2014-10-28 2713 瀏覽
今晚都係食自己,放工返到上水都唔知食咩好啊 ﹗蛇羮?上海酸辣湯小籠包?燒味?刺生?近來都成日食。行行下,見到麵家有位,好耐無黎喇,是但啦。請多左位講廣東話既男侍應喎,但係就唔見老闆娘同 BB 囉。草汁,夠健康又可以消滯。其實飲品無咩選擇,想清清地的話除左薄荷茶就只有草汁喇。日式餃子,係幾款小食中,餃子質數算係最好食又最穩定架喇 ﹗有豬肉味,帶微量肉汁,配上餃子淡豉油,滿意。叉燒麵特硬辛辣汁走蔥走芽菜,我居然唔記得左加半熟蛋呀 ﹗咁碗麵已經無左半個靈魂喇,陰功 ﹗又唔係喎,DX 拉麵先有蛋架喎,頂 ﹗感覺硬係無前兩次咁好食既?拉麵偏腍,叉燒穩定合格,豬骨湯濃得黎有點濁,仲油左少少。無落到辛辣汁既?又唔記得左,要自己落七味粉架。

草汁
叉燒麵特硬辛辣汁走蔥走芽菜
2013-10-17
2014-10-28 2214 瀏覽
最衰剛行過家品店睇左一兩分鐘野,有姐仔行我前面快我一秒霸左兩個位,搞到我要坐門口,勁無奈、勁傷心。店內只有四個較舒適既高櫈位,門外就開左三張摺枱,環境較惡劣,似街市後巷。青汁,完全唔知係咩黎,好奇下第一次試,有點奶油味,完全唔甜,聽到有食客講係菜汁黎,感覺幾健康、高纖。炸生蠔,上次試左炸蝦同餃子,今次專登試試炸蠔。不太喜歡類似吉烈既煮法,好厚粉啊 ﹗天婦羅正好多,酥炸都正。咬落有蠔汁,肉質夠嫩,但炸得唔夠鬆化,麵包糠好厚,麵包味濃,剝左層皮好食好多。特盛拉麵配黑蒜油走蔥走芽菜,挑戰大胃皇 ﹗叉燒特多、拉麵又特別多,我當然要食硬麵啦。上次已經想試下到底份量有幾大架喇,約十分鐘送到。當然先試幾口湯先啦,特濃豬骨味配上香濃黑蒜油非常冶味,麵質似乎腍左少少呢,發現有幾條芽菜,係咪因為忘記走芽菜,之後要慢慢夾返出黎,所以碗麵浸到腍左啊?薄薄既叉燒,口感同味道都不過不失。日式叉燒還是肥一點、滑一點更好 ﹗從各方面睇,今晚碗黑蒜油麵比上次碗辛辣粉麵都遜色好多,上次碗麵真係好好好味架 ﹗味附蛋兩大隻,半熟流心非常吸引,少許醬油香味,但今晚蛋黃味偏淡喎。今晚係第二次幫襯,難免經常跟第一次比較呢 ﹗依個特盛份量唔講得少,以我今晚既狀態都有點吃力,好飽呀 ﹗都食晒無浪費。

青汁
炸生蠔
2013-04-24
2014-10-28 1776 瀏覽
我終於食到喇 ﹗終於可試傳說中既日本人拉麵喇!人生路不熟,上次搵左好耐終於搵到佢地,但居然摸門釘無開門,真陰功 ﹗發現原來機乎逢星期二都休息,星期一就間中休息,要注意喇。今晚因為又要食自己,所以決定行過黎碰碰運氣,睇睇有無開門,太好了 ﹗我終於食到喇 ﹗簡潔既拉麵小店,都係好有日本民宿 feel 啊 ﹗店內只有四個面壁高櫈座位,都算坐得舒服。家庭式夫婦兩個人營運整家麵店,所以唔好太過期望 menu 會怎樣多姿多彩呢 ﹗日本人夫婦,老闆就似乎完全唔識中英文,而老闆娘就識小小中文加小小英文,老闆娘負責落單同招乎食客,我仲見到有兩本中文譯日文會話同字典係度喎,係咪用 iphone 語音翻譯會更方便呢?老闆娘態度親切,服務殷勤,食得都開心啲。老闆只供應叉燒拉麵及豬骨湯底,夠專注 ﹗仲有沾麵喎。如果好食,其實真係一道菜夠,無需要搞咁多卓頭。依係要 order 及先付款架,然後就耐心等待。諗緊食唔食特大好,但我第一次食,唔知有幾大喎,又想留個肚試埋小食,所以都係食個 normal size 啦。見到 menu 度有張紙仔寫住 free tea or mint tea,咁得意?就叫杯 mint tea 試下啦,原來係茶包,綠茶帶少少薄荷味,還可以啦。menu 上面仲有沾麵,我完全唔知咩黎,遲啲上網研究研究先。另外仲有撈麵喎,有機會真係要試試。拉麵 DX,配料有叉燒中量、芽菜、紫菜、滷蛋、蔥,但我要走芽菜走蔥囉,好采老闆娘識聽啫,我仲要硬麵呀唔該。居然有一雙滷蛋,食開既拉麵多數只係半隻到一隻架乍。我要硬拉麵配辛辣粉,原來只係枱面既七味粉囉,早知就要黑蒜啦,哈哈。拉麵 DX 硬麵辛味走蔥走芽菜,約等左十多分鐘,一放低已聞到香濃豬骨湯味,第一口當然依傳統嘆幾啖湯底先啦 ﹗溫度剛剛好燙咀而冒煙,唔會太熱又唔會太凍,依個感覺最正 ﹗野食梗係熱先好味啦 ﹗湯底豬骨味極濃,質地非常厚身,黏黏的好有張力,真係落足料無欺場架。還夾雜住淡淡蒜香及醬油香味 ﹗再黎到拉麵,非常卷曲既形態而略為粗身,咬落嚥韌而口感滑滑,味帶濃烈蛋香,掛湯力不錯,好好味 ﹗如果質地再硬一點我更喜歡。長條形既薄切瘦叉燒,沒怎麼肥膏,口感算過得去,豬肉味濃再加上特濃豬骨湯底,真係非常的豬味。我較喜愛厚切略肥圓形既叉燒,滑溜而軟棉得多。味附蛋,即半熟滷蛋,處理得非常出色,蛋白全熟而帶淡淡滷水香味又不會嗆喉,蛋黃全為流質狀態,蛋黃甘香非常,連食兩粒絕對唔會厭多。依碗特濃豬骨湯叉燒拉麵,真係比到我非常 warm 既感覺,十分日本既味道 ﹗而且坐係小店內悠閒地一邊等拉麵,一邊聽著日文流行曲,一邊望街景又一邊上網,好舒服,半點也不急 ﹗心想,有問拉麵 cafe 都唔錯。日式餃子,menu 大都為日文,所以唔知會點煮。無所謂,我都照試架啦 ﹗煎餃子,餃底香脆,餃皮濕潤滑溜,同時有兩種口感交流,幾得意。豬肉肉汁豐富,都幾好食架喎。如果豬肉餡填到滿滿的,我就更開心喇 ﹗哈哈。小店全部小食感覺似外購翻熱食物,所以不要期望太高喇。吉烈炸蝦,menu 上面只寫住海老,跟餃子一樣我都係唔知佢會點樣煮,哈哈。無緊要,煮到黎我就食架。炸得香脆,我一向對吉烈炸蝦麻麻,粉都係好厚,蝦無咩味。整體不過不失,一試無妨,廿蚊 3 隻蝦都合理,感覺都係似現成貨。必定會再黎,仲有好多野未試呢,等我呀 ﹗

mint tea
吉烈炸蝦
2013-04-10
2014-10-26 1332 瀏覽
麵家山下由一對夫婦打理,位置其實頗難找。而店的旁邊都是圍繞著走水貨的人,在打包貨物、談天說地,說生意難做嘛,一定難,但仍能如此堅持的守業,心感佩服。店內的地方不大,但勝在舒適。拉麵(辛辣湯底) $55 生怕拉麵太大吃不完,所以叫了最少材料的一份,沒有蛋,只有麵和兩塊叉燒。以為辣湯底會是紅色?還是豬骨非常厚身湯,帶上小辣,味道不俗。雖則湯未能掛上拉麵,但勝在拉麵彈牙,吃到底都的時候,湯還是熱哄哄的,呻一口濃湯,很快便把整碗吃掉!
店內的地方不大,但勝在舒適。
拉麵(辛辣湯底) $55
2014-10-19
2014-09-16 1484 瀏覽
星期日點半左右嚟到巷仔街,已經被水貨客攻陷,好討厭的水貨客!之前次次嚟山下都坐滿人,食唔到,今次難得嚟到唔駛等位,樓上大把位。聽咗勁耐上水人講呢到個湯底好正… 所以試試啦!醬油义燒拉麵 - 湯唔夠濃…  拉麵係幼身拉麵,尚算彈牙。义燒薄切,燒脆個邊,都幾香。相對另一碗黑蒜湯底嘅拉麵,味道香D,但個湯仍然係唔夠濃… 真係有D失望… 湯底係拉麵嘅靈魂!叫多碟煎餃子(5件)+兩杯飲品,盛惠$170真心講,呢個價錢呢個質素,個人覺得唔係物有所值,OK吧!P.S. 店內環境雖然有日本拉麵店嘅自助水,但人哋日本嘅拉麵店環境感覺係整潔,呢到只係覺得D嘢好殘舊。

叫多碟煎餃子(5件)+兩杯飲品,盛惠$170

真心講,呢個價錢呢個質素,個人覺得唔係物有所值,OK吧!

2014-09-14
2014-09-14 1223 瀏覽
我黎左幾次先食到,地方真係唔顯眼,只做午膳及晚餐時段,估唔到上水有間咁既舖頭,居聞係日本人開。我地叫左沾醬麵和Dx,沾醬麵個湯底加左木魚花,所以有振燒烤香味,無咁杰,但好香囉,同出面沾醬麵唔同;DX叫左個辛湯底,唔辣,但都好好味;兩個麵麵質唔同,但一樣比一般硬。我覺得係值得一試。
我覺得係值得一試。
DX
沾醬麵
果酸飲品
營業時間
DX
沾醬麵
2014-08-17 1308 瀏覽
呢間野好似都開左一段時間,由於唔係位於大街上。一般都唔會諗起佢,但呢排聽朋友講佢係日本人開既,甘就一心諗住試下啦。果日大約晏就3點令中去到,佢個店面位置好細,估計只可以坐到3個人。跟住就有個女侍應問我幾位,同埋要落單比左錢先,然後再問我坐樓上定樓下。雖然未知上邊咩環境,但應該會好過下邊掛。上到去竟然一個人都冇,暗暗地,有冷氣,有自助水機。佢仲有個放左日本漫畫既書架仔。感覺好似去左日本既小店甘。落單果陣見到佢有3個湯底揀;豬骨,味噌同黑蒜。係甘易問下個女侍應邊個多人叫,佢話黑蒜好味。甘就試下個黑蒜叉燒拉麵啦。由於我食果陣得我一個客,所以好快就有得食。食拉麵更係一黎就試下個湯底先啦,聞一聞,好香蒜味,再試淡,ok 喎,個湯有小小蒜味,紫菜味同咸味。再試下個叉燒,嘩!點解係豬腩肉甘既,不過好淋。拉麵就岩岩好,唔太硬唔太淋。其他配料都冇咩特別。炸雞軟骨好香好好味,粒粒都炸得好香好脆。但要點果個汁真真係小左d。。。點解個啤酒係唔凍既  個女侍應服務仲要好好,一令黎就即刻幫我開左,因為落左單比哂錢先上去樓上既關係,冇辦法   唔明點解一間餐廳有啤酒但竟然係唔凍既。落單前應該先提醒客人有冇飲開熱啤
點解個啤酒係唔凍既
  唔明點解一間餐廳有啤酒但竟然係唔凍既。落單前應該先提醒客人有冇飲開熱啤既習慣
唔計野飲正係拉麵加炸雞軟骨食左$100到。貴過一般連鎖拉麵店。但食物質素相若。
2014-07-24
2014-08-08 1131 瀏覽
當拉麵風吹遍香港,隨街順手拿來都係拉麵店,但係作為一個新界人,想食一碗好既拉麵並唔算太多選擇。聯和墟既爵士拉麵相信大家都耳熟能詳,好並唔係唔好,只係食左咁多年都係得一家,確實需要一新口味!其實都算專程去試,不過係抱住隨緣既心態。臨收舖前半小時去到,為免阻住店家收舖,點完就快快上二樓雅座等食!兩個人一人嗌左一碗拉麵,我就味噌,湯底好濃,好香,少少咸同少少油膩。男朋友要鹽拉麵,都好正,不過詳細味道要問佢喇。不得不提叉燒真係good,每片都好薄好入味!到個雞軟骨,都好味,不過醬汁偏少。至於杯乳酸。。。呀。。。確實唔太對口味。
其實都算專程去試,不過係抱住隨緣既心態。
到個雞軟骨,都好味,不過醬汁偏少。
至於杯乳酸。。。呀。。。確實唔太對口味。
味噌叉燒拉麵
鹽叉燒拉麵
雞軟骨
乳酸
題外話/補充資料: 好有誠意既小店,老闆娘好有禮貌!二樓仲有免費蒸餾水提供,自己拎個杯就裝得!好窩心呀!
2014-07-30
味噌叉燒拉麵
2014-06-22 1306 瀏覽
今日同寶貝約左出黎下午茶傾下心事~突然想食拉麵,就諗到黎呢間小店~舖頭細細間,唔落雨的話樓下門口外可以開多兩張枱,坐8個人左右,一如以往樓下冇位,所以我地坐上二樓~二樓唔係好大~可以坐10個人~呢到食野要喺樓下落單比錢,之後服務員太太會拎麵上黎比大家~麵的選擇唔多~只有4,5款主打~仲有好少的小食同飲品我同寶貝每人叫左個拉麵加D小食,兩杯飲品,諗住叫佢的吉列蚝,點知佢話賣晒~!招牌豬骨湯拉麵 - 豬骨湯底質感輕輕的又比一般的重口味,唔算係好濃,如叫做'招牌'的話就未合格LA,拉麵煮得啱啱好,唔會太硬身~由樓下拎到上黎都有彈牙的感覺!日式叉燒,-唔算係算得上''日式叉燒'',味道唔同~我諗這叫豬肉片會適合一點自家製餃子 - 入口覺得唔會係自家製~因為一D肉汁都冇,好似雪左好耐,皮好硬~唔係煎得硬那種,而係放得好耐那種硬炸鷄軟骨 - 可能唔係用好滾的油去炸~所以覺得淋淋地唔夠香脆~鷄軟骨伴有汁料,用心感受後乃仍唔係咁清楚係乜野味道~最大可能係一點淡味豉油加點蔥..青草汁 - 用左個好時尚的尖腳杯子裝著,味道唔係太突出,冇乜飲緊5 青汁的清新的感覺~乳酸飲品 - 同樣係用左個好時尚的尖腳杯子
呢到食野要喺樓下落單比錢,之後服務員太太會拎麵上黎比大家~
麵的選擇唔多~只有4,5款主打~仲有好少的小食同飲品
乳酸飲品 - 同樣係用左個好時尚的尖腳杯子裝著,寶貝話好似益多多加左少少奶咁的質地,味道見仁見智
由於唔係咁多人~服務員冇乜野事都唔會上二樓的,所以我地可以喺到慢談心事~
總括黎講..~地方細細小本經營,一家三口比人好溫馨的感覺,
至於味道,就睇大家用乜野的心情品賞了~
題外話/補充資料: 店舖本身冇洗手間設備~要解手的話就要去對面商場的洗手間...行遠一DDDDD....!
2014-04-26
2014-05-24 1778 瀏覽
 獨自去上水shopping ,行到肚打鼓,又唔想食隨便食碗云吞麵算,就上open rice 看看有無好介紹,結果,發現了小巷內的這間"麺家山下"。由於7:00pm到達,時間尚早,未有人等位。看一下餐牌,只做幾款拉麵,小食和飲料。要了個玉子叉燒拉麵($75)配辛湯底+小食炸蠔($20),麵要求了軟一點,店內還有部飲水機供應水,可自助使用。不久,拉麵、炸蠔都上枱了,炸蠔熱滕滕,蠔味道新鮮, 抵食。溫泉蛋叉燒拉麵有兩隻溫泉蛋、叉燒、紫菜和魚碎,先喝口湯,"辛"湯底原來只有少少辣,湯充滿了濃郁的豬骨味,好味 !叉燒是我喜歡的軟叉燒,拉麵要求軟的,口感很好,配合濃郁的豬骨湯底,yummy !!!雖不是華麗的菜色,但就這樣一個人好好享受了一頓簡單的飽餐。

結果,發現了小巷內的這間"麺家山下"。
溫泉蛋叉燒拉麵
溫泉旦
雖不是華麗的菜色,但就這樣一個人好好享受了一頓簡單的飽餐。
2014-05-23
溫泉旦
2014-04-19 1767 瀏覽
經友人介紹呢間日本人開0既小店,專誠到訪,果然係好好味,拉麵彈牙,唐心蛋全隻,叉燒林,湯底正,仲有小食芝士餅好特別好有芝士味,一咬d芝士爆出來,份量十足。另外炸蠔都好好味,好新鮮。值得甘遠黎。
2014-04-19
午餐
  • 芝士餅
  • 拉麵
2014-03-31 1959 瀏覽
好味豬骨湯底用十個鐘煎成,完全唔落味精、我成碗飲完都唔口渴!有濃味的黑蒜、淡味的醬油、還有味噌。還可加鹽、加辣。我試過晚些來老板話賣完無得食……每天限量發售!!麵是正宗日本風味比較~味x~的硬,但是如果你喜歡軟的麵可以落柯打時通知!义燒夠淋又入味,温泉蛋白夠硬但蛋黄流汁!多款小食,我最愛炸蠔、炸蝦和芝士餅。特式飲品~青汁、乳酸菌。

义燒夠淋又入味,温泉蛋白夠硬但蛋黄流汁!

多款小食,我最愛炸蠔、炸蝦和芝士餅。

特式飲品~青汁、乳酸菌。
2014-03-30
15 分鐘 (堂食)
  • 拉麵
2014-03-19 1767 瀏覽
午市一點多到,基本上只有不多於五位人客。所以唔駛等位,俾過錢後直上樓上。但燈光不足,陰暗的環境只讓人感覺到與一般港式茶餐廳的污穢環境一樣,對於一間拉麵店來說完全不行。湯頭:應該有用豬骨淆湯,因為有淡淡的骨腥味,不過就混合大量現貨湯頭,豬骨的味道完全失去了,變成味精湯。麵:大約100g麵,連女仔我都懷疑食完唔飽。而且同一般超市貨色沒有分別,極無掛湯能力,不彈牙。配料:如果我無估錯,佢的叉燒片係現貨,則係凍肉店的豬腩肉片煮熟,放係麵上面當係叉燒,唯一好處係呢個處理令佢好食左。不過湯內有少旺唔同樣的叉燒粒,反而個D十分入味,有肉汁。如果整塊叉燒係咁就會好好多。我唔明白如果係佢親手做的點解唔放係拉麵內?芽菜,算啦得個十條八條食唔出分別。荀:現貨,咸。蛋:溏心做得不錯,可惜調味差,而且平價蛋,無蛋香。我估係上水買的平價蛋。收我75元有兩隻蛋,俾咁多我又有乜用?坦白講,一碗拉麵的其中一個精髓係配料的配合,料多係扺食,但係太多就係過份,亦令味道下降。75元的一碗拉麵,拍得住中環價錢,但味道同水準就差十皮。俾呢個價,我不如食雲吞麵?呢個價我可以食好豪。還有,店內衛生情況惡劣,筷子黑黑的,我曾經有諗過佢
黑蒜拉麵DX?

芽菜,算啦得個十條八條食唔出分別。
荀:現貨,咸。

還有,店內衛生情況惡劣,筷子黑黑的,我曾經有諗過佢係咪未洗淨,我好懷疑佢點過食環。我有望過廚房內,同一般拉麵的整潔完全不同,這已經令我感覺十分之差。
我估唔係今時今日拉麵風潮盛行,佢一定唔會有好評…
2014-03-17
2014-02-08 1830 瀏覽
一向都提早同老人家食團年飯,所以正年三十那晚就隨便食一點簡單晚餐。到上水行行,竟發覺平日要排隊的隱世拉麵山下有開門營業,立刻進去坐下,來碗黑蒜拉麵、沾麵、餃子及炸蠔。餃子皮薄餡靚、炸蠔新鮮熱辣、初入口覺得普通、但竟然有頗重的蠔味,讚。黑蒜拉麵味道令人好舒服,黑蒜不搶味,重飲晒d湯。沾麵更加令你一啖接一啖,每撮麵浸落湯,拉起一點肉絲,放進口內,嚥嚥靭靭,美味無窮,味覺同口感嘅享受。
餃子
黑蒜拉麵DX
沾麵
題外話/補充資料: 注: 鄰近上水地鐵站,區內亦有多個咪表車位, 可供停泊。
2014-01-30
餃子
黑蒜拉麵DX
沾麵
2013-11-18 1338 瀏覽
上次食完之後,都想食既衝動經常有,但本身唔係附近住,終於今日放假!天氣轉涼!我又黎食拉!今次自己食!食就食多!我叫左個dx!味蹭味道!5分鐘到就黎左!(可能閒日黎)12點半暫時得幾個客!果然碗拉麵都冇令我失望!照舊好食!配味蹭拉麵隻麵是較粗身,口感較上次好不過我下次都係食返黑蒜!湯底較為淡比較岩我所以話食物呢家野就好主觀!最後如果有期間限定拉麵既話就好拉! 加油!支持小店!同山下小姐傾下日文都幾開心
不過我下次都係食返黑蒜!湯底較為淡比較岩我
所以話食物呢家野就好主觀!

最後如果有期間限定拉麵既話就好拉! 加油!支持小店!
同山下小姐傾下日文都幾開心
  • Dx