2017-03-26 682 瀏覽
這間位於上海街的鴻運冰廳餅店有兩層,上層感覺較舒服。店的門面和店內裝修都是頗懷舊的裝飾品,好像時光倒流回到了以前的年代。落單點了一個常餐和特餐,兩個餐都是全日會供應。10分鐘後,食物便來到。常餐包括叉燒湯意粉、火腿奄列、牛油菠蘿包配熱檸茶。特餐則是沙爹牛肉麵、西煎雙蛋配熱茶走 (即奶茶上桌前會加小許煉奶)。食物的份量正常,不算太少。叉燒是半肥瘦,吃下去口感不錯。最喜愛的是表層脆卜卜的菠蘿包,上桌時還是暖暖的。火腿奄列的蛋也頗滑。

2017-03-24
2017-03-19 429 瀏覽
突然諗, 香港既未來仲可以有幾多間呢d真·冰室存在。 自己自問唔係識食之人, 不過想係有生之年可以仲記得自己食過d咩。 有好多食過既好餐廳都經唔到歲月洗禮, 比金舖, 連鎖店取替。 只記得味道, 但係樣貌, 連位置都失去了。 所以開始跟下女朋友作風, 放下野上網, 學下寫食評, 幫下我記野。呢間冰室係附近見過好多次, 不過一直沒機會去試試。難得今日單身寡佬, 就去食個午餐。店舖細, 但座位間一d都唔迫。 見好多客, 都係附近街坊。 雖然店面唔叫乾淨, 但就好有似行運茶餐廳格局。一間餐廳好唔好食, 睇佢杯凍檸茶就知。呢句野, 唔記得邊位前輩教我所以叫左滑蛋牛肉炒河加凍檸茶。聽住歌等,唔洗5分鐘就上齊野。 檸茶唔差, 不過檸檬同茶味略為不足。滑蛋牛肉炒河: 牛肉較咸, 應該係常餐沙嗲牛肉, 醃左1肉2用。 河粉雖然有鑊氣, 但都唔夠熱同燶。反而個滑蛋汁好滿意, 味道足, 而且沒水汪汪感覺😉多謝款待後, 承惠60大元正(58蚊凍飲加2)出門見到仲有新鮮出爐蛋達, 希望下次可以試, 唔會又轉頭變左金舖

一間餐廳好唔好食, 睇佢杯凍檸茶就知。
呢句野, 唔記得邊位前輩教我

所以叫左滑蛋牛肉炒河加凍檸茶。

聽住歌等,唔洗5分鐘就上齊野。
檸茶唔差, 不過檸檬同茶味略為不足。

多謝款待後, 承惠60大元正(58蚊凍飲加2)

滑蛋牛肉炒河
2017-03-19
滑蛋牛肉炒河
2017-02-07 1195 瀏覽
香港,好多舊式冰室已經成為了饗客們的景點,甚至,有不少帶點古早味的餐廳,更成為電影人取景的地方。最多人知成為了電影場景的,大概是廣東道的《中國冰室》。是日,我同朋友出席完活動之後,我說去附近的一家舊冰室吃個常餐,當我來到《鴻運冰廳餅店》,朋友大叫道,呢間咪係 "行運一條龍" 囉。原來,這就是當年周星馳電影,"行運一條龍"的實景冰室。我一向沒有留意該電影,後知後覺呀....原來早已經是名店。 一入來,發現這已經是賣少見少的兩層冰室,友人說,現今的茶餐廳好少會有兩層,因為現時的消防條例已經不容許。若是見到有閣樓的茶餐廳/冰室,一定是老字號,若不是,就是偷雞開閣樓的。 樓上雅座,是那一個年代氹大大小朋友上樓上坐的雅稱。的確,從我有認知開始,上樓上坐,是最舒服的,因為沒有地下的人出出入入,而且,樓上好多是都是不准吸煙的。 我同朋友,都是一人一個常餐或特餐之類的東東。朋友要的是沙爹牛公仔麵。單是肉眼看,沙爹絕對是對板的,醬多,味道濃,入口也有少少香辣感,增強麵及麵湯的味道。 我要的是叉燒意,是最傳統的茶餐廳美食之一。令我感更懷舊的,就是極紅邊的極瘦叉燒,再加上已經發到幾乎全脹的意粉。雖然,在現時

我要的是叉燒意,是最傳統的茶餐廳美食之一。令我感更懷舊的,就是極紅邊的極瘦叉燒,再加上已經發到幾乎全脹的意粉。雖然,在現時來說,這不能說好味道,但這一切,都是童年的感覺啊,當然叉燒沾上雞湯的味道,依然是美妙的。

我的餐,配了一份火腿奄列同迷你菠蘿包。火腿奄列是外熟內帶點流質蛋黃汁的那一種,入口,可以感受到蛋同火腿的香味。菠蘿包細細地,甜甜的,當然吃得很美妙。

朋友的餐,只包一份火腿煎蛋,火腿是煎香過的,而且蛋黃是半熟流心的,質素算是不錯。

今次,我要求了一杯茶走,也就是奶茶加煉奶。味道濃,甜味適中,入口亦夠滑,非常之有水準。

食物水準夠,奶茶夠香滑,再加上舊冰室的古早味道夠晒濃,鐘意懷舊,鐘情於老香港生活的你我,一定會喜歡這一些老牌食店。
2017-01-29 597 瀏覽
往事只能回味。還記得有好一段失意的日子,每逢週末都有您這個長輩陪伴。每次都是我這個打壞後生叫睏,說要停一停tea一tea。您帶我來既這間買少見少既傳統茶餐廳,自家出品飽餅。自家出爐菠蘿飽,這裡擁有在心目中永遠是最好味既菠蘿油。不同飽點,擁有不能喻既吸引力。餐廳分兩層,設有樓上雅座。一條直樓梯直逢二樓雅座,本人對此情有獨鐘。無論甚麼時候也客滿,感覺很熱鬧。食物供應全面。來這裡很難抗拒菠蘿油的誘惑,飽面既脆皮又香又脆,飽身熱辣辣軟綿綿,鮮油與美味既飽一起在口腔融為一體,這個世界驟然變得美好。法蘭西多士,是我我第二最愛,獨愛傳統製法,回味再回味。必落既蜜糖。飲茶走是常識吧。喉嚨有點不舒服,檸樂煲勁多薑是傳統茶記先做到,舒服哂。

每次都是我這個打壞後生叫睏,說要停一停tea一tea。
您帶我來既這間買少見少既傳統茶餐廳,自家出品飽餅。

自家出爐菠蘿飽,這裡擁有在心目中永遠是最好味既菠蘿油。
不同飽點,擁有不能喻既吸引力。
餐廳分兩層,設有樓上雅座。
一條直樓梯直逢二樓雅座,本人對此情有獨鐘。
無論甚麼時候也客滿,感覺很熱鬧。
食物供應全面。
法蘭西多士,是我我第二最愛,獨愛傳統製法,回味再回味。
必落既蜜糖。
飲茶走是常識吧。
喉嚨有點不舒服,檸樂煲勁多薑是傳統茶記先做到,舒服哂。
2017-01-15
  • 菠蘿油
2016-06-24 1632 瀏覽
就算阿水哥唔係到做,掌門又收左山,要行運始終都行運。鮮茄雞絲飯配菜乾湯,菜乾湯足料足火喉又夠味。鮮茄唔太酸,配起雞絲好開胃,碟飯女仔食就有d多得滯,男仔食就岩岩好。凍啡完全係港式味道,老香港風味,值得保留。
就算阿水哥唔係到做,掌門又收左山,要行運始終都行運。

2016-06-24
2016-01-13 1691 瀏覽
因為兒時偶像陳曉東,看了N次行運一條龍,好輕易就認得出個門面招牌上嘅「鴻」字同其他字飽歷風霜嘅程度不同,在幻想同當時拍戲換咗個「行」字道具招牌有無關。現實中無電影中咁懷舊,牆上圍上粉色或假木紋膠板,牆上沒有貼上餐牌,每日特價$42午餐只有一款。梳化卡位私隱度中坐得舒服。其他碟頭選擇很多,四五十種,$45~75都有,包餐飲,花多眼亂,都未睇哂,姐姐就過嚟落單,問姐姐有咩推介,佢推介炒河,$55左右。去到呢啲老店好驚點菜點得耐會俾人小,所以兵荒馬亂中點了黑椒牛肉炒河。點完先有啲後悔想點返常餐。中性打扮嘅姐姐態度好好,上菜後仲會專登過嚟問我「係咪好香呢?」又見佢會同其他客吹水,氣氛歡愉。至於係咪真係好香,其實都係正常貨仔,但黑椒落得好足,少數茶記黑椒食到真正辣味,但蔬菜有少少唔新鮮,有一兩啖會有少少酸餿味。檸茶細杯而且好多冰。整體價錢偏貴。
黑椒牛肉粉河
2016-01-13
2015-05-26 1519 瀏覽
鬧市中保留六七十年代懷舊情懷,與新興茶記黑白反照,這亦是我放下腳步,一嚐冰室那份風味。冰室裝潢不堂皇不華麗,只是把剝落牆身塗上一層嶄新油漆,其他擺設原封不動,殘留歲月痕跡,我坐在'卡位'上點了一份早餐,火腿通粉,菠蘿包配煎雙蛋加以熱騰騰好立克。火腿通粉配以鮮濃雞湯,滿瀉雞湯浸滿了通粉,每一啖通粉總含雞湯鮮味一併品嚐,而且火腿並無切條,只是一開二,按 你喜好飽嚐不同份量火腿,反而比條狀更能有口感及味道。菠蘿包稍為因沒焗爐保温,皮身及包發硬,味道欠佳。個人愛好半生熟煎蛋,所以雙蛋生熟度剛合乎筆者口味,還不錯!

$34 (早餐)
2015-02-27 912 瀏覽
早上10:00經過這間懷舊茶餐廳、順便入去食過早餐、叫左個沙爹牛麵、雙蛋凍O茶、餐牌叫特餐、凍飲+$2蚊、盛惠共$39蚊、先上一碟用好普通健康麵做既沙爹牛麵!旦D麵根本未煮淋、牛肉好似擺左好耐甘、跟住黎2隻超細隻又無蛋味、反蛋吾似反蛋、大陽蛋吾似太陽蛋既野、加一杯特別細杯、既無茶味又無o檬味的凍o茶、$39一個早餐景然連半塊多土都無、這早餐真係嚇死人、下次咪攪、吾通明氣大吾使做咩?
、下次咪攪、吾通明氣大吾使做咩?
題外話/補充資料: 食咁多茶記早餐、未食過一間咁貴又咁差既!
2015-02-26
$39 (早餐)
慶祝紀念
生日
  • 咪攪我
2015-02-22 767 瀏覽
看見有舊式茶餐廳,感覺親切,諗都唔使諗就衝了入去。在樓下,找個卡位坐低。原本打算食蛋撻,唔知撞咩鬼,叫左個特餐。火腿煎蛋,好在火腿唔會凍冰冰,煎蛋我只注視在中心的蛋黃。這碟東西,味道平平,卻是很好的回憶。沙嗲牛肉麵,麵條淥得爽身,牛肉質感不致太假,係咁上下了。這裡的凍奶茶,比較多奶,我是沒問題的。
看見有舊式茶餐廳,感覺親切,諗都唔使諗就衝了入去。
沙嗲牛肉麵,麵條淥得爽身,牛肉質感不致太假,係咁上下了。
這裡的凍奶茶,比較多奶,我是沒問題的。
2012-11-20 834 瀏覽
心水清的朋友,也會知道上海街近太子一邊的鴻運冰廳餅店,就是當年的賀歲片 - 行運一條龍,片中的行運茶餐廳。踏進店內,好像回到過去,但見不到李老闆把關,何金水為我奉上奶茶,貌似葛民輝的外賣仔阿福,在店內與Fanny打情罵俏。現實上,走上二樓,一班應該是遊客,一班是身穿制服的藍領,另一班,是江湖味比較重的麻甩佬,可否,給我一個舒淇?當年茶餐廳危在旦夕,芬女風雨不改來買蛋撻,此蛋撻的酥皮鬆化,滿佈牛油香,中間的蛋反而不太香。沒有金水,田雞,基哥,還有奶茶,雖然也有茶甘,但質感偏薄。忘了要求太陽蛋,奉上的是反蛋,人生還有希望嗎?最後因愛情的魔力,行運茶餐廳得以保存下去,但李老闆的兒子得男,最後能夠與芳芳開花結果嗎?當我咬著菠蘿油,腦海不斷想起這個問題,我想下一次見到李力持的話,要問問他們的近況了,哈哈!很平凡的通粉,只是得啖笑。由踏進店內開始,有如墮進電影世界,其實,你我仿似一套戲,為何不盡力去演出,花點心機?步出店外,君不見姣婆四拖馬來收舖,原來,一切只是鏡花水月。
沒有金水,田雞,基哥,還有奶茶,雖然也有茶甘,但質感偏薄。
很平凡的通粉,只是得啖笑。
步出店外,君不見姣婆四拖馬來收舖,原來,一切只是鏡花水月。
2010-10-27 462 瀏覽
看食評才知道,原來此冰廳仍保存著閣樓!愛尋找冰室的我,不能不來啦!這裡佈局與中國冰廳很相似。尤其在閣樓望下去的景象~有樣事情估不到的是,老伙計們都很友善。我原本坐下面,單也落了,突然想感受閣樓氣氛,所以問問可否轉上去。老伙計,全不介意,說好呀,可以~~!上到去,很快,我的常餐已被送來。沙嗲牛肉米粉,牛肉雖然用鬆肉粉o拿過,不過也不至無晒牛味,算是洽度好好。沙嗲無乜香辣味,不過都算ok!火腿奄列,蛋是全熟,而且很油。牛油菠蘿包,「菠蘿」乾、散,好像放了一段時間。但卻吃到一朕舊式麵包的豬油味。細細地食一個,也挺有風味!奶茶太多奶,飲到尾,茶味才出來,後悔應該加糖,味道便會平衡番。總括,食物平平,一次懷舊吓舊餐室,絕對值得!
看食評才知道,原來此冰廳仍保存著閣樓
!愛尋找冰室的我,不能不來啦
!
這裡佈局與中國冰廳很相似。尤其在閣樓望下去的景象~
有樣事情估不到的是,老伙計們都很友善
上到去,很快,我的常餐已被送來。
火腿奄列,蛋是全熟,而且很油。
總括,食物平平,一次懷舊吓舊餐室,絕對值得!
奶茶
沙嗲牛肉米粉
火腿奄列、牛油菠蘿包
2010-10-26
沙嗲牛肉米粉
2010-09-06 311 瀏覽
在旺角開會,經過見到間舊式茶室,十足周星馳果奩套行運一絛龍果間茶室一樣,又係有果閣樓果種.叫左茶餐包熱飲和波菠蘿油 奶茶-茶和奶的比例剛剛好,有香濃的茶味,比起D甚麼金茶王有過之而無不及.菠蘿油- 好干,好像焗好放左半日.可以再來因為有美味的奶茶

叫左茶餐包熱飲和波菠蘿油
菠蘿油- 好干,好像焗好放左半日.

可以再來因為有美味的奶茶

2010-09-02
  • 奶茶
2009-12-16 268 瀏覽
星期日, 同齋妹約好去太子入貨. 我早到太子, 電話中叫我去食野先, 佢到埗再會合. 咁我就係上海街, 就近呢間菜餐廳, 來個first round先. First Round, 午餐, 係舊式茶記冰室. 最傳統始終係叉燒湯意, 火腿奄列, 麵包同茶. 火腿奄列, 味道好傳統, 成個奄列既味係集中於火腿身上, 不過蛋心熟左少少, 不然更加好食. 叉燒意, 意粉夠哂脹氣而且冇淋到爛. 雞湯湯汁真有點想飲埋佢, 但始終雞粉/雞精, 等同於味精. 都係飲少D. 不過若是叫通粉的話....一定會忍唔住, 飲埋佢. 午餐 $26嘆埋杯奶茶, 收到美人電話....掃完貨之後輪到佢肚子叫. 於是, 我就帶佢黎呢度, Secold Round.Second Round, 下午茶, 各人一個麵包茶餐. 這裡的麵包蛋撻是自設工場的, 這是老一代茶餐廳獨有的風格, 出面賣麵包, 入面飲奶茶. 包, 一個鮮油餐包, 一個油占多. 再每人一杯又濃又滑既奶茶. 老牌冰室的奶茶始終都有返咁上下水準. 充滿菜漬的茶煲, 是靚奶茶的根源之一. 所以好多茶餐廳唔洗茶壺, 就算搬新鋪都要keep返住個舊茶壺, 是有其獨特原

Second Round, 下午茶, 各人一個麵包茶餐. 這裡的麵包蛋撻是自設工場的, 這是老一代茶餐廳獨有的風格, 出面賣麵包, 入面飲奶茶. 包, 一個鮮油餐包, 一個油占多. 再每人一杯又濃又滑既奶茶. 老牌冰室的奶茶始終都有返咁上下水準. 充滿菜漬的茶煲, 是靚奶茶的根源之一. 所以好多茶餐廳唔洗茶壺, 就算搬新鋪都要keep返住個舊茶壺, 是有其獨特原因的.

鮮油餐包, 可惜個包不是巨熱, 鮮油有裡面沒有溶. 不過, 新鮮麵包夠淋夠軟, 不錯. 另外是多士. 勁厚切的多士, 好正, 加上果占同牛油, 用來送奶茶, 非常之好. 普通係屋企絕對做唔到咁好食既厚多士.

傳統舊茶餐廳, 除懷舊feel外, 傳統食物是另一吸引人之處. 下午茶每人 $18
2009-05-30 280 瀏覽
今時今日要搵一間懷舊茶餐廳都應該是一個難題, 一時之間真的被考起!這間鴻運冰廳餅店, 位於旺角上海街, 聽說它有廿多年歷史, 那就要試試啦!一踏進餐廳, 完全有香港"茶餐廳"特色 ~ 懷舊feel. 大家看看多"舊"呢!當然少不了, 傳統早餐A.

當然少不了, 傳統
早餐A.
OK!
2009-05-29
OK!
2K
2009-01-12 252 瀏覽
12-1-2009其實想搵的係廣東道裕達冰室, 但搵極都唔見, 反而折返彌敦道時見到呢間鴻運, 又入0黎飲杯0野.熱奶茶 ($12) 睇落飲落都奶多過茶, 但至少比早兩日觀塘0個間 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1965699) 好, ok 吧.見呢度有自家出品包餅, 又叫了件蛋撻 ($3.50) 試試... 雖然唔係新鮮出爐, 凍凍的可以理解, 但撻皮係我喜愛的曲奇皮, 鬆化又帶濃濃牛油香, 意料之外! 蛋漿就甜而不夠蛋香.不過又係0個句, 入得0黎主要都係想食環境... 坐了樓上, 環境夠晒舊, 燈光黃黃的又好 "chaang" 眼, 幾《花樣年華》(?) feel, 哈.希望下次搵到裕達冰室吧.
12-1-2009

希望下次搵到裕達冰室吧.
麻甩場
麻甩 post-lunch