望住維港食拉麵🍜會唔會好Feel啲.麵屋一燈譽為東京第一拉麵🍜試下係咪真係咁掂先餐廳除咗有落地玻璃窗 望住海景夠浪漫之餘💕特設開放式廚房 見到師傅製作拉麵😆有現場感.✨ 特製 濃厚魚介沾麵 $168 太喜歡沾麵🥰濃厚魚介湯底好濃郁👍🏻 有雞肉丸子 將沾麵浸係湯3秒左右 麵條掛湯 麵條彈牙夠咬口🍜加入櫻花蝦辣粉 湯底更有層次最後加入魚干清湯 品嚐湯底 完美☺️.✨特製 秘製醬油拉麵 $148醬油拉麵味道唔會太鹹 入口先嚐到甜味 鹹味慢慢出嚟😂拉麵🍜用幼身拉麵 非常掛湯雞肉同豚肉都係用低溫慢煮 保留肉汁鮮嫩雞肉肉質結實 濃郁雞味豚肉相比雞肉較軟身 肥瘦度均勻🤤
望住維港食拉麵🍜會唔會好Feel啲

雞肉同豚肉都係用低溫慢煮 保留肉汁鮮嫩
雞肉肉質結實 濃郁雞味
豚肉相比雞肉較軟身 肥瘦度均勻🤤
  • 特製濃厚魚介沾麵
我發現自己既性格好奇特,無論心情好定唔好,都會忍唔住唱起兩咀。近排武肺當道,全港市民壓力爆煲,有時真係想走埋去派下膠幫人放鬆下咁岩同朋友行完尖咀,一早知道有間東京No.1大熱既拉麵店「麵屋一燈」殺到黎香港,終於有機會去試一試。呢到環境夠哂寬敞開揚,一大塊落地玻璃窗比你望住個維景黎歎住食,呢d咪叫食得招積囉!👇📌味玉 · 秘製醬油拉麵 - $148👉必定要試既個人推介限定秘製醬油拉麵,之所以咁出名原因就係黎自於濃郁既湯底。呢個味道唔會甜中帶鹹,唔會好割喉,可以話係成碗拉麵既根本。而每碗拉麵都係由師傅即叫即煮,而呢碗拉麵有分三個等級,以普通、味玉、特製分級。我就揀左味玉,姐係加多左一隻糖心蛋,裡面仲有一塊雞肉叉燒同埋豚肉叉燒。雞肉食落口感比較煙韌彈牙;而豚肉比較軟腍入味,整體以呢個價錢我覺得性價比唔錯。📌特製 · 濃厚魚介沾麵 $168👉試左拉麵自然唔少得試埋沾麵啦,餐廳有哂指示教你,點樣將沾麵既質素發揮到極限。每次拎起麵條浸落沾汁唔好超過3秒內,咁樣麵條既質感食起上黎先會保持到有咬口彈性。如果鍾意濃味少少,可以加少少附上既櫻花蝦辣粉,湯底會更加惹味。食到最後一定要加埋附上既魚介清湯,成碗

比你望住個維景黎歎住食,呢d咪叫食得招積囉!👇

📌味玉 · 秘製醬油拉麵 - $148

而呢碗拉麵有分三個等級,以普通味玉特製分級。我就揀左味玉,姐係加多左一隻糖心蛋

而豚肉比較軟腍入味,整體以呢個價錢我覺得性價比唔錯。

📌特製 · 濃厚魚介沾麵 $168

魚介清湯,成碗湯飲哂咁先係最滿足啦。沾汁入面仲有大大粒雞肉丸,調味岩岩好,質感軟腍,幾好食。

📌香酥雞軟骨 - $38
👉可以一試既小食,以日式餐廳黎講,呢個份量非常均真。每粒都炸得夠乾身,所以食落唔會
油淋淋,呢點要大讚。口感做到索索聲,唔洗幾分鐘就清哂,認真抵食。

📌叉燒盛合 - $58

👉如果厭雞肉同叉燒唔夠喉既話,仲可以額外追加一個盛合,會每樣再多兩塊,大食既朋友唔好錯過呀!
2020-02-18
15 分鐘 (堂食)
  • 味玉 · 秘製醬油拉麵
  • 特製 · 濃厚魚介沾麵
  • 香酥雞軟骨
  • 叉燒盛合
🐱🐶麵屋一燈(尖沙咀海港城).今晚天氣寒冷,但又好想去海邊感受下個浪漫夜景🌃 無意中經過呢間「麵屋一燈」,位於海港城Level 3 LCX嗰層。伴住個海景食拉麵,靜靜地幻想出面落緊雪❄️,好有🇯🇵日本Feel呀🧚🏻‍♂️..呢度除咗景靚,拉麵都真係有啲料到👍🏻我哋分別Order咗🤤🤤🐠「特製濃厚魚介沾麵」$168- 份量雖不算太大份,但佢個特製魚介湯香濃入味,魚既精華全部落曬碗湯度;沾麵軟硬度適中,蘸上魚湯零舍鮮甜💕係冬天食暖笠笠、好加分👏.另外仲叫🍜「醬油拉麵」$128-水準之上,反而個🍢「香酥雞軟骨」$38-炸得好鬆脆可口,而且一啲都唔油膩,推介!.呢排少咗好多人出街食飯,但好味既食肆都真係好需要我哋既支持🙏坐喺呢度可以靜靜地欣賞香港個海景,你會發現,其實香港真係好鬼靚🥰🥰.總結評分:8/10番啅指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟
🐱🐶麵屋一燈(尖沙咀海港城)
總結
評分:8/10
番啅指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟
2020-02-17 56 瀏覽
一燈既沾麵好出名,所以終於有機會黎食啦。係香港分店既一燈,除左食就出名既沾麵之後,仲有可以食埋個環境。係窗邊既高枱就可以嘆埋黎個180度既維多利亞港海景無論沾麵定拉麵同有3款格式可以揀,有標準,味玉同特製,分別在於餸菜既多少特製濃厚魚介沾麵 $168(美味指數: 😋😋😋😋)沾麵既麵條比較粗身,所以掛汁力真係好強,而且好彈牙。而沾湯濃郁,仲可以落埋櫻花蝦辣粉提增鮮味。叉燒一d都唔肥,食落軟腍。而雞肉用左慢熟方法,所以肉質一d都唔鞋。最後溏水蛋先係我最愛。沾麵湯仲有獨有既雞肉丸子,係免治雞肉打成,味道足夠,但好可惜比較鬆散特製秘製醬油拉麵 $158(美味指數: 😋😋😋😋)拉麵有兩款口味,分別係鹽味同醬油味,但中意重口味既我當然揀左醬油味啦。醬油湯底濃先不膩,拉麵就用左幼細既麵條,偏硬身好有口感香酥雞軟骨 $38(美味指數: 😋😋😋😋)本身有個期間限定既餐牌,但好可以上面既拉麵同飯都已經賣完,剩返個炸雞軟骨。雞軟骨炸得好香脆,而且炸漿好薄,食落一d油膩感都無😋整體食物質素:4 / 5💰性價比:4 / 5👍推薦指數:4 / 5

特製濃厚魚介沾麵 $168

特製秘製醬油拉麵 $158

香酥雞軟骨 $38

😋整體食物質素:4 / 5
💰性價比:4 / 5
👍推薦指數:4 / 5
餐廳:麵屋一燈 (尖沙咀)地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX 32號舖麵屋一燈嘅總店係東京新小岩,開業唔夠3年就以破記錄分數拎左日本拉麵店排行No.1👍🏼,既然開到黎香港🇭🇰,當然要品嚐下享譽日本嘅拉麵啦特製芳醇鹽味拉麵 $148拉麵有標準、味玉、特製3️⃣個份量,想要溏心多或者多啲肉就可以揀特製嘅份量😎,呢個鹽味拉麵用左上盛嘅干貝醬同鹽味秘製醬汁加入用新鮮雞隻慢煮嘅清雞湯🐓,食落濃味得黎又唔會過鹹特製濃厚魚介沾麵 $168呢個不得不試嘅魚介沾麵係日本拉麵界贏得唔少大獎🏆,號稱「日本冠軍沾麵」🥇。濃郁嘅雞湯加上魚介風味,配上72小時調製嘅秘製醬汁,仲有全人手製嘅雞肉丸子同櫻花蝦碎,色香味俱全🤤,將冷粗麵條放入滾湯入面2-3秒再品嚐,冠軍拉麵的確係唔同啲叉燒盛盒 $58大食嘅我,忍唔住加多個叉燒盛盒,因為麵屋一燈嘅叉燒真係好好食😍,又腍又少脂肪,仲要好重肉香香酥雞軟骨 $38最後叫左個雞軟骨,因為係新出限定嘅小食所以仲未上餐牌,加上檸檬汁再蘸埋沙律醬😚,香脆得黎感覺又無咁乾望住維港食晚飯真係夠哂寫意☺️,疫境下要好好珍惜仲可以食到嘅每一餐飯
餐廳:麵屋一燈 (尖沙咀)

特製芳醇鹽味拉麵 $148

特製濃厚魚介沾麵 $168

叉燒盛盒 $58

香酥雞軟骨 $38

2020-02-14
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
情人節
  • 特製濃厚魚介沾麵
  • 香酥雞軟骨
今天和要好的女性朋友尖沙咀海港城看完電影後,雖然時間已經不早了,希望吃過 快快的晚餐,再回家休息。作為拉麵控的我,必然選擇了這間拉麵店。無他的,因為品牌連續5年於日本權威網站 Tabelog 被獲選為東京第一的拉麵名店,當然一來探個究竟。店內環境簡潔寬闊,蠻有日本盆景的意味,裝潢用色帶點禪意,讓人感覺舒適放鬆。店員端上出品時會為客人講解食法。烏龍茶烏龍茶茶色明亮清澈,入口甘香甜美,味道鮮醇,茶香濃郁,入喉清爽,一解拉麵湯底的油膩感。特製芳醇鹽味拉麵拉麵給端上的時候,熱騰騰的青雞高湯香味腸鼻而來,原來湯底是以慢煮方式熬出清雞高湯,再加入濃鹽味醬汁以及乾貝醬汁而成,輕輕喫了幾口, 雞味芳香濃厚。附設一小碟的蒜蓉瑤柱醬,讓客人悉隨專便,增添味道。不過拉麵是女性朋友吃的,拉麵、溏心蛋、叉燒、雞叉燒就不多描述了。特製濃厚魚介沾麵端上的時候,濃厚豐盛的魚介湯底撲面而來。附設一小碟的辣椒粉及櫻花蝦粉作調味粉。沾麵麵底是用上傳統的蛋黃直麵,掛湯力強,粗身煙韌。魚介湯底濃厚稠口,雞香鮮香,原來是用上油雞高湯,再配上五種魚介及獨門醬汁調製而成。湯底掛湯力強,黏度甚高,撒上細碎的蔥花作 點綴調味外。湯底中有
烏龍茶
特製芳醇鹽味拉麵
特製濃厚魚介沾麵
端上的時候,濃厚豐盛的魚介湯底撲面而來。附設一小碟的辣椒粉及櫻花蝦粉作調味粉。沾麵麵底是用上傳統的蛋黃直麵,掛湯力強,粗身煙韌。魚介湯底濃厚稠口,雞香鮮香,原來是用上油雞高湯,再配上五種魚介及獨門醬汁調製而成。湯底掛湯力強,黏度甚高,撒上細碎的蔥花作 點綴調味外。湯底中有兩粒雞肉丸裏混入了紫蘇葉和雞軟骨碎粒,入口軟嫩芳香,雞軟骨嚼勁脆口。溏心蛋蛋白嫩滑,蛋黃味香濃郁,稠密緻滑。叉燒薄身清嫰,香韌嫩熟,肉香中更帶煙薰香。雞叉燒雪白嫩滑,肉味恰到好處。

然而,一般香港的拉麵店的湯底可分為自家熬製湯底或由日本直送湯包。
自家熬製湯底,當然每天的預先準備功夫繁多,成本較高,但拉麵店可調配自家獨特的湯底。當然,每天的湯底質素濃度難以控製。如設有分店,質素更可有相當的分別。
日本湯包直送的湯底,當然味道正宗,每天每分店的品質不會有太大的落差。不過湯包到店後的處理,就成為相當的關鍵。

我想寧願是把湯包放在滾水中加熱,也不想吃到 微波爐加熱的湯底。
2020-02-13 38 瀏覽
日本🇯🇵過江龍被譽為日本最好食拉麵之一🍜朋友話公司出咗雙糧,梗係要優待自己食返餐好啦, 之前嚟過依度見到大排長龍,但最近可能少咗人出街.#濃厚魚介沾麵 🍜 特製 $168沾麵湯底濃郁程度,而且夠熱,比我起日本🇯🇵食既時候相似,飲落口好重魚介香味,另外仲俾咗個清湯我,方便加落去中和個湯。麵質非常之彈牙,而且偏向較粗身掛湯能力高,令到每口也嚐到煙韌爽滑的拉麵雞肉味道略為內斂,湯底亦有2粒雞肉丸#醬油拉麵 🍜特製 $158湯底相對上比起沾麵清淡,即使飲晒成碗湯都唔會覺得油膩叉燒肉質完全唔會鞋,而且肥瘦相間,日本嘅流心蛋🥚蛋黃味道非常之濃郁#香酥雞軟骨 $38「期間限定」外酥內脆的雞軟骨,唔會炸到好乾身,保持到每粒都有肉有骨,口感豐富#叉燒盛合🐖 $38追加一共有兩份叉燒及雞肉,肉味同樣濃郁,啱晒食肉獸既我。
日本🇯🇵過江龍
被譽為日本最好食拉麵之一🍜

#濃厚魚介沾麵 🍜 特製 $168
麵質非常之彈牙,而且偏向較粗身

掛湯能力高,令到每口也嚐到煙韌爽滑的拉麵
雞肉味道略為內斂,湯底亦有2粒雞肉丸

#醬油拉麵 🍜特製 $158
湯底相對上比起沾麵清淡,即使飲晒成碗湯都唔會覺得油膩
叉燒肉質完全唔會鞋,而且肥瘦相間,
日本嘅流心蛋🥚蛋黃味道非常之濃郁

#香酥雞軟骨 $38

#叉燒盛合🐖 $38
追加一共有兩份叉燒及雞肉,肉味同樣濃郁,啱晒食肉獸既我。
2020-02-10 51 瀏覽
#麵屋一燈 (尖沙咀)曾被譽為東京no.1既拉麵冠軍。係日本旅行時食左一燈出既杯麵,覺得好好食😂決定返香港試埋佢本尊。Bar枱飽欖維港,到8點仲睇到幻彩泳香江🌠。其實望住呢個景真係好加分。一坐底已經開始聞到魚湯🐟既咸香味。#濃厚魚介沾麵 💰$138標準/$158加蛋/$168特制熱呼呼既魚介湯沾住手工粗麵一齊食,魚介味濃厚咸香,會想食完一口接一口。😋濃厚得黎又唔會令人覺得膩。食完麵,可以加清湯,飲埋餘下既魚介湯。🏆佢係值得拎獎既。#芳醇鹽味拉麵 💰$118標準/$138加蛋/$148特制清雞湯加干具同鹽醫汁。🤓根據menu描述佢係清淡既湯底。果然佢係咸咸地既清雞湯,但唔似中式雞湯咁,😚當佢係清醬油湯。兩款麵💁🏻‍♀️我地都揀左有蛋。配料都係一樣有兩片叉燒、兩片雞肉、一隻糖心蛋。無論係叉燒同雞肉都好滑嫩,糖心蛋係完美,😻滑得黎好有蛋香。另外叫左炸雞軟骨做小食,🤤食得出唔係來貨,粉漿好薄,炸得鬆脆,好食。鐘意食濃味既人就食魚介。📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX 32號舖.....

#麵屋一燈 (尖沙咀)

一坐底已經開始聞到魚湯🐟既咸香味。

#濃厚魚介沾麵 💰$138標準/$158加蛋/$168特制

#芳醇鹽味拉麵 💰$118標準/$138加蛋/$148特制

鐘意食濃味既人就食魚介。

📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX 32號舖

2020-02-10 36 瀏覽
🔺麵屋一燈今次介紹呢間日式拉麵、沾麵館建議夜晚黎食就可以欣賞維港夜景🌃.濃厚魚介沾麵(特盛)有4片叉燒同1隻溫泉蛋,沾麵湯底仲有2粒肉丸💁🏻‍♀️湯底好濃 但唔會過咸 麵嘅質地比較有咬口 食食下個湯凍左仲可以叫店員幫手加熱非常貼心❤️食晒沾麵之後仲可以加入上湯飲埋個湯底😋.炸雞軟骨+Asahi生啤🍻雞軟骨脆卜卜唔會炸到好油😋令人不禁係咁夾黎食 配埋生啤一流😁
🔺麵屋一燈
今次介紹呢間日式拉麵、沾麵館
建議夜晚黎食就可以欣賞維港夜景🌃
濃厚魚介沾麵(特盛)
有4片叉燒同1隻溫泉蛋,沾麵湯底仲有2粒肉丸💁🏻‍♀️
湯底好濃 但唔會過咸 麵嘅質地比較有咬口
食食下個湯凍左仲可以叫店員幫手加熱
非常貼心❤️
食晒沾麵之後仲可以加入上湯飲埋個湯底😋
炸雞軟骨+Asahi生啤🍻
雞軟骨脆卜卜唔會炸到好油😋
令人不禁係咁夾黎食 配埋生啤一流😁
那年遊沖繩,下飛機後的第一餐是吃「麵屋一燈」的姊妹店,味道深深烙在腦海中。而這天是當時旅伴兼好友的生日,就過來尖沙咀的「麵屋一燈」,重拾旅行的美好時光。店內一角寫上了「一燈照隅 萬燈照國」,是一句來自日本佛教。大概意思是每人做好自己,照亮一個角落,方可照亮整個國家,好有深度。招牌沾麵不得不試!每款麵都有分作標準、味玉、特製3個選擇,分別在於替玉、叉燒的份量。難得朝聖,當然點了特製。這碗沾麵在日本可是大名鼎鼎,得到了拉麵界各個獎項和美譽。湯底是魚介風味濃郁雞湯,由雞湯、5種魚介風味、秘製醬汁所熬成,鹹香之餘又有魚味。餐桌上有教學:吃完麵後,可以加入魚介高湯到沾醬中,充滿了魚香和醬油香。而沾麵醬中,有2顆全人手製的雞肉丸子。吃起來既有雞肉口感又有紫蘇香味。粗麵條也是手工製,麵條煙韌,寬扁的面積更可掛汁。冷凍麵條加上沸熱沾醬,2種溫差帶來特別口感。加入櫻花蝦辣粉會更加惹味。鹽味湯底雖然看上清澈,但味道可是鮮香濃郁。湯頭由原隻新鮮雞燉煮,再加了干貝醬、鹽味秘製醬所成。拉麵條幼身,入口蠻有咀嚼感。2碗麵也有叉燒豬肉和雞肉,想不到是意外的美味。據說「麵屋一燈」用了真空低溫製作,令到肉片入口鮮嫩,又

店內一角寫上了「一燈照隅 萬燈照國」,是一句來自日本佛教

招牌沾麵不得不試

濃厚魚介沾麵

這碗沾麵在日本可是大名鼎鼎,得到了拉麵界各個獎項和美譽

餐桌上有教學:吃完麵後,可以加入魚介高湯到沾醬中
,充滿了魚香和醬油香。

而沾麵醬中,有2顆全人手製的雞肉丸子
。吃起來既有雞肉口感又有紫蘇香味。
濃厚魚介沾麵

粗麵條也是手工製,麵條煙韌,寬扁的面積更可掛汁
。冷凍麵條加上沸熱沾醬,2種溫差帶來特別口感。

加入櫻花蝦辣粉會更加惹味。
芳醇鹽味拉麵

鹽味湯底雖然看上清澈,但味道可是鮮香濃郁
。湯頭由原隻新鮮雞燉煮,再加了干貝醬、鹽味秘製醬所成

拉麵條幼身,入口蠻有咀嚼感。

2碗麵也有叉燒豬肉和雞肉,想不到是意外的美味
。據說「麵屋一燈」用了真空低溫製作,令到肉片入口鮮嫩,又juicy

芳醇鹽味拉麵

而替玉也蠻好吃,蛋汁香濃。

而隨拉麵附上的調味醬,感覺像XO醬。有機會的話,想再到日本店吃一碗呢。
2020-02-09
2020-02-07 70 瀏覽
📍 麵屋一燈 (尖沙咀)原本淨係過嚟食個拉麵,估唔到個海景係咁正😍呢間過江龍日本餐廳,出名食「海景沾麵」果然名不虛傳!好chill ,裝修好日系,環境寬敞衛生,可以自成一角,店員煮野食都會戴好口罩,乾淨衛生👍🏼.招牌濃厚魚介沾麵$168🍜麵湯分開上,店員會比指示牌你教食法1.先將幾條凍麵浸一浸個熱湯再食🍜2. 湯凍咗可到翻熱3.想飲埋個湯仲可以加清湯溝淡飲用我第一次食沾麵,個湯味濃郁,有兩粒魚肉,浸兩下已好入味,麵的質感煙銀,好香魚介味!配料係慢煮左幾粒鐘既叉燒片同雞肉片,好厚,同平日叉燒拉麵質感不用。最中意係佢個糖心蛋,唔識形容但勁好味,甜甜地又好香。.😍朝日生啤$68又比我搵到一杯啱我飲嘅啤酒🍻重米味又不苦人均消費:150-$200 價錢係略貴,但係霸到個海景位就抵返晒)美味:7.5/10環境:9/10服務:9/10地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX 32號舖
📍 麵屋一燈 (尖沙咀)
原本淨係過嚟食個拉麵,估唔到個海景係咁正😍

招牌濃厚魚介沾麵$168🍜
麵湯分開上,店員會比指示牌你教食法
1.先將幾條凍麵浸一浸個熱湯再食🍜
2. 湯凍咗可到翻熱
3.想飲埋個湯仲可以加清湯溝淡飲用

😍朝日生啤$68
又比我搵到一杯啱我飲嘅啤酒🍻重米味又不苦

美味:7.5/10
環境:9/10
服務:9/10
出名食沾麵,我哋偏偏無食到😆食咗期間限定嘅拉麵、肥腩飯同雞軟骨。肥腩飯真係好很肥,一層肥膏一層肉,最少有六層,肥膏入口即溶,肉腍,真係好肥好滯好heavy,但好好食!同埋好抵食,雖然個飯只係一碗飯加舊肥腩肉同埋醬汁,好似好少野,但係其實好夠食好夠飽,好似都係唔記得$38定$48,呢個價真係快餐店都做唔到😆拉麵,湯底好濃郁!同埋要大讚佢啲service,啲侍應好有禮貌好有passion好細心👍🏻
出名食沾麵,我哋偏偏無食到😆
食咗期間限定嘅拉麵、肥腩飯同雞軟骨。
拉麵,湯底好濃郁!
2020-01-28 206 瀏覽
今日去咗尖沙咀睇戲, 睇完戲就喺附近嘅餐廳坐低咗, 亦都係之前有朋友推介過嘅麵屋一燈。睇到網上庭價沾麵都好多人稱讚, 所以就叫咗味玉濃厚魚介沾麵。 當碗麵到咗,我就根據沾麵食法嘅指示卡先試一試麵條, 煙煙靭靭,未沾湯前就會硬身少少, 再試一試醬油雞湯湯底, 濃郁得黎唔會太鹹,好味 麵條都好掛湯, 略嫌個湯都比較快就凍咗, 有需要可以叫店員加熱嘅。 配料上面都唔少,湯內有兩粒雞肉丸,質地係免治雞肉,淋淋地,唔係爽口嗰種。雞肉有黑椒香味,爽嫩滑溜,個人認為就幾好食。溏心蛋帶微甜,蛋黃啫喱狀態,係幾高質既溏心蛋另外一碗就係期間限定嘅炭燒叉燒山葵醬油拉麵,口味係比較清淡既拉麵,湯底有淡淡的washabi味,幾特別,而且唔會覺得漏。叉燒係厚身,唔係入口即溶嗰種。價錢佢係平過魚介沾麵好多,不過佢就係期間限定嘅,下次來就可能冇左。同埋如果你係濃味拉麵嘅fans,呢碗未必係你選擇。

味玉濃厚魚介沾麵

炭燒叉燒山葵醬油拉麵

2020-01-19
味玉濃厚魚介沾麵
炭燒叉燒山葵醬油拉麵
2020-01-23 394 瀏覽
沾麵係以雞湯做底,再加入魚介,即係昆布同埋木魚等調製而成,所以飲落味道好鮮甜本身雞湯的油分亦增加了湯的濃稠程度使得麵條好易掛湯👍🏻雖然個湯比較易變冷,但勝在係可以加熱番碗湯,確保每啖都熱辣辣🔥跟餐仲有一小碟由辣椒同埋櫻花蝦等磨成的調味粉送麵一齊食,岩曬食辣嘅朋友仔如果食完個湯有淨仲可以加埋個特製木魚湯入去中和番個濃度,飲落亦別有一番風味.鹽味拉麵係以雞湯做底,再加上干貝醬汁調製而成雖然佢嘅麵條比沾麵幼細,但亦十分彈牙😋配合埋流心蛋、雞肉同埋慢煮叉燒一齊食真係好豐富~跟餐仲附送一個蒜蓉瑤柱醬放在湯麵上一齊食亦都係唔錯的選擇.雞軟骨嘅份量好多,有滿滿嘅一大碟因為炸得夠哂脆,所以每啖咬落去都‘Sharp Sharp’聲🤣旁邊仲有檸檬汁同埋沙律醬比大家點.碳燒叉燒係期間限定嘅菜式每片叉燒比例均勻,肥瘦相間🐷咬落去口感好豐富.💬每次行過海港城,都好想試一試個一排望住維港景色的餐廳,今日終於得償所願。一路望着維港對岸五光十色的高樓夜景,一路嘆住個沾麵,正🥰。
特製濃厚魚介沾麵
本身雞湯的油分亦增加了湯的濃稠程度
使得麵條好易掛湯👍🏻
如果食完個湯有淨仲可以加埋個特製木魚湯入去
中和番個濃度,飲落亦別有一番風味
芳醇鹽味拉麵

鹽味拉麵係以雞湯做底,再加上干貝醬汁調製而成
雖然佢嘅麵條比沾麵幼細,但亦十分彈牙😋
配合埋流心蛋、雞肉同埋慢煮叉燒一齊食真係好豐富~
跟餐仲附送一個蒜蓉瑤柱醬
放在湯麵上一齊食亦都係唔錯的選擇
酥炸雞軟骨

雞軟骨嘅份量好多,有滿滿嘅一大碟
旁邊仲有檸檬汁同埋沙律醬比大家點
碳燒叉燒

碳燒叉燒係期間限定嘅菜式
每片叉燒比例均勻,肥瘦相間🐷
咬落去口感好豐富

話說金色不如帰都係香港開左我呢個慢十幾二十拍既老人家先黎食麵屋一燈😂😂真係搞個笑😝因為我真係唔想去排隊,一間真係好味既舖頭又唔應該話開耐左就掉watt🤓話晒麵屋一燈當年開幕都要以小時計咁排隊家ma🤣.🍜一黎到見到個蛋我嚇親點解可以咁參差😮一碗係熟晒一碗係流晒出黎🥺跟住作為溏心蛋愛好者既老人家我已經冇咩期待感👉🏻👈🏻 特別將佢地放埋一齊比大家對比下🤪 魚介湯底又一直都唔係我碗湯黎既😂個麵好硬,再加多個麵要熱淋麵既麵係硬😆😆老人家咬唔到呀!個雞叉燒又好似自肋餐任夾既ham 咁呀😂😂浸番熱食會好啲既,但係竟然唔夠上次係大阪一間唔係超級出名食既雞叉燒好食😂所以最後我理解到點解咁多間LCX 既食店未到食飯時間已經有人排隊,而佢到我食完都仲未駛排隊既原因🙈🙈🙈