2016-04-30 285 瀏覽
好多年前係澳門食過,估唔到香港都有呢間野先來一碗細蓉雲吞麵既麵質幾爽口,雲吞有4粒,粒粒都大大隻入面仲有好爽口既蝦馬介休臘腸炒飯馬介休即係咸魚,但咸魚香味久奉而飯炒得未算好香口,但叫做大大碟囉原粒帶子腸呢碟相當矜貴,帶子大大粒但腸粉皮相當厚黑松露炒蛋包包未算好軟熟,蛋亦有啲過熟但黑松露味幾香
好多年前係澳門食過,估唔到香港都有呢間野
先來一碗細蓉
雲吞麵既麵質幾爽口,雲吞有4粒,粒粒都大大隻
入面仲有好爽口既蝦

馬介休臘腸炒飯
馬介休即係咸魚,但咸魚香味久奉
而飯炒得未算好香口,但叫做大大碟囉

原粒帶子腸
呢碟相當矜貴,帶子大大粒
但腸粉皮相當厚

黑松露炒蛋包
包未算好軟熟,蛋亦有啲過熟
但黑松露味幾香
2016-04-29 1111 瀏覽
記得以前去澳門食過黃枝記,對佢既竹昇麵印象深刻。估唔到今日行行下銅鑼灣竟然見到有佢既招牌,即刻行左入去。 原來銅鑼灣呢間正正就係澳門黃枝記係香港既分店,屬於樓上鋪,地方都幾大,而且同澳門黃枝記一樣,有個地方係擺放製作竹昇麵既工具。 餐牌亦都唔係獨弧一味,除左招牌竹昇麵之外都仲有好多其他食物,又有套餐。 咖喱牛腩撈麵上枱時有一碗湯,一碗牛腩同埋一碟麵。先將麵浸一浸入湯,然後將咖喱牛腩加埋一齊食。竹昇麵有少少硬身,但因為浸過湯,完全唔乾身。咖哩牛腩辣道適中,煮得都算淋。 原粒帶子腸粉雖然腸粉薄既程度未至於可以透到入面既餡料,但係表面都係可以見到大大粒帶子係裡面。入口既腸粉都幾滑口而且彈牙,帶子為軟淋淋既腸粉增加口感!整個腸粉唔濃味,清清地。 香煎瑤柱蘿蔔糕雖然係煎過,但唔覺有煎過火既痕跡。蘿蔔糕表面佈滿瑤柱,入口成口瑤柱,口感提升。至於蘿蔔糕口感一流,一般出面食到既蘿蔔糕都係咬落去鬆鬆散散,而今次食到既係實在既感覺,所以覺得幾好食。 酥炸雲吞超大塊,仲大過我隻手,好有份量。咬落去非常香脆,一咬即碎,配埋甜甜酸酸既醬食,無咁熱氣之如,又開胃。 柑桔生薑茶未飲已經聞到柑桔既香味,入口有少少

咖喱牛腩撈麵

原粒帶子腸粉

香煎瑤柱蘿蔔糕

柑桔生薑茶
未飲已經聞到柑桔既香味,入口有少少咸既柑桔味又夾雜住薑味,飲完成個人舒服晒。

食過呢間真係會諗起澳門黃枝記!
2016-04-16
2016-04-19 809 瀏覽
黃枝記喺澳門都幾出名,知道喺香港開左分店,今日終於有時間試下銅鑼灣分店。銅鑼灣分店喺一樓,要行一層樓梯上去先到,入面地方闊落整潔,仲有一個地方放左製作竹昇麵既工具,感覺都幾pro,原來係新鮮每日即製由澳門直送。一坐低每人都有一杯熱茶,店員有講解下有咩食物比較出名,當然又係離不開竹昇麵。餐牌種類不少,另外仲有套餐可以選擇,而且小食都唔少。鎮店雲呑麵 $38黎到黃枝記必試竹昇麵,相信佢認第二冇人敢認第一,竹昇麵麵質幼身,入口好爽口彈牙,好有口感,蛋香味濃而且冇鹼水味,平時唔食呢種麵既我都愛上左。雲吞唔算好大粒,但係蝦肉好夠味,幾新鮮,湯係由大地魚同埋鮮蝦湯製成,飲落都幾清。原粒帶子腸粉 $45之前去過中環店唔見有腸粉食,原來係呢度先有,叫左原粒帶子,上枱真係見到大大粒帶子,腸粉幾滑身,帶子亦都好鮮甜,啖啖肉。酥炸雲吞 $58超巨型既炸雲吞,同平時食到既炸雲吞既皮有所不同,有啲似蝦片,炸得好香口但係唔會覺得肥膩,點埋附上嘅酸汁就好夾,而粒雲吞就好細粒。蜂蜜生薑茶 $18薑茶選擇了熱飲,上枱暖暖的還在冒煙,入口甜甜的蜂蜜味,薑味亦好突出,感覺滋潤又好喝。店員服務都幾nice...仲不時聽到佢地
餐牌種類不少,另外仲有套餐可以選擇,而且小食都唔少。
鎮店雲呑麵 $38
原粒帶子腸粉 $45
酥炸雲吞 $58
蜂蜜生薑茶 $18
店員服務都幾nice...仲不時聽到佢地叫客人個名,似乎都幾多熟客。細蓉真係冇令我失望❤️
  • 鎮店雲吞麵
2016-04-13 432 瀏覽
黃枝記最愛細蓉到黃枝記吃細蓉是常識吧!竹昇麵是招牌出品鎮店雲吞麵$38麵不只幼身,更是新鮮,每天即製天天澳門直送味道彈牙而有麵香雲吞大大粒香口軟滑,蝦味香,新鮮味道!酥炸雲吞$58外皮炸得酥脆,與外面買到的味道明顯不同香口而不肥膩,再點點甜酸汁,好好味!點了杯健康的自家製冰茶 $32香鮮的橙味,入口冰涼又fresh真是剛剛好的味道吃過這裡的細蓉,還有其他選擇嗎??what else?
黃枝記最愛細蓉
到黃枝記吃細蓉是常識吧!
竹昇麵是招牌出品
鎮店雲吞麵$38
麵不只幼身,更是新鮮,每天即製
天天澳門直送
味道彈牙而有麵香
雲吞大大粒
香口軟滑,蝦味香,新鮮味道!
酥炸雲吞$58
外皮炸得酥脆,與外面買到的味道明顯不同
香口而不肥膩,再點點甜酸汁,好好味!
點了杯健康的自家製冰茶 $32
香鮮的橙味,入口冰涼又fresh
真是剛剛好的味道
吃過這裡的細蓉,還有其他選擇嗎??
what else?

題外話/補充資料: 鎮店雲吞麵super good
2016-03-19
  • 鎮店雲吞麵
2016-04-12 400 瀏覽
在銅鑼灣大出血後,要找地方醫下肚先, 在遠遠已看到黃枝記的招牌那就選了這裏醫肚先先經過一層樓梯,而樓面也蠻寬敞好快就選好了食物凍柑桔話梅蜜酸酸甜甜的,十分解渴銀芽肉絲炒麵份量果然十足,而麵條雖然經過油炸,但十分乾爽沒有一點的油份,完全不覺油膩,十分爽口果然是名不虛傳,而銀芽跟肉絲份量就剛好, 也可品嚐到部分脆口的麵叉燒腸粉好滑而且也很簿, 叉燒份量也不少
先經過一層樓梯,而樓面也蠻寬敞
好快就選好了食物
凍柑桔話梅蜜
酸酸甜甜的,十分解渴
銀芽肉絲炒麵
叉燒腸粉
好滑而且也很簿, 叉燒份量也不少
題外話/補充資料: 食物質數不錯,會再來
2016-04-12 310 瀏覽
叫咗一碗牛腩麵,牛腩肉質幾軟,入面有唔少牛筋,湯飲落去都幾濃,應該冇味精,湯入面仲加入左蔥花,令湯更加香。麵質偏幼,可能影左幾張相,麵有少少痴埋一舊,而且下午茶偏細碗!但整體味道唔錯!銅鑼灣尼講,價錢唔錯,而且選擇多,值得再試!

銅鑼灣尼講,價錢唔錯,而且選擇多,值得再試!
有次在銅鑼灣做Facial 前,獨自到~黃枝記醫肚.尚早不是大多人幫襯, 以中式裝潢風格, 地方寬大舒適.以壓竹昇的麵團,壓薄後再切成麵條~叫做竹昇麵, 是這店招牌麵.* *南乳豬手麵竹昇麵條入口富彈牙爽身,有香濃蛋香,且冇鹼水味,具有水準呢!豬手燜得好夠味,吃起來肥而不油膩,肉質濃軟腍.* * * *忍不住點了香口小食酥炸雲吞炸得酥脆的大大外皮,有著薯片般的口感值滿分,肉餡比較細份只得半隻蝦,有別於一般炸雲吞,沾點甜酸汁更美味.叫杯健康飲品* * * *柑桔話梅蜜集甜甜酸酸於一身,生津解渴好飲.

有次在銅鑼灣做Facial 前,獨自到~黃枝記醫肚.
尚早不是大多人幫襯, 以中式裝潢風格, 地方寬大舒適.

* *
南乳豬手麵
竹昇麵條入口富彈牙爽身,

有香濃蛋香,且冇鹼水味,具有水準呢!
豬手燜得好夠味,

吃起來肥而不油膩,肉質濃軟腍.

* * * *
忍不住點了香口小食

酥炸雲吞
炸得酥脆的大大外皮,有著薯片般的口感值滿分,

叫杯健康飲品
* * * *
柑桔話梅蜜
集甜甜酸酸於一身,生津解渴好飲.

2016-03-29 245 瀏覽
今天又要返parttime,時間還要是早上,真的令人感到辛苦,很想放棄,但又答應了媽媽不可做廢青,只好頂硬上吧放工後是下午茶時間,到附近吃點東西才回家來黃枝記,一個人吃也不是太慘吧下午茶時間,吃什麼也是一個煩惱,坐下慢慢想想吧想不到這個時間也頗多人,非常熱鬧最後還是吃一個細蓉,飲一杯奶茶吧細蓉混吞麵是遠近馳名,水準相信有一定保証的麵質煙韌,吃起來口感不錯雲吞咬起來也是相當軟滑,相當新鮮近看份量也是相當充足,相當夠飽肚奶茶茶味略嫌過濃,不是太好飲,可能我不喜歡飲奶茶吧吃過後,可以安心回家呢

放工後是下午茶時間,到附近吃點東西才回家
來黃枝記,一個人吃也不是太慘吧
下午茶時間,吃什麼也是一個煩惱,坐下慢慢想想吧
想不到這個時間也頗多人,非常熱鬧
最後還是吃一個細蓉,飲一杯奶茶吧

細蓉混吞麵是遠近馳名,水準相信有一定保証的

麵質煙韌,吃起來口感不錯

雲吞咬起來也是相當軟滑,相當新鮮
近看份量也是相當充足,相當夠飽肚

奶茶茶味略嫌過濃,不是太好飲,可能我不喜歡飲奶茶吧

吃過後,可以安心回家呢

2016-03-26 318 瀏覽
WING我比預定時間早左到銅鑼灣上化妝班~所以係附近搵一搵地方食野先唔行得遠, 就咁俾我搵到呢間間鋪原來係上層可能太早既關係, 人不算太多..所以可以坐到sofa位有午餐同其他單叫既食物, 諗左好耐(食個晏都要諗咁耐..)最後揀左雲吞麵(但WING我平時食麵檔, 係唔食麵!只會食河粉~因為D麵好多時會有好大陣鹼水味)但呢到最出名係竹星麵, 黎到無理由唔食麵但好可惜睇唔到~希望下次可以見到師傅親自打麵..我叫左一個餐, 有一個麵加碟油菜(未上台時候,已經聞到好香好香既味..原來係湯底!用蝦和大地魚去煮..)一碗雲吞麵有4粒雲吞, 一挾上唔會爛, 而且入面既餡都唔少少蝦, 爽!D麵好爽, 好幼細我仲另外叫一個好想食XO炒蘿蔔糕呢一碟變左我最愛!! 皮夠脆, 內夠軟!! (好多時出面都唔會做到皮夠脆..所以真的愛上!)呢一餐真的可以滿足到我..而且元氣大增!!******************************歡迎大家搵我合作試用MY MAIL我既FB PAGE:Wing's beauty
WING我比預定時間早左到銅鑼灣上化妝班~

所以係附近搵一搵地方食野先

唔行得遠, 就咁俾我搵到呢間
間鋪原來係上層
可能太早既關係, 人不算太多..所以可以坐到sofa位
有午餐同其他單叫既食物, 諗左好耐(食個晏都要諗咁耐..)

但呢到最出名係竹星麵, 黎到無理由唔食麵

但好可惜睇唔到~希望下次可以見到師傅親自打麵..

D麵好爽, 好幼細
我仲另外叫一個好想食XO炒蘿蔔糕

呢一餐真的可以滿足到我..而且元氣大增!!

歡迎大家搵我合作試用

MY MAIL

我既FB PAGE:

Wing's beauty

2016-02-27
  • XO炒蘿蔔糕
1K
2016-03-25 287 瀏覽
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。黃枝記:幼麵彈牙有特色。✰•*˚✿✿出色麵食✿✿❤餓底飯聚❤❤作為香港人,本小姐特別中意食麵香港的麵食之中,尤以早年從廣州傳入的竹昇麵最為人所樂道以傳統人手搓面、和麵,再以人力利用竹昇壓出因此麵條特別彈牙好吃黃枝記肉絲炒麵,令人品嚐到深藏不露的美味哲學麵底比一般炒麵更幼身,因此更彈牙醬汁、韭黃、芽菜與肉絲滿滿的鋪在麵上,麵質仍保持香脆外觀與味道都屬滿分水準問了店員,原來麵條用的是上乘鴨蛋每天即製,從澳門運到即使醬汁多多,仍能保持脆身不稔另一招牌炸雲吞亦十分出色特點在於特製雲吞皮,與坊間的味道截然不同入口脆而不膩,口感似魚皮一樣酥脆香口而且久放亦能保持口感
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。黃枝記:幼麵彈牙有特色。✰•*˚

✿✿出色麵食✿✿

❤餓底飯聚❤

作為香港人,本小姐特別中意食麵

香港的麵食之中,尤以早年從廣州傳入的竹昇麵最為人所樂道

以傳統人手搓面、和麵,再以人力利用竹昇壓出

因此麵條特別彈牙好吃
黃枝記肉絲炒麵,令人品嚐到深藏不露的美味哲學

麵底比一般炒麵更幼身,因此更彈牙
醬汁、韭黃、芽菜與肉絲滿滿的鋪在麵上,麵質仍保持香脆

外觀與味道都屬滿分水準

問了店員,原來麵條用的是上乘鴨蛋

每天即製,從澳門運到

即使醬汁多多,仍能保持脆身不稔
另一招牌炸雲吞亦十分出色

特點在於特製雲吞皮,與坊間的味道截然不同

入口脆而不膩,口感似魚皮一樣酥脆香口

而且久放亦能保持口感
題外話/補充資料: 題外話: 黃枝記麵食出色,亦有獨特心思, 除了裝修時尚,亦有傳統中式枱櫈 店內的竹昇擺設亦能吸引食客影相留念 下次再訪時,不知會否有機會見到真人表演呢?
2016-03-19
2016-03-23 390 瀏覽
星期日的下午,懶洋洋的想吃個特色午餐,經過銅鑼灣,發現澳門過江龍黃枝記新店,前身是亞坤,樓高兩層的,隨地下樓梯上,因不是地鋪,不留意者較難發現其位置的。記得一向到澳門旅遊,總愛到黃枝記點個"細蓉",在中環工作,又會到黃枝記食個合乎經濟原則的牛腩麵,今次新店在銅鑼灣,非常就腳! 一埗上樓梯,會見到很有藝術風味的相片,刻劃了造麵技術,裝修風格跟澳門店中環店差不多,傳統深啡色酸枝枱椅,在店的角落更特設了一間玻璃房,內裡放左傳統竹昇麵的竹,和麵枱,具展覽效果。難得放假,我打算點平日趕Lunch不會點的麵食。銀芽肉絲炒麵$78幼麵可算是黃枝記的震店之寶,也是我的最愛,粉麵酥炸後淋上銀芽肉絲汁,幼麵依然幼細,被湯浸淋的幼麵順口幼滑,炸得爽脆的部分較乾身,出奇地不多油,而且浸一段時間仍然爽口。柑桔話梅蜜$22柑桔蜜份量適中,不咸不澀,杯裡有一粒話梅,酸度足夠,正好中和炸麵的熱氣感。金菇牛肉腸$32金菇份量不多,主角是牛肉,用上了鮮牛肉製作,味道不過不失,腸粉皮算做得較厚。酥炸雲吞$58年(4隻)用上了傳統雲吞皮製造,內有鮮蝦,雲吞size巨型,適合多人一齊食,開心share,雲吞皮炸得非常脆口,味道

難得放假,我打算點平日趕Lunch不會點的麵食。

金菇牛肉腸$32
金菇牛肉腸$32

酥炸雲吞$58年(4隻)
酥炸雲吞(汁)
用上了傳統雲吞皮製造,內有鮮蝦,雲吞size巨型,適合多人一齊食,開心share,雲吞皮炸得非常脆口,味道較淡,伴加上甜酸汁,味道更佳。
酥炸雲吞$58
簡單的星期日下午茶就此完結,滿足也。
2016-03-05
2016-03-22 368 瀏覽
肉絲炒麵幼麵底脆口,多多的醬汁,令麵唔熱氣之餘,尚保留脆嘅感覺。韭黃芽菜夠嫩爽,一咬芽菜即感受到芽菜汁彈出😋。肉絲腍中帶爽,濃香豬肉味,再加上醋食,令鮮味放大,胃口大增。✨✨ 炸雲吞一咬'break''一聲,好熱,小心辣咀,質感鬆脆。食到中心部分,有兩隻好爽嘅海蝦,真係好大塊👍🏼✨✨,減肥再次失敗👷。

肉絲炒麵

炸雲吞

2016-03-20 390 瀏覽
黃枝記最出名係竹升麵, 所謂"竹升麵",是用傳統的方法搓面、和麵,用竹竿壓出來的麵條, 係場內有有大廚窗, 窗內有個專造竹升麵既器具, 望住內面再邊食野, 另有一番風味肉絲炒麵, 好多地方都食到, 但用竹升麵整出黎既, 今日係第一次, 肉絲炒麵嘅精萃應該係脆脆麵, 用竹升麵整出黎既脆脆麵, 麵質更有口感。雞蛋的香味更濃, 口感爽脆, 肉絲好嫰滑, 亦無炒到燶左,好食,芡汁夠多, 掛上麵身, 一嫰一脆, 口感百感交集 , 雖吾係咩珍饈百味,但食得津津有味喜出望外係個玫瑰烏龍茶, 伴隨著茶香蔓延,渾然天成的香甜與回甘,茶引花香,以益茶味讓每啜飲一口都能嗅聞花香、細品茶香
肉絲炒麵,
讓每啜飲一口都能嗅聞花香、細品茶香
玫瑰烏龍茶
2016-03-12
肉絲炒麵,
玫瑰烏龍茶
2016-03-19 357 瀏覽
Wonton noodles are a classic Cantonese dish. It may be simple, but it's far from it. There's a lot of work that goes into making this simple dish. Everything from the noodles to soup. A lot of work is put into it. Stepping into the Hong Kong wonton noodle where there are already big names like Mak Siu Noodles and Chee Kei among others, is Wong Chi Kei. Originally from Macau, they are a third generation family business. And now, they have expanded into Hong Kong.As I live near Causeway Bay, I dec

As I live near Causeway Bay, I decided to try them out for lunch one day. They are located on the second floor so you need to go up a flight of stairs. Menu is in Chinese but English is available upon request. There is a 10% service charge. Seating is spacious and fairly comfortable. There really wasn't a need to share a table with strangers.

Wonton Noodles ($38). The bowl of noodles came with four wontons. The soup was a clear broth that had a strong taste of dried shrimp and fish. There was sprinkle of crunchy garlic chives.
wonton noodles
The wontons had a thin wrapping. The amount of shrimp with pork was a nice combination. Not too much shrimp to overpower the pork but enough to enhance the sweetness of the shrimp.
The noodles were smooth and thin. Biting into them, they were al dente. I read that the noodles were still prepared the old fashioned way: bouncing on top of the noodles with a bamboo stick. A method that is rare or pretty much nonexistent in Hong Kong. There is a theory that if the noodles are made this way, they will be even bouncier in texture than ones made by a machine.
Fried Dough Wrapped in Rice Sheet ($28). As it was lunch, one bowl of noodles was not enough because it wasn't a big bowl. I added a snack. This was pretty good. The fried dough was still crispy. The rice sheet was thin and slick. Usually they put the peanut sauce and sweet hoisin sauce on small plates on the side, but this was not the case here. They squiggled it on like a decorated cake.
Fairly decent bowl of wonton. No need to wait in line like the other more popular Chee Kei that is in the same area so that's a plus if you don't want to wait. I noticed they have afternoon tea sessions that include a drink. Would be back if I needed a wonton fix.
2016-03-03
wonton noodles
2016-03-13 250 瀏覽
想食個唔洗等,好快有得食,又有返咁上下素質的晚飯,高級版麵食店黃枝記是選擇之一。平時在中環返工都有食黃枝記,而銅鑼灣新開呢間就要試下先知味道!一入到去就開左壺靚茶喇溏心皮蛋有「流芯」效果,間唔中過過口癮都幾OK,不過「有樣,有質感,但冇味」,冇果種皮蛋香。酸薑好夠辣!仲有蔥花伴碟牛腩與牛筋各佔一半,而且湯底滿是柱侯牛腩醬汁,牛味十分濃郁。牛筋有兩條,一條軟稔、一條硬到咬唔開,唔知係有意加入兩款質感,還是硬果條未炆林。 軟稔的牛筋吸盡肉汁固然好食。硬牛筋大力都咬唔開,無福消受。牛筋不難發現,部份牛筋炆得太稔變左肉碎。麵條是黃枝記的最大賣點,入口幼細又爽口彈牙,冇得輸。最後飲了柑桔話梅蜜 (熱),配有一粒話梅,酸酸甜甜,為整個晚飯一消油膩。
想食個唔洗等,好快有得食,又有返咁上下素質的晚飯,
高級版麵食店黃枝記是選擇之一。
平時在中環返工都有食黃枝記,
而銅鑼灣新開呢間就要試下先知味道!
一入到去就開左壺靚茶喇
酸薑溏心皮蛋
溏心皮蛋有「流芯」效果,
間唔中過過口癮都幾OK,
不過「有樣,有質感,但冇味」,
冇果種皮蛋香。
酸薑好夠辣!仲有蔥花伴碟
柱侯牛腩麵
牛腩與牛筋各佔一半,
而且湯底滿是柱侯牛腩醬汁,牛味十分濃郁。

牛筋有兩條,一條軟稔、一條硬到咬唔開,
唔知係有意加入兩款質感,還是硬果條未炆林。

軟稔的牛筋吸盡肉汁固然好食。
硬牛筋大力都咬唔開,無福消受。
牛筋不難發現,部份牛筋炆得太稔變左肉碎。
麵條是黃枝記的最大賣點,
入口幼細又爽口彈牙,冇得輸。
柑桔話梅蜜 (熱)
最後飲了柑桔話梅蜜 (熱),
配有一粒話梅,酸酸甜甜,為整個晚飯一消油膩。
2016-03-08
柱侯牛腩麵
柑桔話梅蜜 (熱)