老公鍾愛一切大味美食,十一假期難得入元朗覓食,專程到訪黑色經典小食店,一試傳說中的黑色臭豆腐。步入水渠旁的橫街,馬上就聞到陣陣臭豆腐味,以黑紅色為主色的小店近在眼前。原以為要排隊等食,幸好下午茶時段客人並不多。除黑色臭豆腐外,小店另有售賣多種台式、泰式、西式炸物,飲品方面亦以台式飲品為主,有多種果茶、沙冰、奶茶和咖啡等。落單後,老闆先製作飲品,完成後再熟練地製作臭豆腐。見他汗流浹背的身影,經營小店一點都不容易。灌湯臭豆腐每碗$20有5件,原裝版有加辣醬和芫茜,雖然個人不能吃太辣,但為求原汁原味,仍然堅持要原裝版。2-3分鐘後,飲品和臭豆腐已經做好了!飲品方面水準實屬一般,味道似加冰加水的益力多,質感亦不似沙冰,始終小店主打臭豆腐,個人對飲品亦無太大期望。黑色臭豆腐製作時已聞到陣陣臭豆腐香,豆腐之所以黑麻麻,原來是製作過程中加入了墨魚汁,是來自長沙的風味小食。個人沒到過長沙,黑色豆腐還是第一次見,頗有新鮮感。豆腐炸好後,老闆在中間戳一個洞,淋上湯汁再加上辣椒醬和芫茜。豆腐入口外脆內軟,入口一點都不覺臭。"脆卜卜"的黑色外層,咬開原來是"白雪雪"的嫩滑豆腐,最特別是裏面灌滿湯汁,卻完全不影
[黑色臭豆腐 $20/5件,乳酸多多沙冰 $15]
黑色臭豆腐, 乳酸多多沙冰
黑色臭豆腐
豆腐入口外脆內軟,入口一點都不覺臭。"脆卜卜"的黑色外層,咬開原來是"白雪雪"的嫩滑豆腐,最特別是裏面灌滿湯汁,卻完全不影响外層香脆的口感。湯汁帶麻辣相當惹味,伴芫茜和辣椒醬一齊吃,味道更香更濃。這種程度的麻辣尚算平易近人,吃完兩件後,開始感覺到嘴巴麻麻的燙熱感,乳酸多多正好中和麻辣感。
黑色臭豆腐
記得小時候街上的臭豆腐檔,路過爸爸都會買來吃,長大後已經忘記這種滋味。這次試食豆色臭豆腐果然特別,5件細細件亦不會過飽,很適合做街頭小食,不枉我和老公專程拜訪。

2014-10-02
3 分鐘 (外賣自取)
2014-07-01 1273 瀏覽
元朗區真喺食肆林立,美食當道。要搵嘢食唔難,要搵好嘢就好難。入得元朗食嘢,掃街喺常識。第一站就試咗由大陸長沙入口嘅經典黑豆腐。朋友都好奇問:黑豆腐喺點整㗎?原來喺用墨魚汁調配出嚟!味道效果又特別又吸引!唔似一般臭豆腐,一味得個咸字,又臭。而且加上灌湯嘅做法,令到怕食熱氣嘅我都容易接受到!再加菜脯,蒜蓉,芫荽做配料,非堂嘢味!個一口小豆腐雖然叫做《灌湯臭豆腐》,但唔好俾個名呃到!食落根本野味可口,同港式臭豆腐完全喺兩回事!

灌湯臭豆腐

灌湯臭豆腐
2014-06-30 1018 瀏覽
店舖位置在大坑渠隔離,在美食集中地,並不難找。除了臭豆腐外,仲有南乳雞翼,黑/白豆槳、雞骨草及其他飲品供應。店舖雖小,但非常有誠意,臭豆腐即叫即炸,之後再灌湯,再加上生蒜、菜甫及芫茜,臭豆腐亦可選辣/唔辣,而我呢個係小辣走芫茜版。雖然豆腐灌了湯,但一口咬下,外皮依然保持香脆,內裡又食到湯汁及豆腐嘅滑,雖然叫咗小辣,但仍然辣得很(我懷疑係得辣同唔辣之分),雖然辣,但你仍然好想繼續食,因為真係好正。但食完之後已出哂汗,流哂鼻水,我諗冬天食會更加正,又保暖!
2014-06-27
5 分鐘 (外賣自取)
2014-06-24 844 瀏覽
我是會吃臭豆腐的, 但不是逢遇到看到聞到就必吃那種, 只會去吃過認為好吃的才會吃. 那天下着雨拿着傘經過這間鋪, 其實是聞到這間鋪, 門面有很多吸引人的字眼, 甚麼「黑色經典」、「長沙臭豆腐」, 還有很多充滿人龍的相片, 最重要都是: 我想試!這個黑色臭豆腐是即炸後再灌湯的, 面頭加點生蒜, 芫茜, 菜甫, 辣椒醬.黑色豆腐+配料的顏色對比非好看, 聞到的味道又是那麼強烈, 很能刺激食慾. 而最重要當然是味道, 脆脆的外皮, 惹味的醬汁, 配搭得宜, 非常美味, 但外皮容易浸軟, 所以要盡快食完.$20有5件
$20有5件
2014-05-11
15 分鐘 (外賣自取)
2014-03-10 933 瀏覽
「這菜煮得非常臭!」會把此當成讚賞的應該只有臭豆腐。我這次吃的臭豆腐也確實非常臭,有友人告訴我他曾經找不到這家店,就是沿著那陣臭味找到這裡。 其實我也沒有甚麼資格為臭豆腐寫食評,因為我從來都未吃過臭豆腐,感覺把一塊炸物放進口就會弄得滿口油。本來打算買給朋友,但在店員極力遊說,免費弄了一 塊給我,於是就嘗試了一塊。這裡的臭豆腐跟平常見的不同,可以泡在湯裏,我吃的就是這種。湯有濃濃的蒜香,而且有點海鮮湯的鮮味,跟豆腐一齊放進口洗刷了 油膩的感覺,而且意外的好吃。些微的辣味使人更開胃。味道像叫了一個硯湯,但主角變成了豆腐。豆腐確實炸得外脆內軟,找不到更適合的形容詞。 這次一試,大概又迷上了多一樣食物。

這次一試,大概又迷上了多一樣食物。
外賣自取
2014-01-23 862 瀏覽
黑心食物通常泛指在生產時加入及使用對人體有害的材料, 來製成的低品質食物, 目的當然是為大量生產而謀取暴利。  箭頭通常會指向某國, 不過以宏觀的角度來看, 黑心食物遍佈全球, 常言道: 無商不奸。 不過, 眼前的卻是一件件黑皮白心食物, 是來自湖南長沙的好東西, 據說在1959年6月, 毛澤東回到闊別32年的故鄉, 在長沙火宮殿吃了這種黑皮白心食物後便深情地感嘆了一句, 這句說話竟然可以從長沙「紅衛兵」手中救了火宮殿的滅頂之災 ---「火宮殿的臭豆腐還是好的嘛」 那天晚上我們不走大街, 鑽入元朗大坑渠旁的窄巷, 越過 B仔涼粉 再往前走, 就被一間名字叫「黑色經典」的小店所吸引而停步... 小店不大, 全間舖就是一個廚房, 獨沽一味賣灌汁的長沙臭豆腐, 而「黑色經典」就是內地臭豆腐連鎖品牌, 據悉他們所滷製的臭豆腐方法是與長沙火宮殿的同出一轍。 由於對長沙臭豆腐的好奇, 縱使 $20 (5件)並不是昂貴的價錢, 但都需要讀讀貼在舖前的雜誌介紹, 大約是講解「黑色經典」的臭豆腐是黑色, 原因是在滷豆腐時加入墨魚汁。而香港店的老闆在取得品牌總代理後, 便在屏山自設工場, 做臭豆腐的步驟及

不過, 眼前的卻是一件件皮白食物, 是來自湖南長沙的好東西, 據說在1959年6月, 毛澤東回到闊別32年的故鄉, 在長沙火宮殿吃了這種皮白食物後便深情地感嘆了一句, 這句說話竟然可以從長沙「紅衛兵」手中救了火宮殿的滅頂之災 ---「火宮殿的臭豆腐還是好的嘛」
長沙臭豆腐
由於對長沙臭豆腐的好奇, 縱使 $20 (5件)並不是昂貴的價錢, 但都需要讀讀貼在舖前的雜誌介紹, 大約是講解「黑色經典」的臭豆腐是黑色, 原因是在滷豆腐時加入墨魚汁。而香港店的老闆在取得品牌總代理後, 便在屏山自設工場, 做臭豆腐的步驟及配方是跟足總店以確保出品質素一致;
然而, 我在「黑色經典」的官網上知悉他們在製作臭豆腐時要把豆腐放入以冬筍、香菇、瀏陽豆豉等植物的鹵水中浸透, 而且浸 3 - 4 小時才會變黑色, 那麼 ...... 墨魚汁呢!?
付款後, 店員便會即時將臭豆腐炸熱, 炸好後便在臭豆腐的中央戳一個小孔, 放入蒜蓉、芫荽、辣椒醬及灌入上湯便完成。
喜歡的話可以加點菜脯伴食, 辣菜脯的辣度也不輕吧!
首先聞一聞, 所謂的臭味並不顯著, 件件一口 size , 原來是有標準的, 豆腐本身是要跟足長沙豆腐1.2cm 厚度, 炸好後才能有承托力去保存湯汁灌料, 外層脆卜卜, 內裏嫩嫩卻又吸收了灌料的滋味, 食落口有少許發酵的酸但也不覺得臭, 反而把全件臭豆腐放入口裏爆汁 ... 滋味是更為過癮。(墨魚汁味, 唔覺!)
題外話:

在長沙的街頭上也放了兩尊《賣臭豆腐》及 《吃臭豆腐》銅雕, 可見長沙臭豆腐的聞名。
2014-01-15
外賣自取
$20 (其他)
長沙臭豆腐
2014-01-07 313 瀏覽
第一次食黑色臭豆腐,真的有點害怕!但又非常好奇地想知道這個是甚麼東西,所以膽粗粗試一試!咦!好特別喎,細細件的黑豆腐炸得非常鬆脆,個阿姐用筷子在每件豆腐上篤了一洞,然後將辣菜甫釀入豆腐內,最有趣的是她再將大約半碗的高湯倒入豆腐上,這就是他們的灌湯臭豆腐了!口感外脆內軟,還有清甜的高湯在內,又有辣的菜甫,一口有了幾種的味道和感覺!非常豐富和精采!臭豆腐本身不太臭,加上蒜蓉丶莞茜和辣菜甫,更加蓋過了臭豆腐的味!但味道有濃郁的家鄉風味!$20有五件都算OK!我極力推介!ps.食到好開心,唔記得影相!

$20有五件都算OK!

我極力推介!

ps.食到好開心,唔記得影相!
2013-12-14
地點就近,而且好朋友圈內個個話好食,所以就抽出一日去試下。地點係舊 B 記旁邊,如果唔知舊 B 係邊既話...去到元朗搵到條大坑渠,再沿住條渠走就一定會搵到。店面細細,可能因為新開張既關係,廚房各類用具都好新淨,好令人安心。近看賣點,文字上看來,這款黑色豆腐就好似係長沙特產,搬黎香港賣咁...先唔好講太多門面野...淨講臭豆腐...黑色,我真係未見過。仲要灌湯,其實都真係幾有趣。而且,圖中果位丫姐,我見佢連食 2 碗,等食等到停係店入邊被「臭氣」俘虜亦在所不惜...我的確有心動。價位 : $20 / 5舊我揀左小辣﹑走莞茜。呢款黑色豆腐加埋 D 辣椒絲﹑蒜,賣相其實都唔樣衰,而且亦唔係黑到一舊碳咁。舊豆腐內膽雖然灌左湯,不過豆腐外皮都係脆身,咬落 D 湯汁流出黎果刻,真係有 D 小籠包 FEEL,揀左小辣對於我黎講係岩岩好,好香。我試過一口放成舊豆腐入口,雖則無「辣」到咀,不過唔夠放,D 湯會係咀角流出,所以都係分半黎食會好 D。據我所知,依家全香港係得呢間賣緊呢款黑色經典,大家有興趣,入開元朗去完 B 仔,記得幫親。我頭先仲發現 OPENRICE 未有人寫過佢,所以...我依家就去搶
地點就近,而且好朋友圈內個個話好食,所以就抽出一日去試下。
地點係舊 B 記旁邊,如果唔知舊 B 係邊既話...
去到元朗搵到條大坑渠,再沿住條渠走就一定會搵到。
店面細細,可能因為新開張既關係,
廚房各類用具都好新淨,好令人安心。
近看賣點,文字上看來,這款黑色豆腐就好似係長沙特產,
搬黎香港賣咁...
先唔好講太多門面野...
淨講臭豆腐...
黑色,我真係未見過。
仲要灌湯,其實都真係幾有趣。
而且,圖中果位丫姐,我見佢連食 2 碗,
等食等到停係店入邊被「臭氣」俘虜亦在所不惜...
我的確有心動。
價位 : $20 / 5舊
我揀左小辣﹑走莞茜。
呢款黑色豆腐加埋 D 辣椒絲﹑蒜,賣相其實都唔樣衰,
而且亦唔係黑到一舊碳咁。
舊豆腐內膽雖然灌左湯,不過豆腐外皮都係脆身,
咬落 D 湯汁流出黎果刻,真係有 D 小籠包 FEEL,
揀左小辣對於我黎講係岩岩好,好香。
我試過一口放成舊豆腐入口,雖則無「辣」到咀,
不過唔夠放,D 湯會係咀角流出,
所以都係分半黎食會好 D。
據我所知,依家全香港係得呢間賣緊呢款黑色經典,
大家有興趣,入開元朗去完 B 仔,記得幫親。
我頭先仲發現 OPENRICE 未有人寫過佢,
所以...
我依家就去搶頭香 !! HAHAAAAAAAAAAAAAA