2022-09-18 38 瀏覽
#chuchuintaipo—𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆🥢🍜一丁🍜瑞士留學雞翼·廚師牌腸仔·芝士腸·港撐溏心蛋 配 淡而無味清湯油麵🍜藤椒煲老藕·麻甩辣魷魚·萬年滷大腸·醬燒豬頸肉·酥炸蝦卷 配 是旦麻辣醬(無feel小辣)+hea底牛腩汁炸魚肉雲吞花膠教煮—好特別又重港式裝修既車仔麵檔😍連啲餸名都好fun🍬🍬💫🥳♡老藕好入味好好食🥳🥳滷大腸都超淋好好咬🤭⚡️酥炸蝦卷好似南記春卷既更加好食版💕♡炸魚肉雲吞炸得好crispy🤍舊餡都好好食好重魚肉味🐟♡花膠教煮超高質💫💫🥳係好淋身好入味好夠膠既花膠🍬$30有呢個份量好抵食😍♡枱上有辣菜脯同酸蘿蔔比客人fill👍🏼酸蘿蔔好好食 不過太飽無食太多🙈行開附近都可以一try🥳—💰hkd $188 w/ no service charge (2ppls💞)📍 麵譜車仔麵Shop 4, G/F, Tai Wo Centre, 15 Tai Po Tai Wo Road, Tai Po.
#chuchuintaipo

2022-09-18
  • 花膠教煮
  • 酥炸蝦卷
2022-09-14 23 瀏覽
咁難得有得入大埔就梗係要籍此搵好嘢食啦😝 行過太和路見到我學生時期最鍾意食嘅車仔麵舖🍜 望到裡面嘅裝潢完全似足懷舊風嘅粵劇劇場,咁食物都應該都好有特色掛😜 呢間餐廳喺上年六月開業,主要想俾食客可以食返以前車仔麵傳統嘅風味🔙 佢地價錢親民,而且全部配料都係劃一價錢,咁當然份量上會唔同啦😇This restaurant attracted me with its spectacular interior, decorated as if it was a Chinese opera theatre. They specialise in cart noodles, and the prices are very affordable. 6餸一麵 $68 (轉烏冬+$6)6 Toppings Cart Noodles (change to udon) 湯底揀左少辣嘅「求其辣汁」,辣油的確唔多所以唔係好覺辣,反而食得出湯底清香嘅甜道😙 麵類轉左烏冬,因為我鐘意佢軟糯嘅口感,而且非常掛湯💦 配菜叫左麻甩辣魷魚,口感夠爽嫩,唯獨係因為浸左落啲湯到所以失去調味,如果想點嘅建議要求另上🦑 水雞姐牛丸同

6餸一麵 $68 (轉烏冬+$6)
配菜叫左麻甩辣魷魚,口感夠爽嫩,唯獨係因為浸左落啲湯到所以失去調味,如果想點嘅建議要求另上🦑 水雞姐牛丸同埋香菇貢九好彈牙,兩者裡面有唔少氣孔,做到爆汁效果😍 多汁多水冬菇對得住嘅名,索曬啲湯汁好入味🍄 最後生菜同時菜份量好大,差唔多有半碗咁多🥬
I chose their mild spicy soup and udon noodles. For sides, I got their Mala Squid, however it kind of lost its flavours in the soup. The beef balls and pork balls were very bouncy and flavourful. The shiitake mushrooms were very juicy, and the amount of veggies were insane.

麪譜口水雞 $30
Mian Pou Saliva Chicken
口水雞嘅靈魂一定係佢嘅麻辣油,用左辣椒同埋花椒去特出麻香味🌶️ 雞肉唔算最嫩滑,但淨係啲醬汁個香氣已經夠令我流曬口水🤤
Although the chicken wasn’t the most tender, the sauce made up for it and definitely made me salivate.

涼拌糖心皮蛋 $25
Soft Century Egg
皮蛋蛋黃入口即溶,蛋香味十足🥚 凝固左嘅蛋白富有彈性,可以同時享受軟滑和清爽口感🥳
The yolk was melty and the outer layer had a bounce that created two different textures.

熱奶茶 +$9
Hot Milk Tea
用左充滿中國特色嘅紙杯裝著好得意🥰 茶味濃醇,入口順滑,裡面仲見到一粒粒茶葉添☕️
The cup it came in was very cute. The aroma of tea really came through and you could even see some speckles of tea leaves in there.
2022-09-13 12 瀏覽
早排經過大埔呢間車仔麵店 覺得幾有趣 店面傳統得黎又唔老餅ヽ(・∀・)ノ原來店名源自大戲嘅「臉譜」👺所以店內都充滿傳統戲曲嘅特色 同時𝙼𝚎𝚗𝚞嘅餸名又好盞鬼—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-🍜 車仔麵配餸♡ 港撐溏心蛋|有日式溫泉蛋嘅感覺~蛋白蛋黃麵做到半流心效果✨♡ 醬燒豬頸肉|肉質幾嫩 亦入味 邊位微焦脆✨♡ 秘魯腩仔肉|肉同肥膏比例各一半 唔算好油膩 滷得入味♡ 瑞士留學雞翼|瑞士汁甜味唔算重 味道似滷水雞翼多d♡ 自製韭菜餃 鳳城水餃|兩款餃都好大粒 不過肉質唔算好實淨 味道就正常啦.🧆 小食♡ 失戀酸齋|睇落細碟但份量好多 酸甜味十足 超開胃~必點✨♡ 麵譜口水雞|非常惹味同幾辣!雞肉肉質不錯 花生碎加添口感同香味 無辣不歡嘅朋友會鍾意🫶🏻.整體好多配餸 而且夠哂大碗🍜湯底亦幾正 食完都無口渴 可以一試╰(*´︶`*)╯

—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-

🍜 車仔麵配餸
♡ 醬燒豬頸肉|肉質幾嫩 亦入味 邊位微焦脆✨
♡ 秘魯腩仔肉|肉同肥膏比例各一半 唔算好油膩 滷得入味
♡ 瑞士留學雞翼|瑞士汁甜味唔算重 味道似滷水雞翼多d

🧆 小食

餐廳:麪譜車仔麵 (大埔)地址:大埔太和路15號太和中心地下4號舖講起車仔麵,唔知有無邊間車仔麵店喺令你留低深刻嘅印象?放假去咗大埔嗰邊踩單車,踩單車之前去咗太和中心呢間開咗1年幾嘅麪譜車仔麵 @min6pou2 食lunch🍜未行入餐廳,就已經被仿效京劇主題嘅門面吸引咗,「表演進行中」?咁緊喺要入去觀摩一下呢齣引人入勝嘅「麪譜京劇」啦🎭。餐廳裝修比較新派,連馬J路德金都化身京劇大師現身喺度,一句「I have a dream」觸動咗無數人嘅心聲💕,餐單上面玩味濃嘅特色亦為食客帶嚟唔少歡樂同聯想:無牙禁食、包青天、失戀酸齋、壯陽蕃茄濃湯、瑞士留學雞翼,你又可唔可以逐一估到喺咩嚟呢🤪雖然裝修就比較新潮,但喺車仔麵嘅味道就保留返傳統同港式嘅味道,老闆落足心機去煮同醃製每一樣食物,就連醬汁同湯底都喺自己調製同熬煮👍。車仔麵嘅餸全部單一價錢,而且唔會因為你叫多咗餸而比少啲份量,疫情前後甚至無加過價,着校服嘅學生食三餸麵仲送埋嘢飲🥤,絕對喺經濟實惠、出心出力,呢啲小店真喺值得支持💪✝️六餸一麵 $68三餸一麵承惠$41,之後每款餸加$9,諗住食多啲菜健康啲,叫咗藤椒煲老藕、清純蘿蔔妹、醬燒豬頸肉、
餐廳:麪譜車仔麵 (大埔)
地址:大埔太和路15號太和中心地下4號舖

✝️六餸一麵 $68
三餸一麵承惠$41,之後每款餸加$9,諗住食多啲菜健康啲,叫咗藤椒煲老藕、清純蘿蔔妹、醬燒豬頸肉、萬年滷大腸、韭菜同生菜🥬,
麵底揀咗粗麵,另外加$5叫咗壯陽蕃茄濃湯,食完之後真喺有啲後悔,因為實在太大碗又足料,飽到差啲連單車都踩唔到🤣。
豬頸肉爽口,就算浸喺湯一段時間,食落口仲有少少炭燒香🔥;
蓮藕爽脆有微微藤椒辣香🌶、蘿蔔同生菜完美咁索晒清甜嘅蕃茄湯,當中仲有唔少蕃茄蓉🍅;
大腸煙韌有咬口,滷得好入味而且一啲腥臭味都無。每樣餸菜嘅份量都好足料,一啲都唔偷工減料👏

小食叫咗個涼拌糖心皮蛋($25)同麪譜口水雞($30)。
皮蛋用秘製醬汁調味,放入口先有陣陣辣味而後勁帶有香料香味,糖心整法令皮蛋清凉爽口唔會膩,味道比較鮮美;
口水雞辣得過癮🐓,仲加咗好多花生碎🥜,
雞肉份量都算多不過肉質就唔夠鮮嫩,但喺佢哋嘅口水辣真喺令人食唔停口😋

最後叫埋杯港式奶茶(+$9),用咗好有中式風味嘅萬壽無疆杯去裝住,視覺享受一流😎,不過如果唔喺紙杯嘅話就Perfect
2022-09-12
5 分鐘 (堂食)
2022-09-05 18 瀏覽
🚩 麪譜車仔麵 喺太和邨正對面原來開咗間車仔麵店!中學時期我已經好鍾意食車仔麵,一定要粗面加豬紅!依間餐廳嘅裝修好有特色,喺牆度畫左啲做大戲棚架✨枱面仲有辣菜譜,酸蘿蔔俾你任食,超愛超愛!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈麻辣辣魷魚 + 萬年滷大腸 + 醬燒豬頸肉 + 豬紅 + 自製韭菜餃 + 炸魚皮 (粗麵+是但麻辣汁)$68麻辣辣魷魚👉🏻夠晒爽口,煮嘅軟硬程度都啱啱好,唔會好難咬好難吞萬年滷大腸👉🏻大腸份量好多,而且處理得超級乾淨,一啲肥膏都冇醬燒豬頸肉👉🏻好厚身,油脂味十足,豬頸肉外皮燒到十分之焦脆豬紅👉🏻粒粒都好大粒,而且超級入味!係我食過數一數二好食嘅豬紅!自製韭菜餃👉🏻韭菜餃本身應該已經煮好咗,所以唔會話十分熱,不過勝在夠大粒!而且仲落咗啲馬蹄/沙葛增加口感!🌈 萬年滷大腸 + 豬紅 + 古早味牛腩 + 豬皮 + 火雞姐牛丸 + 紫菜 (粗麵+求其辣汁) $68古早味牛腩👉🏻 滷水味十足,而且肥瘦相間,入口好淋~豬皮👉🏻發得好好,冇未發夠嘅位置,而且豬皮給滿晒湯汁火雞姐牛丸👉🏻口感非常之紮實,濃濃嘅牛肉味紫菜👉🏻又係吸汁之選,紫菜唔會碎嬸嬸🌈炸魚肉雲吞 $22好有煎釀三寶嘅感
🚩 麪譜車仔麵

醬燒豬頸肉👉🏻好厚身,油脂味十足,豬頸肉外皮燒到十分之焦脆

古早味牛腩👉🏻 滷水味十足,而且肥瘦相間,入口好淋~
豬皮👉🏻發得好好,冇未發夠嘅位置,而且豬皮給滿晒湯汁
火雞姐牛丸👉🏻口感非常之紮實,濃濃嘅牛肉味
紫菜👉🏻又係吸汁之選,紫菜唔會碎嬸嬸

🌈炸魚肉雲吞 $22
好有煎釀三寶嘅感覺,雲吞入面釀滿魚肉,外皮炸得好脆口,入面就keep咗魚肉裏面軟軟糯糯嘅口感

🌈 麪譜口水雞 $30
口水雞就唔係我哋平時喺川菜舖頭食嘅口水雞,似係雞肉蒸熟左再淋啲麻辣汁,所以味道就唔會話好濃郁,有進步空間!
2022-09-05 17 瀏覽
係香港人最愛嘅車仔麵呀~ 小店位於太和中心,有成8款粉麵類、6款湯底醬汁、30幾款貼地配料、仲提供多款特色小食同飲品提供😳 選擇困難症人士表示心累了🤣 餐廳裝潢以復古風為主調,牆上更有好多得意嘅油畫,好適合大家過嚟打卡~ 整體環境乾淨企理而且價錢非常親民,經過嘅不妨入嚟試吓😃第一碗要咗讚岐烏冬配hea底牛腩汁💗 麻甩辣魷魚爽口彈牙🦑 秘魯腩仔肉肥瘦適中,脂肪分布均勻🥰 清純蘿蔔妹清甜軟腍,大大嚿但完全無渣🥕 酥炸蝦捲就正常發揮🦐 魚皮餃帶點煙韌感好得意🐟港撐溏心蛋嘅火候控制得唔錯,係真嘅流心呀🥚爆汁蟹粒丸幾足料而且蟹味都算出🦀️ 生菜夠爽口,配車仔麵一流🥬第二碗就叫咗隨意咖喱汁~ 少辣但好惹味😝 藤椒煲老藕較腍身,好易入口😳 瑞士留學雞翼滷得夠入味🍗 醬燒豬頸肉爽脆可口而且邊邊位帶點焦香,好有驚喜😝 多汁多水冬菇好大嚿而且超級juicy🥰 古早味牛腩肉質嫩滑☺️ 藤原豆卜好索湯,超級入味🥹 失戀酸齋口感煙煙韌韌,味道酸酸甜甜咁都幾開胃😆 炸魚皮香脆可口🐠 時菜好新鮮,食咗之後冇咁大罪惡咁🤣小食都嗌咗兩款試試😃 炸一口韭菜餃賣相超級可愛,每一隻都肥嘟嘟,外皮煎至酥脆而且咬落去仲會爆餡添~ 大

炸魚皮

小食都嗌咗兩款試試😃 炸一口韭菜餃賣相超級可愛,每一隻都肥嘟嘟,外皮煎至酥脆而且咬落去仲會爆餡添~ 大件夾抵食好滋味呀😚 查篤撐鳳爪超級有驚喜😗 炆得好腍,肉骨分離而且夠晒入味但唔會過鹹~ 十分推介🍖
查篤撐鳳爪

飲品方面都唔hea㗎~ 熱柚子蜜入口順滑,熱辣辣好暖胃😜 凍豆漿係樽裝嘅,豆味好出,超級解渴😎

炸魚皮
查篤撐鳳爪
一入門口已經俾牆壁上面的手繪花牌吸引寫住「食乜自己揀 自由嘅習慣」 有夠意思💛周圍嘅裝飾擺設同器皿都好復古懷舊地下鋪上紙皮石 充滿港式風情.車仔麵每款配料個名都好鬼抵死貼地以下係幾款小編特別推介:《沙嗲牛栢葉》牛栢葉唔係白雪雪 而係掛滿沙嗲汁炆到又香又惹味 仲保持牛柏葉爽口《秘「魯」腩仔肉》偷聽到隔籬枱話必點 我又試下先真喎 薄薄一片片 肥瘦均勻 滷到有陣陳皮香《瑞士留學雞翼》雞翼大大隻 有半隻手掌咁大唔係普通滷水雞翼 而係甜甜地既瑞士汁《麻甩辣魷魚🦑》又厚身又大塊 但都保持到爽口彈牙最重要係個味好入味 少少辣 剛剛好《醬燒豬頸肉》醬燒既外皮係橙色的 食落爽滑彈牙《魚皮餃》呢隻魚皮餃幾好 皮薄餡靚 唔會好油膩《炸魚皮》店家好細心炸魚皮唔會浸落車仔麵到而係另上咁你就可以食先浸 脆卜卜仲有好多唔同嘅車仔麵配料紅腸、豬大腸、牛腩、牛丸、….等等.另外點了小食開心share《麵譜口水雞》係雞髀肉🍗 肉質嫩滑上邊有花生碎 紅油浸住帶辣《涼拌糖心皮蛋》皮蛋外層有冰花 中心糖心 入口即化又夠大隻 涼拌汁重辣椒芫茜 夠哂辣.《豆漿》唔會太甜 順滑有豆味《柚子蜜》夏天飲杯冰凍既柚子蜜 爽啊

一入門口已經俾牆壁上面的手繪花牌吸引

《炸魚皮》
店家好細心炸魚皮唔會浸落車仔麵到而係另上
咁你就可以食先浸 脆卜卜

仲有好多唔同嘅車仔麵配料
紅腸、豬大腸、牛腩、牛丸、….等等
另外點了小食開心share

《豆漿》
唔會太甜 順滑有豆味

《柚子蜜》
夏天飲杯冰凍既柚子蜜 爽啊
麪譜車仔麵 (大埔)大埔太和路15號太和中心地下4號舖首先好欣賞呢間鋪頭個menu D ✨改名非常用心,個個名都好有創意幾搞笑😂😂而且車仔麵每款用料同質素都比起一般其他嘅新鮮同好味好多😋絕對值得一試‼️1.Hea低牛腩湯河粉配蘿蔔($55)我叫左陳皮魚蛋,冬菇,滷水雞翼,生菜🥬佢哋用嘅河粉口感比較有啲似泰國河粉 唔會爛晒🤤而且口感彈牙,另外個牛腩湯都好濃味😍😍,陳皮魚蛋好彈牙,冬菇都係爆汁😋唯一需要改善嘅係雖蘿蔔雖然幾入味,但係有少少渣😢💥評分:8/10 2.求其辣汁:中辣($55)第二碗我叫左米粉配朱紅,辣魷魚,蘿蔔,牛柏葉,生菜😌不得不讚佢個辣真係好香,唔係單純嘅辣味,越食會越上癮😚佢啲魷魚好彈牙😋豬紅口感好嫩滑,感覺好新鮮❤️就算小編唔係好食得辣都食晒成碗😂😂所以個嘴都麻曬 💥評分:9/103.涼拌溏心皮蛋($25)佢嘅皮蛋切得好大粒😍佢嘅小食都係偏辣,仲辣過米粉嘅中辣,但係好好食😗麻油好香😍💥評分:8.5/104.麵譜口水雞($30)口水雞嘅辣油都係好香濃😍麻油味亦都好香😋份量啱啱好 💥評分
麪譜車仔麵 (大埔)
大埔太和路15號太和中心地下4號舖

1.Hea低牛腩湯河粉配蘿蔔($55)
我叫左陳皮魚蛋,冬菇,滷水雞翼,生菜🥬

💥評分:8/10

💥評分:9/10

3.涼拌溏心皮蛋($25)
💥評分:8.5/10

4.麵譜口水雞($30)
口水雞嘅辣油都係好香濃😍麻油味亦都好香😋份量啱啱好
💥評分:8/10

💥總評分:8.5/10

💥總評分8/10
👍🏻呢間車仔麵嘅質素都係中上水平🥰不論係味道,食材,小食都非常唔錯😌性價比好高😍尤其係無辣不歡嘅各位一定要黎試下👍🏻
  • 涼拌皮蛋
2022-08-29 143 瀏覽
大大幅麵戲棚壁畫,好有心思既裝飾,乾淨企理~而且食物名仲改得好得意,玩味十足既車仔麵店!! ❤️瑞士留學雞翼+多汁多水冬菇+自製韭菜餃+ 壯陽蕃茄濃湯+河粉 雞翼大大隻好入味,冬菇一咬落有汁好新鮮~韭菜餃好飽滿,餡料十足好大隻,最中意係個湯底係香濃蕃茄湯,超多蕃茄肉,充滿蕃茄香甜味🧡陳皮魚蛋+火雞姐牛丸+清純蘿萄妹+求其辣汁+米粉 爽口彈牙牛丸+魚蛋,仲有大大件又甜又冇渣既蘿蔔,配求求其都好夠辣味既辣汁湯底,正!!💛失戀酸齋 好酸好開胃,睇落唔大碟但有好多件,下次會再encore!!💚油菜 可以揀生菜/時菜/韭菜~蠔油/腐乳/腩汁~健康版仲可以汁另上

今日肥妹仔去完太和探親戚,之後同肥媽去咗呢一間叫麵譜車仔麵度食午餐!入到去人流都好多,等咗一陣先入到去。一入到去肥妹仔就俾佢嘅裝修吸引咗!佢嘅地板係一啲好懷舊冰室嘅地磚仔,然後牆上邊有一個好吸睛嘅以前大笪地燈棚嘅圖案,有feel!!肥妹仔就叫咗嗲牛柏葉,豬紅,炸魚皮,紫菜,溏心蛋,麵底就轉左讚歧烏冬,清湯湯底。咖喱牛柏葉煮得好軟熟,咖哩味濃。豬紅肥媽試咗一舊,佢都覺得係一啲好爽口嘅豬紅,一啲都唔!炸魚皮炸到非常香脆,唔錯!肥媽就叫咗米線底嘅車仔麵,揀咗清純蘿蔔妹,多汁多水冬菇,陳皮魚蛋,魚片頭,麻甩辣魷魚!肥媽食完嘅comment都係覺得佢嘅配料真係做得唔錯,冬菇好新鮮,蘿蔔好清甜,一啲渣都冇!魷魚爽口得來亦都好入味,陳皮魚蛋係肥媽至愛,魚片頭好爽口。另外肥妹仔仲叫咗炸魚肉雲吞同埋甜酸齋做小食,雲吞好特別,外皮炸到脆卜卜,魚肉煙煙韌韌,好好食,肥妹仔好鍾意。由於天氣實在太熱嘅關係,肥妹仔同肥媽嗌咗一杯凍奶茶少甜。簡簡單單食車仔麵做午餐其實都好滿足!

2022-08-28
以車仔麵店黎講,呢間餐廳裝修得好靚,乾淨好坐,抵食夾大碗😍,湯底仲要幾正😋,三餸一麵先$41,每加一樣餸,無論菜定肉,劃一加$9,好抵食。1. Hea 底牛腩汁🐄+讚岐烏冬(+$6)+5餸牛腩汁好濃郁,讚岐烏冬勁彈牙。點咗瑞士雞翼🐥、蘿蔔、腩仔肉🐖、自製韮菜餃和蓮藕,樣樣都好食,尤其鍾意瑞士雞翼,超入味。2. 壯陽蕃茄湯🍅 (+$5)+河粉+5餸 個湯應該落左好多蕃茄去淆,食落好開胃。點咗古早味牛腩🐄、沙嗲牛柏葉、鳳城水餃、麻辣魷魚🦑和酥炸蝦卷🦐。牛腩炆得好淋,牛柏葉好爽口好正。3. 麵譜口水雞🐥 $30 雞肉質嫩滑,都幾麻辣惹味。4. 花膠教煮 $30好大份花膠,補充骨膠原一流。

1. Hea 底牛腩汁🐄+讚岐烏冬(+$6)+5餸

2. 壯陽蕃茄湯🍅 (+$5)+河粉+5餸

3. 麵譜口水雞🐥 $30
雞肉質嫩滑,都幾麻辣惹味。

4. 花膠教煮 $30
好大份花膠,補充骨膠原一流。

2022-08-27 11 瀏覽
呢到餸既選擇真係包羅萬有🤩而且全部都係$9咋真係好抵🥳簡直係糧尾之選!嗰日同朋友連晏晝都無食特登就係想試多啲餸🤓結果我地每人叫左六個餸🤪不過完全無食淨!可想而知係幾高質:🍴六餸一麵 $68我就叫左麻甩辣魷魚🦑、秘「魯」腩仔肉🐷、清純蘿蔔妹、醬燒豬頸肉🐖、紫菜、酥炸蝦卷!個底就係米粉同埋蕃茄湯🍅我最推介大家叫豬頸肉同埋蘿蔔!兩樣都好入味,豬頸肉唔會好肥👌🏻入口爽彈🤣蘿蔔清甜多汁一啲渣都無🤩值得一讚係佢個蕃茄湯真係有粒粒蕃茄肉夠晒足料😆食完都唔會覺得好鹹好口渴👍🏻麵我就揀左米粉,吸哂湯既精華好正😝🍴淨餸六款 $63呢個就叫左藤椒煲老藕、瑞士留學雞翼🐔、多汁多水冬菇🍄萬年滷大腸、魚片頭、生菜🥬個底就係淡而無味精湯😅老藕同埋瑞士雞翼都係必點😍蓮藕入口淡淡麻香🌶但你唔會覺得好辣🤣會有種想繼續食既感覺😀雞翼滷得又淋又入味😘另外大腸無內臟既異味好乾淨🥳冬菇都勁厚肉而且吸收晒湯汁既精華好正☺️🍴炸一口韭菜餃 $25大家留意番佢係唔止一口既😂我分三啖先食得完😅係好香口既小食😏皮薄餡超多🤪配埋佢特調既豉油一齊食好夾🔥🍴花膠教煮 $30呢個價錢來講份量真係超級多😄質感厚滑唔會太鹹✌🏻養生女士必選🥰整體來講,

🍴六餸一麵 $68

🍴淨餸六款 $63

🍴炸一口韭菜餃 $25

🍴花膠教煮 $30

整體來講,食物質素OK🤪價錢更加唔使講係超級抵😍店內環境雖然唔係好大但係絕對坐得舒服🤓入邊既牆仲可以用來打卡添🤩大家經過開大埔可以試試佢😆
2022-08-20
呢間新派車仔麵店就喺屋企附近,無理由唔去試下,最開心係全部配餸一律$9,連啲餸名都搞笑過人,完全感受到店家嘅風趣幽默。𖦹 四餸幼麵 Hea底牛腩汁 $50牛腩汁一啲都唔hea,同幼麵好夾;萬年滷大腸煮得軟熟,充滿滷水香;清純蘿蔔妹清甜軟腍,索曬啲腩汁;港撐溏心蛋同爽口嘅沙嗲牛柏葉都係必嗌。𖦹 四餸油麵 壯陽番茄濃湯 $55番茄湯鮮甜,能襯托出食材嘅味道,是否能壯陽就不知道了(笑)留待大家幫我試下;豬紅入味,藤原豆卜索湯,醬燒豬頸肉邊位脆口,藤椒煲老藕係最驚喜,食過咁多間車仔麵都無試過有蓮藕。𖦹 糖心皮蛋 $25辣汁極為有料到,廢廢的家弟表示好辣,係一道開胃嘅前菜,皮蛋可以再糖心啲。𖦹 炸一口韭菜餃 $25自家製嘅韭菜餃每隻都肥嘟嘟,咬落係滿滿嘅餡料,如果個皮再薄啲就好。𖦹 凍柚子蜜 +$11𖦹 凍豆漿 +$9

𖦹 四餸幼麵 Hea底牛腩汁 $50

𖦹 凍豆漿 +$9
2022-08-17
糖心皮蛋
  • 藤椒煲老藕
平時諗唔到食啲咩,車仔麵就係最好選擇💕可以揀自己鍾意嘅麵底又可以食好多餸,大滿足🥰今次介紹呢間係裝修比較新穎,好有特色的車仔麵餐廳。💂🏻‍♀️《麵譜口水雞》$30口水雞呢個好驚喜,用雞髀肉黎整,所以肉質特別嫩滑🤤麻辣汁好惹味,又唔會太辣!醬汁上仲撒滿大量花生碎好有咬口,食到停唔到口。評分: 85/100💂🏻‍♀️《炸魚肉雲吞》$22一碟有5粒,出面舖頭好少會用魚肉做餡,炸到好香脆,魚肉餡好彈牙,配埋甜豉油咁食會食到停唔到👍🏻👍🏻評分: 89/100💂🏻‍♀️《四餸車仔麵》$50(麻甩辣魷魚、醬燒豬頸肉、譜仔滷雞翼尖、酥炸蝦卷)兵仔比較大食,揀咗4個餸配河粉底,牛腩汁湯底加少少麻辣汁😝魷魚爽口彈牙,又夠大條配埋湯底食好正,豬頸肉要必嗌,個邊位煎得焦香!雞翼尖都好入味,唔會太淋,食車仔麵喺必叫的餸👍🏻酥炸蝦卷就正常發揮,估唔到配車仔麵食都幾好味。評分: 85/100💂🏻‍♀️《四餸車仔麵》$50(秘魯腩仔肉、沙嗲牛柏葉、自製韭菜餃,香菇貢丸)娘娘都係唔執輸,嗌咗4個餸配油麵,都係牛腩汁湯底加少少麻辣汁💕呢個腩仔肉好似扣肉,脂肪分配均勻,好香好好味💯牛柏葉個沙嗲汁都好惹味,都好大串十分足料。佢地個自

💂🏻‍♀️《麵譜口水雞》$30
評分: 85/100

💂🏻‍♀️《炸魚肉雲吞》$22
評分: 89/100

💂🏻‍♀️《四餸車仔麵》$50
(麻甩辣魷魚、醬燒豬頸肉、譜仔滷雞翼尖、酥炸蝦卷)
評分: 85/100

💂🏻‍♀️《四餸車仔麵》$50
(秘魯腩仔肉、沙嗲牛柏葉、自製韭菜餃,香菇貢丸)
娘娘都係唔執輸,嗌咗4個餸配油麵,都係牛腩汁湯底加少少麻辣汁💕呢個腩仔肉好似扣肉,脂肪分配均勻,好香好好味💯牛柏葉個沙嗲汁都好惹味,都好大串十分足料。佢地個自製韮菜餃都好食,皮薄饀多,仲好香韮菜味。香菇貢丸就好有香濃菇香味~
評分: 90/100

💂🏻‍♀️《凍柚子蜜、凍檸茶》+$11
只要嗌咗車仔麵就可以用優惠價加$11加購凍飲🥤
評分: 75/100

總結:
呢間裝修好特別,而且CP值好高,食物質素都好好👍🏻係比較新穎設計嘅車仔麵,平時都好多學生去買外賣食💕大家入嚟大埔可以試吓。

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
2022-08-22 9 瀏覽
風趣幽默的車仔麵✨🦥位於太和的小店,餐廳環境以傳統而有趣的壁畫為主,認真觀看時會發現幽默之處。至於點餐紙上,食物的名稱也相當有趣!《車仔麵》兩餸一麵$32三餸一麵$41推薦的餸菜包括有:「瑞士留學雞翼」、「清純蘿蔔妹」、「秘魯腩仔肉」、「萬年滷大腸」、「港撐溏心蛋」,全部餸菜名稱也很有趣,顯得有心思!食物的味道也有水準!至於小食方面也不錯,包括:「失戀酸齋」$25「口水雞」$30小碟形式,份量恰到好處。湯底也充滿創意,「是但麻辣汁」、「求其辣汁」、「Hea底牛腩汁」、「淡而無味清湯」、「隨意咖喱汁」、「壯陽番茄濃湯」,很有趣的名稱!此外,每張桌上也有菜甫和酸蘿蔔,很有本土風味!👍🏻👍🏻總結:有趣有心思的車仔麵小店!
風趣幽默的車仔麵✨🦥

至於點餐紙上,食物的名稱也相當有趣!

《車仔麵》
兩餸一麵$32
三餸一麵$41

至於小食方面也不錯,包括:
「失戀酸齋」$25
「口水雞」$30
小碟形式,份量恰到好處。

此外,每張桌上也有菜甫和酸蘿蔔,很有本土風味!👍🏻👍🏻

總結:有趣有心思的車仔麵小店!