天后有驚喜居酒屋🤍-👀沒有立場資訊-🦪海產細味六杯蠔 ($199)呢道菜係餐廳新推出嘅一道菜,所以做緊優惠價,我哋即刻忍唔住叫咗嚟試吓😛六杯蠔分別有三種唔同味道,包括柚子醋、生蝦醬、同埋佢哋自己調嘅無酒精雞尾酒汁👀啲生蠔全部都又大隻又滑,入口完全唔腥,而且仲好鮮甜🤩首先柚子醋食落好清新,而且更加帶出咗蠔嘅鮮味😋佢哋自己調嘅雞尾酒汁食落似係佢哋自己調嘅特製辣醬,微辣得嚟好順口😚最後係生蝦醬,質地比較‘杰’身,應該係將原隻生蝦變做醬,好有泰式風味,香料嘅香味,加上微辣嘅調味,好值得一試!🍣廚師發板壽司(八貫) ($288)分別有黑松露帶子、三文魚、北寄貝、三文魚子、拖羅、玻璃蝦、油甘魚同左口魚邊壽司🍣個人最鍾意拖羅、玻璃蝦同埋左口魚邊,拖羅充滿油香,而且口感軟嫩🥰玻璃蝦就好爽口,而且食落好鮮甜🫡至於燒左口魚邊就充滿油香,入口即溶,不愧係小編最鍾意嘅壽司🤩🥩鹽燒牛肋串 ($48)牛味好重,而且超級多汁,熟度啱啱好🫶🏻🐔明太子雞腿串 ($38)明太子醬好香好開胃,而且雞髀肉好滑好多汁🐵🐤免治雞肉棒 ($58)呢個真係好有驚喜,香甜嘅日式照燒汁配上原隻日本蛋,配埋雞肉棒一齊食,充滿香氣,口感豐富
天后有驚喜居酒屋🤍
👀沒有立場資訊
🦪海產細味六杯蠔 ($199)
啲生蠔全部都又大隻又滑,入口完全唔腥,而且仲好鮮甜🤩
首先柚子醋食落好清新,而且更加帶出咗蠔嘅鮮味😋

🍣廚師發板壽司(八貫) ($288)
玻璃蝦就好爽口,而且食落好鮮甜🫡

🥩鹽燒牛肋串 ($48)
牛味好重,而且超級多汁,熟度啱啱好🫶🏻

🐔明太子雞腿串 ($38)
明太子醬好香好開胃,而且雞髀肉好滑好多汁🐵

🐤免治雞肉棒 ($58)
呢個真係好有驚喜,香甜嘅日式照燒汁配上原隻日本蛋,配埋雞肉棒一齊食,充滿香氣,口感豐富,必試!

🐣雞股串($38)
燒得外脆內軟,食落超級香口,完全唔會好似出邊嘅燒雞股串一樣咁腥🤩

🐽豚肉包雞髀菇串 ($48)
豚肉嘅表面燒得金黃,配上裏面多汁軟熟嘅雞髀菇,唔錯🥰

🐷厚切豬頸肉串 ($48)
夠爽口彈牙之餘充滿肉香,表面微鹹,好適合送酒😛

🥭北海道芒果牛乳乳酸 ($48)
甜到啱啱好,而且超級開胃,配上清甜嘅芒果粒粒,忍唔住好快飲晒🥹
🐻蜜桃烏龍熊茶 ($58)
充滿蜜桃香,味道清甜,而且上面隻熊啤啤真係超級得意,啱晒打卡🤓

餐廳嘅裝修好有日式風味,餐牌嘅選擇亦都有好多,雖然價錢望落好似比較貴,但係個人覺得呢個味道都幾值得呢個價錢😙
而且居酒屋嘅氣氛幾好,無論一家大細定係同朋友或者同另一半嚟都好啱😚
餐廳喺尖沙咀都有分店,舖位更加大,小編之前食過都唔錯🤩

味道 9.5/10
人均消費 $479💰
📍 黑木亭居酒屋
天后清風街10號清風大廈地舖
(其他分店:
尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下-1樓)

#米食居酒屋 #米食日本菜 #米食天后 #米食尖沙咀 #天后美食 #尖沙咀美食 #美食
#hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup
  • 免治雞肉棒
2022-12-08 72 瀏覽
見到咁多人介紹 真係要黎試番次首先叫咗兩杯嘢飲洛神花茶 $38飲落去有淡淡的酸梅味幾開胃蜜桃烏龍熊茶 $58烏龍茶底好香有一隻好得意嘅熊仔冰喺上邊好得意果然係熊茶海產細味六杯蠔 $199 見到呢個係menu上嘅本月推介又好鍾意食蠔 所以點都要叫黎試吓泰式醬汁 雞尾酒醬 經典日式酸汁 各有兩杯生蠔好新鮮 好有海水味同幾個醬汁都好夾生蠔下邊 仲有少少沙律菜做配菜最鍾意係佢個display以為自己真係飲緊酒呀😆廚師發辦壽司 八貫 $288估唔到呢度都有廚師發辦八件壽司全部都好新鮮 全部用厚切嘅刺身整成赤蝦 八爪魚 帆立貝 北寄貝 三文魚 油甘魚 拖羅入口鮮味 手握壽司大細適中好滿足之後就要食返啲熱嘢 整返幾串signature 既串燒先串燒係即叫即燒好好彩坐得幾近個燒烤爐 可以睇住個師傅燒厚切豬頸肉串 $48豬頸肉嘅油脂經燒烤之後更加好食有着陣陣嘅油香牛肋串 $48牛肉味都幾濃郁燒汁唔會好乾仲有啲肉汁流出來豚肉包雞髀菇 $48豚肉都燒到有脆邊佢既油融入咗雞髀菇入邊好夾呀免治雞肉棒 $58雞肉棒有啲軟骨撈左響入邊都幾特別加埋一隻生雞蛋同埋特製醬汁都幾好味明太子雞腿肉 $38好滑嘅雞腿肉 加埋啲

見到咁多人介紹 真係要黎試番次

廚師發辦壽司八貫
厚切豬頸肉串
  • 串燒
2022-12-08 25 瀏覽
天后有好多高質餐廳,今次去咗「黑木亭居酒屋」食日本菜,佢地嘅菜式幾有心思喎。💖餐廳裝潢非常和風,加上微黃燈光同播住J pop,好有家鄉居酒屋feel呀!😆豚肉包雞脾菇 ($38) & 豚肉年糕 ($48)用豚肉片包住厚厚雞脾菇,好有口感,而且比想像更juicy,豚肉燒到脆脆地,外脆內軟,正! 👍豚肉年糕煙煙韌韌,配上韓式辣醬幾惹味,唔錯豚肉虎蝦 ($68)虎蝦好大隻而且爽彈,薄薄嘅豚肉片包住蝦肉,味道幾有層次,最特別係配上甜甜地嘅忌廉,意想不到幾夾!☺️黑松露大拖羅蓉卷 ($98)一客有6件,卷物上放咗滿滿幼滑嘅拖羅蓉,加上黑松露聞落好香,係個幾新鮮嘅配搭。A5宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒 ($398)套餐真係好啱打卡,見到冰造小熊係鍋入面超可愛呀!和牛顏色好粉嫩,充滿雪花,望見都流口水,牛肉好軟滑,油脂感豐富,近乎入口即溶呀!❤️壽喜燒鍋湯底偏向醬油味道較重,唔似平時偏甜果種,鍋入面配料幾多,有大白菜、金菇、豆腐等。套餐仲包兩杯棉花糖兔兔酒,飲落係款甜嘅烈酒,配埋棉花糖又幾match喎。😛芒果烏龍熊茶 ($58) & 芒果多多熊冰 ($68)第一眼見到呢兩杯飲品就心心眼,充滿少女心!飲品芒果

豚肉包雞脾菇 ($38) & 豚肉年糕 ($48)
豚肉年糕煙煙韌韌,配上韓式辣醬幾惹味,唔錯

豚肉虎蝦 ($68)

黑松露大拖羅蓉卷 ($98)

A5宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒 ($398)

芒果烏龍熊茶 ($58) & 芒果多多熊冰 ($68)
第一眼見到呢兩杯飲品就心心眼,充滿少女心!飲品芒果味道都好濃郁,中間亦會飲到果肉,好好味呀!👍😊

餐廳食物質素唔錯,而且菜式好IGable!店員好友善,亦會主動加茶及照顧客人需要,抵讚呀!另外餐廳座位唔多,有興趣記得預先訂位呀。😉
2022-12-06
2022-12-06 46 瀏覽
🇯🇵係地鐵站行過去好近,環境裝修充滿日式風格,牆上有唔同既日本風情畫,野食選擇款式多,而且店員招呼有禮,一路聽住日文歌,一路食野,真係覺得自己去咗日本一樣呀!🦪海產細味六杯(折後$199)賣相打卡一百分既生蠔杯,好睇又好食,分別有三隻口味:泰式醬汁、雞尾酒醬、日式酸汁,廣島蠔肥美新鮮,每隻味都各有特色,超級推介呀!🍣八貫壽司($288)當日既廚師發板,有咩新鮮就整咩,壽司飯細細舊唔太酸,更突顯魚生既鮮味,口感厚實有彈性,整體都鮮甜好味!🌟呢度既串燒真係好高質,外面燒得香噴噴,內裏Juice有肉汁,調味更加啱啱好,識食一定要叫多幾款試下呀!✨免治雞肉棒($58)用左雞軟骨整,口感更爽口,點埋蛋汁又香又滑!✨厚切豬頸肉($48)爽口彈牙,爽而不膩!✨豚肉包雞髀菇($48)口感豐富,有層次!推介!✨牛肋串($48)肉味濃郁,越嚼越香呀!✨明太子雞腿肉($38)配搭新穎,咸香肉嫩!✨雞股($38)香口惹味,油脂感豐富!🍑蜜桃烏龍紅茶($58)熊仔勁可愛呀!又靚又好飲,清甜爽口既蜜桃味!🍹洛神檸冰($58)味道清新,酸甜解喝,都好好好飲呀!🍹
🇯🇵

🦪
海產細味六杯(折後$199)

🍣
八貫壽司($288)

🌟

✨免治雞肉棒($58)
用左雞軟骨整,口感更爽口,點埋蛋汁又香又滑!

✨厚切豬頸肉($48)
爽口彈牙,爽而不膩!

✨豚肉包雞髀菇($48)
口感豐富,有層次!推介!

✨牛肋串($48)
肉味濃郁,越嚼越香呀!

✨明太子雞腿肉($38)
配搭新穎,咸香肉嫩!

✨雞股($38)
香口惹味,油脂感豐富!

🍑
蜜桃烏龍紅茶($58)
熊仔勁可愛呀!又靚又好飲,清甜爽口既蜜桃味!

🍹
洛神檸冰($58)
味道清新,酸甜解喝,都好好好飲呀!🍹
2022-12-05 30 瀏覽
🌊海產細味六杯蠔 $199 (原價 $284)從左至分別是泰式生蝦汁🦐,秘製cocktail汁🍹和日式袖子醋😊 生蠔杯五顏六色超吸睛,打卡一流👍3款醬汁都各有特色,但小妹比較喜歡日式袖子醋,因為最能帶出蠔嘅鮮味😛 廚師發牌壽司八貫 $288每件壽司都很鮮甜,肥美😋 而串燒方面則選了6串:🐽厚切豬頸肉串 $48🐔雞股 $38🍗明太子雞腿肉 $38🐮牛肋串 $48🐷豚肉包雞脾菇🍄 $48🐔免治雞肉棒 $58 小妹覺得燒得剛剛好,因為完全肉肉完全不黏竹簽的 😚小妹比較愛其中3串: 厚切豬頸肉串外脆,肥美,而雞股則超香脆,口感超似燒雞皮,明太子雞腿肉的明太子味非常香濃突出🤤 🍓北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48喜歡士多啤梨和愛甜的朋友弓定會很喜歡~~~ 🍑蜜桃烏龍紅茶 $58這杯比較清新,不會太甜,而且有隻很可愛的小熊熊可以打卡🤩 總結: 是環境不錯的日式居酒屋👍

🌊海產細味六杯蠔 $199 (原價 $284)

廚師發牌壽司八貫 $288
每件壽司都很鮮甜,肥美😋

而串燒方面則選了6串:
🐽厚切豬頸肉串 $48
🐔雞股 $38
🍗明太子雞腿肉 $38
🐮牛肋串 $48
🐷豚肉包雞脾菇🍄 $48
🐔免治雞肉棒 $58

🍓北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48
喜歡士多啤梨和愛甜的朋友弓定會很喜歡~~~

🍑蜜桃烏龍紅茶 $58
這杯比較清新,不會太甜,而且有隻很可愛的小熊熊可以打卡🤩

總結: 是環境不錯的日式居酒屋👍
2022-12-04 26 瀏覽
༺黑木亭居酒屋༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 黑木亭居酒屋𖠚ᐝ 串燒($38-58)𖠚ᐝ 廚師發板壽司(八貫)($288)𖠚ᐝ 海產細味六杯蠔 ($199)𖠚ᐝ 芒果烏龍熊茶($58)𖠚ᐝ 北海道士多啤梨牛乳乳酸($48)⚑ 天后清風街10號清風大廈地舖 ʀᴇᴠɪsɪᴛ: ♥︎♥︎♥︎♥︎♡ ☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽➳ 串燒($38-58) 雞股($38) 牛肋串($48) 免治雞肉棒($58) 明太子雞腿肉($38) 厚切豬頸肉串($48)串燒款款都好高質!雞股好似多肉嘅豬軟骨🤣牛肋串好淋!免治雞肉棒醬汁好好食🤤再點生蛋好正!明太子雞腿肉唔會太鹹啱啱好😋厚切豬頸肉串偏肥~➳ 廚師發板壽司(八貫)($288)一共有八款壽司🍣三文魚、左口魚裙邊、海膽、帆立貝、甜蝦、油甘魚同八爪魚🐙每款都好厚切同新鮮🥳正➳ 海產細味六杯蠔 ($199)一共六隻廣島蠔,有泰式酸汁、雞尾酒汁同日式酸汁~每款都有少少辣,令味道更鮮味😋最中意日式酸汁!➳ 芒果烏龍熊茶($58)➳ 北海道士多啤梨牛乳乳

༺黑木亭居酒屋༻
➳ 黑木亭居酒屋
𖠚ᐝ 串燒($38-58)
𖠚ᐝ 廚師發板壽司(八貫)($288)
𖠚ᐝ 海產細味六杯蠔 ($199)
𖠚ᐝ 芒果烏龍熊茶($58)
𖠚ᐝ 北海道士多啤梨牛乳乳酸($48)

➳ 串燒($38-58)
雞股($38)
牛肋串($48)
免治雞肉棒($58)
明太子雞腿肉($38)
厚切豬頸肉串($48)

廚師發板壽司(八貫)($288)

➳ 海產細味六杯蠔 ($199)

➳ 芒果烏龍熊茶($58)
➳ 北海道士多啤梨牛乳乳酸($48)
芒果烏龍熊茶有熊仔冰😍好fresh嘅芒果味🥭士多啤梨牛乳乳酸就偏甜,有啲假嘅士多啤梨味😣

☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

店内裝修好有居酒屋feel🏮位置都好闊落舒服😆好適合放工chill下!
2022-12-03 667 瀏覽
黑木亭不時換餐牌,今天就來試試新料理北海道士多啤梨牛乳乳酸⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️酸酸甜甜又有士多啤梨🍓的果香,超鍾意好飲。芒果烏龍熊茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️這個小熊茶是餐廳signature drink, 有兩款,今天要了個芒果綠菜,綠茶清新,芒果香甜,小冰熊可愛。海產細味六杯蠔⭐️⭐️⭐️⭐️新鮮廣島蠔用Tequila杯乘載,配搭泰式醬汁、雞尾醬汁&經典日式酸汁,三種口味各不同,一口一隻,鮮味又creamy 。廚師發板壽司(八貫)⭐️⭐️⭐️⭐️用當晚最新鮮的魚生厚切做的廚師發板壽司,有三文魚、三文魚籽、赤背、帶子、赤身、牡丹蝦、油甘魚和拖羅,每款都鮮甜美味。燒物:明太子雞腿肉:⭐️⭐️⭐️⭐️雞髀肉嫩滑多汁,加上明太子,味覺更有層次,味道更鮮甜。雞股:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️店員力推,人生第一次戰戰兢兢嘗試,不得不說,放進口裏驚為天人,甘香酥脆,不但毫無異味,而且香氣撲鼻,完全顛覆了我對雞pat pat的觀念🤣免治雞肉棒:⭐️⭐️⭐️⭐️非常嫩滑,免治雞肉內有少許雞軟骨碎粒增加口感,沾生雞蛋吃,冇牙的也能吃。豚肉包雞髀菇:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五花肉薄切包著雞髀菇,經燒烤後,雞脾菇釋放出多汁,外面的五花肉烤得甘香,味道口感一流👍🏻牛肋串:⭐️⭐️⭐️有點韌,但牛肉味重
黑木亭不時換餐牌,今天就來試試新料理

北海道士多啤梨牛乳乳酸⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

酸酸甜甜又有士多啤梨🍓的果香,超鍾意好飲。

芒果烏龍熊茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

海產細味六杯蠔⭐️⭐️⭐️⭐️

廚師發板壽司(八貫)⭐️⭐️⭐️⭐️

燒物:

明太子雞腿肉:⭐️⭐️⭐️⭐️

雞髀肉嫩滑多汁,加上明太子,味覺更有層次,味道更鮮甜。

雞股:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

免治雞肉棒:⭐️⭐️⭐️⭐️

豚肉包雞髀菇:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

牛肋串:⭐️⭐️⭐️

有點韌,但牛肉味重,需要有些牙力,細嚼時牛味慢慢釋出,牙齒好的朋友應該會喜歡。

厚切豬頸肉:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

高油份的東西做燒烤都好好吃,豬頸肉厚切,經高溫燒烤,油脂四溢,超級好味😋

• 北海道士多啤梨牛乳乳酸
  • 串燒
  • 廣島蠔
居酒屋好多時候都係食下串燒、飲下sake咁,但好容易就食唔飽…但價錢又貴咁囉👉🏻👈🏻小編介紹返呢間成日去既居酒屋俾大家!裝修偏向日系風,坐得舒服之外每月都仲有唔同既推介,令到貪新觧既小編每次都可以試到新野😋價錢同食物質素既性價比都算係高高質阿👍🏻🍱 廚師發板壽司(八貫) $288對於有選擇困難症既小編就岩哂啦🙌🏻 廚師將時令既食材處理好為大家呈上!八件靚靚既壽司,款式分別有三文魚、油甘魚、劍魚腩、三文魚籽、吞拿魚赤身、帆立貝、赤蝦及北寄貝。醋飯細細舊味道又唔會太酸balance得幾好,加上款款魚生都夠新鮮,爽口既赤蝦,肥美油香既油甘魚,鮮甜既帆立貝再加埋濃味既赤身,真係各有各特色!😋🦪 海產細味六杯蠔 $199上菜既時候蠔肉用cocktail杯盛裝著🥃而且每隻杯底下都有燈光照著,五光十色閃下閃下咁,未食都已經夠哂吸引啦🚦 而口味上分別有泰式醬汁、雞尾酒醬汁以及經典既日式酸汁,每款名兩杯。蠔肉口感新鮮好食,每款醬汁都夠哂開胃惹味,真係認真開胃,真係推薦大家order黎試試先阿!👍🏻🍡 串燒系列🔥🐷厚切豬頸肉串 $48厚切既豬頸肉爽口彈牙,勁重油香咬落又juicy真係邪惡之選阿!🐮 牛肋串

🍱 廚師發板壽司(八貫) $288

🦪 海產細味六杯蠔 $199

🍡 串燒系列🔥

🐷厚切豬頸肉串 $48

🐮 牛肋串 $48
牛味濃郁而家火候上處理得唔錯,肉質有嚼勁!

🍄 豚肉包雞脾菇 $48
燒到甘香既豚肉本來以為食落會好乾,但配埋雞脾菇之後個感覺就唔同哂,燒完後既菇菇爆哂汁,令到豚肉卷個味道食到豬豚肉既油香之外仲有陣菇既清香,又幾得意咁喎!🤪

🐥免治雞肉棒 $58
如果有follow我既朋友…都會知呢款基本係每次去居酒屋必點之一嫁🤭 雞肉餡混合左雞軟骨咬落脆卜卜,食之前記住要沾埋蛋黃汁及特調醬油一齊食味道溫和而且口感上更加嫩滑!

🐓 雞股 $38
好多時望到呢個名大家都會驚一驚,因為都會覺得雞屁股會有一陣獨特既腥味,但師傅既處理手法真係要讚一讚,雞股既油脂香比起雞翼更勝一籌,仲要鮮美多汁,惹味之餘真係估佢唔到,真係從此對呢個雞股重新認識阿🐤🐤

🍗 明太子雞腿肉 $38
雞腿啖啖肉夠哂嫩滑加埋明太子醬汁鹹鹹地就岩哂啦!醬汁上唔會太辣反而係有種creamy既感覺!

🍹蜜桃烏龍熊茶 $58
充滿住蜜桃香氣既烏龍茶,味道上唔會太甜而且蜜桃味夠哂香,微微甜得黎仲幾清新,仲有隻可愛Q版既熊仔掛住係杯熊茶,賣相上夠唒打卡仲要望住熊啤啤慢慢溶果陣真係勁治愈阿!只可以講呢杯配埋串燒真係絕配喎 😍

🍸北海道芒果牛乳乳酸 $48
芒果味夠香又夠濃,加埋益力多乳酸味入口酸酸甜甜咁,夠哂開胃最岩少女飲阿!杯上仲鋪滿左棉花糖及七色彩針糖,藍色加埋米色兩種分層既視覺效果夠哂靚仲一定要即刻拎埋部手機出黎打卡先阿!📸
2022-11-22
5 分鐘 (堂食)
  • 廚師發板壽司(八貫)
  • 海產細味六杯蠔
  • 雞股
  • 明太子雞腿肉
  • 北海道芒果牛乳乳酸
2022-11-29 35 瀏覽
嚟到天后搵食,諗住食返啲居酒屋去到呢度咁多食肆就之後搵咗呢一間充滿日本風味嘅居酒屋因為天氣太熱關係,所以一坐低就即刻叫咗兩杯嘢飲包括蜜桃烏龍紅茶仲有北海道芒果牛奶乳酸蜜桃茶非常之好飲,而且仲將烏龍茶說成咗一個熊仔造型嘅冰塊十分之可愛而呢個牛奶乳酸酸酸甜甜非常之好飲食得出芒果嘅味道之後首先個前菜就叫咗三款唔同口味嘅廣島蠔包括有泰式酸汁 雞尾酒汁同埋最後一款日式酸汁每一款味道都有佢嘅特色,但係個人最喜歡就係泰式嘅味道,因為好多時食生蠔嘅時候都唔會食到呢種味道,但係估唔到生食嘅好配合埋泰式辣汁醬都非常夾之後就叫咗六款嘅廚師拍板壽司包括有三文魚吞拿魚左口魚仲有帶甜蝦仲有北寄貝每一款都非常之咁新鮮,值得驕傲嘅菜式,食得出廚師嘅用心同埋刀工嘅犀利另外,再叫咗幾款串燒免治雞肉棒入面有香滑嘅雞肉再沾上了日本雞蛋仲有粒粒嘅說雞軟骨非常之咁好食之後叫咗一款,平時喺台灣先食到嘅燒雞pat pat裏面嘅雞油非常之撳充足,但係就唔會有平時嗰種蘇味香香滑滑非常之咁好食另外,再叫咗厚切豬腿肉充滿咗質感嘅豬頭約,再加上又知簡直令人食指大動

仲有北海道芒果牛奶乳酸

另外,再叫咗幾款串燒
免治雞肉棒

之後叫咗一款,平時喺台灣先食到嘅燒雞pat pat

另外,再叫咗厚切豬腿肉

充滿咗質感嘅豬頭約,再加上又知簡直令人食指大動

2022-11-29 373 瀏覽
Located right below the Tsing Fung Street Flyover, you’ll see a row of red and yellow paper lanterns, and here is Black Wood Izakaya.The place conveys a relaxed vibe with a dark woody interior, and the ambiance is decent with touches of traditional Japanese decorations, you can enjoy a range of izakaya staples from sushi to yakitori to go along with the beverages.▶️海產細味六杯蠔($199)“Japanese Oyster Cocktail Fantasy” features six plump, fresh oysters served with Thai Sauce, Cocktail Sauce, and Classic

▶️海產細味六杯蠔($199)
海產細味六杯蠔

“Japanese Oyster Cocktail Fantasy” features six plump, fresh oysters served with Thai Sauce, Cocktail Sauce, and Classic Japanese Sour Sauce.
海產細味六杯蠔

▶️廚師發辨壽司八貫($288)
廚師發辨壽司八貫

The Omakase sushi platter featuring 8-kind of quality sushi, all of them were fresh and delightfully delicious.

No trip to an izakaya is complete without kushiyaki and yakitori, all of which goes incredibly well with an ice-cold beverage.

▶️雞股($32)
雞股

chicken tail, extremely crispy on the outside with juicy fat on the outside. If you’re feeling adventurous enough, go for it!

▶️雞軟骨串($28)
雞軟骨串

chicken cartilage has a crunchy yet crispy texture.

▶️豚肉包雞脾菇($48)
豚肉包雞脾菇

Pork-wrapped Eryngii Mushroom was nicely grilled with just the slightest hint of char.

▶️明太子雞腿肉($38)
明太子雞腿肉

If you love Mentaiko, make sure you order this mentaiko chicken skewer, this is really nothing not to love about this delicious chicken on the sticks.

▶️厚切豬頸肉($38)
厚切豬頸肉

The thick-cut pork jowl was meaty with just the right amount of fat.

▶️牛肋串($42)
牛肋串

A lean cut of beef with a palatable texture.

▶️蜜桃烏龍茶茶($58)
蜜桃烏龍茶茶

A lovely little iced bear sat on top of the peach oolong tea, it was almost too cute to drink.

▶️北海道芒果牛乳乳酸($48)
北海道芒果牛乳乳酸

A nice Hokkaido milk mango lactic beverage, healthy and not too sweet.

Menu

厚切豬頸肉
蜜桃烏龍茶茶
北海道芒果牛乳乳酸
2022-11-28 27 瀏覽
去開天后拎野,見餓就睇吓附近有咩食,平日夜晚8點鐘呢間日本野都好多人食,岩岩好比我地坐到最後一張枱。兩個人一人叫咗一杯嘢飲,一份卷物,一份炒飯同3串燒物,食到好飽。巨無霸蟹蓋飯 蟹蓋飯用左麵包蟹,佢多膏得黎又多肉,蟹蓋本身就用咗黎炒飯,炒飯好香好濃既蟹膏味,但一啲都唔會腥,相反仲會食到微微既薑味,再加埋面頭既三文魚子再進一步提升咗炒飯既鮮味。作為懶人既我覺得如果佢已經拆埋蟹肉就好啦🤣黑松露大拖羅蓉卷黑松露醬味好出,拖羅蓉唔會有腥味,加埋清新既青瓜同埋甜甜既玉子增加左卷物既層次。豚肉虎蝦虎蝦值得一讚就係已經剝咗殼,蝦肉新鮮唔會霉肉,第一次食串燒係配上忌廉醬,但竟然意外地唔會好濟,比起係平時食開既鹽燒有新意。豚肉包雞髀菇 雞髀菇照級有驚喜!平時出面燒雞髀菇會因為太多汁而好淡,但呢到既雞髀菇加左佢個秘制辣醬就會多汁得黎又唔會淡,就算唔食得辣既都建議可以試下,因為唔會太辣,連譚仔十小辣都無。豚肉年糕豚肉包住年糕燒到岩岩好外脆內軟同埋煙韌,佢個醬同燒雞髀菇既醬係有少少唔同,呢一款係偏韓式啲既辣醬,但同樣地都係香得黎唔會過分辣同咸。北海道士多啤梨牛乳乳酸 🍓佢個士多啤梨唔係藥水士多啤梨,士多啤梨味

豚肉虎蝦

豚肉年糕

北海道士多啤梨牛乳乳酸 🍓
佢個士多啤梨唔係藥水士多啤梨,士多啤梨味加埋乳酸都幾夾,上面仲有棉花糖彩針同士多啤梨乾做裝飾,好睇又好飲。

蜜桃烏龍熊茶🍑
呢杯超級無敵好飲!蜜桃味唔會假,仲要有隻用茶做成既熊仔冰,超級可愛,女仔用黎打卡一流。烏龍茶味好出又唔會苦,茶既after taste 好順滑,唔同出面平既茶底會鞋口!
天后不嬲都多好野食,見黑木亭網上好多好評,就黎睇下係咪真係咁好味。結果無令人望,樣樣食物都真材實料,真係超級好食。👍🏻👍🏻👍🏻💡🌟🦀首選推介:巨無霸蟹蓋飯好少打咁長GE形容詞去形容個炒飯,因為真係超好味,好味到成碟食晒,飽到上心口。成隻麵包蟹咁上,仲大過我個頭,佢仲要舖頭好貼心咁提供手套同個鉗俾客人用,先食左個蟹鉗,再慢慢嘆碟炒飯,真係ichiban。碟炒飯除左有蟹膏外,仲加入左鰻魚同三文魚籽,真係好足料。🌟 黑松露大拖羅蓉卷:超多黑松露,好香口同吞拿魚好夾。🌟豚肉年糕同雞脾菇:年糕煙煙靭靭,外脆內軟,口感好得意。雞脾菇好多汁,完全唔乾。🌟🦐豚肉虎蝦:食蝦最麻煩就係要剝殼,呢款 啱晒想食蝦又唔剝殼ge懶人。因為廚師已經好貼心咁剝左個殼再用豚肉包住,一口咬落去就可以有兩種享受。鍾意食蝦懶人必叫!👍🏻野飲都好好飲北海道芒果牛乳乳酸:酸酸甜甜好醒胃,仲有芒果肉,唔係用糖水溝出嚟👍🏻👍🏻👍🏻蜜桃味好清香,同烏龍茶真係最佳拍檔。雖然麵包蟹要$369,但真係物有所值。

💡🌟🦀首選推介:巨無霸蟹蓋飯
巨無霸蟹蓋飯

碟炒飯除左有蟹膏外,仲加入左鰻魚同三文魚籽,真係好足料。

🌟 黑松露大拖羅蓉卷:超多黑松露,好香口同吞拿魚好夾。

👍🏻野飲都好好飲
蜜桃味好清香,同烏龍茶真係最佳拍檔。

雖然麵包蟹要$369,但真係物有所值。
2022-11-26 91 瀏覽
星期五夜晚6:00,人在灣仔,女友突然話想食好d,但搵過銅鑼灣基本上比較好的都fully booked. 唯有轉戰天后。又係open rice搵,搵到呢間睇落評分唔錯又仲有位book既居酒屋。燒雞翼同雞泡魚乾最ok。雞腎都燒得好好,但係太多鹽,好咸。燒蕃薯完全唔掂,睇住佢攞左個盒出黎,入面係蕃薯片,但比水浸住,似係糖水用黎增加甜味。點知真係無估錯,d蕃薯食落去完全唔係日本d甜蕃薯,個芯同個面唔同甜度,甜味係用糖水浸出黎的,食過最差都係今次。飯團又係唔掂,用微波爐翻叮出黎,又乾又黐牙⋯最過份係d壽司⋯中拖羅乾到無水無油脂⋯三文魚酸的,好彩每樣叫得一件,希望女友唔好肚痛。呢間無下次。

燒雞翼同雞泡魚乾最ok。
雞腎都燒得好好,但係太多鹽,好咸。
飯團又係唔掂,用微波爐翻叮出黎,又乾又黐牙⋯

呢間無下次。
2022-11-25
朋友見到網上介紹”啤酒拉麵”,覺得幾得意,呢日拉埋我一齊嚟試吓 🔸夏の芒蟹子沙律海量嘅蟹子配青瓜絲同蟹柳絲配埋大大粒芒果🥭各樣食材比例恰當,口感不錯🔸帶子海膽青瓜卷帶子同海膽都係’賣飛彿’😍😍加埋青瓜,多份清爽口感🔸 啤酒拉麵呢個好有睇頭,大大個啤酒杯裝滿拉麵🍻CHEERS 🍻原本以為有啤酒味,反而食到菇菇香味🍄,幾有驚喜✨✨🔸白鱔串燒串燒可以揀鹽燒、汁燒 或者 武士辣醬揀咗鹽燒白鱔皮脆,鱔肉質地正正係我杯茶,介乎爽脆同軟腍之間🔸一口和牛三文治一客4件,每件都配附不同嘅醬料,包括黑松露醬、明太子醬、芥末醬 同 顆粒芥末醬各具特色,特別喜歡黑松露醬🔸蜜桃烏龍熊茶 有隻可愛嘅啤啤熊浮係面🧸卡娃兒呢💝~~~甜度可以接受其實,我本身對啤酒興趣唔大,估唔到”啤酒拉麵”嘅味道又幾好味啵~ 用嚟打卡一流📸👍🏻不過,呢日去食嘅時候天氣涼涼哋,我更加喜歡”白鱔串燒” 🍢 同 “和牛三文治” 🐮🥪餐廳用心裝修,營造居酒屋🏮氣氛而且店員招待親切,都有少少返咗鄉下feel 㗎~ 欣賞🫶🏻

🔸夏の芒蟹子沙律
海量嘅蟹子配青瓜絲同蟹柳絲
配埋大大粒芒果🥭
各樣食材比例恰當,口感不錯
夏の芒蟹子沙律

🔸帶子海膽青瓜卷
帶子同海膽都係’賣飛彿’😍😍
加埋青瓜,多份清爽口感
帶子海膽青瓜卷

🔸 啤酒拉麵
呢個好有睇頭,大大個啤酒杯裝滿拉麵
🍻CHEERS 🍻
原本以為有啤酒味,反而食到菇菇香味🍄,幾有驚喜✨✨
啤酒拉麵

🔸白鱔串燒
串燒可以揀鹽燒、汁燒 或者 武士辣醬
揀咗鹽燒
白鱔皮脆,鱔肉質地正正係我杯茶,介乎爽脆同軟腍之間
白鱔串燒

🔸一口和牛三文治
各具特色,特別喜歡黑松露醬
一口和牛三文治

🔸蜜桃烏龍熊茶
有隻可愛嘅啤啤熊浮係面🧸
卡娃兒呢💝~~~
甜度可以接受
蜜桃烏龍熊茶

餐廳用心裝修,營造居酒屋🏮氣氛
而且店員招待親切,都有少少返咗鄉下feel 㗎~ 欣賞🫶🏻

2022-11-07
2022-11-21 218 瀏覽
朋友介紹黑木亭日式料理店,是一家新派料理~店內燈光昏暗,每月都有唔同推介,店員話今個月喺特色喺六杯蠔🦪🦪本月推介: 海產細味六杯蠔 $199 原價$284六杯蠔以cocktails 杯上菜,個盤會不斷轉色,好有酒吧feel,每款醬汁各2杯包括泰式醬汁、秘製雞尾酒醬、經典日式酸汁,雞尾酒醬汁幾惹味🍣壽司八貫 $288每款魚生都以厚切形式:帆立貝、吞拿魚、油甘魚、三文魚、甜蝦、拖羅、八爪魚。壽司飯細細粒可以食更多嘢食,配上生磨山葵同薑片🍢串燒:叫咗啲串燒暖下個肚仔,串燒烤得好好,新鮮熱辣上菜,唔會燒焦雞腿肉明太子 $38 明太子醬汁鹹鹹哋雞腿啖啖肉😋厚切豬頸肉串 $48 入口超彈牙又超juicy嘅豬頸肉串🤩豚肉包雞髀菇 $48 爽口又彈牙嘅串物😉牛肋串 $48 好有嚼勁雞股 $38 嘩第一次食雞股😂 大家有機會真喺要試下🍓北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48草莓味濃濃加上有少少乳酸嘅特別🍹蜜桃烏龍茶 $58有粒可愛嘅熊仔冰 味道清爽烏龍茶味濃郁~

🦪本月推介: 海產細味六杯蠔 $199 原價$284
雞股 $38 嘩第一次食雞股😂 大家有機會真喺要試下
🍓北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48
草莓味濃濃加上有少少乳酸嘅特別
🍹蜜桃烏龍茶 $58
有粒可愛嘅熊仔冰 味道清爽烏龍茶味濃郁~