2023-05-31
聽講尖沙咀開左間新既台菜餐廳主打臭臭鍋,作為一個臭臭鍋同台式臭豆腐lover,就梗係要搵日試下佢!呢間餐廳位置好方便易搵,喺正K11地鐵站出口第一間鋪就係,裝修新淨走小清新路線,坐得舒服。星期二晚市等左一陣就入得~麻吉臭臭鍋 $188:約二人份量,上枱有一個小火爐熱住,邊滾住邊食。入面有牛肉片、臭豆腐、枝竹、鴨血、豬大腸、鵪鶉蛋、花枝丸貢丸、娃娃菜等既食材。雖然$188既價錢唔平,但小護覺得佢既食材尤其牛肉同雙丸都係有質素既。湯底略嫌唔夠臭,主要係麻辣,比較濃味,入面仲有一粒粒花椒,餸飯一流。👍👍👍👍🏿👍🏿鹵肉酸菜刈包 $46:刈包香軟,夾住控肉(五花肉)、酸菜、花生粉同芫荽,食落咸咸甜甜,好味!略嫌控肉唔夠大塊,同埋可以再肥啲淋啲,其他都很好。👍👍👍👍👍🏿蚵仔煎配海山醬 $78:$78一份蚵仔煎感覺有點小貴,而且份量都算唔多。上菜比較特別係用鐵板上。不過味道都唔錯,地瓜粉比例較多,加上粒粒蚵仔,食落滑溜溜,海山醬既味道都配搭得唔錯,就係CP值有點低,可試可不試。👍👍👍🏿👍🏿👍🏿性價比:我地叫左上面三個餸,加左兩個白飯,人均$200內。總體味道同質素都唔錯,就係價錢以台灣菜黎講偏貴左少
性價比:我地叫左上面三個餸,加左兩個白飯,人均$200內。總體味道同質素都唔錯,就係價錢以台灣菜黎講偏貴左少少。不過考慮翻地點位置,又坐得舒服,都不失為一個懶人唔想周圍搵餐廳既好選擇。餐廳仲有可以落簾既卡位,店員話可以提早同佢哋book定架!(店員好熱情,見到我地話好想坐卡位,特登同我地講)👍👍👍🏿👍🏿👍🏿