2018-05-27 373 瀏覽
平時很喜歡去飲茶食點心,不過多數酒樓既點心都好多味精,呢到就標明冇落味精,一於試下先!最受歡迎就係個大王流沙包,造型得意,小朋友爭住食,流心真係好正芒果芝士龍王酥脆卜卜外皮加流流既芝士再用芒果去調和返,推介之選常滿牛肉飯d牛肉好香同好有牛味!同埋唔會食哂d牛得返d飯(平時酒樓食得好少牛,次次都食剩飯)陳皮燉雪梨好滋潤呀!甜甜的雪梨加少少酸既陳皮好醒胃女人至愛仲有個帶子餃好好味,原粒帶子加粉絲,好可惜太快食哂冇影到相

芒果芝士龍王酥

脆卜卜外皮加流流既芝士再用芒果去調和返,推介之選

陳皮燉雪梨好滋潤呀!甜甜的雪梨加少少酸既陳皮好醒胃
女人至愛

仲有個帶子餃好好味,原粒帶子加粉絲,好可惜太快食哂冇影到相

飽魚燒賣
常滿牛肉飯
飽魚燒賣
  • XO醬帶子餃
2018-05-18 220 瀏覽
說了今天想去飲茶,但又乏味於一般酒樓,上openrice無意間發現這間餐廳,店舖環境比較細小,人流不多,位置不窄,都沒有用餐限時,店內的餐具看出有挑選過,都幾別緻。食物賣相好,味道也很好吃,可是價錢偏貴,所以回頭率不高,但可以去一次試試。我叫了冬菇雞飯,大王流沙包,春卷及蜜糖雞翼。雞飯的飯是分明的,不是糊飯,但雞只有三舊加一舊冬菇,裝飯的器皿很復古,像古代裝酒的小壺,流沙包是一個人樣帶著黑超🕶️,味道也可口,春卷有菜乾,味道一般,但香脆,雞翼都脆,外加蜜糖及芝麻,甜絲絲

食物賣相好,味道也很好吃,可是價錢偏貴
,所以回頭率不高,但可以去一次試試。
我叫了冬菇雞飯,大王流沙包,春卷及蜜糖雞翼。
雞飯的飯是分明的,不是糊飯
,但香脆,雞翼都脆,外加蜜糖及芝麻,甜絲絲
冬菇雞飯
2018-05-18
冬菇雞飯
2018-05-18 220 瀏覽
店舖簡潔乾淨,燈光足夠。點心選擇雖然不多,但每樣精緻可愛,與一般茶樓的不一樣。大王流沙包: 包子賣相可愛,內里熱騰騰而流心。xo醬帶子餃: 餃子皮薄 帶子完整而爽甜。彩雲蝦餃: 皮薄蝦肉大顆鮮甜,爽口彈牙。奇脆鮮竹卷: 鮮竹卷經過油炸後,皮超脆。芝士龍王酥:外皮像蘿蔔絲的表面,表薄而幼細,外脆而輕薄,內里帶有芝士及沙津醬,外內口感配搭得宜。價錢屬正常範圍,賣相可口,味道不錯。在附近上班或居住的朋友不妨試試。

店舖簡潔乾淨,燈光足夠。

點心選擇雖然不多,但每樣精緻可愛,與一般茶樓的不一樣。

大王流沙包: 包子賣相可愛,內里熱騰騰而流心。
xo醬帶子餃: 餃子皮薄 帶子完整而爽甜。
彩雲蝦餃: 皮薄蝦肉大顆鮮甜,爽口彈牙。

奇脆鮮竹卷: 鮮竹卷經過油炸後,皮超脆。

芝士龍王酥:

2018-05-06 144 瀏覽
今日路經石門,見到呢間點心鋪既點心造型幾特別,一於入去試下!因為過左飯點先黎,所以唔洗等位就可以入坐。雖然地方比較細,坐位唔多,但裝修得幾有heart,有個蒸籠牆🤣幾特別。有個綠油油既4人台,可惜有人坐左。個位好適合打卡呃like。野食款式都好多選擇。但係胃就得一個,叫左4樣試下先。去親飲茶都會叫既蟹子燒賣!個燒賣堅係真材實料,滿滿既蝦肉👍🏻新鮮彈牙🍤🍤🍤🍤流沙包好似係必叫!真係好流沙。帶子餃好正!推薦必叫!粉絲有先調味過,好有心👍🏻春卷又係滿滿蝦肉👍🏻正重點係點心黎到既時候都係熱辣辣!!下次會再試下其他野👍🏻支持小店。

有個綠油油既4人台,可惜有人坐左。
個位好適合打卡呃like。

野食款式都好多選擇。
但係胃就得一個,叫左4樣試下先。

去親飲茶都會叫既蟹子燒賣!
個燒賣堅係真材實料,滿滿既蝦肉👍🏻
新鮮彈牙🍤🍤🍤🍤

流沙包好似係必叫!
真係好流沙。

帶子餃好正!推薦必叫!
粉絲有先調味過,好有心👍🏻

春卷又係滿滿蝦肉👍🏻正

重點係點心黎到既時候都係熱辣辣!!
下次會再試下其他野👍🏻支持小店。
  • 大王流沙包
  • XO醬帶子餃
  • 蟹子燒賣
2018-05-06 171 瀏覽
係飲茶方面,一直都係偏向傳統點心。以前一直覺得d新派點心都係gimmick野,剩係得個樣靚,味道始終都係比唔上傳統。今日試左呢間既點心,真係令我改晒觀🤤精緻賣相x傳統味道,而且比起傳統點心少左果種油膩感。鳳梨小企鵝,表皮鬆化,鳳梨餡唔會太甜。整體有種和諧既感覺👍🏻呢個xo醬帶子餃太好味啦。食落完住係蒜蓉粉絲蒸扇貝個味🤤🤤🤤又無左果陣腥味,帶子鮮甜☺️個皮都好好味👍🏻我覺得係好食過蒸扇貝添呀😂大王流沙包,其他地方既流沙餡多數都係奶同油分離左,比較鞋身。而呢度既餡係食落無咁油膩而且香滑。食用時請小心,因為流沙勁熱勁爆漿😂雪裡紅春卷,蝦味鮮甜,雪菜令到成件事層次豐富左👍🏻下次要試下個彩雲餃🤤
係飲茶方面,一直都係偏向傳統點心。
以前一直覺得d新派點心都係gimmick野,
剩係得個樣靚,味道始終都係比唔上傳統。
今日試左呢間既點心,真係令我改晒觀🤤
精緻賣相x傳統味道,
而且比起傳統點心少左果種油膩感。
鳳梨小企鵝

鳳梨小企鵝,表皮鬆化,鳳梨餡唔會太甜。
整體有種和諧既感覺👍🏻
XO醬帶子餃

呢個xo醬帶子餃太好味啦。
食落完住係蒜蓉粉絲蒸扇貝個味🤤🤤🤤
又無左果陣腥味,帶子鮮甜☺️
個皮都好好味👍🏻
我覺得係好食過蒸扇貝添呀😂

雪裡紅春卷

雪裡紅春卷,蝦味鮮甜,雪菜令到成件事層次豐富左👍🏻

下次要試下個彩雲餃🤤
2018-05-06
2018-04-29 101 瀏覽
上網見到呢間 諗住去試試上左去搵左一陣 因為位置唔算明顯 轉左入去唔算多人 選擇唔算多但店員態度非常有善 用心介紹特色點心兩人 叫左 兩個蒸飯 份量夠大 好夠飽👍🏻加左一燒賣 一帶子餃 流沙包帶子餃 店員特意推介 大大粒帶子 流沙包 外表可愛 非常流沙 非常滿 咬左好邊邊已經流出黎 包略嫌小許厚但流沙表現好好 都好好食!燒賣蟹子量多 size正常 不錯蒸飯量非常足夠 好飽 料都正常份量唔想太飽可以叫一個蒸飯 就可以試多幾個點心!最後店員有介紹 香芒奶黃卷外表非常吸引 但實在太飽 下次再試😋😋
上網見到呢間 諗住去試試

加左一燒賣 一帶子餃 流沙包

帶子餃 店員特意推介 大大粒帶子

流沙包 外表可愛 非常流沙 非常滿
咬左好邊邊已經流出黎 包略嫌小許厚
但流沙表現好好 都好好食!

燒賣蟹子量多 size正常 不錯

蒸飯量非常足夠 好飽 料都正常份量
唔想太飽可以叫一個蒸飯
就可以試多幾個點心!

最後店員有介紹 香芒奶黃卷
外表非常吸引 但實在太飽 下次再試😋😋
2018-04-29
2018-04-24 93 瀏覽
上網見到介紹呢間咁特別既點心鋪就一於黎石門試下啦~XO醬帶子餃呢個帶子餃好特別, 大大粒帶子, 加埋下面有粉絲係底, 雖然配埋XO醬, 但係唔會搶走左帶子既鮮味大王流沙包賣相已經夠吸引, 咬落去d奶黃醬流哂出黎, 非常好味彩雲蝦餃第一次見有唔同顏色既蝦餃, 顏色繽紛好吸引人食, 出面既皮又唔會好厚, 咬落口啖啖蝦肉好正甜酸旋風蝦其實係一個炸蝦, 雖然係炸野, 但係唔會好油, 蝦都好大隻, 配埋甜酸醬食好開胃常滿鳳爪排骨飯估唔到呢盎飯咁大, 鳳爪煮到好入味, 排骨夠軟, 加埋豉油撈埋一齊食好好味估唔到石門有間咁精美既點心鋪, 下次可以再黎試其他野
上網見到介紹呢間咁特別既點心鋪就一於黎石門試下啦~

大王流沙包
賣相已經夠吸引, 咬落去d奶黃醬流哂出黎, 非常好味

甜酸旋風蝦

常滿鳳爪排骨飯

估唔到石門有間咁精美既點心鋪, 下次可以再黎試其他野
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-近來在香港,普通點心已不足以取悅潮流愛相機食先的你我他!要吸引大眾注目,食物賣相都很重要,小妹就被這間賣相精緻可愛的點心店「點饌」吸引了!不過石門這地方真的非常陌生,還以為就在沙田新城市廣場附近,原來都不算近,幸好有人肉地圖成功帶我去到目的地!小店位置絕不起眼,難怪人流不多。餐廳環境不大,只有十多個座位,但佈置上都充滿心思,那一片「蒸籠牆」真的非常切合主題;仲有其中這個綠悠悠的位置,影相一流,可惜當日有其他客人坐了。以點菜紙形式落單,有各式蒸點、包點、蒸飯、焗點、炸點、甜品和飲品,想知道點心的樣子,都可以參考一下墊枱紙。我們坐在一旁,望到點心同炸點都係即叫即蒸同炸,所以上枱時仲係熱辣辣,加分!XO醬帶子餃 $38比較少見的帶子餃,原粒帶子餃面頭加上惹味XO醬,底下再鋪上粉絲,好有食緊蒸扇貝的樣子。原粒帶子咬落爽口,搭配著微辣的XO醬,小妹頗喜歡這款點心!彩雲蝦餃 $32 及 翡翠蟹肉鮮蝦餃 $32前者的漸層顏色真的好美,又係相機食先一流!後者真係見到有絲絲蟹肉和蝦肉在內,喜歡這裡的餃類餡料都很足料!金魚餃

XO醬帶子餃 $38
翡翠蟹肉鮮蝦餃

彩雲蝦餃 $32 及 翡翠蟹肉鮮蝦餃 $32

金魚餃 $38
相當精緻既金魚餃,連金魚既紋理都整得似模似樣,底下綠色係菠菜汁,似藝術品多過食物呢。食落其實係金魚形蝦餃,餃皮會比平時既厚身少少,內裡同樣填滿蝦肉。

芝士龍王酥 $68
一早已鎖定要叫呢款龍王酥,上枱時會用充滿霸氣既金龍船載住三件龍王酥,確實別出心裁,影相一流!

龍王酥賣相同平時食開既蘿蔔絲酥餅好相似,咬落去同樣酥化,裡面既餡料都幾多,有芒果、蝦肉同芝士,味道似食緊海鮮沙律卷,芝士味就唔太食得出,味道雖無驚喜,但一試無妨!

奇脆鮮竹卷 $28
呢款鮮竹卷另外會有一碗冬蔭公湯比你浸黎食,但碗湯似水般接近無色,只有微微辣,味道真係好淡!反而就咁食件鮮竹卷,熱辣辣咬落好鬆脆,裡面充滿彈牙蝦肉,單食仲好食!

常滿章魚肉餅飯 $34
男人獨食的章魚肉餅,用上古時用的米虹做器皿,很過癮,便來分享一下!(沒有吃便不作評論)
香芒奶黃卷

香芒奶黃卷 $28
一上枱完全比佢隻充滿詩情畫意既碟吸引住視線(笑),一碟有四件奶黃卷,糯米慈皮薄薄一層,驟眼望落誤以為全部都係芒果肉;其實係一半芒果肉一半奶黃餡,半溶既奶黃同芒果食落又幾夾啊,不過呢款甜度會稍高。

陳皮燉雪梨 $28
見到有陳皮燉雪梨,決定要叫返個來滋潤喉嚨。原個雪梨上枱,雪梨肉咬落爽口、清甜多汁;面頭仲灑上粒粒陳皮肉,食完覺得喉嚨舒服不少,這價錢相當抵食!
翡翠蟹肉鮮蝦餃
香芒奶黃卷
  • 芝士龍王酥
  • 金魚餃
Affordable,Yum,Steaming hot dim sum is ready in a min!快,靚, 正,熱辣辣點心!!My families and I went to a restaurant called "Dum Sum Deluxe" (點饌) located in Shop 237, 2/F, Kings Wing Plaza 1, 3 On Kwan Street, Shek Mun, Sha Tin沙田石門安群街3號京瑞廣場1期2樓237號舖.A fun, special characteristic statement wall with dozens of bamboo baskets are hanging on it."Shrimp dumpling" (front)彩雲蝦餃(前)HKD$32/ 3 pcs 件Colorful, nice presentation...More springy, bouncy than that of ordinary shrimp dumplings...Tasty good as it looks...Hig

快,靚, 正,熱辣辣點心!!
沙田石門安群街3號京瑞廣場1期2樓237號舖.
"Shrimp dumpling" (front)
彩雲蝦餃(前)
HKD$32/ 3 pcs 件
Colorful, nice presentation.

Tasty good as it looks.

Highly recommended! Must order item!!"

Vegetable shrimp dumplings (back)
翡翠白玉餃 (後)
HKD$28/ 3 pcs 件
"Salted egg custard bun" (front)
大王流沙包 (前)
HKD$38/ 3 pcs 個

Funky, fun appearance.

Gluey, running custard is oozing out once you give a bite to it!

Highly recommended!!!
OX醬帶子餃
HKD$38/ 3 pcs 件

Plump scallop dumplings are bedded on the vermicelli.

The crunchy dried shredded scallops and rich flavour OX sauce on top of the dumplings.

Special and Superb.

Must order item!!
蜜糖叉燒酥
hKD$28/ 3 pcs

Incredibly flaky, airy and buttery.

It will be perfect if the sweetness of the pastry can be tune down a little bit.

Nice and recommended.
"Steamed rice with coriander and beef" (back)
常滿香茜牛肉飯 (後)
HKD$38

Large portion!!Can share by 2 ppl

The rice is nicely cooked which separates from one another.

The egg is soft boiled egg with running egg yolk.

"Coesam100% organic rose hip tea" (front)
Coesam 有機玫瑰果茶 (前)
HKD$12/ cup 杯

The organic tea has a nice, lovely natural acidity and tartness.
"Pork Siu Mai with crab roe" (front)
蟹籽燒賣 (前)
HKD$32/ 3 pcs 粒

Springy, bouncy and hot.Yummmm.

The dim sum here is tasty and affordable.

Piping hot Dim sum is served in a split second.

No need to line up outside as the ordinary Chinese dim sum restaurant.

And you can enjoy a nice cup of tea WITHOUT paying a service charge!! What a bargain!
  • ''Scallop dumplings with OX sauce'' OX醬帶子餃
  • "Shrimp dumpling" 彩雲蝦餃
  • "Salted egg custard bun" 大王流沙包
  • ''Honey BBQ pork/Char Siu pastry'' 蜜糖叉燒酥
2018-04-10 229 瀏覽
剛去完沙田區行街, 本來想在沙田新城市吃晚飯, 但是假日人山人海, 經朋友介紹, 去左馬鞍山鐵路沿線的石門站找食, 果然有驚喜.石門站一出, 有個新商場- 京瑞廣場, 分一期及二期, 開左不少新食店, 都有幾多選擇, 最後決定試食中式點心-- 點饌!小店地方不算大, 但是裝修幾有心思. 松露水晶球 松露餃外皮是透明的, 一共三件, 入面好多蔬菜, 幾種顏色透露左出來, 首先有視覺亨受. 味道方 面, 食落好清新, 蔬菜加埋松露醬, 感覺好有fusion的風味.甜酸旋風蝦 蝦外面炸得好脆呀! 雖然是油炸, 但是隔油功夫做得好, 唔會覺得好油. 裡面的蝦幾甜, 配埋甜酸醬, 好開胃呀. 鮑魚燒賣 燒賣上放了一口size鮑魚, 外形賣相好吸引, 燒賣味道唔錯, 蝦甜新鮮, 鮑魚好腍, 在小店吃到出 面大酒樓水準呀.XO醬帶子餃帶子餃下面有粉絲墊底, 餃子上面放了少少XO醬櫻花蝦做裝飾, 外形美麗. 粉絲調味好好, 有一種好似食緊蒸海鮮貝類上的粉絲感覺, 餃子中的帶子好鮮甜, 好 like! 大王流沙包 流沙包外形賣相好新潮, 一咬即流曬啲汁出嚟! 流沙味道有啲鹹蛋味, 包皮做得鬆軟, 好快趁
鐵路沿線的石門站找食, 果然有驚喜.

試食中式點心-- 點饌!

小店地方不算大, 但是裝修幾有心思.

松露水晶球

甜酸旋風蝦

醬, 好開胃呀.

大王流沙包

流沙包外形賣相好新潮, 一咬即流曬啲汁出嚟! 流沙味道有啲鹹蛋味, 包皮做得鬆軟, 好快趁熱 吃清哂了

金魚餃

擺盤做到好似條魚喺個魚缸咁, 其實都係蝦餃, 做成一條金魚的型態, 餃內有好大隻蝦, 味道幾
甜, 有創意.

點饌XO醬蒸鳳爪

鳳爪下面放有大大粒紅腰豆做底, 同一般酒樓唔同, 紅腰豆的甜同XO醬的辣, 二者味道合一, 好 新鮮感.

陳皮燉雪梨

最後點個甜品滋潤糖水作結. 整個雪梨放落去燉, 上面放左陳皮做裝飾, 外表清新. 如果單飲糖 水會感到偏甜, 最好陳皮加糖水加雪梨肉一齊食, 就剛剛好, 另外會嚐到有一陣近似話梅的甜酸 味.

整體感覺, 點心不是粗製濫造那種貨色, 做點心有heart, 唔 hea, 而且冇味精的感覺, 比起喺出 面好多大酒樓都仲好食.
2018-04-10 89 瀏覽
石門開左好多新餐廳,衣加食點心已經唔再局限於喺酒樓,今次等我為大家推介點心餐廳!別出心裁嘅裝修常滿鳳爪排骨飯 $34意頭對中國人來講係好重要既,常滿=盤滿呠滿,福字自然來,靚靚的飯碗,滿滿的排骨飯,飯粒蒸得恰到好處,而且好有口感,份量頗大!大王流沙包 $38外形有點像得戚的男人帶上煲呔,又或者係有鬍鬚嘅男人樣。輕輕拉開小心流心蛋黃流出,熱親咀是常識吧!芝士龍王酥 $68利用金龍去擺設相當吸晴,外面香脆可口,原來內𥚃乾坤除了有芝士之外更加入蝦肉,蝦肉爽口,啖啖肉,要襯熱食。魔王牛肉球 $26大大粒,肉味重,唔會好膠,插著的露筍爽脆,味道一流!陳皮燉雪梨 $28原隻雪梨燉出甜度,陳皮果肉一絲一條不會太多,甜度得宜不俗,即叫即燉,要d時間!

別出心裁嘅裝修

常滿鳳爪排骨飯 $34

大王流沙包 $38
外形有點像得戚的男人帶上煲呔,又或者係有鬍鬚嘅男人樣
。輕輕拉開小心流心蛋黃流出,熱親咀是常識吧!

芝士龍王酥 $68

魔王牛肉球 $26

大大粒,肉味重,唔會好膠,插著的露筍爽脆,味道一流!

陳皮燉雪梨 $28

2018-04-10 101 瀏覽
之前有朋友介紹依一間點心店,聽講個廚師是迪迪尼的前大廚,而特別之處是晚上都會營業。今晚放工終於去左試一試,果然無介紹錯,點心店是位於沙田石門京瑞廣場2樓的一間小店。我們去到個陣係夜晚8點,店內環境開揚,空間十足。我地兩個人叫左6樣點心,分別是彩雲蝦餃,鮑魚燒賣,Xo醬蒸鳳瓜,冬菇蒸雞飯,Wasabi炸雲吞和蜜糖炸雞翼,仲有一杯洛神玫瑰茉莉花茶。彩雲蝦餃係這店子既重點推介,蝦餃外表精緻,皮薄涵靚,鮮蝦份量十足,食完仲想叫多一碟。鮑魚燒賣一籠兩件,鮑魚尚算大粒,燒賣非常足料,每一口都充滿鮮蝦和豬肉。Xo醬蒸鳳瓜無敵配搭,一籠大約有5-6鳳瓜,即叫即蒸。冬菇蒸雞飯亦是推介之一,雞件又多又大份,而且雞肉肉汁鮮美,夾埋個飯一齊好好食。wasabi炸雲吞亦都是重點推介,估唔到咁好食,外脆內軟,蝦加wasabi好有創意,味道亦異常地咁夾,推介推介。最後蜜糖炸雞翼亦都好好食,蜜糖不會太甜,夾埋雞翼味道岩岩好。最後埋單食左220。我覺得cp值都算高,而且食物質素非常高,環境衛生非常好,值得推介。

Xo醬蒸鳳瓜無敵配搭,一籠大約有5-6鳳瓜,即叫即蒸。

2018-04-05 108 瀏覽
其實石門原來都好多唔同既野食, 友人而家係石門返工, 佢介紹左好多唔同既隱世美食比我, 例如呢間,點饌 入面既裝橫都好中式, 而且即使鋪位唔大 入面都唔算迫 //大王流沙包// 原來大王既意思係佢既造型 真係好有創意 店員仲話呢個佢地既招牌菜式 食既時候要睇熱, 因為入面流沙真係幾熱下 而且味道仲好濃郁同幾香 而包方面都好軟熟 //常滿冬菇滑雞飯// 食得中式野又點少得叫返個煲飯 佢既份量2個人絕對夠 而且雞都好嫩 唔錯唔錯 呢到當然仲有茶飲 友人叫左洛神茶都唔錯 酸酸甜甜好開胃 //魔王牛肉球// 呢到既食物名真係幾有趣 牛肉球算不過不失 不過應點多啲喼汁食會比較好味 仲有五蛇羹食 脆脆地幾有咬口 而且都比圖片大碗 份量比想像中多 冬天飲就至岩 蟹子燒賣 粒粒脹卜卜,而且皮都夠薄 有咬口同彈牙 好味! 估唔到係石門咁近都會有性價比咁高既點心店 閒時想食一盅兩件都係個唔錯既choice !

其實石門原來都好多唔同既野食,
友人而家係石門返工,
佢介紹左好多唔同既隱世美食比我,
例如呢間,點饌

入面既裝橫都好中式,
而且即使鋪位唔大

而且都比圖片大碗
份量比想像中多
冬天飲就至岩

蟹子燒賣
粒粒脹卜卜,而且皮都夠薄
有咬口同彈牙
好味!

估唔到係石門咁近都會有性價比咁高既點心店
閒時想食一盅兩件都係個唔錯既choice !
2018-04-03 172 瀏覽
是日當個廿四孝女友去接男友放工,他提議到附近的商場晚飯,說那邊有不少餐廳選擇沒想到原來石門有個這麼大的商場,而且入面的食店還真不少,走了兩三層,每層都有至少五、六間餐廳,從咖啡小店到連鎖餐廳,應有盡有走了一圈看看有甚麼餐廳,見點饌門外貼有特色點心的圖畫,還寫著「免茶芥、免加一」,相當吸引而男友又特別愛吃點心,我們就決定在這裡吃晚飯啦這𥚃的點心貴精不貴多,款式雖然不及茶樓多,但很多都很有特色,光看名字就知道,如芝士龍王酥、金魚餃、帶子餃等。 大王流沙包($38):流沙包猶如帶了太陽眼鏡般,樣子相當「招積」。一口咬下,帶濃濃奶黃香的内餡一湧而出吃的時候要小心燙口呀~鮑魚燒賣($58):這是另一款「招積」點心,「招積」不在於賣相,而是用料。兩粒燒賣上各放有一隻鮑魚,鮑魚入味又稔,燒賣彈牙而沒有肥膩感覺XO醬帶子餃($38):蝦餃、豬肉餃吃得多,以帶子入饌的餃子還是第一次吃。點心的擺盤幾有心思,餃子以扇貝形的小碟盛載,還以粉絲墊底,讓人想起熟悉的蒜蓉粉絲蒸扇貝薄薄的餃子皮包著嫩滑的帶子,配上XO醬,惹味非常芝士龍王酥($68):龍王酥貼題地以龍船造型的器皿盛載,很吸睛鬆化的酥皮包著爽彈的蝦肉,

而男友又特別愛吃點心,我們就決定在這裡吃晚飯啦

大王流沙包

吃的時候要小心燙口呀~

XO醬帶子餃

薄薄的餃子皮包著嫩滑的帶子,配上XO醬,惹味非常

芝士龍王酥

鬆化的酥皮包著爽彈的蝦肉,還加上半溶的芝士,十分滋味

金魚餃

金魚餃($38):這是蝦餃的變奏版,橙黃色帶煙靭感的外皮把蝦餃塑造成金魚似的,放置在綠色的湯汁中,很有心思
有賣相又味道又好~

常滿鳳爪排骨飯

常滿鳳爪排骨飯($38):鳳爪排骨飯是我心中經典的盅飯~這在飯的鳳爪夠入味,排骨夠鬆軟
飯料滲入了排骨的肉汁,加點鼓油,讓人吃個不停

白灼時蔬

白灼時蔬($28):晚餐總要點一碟青菜健康一下
本來想點冬陰功湯浸時蔬的,但男友不能吃辣就放過他了~
2018-03-24 2061 瀏覽
幾年前的石門,甚麼都沒有。一兩天還好,要是來上班一星期,到最後只會待在公司的食堂,反正沒甚麼好吃,寧願省點錢。近來餐廳越開越多,商場變得熱鬧。住在第一城的外婆從此多了選擇。很久沒找婆婆吃飯,這夜來跟她吃點心。醉雞翼傳來幾重的酒香的雞翼大大隻,不過咬落無論皮還是肉都偏硬。皮可以稱之為爽,但肉就實在不夠嫩。白酒味濃郁,濃得有點兒苦,味道一般。雪裡紅春卷皮薄又脆,幾層疊在一起仍然極脆又層次感,十分出色。包著大啖的蝦肉,爽又滑。春卷的特別之處,是加了雪菜。以雪菜做調味,味道很夾,為幾十年不變的春卷添上新鮮感,十分驚喜。奇脆鮮竹卷炸得脹卜卜的腐皮,浸入冬陰公湯。湯看起來很淺色又稀如水,卻有冬陰公的酸和微辣,稍為中和鮮竹卷的油膩。同樣多餡,啖啖蝦肉,但皮吃起來偏厚帶韌,不及春卷好吃。常滿章魚肉餅飯點心的造型花心思,肉餅飯也不例外。章魚肉餅的確有細細粒章魚,為淡味的肉餅添上少少鹹鮮,味道清淡自然。沒有豉油的白飯乾身而不硬,是我喜歡的軟硬度,有飯香但未算很香。想要調味可以自行加桌上提供的甜豉油。福字容器頗大,由頂到底完全裝滿飯,份量足夠,不過肉餅的份量顯得太少。金魚餃$38一隻,比其他點心貴,但很可愛

醉雞翼
醉雞翼
金魚餃
$38一隻,比其他點心貴,但很可愛。英文版名稱有魚,但只吃到蝦。吃著吃著才發現我們點的鮮竹卷、金魚餃和春卷全都是蝦。
金魚餃
旁邊的白菜,切得漂亮,就像水塘裡浮著荷花,魚兒暢泳。
舌頭被大公館寵壞了,覺得這個金魚餃皮有點厚。其實都不太差,煙煙韌韌,滿滿地包著爽口的蝦,唯獨尾部多出兩塊魚尾硬得過份了。
XO醬帶子餃
第一次見帶子餃,薄薄的皮包著原粒帶子,都幾大粒,味道鮮甜。下面墊著粉線,讓我想到粉絲蒸扇貝,加了XO醬調味,少少辣,頗惹味,又不會蓋過帶子的味。
鳳梨小企鵝
純粹為了它的可愛做型而點,原來是鳳梨酥。做得幾鬆又幾酥,香而不膩,鳳梨餡不太甜,比很多台灣手信牌子的鳳梨酥出色,而且熱食更好吃。
鳳梨小企鵝
點心全都很精緻,比起外婆常去飲早茶的酒樓,多幾分特色,而且做法沒那麼油膩,吃起來感覺健康得多。食物不只好看,還好吃,價錢不貴,物有所值。
2018-03-20