餐廳: 麥記美食
資訊:

2017-09-04 1136 瀏覽
一個人 不知道吃什麼好,就去去同事推介的麥記美食搵了一段時間,就發現侄仔的幼稚園其實在附近,也買過燒賣給他吃。今次一個人坐大排檔,點了窩貼、担担麵、魚旦担担麵好多花生味,但少了醋味,但16元確實大大碗魚旦,我無要辣醬,有點失色窩貼十元四隻,平呀,够熱也好好味,一定會再來吃
一個人 不知道吃什麼好,就去去同事推介的麥記美食

今次一個人坐大排檔,點了窩貼、担担麵、魚旦

担担麵好多花生味,但少了醋味,但16元確實大大碗
魚旦,我無要辣醬,有點失色

窩貼十元四隻,平呀,够熱也好好味,一定會再來吃
2017-08-26 1420 瀏覽
一直好想試這間店的美食,話晒米芝蓮仲要係小食店。今日難得在附近,又要買晚餐食。店外有晒所有食物的種類同價錢,可以睇完先買。店內不是太大,3位努力忙碌的為客人準備。我叫了生煎包 $10/4粒; 擔擔麵 $16/碗;本身想叫埋蔥油餅,點知賣哂,無得食,唯有下次啦!生煎包:好抵,雖然唔係好大粒,肉的大小適中;包煎得香,上軟下脆,唯一係油了點。😋擔擔麵:都算大碗,只有麵同蔥;個汁少少辣,麻醬味好重;麵是軟的,好飽肚。下次要試小籠包子、酸辣湯同蔥油餅
一直好想試這間店的美食,話晒米芝蓮仲要係小食店。
今日難得在附近,又要買晚餐食。
店外有晒所有食物的種類同價錢,可以睇完先買。

店內不是太大,3位努力忙碌的為客人準備。

擔擔麵
下次要試小籠包子、酸辣湯同蔥油餅

2017-08-25
2017-08-22 876 瀏覽
<麥記美食 出色街頭上海小食 >👍🏻😍平時勁少去北角 其實一路想試呢間米芝蓮既麥記美食好耐 只係一個小小既鋪位 喺露天馬路旁側面放住太陽傘 ⛱ 同行住幾張枱櫈 就成位坐位 ☀只見鋪頭入面有個後生仔好努力甘猜緊麵粉 而出面應該係老板娘既姐姐 就負責拎食物俾客人 . 因為冇太陽唔太熱既關係 .我就堂食 而一路食 一路都見到好多人買外賣 睇黎生意唔錯 👍🏻食店既menu就貼哂喺牆 , 一睇到甘殘舊就知道有幾耐歷史🙂上網睇到佢上海小食最出名 所以就點左三樣食物試下😋🍴葱油餅 🌱🍞7 蚊 大大塊葱油餅切成三角形😄 厚度大慨0.5 cm . 咬落去外面好香脆 帶點芝麻 葱花同少少油香🌿🥖 入面既麵包比較煙靭 密度高 凍左食已經幾正下,如果熱食我相信會更正!😋🍴生煎窩貼 10 蚊 4 個大細適中既窩貼 最鍾意係佢個底部真係生煎得帶d焦邊 夠哂香脆 🔥😋 其它位個窩貼皮夠煙靭 . 一咬開 豬肉味香濃多肉汁🐷😋帶點葱花香味 yummy ! 😄🍴生煎飽 10 蚊4 個細細個生煎包 真係好似上海買嗰d size 😄 同樣地煎到有d焦底 但包皮整個就厚身好多 🍞🐷包肉帶點甜味 入面既豬肉ju
<麥記美食 出色街頭上海小食 >👍🏻😍

上網睇到佢上海小食最出名 所以就點左三樣食物試下😋

🍴葱油餅 🌱🍞7 蚊

🍴生煎窩貼 10 蚊 4 個

🍴生煎飽 10 蚊4 個
細細個生煎包 真係好似上海買嗰d size 😄 同樣地煎到有d焦底 但包皮整個就厚身好多 🍞🐷包肉帶點甜味 入面既豬肉juicy咬落去帶點筋肉口感 好味😋👍🏻

兩樣一齊點以黑醋都好正 😋😋😍

食店既包類質素我就試過啦 抵食又好味! 下次一定要試下佢d紅油抄手 同酸辣粉 應該都好正😋

Score 平均分 <7.7/10>
Taste 味道:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻🏻🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#麥記美食
北角堡疊街21 至23 號美嘉洋樓地下
~~~~~~~~~~~~~
2017-08-22
2017-07-30 943 瀏覽
第二次同男朋友黎食野。今次嗌左一碗紅油抄手,可以揀雲吞或者水餃,我地食雲吞,同埋生煎包。超鐘意食呢到嘅紅油抄手,因為呢種麻辣味真係無可取代,加埋啲蔥食超好味!一碗大概有8隻,兩個人分啱啱好。不過今次俾起上一次,紅油抄手比較油。生煎包$10有4個,包身比較硬同厚,唔多肉汁,但呢個價錢算係咁。上次黎有食小籠包,$20/4個,唔算皮薄但都幾好味。都叫做有啲肉汁。另外見到唔少人嗌酸辣湯,下次黎一定要試下!
第二次同男朋友黎食野

超鐘意食呢到嘅紅油抄手,因為呢種麻辣味真係無可取代,

上次黎有食小籠包,$20/4個,唔算皮薄但都幾好味
。都叫做有啲肉汁。
另外見到唔少人嗌酸辣湯,下次黎一定要試下!
紅油抄手(雲吞)
2017-07-29
5 分鐘 (堂食)
紅油抄手(雲吞)
  • 紅油抄手
2017-07-08 793 瀏覽
魚蛋無味難食,八爪魚平平,酸辣湯唔掂,其他鍋貼、餃子一般,坐街邊,多車,樓上有垃圾掉落,環境衛生惡劣,價錢唔算好平,收錢阿姐九唔搭八,食評又話好掂,不會有下次😤
曾住在北角一段非常長的時間。現在 搬離北角也 有一段非常長時間。在街上,不時會見到,只踏著拖鞋,便落樓下買野的市民,這是非常生活,非常方便的一個地方。在這裡有很多餐廳也有很多小店,朋友提議去這家得過 米芝蓮 的 麥記美食吃晚餐。雖說 麥記美食比較像小吃店,但他那裡有賣麵也售湯。這店鋪很小,不過,客人可以坐在外面享餐,旁邊是就一條行車道,車不多但也不少, 不過請放心,那邊車速慢。在這用餐感覺非常特別,這裡不是大排檔,附近是住宅區,比較寧靜。坐在街邊享餐,感受這邊人的生活也 別有一番風味,經過北角就來試試吧!兩人叫了魚蛋6蚊, 一碗細碗嘅酸辣湯14蚊, 鍋貼四隻10蚊, 還有四隻小籠包20蚊, 吃得不亦樂乎鍋貼 屬於皮厚, 底皮炸得脆硬, 豬肉內餡,屬粗食但好味!魚蛋細緻彈牙,朋友喜歡 魚蛋配嘅醬汁, 看似咖哩汁, 但吃落帶甜中帶辣, 我笑說應該是加了甜醬。酸辣湯,料多,豆腐,木耳,被切片的冬菇。味道不錯 但嫌不夠酸,只帶 辣味 和 鹹味! 我對朋友說:「這碗應該叫鹹辣湯吧 ?」。朋友卻覺得已經很不錯, 算!反正他對吃的不太要求! 最後才上的小籠包, 照片只有三隻,只因另一隻在我朋友口中。
曾住在北角一段非常長的時間。
現在 搬離北角也 有一段非常長時間。

雖說 麥記美食比較像小吃店,但他那裡有賣麵也售湯。

鍋貼 屬於皮厚, 底皮炸得脆硬, 豬肉內餡,屬粗食但好味!

小龍包

最後才上的小籠包, 照片只有三隻,只因另一隻在我朋友口中。 剛出爐的小籠包煙霧瀰漫著, 朦朧了鏡頭,為照片增加多了點詩意
小籠包算是皮薄的, 小心粗魯對待容易夾破
搞落湯汁噴出嚟,令人爽快,幸福感倍增
20蚊4隻小籠包,在香港不多了,再說真的比百幾蚊吃的,也不過如是。

簡單的一餐50港元,我請客。

• 魚蛋
  • 小籠包
  • 鍋貼
2017-06-21 670 瀏覽
这边的小食店较少见到北方食品,奔着生煎包、云吞而来,或许店家也算是努力了,不过,生煎包是否酥脆尚且不论,整个一大面团子是什么?麻辣红油抄手,甜辣味儿的,麻?真没有。
2017-06-09 597 瀏覽
小小店子,小得幾乎沒法容納座位的米之蓮小吃店,在北角區應該很有名,每次去都有街坊在排隊。雖然座位設在馬路上,但街頭小吃坐在街邊吃就是有風味。隔了好一段時間沒有光顧,雖然最近價格上漲了一點點,但亦無減我對它的喜愛。每次一定會叫擔擔麵、生煎包、鍋貼、還有燒賣(超彈牙!)真的百吃不厭。下午三時後才開賣的蔥油餅,今天第一次試吃了。$5一大塊,熱呼呼的衝葱香撲鼻,真的非常好吃!很推薦。下次再到訪一定試吃更多未吃過的菜式。(蔥油餅太好吃,吃了一大半才記起沒有拍照。)
雖然座位設在馬路上,但街頭小吃坐在街邊吃就是有風味。

担担麵、生煎包、燒賣、魚蛋麵筋

下次再到訪一定試吃更多未吃過的菜式。
(蔥油餅太好吃,吃了一大半才記起沒有拍照。)
担担麵、生煎包、燒賣、魚蛋麵筋
2017-05-02 740 瀏覽
這間平價的小食,點了個担担面,鍋貼,魚旦,同生根,共合38蚊※担担面(16元),湯底是烚魚旦的湯,再加上香濃花生醬帶點咸咸甜甜,辣椒油同一些醬油蔥花,配上面條,這個越食越飽,可能有花生醬原因吧!※鍋貼(10元4隻),超平喔!底煎到脆脆的,而且都有肉汁,皮唔算薄,餡料也不算滿滿的,但勝在價錢平,下次經過都會再食多次※魚旦生根沒有太特別,可以加咖哩汁,但個咖哩汁唔係我杯茶,因為甜甜地,都有少少辣下次有機會會再試下蔥油餅同小龍包,同埋個雲吞
下次有機會會再試下蔥油餅同小龍包,同埋個雲吞
2017-05-02
5 分鐘 (堂食)
2017-04-11 561 瀏覽
夜晚要自己一個食又諗唔到食咩,上openrice一睇發現呢間小店好吸引咁款!價錢又超平,決定一試。呢到竟然有我最愛既酸辣湯!而且都只係16蚊,加埋面都只係23蚊,就決定食個面睇下@@估唔到超大碗啊!食落好足料,好有味。雖然同個面唔係好夾,但都好好食。23蚊咁既份量,其他地方實搵唔到啊!見咁食好似好寡就決定要多串魚旦,都係6$魚旦真係好好食!!好彈呀,唔同平時食既魚旦,再加上佢地既咖哩醬?,好美味,但有小小太辣下次會黎食下其他野😃

見咁食好似好寡就決定要多串魚旦,都係6$

下次會黎食下其他野😃
2017-04-06 503 瀏覽
今日 去開北角做嘢, 下午茶時間, 梗係去食好嘢, 黎都麥記 ,一樣人山人海, 咁耐日子都依舊多人,, 今日 食咗生煎包鍋貼 同埋一塊蔥油餅, 生煎包皮薄餡靚多汁, 煎到脆卜卜嘅包底, 一咬落去留汁嘅感覺 。正。 鍋貼細細隻,啱啱好一口一隻,味道一流 。蔥油餅就係最有回憶嘅食物,香蔥配合少少嘅鹹香, 煎到脆卜卜嘅餅身,咬落有口感 ,真係冇得頂。
  • 蔥油餅
  • 生煎包
  • 鍋貼
2017-04-02 464 瀏覽
麥記美食係米芝蓮推介前已經係街坊的人龍店, 宜家更加吸引到外面的人嚟, 今日有緣經過附近, 忍吾住又過嚟。今次無叫最出名的生煎飽同小籠包, 而係叫了我的 comfort food, 咖喱魚蛋, 墨魚, 同生根。坦白講, 這些食物本身無乜太特別, 但佢背後的靈魂---辣辣咖喱汁令呢啲平平無奇的食物, 提升另一到層次, 令我念念不忘。 同場加映---- 酸辣湯, 不過呢個比較一般, 生粉水加配料的感覺太強烈。建議下次可留 quota 食其他野。
2017-04-02
10 分鐘 (堂食)
  • 咖喱汁小食
2017-03-29 4450 瀏覽
(灰灰的天…空空的街…千串細雨點…用斜紋交織出一張冷面…微涼的風中…街中一把遭棄置的破傘…像說怎麼過這一天…)多謝薯片令我發過一場美夢!看著電視直播著777,夢醒了,但生活仍要繼續!生於這福地,內心依然存有一絲希望,在未來這五年,會盡力用更大的力量去面對問題。天氣陰陰沉沉,令胃口也不太好,今天又來到北角堡壘街吃小食,這大排檔的格局,只有接枱和膠椅,坐在街邊的一角。慶幸這裏可以吃到米之蓮美食,價錢還十分超值,喜歡一次過品嚐多款小食,每次來到這裏,也令我很滿足。今次也不例外,我們點了擔擔麵$15,魚蛋五粒$6,燒賣五粒$6,腸仔一條$3,生根一串$6,一碗菜肉雲吞六隻$13。店員首先在碗內加入豉油、醋、麻醬 (走辣椒油),再放入煮好的麵條,然後加入清湯,最後舖上蔥花,熱辣辣香噴噴的擔擔麵上枱。離遠已經嗅到擔擔麵麻醬的香味,吃下去麵條軟硬適中,再配合醋的調味,非常吸引。我特別喜歡於初一十五,來這裏吃擔擔麵,加一串生根,合共$21已經非常飽肚,物超所值。不久,我的菜肉雲吞亦上枱,店員自家製的雲吞,沒有將價就貨,完全表現了什麼是皮薄咸靚,內裡有大大件菜肉,再配合調味適宜的上湯,果真有米之蓮五星級

不久,我的菜肉雲吞亦上枱,店員自家製的雲吞,沒有將價就貨,完全表現了什麼是皮薄咸靚,內裡有大大件菜肉,再配合調味適宜的上湯,果真有米之蓮五星級的品質,推介。
一邊享受着微風,一邊享受着美食,一邊傾訴着心事,不經不覺,大家相約於這個老地方已經10年多了,人生又有幾個10年?感慨!
2017-03-13 610 瀏覽
突然口痕經過想食最鍾意係佢個醬汁我將雜複雜有層次講到好似紅酒咁但係你自己試下就明白乜嘢意思用心製作嘅醬汁係而家好少可以試到嘅嘢你唔好話其實一串魚蛋都好多學問今次想試下第二樣嘢要咗一串墨魚等咗好耐好耐終於到我跟住阿姐就淥一淥 大概十秒左右之後佢就俾我我心入面諗夠唔夠㗎因為人哋嗰幾串之前都係咁樣淥咁我就決定相信佢我唔係需要佢熱到辣口但最少都要咬開唔凍點知咬開入面真係凍嘅真係極度失望我心入面最基本嘅要求都達唔到下次都係食魚蛋好過至少知道一定冇伏
突然口痕經過想食

點知咬開入面真係凍嘅真係極度失望

我心入面最基本嘅要求都達唔到

下次都係食魚蛋好過至少知道一定冇伏
2017-03-10 378 瀏覽
One of the better food experiences I had while in HK. All from a humble, back alley food stall that I would have walked by a dozen times before ever trying. Well deserving of its mention in the Michelin guide. Had the sweet and sour soup, potstickers, and fish balls. All came in under $10 CAD and blew me away with the perfectly executed textures and balanced flavors. Finally understand what all the western "Chinese" restaurants that I'm used to have tried to emulate.
外賣自取