2023-07-30 349 瀏覽
隱藏得太深,果然導航一般都系呃人嘅 🤣 其實就系海底撈咁棟G層 😆 入去同離開都會用普通話打招呼,就系門口果位既港普太印象深刻嘞🤣 唔准又堅持既樣裡面服務都好熱情,如果第一次嚟嘅話,會同你做個介紹,然後餐品掃 🐎 落單 😉🍲 鴛鴦鍋(鼎王麻辣鍋+酸菜白肉鍋)湯底超贊! 直頭唰完就可以入口,基本上唔使再另外點醬料,儘量保持咗嘢食嘅鮮甜,而且隔離夥記見湯底有所下降就即刻幫你滿上🤣 所以鴨血、豆腐、酸菜根本就食唔曬! 真系無限量啊! (然後同個臺灣朋友講呢間鋪頭唔錯,佢話畀我知,如果唔食完打包走嘅話,鴨血豆腐都會重新添滿!超贊嘅 😍😍)🦐 上選海鮮拼盤入面有珊瑚蚌、桂花蚌、日本扇貝、小卷魷魚同嚴選海蝦,呢個魷魚滾完上嚟就好似朵花咁😍 而且大粒嘅扇貝,口感超好哦! 🐮 牛白肉呢個真系好罕見,系牛胸前肋骨上嘅一塊細小嘅筋膜類肌肉,細嫩之餘,仲好爽口,聽講蘊含豐富嘅骨膠原哦! 😆 一餐落嚟真系超飽,原本驚點少咗,諗唔到,根本就食唔曬 🤣 調料嘅地方隔離仲有個電飯煲,入面有煮好既飯,方便自己搭配食,雖然調味料少,不過我覺得唔使調味料,就鍋底唰完就好好食喇!服務方面都系好貼心,從進門到出去都介紹清晰之

🍲 鴛鴦鍋(鼎王麻辣鍋+酸菜白肉鍋)

🦐 上選海鮮拼盤

🐮 牛白肉

服務方面都系好貼心,從進門到出去都介紹清晰之外,身邊仲有個服務員擔心你唔够食🤣檯面上有個細垃圾桶可以放下垃圾,張枱有USB嘅充電頭,自己有線嘅話,可以叉,紙巾都系櫃桶有配,呢度嘅紙巾真系要贊! 唔系嗰薄薄嘅質量唔好果d👍

因為嚟都冇等位,出去嗰陣先發現門口配有杯同茶水,可以比等位嘅人解解渴🤩
2023-07-21 1927 瀏覽
🩵 鼎王麻辣鍋📍尖沙咀金巴利道26號地下5號舖------------------------------1️⃣ 鴛鴦鍋 $78/@ 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻麻辣鴨血豆腐鍋 可以自選辣度(小、中、大、特調)貼心💕麻辣湯底不是很辣 是台式的藥材湯底 濃濃的藥材味道 不錯😍鴨血及豆腐可以無限refill 鴨血大大舊 厚身 十分嫩滑入味🥰豆腐同樣大大舊 吸湯 讚🤩推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻酸菜白肉鍋 同樣可以自選酸度(小、中、大) 窩心😆酸菜湯底的酸味是白菜自然發酵出來的酸 很天然 容易入口 湯底有大量的酸菜及小量白肉 可以無限refill 酸菜 白肉淋滑 十分薄 入口即溶 不錯💕2️⃣ 牛拼盤(4人份) $488推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻推薦🥰這盤可試4款牛肉 手切牛頸脊 牛邊爪 淥20秒便可😍肉及油脂分布平均 入口即溶 很嫩滑 美味😋手切牛黃喉 淥10秒便可 口感爽脆🤩手切封門柳 較瘦 牛味很濃郁 牛拼盤十分新鮮3️⃣ 上選海鮮拼盤 $298推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻海鮮非常新鮮 海蝦大大隻 十分爽甜😋小卷切得很薄 一淥就熟 很爽脆🤩珊瑚蚌及桂花蚌 爽口 扇貝 非常鮮甜 性價比高 大推
🩵 鼎王麻辣鍋
📍尖沙咀金巴利道26號地下5號舖
1️⃣ 鴛鴦鍋 $78/@

2️⃣ 牛拼盤(4人份) $488

3️⃣ 上選海鮮拼盤 $298
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
海鮮非常新鮮 海蝦大大隻 十分爽甜😋小卷切得很薄 一淥就熟 很爽脆🤩珊瑚蚌及桂花蚌 爽口 扇貝 非常鮮甜 性價比高 大推🥰

4️⃣ 老油條 $68
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
老油條是台灣直送的 口感較硬😆淥的時間要多一點

5️⃣ 鮮甜蔬菜盤 $98
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
蔬菜新鮮 有三款蔬菜 生菜 娃娃菜 白菜 洗得乾淨 還有少許菇菌 不錯😆

6️⃣ 招牌枸杞菊花露 $98
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
招牌枸杞菊花露 甜度適中 不會太甜🤤有淡淡的枸杞及菊花味 冰凍 很解渴 清熱之選😋
餐廳性價比高 湯底非常出色 正宗😍食材新鮮 真材實料 有水準❤️還有免費醬料及白飯 讓客人自行取用💕服務態度極佳 主動介紹食材 還會不停refill鴨血豆腐🥰一就座 便奉上免費招待茶 茶味香濃 不錯 OpenRice 訂位有9折 可惜用餐限時90分鐘

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-07-15
2023-07-17 239 瀏覽
店內古色古香嘅佈置,播著琵琶古箏嘅音樂,好有詩意。揀湯底先👉鴛鴦鍋$78一款係香氣層次豐富的麻辣鍋。另一款係酸鮮入味的酸菜白肉鍋。麻辣(小辣)放任何食材都好味。酸菜唔太酸好開胃,酸菜內配搭有豬肉,豬肉亦夠味。手切封門柳$368新鮮封門柳鮮甜味濃,有咬口。梅花豬肉拼去骨雞髀肉$128梅花豬肉嘅梅花般油花紋路,灼完不乾也不膩,肉質鮮嫩有彈性。雞腿肉我鐘意食,灼完肉質都嫩滑。萵荀$68新鮮爽甜。蜂巢千層凍豆腐(8粒)(台灣直送)$68吸左湯汁好食。彈牙九肚魚丸(4粒)$68好彈牙,食到九肚魚嘅鮮味。薄荷青檸梳打$48杯放上薄荷葉好清香,青檸梳打飲落好涼快。
店內古色古香嘅佈置,播著琵琶古箏嘅音樂,好有詩意。

揀湯底先👉鴛鴦鍋$78
一款係香氣層次豐富的麻辣鍋。
另一款係酸鮮入味的酸菜白肉鍋。
麻辣(小辣)放任何食材都好味。
酸菜唔太酸好開胃,酸菜內配搭有豬肉,豬肉亦夠味。

手切封門柳$368
新鮮封門柳鮮甜味濃,有咬口。

梅花豬肉拼去骨雞髀肉$128
梅花豬肉嘅梅花般油花紋路,灼完不乾也不膩,肉質鮮嫩有彈性。
雞腿肉我鐘意食,灼完肉質都嫩滑。

萵荀$68
新鮮爽甜。

蜂巢千層凍豆腐(8粒)(台灣直送)$68
吸左湯汁好食。

彈牙九肚魚丸(4粒)$68
好彈牙,食到九肚魚嘅鮮味。

薄荷青檸梳打$48
杯放上薄荷葉好清香,青檸梳打飲落好涼快。
2023-07-12 184 瀏覽
出名過江龍麻辣火鍋中式餐廳!麻辣火鍋就大家食到出曬名!第一次在這間中式餐廳食午餐!味道就不過不失!不算太差!但又不能令我有深刻印象!還是有機會再幫襯他的晚餐火鍋可能會比較好!
以前去台灣必食嘅鼎王麻辣鍋空降香港,終於有時間去朝聖。打電話來預約book枱,餐廳俾卡位我哋,地方寬敞,好好坐,而且樓底夠高,唔會侷促和大味。近日天氣好熱,另一半覺得口淡淡,我又想食麻辣,所以我哋點咗鴛鴦鍋,呢度嘅鍋底係以位計算,我哋可以再Refill酸菜、鴨血、豆腐,真心正!我哋點咗份滷牛筋,經過滷製,入口有著豐富膠原感,後,肉質軟綿,甜甜地,好有風味!火鍋料都上得幾快,等候時間短,手切牛頸脊肉質富口感,雪花豐富,打邊爐都食到油脂香。日本帝王蟹棒賣相美觀,大大條蟹棒,都食到鮮味。日本廣島蠔一隻隻好肥美,肉質飽滿,口感豐富,有著淡淡海水味,值得海鮮愛好者品嚐。

火鍋料都上得幾快,等候時間短,
手切牛頸脊
肉質富口感,雪花豐富,打邊爐都食到油脂香。
日本帝王蟹棒
賣相美觀,大大條蟹棒,都食到鮮味。
日本廣島蠔
2023-07-09 158 瀏覽
台式養生火鍋都有鴛鴦鍋?仲有得任refill配料😍yes yes ,真係有呀!我哋order咗麻辣鴨血鍋和酸菜白肉鍋,我哋食小麻小辣就啱啱好,鴨血入口嫩滑,和蜂巢豆腐都好吸湯,越煮越入味,另一邊,酸菜都可以任加,湯底越食越開胃!火鍋料: 日本黑豚肩肉、手工蝦滑(台灣直送)、日本廣島蠔、老油條(台灣直送)、午餐肉款款都勁新鮮,特別推介手工蝦滑和廣島蠔,蝦滑有別於平時港式嘅,見到一隻隻蝦仁和粉漿打成,入口Q彈,海鮮味滿分!廣東蠔雖然唔係好多隻,價錢比較高上,質素真係一流,目測每隻都有6-8cm大,煮完都係縮咗少少,食落勁juicy,好高質!而家中午人流都幾多,進餐氣氛都唔錯,而且座位都是卡位,好好坐,可以圍爐傾偈👍🏻👍🏻

2023-07-06 1431 瀏覽
今日同幾屋企人嘆住冷氣打邊爐,真係好正!尖沙咀的鼎王麻辣鍋以其湯底和食材的豐富度和品質聞名,屋企人一直都好想試,我們點了鴨血酸菜鴛鴦鍋、牛肉拼盤、御選小羔羊、招牌手工三色滑(台灣直送)、竹笙、油麥菜和綜合餃等,必試牛肉拼盤和御選小羔羊,真係超好食~麻辣湯底味道十分正宗,小辣程度,小朋友都食到,好惹味,特別係鴨血質地軟嫩,入口即化,口感十分棒。酸菜湯也很不錯,清淡酸甜爽口,能夠展現食材的原味。酸菜的味道也很不錯,酸酸甜甜的,能夠調節口感,讓人食欲大開。🌟牛肉拼盤+御選小羔羊肉質上盛,口感細軟,牛味濃郁,非常之嫩滑同Juicy,配上麻辣,非常之香口惹味。小羔羊肉份量十足,肉質鮮甜,一都羶味都無,味道一流!🌟招牌手工三色滑(台灣直送)墨魚膠和蝦膠也很好吃,爽口彈牙,仲食到墨魚粒及蝦粒,口感唔錯。🌟綜合餃+丸綜合餃的包子皮很薄,餡料豐富,口感鮮美。綜合丸有四款,款款都爽口彈牙,尤其係墨魚丸同蝦丸都鮮味十足。🌟竹笙、油麥菜竹笙清爽可口,能夠中和一些油膩感。食材質量很高,湯底口感豐富,能夠滿足不同口味的人。如果您喜歡火鍋,鼎王絕對是一家不容錯過的好店。

酸菜湯也很不錯,清淡酸甜爽口,能夠展現食材的原味。

🌟牛肉拼盤+御選小羔羊

🌟招牌手工三色滑(台灣直送)

🌟綜合餃+丸

🌟竹笙、油麥菜
竹笙清爽可口,能夠中和一些油膩感。

• 鴛鴦鍋
  • 招牌手工三色滑
  • 特級牛肉
  • 御選小羔羊
2023-07-06 224 瀏覽
約左中同相聚,已經多年無見,找一個地方坐得耐又舒服,大家又想打邊爐,於是諗起係尖沙咀的鼎王麻辣鍋🔥。鼎王麻辣鍋店舖裝修古色古香,環境舒適,真係好岩三五知己食飯。7點來到已經有不少人,好彩有book位😬。我們揀了鴛鴦鍋 : 鼎王麻辣鍋 + 酸菜白肉鍋,全部都有辣度和酸度可以選擇。我們就揀了小辣和小酸。麻辣鍋90分鐘內無限添加鴨血及豆腐,而酸菜鍋可以添加酸菜。鴨血好厚身,又彈牙,又滑,口感很好﹗而酸菜係切成幼條狀,唔會太酸,好開胃😋。食物方面揀了以下幾款,好豐富,好滿足:🌟牛拼盤: 紅色肉要淥18-20秒,而牛黃喉就10秒左右,牛肉好鮮味,黃喉好爽口😋🌟竹笙: 打邊爐唔少得,竹笙吸了濃郁湯底,非常好味👍🏻🌟御選小羔羊: 淥完好軟腍,完全冇羊肉臊味,又香又滑,正😋🌟綜合丸(8粒): 彈牙鮮味十足🌟綜合餃: 蛋餃好香,其他餃都不錯🌟招牌手工三色滑: 蝦滑、蟹滑、搖柱滑,口感豐富😋🌟冬瓜茶: 冰凍生津解渴呢度的中式香料都係天然,味道不錯!今晚好豐富,好滿足😆

食物方面揀了以下幾款,好豐富,好滿足:

🌟竹笙: 打邊爐唔少得,竹笙吸了濃郁湯底,非常好味👍🏻
🌟御選小羔羊: 淥完好軟腍,完全冇羊肉臊味,又香又滑,正😋
🌟綜合丸(8粒): 彈牙鮮味十足
🌟綜合餃: 蛋餃好香,其他餃都不錯
🌟招牌手工三色滑: 蝦滑、蟹滑、搖柱滑,口感豐富😋
🌟冬瓜茶: 冰凍生津解渴

呢度的中式香料都係天然,味道不錯!今晚好豐富,好滿足😆

鴛鴦鍋
牛拼盤
御選小羔羊
招牌手工三色滑
2023-07-04 88 瀏覽
正宗麻辣火鍋🍲麻辣酸菜鍋,味道好好食🤤麻辣嘅香味非常之正,酸菜份量非常之多,火鍋配料款式多選擇,而且質素非常之新鮮,海鮮嘅味道非常之鮮甜,老油條打邊爐非常正
2023-07-01 104 瀏覽
今日同朋友去完尖沙咀行街諗起好耐冇打過邊爐 又想食吓酸辣嘢😮‍💨就去咗試呢間鼎王麻辣鍋🌶️首先湯底我哋揀咗鴛鴦鍋 佢有唔同嘅辣度比客人揀,啱晒好鍾意食辣但又唔係太受得嘅我哋😝配菜方面揀咗御選小羔羊、老油條、手工蝦滑、不倒翁拉麵同招牌川丸子。值得一讚係d羊肉食落新鮮又唔會太大陣羊羶味🥩老油條食落好脆口🤩蝦滑口感幾彈牙,而丸子嘅口感好得意,似mix埋陳皮魚蛋同牛丸咁👍🏼好啱配埋酸酸辣辣既湯底我哋叫咗杯粉紅特飲,係甜甜地既汽水咁幾開胃 如果餐飲方面有多d選擇,例如沙冰之類就Perfect喇😝
今日同朋友去完尖沙咀行街
諗起好耐冇打過邊爐 又想食吓酸辣嘢😮‍💨
就去咗試呢間鼎王麻辣鍋🌶️
2023-07-01 120 瀏覽
終於嚟食鼎王麻辣鍋,去親台灣旅行都必去嘅火鍋店,依家香港都有得食🔸鼎王麻辣鍋 x 酸菜白肉鍋麻辣鍋有小、中、大、特調4個辣度,而酸菜白肉鍋亦可以有小、中、大3個酸度,可因應個人口味選擇鼎王嘅鴨血係必食,由台灣直送,口感滑溜溜,每件都非常厚!豆腐索滿麻辣湯,味道非常惹味!而酸菜白肉鍋嘅酸菜切成幼條狀,食落非常開胃。仲有另一賣點就係鴨血、豆腐、酸菜同白肉,店員都會主動免費添加,包保食到飽!🔸招牌手工三色滑有齊蝦滑、蟹滑、瑤柱滑!瑤柱滑入面真係有瑤柱絲,好足料!蝦滑入面有唔少蝦肉,好彈牙!而蟹滑囗感綿密細膩,幾鮮味🔸濃香豆皮有別於響鈴,要煮3分鐘左右先食,腍腍地又入味又有豆味,豆皮索晒湯汁,好惹味🔸豬骨濃汁貢丸 口感軟硬適中,口味層次豐富,多汁彈牙,豬骨濃湯味突出🔸梅花豬肉拼去骨雞髀肉兩款肉質都好鮮嫩,豬肉味道濃郁有口感,雞髀肉可以啖啖肉咁食🔸玫瑰蜜桃果茶香甜蜜桃配上淡淡玫瑰幽香,酸中帶甜,味道清新解辣

🔸鼎王麻辣鍋 x 酸菜白肉鍋

🔸招牌手工三色滑

🔸濃香豆皮

🔸豬骨濃汁貢丸
口感軟硬適中,口味層次豐富,多汁彈牙,豬骨濃湯味突出

🔸梅花豬肉拼去骨雞髀肉
兩款肉質都好鮮嫩,豬肉味道濃郁有口感,雞髀肉可以啖啖肉咁食

🔸玫瑰蜜桃果茶
香甜蜜桃配上淡淡玫瑰幽香,酸中帶甜,味道清新解辣
2023-07-01 64 瀏覽
難得一見的正宗鴨血火鍋兩款特色湯底「鼎王麻辣鍋」、「酸菜白肉鍋」絕對推薦點鴛鴦鍋,兩款湯底也可以吃到有小、中、大、特調四個辣度可以選擇酸菜白肉鍋亦有小、中、大3個酸度配合不同客人的口味多種天然中式香料,絕對不是味精的感覺麻辣鍋中的鴨血必食,由台灣直送人稱「鴨血的天花板」,口感彈滑每件鴨血都是厚切酸菜白肉鍋的酸菜切成幼條狀,口感極佳90分鐘內無限添加鴨血及豆腐(鼎王麻辣鍋)而酸菜白肉鍋則可以添加酸菜我們點了的火鍋配料✅台灣直送老油條和香港的油炸鬼有點不同,更加脆口✅濃香豆皮喜歡豆皮吸了火鍋湯底,咬落煙靭又滋味✅招牌手工三色滑(蝦滑、蟹滑、瑤柱滑)非常彈牙,而且真材實料✅梅花豬肉拼去骨雞髀肉雞髀肉滑身,豬肉也非常新鮮✅日本廣島蠔10隻$188有10隻超抵吃,非常肥美喜歡餐廳有民國時期的裝修有一種時空穿越的感覺
難得一見的正宗鴨血火鍋
兩款特色湯底「鼎王麻辣鍋」、「酸菜白肉鍋」
絕對推薦點鴛鴦鍋,兩款湯底也可以吃到
有小、中、大、特調四個辣度可以選擇
酸菜白肉鍋亦有小、中、大3個酸度
配合不同客人的口味

多種天然中式香料,絕對不是味精的感覺

麻辣鍋中的鴨血必食,由台灣直送
人稱「鴨血的天花板」,口感彈滑
每件鴨血都是厚切
酸菜白肉鍋的酸菜切成幼條狀,口感極佳
90分鐘內無限添加鴨血及豆腐(鼎王麻辣鍋)
而酸菜白肉鍋則可以添加酸菜

我們點了的火鍋配料
✅台灣直送老油條
和香港的油炸鬼有點不同,更加脆口

✅濃香豆皮
喜歡豆皮吸了火鍋湯底,咬落煙靭又滋味

✅招牌手工三色滑(蝦滑、蟹滑、瑤柱滑)
非常彈牙,而且真材實料

✅梅花豬肉拼去骨雞髀肉
雞髀肉滑身,豬肉也非常新鮮

✅日本廣島蠔10隻
$188有10隻超抵吃,非常肥美

喜歡餐廳有民國時期的裝修
有一種時空穿越的感覺
2023-06-29 58 瀏覽
湯底只有兩款鼎王麻辣鍋 同酸菜白肉鍋我地㨂左鴛鴦鍋,有4個辣度可以選擇,酸菜白肉鍋就有3個酸度。我地就先試左小辣小酸~後期我地有再加中辣中酸,味道就岩晒我地重口味更惹味~ 90分鐘內無限添加鴨血豆腐同添加酸菜~麻辣鍋係我地今次主要目標:鴨血,係我香港食過甘多鴨血黎講頭幾名🤣口感滑流,每件切件都非常厚,非常大方💓 牛小排:分量合理~薄薄一片~幾秒就食得~帶有牛味🌟濃香豆皮:必點~勁配麻辣鍋~吸晒啲麻辣湯~更帶豆香味~食唔停口~排骨酥:本身醃左~肉軟~帶有甜味~分量不小~招牌手工三色滑:大推搖柱滑~每啖食緊搖柱一樣~絕對冇誇張黑豚腩肉:肥瘦適中~配酸菜鍋一流 食鴨血都食到勁飽🤤🤤下次再黎食過鼎王麻辣鍋尖沙咀金巴利道26號地下5號舖 ————————————✨✨✨✨✨✨✨✨✨記得like同follow我地~我地會繼續揾好去處同大家分享😊✨✨✨✨✨✨✨✨————————————#chichiyan #foodblogger #blogger #hkfood #foodpic #hkeats # #food #相機食先 #手機食先 #foodblog #foodphoto #hkfo

湯底只有兩款鼎王麻辣鍋 同酸菜白肉鍋

牛小排:分量合理~薄薄一片~幾秒就食得~帶有牛味

排骨酥:本身醃左~肉軟~帶有甜味~分量不小~

招牌手工三色滑:大推搖柱滑~每啖食緊搖柱一樣~絕對冇誇張

黑豚腩肉:肥瘦適中~配酸菜鍋一流

食鴨血都食到勁飽🤤🤤下次再黎食過

鼎王麻辣鍋

尖沙咀金巴利道26號地下5號舖

————————————
✨✨✨✨✨✨✨✨✨
記得like同follow我地~
我地會繼續揾好去處同大家分享😊
✨✨✨✨✨✨✨✨
————————————

#chichiyan #foodblogger #blogger #hkfood #foodpic #hkeats # #food #相機食先 #手機食先 #foodblog #foodphoto #hkfoodie #foodlover #hongkongfood #hongkong #eat #goodfood #foodpics #instafood #香港美食 #吃貨人生 #吃貨

• 濃香豆皮
  • 鴨血
一直都好想試台灣呢間過江龍火鍋,今日終於都約到朋友一齊食。 我哋叫咗鴛鴦湯底,麻辣同埋白菜豚肉,值得留意嘅係鴨血,豆腐,同埋白菜都係任加,隨時都可以fill! 白菜湯同豚肉好夾,反之鴨血同埋豆腐,完全吸晒麻辣湯嘅精華,湯底辣度都可以選擇,就算唔係食得好辣嘅朋友都完全冇問題! 餐廳最新有一個孖寶優惠,我哋都追加左呢個套餐,牛同豬/羊都可以三選一,我哋揀咗日本A4和牛同埋黑豚肩肉,和牛入口即溶,油脂豐富。肩肉肉味突出,口感無咁肥,可以balance返🤭期待已久嘅海鮮盤,當中包括有珊瑚蚌、海蝦、扇貝同埋魷魚。整體都10分新鮮,珊瑚蚌,口感爽脆,扇貝大大隻,熟咗都唔會縮到好細😋成個湯底都即時提鮮! 另外再叫咗啲配菜, 鴨血同埋豆腐任食係限時90分鐘,90分鐘後都可以繼續慢慢坐低傾偈食埋啲野,一啲都唔會趕! 成餐飯嘅體驗好好,員工服務都到位👍🏻下次可以再約多啲朋友一齊過嚟❤️

2023-06-28 48 瀏覽
當您走進台灣過江龍鼎王,首先會被熱騰騰的火鍋和香氣所迷住。這裡的台式火鍋以麻辣湯底和白菜豚肉湯為主,讓您可以同時品嚐到辣味和清爽的湯底。在90分鐘內,您可以盡情享用鴨血豆腐,而且不用擔心吃不飽,因為這裡的份量十分充足。除了火鍋外,這裡的餐點也非常精彩。我們點了響鈴、手打牛丸、牛舌、蛋餅、牛白肉和鱔片,每一道菜都讓我們驚艷。響鈴是一道香脆可口的小吃,手打牛丸鮮嫩多汁,牛舌則是口感極佳。蛋餅煎得金黃酥脆,蛋香味濃郁,內餡搭配起司和火腿,口感豐富。牛白肉則是切成了薄片,肉質鮮嫩多汁,搭配上醬料和蔬菜一起食用非常美味。最後,鱔片是我們的驚喜之一,鱔肉鮮嫩,配上特製醬料更是美味絕頂。關於配菜的描述,這家餐廳的蔬菜選擇豐富,包括青江菜、豆芽菜、娃娃菜等等,每種都非常新鮮,口感清脆。此外,還有精心調製的醬料,例如蒜泥、花生醬、麻醬等,能夠為您的火鍋和其他菜品提供更多層次的風味。總的來說,尖沙咀台灣過江龍鼎王是一家非常值得一試的餐廳。無論是火鍋還是其他餐點,都表現出了高水準的料理技巧和品質。如果您想品嚐正宗的台灣美食,不妨一試!我給這家餐廳90分。

2023-06-18