2021-08-08 420 瀏覽
今日自己一個人走咗去呢一間鼎泰豐度食嘢,咁其實都有人等,不過都唔係等咗好耐,咁我就叫咗個排骨飯炒,咁其實呢個排骨飯炒飯都幾好食,因為抄飯都乾爽,而仲有我叫多咗個小籠包,咁小籠包入面啲湯都整得唔錯,起碼冇爆曬出嚟, 下次自己一個會翻兜。
2021-07-30 693 瀏覽
因疫情關係好耐都冇去過台灣旅行🇹🇼想念台灣的美食🥺好彩有鼎泰豐望梅止渴住先💡下午茶時段人數唔算多💁🏻‍♀️等咗5分鐘就可以入座⏰今日唔太肚餓👀所以只係叫咗幾款小食😗🔸招牌小籠包($66/6個)小籠包皮薄餡靚🤠湯汁濃而不膩夠鮮味👏🏻肉餡味道稍為淡咗啲🙍🏻‍♀️不過上枱温度啱啱好唔辣口✅整體嚟講不過不失😺🔸原味水晶肉($64/碟)鼎泰豐嘅經典菜式之一🔥以晶瑩通透嘅外表同特別嘅彈滑質感為吸引之處💛口感豐富有層次👍🏻配搭香醋更能平衡肴肉嘅膩滯感🐷冷盤必選美食✨🔸紹興酒醉雞($66/碟)雞皮爽口🐔雞肉軟嫩🐓佐以紹興酒提味🍾酒香撲鼻👃🏻不過紹興酒酒味較重🤔怕酒味嘅朋友可能要三思🙈若將台灣同香港嘅鼎泰豐比較⚡️味道當然係台灣更勝一籌😶希望香港嘅分店食物質素可以更緊貼台灣🗯
招牌小籠包

🔸招牌小籠包($66/6個)
原味水晶肉

🔸原味水晶肉($64/碟)
紹興酒醉雞

🔸紹興酒醉雞($66/碟)

2021-07-26 485 瀏覽
鼎泰豐嘅小籠包永遠都保持到一定水準個人鍾意原味 試過其他味覺得麻麻每次去都有叫佢嗰個排骨飯好足料 食晒其他嘢之後填肚一流另外唔建議叫菜食 因為真係冇乜特別但就真係幾貴吓
鼎泰豐嘅小籠包永遠都保持到一定水準
個人鍾意原味 試過其他味覺得麻麻
每次去都有叫佢嗰個排骨飯
好足料 食晒其他嘢之後填肚一流
另外唔建議叫菜食 因為真係冇乜特別
但就真係幾貴吓
之前去台灣都無食過估唔到第一次居然係香港食🔶排骨蛋炒飯($90)炒飯超乾身好食,米飯粒粒分明排骨肉質有啲淋🔶絲瓜蝦仁小籠包($68)比較少見唔係豬肉做餡料嘅小籠包食落比較清新同清淡🔶香菇素餃($66)味道普通,無咩特別🔶春菜肉絲拌麵($60)雪菜好味但比較咸麵唔會煮得太淋身仲有爽口嘅口感🔶迷你芝麻包($36)芝麻味好重,無乜甜味同平時食開嘅芝麻包有啲分別______________________________鼎泰豐 (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場1期1樓166號舖
之前去台灣都無食過
估唔到第一次居然係香港食

🔶排骨蛋炒飯($90)
炒飯超乾身好食,米飯粒粒分明
排骨肉質有啲淋

🔶絲瓜蝦仁小籠包($68)
比較少見唔係豬肉做餡料嘅小籠包
食落比較清新同清淡

🔶香菇素餃($66)
味道普通,無咩特別

🔶春菜肉絲拌麵($60)
雪菜好味但比較咸
麵唔會煮得太淋身仲有爽口嘅口感

🔶迷你芝麻包($36)
芝麻味好重,無乜甜味
同平時食開嘅芝麻包有啲分別

鼎泰豐 (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場1期1樓166號舖
2021-07-23 531 瀏覽
好耐都冇去過旅行原本台灣係我第二個家而家唯有食啲台灣嘢頂住先幸好鼎泰豐都keep到台灣嘅味道滷水牛肚夠入味好似平平無奇嘅通菜其實都炒得好好味小籠包保持水準 皮薄多汁熱度十足鮮蝦煎餃個底夠脆不過燶咗少少🤏🏻醉雞嘅酒味好夠將牛肚點啲醉雞汁 別有一番風味紅燒牛肉麵幾乎係我每次必點嘅牛肉夠淋 個湯可以辣多少少就perfect喇杏仁豆腐&荔芋西米露西米露值得一提係將芋頭磨蓉整嘅啖啖都有芋頭味 好正杏仁豆腐就淡淡地 全靠上面嘅糖水要揀都係揀西米露
好耐都冇去過旅行

滷水牛肚
蒜蓉炒通菜
紅燒牛肉麵
2021-07-11 455 瀏覽
講真我係超級耐冇食過鼎泰豐,記得係佢初初嚟香港插旗嘅時候食過,跟住咁多年都冇試過,原因係太多人…. 不過,今日下午入咗沙田,見佢都坐滿晒人但係就話下一張枱到我,咪等一陣入去食,好期待一有枱,入去,坐低,樓面就好快遞上熱茶,冇得揀$10一位茶。叫嘢食就要自己mark係張落單紙,不過,都有個圖文並茂嘅餐牌俾你去睇吓。燉湯非常足料,兩個人share一盅燉湯,有一人一碗小籠包就叫咗一籠原味嘅,size 比一般小,女仕們都可以把整粒一口咁食,肉質鮮嫩,點上有薑絲的黑醋,提升咗豬肉的鮮味。

燉湯非常足料,兩個人share一盅燉湯,有一人一碗

10 分鐘 (堂食)
午餐
2021-07-09 437 瀏覽
✨滷水牛肚凍食 牛肚薄切 口感爽彈 入味但滷水味道唔係好濃好豐富嗰種 所以滷水味略淡✨小籠包皮薄 多汁 肉餡鮮味 但調味略淡✨排骨蛋炒飯排骨入味 肉質鬆化 有蛋香 炒飯夠乾身 飯粒分明✨荔芋小籠包荔芋小籠包細細隻 薄薄既皮 包住綿綿既芋蓉芋蓉香甜幼滑 係甜品既好選擇總結:食物環境服務都唔錯 如果調味方面再濃少少就更好
✨滷水牛肚

芋蓉香甜幼滑 係甜品既好選擇

總結:食物環境服務都唔錯
如果調味方面再濃少少就更好
2021-06-27 591 瀏覽
好難食 味道又淡 完全唔明點解啲人話好食 熱又唔夠熱😩 特別係牛肉面 個湯底完全唔識形容 味道超怪出邊是但一間個湯底都好食過鼎泰豐 完全冇下次 😫 全家一致差評但員工服務好好!
好難食 味道又淡 完全唔明點解啲人話好食
熱又唔夠熱😩
特別係牛肉面 個湯底完全唔識形容 味道超怪
出邊是但一間個湯底都好食過鼎泰豐
完全冇下次 😫 全家一致差評
但員工服務好好!
2021-06-18 826 瀏覽
今日去沙田食晚餐😋成個新城市都好多人其實鼎泰豐都非常多人但係都叫快少少可以入到場🥺今日唔太肚餓叫咗幾個餸就夠啦🧐小籠包平時喺出面食真係冇鼎泰豐咁好食😎佢嘅皮真係做到好薄 又多汁真係皮薄餡靚用心之作😆炸豬扒食落有啲雞肉味完全唔似豬扒😅口感有啲似漢堡扒比較濃味酥炸蝦餅呢個做得非常之出色一d都吾厚粉入面好多蝦肉好爽口彈牙 超好食🙂🙂🙂紅油抄手一啲都唔辣同埋都幾油😜正常一般般啦上菜速度都好快侍應都服務態度好好 收拾碗碟好有效率🥳
今日去沙田食晚餐😋

正常一般般啦

上菜速度都好快
侍應都服務態度好好 收拾碗碟好有效率🥳
2021-06-18 553 瀏覽
簡單晚餐紹興酒醉雞,雞唔鞋👌🏻👌🏻小籠包,皮幾薄👍🏻高湯蒜蓉炒菠菜,菠菜幾嫩油炸排骨(胡椒味),有肉汁,幾軟嫩,食食下有d食緊漢堡扒嘅感覺😂 因為質感同埋個胡椒味。
簡單晚餐

紹興酒醉雞,雞唔鞋👌🏻👌🏻
紹興酒醉雞

小籠包,皮幾薄👍🏻
小籠包

高湯蒜蓉炒菠菜,菠菜幾嫩
高湯蒜蓉炒菠菜

油炸排骨(胡椒味)

2021-06-12 614 瀏覽
很久一段時間沒吃過鼎泰豐,很久之前尖沙咀要排很久,所以去吃飯都選擇其他的。今天經過沙田發覺這家等的人不多,所以決定一試。記得在尖沙咀分店每次也要吃牛肉面,覺得很好吃,但這次覺得好像沒那麼驚喜,牛是很嫩,面也彈牙但湯底似乎不夠濃,不知是否香港的鼎泰豐退步了還是分店不同,味道也有分別。不過值得一讚排骨蛋炒飯! 賣相超美,很工整的模樣,味道也很好吃,排骨入味鬆化,炒飯很香,飯粒粒分明,軟硬適中,也有蛋香。小籠包也是高水準,皮薄,多汁,肉夠鮮味,一如以往好吃。醉雞也不錯。

20 分鐘 (堂食)
  • 排骨蛋炒飯
2021-06-03 651 瀏覽
記得第一次去台灣嘅時候就係食佢嘅小籠包的而且確佢嘅味道真係好食 雖然過江龍嚟到香港係好貴 但係水準都真係keep到嘅 唔記得咗影我最愛嘅小籠包添😅😅佢嘅餐前小食都係我嘅最愛 尤其係醉雞 酒味唔會太濃 有時仲會用啲醉雞汁嚟撈炒飯食 正!至於另一個最愛就係佢嘅甜品-流沙包佢哋嘅服務其實真係幾好 好貼心會問你甜品係咪稍後先上?上到枱熱辣辣 食嘅時候要好小心唔好辣親 但係又好驚啲汁流晒出嚟喺隻碗度 ,蝕咗 😂😂真係好搞笑。
記得第一次去台灣嘅時候就係食佢嘅小籠包
唔記得咗影我最愛嘅小籠包添😅😅
至於另一個最愛就係佢嘅甜品-流沙包
2021-05-25
2021-06-02 427 瀏覽
一直都知道鼎泰豐是台灣過江龍,獲得米芝蓮一星,當日星期日接近中午見到唔使排隊,就一於試試。因為我哋兩個人,又想試多幾款食物,所以只係叫咗一款蔥油拌麵作為主食,其他都是小食和包點類。首先上菜係開胃涼菜四喜烤麩,賣相好好,好入味之後就叫咗個紹興酒醉雞,一上菜已經好吸引,好香紹興酒味,雞肉肉質唔韌,食落有少少苦,可能酒太多,個人認為減少酒份量更好之後就去到我期待嘅小籠包,望落去皮薄多餡,上菜時熱的但又唔會辣親口,咬入口有肉汁出來,都不錯之後叫咗一個菜肉包,這個有驚喜,餡料多,蔬菜同埋豬肉嘅比例夾得好好,蔬菜切功好好,唔會一啲大一啲細,成個包嘅感覺用料新鮮,又有肉汁,可以一試最後上菜就係香蔥拌麵,一上枱很香蔥油味有啲似印尼撈麵,但冇咁濃味,食落唔覺得油,麵質都好好。

首先上菜係開胃涼菜四喜烤麩,賣相好好,好入味

午餐
  • 四喜烤夫
2021-05-31 205 瀏覽
呢個去過3次啦 次次都必叫小籠包 因為啲汁真係好味不過次次都好多人 6點準時食都等左半個鐘 但都值得嘅1麵 3餸 2個人食 份量岩岩好睇落好似好清淡 其實唔會架 味道岩岩好 唔會太dry
呢個去過3次啦 次次都必叫小籠包 因為啲汁真係好味

不過次次都好多人 6點準時食都等左半個鐘 但都值得嘅

1麵 3餸 2個人食 份量岩岩好
睇落好似好清淡 其實唔會架 味道岩岩好 唔會太dry
2021-05-19 606 瀏覽
媽咪同我都好鍾意食小籠包、炒年糕呢啲上海野食。今日媽咪難得放假,就約我去鼎泰豐食飯。我哋兩個嘅小默契就係會瘋狂叫前菜,主菜有陣時會唔叫,或者最多叫一樣,留肚食小菜同甜品今次我哋叫咗招牌小籠包、雜錦豆乾絲、滷水牛肚、四喜烤麩、菜肉紅油抄手、炸醬拌麵同埋杏仁豆腐。鼎泰豐實力一直都keep到,每次黎食都唔會令我失望。其中雜錦豆乾絲同埋四喜烤麩係必點食品。今次反而係滷水牛肚同埋杏仁豆腐比到好大驚喜我滷水牛肚滷得好入味,識落彈牙唔鞋口,又唔會淋啤啤,會加入必點item。由細到大我都好怕杏仁嘅味道,但杏仁豆腐嘅味道係可以接受,而且食得出好濃嘅豆味,成餐飯用呢個作結尾真係好完美唯一覺得平平無奇嘅係菜肉紅油炒手,下次唔會再叫喇。

唯一覺得平平無奇嘅係菜肉紅油炒手,下次唔會再叫喇。