2021-12-08 54 瀏覽
趁天氣凍凍地,看到這裏有枝竹羊腩煲,當然要暖一暖肚。小小的店舖但坐得舒適,而且很有打邊爐的氣氛。枝竹羊腩煲 $228一位,其他超過70款美食兩小時內落單可任點任食,飲品除了酒精類,也可自取任飲。羊肉鮮嫩好味,沒有羊膻味生菜🥬放入煲淥,完全吸收了煲內的精華,非常好味😋清甜蘿蔔真的非常清甜,是火鍋的好配搭其他蔬菜類選擇也很多,我們還點了白菜仔、冬瓜片、黑木耳、鮮淮山片、粟米🌽、鮮蕃茄🍅、魔芋絲菇類有雞髀菇、金針菇、鮮冬菇豆腐也試了多款,蜂巢豆腐、鮮豆腐、豆卜,蜂巢豆腐也是吸收了湯底的精華😋丸類及餃類則吃了龍蝦丸、牛筋丸、自家製餃子🥟,皇庭貢丸為必點之選,味道非常香濃惹味肉類沒有點太多,因鍋內的羊肉已足夠,不想浪費,只吃了牛柏葉、爽脆豬皮、爽脆豬潤這裏不論是兩人撐枱腳或一大班朋友歡聚也非常適合。

羊肉鮮嫩好味,沒有羊膻味

生菜🥬放入煲淥,完全吸收了煲內的精華,非常好味😋
清甜蘿蔔真的非常清甜,是火鍋的好配搭

菇類有雞髀菇、金針菇、鮮冬菇

這裏不論是兩人撐枱腳或一大班朋友歡聚也非常適合。
2021-12-06 816 瀏覽
這天跟朋友開車到大埔附近找吃, 林村河附近的這家店算是較僻靜的小店. 橫街窄巷找位泊車不算太困難. 天氣有點轉涼, 看著餐牌是以雞煲為主, 還是自助任食, 價錢又不貴, 即管一試. 入內的店面不算很大, 座位有十幾個, 幸好這天還找到座位. 這裡的飲品可以無限自取, 除了我不愛喝的可樂外, 幸好還有檸蜜,菊花蜜,綠茶等. 朋友不太能吃辣, 我的腸胃今天又剛好不是太好. 點了不辣的蔥香雞煲. 簡單的小吃皮蛋, 質素想像不到不俗. 炸魚皮脆身, 合格. 第一轉先點美國肥牛, 花腩肉片. 以這個價格來說肥牛算是不錯. 花腩肉片爽口好吃. 另外點的雞子沒甚腥味, 算是不錯. 餃子的水準也OK. 蜂巢豆腐若大件些會較好. 丸類我喜歡牛筋丸及潮州白魚蛋, 滑雞片的質素很好. 魚皮餃是標準的貨式, 不是便宜又口感不好帶腥的魚皮餃. 翻點的款式是我跟朋友都覺得不錯的雞子, 魚皮餃, 滑雞片, 蜂巢豆腐. 紅薯粉不常有選擇, 纖維較烏冬公仔麵等都豐富, 煙韌有彈性吸湯. 最後簡單吃個唐生菜作結尾. 價錢以$168一位晚餐來說, 還是自助任飲任食, 抵吃的程度滿分. 縱然食物質素只是比水平高一點, 但仍然
入內的店面不算很大, 座位有十幾個, 幸好這天還找到座位.
濃香蔥香雞煲

涼拌黃金皮蛋

簡單的小吃皮蛋, 質素想像不到不俗.
炸魚皮脆身, 合格.
最後簡單吃個唐生菜作結尾.

價錢以$168一位晚餐來說, 還是自助任飲任食, 抵吃的程度滿分. 縱然食物質素只是比水平高一點, 但仍然值得一吃.
2021-11-28
濃香蔥香雞煲
涼拌黃金皮蛋
  • 蔥香雞煲
2021-12-02 34 瀏覽
天氣凍左咁多, 第一件事就緊係想食雞煲打邊爐啦。朋友住大埔, 就介紹我去呢間任食雞煲試下喇。呢間小店不單只有重慶雞煲,而且仲有藥膳醉雞🐔、🐷豬肚雞煲、🐟酸菜魚、🐮水煮牛肉、支竹羊腩、喇沙海鮮鍋等等。不過,實再太耐冇食雞煲喇, 都係食返原味啦。價錢就更加抵食,$168 一位,任飲任食,不過飲啤酒就要加錢。佢D飲品都幾多選擇,有紙包飲品、汽水、又有涼茶, 一D都唔hea 你。講下個原味重慶雞煲先,我同朋友叫左中辣,真係好刺激(其實我唔係好食得辣,叫中辣都係大挑戰)。雞煲內有不少配料,有薑、蒜頭、薯仔、翠玉瓜、洋蔥,每件雞都炆到入晒味,雞煲醬香濃,真係yummy yummy。火鍋配料都係正常既, 最特別係佢可以叫涼拌小菜, 以呢個價錢黎講, 真係好少有。我叫左海蜇同皮蛋,都好出色呀。$168, 任飲任食2個鐘, 抵食呀!

$168, 任飲任食2個鐘, 抵食呀!

2021-12-01
  • 原味重慶雞煲
2021-11-29 21 瀏覽
聽朋友介紹大埔哩間麻痺英好好食心諗雞煲咪又係咁,點知食完真係有驚喜!入到去坐低,睇到個火鍋菜單有好多款式,更加有涼伴既食物,酸酸辣辣非常開胃之後我同朋友叫左個麻痺雞煲,有唔同辣度揀,我地就揀左bb辣,佢會有d芫荽放係雞煲上面,唔食既朋友記得同侍應講啦!食完雞煲之後就當然係打邊爐,我地叫左哩度好出名既即炸響鈴卷,可以即刻點雞醬食又可以浸落湯度之後先食!兩種食法都食到佢地即響鈴富有豆香!而且58蚊黎講,份量非常多!之後就叫一d火鍋配料食,鋪頭既用料都唔馬虎,望落亦非常乾淨飲品方面種類都可以符合唔同客人既要求,應有盡有舖頭睇落亦有唔少熟客!絕對值得再三幫襯!
聽朋友介紹大埔哩間麻痺英好好食
心諗雞煲咪又係咁,點知食完真係有驚喜!

之後就叫一d火鍋配料食,鋪頭既用料都唔馬虎,望落亦非常乾淨
飲品方面種類都可以符合唔同客人既要求,應有盡有

舖頭睇落亦有唔少熟客!絕對值得再三幫襯!
2021-11-23 47 瀏覽
平日放工去都滿晒坐,食開雞煲今次天氣一轉涼,食食羊腩煲暖暖身。每人先$228加可以任叫以下全部丸,麵,肉同菜。飲品都包含埋,啤酒就另計羊腩煲一上,湯底中濃厚的顏色,其實我地係叫左少辣,分量非常足夠,少辣之外仲香味濃,羊腩帶皮肥瘦相間,口感一點也不膩,肉香濃郁幾乎食不到羊羶味,西芹味都比較重些。食晒啲羊就繼續加湯底去食其他,有大大粒雞子,魚片,芝士獅子狗,萵筍,老闆擺得幾靚。女老闆仲要好好服務,會幫忙加湯,仲要一聽到di 一聲,會即刻走黎幫我哋換gas

2021-11-20 464 瀏覽
朋友住大埔,請食晚飯,帶我去吃雞煲打邊爐。佢同我講雖然舖頭細细,但每晚都坐滿人,唔預早啲或者留訂位都食唔倒。果然,我地6點去到,開始都已經有兩枱人,6點30分左右差不多已經坐滿哂。 點解咁多人?因為呢度好抵食,除咗雞煲之外,仲有酸菜魚、水煮魚、支竹羊腩煲等等,十幾款煲俾你選擇,二人計最抵每人168蚊起,食完之後仲有得打邊爐,汽水飲品任飲,除左啤酒要加錢之外。 光是雞煲都有幾款唔同口味,最後叫左招牌麻痺雞,可選擇辣度,我地要咗BB辣。 嘩! Gas  打邊爐,夠曬風味,雞煲上面鋪滿左滿滿嘅芫茜,正! 裡邊每件雞都好大件好多肉,雞煲酱十份惹味,而且BB辣一啲都唔辣。而且每件雞肉真係入曬味,可見之前準備功夫都不少,煲內亦有其他配料如洋蔥、書仔、翠玉瓜等等。兩個人的份量大概有十幾件雞,食完之後就可以加水打邊爐。 打邊爐嘅配料都有幾十款之多,亦有海蝦、花甲、生蠔等等,不過就要加錢呀。除左火鍋配料,亦有幾款涼拌小菜,叫左一份涼拌皮蛋同埋海蜇,唔使等即刻有得食兩樣凉拌小菜都不算太辣,而且亦都好入味,皮蛋金金黃黃的,有蒜容嘅香味,軟綿綿很好吃。

2021-11-14
2021-11-19 85 瀏覽
很久沒有來麻痺雞(麻痺英), 最近天氣涼了,想打邊爐又想食雞煲, 就想起這間價錢親民的。💰店面的麻痺英木招牌,店內的木枱木櫈很有精武門的風味。🥋煲底又很多選擇, 但我都是點招牌的麻痺雞, 因為我喜歡重慶麻辣。辣度選了中辣, 如果你在譚仔是食開中辣, 這個辣度應該會令你開心、滿足。🌶🌶這個價錢先不談火鍋配料如何, 提供到好味的雞煲已經不錯, 煲裡除了雞還有洋蔥、薯仔、翠玉瓜,這些吸收了煲裡的精華, 十分過癮。😍飲品方面, 無酒精飲品是任飲的。火鍋必食的肥牛, 質素一般, 但這個價錢提供到的質素是預料之內吧。其他配料都不錯, 生菜、窩荀都很新鮮爽脆, 炸魚皮薄脆, 午餐肉厚切。🥬🥩🧃🥢$168 / 2小時的任飲任食, 不設加一。非常抵食。🉐

店面的麻痺英木招牌,店內的木枱木櫈很有精武門的風味。🥋

飲品方面, 無酒精飲品是任飲的。

$168 / 2小時的任飲任食, 不設加一。
非常抵食。🉐

麻痺雞
麻痺雞
2021-11-10 88 瀏覽
呢間麻痺英前身叫麻痺雞,以前成日同朋友係附近打完波都會過黎食飯,但自從搬走左之後就好少過黎食,今次都係黎到之後先知原來轉左名做麻痺英。呢度嘅任食雞煲的確係好抵,只要百零蚊就可以任飲任食,岩晒一大班朋友過黎聚舊。今次叫左蔥油雞煲做底,雞肉同醬汁份量都幾多,食完雞煲之後就可以叫店員加湯打邊爐,雖然店員人數少,但估唔到服務幾好。即炸響鈴脆卜卜,可以點泰式辣汁即食又可以落去滾兩滾先食,而且份量都幾大。半打海蝦好新鮮,雖然唔大但肉質好彈牙。而其他配料都不過不失,係任食打邊爐嘅質素,整體黎講係性價比高嘅。

濃香蔥雞報

即炸脆響鈴

半打海蝦好新鮮,雖然唔大但肉質好彈牙。
海蝦

2021-11-08
濃香蔥雞報
即炸脆響鈴
海蝦
2021-11-04 59 瀏覽
天氣又有d轉涼,最適合就係食雞煲呢日黎左麻痺英,距離太和站都係5分鐘左右既路程,非常方便。任食雞煲每位$168,好抵食一上枱已經香噴噴,可以即刻食我地叫左微辣,雞件腍滑,份量都唔少夠晒惹味,而且店員都好細心,見到我地食到差唔多,都主動幫我地加湯即炸脆響鈴($58),果然係脆卜卜!而且呢份響鈴係可以就咁即食,鬆脆香口,放落湯底亦得,完全吸收晒湯底,兩種方式都咁高質手切安格斯肥牛($88),每塊都厚身,表面既紋路好吸引粉嫩細滑,肉香,牛味突出各款丸類都大大粒,多汁,午餐肉同樣係厚切炸魚皮亦夠晒大塊脆身,水魷魚爽滑彈牙,土豆片同金針菇新鮮整體非常豐富抵食,仲有好多款食物都因為太飽試唔到下次再黎試一試
天氣又有d轉涼,最適合就係食雞煲
呢日黎左麻痺英,距離太和站都係5分鐘左右既路程,非常方便。
任食雞煲每位$168,好抵食
一上枱已經香噴噴,可以即刻食
我地叫左微辣,雞件腍滑,份量都唔少

手切安格斯肥牛($88),每塊都厚身,表面既紋路好吸引
粉嫩細滑,肉香,牛味突出

各款丸類都大大粒,多汁,午餐肉同樣係厚切

炸魚皮亦夠晒大塊脆身,水魷魚爽滑彈牙,土豆片同金針菇新鮮

整體非常豐富抵食,仲有好多款食物都因為太飽試唔到
下次再黎試一試
2021-10-26
2021-10-20 48 瀏覽
秋風起 邊爐癮出哂黎收工同男朋友去食雞煲 估唔到平日夜晚八點去到唔單止入面坐滿連出面都擺左幾張枱——————————————————-坐低嗌左個小辣麻痺雞 ($168/位)雞件飽滿得黎嫩滑入味配料種類極多 大量洋蔥芫荽芹菜薯仔紅椒等等令雞煲醬汁更香更惹味手切安格斯肥牛 例牌($88)油脂分布均勻 有厚度肉味濃 軟熟得黎有咬口其他任食材料選擇都算多同新鮮上碟既時候排到靚靚仔仔咁多樣入面最鐘意都係紅薯粉煙煙韌韌煮完之後入哂味 好食—————————————————-伙計服務態度好無漏單又會主動問你加唔加水收碟上菜既速度又快以哩個價錢黎計 咁既質素唔使加一有得任飲任食如果一班人食飯想飲埋酒吹下水只係加$15仲可以青島任飲其實真係好抵怪唔知咁多街坊幫襯
秋風起 邊爐癮出哂黎
收工同男朋友去食雞煲
估唔到平日夜晚八點去到
唔單止入面坐滿
連出面都擺左幾張枱
——————————————————-
坐低嗌左個小辣麻痺雞 ($168/位)
雞件飽滿得黎嫩滑入味
配料種類極多 大量洋蔥芫荽芹菜薯仔紅椒等等
雞煲醬汁更香更惹味

手切安格斯肥牛 例牌($88)
油脂分布均勻 有厚度

如果一班人食飯想飲埋酒吹下水
只係加$15仲可以青島任飲其實真係好抵
怪唔知咁多街坊幫襯
2021-10-07 77 瀏覽
有日老公突然話想食雞煲,立即上網搵搵附近有冇正雞煲,結果搵到 麻痺英。呢度可以任飲任食兩小時,而家煲底都幾多選擇,我唔食得太辣,所以就選了 濃香沙嗲雞煲,2個人食會上細煲,但細煲目測係中煲,所以食完我已經半飽。濃香沙嗲雞煲味道幾濃,好香沙嗲味,雞都幾厚肉,而且入味!然後再試試小食 - 涼拌海哲,辣辣地幾惹味,配啤酒🍻不錯。之後就開始食火鍋🍲,點咗肥牛、花腩肉片,之後就係大量菜類,因為煲底好香濃,所以唔洗再醮豉油食都夠味,最鍾意粉絲同生菜,吸收哂煲底嘅精華,真係好香好惹味!店員說其實辣度可以選擇,下次再來可以試試麻辣口味,他們可以做小辣版的😊。

濃香沙嗲雞煲

2021-09-29
濃香沙嗲雞煲
2021-09-27 719 瀏覽
麻痹英 呢間舖仔位於大埔,火車站行一日過去幾分鐘姐,去到就咁睇都知佢有D歷史,雖然係咁但入面非常乾淨,一D都冇油淋淋既感覺。木枱木凳簡單俾人感覺簡樸務實,加上店員服務有禮,比起好多其他連鎖食店有過之而無不及。 雞煲我揀左香辣海鮮雞煲,個煲黎到已經嗅到香噴噴好惹味,個煲好大,雞同海鮮既分量十分足料。雞肉嫩滑,雞煲醬好香好好味。而海鮮亦非常出色,尤其係魷魚,Q彈Q彈既口感真係令我食唔停口。 另外,配料方面亦非常有驚喜,打邊爐食慣既配料佢都有齊,而且非常新鮮,只要你試過佢D蔬菜你就知道佢同出面其他舖頭既分別。我因為食完雞煲已經飽左大半,所以叫得唔多,大胃王可以黎挑戰下,佢哋既配料係任叫任食,一個價錢,其實性價比好高。 值得一提係佢有供應小食,雖然款式唔多但味道好好,海哲、皮蛋、黑木耳、青瓜都十分出色,只係怨自己太細食,咁快就飽,如果唔係一定要再落order黎多round。 總括而言,值得推薦,可以返食。
麻痹英

總括而言,值得推薦,可以返食。
2021-09-15
2021-09-10 88 瀏覽
朋友推介大埔出名的任食打邊爐,不只是一般普通的湯底,而是有12款煲底選擇,有多款不同口味雞煲,烤魚,水煮牛肉,豬軟骨鍋,就連羊腩煲都有,種類好多,好適合我鐘意打邊爐而又可以試不同煲底😋😋晚市時段,好多人食,好彩本身有book枱😆很快入坐煲底今次選擇左烤魚,係香港好少有間好好食的烤魚,所以叫左麻痺魚(麻辣鍋烤魚),選擇左中辣,湯底夠香夠麻🤩🤩魚有煎過,好香口,魚肉嫩滑,條魚勁大條,配搭麻辣鍋味道好夾,仼食黎講好高質涼拌系列,海哲絲,份量多,夠爽脆入味😍😍即炸響鈴,好薄,配搭泰式醬汁正另外叫左其他火鍋配料,海鮮有魷魚,墨魚仔,魚腩,都好新鮮,不用配搭火鍋醬料都好正,湯底濃郁,好好食👍🏻👍🏻😋肉類有牛柏葉,美國肥牛,鮮牛肉,黑椒豬頸肉😋 另外薯粉、娃娃菜都係必點之選,夠吸味😍👍🏻👍🏻👍🏻正體都好滿意👍🏻

涼拌系列,海哲絲,份量多,夠爽脆入味😍😍

即炸響鈴,好薄,配搭泰式醬汁

2021-08-20 624 瀏覽
同朋友去佢大學時期食過嘅雞煲,落咗巴士行5分鐘就到,位置都幾方便❤️我哋差不多七點就到了,店員非常熱情🙆🏻‍♀️咁招呼我哋坐低,眼見都仲有三四張空枱,不過坐多一陣都已經full晒啦😂我同朋友都唔食得辣,所以我哋嗌左🥢蔥油雞煲,店員好好服侍,成日都過嚟睇我哋會唔會煮得太熟雞件全部都好新鮮,而且好入味, 份量嚟講都算多,我哋食完都已經飽咗一半好欣賞雞煲裏面嘅洋蔥同埋⭐️薯仔,洋蔥好香,薯仔煮得好夠腍同入味👍🏻👍🏻👍🏻🤩朋友推薦⭐️即炸響鈴,店員好好,知道我哋唔係食到好多嘢,主動俾半份響鈴,仲推介我哋一舊可以即食,令一舊就可以打邊爐浸落湯底食,就可以食到兩種風味。超級香口🤩另外我哋嗌咗小份的🥢手切安格斯牛,比較有牛味👍🏻👍🏻,而且厚啲,其實佢本身任食嘅肥牛都唔錯,只係會比較薄同埋冇咁有牛味👌🏻👌🏻另外我哋都試咗佢哋嘅🥢自家製餃子,好可惜我哋真係太飽,所以只係試咗一隻,但係都好好味超級滿足,因為佢竟然有🥢紅薯粉可以揀,我同朋友都食咗兩大碗整體環境夠冷氣,唔會趕你走,而且價錢好抵,火鍋料同嘢飲都任食,佢都有幾多火鍋配料可以提供,性價比好高都睇得出應該幾爆,因為夏天咁熱,都仲有人肯坐喺出面食雞煲😂

超級滿足,因為佢竟然有🥢紅薯粉可以揀,我同朋友都食咗兩大碗

都睇得出應該幾爆,因為夏天咁熱,都仲有人肯坐喺出面食雞煲😂
  • 即炸脆響鈴
  • 手切安格斯肥牛
2021-08-01 129 瀏覽
今日放工專燈約朋友去大埔食飯.由於我屬於大食既人, 而朋友又想係大埔食雞煲.我相信呢間"麻痺英" 絕對係唔會令大家失望.任食任飲!!價錢絕對唔貴!係真係超值!煲底有好多選擇!!我七點半去到已經見到半個場爆灑!! 八點半已經爆場(閒日)有人食烤魚,有人食雞煲,價錢唔會相差太遠,好多選擇.一般既火鍋配料都好足,而且仲好多元化.飲品種類一定夠. +15蚊可以任飲啤酒, 呢個真係好好吸引.一坐低,員工已經好主動問我地想要咩煲咩辣.根住好快上鍋,員工更會有建議時間,煮多幾耐會更好味更入味.呢下加左分,貼心.雞入味,有胸有脾. 薯仔吸灑D味,味道拍得住D雞.而且佢仲有D額外收費既配料. 作為牛肉狂既我決定加$88 叫個牛試試,分量超大,絕對夠3人食 . 質量明顯有保證,好靚既鮮肥牛. 加埋麻辣味,絕對幫個牛加分,正.其他配料上, 我朋友好中意麻辣加素齋,結果絕對唔失望,吸灑D味,又香又麻,正呀.我仲發現佢既肥牛同花腩,係高質,半肥半瘦,丸既種類真係多不勝數.咩都有.食得太多油膩食物.大家絕對可以叫下呢個砂糖蕃茄,甜味加蕃薯酸.呢個組合冇得彈.涼拌青瓜再次刺激大家既食慾.加埋芝麻,更香口.員工同衛生
今日放工專燈約朋友去大埔食飯.
由於我屬於大食既人, 而朋友又想係大埔食雞煲.
我相信呢間"麻痺英" 絕對係唔會令大家失望.
任食任飲!!價錢絕對唔貴!係真係超值!

有人食烤魚,有人食雞煲,價錢唔會相差太遠,好多選擇.

一般既火鍋配料都好足,而且仲好多元化.

一坐低,員工已經好主動問我地想要咩煲咩辣.
雞入味,有胸有脾. 薯仔吸灑D味,味道拍得住D雞.

而且佢仲有D額外收費既配料.

又香又麻,正呀.
我仲發現佢既肥牛同花腩,係高質,半肥半瘦,
丸既種類真係多不勝數.咩都有.

涼拌青瓜再次刺激大家既食慾.加埋芝麻,更香口.

員工同衛生我認為都唔錯.
雖然員工唔多,但會感受到佢每次都好有禮貌對你.加分
絕對推薦同朋友係到吹水聚舊.
大埔都有嫁,唔一定出九龍.正
2021-07-28