2018-01-04 112 瀏覽
This is a very nice place for people who like taking food snap. It was very small there and there were not many choices of dim sum unlike that famous Michelin recommended dim sum chained restaurant, but you may have several shots of the cute buns and dumplings. The most impressive dish was the lobster mango cheese puff in the dragon boat, although I couldnt find mango flavoured in it, it was good for cheese lovers and it would be great to make it into 6 small mouthful sized puff instead on 3 big ones. Be careful when you manage to eat the salted egg lava bun as they were much juicy than those you found in other cantonese restaurant. The Christmas bun combo was not recommended but it might be just a limited time offer, just order it if you would like to take photos!
Christmas  Bun  Combo
Salted  egg  lava  bun
Lobster, Mango  &  cheese  puff
2017-12-31
15 分鐘 (堂食)
Salted  egg  lava  bun
很久沒有到石門來了,以往在這邊讀書,午膳都只在工廠飯堂區隨隨便便的吃,實在想不到這在幾年間已開設了中型商場,裡面還有實力小店進駐近年韓式食店、日式放題、文青cafe當道,來來去去的打卡照都係果d野,身邊好少朋友約食飯會提起飲茶食點心。其實宜家好多中式點心造型都好精緻,影相呃like無難度2017年最後一天,我叻叻豬男朋友就帶左我去呢間「點饌」食晚餐啦~起初我都覺得石門偏左少少,點解要特登過黎呢邊呢?但我相信你地睇完其他網友同以下既相都會好想黎試下因為真係好靚靚靚靚靚啊靚到痴線既限量版,有玫瑰花、兔兔同蝴蝶!最後我影左好多張相先捨得食不過聽聞依家呢個唔整lu,你地可以試下問下老闆仲整唔整既~除夕餐緊要食d霸氣野,呢個鮑魚燒賣真真不得了,用左原粒鮑魚,下面既燒賣都唔馬虎,有好多蝦同肉肉,一個字:我個人好鍾意食香口野,呢個酥不得了,一層一層酥皮包住滿滿既蝦肉,新鮮炸起,炸得剛剛好又唔會有油膩既感覺,perfect!仲有好多唔同既酥餅,總有一款合口味可愛的小鳥造型~由於女人係有兩個胃,所以甜品係唔可以唔叫架~呢個係比較少見既奶茶布甸,加埋花奶連我唔太鍾意食甜品既男朋友都勁讚天氣忽冷忽熱,有幾聲

因為真係好靚靚靚靚靚啊

不過聽聞依家呢個唔整lu,你地可以試下問下老闆仲整唔整既~

仲有好多唔同既酥餅,總有一款合口味

可愛的小鳥造型~

由於女人係有兩個胃,所以甜品係唔可以唔叫架~

天氣忽冷忽熱,有幾聲咳,所以叫埋呢個陳皮燉梨潤一潤。出面食呢個貴囉,成68,但呢度只係28,真係好抵食~陳皮味足又不失梨既清甜,保有梨既爽度,唔會太琳,剛剛好就係最好~

雖然店面唔大,但呢間舖真係好用心,杯碟同裝修都好有feel,店員不時主動為我地加茶,我敢講出面無可能用同樣價錢食返咁高既質素!呢餐真係食得好滿足,會再encore!
2017-12-31
2018-01-01 176 瀏覽
食物有質素,價錢又公道,廚師係迪迪尼前大廚,實力有保證,食物夠新鮮而且材料勁足夠,隻隻都放足料。 雖然地理位置唔阿好,但我覺得比果d 嚮旺角排長龍架好上不止千萬倍。 最後我要推介個奶茶布甸,一絕,新 假 其 快d 去採訪啦!!!
玫瑰豆沙飽,蝴蝶帶子餃,蝦蝦霸霸兔
一口鮑魚餃
蝦酥
奶茶布甸
奶皇芒果糯米池同鳳梨鴨仔
陳皮雪梨
2017-12-30 1480 瀏覽
聖誕放成幾日假,其中一日就諗住同屋企人去飲茶,新界人近近地過左黎呢個石門站隔離嘅新商場,想當年喺石門返工仲未有呢個商場,都無咩餐廳,而家呢區嘅人真係好幸福呀!今次就比呢間特式點心店吸引左~金魚餃$38見到呢個金魚餃即刻心心眼。以為淨係得個樣,點知又幾好味!大家估唔估到其實佢係咩餃呢~答案就係蝦餃喇~彩雲蝦餃$32帶有粉紅色、橙色同綠色餃皮嘅蝦餃,未食已經覺得好靚,蝦餃真係皮薄餡靚~XO 醬帶子餃$38餃皮包左原粒帶子,底下舖左粉絲,加上XO醬再蒸,粉絲索晒XO醬同蒜香味,好香,原粒帶子餃超鮮甜,用扇貝形嘅碟仔裝住,好似食緊粉絲蒸扇貝咁大王流沙包$38大王造型嘅流沙奶黃包,一咬開就爆汁,要用碗接住食先得呀一品鮑魚酥$48鮑魚造型嘅酥餅,像真度好高!師傅真係厲害!餅皮好鬆化,熱辣辣常滿鳳爪排骨飯$36鳳爪排骨飯個盅成個迷你米缸咁,個豉油樽又成個酒呈咁,好得意。睇個盅細細個咁,其實都幾深野菌濃湯浸時蔬$32湯頭鮮甜,份量都好足 山楂菊花茶$12呢度同普通酒樓唔同,想飲咩就點咩,無茶錢收費。佢有幾款特別嘅茶飲,我就試左呢款山楂菊花茶,酸酸地好解膩
聖誕放成幾日假,
其中一日就諗住同屋企人去飲茶,

今次就比呢間特式點心店吸引左~

金魚餃$38

彩雲蝦餃$32

XO 醬帶子餃$38

大王流沙包$38

大王造型嘅流沙奶黃包,一咬開就爆汁,要用碗接住食先得呀

一品鮑魚酥$48

常滿鳳爪排骨飯$36

野菌濃湯浸時蔬$32

湯頭鮮甜,份量都好足

山楂菊花茶$12

2017-12-20 1279 瀏覽
經常乘搭馬鞍山線嘅朋友就會知道附近實在冇乜好食,但自從石門開始發展,愈來愈多食肆進駐,石門可以話係該區嘅美食集中地。今日又黎瑞京廣場覓食,發現呢度竟然有中式點心鋪,而且仲係創意點心,非常吸引,就二話不說入咗去。Menu上樣樣都好吸引,價錢唔算貴,兩個人嗌左$300嘢食,都夠飽。金魚餃(一條) $38 賣相精緻,當然係相機食先😍入面有爽滑彈牙嘅大蝦,清新可喜!XO醬帶子餃(三件)$38粒粒晶瑩飽滿,底下墊有粉絲,XO醬惹味微辣,是一道配搭得宜的點心!大王流沙包(三隻) $38一搣開就爆流沙,有幾滋味不用解釋😂常滿鳳爪排骨飯$36排骨飯以「福」字缸盛載,連裝豉油的瓶子都經精心挑選,富有中國風味,店家的誠意毋庸置疑。芒果芝士龍王酥(三粒) $68必點!賣相讓人目不轉睛🐲太有氣勢了🐉龍王酥色澤金黃,熱騰騰地上桌,內裏有龍蝦肉和芝士,反而不太吃到芒果味,但依然無損我對它的喜愛👍🏿一品鮑魚酥(一粒) $48奇脆鮮竹卷(三條) $28芒果布甸$28芒果肉奇多,果然不惜工本。榴槤大爆炸$24離開的時候我問店員有沒有分店,可惜暫時只有石門一間,不過相信以他們的實力,很快就會打出名堂,十分推薦大家來嚐!😋

金魚餃(一條) $38
賣相精緻,當然係相機食先😍入面有爽滑彈牙嘅大蝦,清新可喜!

XO醬帶子餃(三件)$38

大王流沙包(三隻) $38
一搣開就爆流沙,有幾滋味不用解釋😂

常滿鳳爪排骨飯$36

芒果芝士龍王酥(三粒) $68

一品鮑魚酥(一粒) $48

奇脆鮮竹卷(三條) $28

芒果布甸$28
芒果肉奇多,果然不惜工本。

榴槤大爆炸$24

2017-12-20
2017-12-19 212 瀏覽
來了這間點心鋪好幾次今天就推介一下,我覺好味既食物有流心奶黃包,奇脆鮮竹卷 及 牛肉球 。總括黎講,呢度食材足料,賣相出眾,我覺得食物係拍得住彩X軒,整體黎講很滿意。雖然不收茶位及服務費,但座位不太舒適
2017-12-16
流心奶黃包
奇脆鮮竹卷
2017-12-18 236 瀏覽
已多年沒有去石門,從前的一片荒地已變成大量餐廳的商場,不知是否臨近聖誕節,景色也變漂亮了。前陣子,在網路上介紹了一間富有特色的點心餐廳,今日就是為他而來。坐位不算太多,裝飾偏向懷舊的。多種點心供大家選擇XO醬帶子餃蝦餃見得多,帶子餃是第一次見,外皮包著原隻帶子,口感相當豐富,XO醬令帶子更惹味。大王流沙包一咬即流,滿滿奶黃相當燙口,味道不會太甜,超正。芒果芝士龍王酥有霸氣感的一道菜,外面相當酥脆,口感較乾身,內裡有蝦和帶子粒配上微微的芝士香,令人回味。陳皮燉雪梨原個雪梨,帶一點點陳皮,味道滿清甜,暖暖身子也不錯。

多種點心供大家選擇

大王流沙包
一咬即流,滿滿奶黃相當燙口,味道不會太甜,超正。

芒果芝士龍王酥

陳皮燉雪梨
原個雪梨,帶一點點陳皮,味道滿清甜,暖暖身子也不錯。
2017-12-17 160 瀏覽
今日去朋友公司搵佢,諗住同佢傾下嚟緊嘅細節, 咁啱又係食飯時間,朋友就話搵個地方坐低慢慢傾。朋友就話食點心,我就介紹話上次踏單車食過有間唔錯,佢就話另一間試過未,我點知有另一間姐,一於去試一試。裝修個格局,中式得嚟帶點新穎。隻雞好可愛。點了金魚餃, 新派點心,外形上面已經好有趣,食落味道都唔錯,算係正常嘅,味道有啲似以前嘅懷舊魚翅餃。大王流沙包, 外型好搞笑,好似戴住副黑超咁, 個包皮做得唔錯,完全唔笠口, 新派得嚟不失中國傳統, 流心奶黃超級流心,一開就完全流心, 爭啲整到成手都係。一口鮑魚酥, 外型真係有啲似鮑魚 ,不過呢隻嘢唔好睇小佢 ,真係好勁, 冇返咁上下quota都唔好挑戰。鳳梨小金雞, 可愛小雞雞, 其實即係鳳梨酥,新鮮嘅鳳梨酥味道不錯。上次食過 傳統嘢, 今次再試新派, 都有另一種風味,兩者都唔錯, 下次再食過。

裝修個格局,中式得嚟帶點新穎。隻雞好可愛。

2017-12-15 117 瀏覽
早前朋友在社交平台看到這間小店報道八十後師傅,主打創意點心朋友說想去試試看,那就找一晚收早過去了!越來越多食肆進駐石門馬鐵站旁的京瑞廣場點心店裝修簡單,座位不多除提供特色點心外亦有供應不少懷舊點心彩雲蝦餃外皮薄身,內裡肉汁不少,蝦肉亦鮮香芒芝士龍王酥外表精緻的龍王酥剛焗好的酥皮鬆脆包著芝士味道剛好的蝦跟帶子粒吃後更沒半點膩感,令人驚喜大王奶皇包一刺即破,奶皇餡除除流出的奶皇包奶皇甜而不膩,好味道! 沙田石門安群街3號京瑞廣場1期2樓237號舖
早前朋友在社交平台看到這間小店報道
八十後師傅,主打創意點心
朋友說想去試試看,那就找一晚收早過去了!
越來越多食肆進駐石門馬鐵站旁的京瑞廣場
點心店裝修簡單,座位不多
除提供特色點心外
亦有供應不少懷舊點心
彩雲蝦餃
外皮薄身,內裡肉汁不少,蝦肉亦鮮
香芒芝士龍王酥

外表精緻的龍王酥

剛焗好的酥皮鬆脆
包著芝士味道剛好的蝦跟帶子粒
吃後更沒半點膩感,令人驚喜
大王奶皇包
一刺即破,奶皇餡除除流出的奶皇包
奶皇甜而不膩,好味道!
沙田石門安群街3號京瑞廣場1期2樓237號舖
2017-12-13
  • 大王奶皇包
2017-12-14 112 瀏覽
早前見報導關於這間點心小店,便立即相約友人來試試!石門站一出,不消幾分鐘便到。店舖座位不多,很快便滿。店內裝飾簡約,走年輕路線。我們點了幾款都是推介之選。* XO醬帶子餃 *XO醬很香,微辣,與粉絲底一起食,一流。本以為帶子餡味道會頗淡,不過帶子味很出很鮮甜,有驚喜!我比較喜歡XO醬與餃分開食。餃子皮的質地不算煙韌,應該可以再進步。* 芒果芝士龍皇酥 *酥皮夠鬆,餡料很足,而且很大件!龍蝦與芝士這配搭是不會輸的!似乎除了龍蝦還有蝦作餡料。不過食不到芒果味,未知是放在酥皮還是餡料內。* 大王流沙包 *這是戴上太陽眼鏡耍帥失敗的可愛流沙包!奶黃非常流心,蛋黃味不算太濃,不過甜度適中,不錯。* 鳳梨小金雞 *三隻嘴藐藐雞仔鳳梨酥!酥皮薄,餡料多,吃得出一粒粒的鳳梨肉。這款鳳梨餡的甜度高酸度低。雖然我個人比較喜歡偏酸的,但仍屬好味之作。* 雜菌濃湯浸時菜 *正常,那些杞子令整道菜看起來更加健康!!* 總結 * 雖然有點遠,不過是值得的。我和友人吃了一頓愉快的晚餐。而且服務不錯,因為我喝茶的速度很快,但他們添茶的速度更快!所以我都給了他們服務費!(賬單裏是沒有包服務費的。)還有幾樣想試的點心,唯

* XO醬帶子餃 *

* 芒果芝士龍皇酥 *

* 大王流沙包 *

* 鳳梨小金雞 *

* 雜菌濃湯浸時菜 *
正常,那些杞子令整道菜看起來更加健康!!
雜菌濃湯浸時菜

* 總結 *
雖然有點遠,不過是值得的。我和友人吃了一頓愉快的晚餐。而且服務不錯,因為我喝茶的速度很快,但他們添茶的速度更快!所以我都給了他們服務費!(賬單裏是沒有包服務費的。)還有幾樣想試的點心,唯有留待下次!
2017-12-12
雜菌濃湯浸時菜
2017-12-13 92 瀏覽
平時食開點心都係係晏晝 今晚放左工之後心血來潮想去食 於是就同朋友黎石門呢頭食 經朋友介紹話呢間係新開 所以就入左去試下***我地兩個人叫左個金魚餃 朋友話非常得意 手工好精緻 入面仲有好爽口嘅蝦 如果份量可以再多d就好啦 我最愛就係XO醬帶子餃 呢個真係必食 帶子唔會過於熟 有一個焗點都好cute 叫鳳梨小金雞 朋友話味道好似鳳梨酥咁 由於係晚餐 所以我地叫左個鳳爪排骨飯 幾大碗 兩個人肯定飽 另外我地仲叫左兩杯花茶解膩 感覺幾清香 ***總括而言 環境幾舒適 同朋友可以暢所欲言 亦會有人加水 服務不錯
***
***
2017-12-13 81 瀏覽
鋪頭唔算大坐位有限,但主攻中式點心,每樣食物都有佢自己做型,而且熱辣辣應該係即時order即時整,因為等點心需時亦可接受。點心紙一張 大王流沙包 賣相堅得 小朋友見到實喜愛一口咬落去即爆汁,皮薄超多奶皇蛋黃香。蜜糖炸雞翼 較乾身 有少許過火味道正常 帶點蜜糖甜 金魚餃 超3D但自私食 因為得1條味道歸類係蝦餃皇 造型神似 蝦肉飽滿彈牙 芒果芝士龍王酥味道比想像好,好酥好鬆,龍虾肉爽芒果味唔出而芝士亦讓開,但整體口感好和諧。 我覺得好出色!最後叫左山楂菊花茶消消滯,但原來係茶包,不過這樣唔係焗出嘅味唔夠香。 又點兒失望

點心紙一張

大王流沙包 賣相堅得 小朋友見到實喜愛
一口咬落去即爆汁,皮薄超多奶皇蛋黃香。

蜜糖炸雞翼 較乾身 有少許過火
味道正常 帶點蜜糖甜

金魚餃 超3D但自私食 因為得1條
味道歸類係蝦餃皇 造型神似 蝦肉飽滿彈牙

芒果芝士龍王酥

2017-12-13 53 瀏覽
今晚冇煮飯同媽咪係屋企附近食晩飯石門依頭真係開咗超級多餐廳,咩種類都有,而且就係石門站出面,超級方便今晚就選擇咗一間食點心既餐廳,啲點心好精緻,賣相唔錯芒果芝士龍王酥 $68 一上枱已經好有氣派個酥皮做得幾好,夠多層又鬆軟,非常考工夫,裹面主要有芒果,芝士,仲有大大隻蝦,味道唔錯XO醬帶子餃 $32外皮都算薄包住大大舊帶子,上面加咗xo醬增加味道,整體都唔錯不過下面既粉絲凍咗略為乾身大王雞仔包 $32 好可愛既雞雞包班蘭蓮蓉,唔似普通蓮蓉包咁甜,又帶小小班蘭既香味常滿鳳爪排骨飯 $36份量都幾大可以share兩個人食,賣相特別,味道唔錯一品鮑魚酥 $48/1手掌咁大個鮑魚酥,外層都幾厚有啲似餅乾又有酥皮既感覺,入面有紅蘿蔔等配料,不過有小小“濟”
今晚冇煮飯同媽咪係屋企附近食晩飯
今晚就選擇咗一間食點心既餐廳,啲點心好精緻,賣相唔錯

芒果芝士龍王酥 $68

一上枱已經好有氣派

XO醬帶子餃 $32
不過下面既粉絲凍咗略為乾身

大王雞仔包 $32

好可愛既雞雞包
班蘭蓮蓉,唔似普通蓮蓉包咁甜,又帶小小班蘭既香味

常滿鳳爪排骨飯 $36
份量都幾大可以share兩個人食,賣相特別,味道唔錯

一品鮑魚酥 $48/1
2017-12-12 124 瀏覽
又再去沙田找朋友晚飯,就約在馬鐵石門站的商場。這店主打新派點心,雖然地方細細,但裝修有心思。人客都算多。金魚餃的賣相超美,真的要相機食先!裡面主材料是蝦,皮滑,蝦是爽口彈牙的。XO醬帶子餃:餡料是鮮甜的帶子,墊了粉絲在底,XO醬味濃 ,味道不俗,貝殼型的碟令餃子看來就似是一隻粉絲蒸帶子,有心思。彩雲蝦餃:味道同普通差不多但賣相超好!松露水晶球是一道素食的點心,味道幾好,造型靚。鮑魚燒賣:鮑魚味濃 ,豬肉夠彈牙,而且有飛魚子,不是用紅蘿蔔充數。以鮑魚燒賣來說,這個價錢,有這個size的鮑魚,真的好抵食!一品鮑魚酥:夠鬆化。海中寶春卷:好味,餡料濕潤,蝦亦好新鮮。我嚷著要點的大王鷄包仔:好過癮的造型,是甜包,餡是斑蘭蓮蓉 ,好味,斑蘭的清草香中和了蓮蓉的甜膩,餡料多,毫不吝嗇。最後的陳皮燉雪梨:出乎意料的好味,用零食那種九製陳皮燉,有咸味同陳皮香,與冰糖雪梨很夾。要讚的是:店員服務態度好而且有禮貌,也勤力添茶!

XO醬帶子餃

彩雲蝦餃:味道同普通差不多但賣相超好!
彩雲蝦餃

松露水晶球是一道素食的點心,味道幾好,造型靚。
松露水晶球

飽魚燒賣

一品鮑魚酥:夠鬆化。
一口鮑魚酥

海中寶春卷:好味,餡料濕潤,蝦亦好新鮮。
海中寶春卷

大王鷄包仔

陳皮燉雪梨

要讚的是:店員服務態度好而且有禮貌,也勤力添茶!
2017-12-10
松露水晶球
飽魚燒賣
一口鮑魚酥
海中寶春卷
大王鷄包仔
  • 鮑魚燒賣
2017-12-10 1037 瀏覽
兩個人放工就近近地係石門食埋野先走,最近石門嘅食市多姿多彩,差不多如迷你食城一樣。今次食點心不過唔係揀個三個酒樓,反而揀左一間即叫即做嘅點心小店,我都係同事睇左廣告後得知新開左,就被吸引去啦。 裝修簡單得黎有心思嘅,一入內已經知係食點心,用上點心籠做裝飾,店內不太坐位有限。香芒芝士龍王酥賣相有點霸氣兼靚,還熱辣辣的,一口咬落去好香酥,芒果香就係d酥皮內口感好鬆化,而內藏軟滑芝士同好多虾&帶子粒。超好味! 鮑魚燒賣 一籠兩隻但係原隻鮑魚架,隻鮑魚彈牙,燒賣亦好足料蝦同豬肉比例剛好,好好味呀 金魚餃實在比佢嘅精緻吸引,但味道就似蝦餃ok, 無乜特別。 神似金魚再游動 大王奶皇包太可愛兼真係爆奶皇,一咬就流奶皇食時小心。 甜品控必叫桃子叉燒酥熱辣辣酥皮好鬆脆內裡叉燒汁豐富,唔錯。可愛小雞仔實在係鳳梨酥味道都不會太甜,鬆化!

香芒芝士龍王酥

鮑魚燒賣

大王奶皇包
太可愛兼真係爆奶皇,一咬就流奶皇食時小心。
甜品控必叫

桃子叉燒酥
熱辣辣酥皮好鬆脆內裡叉燒汁豐富,唔錯。

可愛小雞仔實在係鳳梨酥
味道都不會太甜,鬆化!

2017-12-08
  • 芒果芝士龍王酥