2016-06-19 1750 瀏覽
中午經過謝斐道的澳門過江龍黃枝記,忽然想試試除了著名的粉麵類外餐廳的其他美食,便走上位於一樓、中式裝潢的店面大快朵頤。以前曾吃過澳門本尊及香港店的雲吞麵,兩間店的麵類都並非浪得虛名,值得一試再試。這次就試試不同食品,看看是否能夠維持水準。首先出場的是粥麵店必備的炸魚皮。炸魚皮能夠維持一貫的爽脆口感和味道,鮮味逼人的上湯能夠把魚皮天然的鹹味略略中和但又不失爽脆可口,值得一試。千挑細選後,最後選擇了滑蛋蝦仁炒河。選擇它的原因大概有著周星馳於《食神》選擇煮叉燒煎蛋飯作為決勝負的菜色一樣,是由於普通之餘,要煮得好還是要用心。閒話休提,黃枝記真不愧為老字號,巨大的蝦仁配合嫩滑的滑蛋和粗幼一致的河粉,吃起來特別有嚼勁。剔透的芡汁不會太過油膩,河粉入口即化,味道一流。黃枝記果然是一家老字號食店。經此一試,證實除了馳名的雲吞麵外,這家澳門過江龍對於其他食物款色亦相當用心,下次有機會再試其他食物。
上湯炸魚皮
滑蛋蝦仁炒河

2016-06-18
  • 雲吞麵
  • 炸魚皮
2016-06-17 1419 瀏覽
來自澳門嘅「黃枝記」,係澳門一家老字號嘅粥麵店,主打古法製作嘅手工竹昇麵。美味嘅貼士來自於師傅坐喺粗竹竿上,反覆打壓兩個鐘,再加入全蛋,所以打出嚟嘅麵糰充滿韌性。今日同媽咪食晏,佢提議嚟呢度食,話啲麵好好味㗎喎,雖然我唔鍾意食麵,不過試吓囉,邊個話嚟呢度一定要食麵㗎呢?麵醬豬軟骨撈麵($38)媽咪揀咗佢最鍾意嘅撈麵,一絲絲幼麵入口蛋香四溢,麵打得夠爽所以食起嚟夠爽脆,有少少al dente感覺,口感非常好,而且冇鹼水味道,唔鍾意食麵嘅我都好鍾意食呢個麵;碗上嘅豬軟骨份量可接受,軟骨上黐住頗多豬肉,幸好煮得幾入味及軟腍,一咬就骨肉分離,將麵醬撈落麵一齊食非常惹味,食飽都唔會覺得好膩,果然係招牌菜!黯然叉燒飯($45)貴價嘅黯然叉燒飯就冇錢食喇,呢個平平哋我就試吓啦!用一隻公雞碗載住4片叉燒及一隻煎蛋,豉油另上;叉燒唔係想像中嗰款紅色叉燒,而係喺叉燒表面加上砂糖後再火炙,顏色比較深,每塊叉燒邊都有火炙過嘅痕跡,食落有輕微嘅火炙味道,肥瘦適中而且有豬肉味道,其實似豬頸肉多過叉燒,亦都幾軟腍;煎蛋冇流心嘅效果,否則撈埋一齊食真係會好好多;豉油偏甜但冇乜鹹味,否則就會蓋過叉燒嘅火炙味道喇銅鑼灣以
麵醬豬軟骨撈麵($38)
麵醬豬軟骨撈麵
黯然叉燒飯($45)
黯然叉燒飯
黯然叉燒飯
銅鑼灣以呢個下午茶價錢嚟講算抵食,尤其是麵!真係好味到不得了... 連我唔鍾意食麵嘅都想返轉頭再食!
  • 手工竹昇麵
2016-06-15 894 瀏覽
今日去開銅鑼灣,就黎食黃枝記多年前係澳門食過,一試難忘,今日水準依然樓梯一行上去就見到《有錢最好食雲吞》哈哈!環境好舒服,即使係中午旺場,店員態度都好好由安排入座到點菜都貼心招呼而且台同台之間好闊落感覺乾淨衛生餐牌選擇多,除左傳統野,仲有新派野!銅鑼灣店仲有腸粉(我喜歡既食物之一)今日一於食番傳統野~蝦子撈!一炮而紅既竹升打麵果然名不虛傳。首先,麵條好幼好幼,而蝦子份量好足,遍佈每一條麵。食到走個陣發現連面上都有蝦子🙈麵條幼得黎,咬落去都好有口感,條條分明,且彈牙。配上蝦子,更錦上添花個湯都好值得一提,唔會濃,好鮮甜!食一啖麵,飲一啖湯,配搭好正!食完個面之後,忍唔住追加左一個原粒帶子腸粉腸粉有3大條,每一條有兩粒帶子係入面,睇相都知真材實料豉油同腸粉分開上,岩哂食得清淡既我值得一提,腸粉好滑好薄,配上大大粒又爽滑既帶子,係唔加任何豉油既情況下,都食到鮮甜味道最後叫上一杯檸檬柚子,檸檬中和左柚子既甜味,又有維他命c, 大大加分好滿足既一餐整體黎講:食物用料慷慨竹升打麵必試服務態度優良
今日去開銅鑼灣,就黎食黃枝記
多年前係澳門食過,一試難忘,今日水準依然
樓梯一行上去就見到《有錢最好食雲吞》哈哈!
環境好舒服,即使係中午旺場,店員態度都好好
由安排入座到點菜都貼心招呼
而且台同台之間好闊落

感覺乾淨衛生

今日一於食番傳統野~蝦子撈!
蝦子撈
一炮而紅既竹升打麵果然名不虛傳。

食完個面之後,忍唔住追加左一個原粒帶子腸粉
腸粉有3大條,每一條有兩粒帶子係入面,睇相都知真材實料
豉油同腸粉分開上,岩哂食得清淡既我

好滿足既一餐

2016-06-15
蝦子撈
  • 蝦子撈麵
2016-06-14 302 瀏覽
剛從池記行出黎之後,總覺得若有所失,可能頭先碗麵太少吧,唔夠飽肚,正當躊躇揾串魚蛋醫肚時,想起附近好似有間黃枝記未食過,不如去試下,但轉念又想,剛剛才食過雲吞麵,而家又去食,前世未食過雲吞麵咩,記得之前有本雜誌都有介紹過呢間,好似好出名下,又記得呢間野喺中環都係街知巷聞,咁既然佢難得座落銅記,頭先碗麵又唔係好夠喉(一來唔飽,二來唔好食),咁就再去食返碗溝下貨啦。 去到門口,原來呢間係樓上鋪,記得個位置好耐前係一間韓國餐廳,之前食過味道都算道地,估唔到咁都要執,又想香港租金真係非人想像,遲啲銅鑼灣仲會唔會有呢啲麵店呢? 行過樓梯進入門口,旁邊一副對聯藏著懷舊風格,內裡是簡約裝修而搭配中餐館的圓桌排陣,不知是中是西的感覺。角落有間房仔,展示了打麵做的麵棍,又多了博物館的格調,像在訴說這間店的歴史和態度。坐下來不吃其它,叫了碗細蓉,原來正好下午茶,有埋野飲,見佢有即磨咖啡便點,咖啡配雲吞麵,一個中西合壁的組合。 麵一到,心裡一陣伏意味濃,如圖所見,雲吞浮面,麵似餅糰,韭黃欠奉,心諗:唔係掛! 先試麵,冇硯水味,但彈牙欠奉,唔知係咪煮耐左,麵餅亦冇攪鬆,吃起來仲

麵一到,
心裡一陣伏意味濃,如圖所見,雲吞浮面,麵似餅糰,韭黃欠奉
,心諗:唔係掛!

先試麵,冇硯水味,但彈牙欠奉,唔知係咪煮耐左,麵餅亦冇攪鬆,吃起來仲差過二三流麵店,再飲湯,好似麵啲硯水走晒去湯裡,硯味重,飲唔出蝦籽味,味精亦出眾,比池記食的更重,再食雲吞,跟剛才情況一樣,內餡結實,魚尾收緊,味精更重,都算,成碗野最大敗筆係---冇韭黃,你比幾條蔥我當韭黃?啲韭黃用晒所以得蔥嗎?枉你間舖咁有心整個歴史博物館出黎,而你竟然衰喺條韭黃度,食開雲吞麵就知條韭黃有幾咁緊要。到辣椒醬,要問侍應攞,枱面嘅係辣椒渣,非那回事。醬屬普通街邊貨,冇乜特別,由此亦可感受到店家的心態。
食到這裡,自覺與它緣盡於此,留下一麵二湯便毅然放棄。

總括黎講呢個麵係唔合格,亦好多瑕疵,唔知係因為下午茶所以師傅hea做定其他原因,而雲吞浮面可能各家做法不同,但個湯底同個韭黃真係致命死因,呢碗野亦令在下今日寫呢三篇食評。記得之前有一娛樂投資者說小成本電影怎可能好過大卡士制作攞最佳電影,然後攞雲吞麵攞唔到米芝蓮來比喻,其嘴臉令人作嘔,在此不表論述。可能今時今日有心做一碗雲吞麵嘅人越來越少,諗住發達嘅人越來越多,一碗好嘅雲吞麵變得隱世,令到老一輩人看不起它,年輕一輩人不認識它
2016-06-13
2016-06-13 383 瀏覽
這陣子雨下不停,有時想安樂逛街亦非易事。走到謝斐道覓食但由不想光顧連鎖集團,所以便從地鋪移師到樓上店。黃枝記的裝潢十分亮麗光鮮,一點也不像是雲吞麵店。看過餐牌後便決定一試雲吞麵,畢竟是師傅人手製作的竹昇麵,香港越來越少見這種手藝了。鎮店雲吞麵套餐$48,一貫傳統做法就是雲吞要放底,為免湯底會將麵條浸淋。我加上辣椒油為雲吞麵提味。先說麵條,每條都十分均秤口感一致,麵身口感十足爽口彈牙,絕非一般工場麵餅可以媲美。湯底跟平常吃到的有點不一樣,因為別的店的湯底都是鹹的,唯獨是黃枝記的湯底帶點甜味,即是吃完整碗麵都不會覺得口渴。雲吞不算是驚人地大粒,不過內裡確是十分足料,每一粒都感受到完整的蝦,鮮甜多汁。跟餐的除了油菜外,還有一杯熱柚子蜜。$48價錢在銅鑼灣地度算是公道了。另外還點了一個瑤柱蘿蔔糕$26,面頭灑上大量炸過的瑤柱增加鮮味與口感,我再次沾上黃枝記的辣椒油,以辣味提高刺激感外還多了一份蒜香味,令人難忘。老字號就是老字號,食物從未失手,只有老師傅才懂做的竹昇麵更顯得珍貴,真希望這種手藝不要失傳,要好好承傳下去。

黃枝記的裝潢十分亮麗光鮮,一點也不像是雲吞麵店。
午市套餐 - 雲吞麵
瑤柱蘿蔔糕

2016-06-12
午市套餐 - 雲吞麵
瑤柱蘿蔔糕
2016-06-11 233 瀏覽
一個人吃午餐吃什麼好?我只想到吃麵,不過吃麵都不一定是頹的!*蝦子撈麵拼雲吞($58+$10)吃中式的撈麵,真的不能少了蝦子,就算在家中煮蝦子麵,都會後加大量的蝦子。蝦子好香,平均地散佈在每一條麵,份量不多不少;餐廳仍然沿用竹升打麵的方法,使麵條的質感非常爽口,麵底用上了超幼身的麵,但沒有因為幼身而煮到過熟,且份量對女生來說都頗多。大地魚、蝦子煮出來的湯,好有鮮味;一粒雲吞包住一隻完整的蝦,好爽脆,而且皮很薄;收埋了一條菜心在底*油菜有菜心和西生菜選;蠔油另上,味道不會太咸,;生菜不會焯得過熟,仍然保留應有的爽脆。*凍黑豆漿(+$5)用膠樽裝的豆腐很夠凍;豆漿幼滑,略嫌芝麻味不夠濃,不過勝在不會太甜。雖然午市的時候,餐廳的員工都忙到沒有停手,但仍然維持到應有的服務,實在非常難得!平時吃一個麵可能三四十蚊就可以了,這裡雖然索價$68,不過是完全不同的貨色,沒有粗製濫造。

*蝦子撈麵拼雲吞($58+$10)

蝦子撈麵拼雲吞
大地魚、蝦子煮出來的湯,好有鮮味;
蝦子撈麵拼雲吞
一粒雲吞包住一隻完整的蝦,好爽脆,而且皮很薄;
收埋了一條菜心在底
*油菜

西生菜
*凍黑豆漿(+$5)

黑芝麻豆漿
2016-06-10
黑芝麻豆漿
2016-06-10 368 瀏覽
來到Vinexpo的最後一天,朋友們都略有疲憊,大多都是下午才到會場;那麼午餐只有一人時光,想來個既簡單又有質素的麵食,索性便用Openrice大神來找尋一下!答案出來的首位是黃枝記,依圖索驥,在會展走出來後直奔電車站,轉到銅鑼灣去;下車後沿波斯富街轉入謝斐道,走了幾分鐘就離遠望到目標麵館!快步入內坐下,發覺環境相當舒適,座位之間十分闊落,以銅鑼灣區內來說相當難得!認真地看了餐牌一遍,圍繞麵食選擇之多,也需思量一番,就點了咖喱牛腩撈麵:撈麵的麵底質素一流,應該是煮麵時間控制得十分精準,筋度剛好,吃起上來很有彈性,而且碱水味輕微,加上湯汁與咖喱汁相伴,令人可以很快將其吃清光!至於咖喱汁的調味也相當不俗,而牛腩肉質有丁點兒過於厚實,但吸收了咖喱汁後吃起來也覺得美味的!而店員推介的這味車仔腸粉,有更大的驚喜!腸粉十分滑嫩,細心咀嚼可感受到清清的米香;而淋於其面上的甜醬與芝蔴醬也十分融和,每一口都令人吃得相當開心!總結此餐,在銅鑼灣如此的煩囂鬧市中享有一個舒適的環境午餐,伴隨著高質素的麵食與小食,能不愜意嗎?!另外亦相當感謝Openrice大神的幫助,才能找到滿是美食的店子!而飯後水杯指數(食
車仔腸粉

而飯後水杯指數(食物調味輕重度,5杯為最重口味),本人給予2杯,值得推薦!
2016-05-26
車仔腸粉
2016-06-09 186 瀏覽
黃枝記傳統既麵店,當然要擇麵食啦。但又想食豪d,所以點選了鮑魚蝦球粥,炸鯪魚球,凍檸茶。黃枝記既幼麵,因為用全蛋做,非常幼細,非常柔韌,而且彈牙,係有功夫既師傅才能做出這種幼細而彈牙既麵,相比其他傳統麵家既麵,可以算係首屈一指,其他地方食唔到既麵。再加上名貴既鮑魚粥,加上蝦球,非常鮮味。另點了炸鯪魚球,粉漿很薄,非常香脆。最後,點了一杯清香既凍檸茶,為端午節劃上了完滿既句號。
2016-06-09
  • 鎮店雲吞麵
2016-06-05 178 瀏覽
呢日中午, 同朋友嚟幾出名既黃枝記食細蓉。嚟碗我最愛既細蓉先。為怕麵浸淋左, 食左麵先, 麵幾煙韌而且幾香鴨蛋味。雲吞細細粒, 一口一粒, 滑而爽, 好味!! 豬手就未夠稔, 調味都唔錯。粥裏面既皮蛋同肉多到成碗都系, 非常誇張! 粥好綿好滑, 皮蛋雖然多但唔太夠香, 美中不足。朋友大食, 叫多隻糭, 唔太鍾意食糭既我都覺得唔錯, 唔會有好膩濟既感覺。糭糯米比例較多, 包着咸香既蛋黃同五花腩, 既香口又邪惡。食物水準唔錯, 環境亦好, 唔會食到成身汗, 值得再嚟!
呢日中午, 同朋友嚟幾出名既黃枝記食細蓉。

食物水準唔錯, 環境亦好, 唔會食到成身汗, 值得再嚟!
2016-06-05 164 瀏覽
西餐吃得多, 吃膩了, 就想清清淡淡吃碗雲吞麵和粥。雲吞麵麵質稔了點, 未夠煙韌, 但頗有蛋香, 雲吞是正宗的金魚尾, 皮薄而滑, 蝦和豬肉比例恰當, 爽口鮮香, 不錯。皮蛋瘦肉粥足料得不得了, 皮蛋和肉絲的份量都很多, 皮蛋滑溜香濃, 但瘦肉略嚡, 未夠稔滑, 而粥底頗綿滑, 倒是不錯。腸粉皮太厚, 未夠薄滑, 口感一般, 叉燒甜甜的, 味道則不錯。最驚喜的是蛋黃醬葡式包。包烘得外脆內軟, 夾着香濃的蛋黃醬和嫩滑的炒蛋, 一脆一軟, 很好吃!!想不到最驚喜的是葡式包, 看來找天要再來吃吃新派菜式呢。
西餐吃得多, 吃膩了, 就想清清淡淡吃碗雲吞麵和粥。

想不到最驚喜的是葡式包, 看來找天要再來吃吃新派菜式呢。
2016-05-31 204 瀏覽
星期六睇戲前先吃個下午茶。我雖然係茶餐廳粉絲, 但有時都想轉下口味, 轉下台吃我的Comfort Food雲吞麵。人在銅鑼灣, 心目中只有麥奀或黃枝記。最終後者跑出因為它們供應下午茶。粗略一看餐牌, 粥粉麵飯乜都齊, 價錢由入門 $35 –殿堂 $50雲吞麵 (細蓉) 加熱飲或凍飲 $35雲吞麵和熱奶茶差不多時間上枱, 由於枱太細所以同一時間放多小小野已經覺得好迫, 加上繁忙時間要搭枱, 但我唔仲意搭枱, 但最重要河水不犯井水。細蓉以麵蓋頂雲吞墊底而麵份量和平時單點相約, 沒有因為下午茶而減小。麵不夠幼細, 爽口度一般冇鹼水味。雲吞賣相唔太靚仔, 明顯看到有筲箕紋。蝦肉的口感不俗, 爽口新鮮,湯底清而鮮。熱奶茶質感略為鞋口, 茶色深, 茶味濃但澀。當然不能和茶餐廳出品媲美, 以銅鑼灣區 $35有麵有飲品也吃得滿足已經合格。
星期六睇戲前先吃個下午茶。
人在銅鑼灣, 心目中只有麥奀或黃枝記。
最終後者跑出因為它們供應下午茶。
雲吞麵 (細蓉) 加熱飲或凍飲 $35

枱, 但我唔仲意搭枱, 但最重要河水不犯井水。
細蓉以麵蓋頂雲吞墊底
而麵份量和平時單點相約, 沒有因為下午茶而減小。
麵不夠幼細, 爽口度一般冇鹼水味。
雲吞賣相唔太靚仔, 明顯看到有筲箕紋。
蝦肉的口感不俗, 爽口新鮮,湯底清而鮮。
熱奶茶質感略為鞋口, 茶色深, 茶味濃但澀。
2016-05-14
2016-05-23 200 瀏覽
朋友介紹,係澳門出名噶炒飯,係香港都有得食,就入去食返出名炒飯。餐廳都算光猛,衛生整潔,服務有禮貌。馬介休炒飯,份量好大碟,炒飯底乾身,粒粒分明,亦唔太多油黏著炒飯,芥蘭菜粒清翠爽口,小小鹹香味,臘腸香口,越食越想食,食到停唔到口。
餐廳都算光猛,衛生整潔,服務有禮貌。
2016-05-16 266 瀏覽
這天下午,偷得浮生半日閒。下午茶時間,肚子有點餓,便來到附近的黃枝記醫醫肚。甫到達,店員親切問到;「幾多位?」隨即便安排座位,可見服務態度非常親切殷勤。這天沒有意見吃什麼,請來店員推介一下。黑松露炒蛋葡國包($45)是店內的招牌,用上脆脆法包伴上香濃嫩滑的黑松露炒蛋,香味四溢。京都炸醬麵($35)中麵條是用上竹昇麵,口感較一般的彈牙爽口,炸醬甜而不膩,肉質鬆軟,配在一起味道很match 呢!黃枝記招牌的雲吞豈能不試?就來份雲吞拼水餃($75),雲吞、水餃一口一粒,吃試來非常方便。雲吞配上豬肉和原隻鮮蝦,水餃帶有鮮香味,兩者都非常好吃。就這樣,在黃枝記消磨了一個滿足的下午。

這天沒有意見吃什麼,請來店員推介一下。

就這樣,在黃枝記消磨了一個滿足的下午。

2016-05-11
2016-05-16 982 瀏覽
I am a regular at Wong Chi Kee especially the Central branch.As I was in CWB, I went here for lunch and it was packed that they had to have the second floor open.Started with the soups because they had my favourite whelk soup and dried vegetable soup.For a change I decided to get the dandan noodles and the Jahjiang noodles because I always get these two mixed up.Jahjiang noodles:The jahjiang noodles had lots of pork on top and the sauce was very sweet.dandan noodles:The dandan noodles were in a

Jahjiang noodles:
dandan noodles:
The dandan noodles were in a thick spicy sauce and the noodles at Wong Chi Kei are really thin so it hangs the sauce well giving a strong taste.
Also had the Portuguese crusty bun with mayonnaise and egg because I love their crispy buns, there is a truffle version but I have already tried that.
Next time I will order the crusty buns with their signiture braised beef.
Exclusive at this branch, they serve oolong tea with rose!~
2016-05-02 342 瀏覽
由於工作關係去左銅鑼灣做野, 有少少時間去食個Tea竟然見到黃枝記係香港開分店就梗係去潮聖啦雲吞麵 用既既蝦子麵 非常好咬口 雲吞入面既蝦好爽 麻油味較重車仔腸粉 睇落去好似平時我地係街邊既 豬腸粉差唔多 但係哩度既腸粉非常薄 食落去好嫩口 配上秘製甜醬 一個字正!原粒帶子腸炒 睇到隻帶子真係堅大粒 夾落去仲好結實 證明係堅新鮮  腸粉依然嫩滑
由於工作關係去左銅鑼灣做野, 有少少時間去食個Tea
竟然見到黃枝記係香港開分店就梗係去潮聖啦

2016-05-18