2022-12-12 94 瀏覽
天氣凍,有咩開心得過食羊腩煲打邊爐!朋友介紹呢一間餐廳,餐廳細細,但好有風味,仲係用緊Gas爐。價錢按人頭計,每人$228嘅羊腩煲,羊腩嘅份量係多到食唔晒,幾乎每一舊羊腩都係帶皮,絕對唔係揸流攤。食完打邊爐,食材嘅選擇都幾多㗎。我哋另外加錢要咗一份例牌嘅手切牛頸脊,啲牛好靚,真係有濃郁嘅牛味!必點。配埋公仔麵食真係一流!當晚最得我歡心嘅就係炸芋頭、豬肚同埋午餐肉。最特別嘅係佢仲有啲涼拌小食,呢個黃金皮蛋好香!汽水嘅選擇雖然唔算多,但都夠,如果想飲啤酒都係每人加$15就可以任飲,其實好抵。
天氣凍,有咩開心得過食羊腩煲打邊爐!

食完打邊爐,食材嘅選擇都幾多㗎。

配埋公仔麵食真係一流!

當晚最得我歡心嘅就係炸芋頭、豬肚同埋午餐肉。

最特別嘅係佢仲有啲涼拌小食,呢個黃金皮蛋好香!

2022-12-02 108 瀏覽
今日天氣轉涼,氣溫得返十幾度,朋友就話想打邊爐,上OpenRice搵食就見到呢間麻痺英好多評分, 一於就去試試先七點半左右去到都成場爆滿,啲檯會擺到出外面,睇嚟好多街坊都會幫襯,應該幾穩陣坐低即刻揀煲底先,原本想食海鮮雞煲,但海鮮已經無曬睇嚟真係好旺場咁就叫個麻痺雞煲試試啦,另外配料選擇都好多,夠曬我哋食,嘢飲選擇都唔少個煲好快就嚟到,一上檯望一眼就知唔差得去邊,啲色水好對辦,另外鍾意芫茜🌿嘅朋友一定會好喜歡,因為個煲真係好多芫茜,香味十足雞嘅份量剛剛好,可以留肚俾我食其他配料,味道都算濃,少辣嘅辣度都啱啱好,唔會太辣但又算過癮除咗火鍋料之外,呢度仲有幾款涼拌小食,我哋都食返個涼拌海蜇打定底,等陣唔會太熱氣,呢樣真係抵讚本身鍾意食牛肉,我哋都另外叫咗份手切牛頸脊,厚厚哋,質感好正,開頭以為份量好少,點知原來個底仲有多一倍,即刻覺得抵好多另外就一定要叫啲爽口嘢,魷魚牛柏葉豬皮呢啲必不可少啦!淥熟之後掛住啲雞煲湯汁勁惹味

坐低即刻揀煲底先,原本想食海鮮雞煲,但海鮮已經無曬
睇嚟真係好旺場

涼拌海蜇

2022-12-01
5 分鐘 (堂食)
涼拌海蜇
2022-11-30 52 瀏覽
今日放工後好想食魚鍋。總於駕車經過美食天堂的大埔墟。各國美食佳餚數不星數。好隨意地入了一間任食雞煲,魚鍋舖頭。最重要是門口可以隨便泊車。泡淑酸菜魚鍋。烤魚鍋個人認為點可以完美。就是配料多、 用什麼魚種。我比較喜歡鮮魚。呢度用的鮮魚我食入口鮮嫩可口。口腔除了魚汁的鮮味外。還有魚湯配料混合左不同味道。豬皮、大蔥、芽菜。等等好幾款。鮮味魚湯入喉鮮甜。手切牛頸脊。例牌足夠兩人份。新鮮鮮嫩。肉質入口即化。飲品&附加配料無限添加。款式多多。仲要每款都新鮮。

手切牛頸脊。例牌足夠兩人份。新鮮鮮嫩。肉質入口即化。

飲品&附加配料無限添加。款式多多。仲要每款都新鮮。
2022-11-29
5 分鐘 (堂食)
  • 酸菜魚鍋
2022-11-29 73 瀏覽
朋友介紹話呢間係十分正宗嘅雞煲,仲有火鍋食,緊係要去試試。雖然得大概20個位,但係平日7點鐘去到已經差不多坐滿人,好彩剛剛剩返2個位俾我哋😃原來呢度叫個雞煲之後就可以有2小時任飲任食火鍋。我哋就試咗佢哋嘅少辣招牌麻痹雞煲($178/位),即係正宗重慶雞煲。連gas爐一齊上枱時,店員話只有8成熟,叫我哋煮多一陣先食就啱啱好,都幾細心👍🏻。我哋係2人份量嘅細煲,雞都唔少又好入味,有勁多洋蔥芫荽蒜頭煮,雞肉結實又勁惹味😋食完啲雞已經有七八成飽,好滿足,跟住就用返原來嘅雞煲繼續火鍋,火鍋配料選擇好多,有肉有海鮮、丸、餃子、勁多素菜菇類,仲有涼拌前菜👍🏻不過實在太飽啦,火鍋配料叫得唔多😅我仲特別加咗個手切牛頸脊($108/例牌),牛味都幾濃。醬料選擇都適中,係自助嘅。呢個價錢又有雞煲又有任食任飲嘅火鍋,抵💯
朋友介紹話呢間係十分正宗嘅雞煲,仲有火鍋食,緊係要去試試。

原來呢度叫個雞煲之後就可以有2小時任飲任食火鍋

麻痹雞煲

食完啲雞已經有七八成飽,好滿足,跟住就用返原來嘅雞煲繼續火鍋火鍋配料選擇好多,有肉有海鮮、丸、餃子、勁多素菜菇類,仲有涼拌前菜👍🏻不過實在太飽啦,火鍋配料叫得唔多😅

我仲特別加咗個手切牛頸脊($108/例牌),牛味都幾濃。

手切牛頸脊

醬料選擇都適中,係自助嘅。

呢個價錢又有雞煲又有任食任飲嘅火鍋,抵💯
  • 麻痺雞
今日黎大埔覓食,店名深深吸引好中意食辣既我,一於入去試下個麻庳雞煲有幾麻痺先!(雞煲其中一個吸引之處係一個價錢可以食埋火鍋,連2小時任食火鍋及任飲無酒精飲品先係 HKD 178 一位。麻痺雞煲(可以自行選擇辣度,我同友人都好中意食辣,所以叫左大辣😋)賣相吸引,雞件份量好多而且每件都充滿濃稠既醬汁!配料有大量辣椒、洋蔥、芫荽,見到都覺得香同辣!煮果陣時發岀既“咋咋聲”,加上香味撲鼻,真係令人食指大動😋雞件每件都多肉,真材實料!值得一提係個麻辣,偏辣但香氣足,辣得好過癮,入口先係香辣,咀嚼果陣條脷就開始麻痺!真係會麻痺!好正啊好耐冇食過真係令我覺得咁辣既雞煲 會令你想不停食食食去淡化個麻痺感!食完雞煲之後就到火鍋啦,火鍋配料選擇好多,連比較少見既豬生腸同墨魚仔都有!菜類都十分翠綠新鮮。另外加左個手切牛頸脊(例),可以見到脂肪分佈平均,牛味好濃,口感同味道都一流。飲品選擇都好多。仲有提供調味區小總結:店員們都十分親切!仲話可以揀大大辣/大大大大大辣,要幾辣都會整!會再黎挑戰下!

會令你想不停食食食去淡化個麻痺感!

。飲品選擇都好多

。仲有提供調味區

2022-11-17 45 瀏覽
大埔依間任食雞煲餐廳位於太和站附近,地點非常方便,平日夜晚過黎食都坐滿哂人,仲要門口再開幾張枱,所以想食既朋友記得book定位啦😹#濃家蔥香雞煲 $188/位一入到餐廳就聞到超香既雞煲香料味,即刻落單點咗一個濃家蔥香雞煲,等咗一陣就已經上枱。蔥香雞煲係走辣版既重慶雞煲,少咗辣椒但都非常惹味,雞件大大件,厚肉而且入味,雞皮彈牙而雞肉又嫩滑,相當有驚喜。而比起一般既雞煲仲加咗薯仔同翠玉瓜,沾滿咗雞煲醬非常邪惡😈飲品同配料都係任叫既,亦有幾樣配料可以額外加購,而小編就加購咗一碟 #手切牛頸脊(例牌) ($108),份量慷慨到竟然疊咗三層🤤牛肉油花均勻,切得較為厚身🫡而任叫既配料選擇十分之多,連涼拌菜都有,小編就點咗 #涼拌黃金皮蛋 同埋 #涼拌海哲絲配料亦試咗 #清甜蘿蔔、#雞脾菇、#豬潤、#草鯇腩、#脆炸芋頭片、#滑牛、#蜂巢豆腐,廚房切得一啲都唔馬虎,整齊排列出一個拼盤,唔會好似出面任食求其執落去,而食物質素亦不俗連#唐生菜 都非常甜同新鮮、而#炸魚皮 係必點項目,味道濃郁且香脆餐牌

#濃家蔥香雞煲 $188/位

餐牌
室內裝修以木系為主,小店形式經營,座位不多。提供不同種類的煲作為湯底,價錢由178至228不等,是兩小時任飲任食,包無酒精飲品任飲。我們選擇了最出名的麻痹雞, $168 /位,是正宗重慶雞煲。二人份量的雞不算多,但尚算夠食,不能refill,雞肉嫩滑,有鑊氣,非常滋味,入口麻辣得來有麻痹的感覺,但是點了小辣都覺得不夠辣,配料有洋蔥、青椒、芹菜、香菜、姜。食完雞煲就可以加湯做火鍋湯底。前菜點了海蜇和皮蛋,麻辣味十足,挺過癮的。手切安格斯肥牛 $88這是例牌份量,肉質粉嫩,肉味濃郁,比任食的牛肉質素更加好。其他任食火鍋配料包括美國肥牛、蔬菜類、九類等等,幾款肉類都新鮮,有光澤。這家價錢很適合區內人過來食,幾抵食。
前菜
點了海蜇和皮蛋,麻辣味十足,挺過癮的。
手切安格斯肥牛 $88
這是例牌份量,肉質粉嫩,肉味濃郁,比任食的牛肉質素更加好。

這家價錢很適合區內人過來食,幾抵食。
2022-11-03 61 瀏覽
今日勁想食烤魚,嚟咗呢間之前都食過嘅食店之前係食雞煲,已經好好味,一直都想試佢個烤魚咁啱今日凍凍地,夜晚就走去食烤魚❤️痲痺魚 $188/位⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️上枱已經聞到勁香麻辣味,等咗一陣終於食得啦,魚肉好滑,雖然魚肉都多,都係好大嘅魚,但係佢唔係比全條,但係味道真係一流,因為魚係先煎香過再擺落鍋度,一路及入啲麻辣味道,一路等佢熟👍🏻不過佢哋嘅烤魚墊底嘅配菜有啲特別,有蕃茄,枝竹,金菇,油麥菜,同平時喺出邊食嘅烤魚墊底配菜有少少唔同,不過一樣吸晒麻辣味超正👍🏻👍🏻👍🏻至於其他打邊爐配菜係可以任叫任食,每次廚房都會因應人數份量去比,唔會太多,我覺得咁樣好好,因為可以乜都試到啲,亦都唔怕食唔晒會浪費😍今次我又睇中咗佢哋嘅麻辣醉雞煲,決定下次有一定要去試吓😁😁😁因為個人覺得佢哋嘅雞煲真係好出色,雞煲醬非常之夠味,今次嘅烤魚麻辣味道都好夠出色🥰
今日勁想食烤魚,嚟咗呢間之前都食過嘅食店
之前係食雞煲,已經好好味,一直都想試佢個烤魚
咁啱今日凍凍地,夜晚就走去食烤魚❤️

痲痺魚 $188/位
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2022-10-25
40 分鐘 (堂食)
去左朋友屋企 晚餐就去到佢屋企附近既麻痺英食 果然無令我失望!今次試左佢既麻痺羊腩煲(bb辣)真係又香又惹味!而且岩曬唔係好食得辣既朋友仔另外佢有一d涼伴既小食 哩個涼拌海蜇好香口 用黎做前菜一流👍🏻點小得佢既即炸響鈴卷 岩岩炸出黎 又熱又脆 浸落個湯底度食一度配料選擇亦都好多 推介佢既黑椒豬頸肉 非常鬆軟同香 哩度亦有出面小有既芝士獅子狗 cp值好高👍🏻👍🏻👍🏻另外值得一讚既係 配料好乾淨 一d都唔求其總括黎講 麻痺英值得一去再去!

另外值得一讚既係 配料好乾淨 一d都唔求其
總括黎講 麻痺英值得一去再去!
2022-10-18
2022-10-21 33 瀏覽
店員態度好好,好有禮貌又親切,手腳超快,不會忽略客人落單,非常好。身為響鈴狂人的我,終於找到最好食的響鈴,暫時沒有其他口袋名單可以超越這餐廳。響鈴做到薄脆,薄的程度比薯片更薄,也比薯片更脆,下湯一秒就上來吃,可以吃到外熱內脆,口感超級好。不下湯可以點泰式酸辣醬,酸酸甜甜好滋味,像在吃小食。大家來這餐廳一定要吃響鈴啊!雞煲:味道調得不錯,不會死咸,雞肉有彈性,最喜歡吃雞煲的洋蔥,肉厚,口感爽口不會粉,甜甜的加上雞煲汁,一流。

2022-10-13 36 瀏覽
大埔雖然有唔少好野食,但要搵一間高質火鍋都要做足research! 之前經過見到呢間鋪名叫麻痺英,招牌幾特別都想搵次試下,今次就同咗屋企人去食晚飯😋呢到除咗有雞煲,仲有魚鍋、牛肉煲、羊腩煲。太多選擇花多眼亂😆.💎 $178兩位起 麻痹雞(正宗重慶雞煲)🥘🌶煲入面用左唔同配菜同醬汁調味,令到個雞煲好香。今次叫左微辣,雞肉好嫩,配辣汁食每一啖肉都覺得好惹味😋,雞煲裡面仲有紫洋蔥,薯仔,翠玉瓜等配料,吸收晒雞煲汁,清新得嚟又中和咗辣同油膩感。食完雞煲之後仲可以免費加返湯底繼續打邊爐,而飲品就無酒精任飲。🧃💎 $108/例 手切牛頸脊🥩一碟都有十幾片喺入面,每片肉質鮮明,脂肪平均,口感一流。真係好抵食。.💎 $78北海道帶子🦪平時食帶子擔心雪味好重,水滴滴,成碟帶子望落去新鮮,放湯灼熟觧甜。😘.💎 $68西班牙黑豚肉黑豚肉肉質分佈平均,無太多血腥味,放入湯底一滾,豚肉吸收湯汁(正所謂滾一滾,神仙企唔穩)。😋.💎 蜂巢豆腐打邊爐必叫,索晒湯汁超正!.💎炸芋頭片好重芋頭味,即使淥熟咗外層仍鬆脆!.💎 新鮮草鯇魚片魚腩認真滑得黎易入口。 .💎 最後就加個彈牙烏冬,吸收最後精華,一流享受。🍜😆

大埔雖然有唔少好野食,
但要搵一間高質火鍋都要做足research!
之前經過見到呢間鋪名叫麻痺英,
招牌幾特別都想搵次試下,
今次就同咗屋企人去食晚飯😋

呢到除咗有雞煲
仲有魚鍋、牛肉煲、羊腩煲。
太多選擇花多眼亂😆

💎 $178兩位起 麻痹雞(正宗重慶雞煲)🥘🌶

煲入面用左唔同配菜同醬汁調味,
令到個雞煲好香。
今次叫左微辣,雞肉好嫩,
配辣汁食每一啖肉都覺得好惹味😋,
雞煲裡面仲有紫洋蔥,
薯仔,翠玉瓜等配料,
吸收晒雞煲汁,
清新得嚟又中和咗辣同油膩感。
食完雞煲之後
仲可以免費加返湯底繼續打邊爐,
而飲品就無酒精任飲。🧃

💎 $108/例 手切牛頸脊🥩
一碟都有十幾片喺入面,
每片肉質鮮明,脂肪平均,
口感一流。
真係好抵食。
💎 $78北海道帶子🦪

平時食帶子擔心雪味好重,
水滴滴,
成碟帶子望落去新鮮,
放湯灼熟觧甜。😘
💎 $68西班牙黑豚肉
黑豚肉肉質分佈平均,
無太多血腥味,
放入湯底一滾,
豚肉吸收湯汁
(正所謂滾一滾,神仙企唔穩)。😋
💎 蜂巢豆腐
打邊爐必叫,
索晒湯汁超正!
💎炸芋頭片
好重芋頭味,
即使淥熟咗外層仍鬆脆!

💎 新鮮草鯇魚片魚腩
認真滑得黎易入口。
💎 最後就加個彈牙烏冬,
吸收最後精華,一流享受。🍜😆
2022-09-27 78 瀏覽
麻痺英 大埔抵食!抵食!今日同朋友去到佢大埔屋企附近打邊爐,搵咗一間餐廳個名好有霸氣嘅,所以試一試。見到有雞煲,有烤魚,我同朋友見到一個叫做麻醉雞,未食過所以一試。由於唔肯定個辣到,所以叫咗小辣。試咗湯底之後,唔係好食得辣嘅我都OK,而且有陣陣酒香,真係幾特別。用嘅係Gas爐,火力都夠猛,就算加咗湯都好快滾,唔錯。絕大部份配料都係任食任飲,選擇都唔少,又冇加一,仲要食足兩個鐘有多,性價比真係幾高。食物質素唔錯,而我覺得最好食嘅係魚皮餃,皮夠薄。成餐飯食得好飽,滿載而歸。
麻痺英 大埔

成餐飯食得好飽,滿載而歸。
2022-09-23 51 瀏覽
在大埔處理一點事情,處理完的時候已經晚飯時分,和朋友看看附近有什麼餐廳,留意到這一間口碑不錯的雞煲放題,想起了很久沒有吃雞煲,而且天氣逐漸秋涼十分適合,於是便和朋友動身過去在網上已經看到餐牌,不得不說放題形式來說,款式選擇不少,而且還有我很喜歡的涼拌系列,雞煲種類亦有不少選擇,我和朋友都點選了最基本的雞煲他們的醬料區是自取,款式基本,但是材料感覺新鮮,蒜蓉濕潤而且青蔥鮮嫩,另外感覺亦乾淨雞煲未上場,已經叫店員先預備一份涼拌海蜇,沒有想過這個價錢的放題,竟然有海蜇能夠任食,而且入口味道清涼,略帶香辣,不像是放題級數,非常滿意雞煲上場,店員親切提醒雞肉,只是七成熟,要先煮一下,這次點選了BB辣,辣度適中和預期一樣,另外我和朋友兩人能夠享用半隻雞,如果三至四人就有一隻,雞煲用大量配菜作調味,非常惹味,而且醬汁香濃,另外雞肉相信亦以用鹽水醃製過,鹹鮮味十足雞煲享用過後便和朋友點選各類放題火鍋配料,總括來說質素中上,有幾款配料的新鮮和口味亦能帶給我和朋友驚喜的感覺,強烈建議他們的自家製水餃,入口肉汁飽滿另外點了他們的手切牛頸脊,質素非常驚喜,油脂分布平均,而且入口充滿牛味,肉質鮮嫩我和朋友都對於

我和朋友都對於這次晚餐感到滿意,不約而同地說如果住在大埔區的朋友相信一定閑時就會過來,因為價錢和食物質素都令人感覺到舒適和滿意

《麻痺英 - 大埔》前排Daddy 突然想食雞煲,講左幾日叫我同佢食😂因為早前剛剛開學我個schedule 勁忙🥹都抽唔到時間去食,結果星期一終於有得早放可以約Daddy 食飯😆不過嗰排天氣勁熱,為免去太遠所以我喺屋企附近搵咗間有得食雞煲餐廳😝近到直程係屋企左近既餐廳😎佢呢度係食任食雞煲為主,但都有啲川菜小食嘅😊不過我哋一心係諗住食雞煲,別無異心🥸我哋揀咗香辣海鮮雞煲小辣($198/位),再叫左兩枝啤酒🍻雖然佢雪櫃既汽水果汁係任飲既但總係覺得食雞煲一定要啤啤佢既😉雞煲即叫即整,上到我哋枱用Gas爐炆熟佢,好香☺️由於我哋得兩個人食,所以餐廳安排咗細煲俾我哋入面嘅海鮮種類都幾多,有魷魚、蠔、青口…仲有十幾件雞件,食完之後仲有可叫店員加湯打邊爐添😍一定食得飽👍🏻魷魚幾彈牙同埋份量好多,我哋每人都食到3、4件,蠔都有兩件,肉質唔會好散,而個雞煲整體都煮得入味,好食😋食曬入面嘅肉之後我哋就加湯打邊爐,其實食完個雞煲之後都開始飽飽地,不過冇理由咁嘥就咁走㗎嘛😝我地叫左三款涼菜送酒,分別係涼拌海蜇、木耳、皮蛋同青瓜,每樣都試啲啲我個人比較喜歡皮蛋同埋手拍青瓜,青瓜應該醃咗好耐入晒味👍🏻既可以送酒又解
《麻痺英 - 大埔》

我個人比較喜歡皮蛋同埋手拍青瓜,青瓜應該醃咗好耐入晒味👍🏻既可以送酒又解膩,皮旦平時出去食川菜都三四十蚊碟,呢度任食我就緊係食夠本啦😂而打邊爐配料我哋揀咗豬頸肉、魚皮、生腸、牛柏葉、豬皮、同埋少量蔬菜🥬

每樣都係叫咗少少唔係太多,其實佢仲有好多唔同嘅配料俾你選擇,個人建議叫多啲肉抵啲😂由於爹哋想試吓佢嘅手切牛頸脊,所以我另外加咗$108要咗個例牌,牛頸脊份量都唔少,食落都幾嫩無筋,如果呢個都有任食就好啦😂

最後我哋兩個都唔算食咗好多嘢,可能天氣太熱嘅關係胃口麻麻🥹回唔到本呀,最後埋單$560,總算完咗爹哋近排想食雞煲嘅心願😓
2022-09-05
  • 手切牛頸脊
  • 香辣海鮮雞煲
2022-09-05 33 瀏覽
📍大埔 《麻痺英》   #大埔隱世雞煲今日經過大埔,晚餐諗食咩好,上網做research 搵到呢間「麻痺英」,見口碑幾好,決定試下係咪咁高汁。雞煲連火鍋先$178位,任飲任食兩個鐘,價錢認真實惠,仲要可以+$15任飲啤酒,一大班朋友食飯都好岩做聚腳地✨麻痺雞 $178點左招牌既麻痺雞, 辣度選了小辣, 雞煲上黎個陣有大量芫荽,洋蔥係面。姐姐好好服務態度過黎幫我地將芫荽壓落d汁到,佢話呢個雞煲既特色係要「燴」下佢,唔同坊間既雞煲,麻痺英既雞煲係比較多汁,「燴」完幾分鐘,食落係超入味,而且芫荽配料既味道都谷哂出黎,香得黎又唔會死鹹,而且夠多汁唔洗擔心痴底呢個問題,食哂d雞都唔夠喉。不過仲有得打邊爐,值得一提呢到有墨魚仔,魷魚筒,水魷魚,牛柏葉等都係好新鮮唔會腥,係出面比較少見既打邊爐食材✨手切牛頸脊 $108雖然叫左例牌,不過份量都好多,三個人食我諗都好足夠,牛頸脊紋理好靚,牛味都幾香,口感唔係入口即溶,食得牛頸脊都中意有咬口牛味濃味道:𝟖/𝟏𝟎   性價比: 𝟖/𝟏𝟎
📍大埔 《麻痺英》
#大埔隱世雞煲

今日經過大埔,晚餐諗食咩好,上網做research 搵到呢間「麻痺英」,見口碑幾好,決定試下係咪咁高汁。雞煲火鍋先$178位,任飲任食兩個鐘,價錢認真實惠,仲要可以+$15任飲啤酒,一大班朋友食飯都好岩做聚腳地

✨麻痺雞 $178

✨手切牛頸脊 $108

味道:𝟖/𝟏𝟎
性價比: 𝟖/𝟏𝟎
2022-08-25
30 分鐘 (堂食)
  • 麻痺雞