2007-02-04 21 瀏覽
多年無來鹵八了,趁在附近落注,順道來吃個速食碟頭飯.其外賣生意比堂食更加好,眼見大多食客,全部在門口買外賣,好像得我來吃碟頭飯的,似乎止如中午飯之時間.來碟鵝片拼鵝肝飯,鹵水味幾深厚,亦很入味.鵝片比較肥,吃落肉質亦嫩.鵝肝夠甘香,只是質感未夠豐朕.價錢不貴,難怪年前在附近上班的友人,日日在此開飯.其他如鵝翼,鵝腸,有機會一定再來試.
多年無來鹵八了,趁在附近落注,順道來吃個速食碟頭飯.

2006-11-18 6 瀏覽
下班後,冒雨到這兒買,買了鵝雜($40)、鵝片($58 / 例牌)。鵝雜真係好雜,有掌、翼、肝、腎、腸、豆腐,滿滿一盒。中式鵝肝好味、豆腐好硬。鵝片好瘦,皮脂層比別家薄,個人認為滷得唔算好濃味(比某街坊小店),切得好好薄,仲舖得好靚好企理。下次要試埋豬雜。
下次要試埋豬雜。
2006-10-13 22 瀏覽
本人好鍾意食潮州鹵水,所以專登搭車去呢間試吓.買咗外賣:鵝翼,鵝腸,鹵水豆腐,鵝肉.覺得真係好差,鵝腸唔係新鮮鵝腸,而係雪藏經加工果d,食落淡而無味.鵝翼及鵝肉都乾爭爭.豆腐更加不值得一提.d鹵水汁又唔香,得個甜字,真係唔明點解咁多人話佢哋好食.我覺得筲箕灣街市果間鹵水鵝仲好食過呢間.以後都唔會再幫襯!!!!

以後都唔會再幫襯!!!!
2006-09-04 18 瀏覽
喜歡鵝肉那陣除, 專登過去食飯, 可惜鵝肉好鬼乾, 點解咁既!? 係我叫錯了部位? 唔敢畀佢一個>_< 面, 始終懷疑係自己唔太識食only.

唔敢畀佢一個>_< 面, 始終懷疑係自己唔太識食only.
(非會員)
2006-08-03 9 瀏覽
大風大雨打風時候,係灣仔區午飯時間就更搵位,所以近近地就係鹵八到買外買,成日放工經過見到鹵味價錢都唔平,諗住佢午市飯都貴啦,點知又唔係喎,都幾抵食喎,單拼$22、雙拼$25、三拼$30,有二十多種鹵味比你揀,今次我要左鹵水鵝拼鹵水豆腐,d餸同飯都好大盒,d鹵味鹵得好入味,鹵水鵝全部都係肉無骨架,不過我自己覺得偏咸左d。
2006-02-06 19 瀏覽
星期日中午行過,記得有人介紹過,而且好耐冇食鹵水,所以入去食鵝片飯($30)同豬腩肉併豬耳飯($25)。兩碟飯好快送到,但係未食已經有失望,因為完全唔香(我同老婆個鼻冇問題)!味道就算係咁,不過唔好點醋,因為醋得個「酸」字。Overall只係普通料。
2005-10-04 23 瀏覽
2005年9月24 日中午食完triple o,因當日打風,不想晚上再出街搵食,決定坐叮叮到灣仔買外賣。買了半隻切雞($30),2鴨舌(4$30),加鵝翼,鵝腸,鹵水豆腐、豬- 共$100切雞麻麻- $30 你都不能抱什麼期望啦。其他東西味道幾好,鹵得好入味,和西灣河的順興潮汕鹵味各有千秋,但我覺得北角的阿鴻的更好味。
2005年9月24 日

2005-09-08 14 瀏覽
中午在這頭工作,見有鹵水野食,就試下.叫左鹵水鵝+腩肉飲.鹵水鵝幾腍,而且都好入味!!!腩肉就普通d,下次唔會叫.而且份量都幾多,食飽都仲食唔晒d飯.但唔知係唔係中午,所以全部都係d大隻男人,見到女仔多數到係外賣.
2005-09-02 19 瀏覽
見到呢度食評話幾好,所以專程去買番盒外賣孝敬媽咪,因為佢好鍾意食鵝翼同鴨舌.氹得佢老人家好開心呢^^果然冇介紹錯,鴨舌肥美,鵝翼亦有香味,不過咯嫌夠趙口,而鵝腸較為遜色,因為一D都唔肥,得層皮,最好有肥糕就perfect 喇^^ 下次會再去買鵝肝同鵝片.

2005-06-06 18 瀏覽
前一晚見有食評讚此店,心思思之下今日lunch 就一支公走黎整碟鹵水飯嘆嘆。店內都尚算多人,不過一條友有樣好,就係等位唔駛等多過兩分鐘。坐低速速點了鹵鵝鵝肝飯($25)加例湯($5),環顧四周,人客係幾多,但係地方係意料之外既乾淨,員工們亦係意料之外有禮貌,感覺良好。例湯係黑胡椒咸菜豬肚湯,係我食咁耐碟頭飯而來做得最不馬虎的了。湯最先要的夠熱佢做到了,黑胡椒湯辣味幾足,加上咸菜豬肚瘦肉煮成既湯十分夠味,單單就價錢來計就係幾飽都要飲番碗。碟頭飯不論料跟白飯都唔惹少,鹵鵝十分入味,而咁岩食正無骨的,啖啖肉過足口癮;鵝肝沒想像既黑媽媽,鹵水味較輕清,正好唔會搶去濃濃既鵝肝味,襯飯一流,美中不足既係切得太薄身,唔夠口感。十分鐘極速處決掉整碟飯,飲埋湯食埋湯料飽到上心口才$30,埋單時己經盤算定下次再黎點咩食了。

2005-06-03 8 瀏覽
今日黎鹵八食lunch,好多人,不過我一個人唔駛等(一個人食飯既好處就係可以周圍攝).午市有單拼($20),雙拼($25),三拼($30)揀,飯或粥.好多選擇:鵝片,鵝腸,鵝肝,鵝腎,豬耳,豬肚,豬大腸,紅腸,鹵豆腐,鹵蛋等等.叫左雙拼鵝片鵝腸飯,加入$5要例湯,今日係黑胡椒豬肚湯.鵝片入味夠稔好食,招牌野係冇錯.鵝腸好爽唔肥,不過唔夠入味,我亦嫌唔夠肥.反而個黑胡椒豬肚湯,足料夠味又大碗,唔覺味精,正!有下次,不過鋪細細都係一個人黎好.

有下次,不過鋪細細都係一個人黎好.
2005-04-22 11 瀏覽
今日放工路過,外賣鴨舌加.$30四兩,得細半個普通飯盒,唔平.返到屋企食,鴨舌大條好肉,係靚貨.麻油味幾香,但好似略淡唔夠入味.

2005-04-06 14 瀏覽
人地都不知幾出名呀,就連0係上幾期介紹滷水食物0既飲食男女,佢地都榜上有名喎,我早兩日先去過買外賣。我當日就買左半斤鴨舌($30/4兩)同掌($10/3隻)翼($10/隻-中size)番屋企加料,佢地D鴨舌就最出色,比較厚肉,鹵水味適中,又有陣陣香料味,就算得一個人,邊睇電視邊捧住食,好快可以解決晒四兩,仲有佢地標明出品係不含味精添,所以食完都唔會口乾。至於同阿鴻小吃比就各有特色,阿鴻小吃多口味選擇且味道不錯,但就無咁好肉同埋較貴,鹵八就得一款...

2003-08-16 16 瀏覽
呢度以賣鹵水鵝為主,好多時經過都見有人排隊買。今日就買左鵝掌翼、鵝肝及鴨舌返屋企加菜,仲買左條鵝頸來送酒。鵝掌翼好大隻絕不欺場,鹵得很入味,完全唔需要點附送的幾包鹵水汁都夠味;鵝肝又係幾大隻,味道幾香但幾滯,一舊起兩舊止;鴨舌亦幾好肉,好香麻油味,點附送的甜酸汁好食;鵝頸肉質嫩滑,個人覺得比任何鵝片都好味,用來送酒無得頂。三大盒買左百幾蚊唔係平,但幾有水準,唔錯的。
三大盒買左百幾蚊唔係平,但幾有水準,唔錯的。