地,正想找一家餐廳食午餐,於是便進店

以此餐廳的感覺,還以為是超便宜的

菠蘿包及火腿奄列

沙爹牛肉麵
最後點了常餐及火腿煎蛋飯

至於沙爹牛肉麵,牛肉份量可以亦算軟滑

例湯

火腿煎蛋飯
至於火腿煎蛋飯,有點偏淡而蛋亦太生
而跟餐例湯豬骨味濃,就是感覺不大衛生

2019-09-21
今天早餐到了「鴻運冰廳餅店」,我點了最愛的常餐-沙爹牛肉麵+火腿奄列+牛油菠蘿包。很久沒吃過高質的沙爹牛肉麵,牛肉沒有鬆肉粉味,有質感,沙爹醬充滿了整碟麵,麵底不像一般茶記的光新麵,煙韌有嚼勁。菠蘿包新鮮出爐,餐包size啱啱好,檸茶茶膽濃而不澀,$45 抵食。
2019-06-09
1 分鐘 (堂食)
$45 (早餐)
2019-06-02 1584 瀏覽
好有趣,作為本地人都唔知有咁多旅遊客先去既餐廳早排去太子食飯,有個朋友介紹呢一間餅店冰室原來竟然係電影 行運一條龍取景既那一間有好多大陸同台灣遊客會過黎打卡食件餅開630至2100,時間好長,所以有提供好多唔同既餐飲選擇可能本身有名氣,餐牌都比較貴例如早餐火腿通+雙蛋,麵包奶茶已經要$42常餐要$45快餐$52焗飯類$65起,有焗豬排,白汁海鮮飯簡單既炒河粉都要62蚊碟不過朋友介紹要食既反而係佢門口既餅食椰撻,牛油蛋糕,卷蛋等等每隻都飽滿大件,份量十足仲有蝴蝶酥,大過一隻手掌本身我都好LIKE食椰撻,香香甜甜,仲要珍寶SIZE 蝴蝶酥都好脆口
好有趣,作為本地人都唔知有咁多旅遊客先去既餐廳
早排去太子食飯,有個朋友介紹呢一間餅店冰室
原來竟然係電影 行運一條龍取景既那一間
有好多大陸同台灣遊客會過黎打卡食件餅
開630至2100,時間好長,所以有提供好多唔同既餐飲選擇
可能本身有名氣,餐牌都比較貴
例如早餐火腿通+雙蛋,麵包奶茶已經要$42
常餐要$45
快餐$52
焗飯類$65起,有焗豬排,白汁海鮮飯
簡單既炒河粉都要62蚊碟
不過朋友介紹要食既反而係佢門口既餅食
椰撻,牛油蛋糕,卷蛋等等
每隻都飽滿大件,份量十足
仲有蝴蝶酥,大過一隻手掌
1 分鐘 (外賣自取)
2019-02-27 1156 瀏覽
星期日早餐呢一度曾經拍過行運一條龍,所以就上嚟睇吓呢度嘅環境同埋試吓呢度嘅早餐。我鍾意呢度舊式感覺香港茶餐廳,有年紀較大嘅伙記,有既係一份親切感。座位嘅格式都係比較似傳統嘅香港茶餐廳風味。我特別鍾意呢種嘅間隔、裝修。呢度兩層樓高,位置寬躺,坐得舒服! 我哋叫咗個沙嗲牛肉米粉,牛油餐包,火腿奄列。個價錢貴左少少,個早餐連埋嘢飲需要$45,出面食同類型嘅早餐大概都係$35到。至於食物嘅質素,同出面普通嘅沙嗲牛肉米粉差唔多。
星期日早餐

呢度兩層樓高,位置寬躺,坐得舒服!

2019-02-24
10 分鐘 (堂食)
$45 (早餐)
2018-11-06 1257 瀏覽
今天有時間和太太先食過早餐再上班,剛巧路過這家老牌茶餐廳,太太知道了這是周星馳電影《行運一條龍》中行運茶餐廳的原型後,便說要試試他的味道。餐廳環境:能作為電影的取景場地,餐廳的環境裝潢當然有他的獨到之處。傳統港式茶餐廳的舖面餅櫃,七十年代的座位設計,及高樓底加開閣樓的環境,都為在這裡用餐的人加添一份時代感。服務質素:這方面就沒甚麼特別,一般茶餐廳的服務。食物質素:我點了一個《午香肉丁麵配西煎雙蛋飲熱奶茶》,太太點了個《炸菜肉絲湯米粉配腸仔煎蛋加牛油菠蘿包飲鮮奶》。可能是因為他用碟碗盛載我的午香肉丁麵,所以麵的質感剛剛好,不會太硬或太軟,頗好吃。但配的西煎雙蛋就整個蛋黃破了,流得整碟都是,不太推薦。熱奶茶則相當香醇細滑!太太的炸菜肉絲湯米粉口感偏硬,味道也不太好,腸仔煎蛋也是沒甚麼味道,反而牛油菠蘿包還可以,頗鬆軟。最後我們還點了兩個曲奇皮蛋撻,蛋味還可以,偏甜了點,但皮則太粉,一咬下去就散了。總括而言,食物質素實在一般,價錢則偏貴。

服務質素:這方面就沒甚麼特別,一般茶餐廳的服務。

總括而言,食物質素實在一般,價錢則偏貴。
  • 熱奶茶
  • 午香肉丁麵
2018-08-05 1053 瀏覽
呢間懷舊餐廳,早已久仰大名,經常聽人講係拍電影電視劇嘅取景地方今日黎開呢頭,就決定黎食下啦一入黎就覺得好有親切感,真係電視劇睇到嘅茶餐廳懷舊味道簡單唔諗咁多,朋友先叫一個常餐,沙爹牛肉麵,加杯咖啡$43,價錢唔算話平,不過都OK啦黎到無理由唔試下下午茶餐,選擇都好標準,我就要左個食個雞蛋三文治,要杯奶茶,$35沙爹牛肉麵,看來平平無奇,但牛肉夠腍,麵條軟硬適中,可見煮得有火喉雞蛋三文治,水準之作,雞蛋無太腍或散出黎,有蛋香,水準可嘉相信每個電視迷或電影迷,都值得黎一黎這間經典茶餐廳
今日黎開呢頭,就決定黎食下啦

一入黎就覺得好有親切感,真係電視劇睇到嘅茶餐廳懷舊味道

雞蛋三文治,水準之作,雞蛋無太腍或散出黎,有蛋香,水準可嘉

相信每個電視迷或電影迷,都值得黎一黎這間經典茶餐廳
2018-07-23 814 瀏覽
成日係電視📺電影🎬見到有好多舊香港風味冰室🇭🇰一直想去打卡好耐架啦😎終於成功黎左其中一間😄打卡成功✅YEAH呢到設有樓上雅坐💁🏻‍♀️黎到叫個常餐☕️慢慢嘆番杯茶餐內有個牛油菠蘿包🍍牛油已溶若果夾住塊牛油會仲開心😋特推🤗蛋撻係香港地好容易食到🤓但好食嘅......唔係成日有👀一向中意牛油皮蛋撻🥧呢到嘅蛋撻皮堅係曲奇一樣咁脆架🍪蛋味又香濃🍳雖然比出面貴D👍🏻但值得
成日係電視📺電影🎬見到有好多舊香港風味冰室🇭🇰

呢到嘅蛋撻皮堅係曲奇一樣咁脆架🍪
蛋味又香濃🍳
雖然比出面貴D👍🏻但值得
2018-06-21 1353 瀏覽
其實很多社交媒體,都會介紹什麼什麼隱世餐廳,但是所謂的隱世,都在商場裏面的角落,有哪裏隱世呢?而這一間舊式餐廳,一向在網上世界也很難找得到😯,只是之前在附近工作,不知不覺,就行經這間舊式餐廳,名副其實。但其實,這個地區是旺角、太子,竟然只是入了內街😯,就已經有這麼一間懷舊的餐廳,沒有什麼報道過。星期六日,通常遊客比較多,下午三四時下午茶時間,就最適合不過😃。首先,入門左邊有時一個櫃檯,很多這類型的舊式茶餐廳,門口的收銀都十分之串,但這名女士笑容可掬🙂,給人印象良好。右邊門口有個蛋撻櫃。看見下邊都有些少空位,但是入內,右邊發現有堂樓梯,不如到樓上雅座🚶🏿‍♂️。登上上層之後,就發覺,和中國冰室有點兒相似,兩邊有幾張卡位,中間還有幾張枱。庭臺樓角,上邊不知是假天花定還是裝飾,有如舊式酒家那般。還有地板造型,小磚砌成;迷幻的樓梯😏,帶來強烈的懷舊氣息。樓上的哥仔比起下面的呀姨,服務態度明顯差得多。其中一個餐,會搭配菠蘿包,但由於這刻不是太餓,因此沒有選,而且那個餐是吃意粉。這款常餐則可以吃沙嗲牛肉麵以及煎雙蛋,但是連多士都沒有一片。嚴格來說,這個常餐只有牛肉麵以及煎雙蛋,如果好像麻甩佬一般,將

常餐則可以吃沙嗲牛肉麵以及煎雙蛋,但是連多士都沒有一片。嚴格來說,這個常餐只有牛肉麵以及煎雙蛋,如果好像麻甩佬一般,將雙蛋都放在麵條上面的話,其實就只像一個兩餸麵, $43 委實不便宜😨。
沙嗲牛肉麵來說,這餐廳亦都不算太淡,麵上面的醬汁也不少,但是亦都是普通的福麵,加入滾水,上面放一些放涼了的沙嗲醬就算,感覺求其😨。麵條並未完全浸林😨,就已經端上給客人。沙嗲牛肉分開處理了,然後顧客點餐,就將冰凍的沙嗲醬放上去,實在不太好。
😢😢
而除了
沙嗲牛肉麵,其實只有煎雙蛋,還是正正常常,不會煎太熟一切開蛋黃便會湧出,實屬正常。
由於看到室內環境與新華差不多,以之前亦都吃了些東西,不會太肚餓,恐防再看奶茶會很飽肚,因此也沒有看茶走,點了杯
凍檸茶。試試與新華的凍檸茶比拼,這兒的茶味還不太淡,但是應該還是新華勝一籌😌。但是看看飲品裏面的
檸檬,足足有四大件檸檬,最少誠意可嘉。其實兩杯都點了少冰,但是一杯的冰粒也足足有半杯😞,實在太多。
後來在外面,買了四個
蛋撻外賣,據說六個才會有紙盒,因為四個,即使給你紙盒也會盪來盪去。因此只點了四個蛋撻。
雖然放涼了才吃,但是還覺得
曲奇皮很脆身,這種蛋撻,的確是舊式的製作,曲奇皮非常厚,而且蛋漿那一部份亦都很厚實。比起時下的酥皮,大多是細細個,蛋漿無味的蛋撻,這兒絕對是舊式蛋撻的表表者,但是可能有人因它偏向死實,不會太喜歡。對於我而言,這款
厚曲奇蛋撻,還是可以接受。

鴻運,對青衣居民來說,其實很懷舊的名字
,因為以往在青衣也有間舊式餐廳叫鴻運(前身還叫做金運) ,現在一早已經倒閉。這間鴻運在旺角太子,地點不起眼,即使你經常經過附近,行過地鐵站,也沒有留意過有這間餐廳。

以這種舊式茶餐廳來說,這間鴻運的質素不算非常美味
,收費亦都你係舊式餐廳還要昂貴,再來吃的話,都不會吃這個餐。
下午茶
2017-10-10 1751 瀏覽
星爺主演的行運一條龍在此店取景拍攝已經差不多二十年前了,而這間冰廳在我家附近開了幾十年但一直未去過,今日才第一次光顧。環境雖懷舊都總算地方潔淨,地段比較偏僻,午飯時段都不會太多人不用等位。看一看餐牌,價錢都不算便宜呀!福建炒飯,芝士焗肉醬意粉,焗海鮮飯索價$72,包例湯或飲品。蘿蔔香甜,牛腩入味夠腍焗豬扒飯是炒飯底炒得火氣足幾好味,豬扒都好美味茶餐—沙爹牛肉幾好,菠蘿飽夠熱但皮不脆奶茶尚算香滑,但嫌茶味不夠,紅豆冰紅豆很多都不錯飯後外賣蛋撻,蛋味濃但不是新鮮出爐

蘿蔔香甜,牛腩入味夠腍
蘿蔔牛腩飯

焗豬扒飯是炒飯底炒得火氣足幾好味,豬扒都好美味
焗豬扒飯

茶餐—沙爹牛肉幾好,菠蘿飽夠熱但皮不脆
沙爹牛肉通,火腿奄列,菠蘿油

奶茶尚算香滑,但嫌茶味不夠,紅豆冰紅豆很多都不錯
奶茶,紅豆冰

飯後外賣蛋撻,蛋味濃但不是新鮮出爐
蛋撻
題外話/補充資料: 希望這些懷舊冰廳可以繼續經營下去。
2017-10-10
蘿蔔牛腩飯
焗豬扒飯
沙爹牛肉通,火腿奄列,菠蘿油
奶茶,紅豆冰
蛋撻
2017-07-12 1027 瀏覽
趕時間,得半個鐘食晚餐,所以入左冰室,貪佢夠快。7:00入到去,人唔多,唔駛等位,同老公一人叫左一個常餐,$41@熱奶茶,奶有奶味,茶有茶味,味道香濃,口感滑溜,正!果然係香港地道飲品叉燒湯意粉,叉燒都幾多,唔太肥,意粉幾有口感,唔會太林火腿奄列,冇明顯見到既油,又幾足料,火腿絲都幾多。餐包我揀左菠蘿包,細細個,面頭好脆,唔算太甜,讚老公揀左多士,黎左個牛油厚多士,食既時候,邊既部份脆到有索索聲,包既部份好鬆軟,仲係熱熱地,好like!茶餐廳食物有茶餐廳水準,下次如果有外國朋友黎香港,除左帶佢地去遊客多過香港人既名牌茶餐廳,都可以帶佢地黎呢度

熱奶茶

叉燒湯意粉,叉燒都幾多,唔太肥,意粉幾有口感,唔會太林
叉燒湯意粉

叉燒湯意粉
火腿奄列+菠蘿包
牛油厚多士
2017-05-25 919 瀏覽
/就係唔食蛋撻🙈<鴻運冰室餅店>🐥雞批 &曲奇🍪&椰撻($26)▫️💁🏻懷舊茶記,仲有蛋糕櫃係正嘅😻眼望牛油蛋糕,蛋撻,蝴蝶酥,雞批等,一盤盤放係櫃內,好想食哂落肚🙈🌸我個人覺得偏懷舊嘅糕餅係比較乾身d,因為都無添加膨脹劑🙆🏻所以食嘅時候都預左。-👉🏾雞批皮略厚,但十分酥香脆身。內餡忌廉雞肉,偏稠,口感又粘又乾🙁雞肉少還有一點青豆粒。整體無乜調味,味道略淡。-👉🏾椰撻算係最期待,因為我幾鐘意食😂椰撻是酥皮,蛋撻反而是曲奇皮。酥皮不算太油膩,但不夠香。椰絲層蓬鬆,但質地有點乾。比平時食嘅椰撻內餡顏色偏鮮黃,椰味濃一點。-👉🏾曲奇係好厚兩大塊夾埋一齊,size同椰撻差不多😱表面有d草莓果jam,內裡有朱古力將兩塊曲奇粘合。曲奇口感鬆化但欠缺牛油香,而且無乜特別其他味道可言。🍝豉椒牛肉炒河($58)▪️有時食得多偏油膩嘅干炒牛河,都可以食下依隻炒河💁🏻🌸配料很簡單🌿芽菜,青椒,洋蔥,牛肉 豉椒炒就已經很美味!😻👉🏾依隻炒河會比干炒,口感濕潤滑溜d。👉🏾牛肉肉質🐂都幾軟腍鬆化🤔可能比較薄身嘅關係。👉🏾蔬菜其實切得比較大塊🙈但口感清爽嘅。👉🏾炒河配辣醬都幾惹味特別,港式辣醬偏酸少辣🌶
/就係唔食蛋撻🙈
<鴻運冰室餅店>
🐥雞批 &曲奇🍪&椰撻($26)
▫️
💁🏻懷舊茶記,仲有蛋糕櫃係正嘅😻

🍝豉椒牛肉炒河($58)
▪️
有時食得多偏油膩嘅干炒牛河,都可以食下依隻炒河💁🏻
👉🏾依隻炒河會比干炒,口感濕潤滑溜d。
👉🏾牛肉肉質🐂都幾軟腍鬆化🤔可能比較薄身嘅關係。
👉🏾蔬菜其實切得比較大塊🙈但口感清爽嘅。
👉🏾炒河配辣醬都幾惹味特別,港式辣醬偏酸少辣🌶配咸咸地嘅豉椒醬汁中和得剛好。
💁🏻有無人都鐘意食豆豉❤️

#wwhkfood #uhkfood #hkfoodies #wwhkfood #hkig #hkeat #hkfood #hkfoodie #hkfoodie #foodie #foodies #foodiehk #foodieshk #instafood #foodielife #food #foodstagram #foodlover #鴻運茶餐廳
2017-04-28 1276 瀏覽
如果你自問是「星爺」周星馳的忠實影迷,有留意周星馳電影有關事物的話,你應該不會對旺角「鴻運冰廳餅店」感到陌生。例如多年前,他跟吳孟達、鄭秀文、舒淇、葛民輝、陳曉東合演的一套賀歲電影「行運一條龍」,故事裡面的「行運茶餐廳」,現實版本「鴻運冰廳餅店」相信很多人都會知道。我還記得電影後段,當年還是童星的黃美棋飾演的「小芬女」,如常光顧「行運茶餐廳」,「小芬女」把背得滾瓜爛熟的點餐「內容」,告訴給飾演老闆的「達哥」知道。那對白我都差不多已經忘記得七七八八,還不能肯定是否「蔥花蛋治飛邊烘底」。現在我光顧「鴻運冰廳餅店」,已經無法重覆一次給侍應聽。惟有依照我平日吃「蛋撻」和「蛋治」的習慣,硬着頭皮從頭講一次。不過現在的「鴻運冰廳餅店」,跟當年電影內的「行運茶餐廳」的裝潢擺設,仍然沒有太大分別。「鴻運冰廳餅店」是旺角太子的老字號街坊茶餐廳,就算沒有「行運一條龍」,也不愁沒有街坊食客光顧,但我可能會錯過了這老牌茶餐廳的風釆。但是如果不是有電影「行運一條龍」的話,我很有可能今生今世完全錯過,「鴻運冰廳餅店」這間很有懷舊味道的老牌茶餐廳。烘底蛋治我在佐敦「澳牛」都已經吃過不少次,很難想像「鴻運」蛋治竟然會

但是如果不是有電影「行運一條龍」的話,我很有可能今生今世完全錯過,「鴻運冰廳餅店」這間很有懷舊味道的老牌茶餐廳。烘底蛋治我在佐敦「澳牛」都已經吃過不少次,很難想像「鴻運」蛋治竟然會跟「澳牛」蛋治很一樣好味,味道不相伯仲之間。

在來到和進入「鴻運冰廳餅店」之前,有幸在店前目睹,新鮮蛋撻「出爐」的一刻。新鮮出爐的蛋撻被侍應一個個端出來,包裝妥當並賣給其他買蛋撻的客人,看見一個個蛋漿被焗到呈金黃色的蛋撻,我不期然期望儘快有機會品嚐它們的味道。

當時我對「鴻運冰廳餅店」蛋撻的期望,遠遠超於烘底飛邊蛋治,但結果出到來,蛋撻的質地和味道給我的感覺,竟然不及烘底蛋治般印象深刻。

「鴻運冰廳餅店」的送餐速度已經算是快,剛剛新鮮出爐的蛋撻,要「即叫即到」並非難事,但是飛邊烘底的雞蛋三文治,就不可能一點餐,侍應就能立刻送到。

在我還在等待飛邊烘底「雞蛋三文治」出來之前,新鮮出爐的蛋撻,就已經火速送到我的面前。不過有點和我期望有點落差的是,「鴻運冰廳餅店」的蛋撻不是我比較喜歡的「酥皮餅底蛋撻」,而是「脆皮曲奇餅底蛋撻」。

可能我在西貢經常有吃酥皮蛋撻葡撻的習慣,所以看見「鴻運冰廳餅店」蛋撻不是多層酥皮餅底,難免有一點點失望。脆皮餅底的蛋撻,一稍為拿得太用力,就立刻應聲裂開崩解,跌在檯面上。

蛋撻未碎掉之前,蛋撻放在檯面還是好地地的,完美無瑕地給我拍下照片。「鴻運冰廳餅店」蛋撻的蛋漿,蛋味無疑是又甜又濃厚,如果不是餅皮太快崩解的話,其實「鴻運冰廳餅店」這件蛋撻絕對新鮮熱辣,口感甜味十足,近乎完美。

這亦正正就是,我比較喜歡食酥皮蛋撻的原因之一。可惜「鴻運冰廳餅店」竟然不是用多層酥皮餅底,來做蛋撻的材料,如果「鴻運冰廳餅店」有酥皮餅底蛋撻的話,感覺就完美無瑕了,多層酥皮的蛋撻沒這麽易崩裂散開的。

這正正就是,我的蛋撻在崩解碎裂之前,我用手機拍下的寶貴照片。未試食之前的新鮮蛋撻,外表完美無缺,但是咬下第一口蛋撻後,蛋撻餅底已經呈現裂開的跡象,再影完照片後想再食蛋撻,蛋撻已經粉碎崩解。

餅皮太脆太薄的蛋撻,今次我對它的評價,不如「蛋治飛邊烘底」般高和出色。「蛋治飛邊烘底」的製成品外表,真的名副其實的金黃色。「鴻運冰廳餅店」蛋治的金黃色外觀,美觀程度比起「澳牛」真是有過之而無不及。

不是說「澳牛」蛋治烘底沒有「鴻運」做得那麼好,只能說「鴻運」伙計做蛋治的烘底工作,比起「澳牛」做得更仔細。凡事有辣有唔辣,「鴻運」雖然麵包烘得表面超脆超美味,但煎蛋還是差「澳牛」幼滑炒蛋一點點。

或許是「澳牛」的雞蛋三文治,在炒蛋時還刻意加入了奶油,令炒蛋製成品質地變得又嫩又滑。「鴻運冰廳餅店」的炒蛋其實也不弱,「鴻運」炒蛋口感也很滑的,雖然感覺還是差了一點點。

與其說「鴻運」炒蛋不夠「澳牛」炒蛋香滑,倒不如從另一個角度來看,「鴻運」蛋治的麵包烘底工夫,比起「澳牛」的烘底麵包,絕對是有過之而無不及。

直到今日,我翻看維基百科對「行運一條龍」的描述,才知道周星馳因為忙於其他電影,不能夠全程參與「行運一條龍」的拍攝工作。電影到最後上畫,「星爺」在片中戲份反而不及葛民輝,吳孟達般突出,最後變成電影「名不副實」的主角演出。

用樣地,被人過份吹噓追捧的「鴻運冰廳餅店」蛋撻,口感和味道反而不及「烘底飛邊蛋治」般令我留下深刻印象,「烘底飛邊蛋治」才是我心目中,「鴻運冰廳餅店」的招牌菜式。
2017-04-12
8 分鐘 (堂食)