餐廳: 麵賜園
資訊:

2023-07-28 97 瀏覽
Sweet and Sour Bone:At first glance, it was hard to believe that this delicacy was entirely plant-based. The presentation was impressive, with a beautiful glaze glistening over the faux "bones" and colorful vegetables. The flavors were a perfect balance of sweet and tangy, reminiscent of traditional sweet and sour dishes, without any meaty aftertaste. The texture was surprisingly similar to actual bone-in meat, making this dish a delightful choice for both vegans and non-vegans alike.Runny Eggs:
Sweet and Sour Bone:

Runny Eggs:
 The chef's creativity was evident in the presentation, with the "egg whites" crafted from tofu and the "yolk" made from a creamy vegetable puree. The visual resemblance was uncanny, and when cut, the yolk oozed out just like a traditional egg. The taste was a bit different from real eggs, but the combination of flavors and textures was a pleasant surprise, and it left me curious to try more innovative dishes.

Mini Gold and Silver Egg Baby Cuisine:
Presented in a miniature nest-like bowl, this specialty comprised various plant-based "eggs" with distinct flavors. Each "egg" had a unique seasoning, ranging from savory to mildly spicy, offering an exciting and adventurous taste experience. The presentation was adorable, and it was evident that the chefs paid great attention to detail. This dish would be perfect for sharing, sparking conversations and laughter among diners.
2023-06-19
午餐
呢間位於女人街嘅餐廳主打港式特色麵食🍜 同本地烘焙高海拔咖啡☕️牆壁貼滿林明禎同mirror嘅poster,連飲品名字都以佢地命名:愛·明禎咖啡、薑濤·朱古力等,睇嚟老闆係忠實粉絲😂各位粉絲都可以save低去潮聖!特別一提餐廳其實係同越興園同一集團嘅,所以呢度連越南粉麵都有,一個地方就可以試到兩間餐廳嘅menu,下次要試埋先得😋🐚鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵 ($118)呢款招牌湯麵非常豐富,鮑魚、青口、蠔、蜆、蟹柳,用上咁多海鮮所以湯底都好鮮甜😍生蠔脹卜卜非常飽滿,兩隻大青口更有手掌咁大隻,超足料!另外上咗兩隻天婦羅蝦都唔錯有驚喜🍤麵條揀咗幼拉麵,軟硬適中、口感彈牙,食到最後都唔會因為浸耐咗變稔👍🏻🐂牛隊長湯麵 ($88)牛骨湯底濃郁又清甜,而且非常足料:秘製牛肋條、封門柳、牛肚、牛筋、蘿蔔,全部配料都熬得好入味😍特別係蘿蔔,一咬落去滿滿牛味湯汁,鍾意食牛嘅唔好錯過呢款😋🍳素蘇格蘭炸蛋 ($58)有最愛嘅流心蛋,必叫!💛外面炸得酥脆,內裏用上植物肉包住流心蛋,感覺更健康,點埋泰式酸辣醬好惹味😆🥪牛油果蝦多士 ($48)蝦多士炸得好香脆,內裏除咗平常有嘅蝦,仲有好creamy嘅牛油果蓉,呢個創新
鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵

🐚鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵 ($118)
牛隊長湯麵

🐂牛隊長湯麵 ($88)
素蘇格蘭炸蛋

🍳素蘇格蘭炸蛋 ($58)
有最愛嘅流心蛋,必叫!💛
牛油果蝦多士

🥪牛油果蝦多士 ($48)
蝦多士炸得好香脆,內裏除咗平常有嘅蝦,仲有好creamy嘅牛油果蓉,呢個創新配搭可減低油膩感,不錯~
沖繩黑糖泡泡

☕沖繩黑糖咖啡泡泡 (跟餐 +$45)
呢杯咖啡用雪山杯仲有漸層好加分😍但絕對唔係得個樣!
上層泡泡、中層咖啡、底層黑糖,撈勻一飲係有驚艷到唔係誇張🤣可能本身對港式麵店嘅飲品冇太高期望,但咖啡入口岀乎意料地順滑,黑糖味突岀但又唔會太甜,仲打卡一流🤎

️🫖烘焙鐵觀音 (跟餐 +$12)
茶味香濃,清爽解膩,配炸物一流~

總結:麵食多樣化,手工咖啡精緻得來質素不俗,既有玩味又有特色😋
牛油果蝦多士
沖繩黑糖泡泡
  • 鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵
集體回憶 旺角女人街 傳統麵檔 跑素🍀 @ 麵賜園多謝素食達人misskitb 介紹,今晚夜遊女人街,去一試人氣小店 麵賜園 - 傳統中加入最潮元「素」一口氣試哂廚師精選嘅素菜。昆布湯麵湯底濃,真材實料之作;籠仔蒸飯,日本舞茸重料到見唔到飯,荷葉味勁香。其他小食如蘇格蘭🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿炸蛋 同 傳統炸鮮奶 都有板有眼 超🉐👍🏻A night’s out at Women’s Street in Mongkok - thanks to foodie blogger misskitb for the great find in this historic shopping alley - a trendy and authentic noodle shop Noodles Dimension. Tasted their hearty veggies dishes made with fresh ingredients. YUM YUM YUM 😋 Recommended dishes 必吃Kelp Noodle w/ Plant-based Pork 素人偽豬肉昆布湯麵Mixed Mus
集體回憶 旺角女人街 傳統麵檔 跑素🍀 @ 麵賜園

Recommended dishes 必吃
Mixed Mushrooms with Japanese Maitaka Rice in Bamboo Steamer 日本舞茸籠仔蒸飯
Scotch Fried Egg with Plant-based Pork 蘇格蘭🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿炸蛋
2023-05-19
2023-06-19 91 瀏覽
被門口的霓虹燈裝飾、mirror、林明禎 poster吸引😂主打食麵,亦有素麵餐單😋 湯底亦出名,據說熬煮數小時!❇️喵喵海鮮湯麵(幼麵轉稻庭烏冬)🌀材料有炸蝦、蟹柳、墨魚丸、流心蛋和雲耳,湯底是鮮魚骨。魚太十分彈牙👍 其他食物不過不失,但蟹柳就有雪味,而且湯底好鹹,味精重,一點魚骨湯味也沒有,好像杯麵裡的調味料,非常失望👎

主打食麵,亦有素麵餐單😋 湯底亦出名,據說熬煮數小時!
❇️喵喵海鮮湯麵(幼麵轉稻庭烏冬)
2023-06-04 88 瀏覽
🔍麵賜園 (旺角)💛位置實在唔起眼 唔係專登嚟都真係會錯過咗🔹好鬼補雞湯麵 $88(濃雞湯底、花膠、魚肚、雞件、冬菇)雞湯好濃又唔會好油 最後仲飲哂啲湯🤤 花膠大大舊 魚肚同雞件正常 冬菇係好厚身果款除咗個湯係重點之外 個花生都好好食 酒樓花生再香啲 食唔停🔹牛隊長湯麵 $88(濃牛骨湯底、秘製牛肋條、封門柳、牛肚、牛筋、蘿白)相對雞湯就會膩少少 唔適宜飲哂啲湯 不過所有唔同嘅牛肉部位都好淋好入味 係唔錯嘅🔸黃金炸生蠔 $48/3件呢個就真心麻麻地 一嚟無乜咸蛋黃味 二嚟個生蠔質素都一般 可以唔洗試📍旺角通菜街36號地舖🍴搵返相關地區👉🏻#90sfoodieshare_旺角#食在旺角
🔍麵賜園 (旺角)💛
位置實在唔起眼 唔係專登嚟都真係會錯過咗

🔹好鬼補雞湯麵 $88
(濃雞湯底、花膠、魚肚、雞件、冬菇)
除咗個湯係重點之外 個花生都好好食 酒樓花生再香啲 食唔停

🔹牛隊長湯麵 $88
(濃牛骨湯底、秘製牛肋條、封門柳、牛肚、牛筋、蘿白)

🔸黃金炸生蠔 $48/3件

📍旺角通菜街36號地舖
午餐
以為食麵就好似茶餐廳咁?錯晒啦食麵都好似食Cafe咁開心,呢間小店主打鮑魚雞湯面,親自熬製湯底真係非常之香濃,有真材實料,仲有好多位Mirror應援嘅物品,支持香港本土文化!🍜嘴舔舔鮑雞湯麵 $98 (8/10)有鮑魚蟹柳雞件同菜個湯非常香濃雞湯味,質感係濃稠少少,拉麵好幼好滑,食落口感好輕盈好掛汁,好好食!🍜鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵 $118 (7/10)青口蜆肉好蟹柳鮑魚,飲落去係好清香嘅海鮮味,有海鮮嘅鹹香味,但係一啲都唔會鹹,拉麵一樣係好滑,海鮮就正常,雪藏嘅。🍴麥芽焦糖雞翼 三隻 $18 (7.5/10)雞翼有炸香過,好香脆,有麥芽糖嘅微甜,好食!🍴素蘇格蘭炸蛋 素 $45 (8/10)炸得好香脆,出邊嗰層好似肉包住雞蛋,但素食應該係豆制品,個蛋仲係有少少唐心,幾有蛋味幾好食,點埋泰式酸辣醬真係好解膩!🍴七味炸雞件 $18 (7/10)炸雞炸粉好薄,雞肉好嫩滑,有調過味係港式炸雞嗰種!🍴柚薑濤•檸鹽 熱 $35 (7/10)鹽味嘅柚子薑蜜,鹹鹹甜甜!🍴紅綠燈 熱 $38 (7/10)正常嘅紅豆冰,加咗綠茶奶,紅豆好甜好腍。推薦指數: 7.5/10大推雞湯麵,好食又足料,另外小食都

🍜嘴舔舔鮑雞湯麵 $98 (8/10)

🍜鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵 $118 (7/10)

🍴麥芽焦糖雞翼 三隻 $18 (7.5/10)
雞翼有炸香過,好香脆,有麥芽糖嘅微甜,好食!

🍴素蘇格蘭炸蛋 素 $45 (8/10)

🍴七味炸雞件 $18 (7/10)
炸雞炸粉好薄,雞肉好嫩滑,有調過味係港式炸雞嗰種!

🍴柚薑濤•檸鹽 熱 $35 (7/10)
鹽味嘅柚子薑蜜,鹹鹹甜甜!

🍴紅綠燈 熱 $38 (7/10)
正常嘅紅豆冰,加咗綠茶奶,紅豆好甜好腍。

推薦指數: 7.5/10
大推雞湯麵,好食又足料,另外小食都好唔錯,嚟到旺角想食麵可以食呢間!
2023-05-16 77 瀏覽
2023-05-15濃郁湯底麵店🍜同屋企人去旺角行街🚶🏼‍♀️女人街有間麵賜園入去試吓☺️餐廳牆身設計配上特色霓虹燈🧞‍♂️湯底均自家熬煮成香濃☺️主打牛肉及海鮮麵食🦞另一賣點烘焙嘅咖啡☕️牛隊長湯麵,88蚊碗💰牛隊長湯麵材料有牛肚,牛筋,牛肋條,封門柳及蘿蔔,封門柳牛肉味濃郁,清甜蘿蔔,湯底濃郁,不過牛肋條有渣咬唔爛,好彩勝在湯底加翻唔少分😀鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵,118蚊碗💰海鮮湯麵材料豐富,有青口,蜆肉,蟹柳同罐頭鮑魚仔,湯底清甜,有大量芫荽蔥,非常健康嘅配搭😀牛油果蝦多士,48蚊份💰有兩大件蝦多士,蝦多士加入咗牛油果,炸得醉脆鬆化,但較油膩🦐薑濤•朱古力,40蚊杯💰加咗薑嘅朱古力,打咗奶泡係面,食完驅寒😀大帽山棉田,50蚊杯💰奶泡版嘅阿華田,有大量鮮奶同奶泡 😀整體環境好多明星擺設🌟服務態度表現一般🙂食物味道正常,喜歡AK嘅朋友可以去打卡☺️
2023-05-15

牛隊長湯麵,88蚊碗💰

鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵,118蚊碗💰

牛油果蝦多士,48蚊份💰

薑濤•朱古力,40蚊杯💰
加咗薑嘅朱古力,打咗奶泡係面,食完驅寒😀

大帽山棉田,50蚊杯💰
奶泡版嘅阿華田,有大量鮮奶同奶泡 😀

整體環境好多明星擺設🌟
服務態度表現一般🙂
食物味道正常,喜歡AK嘅朋友可以去打卡☺️
2023-05-13 71 瀏覽
我叫咗一個雜菌蒸雞飯。原來係即叫即蒸,侍應上菜時,已經聞到陣陣荷葉香味。再加上佢哋嘅秘製豉油,成個蒸雞飯非常好食。雜菌好香菇味,配埋蒸雞好惹味。至於蒸雞肉質嫩滑,又唔會有碎骨。不過,價錢就有啲貴,午餐都要$78 ,冇嘢飲。如果大家下次嚟嗌蒸嘢,就要留意番餐廳要15分鐘蒸嘢。大家趕時間,就唔好叫蒸嘢啦。餐廳都學坐得好舒服,侍應服務又好好。內部亦都有好多靚嘅裝飾,所以唔講唔知原來呢間餐廳係食好傳統嘅中菜。

雜菌蒸雞飯
雜菌蒸雞飯
2023-05-10 66 瀏覽
今次係我第二次嚟呢間鋪頭 上一次食係比舖頭入邊AK嘅美貌吸引😆但估唔到食物係咁有質素🥹環境靚靚,人數唔多,但係如果坐滿晒人都幾迫 嘴舐舐鮑魚雞湯麵 🫶🏼我非常欣賞佢個魚湯底, 香濃得黎有質感,絕對唔係稀巴巴果種質地,我差唔多飲晒個湯🤪雞意想不到地juicy,滑溜 成個感覺好match鮑魚就冇乜好講,蟹柳佢都算俾得幾多,同埋冇碎到,原條直上,nice👍🏻同埋喜歡佢加咗幾條生菜,減低膩嘅感覺喵喵🐱海鮮湯麵都係魚湯底,加蟹柳,另外仲有蝦同流心蛋☺️蝦🦐質地都爽口新鮮 蟲草浸白菜 🥬就係普通一個菜咁囉😂不過我覺得以呢個價錢份量可以多返d 七味粉炸雞🍗呢個我嚟咗兩次都有叫,實在太好味😍佢炸個雞嘅質地,非常之酥脆 而個肉又保持到juicy🤤 再加埋七味粉嘅點綴,必點👍🏻 我兩次嚟都係見到舖頭唔太多人,但係食物質素實在驚豔咗我 冇諗過響旺角女人街都有咁嘅湯麵食🥳🥳 仲要係良心小店 我見舖頭嘅咖啡好似都好出名,不過兩次都夜晚黎,希望下次有機會下晝你試吓去啲咖啡coffee x noodle x fusion x 良心💛

環境靚靚,人數唔多,但係如果坐滿晒人都幾迫

嘴舐舐鮑魚雞湯麵 🫶🏼
雞意想不到地juicy,滑溜 成個感覺好match

同埋喜歡佢加咗幾條生菜,減低膩嘅感覺

喵喵🐱海鮮湯麵
都係魚湯底,加蟹柳,另外仲有蝦同流心蛋☺️
蝦🦐質地都爽口新鮮

蟲草浸白菜 🥬
就係普通一個菜咁囉😂不過我覺得以呢個價錢份量可以多返d

七味粉炸雞🍗
呢個我嚟咗兩次都有叫,實在太好味😍

2023-05-04 57 瀏覽
我最近嚐了一碗來自小攤的米線,整體來說非常不錯。米線有著綿密而不軟爛的口感,搭配上清淡的湯汁和豐富的配料,包括瘦肉、豬皮和蔥花等,味道非常美味。此外,小攤的服務也很好,店員非常友善而且迅速。唯一的缺點是小攤的位置有些隱蔽,可能需要一些尋找才能找到。總體而言,這碗米線是一個非常好的選擇,特別是對於那些喜歡食用清淡又下飯的美食愛好者來說。
2023-04-22 81 瀏覽
😋被亮眼霓虹燈招牌吸引😍😍牆貼滿鏡仔😍🍜好鬼補雞湯麵 $97 稻庭烏冬、多蔥、多芫荽 湯底清甜雞味香濃,配料亦十分豐富,以花膠、魚肚、冬菇,每樣都大大件😍花膠夠晒養顏,而腍身得嚟又吸收咗湯底嘅鮮甜味;魚肚爽口又索湯;冬菇夠晒厚身之餘又炆得好入味🍜舞茸昆布湯麵(素)$78全素💚海量的菇,濃厚昆布湯味道十分鮮甜👅👅 配料有日本舞茸之外,仲有唔同品種的菇,蘆筍、蟲草花等等,全素麵無肉都十分豐富飽肚😋所有麵款均可自選:拉麵,扁拉麵,米粉,湯飯,日本稻庭鳥冬🥪牛油果蝦多士(兩件)$40原隻鮮蝦爽口彈牙,牛油果搽上麵包炸成多士,口感唔油膩之外又香脆👅👍🏻🍳素蘇格蘭炸蛋(素)$45炸蛋外層炸到脆且唔油膩,內裡是素肉,而蛋方面係溏心狀態,配埋甜辣醬就更加開胃惹味😍😍🥗舞茸炒雜菌 $38雜菌份量多之外又惹味👍🏻綠茶蜜花(涷)$35椰青花(涷)$35
😋被亮眼霓虹燈招牌吸引😍😍牆貼滿鏡仔😍

🍜好鬼補雞湯麵 $97
稻庭烏冬、多蔥、多芫荽 [芫荽愛好者+$4]

🍜舞茸昆布湯麵(素)$78

所有麵款均可自選:拉麵,扁拉麵,米粉,湯飯,日本稻庭鳥冬

🥪牛油果蝦多士(兩件)$40

🍳素蘇格蘭炸蛋(素)$45

🥗舞茸炒雜菌 $38
雜菌份量多之外又惹味👍🏻

綠茶蜜花(涷)$35
椰青花(涷)$35
在旺角行完街之後在女人街兩旁搵野食見到這間餐廳貼滿AK的應援吸引了作為鏡粉的我的目光 🥰麵賜園係一間主打麵食 自家熬煮湯底餐廳仲同香港本地咖啡烘焙師合作食麵的同時 也可以享受佢高質的咖啡咖啡種類也不少 呢個組合夠特別餐廳以特色水泥牆以及霓虹燈的裝修牆壁貼滿AK的相片及有副好特別的貓貓壁畫而且餐牌都好用心 用QR code下單有以明星名字命名的菜名好有趣👍👍  //鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵 $118//選了招牌之一的鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵滿滿的海鮮食材:有鮑魚、蠔、青口、蜆肉、蟹柳等,仲有生菜用料豐富,咁多海鮮加埋令湯頭好濃稠好鮮甜生蠔飽滿多肉,青口及蜆肉亦鮮味十足最吸睛是大大隻鮑魚麵質算彈牙 軟硬度適中而且扁拉麵索曬魚湯既味道令人食完會覺得很豐富很滿足的一碗麵  //牛隊長湯麵 $88  (轉稻庭烏冬 +HK$5)//份量十足,入面包括秘製牛肋條;澳洲和牛封門柳,牛肚,牛筋每一款都炆得夠淋牛肚爽嫩,牛筋滑嫩,牛腩入味鬆化澳洲和牛封門柳肉質柔軟多汁湯底亦係用?牛肋條同牛骨烹調而成夠晒濃郁味道濃郁唔油膩而且牛香同鮮味都好突出滿滿?牛味簡直就是牛魔王人士最愛麵底選擇了稻庭烏冬,質感滑溜入口煙韌彈牙
在旺角行完街之後在女人街兩旁搵野食

有以明星名字命名的菜名好有趣👍👍

//鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵 $118//
選了招牌之一的鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵
滿滿的海鮮食材:
有鮑魚、蠔、青口、蜆肉、蟹柳等,仲有生菜
用料豐富,咁多海鮮加埋令湯頭好濃稠好鮮甜
生蠔飽滿多肉,青口及蜆肉亦鮮味十足
最吸睛是大大隻鮑魚
麵質算彈牙 軟硬度適中
而且扁拉麵索曬魚湯既味道
令人食完會覺得很豐富很滿足的一碗麵

//牛隊長湯麵 $88  (轉稻庭烏冬 +HK$5)//
份量十足,入面包括秘製牛肋條;
澳洲和牛封門柳,牛肚,牛筋
每一款都炆得夠淋
牛肚爽嫩,牛筋滑嫩,牛腩入味鬆化
澳洲和牛封門柳肉質柔軟多汁
湯底亦係用?牛肋條同牛骨烹調而成夠晒濃郁
味道濃郁唔油膩而且牛香同鮮味都好突出
滿滿?牛味簡直就是牛魔王人士最愛
麵底選擇了稻庭烏冬,質感滑溜
入口煙韌彈牙,盡索其精華
另外最驚喜的是蘿蔔,非常清甜入味有驚喜
另外愛吃辣人士可以跟我一樣加麻辣汁
餐廳亦很細心地分開盛載麻辣汁
讓食客自行調出最合適自己的味道,讚!
食完真的很滿足!

//牛油果蝦多士 $48//
蝦多士上面抹上牛油果一起炸,上面再有一隻蝦
非常酥脆之餘,裡面仍然係食到牛油果的鮮味
牛油果的清新加上蝦仁的爽口彈牙,再配合酥脆的多士
三樣食材互補不足,夾埋原來味道係非常夾
係好有創意又好食既一款小食,正!

//麥芽糖焦糖雞翼 (3件) $25//
麥芽糖,焦糖同雞翼呢三款又係意想不到的組合
味道清甜,碰巧當天突然炎熱
在胃口不佳時,吃這個雞翼作小食最好不過,甜甜的好開胃

//搖呀搖烘焙 $45//
呢款個名好得意,其實餐牌上好多飲品個名都好吸引
係咖啡加焦糖海鹽奶泡
外表好靚,係好適合打卡的一杯
面頭既奶泡上面有一層燒焦既海鹽脆脆
更能吊出咖啡香,又唔會特別甜
鹹鹹甜甜的口感幾特別

//Tonick 冰啡 $45//
炎炎夏日,飲杯冰啡是需要的
Espresso Tonic以樂隊Tonick取名幾特別
Espresso同Soda 清晰地分開兩層
入口清楚地飲到咖啡的甘苦再加上梳打氣,好爽
  • 鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵
  • 牛油果蝦多士
  • 牛隊長湯麵
  • 搖呀搖烘焙
2023-04-19 64 瀏覽
上星期六打算出去睇吓波鞋, 等消費券到手就可以第一時間購物, 時間剛好係lunch time,就係附近搵吓嘢食, 去到女人街, 見到一間食麵既餐廳, 又有西式咖啡飲, 完全啱晒我口味, 所以就立即二話不說走入去啦~ 餐廳內裝修都幾有特色,睇得出老闆好有心機去裝修,除咗signature既牆上貓貓𤩹畫外, 餐廳角落有好多Collar, AK 同明禎BB既poster 同相,老闆應該係粉絲黎…. 🤭餐廳以QR 落單, 方便簡單, 而除咗麵之外, 仲有小食同蒸飯可以揀,選擇都唔少,我就喜歡食麵, 所以就揀咗個麵餐,配個小食同咖啡, 簡簡單單一人餐~ 🥢嘴舔舔鮑雞湯麵(加錢改配稻庭烏) 用QR code 落單除咗方便以外,仲可以有多項選擇,例如走蔥、走芫茜、麪既硬度選擇等等,一清二楚,一定唔會唔記得講。 湯麵湯底係好濃郁既雞湯,好飲,平時好少飲湯麵既湯底既我,都飲咗一大半,雞件嫩滑又啖啖肉,仲有蟹柳棒及鮑魚,好豐富!稻庭烏冬就唔使多講,好滑之餘仲索晒D雞湯,而我當然就係清晒,食到好飽! 🥢小食:牛油果蝦多士(兩件) 見有優惠可以加錢叫小食,就揀咗蝦多士,無諗住會咁大件, 蝦多士炸得香脆唔

🥢嘴舔舔鮑雞湯麵(加錢改配稻庭烏)

🥢小食:牛油果蝦多士(兩件)
見有優惠可以加錢叫小食,就揀咗蝦多士,無諗住會咁大件, 蝦多士炸得香脆唔油, 大蝦配上牛油果蓉,配埋麵包一齊炸,又唔會好漏,帶有牛油果特有香味,好味 😋

☕️沖繩黑糖咖啡泡泡(凍)
基本上每日都會一杯咖啡既我,見到呢度咖啡選擇都非常多,唔係一般茶餐廳既咖啡選項,仲有單品咖啡,espresso tonic 等等揀,啱晒想飲杯好啡既朋友,我就揀咗杯沖繩黑糖咖啡,係cappuccino 做底再加沖繩黑糖,特有的黑糖味道減低咖啡的苦澀味,但仍保留咖啡的香味,非常適合少飲咖啡的朋友。
2023-04-14 1014 瀏覽
和男朋友在旺角晚餐,途經女人街見到這間餐廳食物賣相好像不錯,裝修好特別(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)有林明偵和AK的應援!!!餐廳牆壁貼了不少兩人的照片和海報,很適合粉絲去朝聖haha,而且餐牌都好用心,有以兩人名字命名的菜名,例如愛 •明禎 咖啡 、AK箍住你!好有趣,看來店主是兩人的忠粉~和男朋友點了2人餐。☁️鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵選了招牌之一的鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵,果然好豐富。有好多海鮮:鮑魚、蠔、青口、蜆肉、蟹柳等。湯底非常濃稠,味道有點像鮑魚湯汁。要了幼拉麵,好掛汁!!而且即使麵底浸久了也不會糊口🤍☁️好鬼補雞湯麵自家製湯底好出色,濃雞湯底雞味相當濃郁,忍不住飲晒湯底。有花膠、魚肚、雞件,充滿骨膠原!!雞肉嫩滑,餸菜都煮得腍易咬~兩碗麵都隨餐送上一小碟花生,好脆!▫️蘇格蘭炸蛋(素)必試的小食!!第一次試炸蛋,外脆內裡是素肉,包着稍微軟心的雞蛋,感覺好有趣。▫️七味炸雞件:男朋友覺得不錯,炸雞外皮做到很薄,雞件灑上七味粉,雞肉嫩滑。▫️金銀蛋娃娃菜:健康之選,娃娃菜新鮮爽脆~▫️大帽山棉田:份量比想像中大,奶泡同阿華田兩層分明,最上是棉花糖,打上少少阿華田粉,十分打卡able。▫️紅綠燈:抹茶紅豆奶泡三

☁️鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵
好鬼補雞湯麵
好鬼補雞湯麵

☁️好鬼補雞湯麵

▫️蘇格蘭炸蛋(素)
▫️金銀蛋娃娃菜:健康之選,娃娃菜新鮮爽脆~
▫️紅綠燈:抹茶紅豆奶泡三層分明!!用心心杯裝住,打卡able,適合抹茶紅豆控!
七味炸雞件
  • 鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵
  • 素蘇格蘭炸蛋
  • 好鬼補雞湯麵
[麵賜園]位於旺角通菜街,又名女人街,對於在旺角長大打滾既我,有一份莫名其妙嘅親切感,呢間麵店仲係越南菜老字號「越興園」期下,細細個讀書嘅時候成日都會幫襯,更加期待會有啲咩好嘢食,這類噱頭係香港烘焙 x 優質麵食嘅組合,作為咖啡控嘅我更加開心👍🏻🍜🐔▪️好鬼補雞湯麵多芫荽(麻辣汁)$ 100材料豐富有大大件既花膠,魚肚,去骨新鮮雞件、冬菇片,濃味雞湯底,每日以最新鮮幾十斤難殼,再加上適量药材經五小時以上餚制,湯頭清甜雞味香濃,配合彈牙嘅幼拉麵,非常好食,另外重加咗麻辣汁,由多款香料制成,甚有四川風味,又麻又香辣,麻辣控一定喜歡🍜🐮▪️牛隊長湯米粉 $ 88牛魔王必食,由秘製牛肋條、澳洲和牛封門柳、牛肚、牛筋、蘿白組合而成,非常入味軟腍,湯底濃牛骨湯每日以最新鮮幾十斤牛骨經六小時以上餚制,並配以適量腩肉及药材炆燉,好鮮好清既牛肉湯,不自覺地會飲清光✨所有麵食都可以自選拉麵,扁拉麵,米粉,湯飯,+ $8 日本稻庭烏冬🦐▪️牛油果蝦多士 (兩件)$ 48原隻鮮蝦爽口彈牙,創新地配上牛油果加麵包炸成多士,口感又脆又軟,一D都唔油膩👍🏻🍗▪️七味炸雞件 $ 38炸槳好香脆,雞肉出奇地嫩滑入味,加上香香辣

🍜🐔▪️好鬼補雞湯麵多芫荽(麻辣汁)$ 100

🍜🐮▪️牛隊長湯米粉 $ 88

🦐▪️牛油果蝦多士 (兩件)$ 48

🍗▪️七味炸雞件 $ 38
炸槳好香脆,雞肉出奇地嫩滑入味,加上香香辣辣既七味粉,好惹味

🥬▪️金銀蛋白菜 $ 48
媽媽的風味,皮蛋和鹹蛋配上湯浸白菜,簡單健康又好食,對於成日岀街食飯少食菜既人士真係好開心

✨咖啡均用上香港烘焙、極鮮•精品咖啡豆
☕️▪️搖呀搖烘焙咖啡 $ 55
又係好驚喜有如此高質的咖啡,這杯搖呀搖是由香濃奶味適中嘅咖啡,綿密既香滑奶泡,焦糖海鹽脆脆組合而成,飲落充滿焦香唔太甜,推薦

🧉▪️凍沖繩黑糖咖啡泡泡 $ 55
黑糖帶著一般砂糖所沒有的炭燒香氣,口感細膩,味道香醇濃郁,配上咖啡有一股獨特既香甜,奶泡也是一樣的香滑,甚有日式咖啡既味道

• 搖呀搖烘焙(熱)
  • 好鬼補雞湯麵
  • 牛隊長湯麵