2022-12-24 63 瀏覽
發現天后清風街有間好日式嘅居酒屋,舖頭唔算大,不過裝修好有feel,食物選擇好多,餐牌上嘅食物樣樣野都好想試😆壽司八貫,$288當日廚師安排嘅omakase壽司有: 三文魚、帶子、赤蝦、三文魚子、剑魚腩、吞拿魚、北極貝同埋赤身☺️新鮮好味,而且飯嘅份量唔會好大,可以試多幾件。海產細味六杯蠔,特價$199 呢隻蠔賣相勁吸引,有六杯,total三隻口味,泰式汁、cocktail汁同埋柚子醋,我想講,三隻味都好味😍如果一定要揀一款,應該會揀cocktail味。之後點咗幾串串燒:牛肋串:好香嘅牛味雞腿肉:加入明太子同沙律醬,好juicy免治雞肉棒: 配上蛋汁好好味厚切豬頸肉:用蜜糖芥末嘅做法,甜甜哋,係我覺得最好味嘅一串豚肉包雞脾菇:幾特別嘅配搭,菇好爽口雞股:完全冇想像中嘅腥味,幾好味喎北海道芒果牛乳乳酸,$48呢杯酸酸甜甜好好味,乳酸味加芒果,非常消暑,上面仲加入綿花糖同少少脆脆,好sweet。蜜桃烏龍熊茶,$58呢杯嘅外型好正,佢嘅冰係熊仔造型,而且熊仔都係用烏龍茶整嘅,唔驚越飲越淡。烏龍茶嘅味好出,好好飲。好日式嘅餐廳,位置尚算方便,非常適合打卡,係聚會嘅好選擇。

壽司八貫,$288

海產細味六杯蠔,特價$199

之後點咗幾串串燒:
牛肋串:好香嘅牛味
雞腿肉:加入明太子同沙律醬,好juicy
免治雞肉棒: 配上蛋汁好好味
厚切豬頸肉:用蜜糖芥末嘅做法,甜甜哋,係我覺得最好味嘅一串
豚肉包雞脾菇:幾特別嘅配搭,菇好爽口
雞股:完全冇想像中嘅腥味,幾好味喎

北海道芒果牛乳乳酸,$48

蜜桃烏龍熊茶,$58

好日式嘅餐廳,位置尚算方便,非常適合打卡,係聚會嘅好選擇。
話說最近真係愛上左係天后搵食😆今次就去咗食一間都薄有名氣嘅居酒屋🏮相傳呢間「黑木亭居酒屋」有好多菜式飲品都加入咗啲有趣嘅打卡元素,唔單止食得仲影得🫢。。🔘A5宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒配棉花糖兔兔酒2杯 | $398評分:🌕🌕🌕🌕🌑評語: A5嘅宮崎和牛真係冇得頂🤤油脂分布平均,完全係雪花嘅pattern,用壽喜燒湯輕輕焯一焯就可以食,日本嘅和牛牛味真係特別出色!配料份量都幾多,食完啲菜、菇等等之後都已經好飽😂壽喜燒內放住一集冰製嘅小熊,用熱湯淋落去慢慢溶化都幾得意。而呢個壽喜燒鍋係配左兩杯棉花糖烈酒,都幾新穎㗎!。。🔘黑松露大拖羅蓉卷 | $168評分:🌕🌕🌕🌕🌑評語: 本身以為黑松露味道會好勁,遮蓋左大拖羅嘅味道,點知黑松露味淡淡地,反而仲帶出左大拖羅蓉嘅鮮味,勁香勁好味😛。。🔘豚肉包雞髀菇串燒 | $38評分:🌕🌕🌕🌕🌑評語: 食完宮崎A5和牛,就梗係要試埋日式豚肉啦😆呢款豚肉包雞髀菇串燒塗上咗日式武士醬再拎去燒,辣辣哋甜甜哋都幾開胃。。。🔘豚肉年糕串燒 | $48評分:🌕🌕🌕🌕🌑評語: 燒到皮香肉脆嘅豚肉包住軟綿綿好煙韌嘅年糕,淨係口感都爆燈😝年糕仲吸收埋豚肉嘅油香!。。🔘豚肉虎

🔘黑松露大拖羅蓉卷 | $168

🔘豚肉包雞髀菇串燒 | $38

🔘豚肉年糕串燒 | $48

🔘豚肉虎蝦配忌廉 | $68
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
評語:呢款豚肉虎蝦分左三個步驟,首先要將醬汁塗上拎去慢燒,然後灑上鹽再燒多次提升虎蝦嘅味道,而最後淋上特製忌廉汁。朋友就最欣賞呢個忌廉汁,有點似奶蓋咁,但又同豚肉虎蝦好夾!

🔘蜜桃烏龍熊茶 | $58
🔘洛神檸冰 | $58
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 又一餐廳打卡名物,蜜桃烏龍熊茶🧸將蜜桃烏龍茶雪成小熊形狀,一路飲小熊會跟住浮浮沉沉咁幾有趣。洛神檸冰偏甜少少,洛神花味都幾重,加$10仲可以加酒添🍸

🔻仲有好多打卡菜式,下次要試埋日本啤酒拉麵同巨無霸蟹蓋飯
🔻尖沙咀同天后都有分店
🔻菜式幾有創意,幾新穎㗎
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐
2022-12-22 666 瀏覽
之前上網見過人哋介紹, 亦曾經想walk-in不過失敗, 今次訂定位終於食到.二話不說叫咗杯<<蜜桃烏龍熊茶>>真係好可愛呀!!熊仔造型嘅烏龍茶冰粒, 響烏龍茶面浮浮沉沉.入口有烏龍茶嘅清新純和, 加少少花嘅幽香.另外叫咗杯<<北海道士多啤梨牛乳乳酸>>造型都唔錯, 材料亦相當豐富.當造嘅日本士多啤梨, 加上口感一流嘅牛乳.仲食到細細粒嘅棉花糖, 同切細嘅士多啤梨肉.  層次唔錯!!<<海產細味六杯蠔>>新鮮嘅廣島蠔分別配上雞尾酒醬汁, 泰式醬汁同日式酸汁.幻彩閃燈不斷閃呀閃, 非常吸引!一杯一隻生蠔,入口清新鮮甜.<<廚師發辦壽司(八貫)>>新鮮魚生配上細細粒壽司飯, 鮮甜美味!!連魚籽都好清甜.串燒整體燒得恰到好處, 香口得來唔會太燶.<<厚切豬頸肉>>口感十分軟腍,配埋醬汁真係好惹味!<<雞股>>甘香酥脆, 無騷味.<<豚肉包雞髀菇>>肉質肥厚, 口感彈牙.&

二話不說叫咗杯<<蜜桃烏龍熊茶>>
真係好可愛呀!!

熊仔造型嘅烏龍茶冰粒, 響烏龍茶面浮浮沉沉.

入口有烏龍茶嘅清新純和, 加少少花嘅幽香.

另外叫咗杯<<北海道士多啤梨牛乳乳酸>>
北海道士多啤梨牛乳乳酸
造型都唔錯, 材料亦相當豐富.
當造嘅日本士多啤梨, 加上口感一流嘅牛乳.

<<海產細味六杯蠔>>
新鮮嘅廣島蠔分別配上雞尾酒醬汁, 泰式醬汁同日式酸汁.
海產細味六杯蠔
幻彩閃燈不斷閃呀閃, 非常吸引!
海產細味六杯蠔

一杯一隻生蠔,入口清新鮮甜.

<<廚師發辦壽司(八貫)>>
新鮮魚生配上細細粒壽司飯, 鮮甜美味!!
廚師發辦壽司(八貫)

連魚籽都好清甜.
廚師發辦壽司

串燒整體燒得恰到好處, 香口得來唔會太燶.
<<厚切豬頸肉>>口感十分軟腍,配埋醬汁真係好惹味!
<<雞股>>甘香酥脆, 無騷味.
串燒

<<豚肉包雞髀菇>>肉質肥厚, 口感彈牙.
<<明太子雞腿肉>>雞髀肉嫩滑多汁.
串燒

<<免治雞肉棒>>
沾埋日本生雞蛋同日式醬汁食, 口感更加嫩滑!
免治雞肉棒串燒
2022-12-20 50 瀏覽
黑木亭居酒屋(清風街)今日去港島做野,順便行下見到依間黑木亭諗起之前有朋友介紹過所以入去試下,由於時間仲早所以餐廳只有我地一台客,我地都無咩諗法有咩好食就直接問員工有咩好推介,我地都係愛蠔之人,見到餐廳做左個本月推介係生蠔🦪 我地就即刻點左,仲叫左個海產細味六杯蠔🦪 (6杯) 餐廳使用日本新鮮嘅廣島蠔,用Tequila杯加上泰式、雞尾酒、仲有日式酸汁、每款兩隻岩晒我地一人一隻,非常新鮮爽甜。 廚師發板嘅壽司🍣 (8件) 廚師選用當晚最新鮮食材製作壽司,我地個晚就有帶子,甜蝦,左口魚,三文魚,拖羅,鰻魚,八 爪魚,每款都非常鮮甜新鮮。日式串燒今次我地叫左厚切豬頸肉,豚肉包雞髀菇,免治雞肉棒🍗,雞股,明太子雞腿肉串燒面燒到微焦非常之香口,口感細膩,十分惹味。整體比我地想像中好吃!今次我地仲叫左2杯野飲,北海道芒果牛乳乳酸同士多啤梨多多熊冰,酸酸甜甜飲落好清新又唔會過 甜,小熊冰好得意打卡真係一流!
黑木亭居酒屋(清風街)

廚師發板嘅壽司🍣 (8件)

日式串燒

2022-12-19 91 瀏覽
今日要推介一間高質居酒屋,店面小小但就好有氣氛,今晚最好就係安排左一個較入既位置,有氣氛得黎又唔會好嘈。黑松露大拖羅蓉卷Pink Pink既拖羅蓉好配合餐廳既餐具,少少櫻花和風中又散發少女心。今次黑松露既味唔係好強烈,而拖羅新鮮,一啖食落口有少少松露既香又有拖羅既鮮。豚肉包雞髀菇串燒呢個雞髀菇燒得好神奇,神奇地好食,唔似食菇菌類,再配埋餐廳既武士辣醬,贊~豚肉年糕串燒一定要趁熱食,豚肉燒到外脆,裡面嘅年糕又燒到軟軟,黏黏糯糯,一凍左就會變質,所以唔好等,立即食😋豚肉虎蝦配忌廉虎蝦剝左殼包住豚肉,再燒到外脆,唔洗剝殼之餘仲啖啖肉。重有忌廉泡泡墊底,相機打卡行先!A5宮崎和牛壽喜燒主角出場,和牛油脂分布平均,入口充滿牛香化係口內,鍾意重可以配埋蛋漿一齊食,加添滑滑口感。另外佢個壽喜燒都充滿儀式咁,先有隻結冰小熊係鍋內浸浴中,之後客人可以幫小熊加熱湯(壽喜燒既醬汁),十分可愛☺️另外甜甜地既壽喜燒再加配多杯兔兔酒(清酒配棉花糖)中和壽喜燒既甜又唔會覺得飲緊烈酒。蜜桃烏龍熊茶少女心熊熊烏龍茶,唔會好甜,茶味清淡,有少少桃味,唔洗擔心夜麻麻飲茶,打卡又得,又好飲。北海道芒果牛奶乳酸又係靚靚,朋友話

黑松露大拖羅蓉卷

豚肉包雞髀菇串燒

豚肉年糕串燒

豚肉虎蝦配忌廉

北海道芒果牛奶乳酸
又係靚靚,朋友話重芒果味,微酸令佢好開胃,反而唔重牛奶。

P.S. 如果生日,重有專人同你拎燈版慶祝🥳隔離枱既朋友生日快樂🎂

2022-12-19
2022-12-19 53 瀏覽
去維園行完工展會,決定喺天后附近搵吓有咩好食,經過見到黑木亭居酒屋,除咗食物選擇多元化,有鍋物、串燒、小食等,店內裝修仲有日式壁畫,好似去日本飛咗轉咁,決定入去試一試。▫豚肉年糕(韓式辣醬)豚肉包住年糕燒烤,豚肉表面有好脆,而年糕口感煙韌,形成有趣嘅對比。韓式辣醬非常惹味!▫️豚肉虎蝦(忌廉)虎蝦又大隻又鮮甜,由豚肉包住,再加上甜甜地嘅忌廉,配搭新鮮得黎仲好好味!▫️豚肉包雞髀菇(武士辣醬)武士辣醬辣道合好,表層同樣係豚肉包住,雞髀菇咬落非常多汁,味道同口感都一流。▫黑松露大拖羅蓉卷反卷上面加咗好多黑松露同大拖羅蓉,黑松露味好濃好好味,推薦黑松露fans必點!▫️A5宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒配棉花糖兔兔酒2杯和牛油脂分佈均勻,入口即溶,鍋物亦都好豐富,有唔同類型嘅菜同菇。員工好貼心,除咗介紹兩杯檸檬、蜜糖兔兔酒之外,仲會叫我哋影咗相先,再加入湯底,就好似望住隻熊仔浸溫泉咁♨️▫️北海道士多啤梨牛乳乳酸士多啤梨同乳酪好夾,唔會太甜,再加上粒粒士多啤梨,感覺好清新。▫️蜜桃烏龍熊茶蜜桃同烏龍茶比例啱啱好,味道唔會側重其中一方,而且除咗鍋物,烏龍茶都有熊仔,又可以慢慢影相打卡。2個人埋單800幾蚊,食物

▫豚肉年糕(韓式辣醬)

▫️豚肉虎蝦(忌廉)

▫️豚肉包雞髀菇(武士辣醬)

▫黑松露大拖羅蓉卷

▫️A5宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒配棉花糖兔兔酒2杯

▫️北海道士多啤梨牛乳乳酸

▫️蜜桃烏龍熊茶

2個人埋單800幾蚊,食物性價比高,餐廳環境舒服,而且店員好nice好有禮貌,絕對值得再去!

2022-12-12
我又去食居酒屋喇😘 飲下酒嘆下美食吹下水真係好正。今次去咗天后嘅❣️黑木亭居酒屋❣️食物又好多選擇,無論壽司、串燒、火鍋都有,價錢貼地,多款菜式更係𝗂𝗀-𝖺𝖻𝗅𝖾😍 啱哂想打卡又想吃飽飽嘅我。𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 𝗔5宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒除咗A5宮崎和牛之外,另一賣點就係火鍋上嘅可愛白色熊仔🐻 小熊用牛奶製成,加湯開火就會慢慢融入湯底之中,令湯底更香更滑。和牛嫩滑有濃濃牛味,壽喜燒湯底帶出鮮味。👍 黑松露大拖羅蓉卷靚靚嘅創意卷物🍣 壽司飯卷上舖上滿滿嘅拖羅蓉,上面再加上黑松露醬。拖羅蓉好新鮮,油脂豐富又食到吞拿魚味,配上黑松露呢個配搭好新鮮,令成個味道好有層次。📍黑木亭居酒屋天后清風街10號清風大廈地舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 𝗔5宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒

👍 黑松露大拖羅蓉卷

📍黑木亭居酒屋
2022-12-16 47 瀏覽
💡高質特色居酒屋黑木亭一入去就仿於置身於日本一樣,牆上掛滿日本風情壁畫,好有特色,而且食物好多元化,餐廳不時換餐牌,就連日本人都鍾意去的居酒屋🏮🍽 海產細味六杯蠔🦪呢個係餐廳新推出嘅一道菜,蠔肉用cocktail杯裝著,而且仲變幻燈光照著,非常特別。六杯蠔分別有三種唔同味道分別有泰式醬汁、雞尾酒醬汁同柚子醋各兩杯。柚子醋酸酸地好清新及開胃,泰式醬汁就有小小微辣,雞尾酒醬汁都幾特別,帶點微辣😋而蠔肉口感幾滑。🍽廚師發板壽司八貫 🍣由廚師拍板決定時令既食材,個擺款好靚,分別有三文魚、帆立貝、牡丹蝦、三文魚籽、赤身、同北寄貝等等,牡丹蝦大隻得黎夠爽口新鮮,三文魚籽軍艦好滿足,赤身好肥美,油脂感夠豐富。🍢厚切豬頸肉串 厚切既豬頸肉爽口彈牙,表面微鹹,味道好夠🍢牛肋串 牛味好重,夠juicy🍢豚肉包雞脾菇 以五花肉薄切包著雞髀菇,燒得金香,多汁軟熟🍢免治雞肉棒雞肉餡混合左雞軟骨增添口感,加埋蛋黃汁就幾juicy 🍢雞股 第一次試,食落又幾香口,唔覺得有腥味🍢明太子雞腿肉 明太子鹹鹹哋,雞腿啖啖肉 🍹北海道士多啤梨牛乳乳酸🍓 甜到岩好,草莓味夠濃,配上清甜嘅士多啤梨粒粒,加上有少少乳酸,好開胃。🍹
💡高質特色居酒屋

🍽 海產細味六杯蠔🦪

🍽廚師發板壽司八貫 🍣

🍢厚切豬頸肉串
厚切既豬頸肉爽口彈牙,表面微鹹,味道好夠

🍢牛肋串
牛味好重,夠juicy

🍢豚肉包雞脾菇
以五花肉薄切包著雞髀菇,燒得金香,多汁軟熟

🍢免治雞肉棒
雞肉餡混合左雞軟骨增添口感,加埋蛋黃汁就幾juicy

🍢雞股
第一次試,食落又幾香口,唔覺得有腥味

🍢明太子雞腿肉
明太子鹹鹹哋,雞腿啖啖肉

🍹北海道士多啤梨牛乳乳酸🍓

🍹蜜桃烏龍熊茶🐻
嘢飲好有驚喜,有隻可愛熊仔茶冰,好岩打卡。蜜桃香唔會太甜,岩岩好且充滿蜜桃香。

今次想搵間餐廳可以慶生,朋友就介紹左《黑木亭居酒屋》,居酒屋位於天后,聽人講佢地嘅菜式打卡一流,即刻去試下先。A5 宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒 配棉花糖兔兔酒2杯 冰造嘅白色小熊真係好得意,睇住佢慢慢溶真係好似浸緊泡泡浴一樣。牛肉用左A5 宮崎和牛,大理石油花入口即溶,牛肉味濃郁。食完牛肉,仲有蔬菜、豆腐同埋菇類,吸引哂甜甜地嘅醬汁。另外套餐仲配棉花糖兔兔酒,兔兔酒酒味都比較強烈,食埋棉花糖就啱啱好。黑松露大拖羅蓉卷 濃郁嘅黑松露加上綿密嘅大拖羅蓉,一入口黑松露係口腔散開,再加上大拖羅嘅濃厚魚脂味,久久不散。北海道士多啤梨牛乳乳酸 上面用左棉花糖同埋朱古力脆脆做裝飾,乳酸味好濃郁。蜜桃烏龍茶 上面放咗一隻冰嘅熊仔再加埋玫瑰花瓣, 好多亮點,桃味都幾香又唔會太甜。佢哋嘅串燒好特別,有三種口味可以揀分別係鹽燒、執燒、忌廉。豚肉包雞髀菇用左豚肉包裹着雞髀菇,再加上佢地嘅武士辣醬,都幾惹味。豚肉年糕用左豚肉包裹住年糕,外層充滿油香,內層又煙煙韌韌咁,醬汁就用左韓式辣醬,味道好豐富。豚肉虎蝦用左豚肉包裹住去殼嘅虎蝦,食落啖啖肉,好特別嘅係佢地用左忌廉醬,令到口感更加順滑。生日當然唔少得生日蛋糕,佢

A5 宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒 配棉花糖兔兔酒2杯

黑松露大拖羅蓉卷

北海道士多啤梨牛乳乳酸
上面用左棉花糖同埋朱古力脆脆做裝飾,乳酸味好濃郁。

蜜桃烏龍茶

佢哋嘅串燒好特別,有三種口味可以揀分別係鹽燒、執燒、忌廉。

豚肉包雞髀菇
用左豚肉包裹着雞髀菇,再加上佢地嘅武士辣醬,都幾惹味。

豚肉年糕

豚肉虎蝦

生日當然唔少得生日蛋糕,佢地會提供寫名服務,最重要店員仲會舉埋牌幫你慶祝同埋唱生日歌,真係好開心嘅生日會。

💫人均$250

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝

黑木亭居酒屋 (清風街) (天后)

1K
2022-12-15 53 瀏覽
知道清風街有間評價唔錯既居酒屋, 今晚兩個人一齊黎試下黑木亭行既裝修非常日系, 加埋柔和燈光同日本音樂, 好似真係去左日本咁, 好適合朋友聚會傾計黑松露大拖羅蓉卷 ($98)肥美拖羅蓉一直係我最愛, 配合黑松露更係無敵既組合。 香氣,味道,口感配合都好夾, encore之選見到佢有個吧枱係度做燒烤, 當然要order黎試下啦。 豚肉包雞脾菇 $38燒完既雞脾菇仲好juice, 豚肉就有少少脆口。 呢個係微辣既, 唔食得辣既朋友都可以放心食豚肉年糕 $48年糕好煙un, 同脆脆既豚肉片產生微妙既化學作用, 個組合幾新鮮豚肉虎蝦 $68原本以為要自己剝殼, 點知師博已經好細心咁處理左個麻煩的殼。 一啖食落去有蝦肉同豚肉, 又係一個好味既配搭A5宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒配綿花糖兔兔酒 $398和牛既雪花超靚,佢既香同牛味遠遠好過澳洲和牛。壽喜燒個鍋都仲有好多其他配菜, 兩人share剛剛好!仲有隻好得意既白色熊仔係個鍋度!另外,跟餐有2 shot酒, 分別係蜜糖味同檸檬味, 有點微醺既感覺好適合同朋友傾計呢蜜糖烏龍熊茶 $58得意既熊仔又出現啦, 呢隻熊仔仲有茶味tim! 杯烏龍茶本身質
知道清風街有間評價唔錯既居酒屋, 今晚兩個人一齊黎試下

黑松露大拖羅蓉卷 ($98)

見到佢有個吧枱係度做燒烤, 當然要order黎試下啦。
豚肉包雞脾菇 $38
豚肉年糕 $48
豚肉虎蝦 $68

A5宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒配綿花糖兔兔酒 $398

蜜糖烏龍熊茶 $58
得意既熊仔又出現啦, 呢隻熊仔仲有茶味tim! 杯烏龍茶本身質素都幾好, 茶味既濃度同甜度都唔會太over

北海道芒果牛乳乳酸 $68
酸酸甜甜好口胃, 個杯都好靚, 打卡一流

特別一讚既係店員哥哥服務態度一流, 有細心問我地有無野係唔食同落單時有解釋每道菜既特別之處
係附近做完嘢就去左呢間餐廳食dinner💫見到幾都好評 真係咁高質🫶🏻叫左幾款小食同一款推薦既主菜🧡埋單七百幾超飽起滿足🥰黑松露大拖羅 $98一共六件 好香黑松露味 拖羅好大件😆豚肉虎蝦 $68虎蝦好新鮮好大件🫶🏻肉質爽脆 配埋忌廉唔錯🥰豚肉年糕 $48外面係豚肉包住 豚肉係用韓式辣醬燒甜中帶辣好惹味 年糕超煙銀 口感唔錯🧡.豚肉包雞髀菇 $38同豚肉年糕一樣好食😆雞髀菇燒到好香又多汁✔️巨無霸🍔蟹蓋飯🦀️ $369睇到張相已經被佢吸引😆超大隻!十分多肉😆好鮮甜🧡個蓋飯好多料 炒到好香🥰仲有啲魚子撈埋一齊食 好好食😳蜜桃烏龍熊茶 $58好可愛好特別既飲品😆上面有隻QQ 用冰做既熊仔🧸係真「熊」茶😛茶味都好香濃🫶🏻.北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48見到係推薦就try try 唔會太甜🤘🏻要讚一讚waiter服務好好 好nice🥰
係附近做完嘢就去左呢間餐廳食dinner💫

茶味都好香濃🫶🏻
北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48
見到係推薦就try try 唔會太甜🤘🏻

要讚一讚waiter服務好好 好nice🥰

今日介紹嘅呢間居酒屋位於天后清風街,環境舒適優雅,牆上掛滿日本風情壁畫。餐廳不時換餐牌,提供多款和風小食及定食。🌟日本產A5和牛壽喜燒 $388A5和牛肉色粉嫩,油脂分佈平均,食落有油脂感都有入口即化既感覺。壽喜燒配料主要有蔬菜、洋蔥、日本大蔥、菇類、豆腐、蒟蒻絲等等。以一個接近$400 既壽喜燒黎講價錢偏貴,因為配料唔算話太多。🌟黑松露大拖羅蓉卷 $98卷物入面有蟹柳、青瓜同蛋,而上面就鋪左拖羅蓉同黑松露,不過略嫌黑松露味重左少少蓋過咗拖羅蓉嘅味。🌟豚肉年糕(韓式辣醬) $48豚肉包裹著煙韌軟糯嘅年糕,食落有層次因為係外面燒到脆既豚肉而入面就係煙煙韌韌年糕,好有咬口。🌟豚肉包雞髀菇 $38豚肉包卷住雞髀菇,而雞髀菇都有燒過口感彈牙唔會話燒到乾水配埋辣醬非常惹味。🌟豚肉虎蝦 $68用豚肉卷住大大隻嘅虎蝦而蝦上沾滿忌廉汁,係一個幾新穎既配搭。📌 黑木亭居酒屋 @blackwoodizakaya 天后清風街10號清風大廈地舖🚇港鐵天后站 A2 出口, 步行約3分鐘📍#天后

🌟日本產A5和牛壽喜燒 $388

🌟黑松露大拖羅蓉卷 $98

🌟豚肉年糕(韓式辣醬) $48

🌟豚肉包雞髀菇 $38

🌟豚肉虎蝦 $68

📌 黑木亭居酒屋 @blackwoodizakaya
🚇港鐵天后站 A2 出口, 步行約3分鐘
📍#天后
ᵕ̈ 和三五知己聚餐不期然就會選擇居酒屋除了愛日式美食 也很喜歡居酒屋的熱鬧這間居酒屋的串燒質素很不錯 炭香濃烈🔥除了必點的免治雞肉棒,牛肋肉等 還有較特別的豚肉包雞腿 雞股棒食材新鮮 調味適中特別一讚生蠔質素很新鮮唯獨飲品偏甜 是小朋友的口味🤣𓉬 黑木亭居酒屋Food 7/10⁣Environment 7/10Price $400pp #happytreats_tinhau⁣ #happytreats_japanese#hkig #hkigfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongcafe #hkcafe #hkfood #cafehk #hktravel #hkholiday #香港好去處 #香港餐廳 #香港餐廳推薦 #食評 #黃色經濟圈 #香港加油 #香港人加油 #黃店 #天后美食

ᵕ̈

和三五知己聚餐不期然就會選擇居酒屋
除了愛日式美食 也很喜歡居酒屋的熱鬧
這間居酒屋的串燒質素很不錯 炭香濃烈🔥
除了必點的免治雞肉棒,牛肋肉等
還有較特別的豚肉包雞腿 雞股棒

Food 7/10⁣
Environment 7/10
Price $400pp

2022-12-13 34 瀏覽
廚師發板壽司八貫 $288岩哂選擇困難症🙌🏻 由廚師拍板決定時令既食材. 當日壽司分別有三文魚、油甘魚、劍魚腩、三文魚籽、赤身、帆立貝、牡丹蝦同北寄貝.當中比較欣賞帆立貝幾身同甜. 其他正常發揮🦪 海產細味六杯蠔 $199原價$284, 做緊promo. 最特別係蠔肉用cocktail杯裝著🥃再用轉色架置放6隻杯, 由變幻燈光照著頗fancy🚦 口味分別有泰式醬汁、雞尾酒醬汁同classic 日式酸汁各兩杯. 蠔肉口感幾滑,配sauce 幾惹味厚切豬頸肉串 $48厚切既豬頸肉爽口彈牙,勁重油香咬落又juicy真係邪惡之選阿! 牛肋串 $48牛味都濃, 不過略乾韌 豚肉包雞脾菇 $48以五花肉薄切包著雞髀菇, 外層豚肉燒得甘香, 雞脾菇減去豚肉嘅膩, 而豚肉亦為菇帶來點油香, 加左菇嘅口感亦更豐富免治雞肉棒 $58雞肉餡混合左雞軟骨增添口感, 沾埋蛋黃汁及特調醬油, 口感嫩滑 雞股 $38第一次試, 見人推薦. 雞股帶油脂香, 酥脆幾惹味 明太子雞腿肉 $38雞腿啖啖肉加左明太子咸香, 不過唔係好夠滑🍹蜜桃烏龍熊茶 $58嘢飲估唔到幾有驚喜. 除左有隻可愛熊仔茶冰岩打卡, 味道亦幾nat
廚師發板壽司八貫 $288

當中比較欣賞帆立貝幾身同甜. 其他正常發揮

🦪 海產細味六杯蠔 $199

厚切豬頸肉串 $48

牛肋串 $48
牛味都濃, 不過略乾韌

豚肉包雞脾菇 $48

免治雞肉棒 $58

雞股 $38
第一次試, 見人推薦. 雞股帶油脂香, 酥脆幾惹味

明太子雞腿肉 $38
雞腿啖啖肉加左明太子咸香, 不過唔係好夠滑

🍹蜜桃烏龍熊茶 $58
嘢飲估唔到幾有驚喜. 除左有隻可愛熊仔茶冰岩打卡, 味道亦幾natural. 烏龍茶帶蜜桃香唔會太甜

葡萄檸冰 $68
呢杯有葡萄香味, 加左$10加alcohol 但酒味唔重好易入口, 清爽幾好飲

環境都幾有氣氛幾好坐
happy weekend🤓 放工之後朋友約咗我去食居酒屋,食下串燒飲下嘢~朋友私心推介黑木亭,話有好多特色菜式出邊食唔到嘅!海產細味六杯蠔超吸睛嘅六杯蠔用Cocktail杯裝住,下面個盤,仲會不停咁轉燈,好過癮!蠔有三種唔同嘅醬汁口味,店員好細心咁建議我哋由淡味嘅蘿蔔蓉日式酸汁開始食起、再食雞尾酒味道、最後食泰式辣醬味!全部蠔都好新鮮同飽滿,好滿足呀!Omakase 壽司八貫由廚師發板嘅精選壽司,全部刺身都好鮮甜、肥美,特別欣賞佢舊壽司飯,落醋嘅比例好好👍另外朋友仲叫咗一啲串燒一齊share食,有好香牛肉味嘅牛肋串🐮好爽口彈牙嘅厚切豬頸肉🐷好濕潤嘅豚肉包雞髀菇😋好有咬口嘅免治雞肉棒🐣醬汁惹味嘅明太子雞腿肉🥰呢度嘅特飲超級可愛,上面有隻熊啤啤,同朋友要咗一人一杯🤓其實嗰隻熊啤啤係茶嘅冰塊,所以飲品飲到最後都仲係好有茶味架!芒果烏龍熊茶芒果味道不假,唔會死甜,烏龍茶嘅味道都好突出!蜜桃烏龍熊茶香甜蜜桃味,配上烏龍茶,好清新呀!黑木亭居酒屋 (清風街) (天后)天后清風街10號清風大廈地舖

朋友私心推介黑木亭,話有好多特色菜式出邊食唔到嘅!

海產細味六杯蠔

全部蠔都好新鮮同飽滿,好滿足呀!

Omakase 壽司八貫

另外朋友仲叫咗一啲串燒一齊share食,
有好香牛肉味嘅牛肋串🐮

好爽口彈牙嘅厚切豬頸肉🐷

好濕潤嘅豚肉包雞髀菇😋

好有咬口嘅免治雞肉棒🐣
醬汁惹味嘅明太子雞腿肉🥰

呢度嘅特飲超級可愛,上面有隻熊啤啤,同朋友要咗一人一杯🤓

芒果烏龍熊茶
芒果味道不假,唔會死甜,烏龍茶嘅味道都好突出!

蜜桃烏龍熊茶
香甜蜜桃味,配上烏龍茶,好清新呀!

黑木亭居酒屋 (清風街) (天后)
  • 海產細味六杯蠔
  • Omakase 壽司八貫