2022-01-16 497 瀏覽
新年將至🧨✨🎉🎊,鼎爺私房菜出左賀年糕啦!♥️每款賀年糕點均嚴選上乘食材,秉承古法秘方足料炮製,冇防腐劑,係香港新鮮製造 🇭🇰分別有4款賀年糕可以預購👇🔸獨門秘製 - 家鄉蘿蔔糕 900g🔸口感豐富 - 阿爺芋頭糕 900g🔸甜而不膩 - 千層馬蹄糕 900g🔸班蘭椰香 - 班香椰汁年糕 900g 我就食左班香椰汁年糕同家鄉蘿蔔糕✨班香椰汁年糕, 未食落口已經有好濃沃嘅班蘭同椰子味 ,口感煙韌😇🤪另外,家鄉蘿蔔糕亦超足料, 入面有蝦米 臘腸 潤腸 蘿蔔等材料製成, 每一啖都食到呢啲材料, 口感豐富, 味道一流 👍🏻👍🏻

分別有4款賀年糕可以預購👇
🔸獨門秘製 - 家鄉蘿蔔糕 900g
🔸口感豐富 - 阿爺芋頭糕 900g
🔸甜而不膩 - 千層馬蹄糕 900g
🔸班蘭椰香 - 班香椰汁年糕 900g

2022-01-16 600 瀏覽
經常於電視節目上觀看鼎爺烹煮佳餚,每次皆看得我垂涎欲滴,因而是日便特意帶家中兩老前來品味一番,並且選擇了商務午市套餐作為享用。新分店是位於灣仔區的,其裝潢色調以白色為主,再配以大理石花紋和金色的魚隻的裝飾等,整體設計是高雅貴氣。鼎爺精選前菜前菜是四小碟份量的,左上角的是阿爺叉燒,其肉質有厚有薄並且肥瘦均勻,因而食用時有不同口感,味道濃郁帶汁,毫不乾嚡。右上方炸得金黃亮麗的是蚵仔卷,入口時外層是薄身香酥,而內裏則是鮮嫩滑溜。位於左下角的是手拍青瓜,其口感爽脆清新,並帶有濃郁的蒜香氣味。右下角的陳醋黑白玉木耳加入了白芝麻、陳醋作調味,食用時新鮮脆爽,尾韻帶甜,甚是酸香開胃。碧綠鑽石南非九頭鮑魚扣去骨鵝掌菜餚用上鮑魚、鵝掌、西蘭花作配搭,入口整體均炆煮得很是入味,並帶有微微醬汁鹹香,同時亦能清楚品嚐出其原味的鮮美。鮑魚口感煙韌細嫩,鮑味濃郁。而鵝掌是已貼心地去骨的,食用時軟腍鮮滑,入口即化。最後作伴碟的西蘭花則是爽脆清香。花膠胡椒豬肚湯湯品飲用時濃郁鹹香,味道既有花膠的鮮味,亦夾雜有胡椒的辛辣,於冬天飲用時甚為暖身。而湯料方面亦是相當豐富,當中分別有軟滑彈牙的花膠、細嫩鮮香的排骨、和滑溜柔軟
鼎爺精選前菜
碧綠鑽石南非九頭鮑魚扣去骨鵝掌
花膠胡椒豬肚湯
湯品飲用時濃郁鹹香,味道既有花膠的鮮味,亦夾雜有胡椒的辛辣,於冬天飲用時甚為暖身。而湯料方面亦是相當豐富,當中分別有軟滑彈牙的花膠、細嫩鮮香的排骨、和滑溜柔軟的雞腳。
XO醬京蔥爆海參
師傅把海參配以脆香爽口紅椒、青椒和大量京蔥炒製,並用上 XO 醬調味提鮮,入口海參煙韌香濃,軟糯滑彈,並散發微微辣味。
三蔥一薑爆鹿肉
把蔥、薑片、洋蔥伴以鹿肉炒製,務求是達到去腥之用,咀嚼時其肉質細膩鮮嫩,滑潤結實,是屬營養價值豐富的高級補品。

菜遠紅燒豆腐
配以鮮嫩菜遠煎成的紅燒豆腐外層是較為結實的,入口表面焦香酥脆,略帶嚼勁,而內裏則是水嫩滑溜,鹹香入味。
鮮蝦元貝黃金炒飯
用上雞蛋、鮮蝦、元貝等用料炒成的飯粒金黃分明,富有嚼勁,味道既有海鮮的原有鮮味,同時亦有著鹹香濃郁,整體層次十足。
精選糖水
飯後糖水是仙翁米西米露,而仙翁米又名為葛仙米,是屬於淡水野生藻類植物,特色是含高蛋白和豐富維他命 C 等,有著清熱明目的作用。食用時整體甜香恰當,清涼爽口。

總結而言,餐廳環境貴氣寬躺,舒適簡潔,而菜餚真材實料,新鮮優質,是一所品嚐後回味無窮的私房菜。
新年就快到啦!今年,我訂左鼎爺私房菜全新推出嘅賀年糕 - 家鄉蘿蔔糕同埋班香椰汁年糕,食材選料上乘古法秘方製作。家鄉蘿蔔糕整個蘿蔔糕超級足料有臘腸、膶腸、臘肉、蝦米,臘味甘香而不膩,仲有一梳一梳清甜又多汁嘅蘿蔔絲係入面,咬入口每一啖都層次豐富,口感不粉糊或鬆散,完全真材實料!切成厚身一條條去煎至金黃色,好似金磚咁新年寓意財源滾滾💰班香椰汁年糕新年賀年糕入面我最鍾意就係食年糕!加入左班蘭葉嘅年糕呈天然綠色,班蘭葉與椰汁味道相夾,入口先有班蘭葉嘅香氣再嘗到椰汁嘅香甜🤤 糯米粉同澄粉嘅比例做到恰到好處,令到年糕質地軟糯而不粘牙,砂糖分量亦剛剛好唔會甜膩!

家鄉蘿蔔糕

班香椰汁年糕

2022-01-15 173 瀏覽
今年2月1號就係大年初一要開始準備賀年糕點啦平時每年都會自家製蘿蔔糕今年就訂左鼎爺私房菜芋頭糕仲有比較少見嘅班香椰汁年糕😚兩款都好好味呀鼎爺私房菜嘅賀年秉承古法秘方足料炮製不含防腐劑 香港新鮮製造🔸阿爺芋頭糕 $298呢個芋頭糕好足料,非常豐富。當中餡料有潤腸、臘肉、蝦米,而且好易煎唔易散,芋頭好粉好濃味。當中仲加入左五香粉提味,令到成個味道昇華左。如果有多點芋頭粒更完美🔸班香椰汁年糕 $298呢款年糕混合左班蘭汁,令到年糕呈綠色。款式夠晒特別,班蘭椰汁味好重。就算無蘸蛋慢火煎,都唔會輕易痴鑊,用料真係好上乘。年糕煎完口感煙韌軟糯,食完都唔會覺得好油膩😚甜甜地好好味。除左芋頭糕及年糕✨仲有另外2款賀年糕現正接受預購💡早鳥優惠價每盒 $298(原價$348)🏆獨門秘製 - 家鄉蘿蔔糕 900g🏆口感豐富 - 阿爺芋頭糕 900g🏆甜而不膩 - 千層馬蹄糕 900g🏆班蘭椰香 - 班香椰汁年糕 900g
今年2月1號就係大年初一

🔸阿爺芋頭糕 $298

🔸班香椰汁年糕 $298

除左芋頭糕及年糕✨
仲有另外2款賀年糕現正接受預購

💡早鳥優惠價每盒 $298(原價$348)
🏆獨門秘製 - 家鄉蘿蔔糕 900g
🏆口感豐富 - 阿爺芋頭糕 900g
🏆甜而不膩 - 千層馬蹄糕 900g
🏆班蘭椰香 - 班香椰汁年糕 900g
2022-01-07
2022-01-15 123 瀏覽
今年試下新推出左賀年糕點!📍班香椰汁年糕咁多種賀年糕點我最愛就係年糕!一改傳統年糕形象,用上斑蘭同椰汁配搭,綠色嘅年糕真係相當之特別💚。入口有濃郁嘅斑蘭香氣🍀,加上椰汁香甜🥥,口感相當軟糯,亦唔會過甜!👍🏻👍🏻📍家鄉蘿蔔糕特別喜歡呢款係用上蘿蔔絲而炮製,所以口感層次特別豐富,而且選用上乘食材,好多臘肉同埋蝦米🦐,所以煎糕要留意返唔好切咁薄,每一啖都真材實料,唔會鬆散,相當香口!🤤

今年試下新推出左賀年糕點!

📍班香椰汁年糕

📍家鄉蘿蔔糕

2022-01-10
其他
2022-01-14 96 瀏覽
新年最期待既一件事除左係逗利是之外,就係可以食賀年糕點。今年新年食到「鼎爺私房菜」出品既班香椰汁年糕同埋阿爺芋頭糕。阿爺出品,果然無令人失望!每款糕點都係嚴選上乘食材,秉承古法秘方足料炮製,完全不含防腐劑,而且係香港新鮮製造。班香椰汁年糕。呢個真係個人黎講非常中意,充滿驚喜。平時既年糕可能會比較甜膩,但呢個完全唔會入口係濃濃既斑蘭椰子香,整體好清新。而且口感仲好軟糯煙韌,無論係煎定蒸都咁有風味。另一款阿爺芋頭糕亦同樣出色!好少可以食到咁足料既!芋頭糕口感軟滑,入面加左臘腸、臘肉、潤腸、蝦米等,亦食到芋頭粒,味道層次都好豐富。除左呢兩款糕點,仲有家鄉蘿蔔糕同埋千層馬蹄糕都好吸引,等有機會下次一定要試下先!
新年最期待既一件事除左係逗利是之外,就係可以食賀年糕點。
阿爺出品,果然無令人失望!

班香椰汁年糕。

呢個真係個人黎講非常中意,充滿驚喜。
而且口感仲好軟糯煙韌,無論係煎定蒸都咁有風味。

另一款阿爺芋頭糕亦同樣出色!

好少可以食到咁足料既!

其他
2022-01-14 98 瀏覽
今年新年我就去咗「鼎爺私房菜」買年糕同蘿蔔糕😍😍嚴選上乘食材,秉承古法秘方足料炮製,完全不含防腐劑,香港新鮮製造添❣️家鄉蘿蔔榚啲料係超級多🙆🏻‍♀️啖啖都食到材料,口感豐富,味道一流💕班香椰汁年糕呢個班香椰汁年糕真係反傳統,成個年糕都係綠色😂而且好香班椰嘅味道,煙煙韌韌😍😍同傳統年糕完全唔同,不過味道真係超班,食到無停口👍🏻👍🏻❣️4款賀年糕獨門秘製 - 家鄉蘿蔔糕 900g口感豐富 - 阿爺芋頭糕 900g甜而不膩 - 千層馬蹄糕 900g班蘭椰香 - 班香椰汁年糕 900g仲未諗到買咩嘅賀年糕,真係值得一試,簡直係一試難忘呀❣️小提示:煎糕要留意返,唔好切咁簿,想易啲煎可以上少少粉再煎,就無咁容易散,因為蘿蔔糕係超多料。

❣️家鄉蘿蔔榚
啲料係超級多🙆🏻‍♀️啖啖都食到材料,口感豐富,味道一流

💕班香椰汁年糕

❣️4款賀年糕

獨門秘製 - 家鄉蘿蔔糕 900g
口感豐富 - 阿爺芋頭糕 900g
甜而不膩 - 千層馬蹄糕 900g
班蘭椰香 - 班香椰汁年糕 900g

仲未諗到買咩嘅賀年糕,真係值得一試,簡直係一試難忘呀

❣️小提示:

2022-01-14 80 瀏覽
新年唔少得要準備一啲糕點,今次我地就準備左年糕同芋頭糕!鼎爺私房菜既芋頭糕非常足料,每一啖都充滿住臘腸臘肉同蝦米,咸香十足!芋頭軟糯嘅口感,再加埋切碎一粒粒既臘味,口感非常有層次😋料味岩岩好,唔好太咸😉另外一款斑蘭椰汁年糕,口感煙煙韌韌,甜度適中,淡淡斑蘭葉獨特嘅香味,綠色既年糕,好特別👍🏻最適合一啲,中意特別野既朋友仔😉佢地既糕點,都係不含防腐劑,香港新鮮製造,所以我好放心比小朋友食,同埋送比家中長輩,都好安心比佢地食,食得好味又健康🥰真係新年最好既禮物🎁
新年唔少得要準備一啲糕點,今次我地就準備左年糕同芋頭糕!

2022-01-14 89 瀏覽
2月1日就農曆新年,過年又點少得糕點。知道鼎爺推出4款賀年糕點 (家鄉蘿蔔糕、阿爺芋頭糕、千層馬蹄糕及班香椰汁年糕) 。款款賀年糕點都嚴選上乘食材,秉承古法秘方足料炮製,而且不含防腐劑,香港新鮮製造。我買左其中兩款▪️家鄉蘿蔔糕啖啖清甜蘿蔔粒及蘿蔔絲 + 足料咸香臘味口感豐富有層次。▪️班香椰汁年糕推介淡淡班蘭芳香,口感香軟煙韌,食落甜而不膩,別有一番風味。下次買埋阿爺芋頭糕同千層馬蹄糕食先。
2月1日就農曆新年,過年又點少得糕點。

知道鼎爺推出4款賀年糕點
(家鄉蘿蔔糕、阿爺芋頭糕、千層馬蹄糕及班香椰汁年糕) 。
款款賀年糕點都嚴選上乘食材,
秉承古法秘方足料炮製,
而且不含防腐劑,香港新鮮製造。

我買左其中兩款

▪️家鄉蘿蔔糕
啖啖清甜蘿蔔粒及蘿蔔絲 + 足料咸香臘味
口感豐富有層次。

▪️班香椰汁年糕
推介
淡淡班蘭芳香,口感香軟煙韌,
食落甜而不膩,別有一番風味。

下次買埋阿爺芋頭糕同千層馬蹄糕食先。
2022-01-14 161 瀏覽
上次試左鼎爺私房菜果個超足料嘅手工盤菜🍲之後一直念念不忘, 今次鼎爺推出幾款賀年糕於是新年就買左嚟試下🌟阿爺芋頭糕兩款糕都好易切同唔油, 芋頭糕煎完好香, 夾落去唔鬆散, 食落粉同芋頭比例⚖️唔錯, 芋頭味好濃, 入面仲有粒粒芋頭同蠟腸蝦乾, 蠟腸嘅油份滲哂落去, 食落好惹味又有咬口(加辣椒油🌶️食更惹味)! 🌟班香椰汁年糕年糕煎果陣已經聞到陣陣班蘭芳香, 食落口感軟糯得嚟黏度剛好, 假牙都唔會食到甩出嚟😝, 椰汁份量唔會過濃令到好膩, 而且甜度剛好, 食完亦無果種甜到確喉嘅感覺👍🏻, 總括而言兩款糕調味都剛剛好, 而且食完都無口渴嘅感覺, 整體相當滿意!

🌟阿爺芋頭糕

🌟班香椰汁年糕

2022-01-09
午餐
農曆新年應節美食 當然非糕點莫屬🥢年糕寓意步步高升👀每家每互新年都必備的!!上次試咗鼎家喜筷之後就一直想試埋佢d糕點🥳今次我地就專登提早試下 同大家分享下阿爺芋頭糕同班香椰汁年糕🤟🏻 🎈阿爺芋頭糕🍴阿爺芋頭糕加上臘腸、蝦米等食材製成👅 而且每啖都食到濃郁嘅芋頭粒同芋頭香味👏🏻份量極足👀每啖都食到滿滿嘅餡料👄🔖椰汁年糕🥢椰汁年糕採用的椰汁比例十分高🧉 一落鑊煎 已經香氣撲鼻💨年糕煎完口感煙煙銀銀~最重要係一啲都唔油膩!絕對係真材實料✨🥇除咗芋頭糕同埋椰汁年糕之外佢哋仲有其他糕點架!!💡每款賀年糕點均嚴選上乘食材💡🎉秉承古法秘方足料炮製🎈不含防腐劑,香港新鮮製造4款賀年糕現正接受預購:💡早鳥優惠價每盒 $298🏆獨門秘製 - 家鄉蘿蔔糕 900g🏆口感豐富 - 阿爺芋頭糕 900g🏆甜而不膩 - 千層馬蹄糕 900g🏆班蘭椰香 - 班香椰汁年糕 900g🛒沙田及銅鑼灣City Super有售🛍🎐🛒提提你:煎糕要留意返,唔好切咁簿,想易啲煎可以上少少粉再煎,就無咁容易散,因為蘿蔔糕係超多料。
農曆新年應節美食 當然非糕點莫屬🥢
年糕寓意步步高升👀每家每互新年都必備的!!
上次試咗鼎家喜筷之後就一直想試埋佢d糕點🥳

🎈阿爺芋頭糕🍴
阿爺芋頭糕加上臘腸、蝦米等食材製成👅
而且每啖都食到濃郁嘅芋頭粒同芋頭香味👏🏻
份量極足👀每啖都食到滿滿嘅餡料👄

🔖椰汁年糕🥢
椰汁年糕採用的椰汁比例十分高🧉
一落鑊煎 已經香氣撲鼻💨
年糕煎完口感煙煙銀銀~
最重要係一啲都唔油膩!絕對係真材實料✨

🥇除咗芋頭糕同埋椰汁年糕之外佢哋仲有其他糕點架!!

💡每款賀年糕點均嚴選上乘食材💡

🎉秉承古法秘方足料炮製

🎈不含防腐劑,香港新鮮製造

4款賀年糕現正接受預購:
💡早鳥優惠價每盒 $298
🏆獨門秘製 - 家鄉蘿蔔糕 900g
🏆口感豐富 - 阿爺芋頭糕 900g
🏆甜而不膩 - 千層馬蹄糕 900g
🏆班蘭椰香 - 班香椰汁年糕 900g

🛒沙田及銅鑼灣City Super有售🛍

🧨農歷新年就到啦,點少得蘿蔔糕!寓意步步高升!一年好過一年!✨✨🎉今次介紹由鼎爺私房菜自家出品嘅賀年糕🧧秉承古法秘方足料炮製,🇭🇰香港新鮮製造!🧧阿爺蘿蔔糕切出黎果陣已經有一絲絲嘅蘿蔔絲,兩面煎一煎,煎到邊位脆身😋由好足料蘿蔔整成,食到有一粒粒蘿蔔,食落口感香軟綿綿!而且每一啖都食到餡料✨✨加埋辣椒醬一齊食勁正😍😍🧧班香椰汁年糕一落鑊煎椰汁🥥及斑蘭味飄香撲鼻,輕輕煎一煎到脆邊,食落口感軟綿,清甜而不膩,椰汁同斑蘭嘅味道好出😋😋🌟比個小貼士大家:煎既時候要用細火,亦都唔好疊放年糕,咁就能夠避免黏埋一齊既問題。📣4款賀年糕現正接受預購(早鳥優惠$298/盒)1️⃣獨門秘製 - 家鄉蘿蔔糕 900g2️⃣口感豐富 - 阿爺芋頭糕 900g3️⃣甜而不膩 - 千層馬蹄糕 900g4️⃣班蘭椰香 - 班香椰汁年糕 900g
💌WhatsApp訂購及查詢:
4633 9887 (只接受信息)

🧨農歷新年就到啦,點少得蘿蔔糕!
寓意步步高升!一年好過一年!✨✨
🎉今次介紹由鼎爺私房菜自家出品嘅賀年糕🧧
秉承古法秘方足料炮製,🇭🇰香港新鮮製造!

🧧阿爺蘿蔔糕
而且每一啖都食到餡料✨✨加埋辣椒醬一齊食勁正😍😍

🧧班香椰汁年糕

📣4款賀年糕現正接受預購(早鳥優惠$298/盒)
1️⃣獨門秘製 - 家鄉蘿蔔糕 900g
2️⃣口感豐富 - 阿爺芋頭糕 900g
3️⃣甜而不膩 - 千層馬蹄糕 900g
4️⃣班蘭椰香 - 班香椰汁年糕 900g

💌WhatsApp訂購及查詢:
4633 9887 (只接受信息)
2022-01-14 77 瀏覽
第一次食鼎爺年糕,每款賀年糕都用咗上乘食材,秉承古法秘方足料炮製,而且不含防腐劑,🇭🇰香港新鮮製造👇🏻今次揀咗以下呢兩款年糕,比想像中好食😍絕對係必買年糕之一🔸家鄉蘿蔔糕🔸以阿爺獨有古法秘方炮製,極具家鄉特色,配料有上乘嘅蘿蔔加入蝦米,臘腸,潤腸,臘肉等,食落好香口惹味,正👍🏻🔸班香椰汁年糕🔸我鍾意加蛋落去煎黎食,一啖咬落去,一點兒都不黏牙,而且充滿班蘭椰香味,清甜不膩,好味😋

🔸家鄉蘿蔔糕🔸

🔸班香椰汁年糕🔸

外賣自取
話咁快下個月就新年!🎉 但係我已經開始食賀年糕點🤣,因為屋企人都買咗唔少!今次食嘅呢兩款係鼎爺私房菜嘅阿爺芋頭糕同埋班香椰汁年糕。佢每一款糕點都係香港新鮮製造🥰,又冇添加劑,用嘅食材都好靚,再加埋古法秘方足料炮製,呢點好欣賞。阿爺芋頭糕呢一款芋頭糕摸上手好有份量,佢嘅芋頭比例好高😆,入面有好多芋頭粒粒,而且好粉。入面有蝦米、臘腸啊同埋唔同嘅臘味,鹹香得嚟好惹味😌,口感好豐富,結果我唔小心食晒成碟。班香椰汁年糕平時椰汁年糕食得多,今次呢款加咗班蘭汁,所以外觀已經非常之綠!睇返佢成份,椰漿排第一位,睇嚟放咗好多嘢椰漿,所以食落去椰汁味十足🤩,仲有淡淡的斑蘭清香味。佢亦都唔會過甜,煙韌度十足😋,好好味呀。依家預訂仲有早鳥優惠,原價$348減到每盒$298,一共有四隻味俾你揀,每一款都有900g,幾有份量下。🏆獨門秘製 - 家鄉蘿蔔糕 🏆口感豐富 - 阿爺芋頭糕 🏆甜而不膩 - 千層馬蹄糕 🏆班蘭椰香 - 班香椰汁年糕

阿爺芋頭糕

班香椰汁年糕

🏆獨門秘製 - 家鄉蘿蔔糕
🏆口感豐富 - 阿爺芋頭糕
🏆甜而不膩 - 千層馬蹄糕
🏆班蘭椰香 - 班香椰汁年糕

2022-01-14 64 瀏覽
【👨🏻‍🍳『鼎』級賀年糕點🧧】 下月一號就已經係農曆新年!距離得返三個星期都唔夠,加上少咗出去食飯,不如就而家開始食年糕啦🥢😆 鼎爺私房菜出咗4️⃣款皇牌賀年糕點賀新春❤️分別有「家鄉蘿蔔糕」、「阿爺芋頭糕」、「千層馬蹄糕」同「班香椰汁年糕」!每款賀年糕點均嚴選上乘食材💯,秉承古法秘方足料炮製👨🏻‍🍳🚫不含防腐劑,香港新鮮製造🇭🇰 一直都試吓鼎爺出品嘅年糕架啦!💡依家仲有早鳥優惠價每盒 $298(原價$348),即買咗「家鄉蘿蔔糕」同「「班香椰汁年糕」呢兩款返屋企試吓! 🤍《家鄉蘿蔔糕 900g》- 人氣 No.1 !採用大量上乘蘿蔔條及精選蝦米外,臘腸、潤腸、臘肉都經獨門秘製處理,令蘿蔔糕倍添滋味~入口食到到啖啖蘿蔔鮮香味及嫩滑感,加上餡料豐富,有口感層次,清蒸或煎煮都非常適合!煎或焗後甘香而不油膩~ 💚 《班香椰汁年糕 900g》- 以鮮榨班蘭汁及香濃椰漿製成,陣陣濃郁班蘭椰香,清甜不膩又軟糯~煎或焗都可以食到外香脆內煙韌嘅口能~

【👨🏻‍🍳『鼎』級賀年糕點🧧】

煎或焗後甘香而不油膩~

2022-01-07
$268 (其他)