2015-12-29 523 瀏覽
今日Christmas,不過得我一個人過節,落左班就自己一個人來麥文記食翻碗招牌雲吞麵慰勞下自己碗雲吞麵一上嚟,嚇左我一跳,咦,點解無雲吞噶?原嚟啲雲吞係曬雲吞麵噶下面,亦即係碗底。啲雲吞又大粒,仲有蝦係入面添,真係食得我超happy啊~~湯底好鮮甜,食材又新鮮,嚟呢度就必點佢啦!因為我覺得雲吞面上面啲雲吞滿足唔到我對雲吞噶感情,所以我又專登另外叫左碗凈雲吞,一次過滿足曬我兩個願望,我真係超級無敵幸福吖~~牛筋牛腩都係一大碗,我一個人真係食唔曬,不過之前食過九記噶牛腩,覺得佢無九記噶牛腩咁淋。碟豬手真係好啱拿嚟送飯!
碟豬手真係好啱拿嚟送飯!
2015-12-25
18 分鐘 (堂食)
2015-12-09 570 瀏覽
5个人叫了1个南乳猪手面,2个上汤云吞面,2个云吞捞面,1个鲜虾水饺,1碟油菜,后加1份南乳猪手。除了南乳猪手有点硬,其它的都很好。捞面分量很大,鲜虾云吞水饺很弹牙很鲜美。香港的油菜永远都不会让人失望,鲜嫩多汁
2015-12-02
$50+ (晚餐)
2015-08-17 2110 瀏覽
本身約咗朋友,但佢要遲少少,即刻行入白加士街食啲嘢,其實得15分鐘時間應該食澳牛,不排長龍、但佐敦麥奀又唔好食,所以入咗麥文記,點了雲吞撈麵($42),呢度撈麵是沒有跟蠔油的,如要一碟$1,我是窮鬼,所以沒錢加蠔油,唯有自己加免費嘅醋同辣椒油,麵質算爽身彈牙,但仍有少少鹼水味,不過已經比起坊間多間雲吞麵專門店好好多,雲呑是傳統細粒的,雲呑皮薄薄的,餡料是鮮蝦加些少大地魚末,一口一粒,不錯!

雲吞撈麵
雲吞撈麵
  • 雲吞麵
2015-06-05 2257 瀏覽
果日喺佐敦想搵d較為清淡嘅野食,所以就去左麥文記,佢作為一間雲吞麵嘅老字號,佢嘅裝潢都係好似傳統嘅冰室或者茶餐廳一樣,比人一種同佐敦鬧市唔太相襯、一種懷念嘅感覺。同友人都分別叫左碗雲吞麵,另外都叫左碟油菜。麥文記嘅麵包括雲吞麵都係比較細碗,大食嘅人分分鐘要叫兩碗。但佢做得一間老字號係有原因嘅,首先d雲吞幾大粒而且好足料,入面充滿住蝦肉,難怪食緊嘅時候都聽到有唔少人叫淨雲吞。而d麵雖然比較少,但係味道唔錯,唔會有鹼水味,仲十分彈牙。湯底飲得出一定係足料煲出黎,絕唔係味精湯。整體黎講,麥文記雖然野食選擇唔多,但貴精不貴多,佢嘅雲吞麵的確係好食嘅,而且價錢合理,計埋油菜,每人都係40蚊到。總結覺得麥文記絕對不失一間老字號嘅風范。
2015-03-28 2784 瀏覽
麥文出名,一早已經好想試,見今日唔係太肚餓,lunch就到此試一試,因為都出名好細碗!叫左雲吞麵$34,原來係平時飯碗咁細碗!真係好細碗!一碗有4粒雲吞,每粒有隻大蝦,幾爽口,都係細細粒,一口一隻,唔洗10分鐘就食完,我係出名食得慢,你可能3-5分鐘食哂!湯底都清甜,差不多喝光都唔會口乾!

2015-03-09 2427 瀏覽
專登由TST行去佐敦食LUNCH, 本身想食牛奶公司, 但真係太多人... 所以只好求其搵一間同事話不如食碗雲吞麵, 好啦, 見唔洗等位...入到去, 叫左一碗雲吞麵, 一碗水餃麵... 我地都覺得32蚊貴左d囉... 可能我地唔知價掛... 再加多個油菜, $20/碟, 要蠔油仲要加多蚊!!! 真係令我覺得搵食好艱難...最令我覺得"驚"喜既係, 當碗麵黎到既時候. 我同個同事都嘩一聲, 真係大碗到呢...我怕食唔哂囉... 晚餐屋企既飯碗咁大.... 我同同事都唔係大食, 但見到真係呆左... 食左曉飛架碗麵??? 定係有金箔係入面... 幾好食都假... 真心唔會有下次, 食完=冇食, 每人埋單 $42.5 , 仲要5成飽, 要買多個麥樂雞share先夠.... 其實d麵已經咁小, 好心比個d大既碗呃下人都好丫, 比人飲多兩啖湯都得掛, 蔥花都冇粒....真係小家都不得了....我會檢討下自己食量之餘希望佢地都改善下個份量囉....

同事話不如食碗雲吞麵, 好啦, 見唔洗等位...
真係令我覺得搵食好艱難...

2015-03-06
2015-03-09 2266 瀏覽
忙碌的星期六,排山倒海的東西要做~到了二時許才可以喘一口氣,約一家之煮食個late lunch~所以就選了一家之煮至愛的麥文記~下午二時許,客人依然是很多很多呀!!剛好有客人離開,我倆就可入坐~ 一家之煮當然選了她至愛的雲吞麵($32)啦!最喜歡它的湯頭,滿滿的大地魚香味,加上小許韮王提味,就是讓人滿足的味道呀!!以雲吞放在碗底,麵放在雲吞上,這樣就可以避免麵變得糊口呀! 麵質爽口彈牙,有淡淡的蛋香味,小巧的雲吞就像一尾小金魚一樣,內有原隻大蝦,爽口彈牙的~ 整個組合就是美味呀!小妹則點了從未試過的京都炸醬撈麵 ($42)~心血來潮而點的炸醬麵,真的有為小妹帶來驚喜呢~炸醬分量看似很少,只有麵的三分一,但慢慢撈好就會發現,其實分量剛好可以讓每條麵條均勻地沾上炸醬~ 麵條煮得爽身彈牙,炸醬甜甜而帶點微辣,二者的味道平衡得剛好! 肉絲沒有很嫩滑,不過也不嚡身~ 很少食炸醬麵的小妹覺得,這炸醬麵很好食呀!! 雖然是Late Lunch,但少不免也要點一份菜花 ($20)來補充纖維~韮菜花翠綠鮮嫩而無渣,用了一點點豉油提味,鹹香可口~ 這樣美味的麵食,真的食多少次都願呀!
忙碌的星期六,排山倒海的東西要做~
所以就選了一家之煮至愛的麥文記~

下午二時許,客人依然是很多很多呀!!
剛好有客人離開,我倆就可入坐~
一家之煮當然選了她至愛的雲吞麵($32)啦!
雲吞麵
小妹則點了從未試過的京都炸醬撈麵 ($42)~
心血來潮而點的炸醬麵,真的有為小妹帶來驚喜呢~
京都炸醬撈麵
韮菜花翠綠鮮嫩而無渣,用了一點點豉油提味,鹹香可口~
菜花
這樣美味的麵食,真的食多少次都願呀!
2015-02-07
京都炸醬撈麵
菜花
2015-03-03 1817 瀏覽
出到佐敦,黎到麥文記,出名食雲吞麵,去到要排隊,都唔算太多人排,排左五分鐘左右就有位喇!! 入到去,店員好快速問你食咩,二話不說當然係雲吞麵!! 雲吞麵 $32一碗細細的雲吞麵,要32蚊,確係有啲貴! 不過當你食完就覺得抵食! 點解? 首先,麵條真係好彈牙,絕對好吃,沒有梘水味,只係真係好少份量!至於雲吞,不得了,內裡充滿了蝦,而且蝦肉彈牙,亦很鮮味,絕對不是霉蝦,亦沒有蝦腸,食得安心亦好味! 皮薄及滑! 一流! 事實,此雲吞麵真的好吃,但份量真細,吃完沒有全飽的感覺。。。另外,環境比較迫,但大家都來去好快,所以都沒有大問題! 下次再黎食會食兩碗!!
入到去,店員好快速問你食咩,二話不說當然係雲吞麵!!

雲吞麵 $32

雲吞

另外,環境比較迫,但大家都來去好快,所以都沒有大問題!

下次再黎食會食兩碗!!
2015-03-03
5 分鐘 (堂食)
雲吞
2015-01-25 1632 瀏覽
午飯時間經過佐敦,不想吃得太多,所以入去試一試就點左蝦子撈麵,成碟都鋪滿蝦子,蝦子非常香麵也做得不錯,沒有鹼水味,爽口彈牙韮菜花翠綠色的,好香好好味,夠鮮嫩無渣,不錯!地方算乾淨,價錢也不貴
午飯時間經過佐敦,不想吃得太多,所以入去試一試
就點左蝦子撈麵,成碟都鋪滿蝦子,蝦子非常香
麵也做得不錯,沒有鹼水味,爽口彈牙
韮菜花翠綠色的,好香好好味,夠鮮嫩無渣,不錯!
地方算乾淨,價錢也不貴
2014-09-16 3384 瀏覽
這天要去佐敦辦事,辦好後自然來我最愛吃的麥文記.每次我都是叫"雲吞麵",這裡的雲吞麵是我吃過最好的.清湯鹼水面配上蝦肉雲吞,湯非常清,蝦肉同樣新鮮,整個雲吞非常彈牙.鹼水麵應該是店家自己製作的,跟其他家吃的有不同,非常好味.但麵的份量真的有點小,吃完只是飽了一半.
這天要去佐敦辦事,辦好後自然來我最愛吃的麥文記.

每次我都是叫"雲吞麵",這裡的雲吞麵是我吃過最好的.

鹼水麵應該是店家自己製作的,跟其他家吃的有不同,非常好味.

但麵的份量真的有點小,吃完只是飽了一半.
2014-08-31 3115 瀏覽
來到佐敦白加士街吃澳牛太久了想換一下口味, 反正薯也不太餓正好這條街有兩條麵店, 一間麥文一間麥奀兩間薯也去偷望了一下麥文比較像老店所以就進來試試看了~因為正常麵店流轉率比冰室還快才兩下就吃完跟本不用等啦~為甚麼揀手油菜有兩個價格? 人在老店還是不要多口問好了...大概是蠔油 +$1 吧?就是麵條放最上湯匙放中間壓箱最底的是雲吞這細蓉給薯的感覺就是, 一切都恰到好處麵條沒皂味也夠彈牙雲吞大小剛好, 蝦夠大也沒粉團, 湯頭也很清唯一不平衡的就是... 價格雖然還沒追上那間富貴連鎖店池記但以小店來說, 完全沒有價格優勢也許如果店家要留在九龍旺區這就是必然的代價呢
來到佐敦白加士街
吃澳牛太久了想換一下口味, 反正薯也不太餓
正好這條街有兩條麵店, 一間麥文一間麥奀
兩間薯也去偷望了一下
麥文比較像老店所以就進來試試看了~
因為正常麵店流轉率比冰室還快
才兩下就吃完跟本不用等啦~
大概是蠔油 +$1 吧?
就是麵條放最上
湯匙放中間
壓箱最底的是雲吞
麵條沒皂水味, 雲吞用的蝦也很大
這細蓉給薯的感覺就是, 一切都恰到好處
麵條沒皂味也夠彈牙
雲吞大小剛好, 蝦夠大也沒粉團, 湯頭也很清

唯一不平衡的就是... 價格
雖然還沒追上那間富貴連鎖店池記
但以小店來說, 完全沒有價格優勢
也許如果店家要留在九龍旺區這就是必然的代價呢
2014-08-24
2014-08-17 2409 瀏覽
所有事情辨好後,一家之煮又饞嘴了~~她想食麥文記,所以我們又陪她去食啦~我跟一家之煮都點了雲吞麵小金魚般的雲吞,蝦味十足!麵爽口彈牙,美味又滿足!米飯班主則點了豬手麵,咁heavy 的東西如果是我跟一家之煮是一定不會點的~米飯班主點了就實在太好啦~ 可以讓我們試試又不用一個人K.O. 這一份~原來豬手又蠻好吃的~炆得軟滑入味有咬口,很不錯呀!!另外我們又點了一碟韭菜花分食翠綠爽甜,略帶豬油的香味~ 好食!!
所有事情辨好後,一家之煮又饞嘴了~~
她想食麥文記,所以我們又陪她去食啦~

我跟一家之煮都點了雲吞麵
小金魚般的雲吞,蝦味十足!
麵爽口彈牙,美味又滿足!

原來豬手又蠻好吃的~
炆得軟滑入味有咬口,很不錯呀!!

另外我們又點了一碟韭菜花分食
翠綠爽甜,略帶豬油的香味~ 好食!!
2014-04-28
5 分鐘 (堂食)
2014-08-12 3052 瀏覽
這夜跟友好於血拼完後,本來是約好了另一個好友來個3人火鍋的,怎知他來電說肚子不舒服,不出來了,剩下我們倆個..."吃怎麼"這個大難題即時令我倆皺起眉頭,我建議到佐敦一帶看看吧,很幸運的先找到個車位,解決了停車的問題,我們倆就在附近的街頭走走看看,來到麥文記這條街上,幾間相連的食店,有麥X記、澳洲牛奶公司,原本是想到澳牛的,已經是晚上10時多,店內人頭湧湧,我們放棄了,隔壁是麥文記,看到裡面還有卡座,我記億中好像未吃過(雖然已吃過幾間麥氏),就決定試試。店內陳設很有舊式雲吞麵店的風味,兩旁盡是硬板卡坐,店的前方當時是煮麵的開放式工作枱,餐牌貼了在牆壁上,主要提供傳統的廣東派雲吞、水餃麵類,有湯麵亦有撈麵裡,本想一心嚐嚐它們的雲吞麵的,就在侍應準備下單時,看到它們有叉燒麵,就跟侍應說要個雲吞叉燒麵,侍應用很不俏的眼神,冷冷的對我說: "這裡沒有雙併的! 餐牌上有寫明!如果雙併,都唔知收你幾錢好!!!"...好友即時提點說,餐牌上確實有很小的一句寫著" 不設雙併"  心情即時有點納悶,就要了個雲吞麵,友好叫了水餃麵及一碗淨雲吞。先來的是淨雲吞,用個飯碗盛著的,雲吞是廣東派的一口小雲吞,份

先來的是淨雲吞,用個飯碗盛著的,雲吞是廣東派的一口小雲吞,份量還算可以,湯頭充滿是大地魚的鮮味,一口可以咬下的小雲吞餡料盡是鮮蝦肉,雲吞皮是清澈而薄的,能看到整隻蝦型,蝦肉彈牙爽口,散發著鮮味。
淨雲吞
雲吞麵是傳統的廣東式做法,是小碗的"細蓉"份量,幾粒小雲吞放在底部,絲絲金黃色的麵條很幼細,十分爽脆彈牙,吃著還滲出濃濃的蛋香味,沒帶半點鹼水味道,品質甚高,口感一流。
雲吞麵
友好給我一隻水餃嚐嚐,水餃皮同樣薄身,包著豐富的材料,有筍絲、冬菇絲、鮮蝦肉及醃得入味的碎豬肉,加起來吃很有嚼勁,味道不錯。
水餃麵
這間老牌傳統雲吞麵店客人絡繹不絕,是其出品能保持優良之原故,只是老店自有其風格...期待有日會容許我叫個雙併吧
2014-07-25
淨雲吞
水餃麵
2014-08-11 1756 瀏覽
對上一次幫襯, 已經係4個月前。 每次都叫碗細蓉加支可樂, 今次亦唔例外。唔食唔知, 麥文記簡單裝潢過, 以為比以前衛生整潔啦, 原來舊酒新瓶... 再加上, 門口企左個無著制服既UNCLE幫手, 大大件塞住個門口, 仲要比佢ee unun左幾句。"大佬呀, 食碗細蓉ja, 甘都要睇你面色做人?"好彩碗面都依舊好味, 雲吞有原隻蝦仔, 上湯濃郁鮮味, 面都好彈力。條氣順返曬...借位分享:飲食業屬於Service一種, 食客除左花錢, 仲有non-monetary costs花掉了, 依啲種種因素/成本非常影響食客既評價同感受。食市除左花心機係食物, 亦要花心思去照顧客人感受。 起碼, 唔好似過個光光頭地既大叔, 企係自己鋪頭門口話個客先。

"大佬呀, 食碗細蓉ja, 甘都要睇你面色做人?"

借位分享:
2014-08-10
$40 (宵夜)
2014-07-29 1527 瀏覽
今日下午要陪一家之煮去佐敦睇醫生還好不是太多人,好快搞掂~搞掂之後,一家之煮心情愉快,所以肚子都餓起上來Lu~~所以立刻跟她食她至愛的雲吞麵啦~~麥奀記竟然開了在麥文記隔離但黎到佐敦,當然要食正宗的麥文記啦~點了兩碗雲吞麵剛點了不久,麵就上枱啦~成品是小小的一碗,作為下午茶,剛剛好~是麵在上,雲吞在下的組合,很好,這樣麵就不會糊先喝一下湯,很香的大地魚味,配著幾顆韮王,合格麵條爽口彈牙,不會有鹼水味,反而有陣淡淡的蛋香味~~雲吞是小巧的一口size,像小金魚一樣,大大的尾巴,一口咬下去是爽口彈牙的原隻大蝦,鮮味十足~這碗雲吞麵雖小,但食完真是令人很滿足~~
今日下午要陪一家之煮去佐敦睇醫生
還好不是太多人,好快搞掂~
搞掂之後,一家之煮心情愉快,所以肚子都餓起上來Lu~~
所以立刻跟她食她至愛的雲吞麵啦~~

麥奀記竟然開了在麥文記隔離
但黎到佐敦,當然要食正宗的麥文記啦~

點了兩碗雲吞麵
剛點了不久,麵就上枱啦~

成品是小小的一碗,作為下午茶,剛剛好~
是麵在上,雲吞在下的組合,很好,這樣麵就不會糊
先喝一下湯,很香的大地魚味,配著幾顆韮王,合格
麵條爽口彈牙,不會有鹼水味,反而有陣淡淡的蛋香味~~
這碗雲吞麵雖小,但食完真是令人很滿足~~
2014-04-14