2023-10-03 21 瀏覽
前幾日同三五知己食飯傾偈去咗銅鑼灣清風街一間黑木亭居酒屋門口同室內牆壁畫作已經充滿日本居酒屋風格🏮餐牌款式算多選擇刺身、壽司🍣揚物、串燒、卷物✨時令生蠔🦪買一送一🦪有四種國家生蠔,我哋食咗日本生蠔-日之雪花$128/pc,生蠔超大隻肥美,肉質鮮甜✨拖羅特盛$359有赤身、拖羅、火焰吞拿魚、三文魚籽花紋超靚,油脂豐富,入口即化🤤✨串燒款式幾特別,我哋食咗三款豚肉鵪鶉蛋卷$68、豚肉紫蘇卷$58、豚肉韭菜泡菜卷$48相當入味,幾款配搭帶出豚肉嘅鮮味✨A5宮崎和牛酥皮pizza $188A5宮崎和牛肉質鮮嫩,重肉味,配埋香脆酥皮,多重口感!記得帶埋特色飲品,藍蝶花佛手柑熊茶,顏色勁靚,有少少似柚子味,打卡一流,相當好飲!
前幾日同三五知己食飯傾偈
去咗銅鑼灣清風街一間黑木亭居酒屋

門口同室內牆壁畫作
已經充滿日本居酒屋風格🏮
餐牌款式算多選擇
刺身壽司🍣揚物、串燒、卷物

✨時令生蠔🦪買一送一🦪

✨拖羅特盛$359
有赤身、拖羅、火焰吞拿魚、三文魚籽
花紋超靚,油脂豐富,入口即化🤤

✨串燒款式幾特別,我哋食咗三款
豚肉鵪鶉蛋卷$68、豚肉紫蘇卷$58、豚肉韭菜泡菜卷$48
相當入味,幾款配搭帶出豚肉嘅鮮味

✨A5宮崎和牛酥皮pizza $188
A5宮崎和牛肉質鮮嫩,重肉味,配埋香脆酥皮
,多重口感!

2023-09-29 43 瀏覽
中秋正日book左枱7點食準時去到已經見到有人等緊餐廳職員話埋緊單等一等如是者係門口一直等 等到7點4 終於有人走 職員話執緊枱 等多等好快點知最後原來張枱係大枱 比左其他booking再遲啲既客之後再話等多等會有 點知另一張又係比左其他book7點半既客最終等左半個幾鐘都未入得 一問之下職員先話之前個啲枱大啲所以比其他客 2人枱埋緊單我唔係話唔等得/要坐大枱 但點解中途要係咁話埋緊單有枱比我 不斷比假希望你 但結論根本係無枱同比其他客如果係安排唔到枱 無咁多2人枱 咁希望下次唔會放位比人book安排真係好差 白白浪費左半個幾鐘係度熱辣辣呆等
中秋正日book左枱7點食
準時去到已經見到有人等緊
餐廳職員話埋緊單等一等
如是者係門口一直等 等到7點4
終於有人走 職員話執緊枱 等多等好快
點知最後原來張枱係大枱 比左其他booking再遲啲既客
安排真係好差 白白浪費左半個幾鐘係度熱辣辣呆等

2023-09-27 24 瀏覽
刺身出色,感覺很好的日式居酒,令人回味。我和朋友都很想日本旅行的日子,決定在一間裝修日本的餐廳用餐。用心裝潢,日式感滿滿,整間餐廳是日式風之佈置,幅幅牆身也用了不同的日本圖晝佈置,紙傘~酒瓶等,日本氣氛濃厚,如置身在日本,是打卡之好地方。服務也很好!小吃,主吃,刺身,提供很多款選擇🍡串燒系列🔥有驚喜,擺盤不錯,串燒也是重頭戲的~外脆內鮮甜軟腍,不油膩,透薄脆香,肉質是帶著一點嚼勁的嫩,混合著豚肉之香。高水準之作。豚肉燒得熟透,肉質軟嫩彈牙!脂香皮脆~豚肉配不同配料也很好,入口肉質嫩滑~清新,可以清一清油膩感~黑豚豚肉包住紫蘇葉,一咬去就散發清新,解油膩。熱吃很棒之味道~煙韌豚肉,口感特別。生蠔刺身是來自北海道的產地,肉質肥美飽滿,入口帶豐富的礦物味道,口感滑溜,面上有少許蟹籽和蔥花調味。刺身დ中拖羅~中拖羅已經做到入口即溶效果დ吞拿魚三文魚籽飯~三文魚籽醬油漬,配拖羅很鮮甜中拖羅味道鮮甜,口感軟腍,清新,魚肉口感柔嫩。赤身賣相吸引,口感滿彈性,棒。吞拿魚鮮甜味十足,口感肥而不膩。脂肪比例平均,色澤明麗,入口鮮甜。最喜愛拖羅~光澤肥美,入口即溶,油脂豐富,鮮甜感覺A5宮崎和牛脆皮pizz
刺身出色,感覺很好的日式居酒,令人回味。

服務也很好!
小吃,主吃,刺身,提供很多款選擇

🍡串燒系列🔥

生蠔刺身

刺身
დ中拖羅~中拖羅已經做到入口即溶效果
დ吞拿魚三文魚籽飯~三文魚籽醬油漬,配拖羅很鮮甜

A5宮崎和牛脆皮pizza
經典做法,新鮮創新口味,組合好好吃。和牛肉感有彈性,口感好好。烤得焦香又帶微微香口的口味~醬汁吸引,芝士味香、栗米、洋蔥、蘑菇、 薄片燒牛加上沙律汁,吃很滋味。豐富感覺和脆脆餅底,感覺滿足。跟平時吃不同,充滿意大利和日本風味。新鮮出爐,上面芝士和經典口味,令人感覺很好。酥皮底配和牛薄片、菠蘿、蕃茄、洋蔥、粟米等材料~
這杯限時特飲,盛載味道清甜多汁,很清新解膩。充滿夏日氣氛!

綠茶鮮奶熊脆脆
香又濃,綠茶中的牛奶含有色胺酸和豐富營養,維持情緒穩定,棒~綠色加米色兩種分層視覺效果美!

一上枱就已經看到很好看~食物很香很吸引,令人快樂
2023-09-27 1260 瀏覽
石燒厚切和牛賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧和牛油花均勻,色澤粉嫩迷人,整齊排放在石燒板上溫熱送上,濃郁的牛肉香氣四溢,非常誘人。和牛燒至半熟,外層脆香可口,內裡軟嫩多汁,咬落每一口都充滿濃厚的牛味,再沾些隨牛肉附上的醬汁和蔥油,令牛肉更添鹹鮮,必食推薦。蟹將軍薯仔沙律賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧薯仔蓉口感香滑軟綿,薯味濃郁,頂上堆滿厚厚的蟹肉絲和蟹籽,攪勻一起食用,鮮甜味美,開胃又清新,脆卜卜的蟹籽為沙律更添嚼感。火焰左口魚邊卷賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧左口魚經火炙料理,令魚油脂的香醇更加突出,搭配青瓜、玉子、蟹柳等清爽的配料,正好中和魚油的膩感。頂端以黑松露和蟹籽作點綴,令整體滋味口感更豐富馥郁。玉子燒汁脆活海鰻賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧活海鰻即點即烤,上枱時依然溫熱香脆,咬落爽滑彈牙,肉感滿滿,與香甜的玉子燒和濃香的燒汁一起食用,鹹甜滲半的滋味令人難忘。藍蝶花佛手柑熊茶賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧茶飲色澤夢幻迷人,頂端以熊仔冰飾作點綴,可愛又吸睛,打卡必點。茶飲清香怡人,佛手柑和藍蝶花的香氣互相融合,效果清新又提神,解膩消暑良伴。北海道士多啤梨牛乳乳酸賣相:🐧

火焰左口魚邊卷

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

乳酸帶有濃濃的士多啤梨味,果香四溢,與奶滑酸香的乳酸互相融合,酸酸甜甜的滋味令人上癮。

環境:🐧🐧🐧🐧

餐廳設計與傳統的日式居酒屋類近,以別具特色的日本風格畫作裝飾點綴,配以柔和偏暗的燈光,風味十足。

🐧❤️結語:石燒厚切和牛非常高質,滿分推薦。

2023-09-25 37 瀏覽
今日早咗放工同同事嚟咗附近食日本嘢因為時間尚早所以唔使等位,就有得入叫咗幾樣嘢食同朋友分享叫左個左口魚卷物左口魚燒過 入口即溶非常香口蟹肉薯仔沙律鐵板珠燒和牛可以自己控制燒到幾成熟同事唔食生牛 可以自己燒到全熟有兩個醬汁個人比較鍾意芥末玉子鰻魚呢兩個組合冇得輸仲叫咗兩杯嘢飲提子個杯,好清新好鍾意士多啤梨,個杯就酸味味有啲似飲益力多嘅感覺我哋離開嘅時候,大概八點幾已經好多人因為舖頭唔多枱 所以要早啲嚟同朋友吹水,可以一試
今日早咗放工
同同事嚟咗附近食日本嘢
因為時間尚早
所以唔使等位,就有得入

叫咗幾樣嘢食同朋友分享

呢兩個組合冇得輸

仲叫咗兩杯嘢飲
提子個杯,好清新
好鍾意

士多啤梨,個杯就酸味味
有啲似飲益力多嘅感覺

我哋離開嘅時候,大概八點幾
已經好多人
因為舖頭唔多枱 所以要早啲嚟
同朋友吹水,可以一試
2023-09-24 37 瀏覽
相比尖沙咀那間分店,呢間真係太大的落差,冇想食既啤酒拉麵,冇咩卷物選擇,限時想再叫壽喜燒都唔想食…本來諗住叫酒都應該可以坐耐一點,但因為有其他客人在餐廳門口等候,所以侍應們也不停過來報時,所以和朋友也急急食完就走…唔介意只是醫肚既快餐可以一試,食物唔差、即叫即整,所以係新鮮,不過記得叫多點、食快點,因90分鐘係冇可能慢慢食,燒都要時間、食都要時間,都明白有寫明限時,但串燒即叫即整又不是立即上枱,唔明真的可以好好享受食物嗎?提議客人有叫酒又或者🤔️都食夠一定價錢可以坐耐一點吧…真心想再叫酒再吃多點,自助餐既價錢也應該能坐上2小時吧⋯⋯
吃一本野必叫既日本燒酒
吃一本野必叫既日本燒酒
  • 免治雞肉棒
2023-09-20 32 瀏覽
黑木亭居酒屋 (清風街) (天后)天后清風街10號清風大廈地舖。第一次黎呢間居酒屋都有2年前,記得上次係好朋友帶我黎食生日飯,當晚我地坐吧檯店員仲好熱情請我地飲左唔少sake 🥰。2年後再黎,食物質素一樣keep得住 👍🏻 。蟹將軍薯仔沙律($98)前菜沙律夠曬多蟹籽,口感十足。火炙左口魚邊卷($148)炙燒左口魚裙邊係我最愛 😍 燒完之後油脂超香,我諗我一個人都食得曬成碟 🤣。玉子燒汁脆活海鰻($188)用上海鰻果然口感好好多,較為煙靭,送sake一定一流,可惜當日唔舒服唔飲得酒 😔。石燒厚切和牛($368)和牛放上熱辣辣石鍋上去🥩 跟隨自己心意,煮成不同熟度,旁邊有蔥鹽醬同蘿蔔酸汁,仲有炸蒜添 。@blackwoodizakaya 。#gpigtinhau
黑木亭居酒屋 (清風街) (天后)
天后清風街10號清風大廈地舖

2年後再黎,食物質素一樣keep得住 👍🏻

蟹將軍薯仔沙律($98)
前菜沙律夠曬多蟹籽,口感十足

火炙左口魚邊卷($148)

玉子燒汁脆活海鰻($188)

石燒厚切和牛($368)

@blackwoodizakaya

#gpigtinhau
2023-09-18
天后·黑木亭環境舒適優雅 牆上掛滿日本風情壁畫🎎菜譜多元化 提供由日本直送嘅新鮮食材😎提供多款和風小食及定食 睇到眼花撩亂例如係時令壽司/刺身/卷物/串燒/特飲/清酒等😙😙🐮🍕A5宮崎和牛酥皮PIZZA $188呢款料理幾有創意又特別 真係第一次見A5級嫩滑和牛片放喺酥脆嘅餅皮上和牛肉質很嫩軟而且多汁 口感豐富 濃郁牛肉風味🤤入口即化 薄餅酥脆軟糯適中仲有拉絲芝士+粟米+洋蔥+菠蘿粒+蕃茄等配料👍🏻👍🏻🦪限量生蠔 (買一送一) $128喺世界各地引入時令生蠔 蠔肉肥美鮮甜☺️餐廳仲做緊買一送一優惠 幾大隻又新鮮加少少檸檬🍋汁一齊食味道更加均衡 海水味不太重肉質飽滿口感略帶爽滑😇🍣拖羅特盛 $359一次過食幾款吞拿魚刺身 每件都係厚切 鮮甜肥美包括赤身+長崎五島拖羅+火焰吞拿魚蓉+三文魚籽😋😋😋赤身肉質緊實 富有彈性 有濃郁魚味長崎五島拖羅魚肉質地鮮嫩細膩 帶有柔和甜味火焰吞拿魚蓉外層帶有微焦香氣 內部保持柔軟食埋脆卜卜嘅三文魚籽 鮮味濃郁細膩✨🍢豚肉鵪鶉蛋卷 $68由豚肉+鵪鶉蛋而成 製作成卷狀豚肉嫩滑多汁 加埋鵪鶉蛋形成絲滑口感味道就有濃郁肉香+蛋香 形成獨特風味🥰🍢豚肉紫蘇卷 $58
天后·黑木亭

最緊要係有我最愛啤啤熊嘅冰粒紅茶
影靚相打卡一流 而且夠晒冰涼清爽😉
2023-09-13
2023-09-15 52 瀏覽
成條食街,食肆林立,要鶴立雞群實不容易,惟這居酒屋在平日也門庭若市,一試真有它的道理,首先價錢合理,食物質素頗高,更重要是待客有禮,使人如身至日本,首先那客拖羅特盛,全厚切拖羅、赤身、大三文魚籽及火焰吞拿魚蓉,簡直令人齒頰留香,店員推介買一送一的西班牙大生蠔也極鮮味,當然要試一試它的串燒包括豚肉紫蘇卷、蒜芯卷和鵪鶉蛋捲,配上兩杯特飲,綠茶鮮奶和火龍佛手柑,很滋味,意猶未盡order多一個A5宮崎和牛酥皮Pizza很特色,畧嫌份量少了些,但整體滿意。|黑木亭居酒屋(清风街店)^

2023-09-14
宵夜
2023-09-07 53 瀏覽
石燒厚切和牛用石燒保持了和牛既溫度,和牛烤得剛好,鮮嫩多汁,搭配芥末、脆蒜片、蔥鹽醬同蘿蔔酸汁,提升咗和牛既味道青紅蘋果絲蟹子沙律青紅蘋果絲、蟹柳絲,加上沙律醬汁,青紅蘋果絲清香爽口,仲有蟹籽增加口感火灸左口魚邊卷外層微焦,魚肉鮮嫩,魚油融入飯卷,魚味香濃。入面有玉子、爽脆青瓜,上層加咗黑魚籽、蟹籽,好味!玉子燒汁脆活海鰻玉子甜甜的,配搭烤至酥脆既海鰻,濃濃既鰻魚醬,味道幾夾紅火龍佛手柑熊茶、綠茶鮮奶熊脆脆一杯比較清爽,另一杯比較濃厚可愛熊仔適合打卡

青紅蘋果絲蟹子沙律

火灸左口魚邊卷

玉子燒汁脆活海鰻
玉子甜甜的,配搭烤至酥脆既海鰻,濃濃既鰻魚醬,味道幾夾

紅火龍佛手柑熊茶、綠茶鮮奶熊脆脆
一杯比較清爽,另一杯比較濃厚
可愛熊仔適合打卡
2023-09-06 51 瀏覽
又係放工同朋友食好嘢嘅時間😆 都係喺港島區嘅我哋 揀咗呢間天后嘅黑木亭 呢間我已經食過佢尖沙咀同埋元朗嘅分店㗎喇 我覺得非常之唔錯所以今次就試埋天后分店 我覺得值得咁樣周圍去佢哋唔同分店食嘅原因係佢哋餐牌悶得好快,同埋每間分店都有少少佢自己嘅獨有特色食物😋 今次我哋就嗌咗大大條嘅鐵板活鰻魚 同埋A5宮崎和牛😍 兩樣都好正好值得推介!! 而且唔少得,每次必點佢哋主題嘅熊熊嘢飲 靚靚 !打卡😆
而且唔少得,每次必點佢哋主題嘅熊熊嘢飲 靚靚 !打卡😆
2023-07-10
呢間<黑木亭居酒屋>喺天后地鐵站附近,同埋尖沙咀都有佢哋嘅分店,每次食完之後都覺得令人非常回味,好食又抵食,所以呢間餐廳已經不知不覺成為我哋間吾使來食飯嘅好地方。<蟹將軍薯仔沙律 $98>呢個沙律非常之好食,因為佢上面鋪滿咗綿綿嘅蟹肉,份量仲非常之多,而且仲有大量嘅蟹子伴喺旁邊,薯仔蓉做得非常之軟綿綿,食落去感覺清新又開胃。<火焰左口魚邊卷 $148>左口魚魚肉油脂感好重,而且仲配有蟹子同埋黑松露係上面,飯卷入面仲包有青瓜、玉子同埋蟹柳,口感極為豐富。由於呢度嘅特飲都非常之吸引,所以我哋都叫咗兩杯。<紅火龍果佛手柑熊茶 $68>味道入口感覺清甜,帶有少少佛手柑同檸檬嘅清香,最重要係有熊啤啤嘅冰粒紅茶,絕對係非常吸睛,打卡一流!!~<芒果多多熊冰 $68>呢個原來係芒果沙冰,入口充滿濃濃嘅芒果同乳酸味道,清甜好味,值得推薦。<玉子燒汁脆活海鰻 $188>鰻魚嘅肉質非常之厚肉彈牙,而且仲係即叫即烤,佢嘅鰻魚肉烤得外面嘅皮非常香脆,咬落去仲帶有肉汁,配埋厚厚嘅玉子同埋燒汁一齊食,非常惹味好食。&#

<蟹將軍薯仔沙律 $98>

<火焰左口魚邊卷 $148>

由於呢度嘅特飲都非常之吸引,所以我哋都叫咗兩杯。
<紅火龍果佛手柑熊茶 $68>

<芒果多多熊冰 $68>

<玉子燒汁脆活海鰻 $188>

<石燒厚切和牛>
餐廳用咗非常之高質素嘅和牛放喺石燒板上面,輕輕一烤,和牛已經非常之好食,和牛本身嘅肉質非常之新鮮同埋嫩滑,帶有粉嫩嘅顏色,烤過之後嘅和牛份外充滿牛肉味,而且仲充滿肉汁,牛味香濃,非常好食。一

另外值得一讚嘅就係,餐廳嘅環境都坐得非常舒適,而且餐廳供應嘅食物選擇都有非常多款式,下次嚟開呢頭我哋都會再來。

• 玉子燒汁脆活海鰻
  • 石燒厚切和牛
  • 蟹將軍薯仔沙律
2023-09-05 37 瀏覽
餐廳嘅飾物款式非常多,有壽司、串燒、魚生、仲有幾款和牛餐單。一入到去,係一間好有氣氛餐廳, sake都有成頁嘅款式揀,有唔少選擇,而且地段偏離銅鑼灣旺區,啱晒放工輕鬆下,以便宜啲啲嘅價錢賣單!今次叫左我最喜愛嘅炙燒左口魚飯卷,魚生油甘香又肥美,同下面清新卷飯一口食哂,簡直係人生一大享受!薯仔沙律唔會得一patpat 薯蓉,薯仔亦有一小片咁加入薯蓉入面,加上啖啖嘅蟹肉,口感唔錯!而鰻魚玉子燒,上碟賣相好靚,鰻魚燒得香但略為少濃,配搭甜甜玉子味,用餐廳放上嘅牙籤篤埋一齊食,每啖都好大滿足!到左今晚重頭戲:石板和牛厚切!一上枱就滿心歡喜心心眼,石板上面整齊和牛切排,內裡粉紅色好靚,唔好以為就咁就食得,大約需要自己郁手燒五分鐘左右,等肉身由粉紅變返啡色就可以食得!入口即溶嘅口感,每一啖都係滿滿嘅幸福呀!

• 蟹將軍薯仔沙律
  • 石板燒和牛厚切
離開銅鑼灣過少少,就係相對寧靜又小人啲嘅天后,搵到一間細細間嘅居酒屋,見價錢都唔太貴,就即管試一試佢。☀️☀️炎炎夏日,點都要飲番杯凍飲解暑,打完風嘅一日熱到好似40度咁,呢度有幾杯可愛嘅特飲,上面有一隻熊仔冰,超級可愛,我個杯凍綠茶牛奶,上面嘅熊仔冰就係由牛奶雪製而成,不過上枱冇耐就沉咗落水底🤣🤣🤣除咗壽司主食同沙律前菜,我哋叫咗今餐嘅必選推介,就係「石燒厚切和牛」,味道相當之好食!和軟熟、幾乎入口即溶,而且客人可以自己喺石燒上面稍為烹調,自行決定點餐廳提供嘅三款醬料,分別係芥末、醬油、蔥油、以及炸蒜片。我自己就最喜歡蔥油配搭和牛,切碎咗嘅蔥粒咬落去同和牛相輔相成,口感一流!依間餐廳無論環境、侍應嘅態度、同埋嘢食嘅質素,都好值得再次光顧,最值得推介嘅係打卡熊仔飲品,女士們一定好鍾意!

2023-08-31 50 瀏覽
甚少到天后,發現清風街不少餐廳,當中這家居酒屋賣的日式料理跟平常大有不同,很多菜品都很有創意,打破你想像。首先叫了一份時令生蠔,在做賣一送一,非常實惠,配上少許檸檬汁顯得生蠔更鮮。鐵板活海鰻一上來熱氣騰騰,下面放了剪刀方便食客剪開,海鰻厚切啖啖肉,外面焦脆加了燒汁芝麻,香香的,不過要小心裏頭的魚刺喔。帶子海膽青瓜卷,帶子海膽這個組合是必勝的,海膽是鮮甜沒有那種腥臭或苦的味道,裏面的青瓜蟹柳增加了口感和清新感。A5宮崎和牛酥皮 Pizza🍕 ,牛肉嫩滑,創意的部份是打破一貫pizza餅底,用的是像蛋撻牛角包做餅底,很酥脆又不會鬆散。再搭配上面的沙律醬,玉米粒和蕃茄芝士等等,很豐富又很邪惡。飲品分叫了蜜桃烏龍熊茶和綠茶鮮奶熊脆脆,上面的小熊🐻好可愛拍照好好看,蜜桃味道很香,裏面的乾玫瑰在喝的時候傳來陣陣花香,綠茶那杯不會很甜,剛剛好,上面的美祿脆脆有點過癮。