2024-05-15 405 瀏覽
尖沙咀龍城 地點方便 環境舒適 價錢合理 。龍城的招牌古早鹽焗雞以傳統的鹽焗方法烹製,肉質鮮嫩多汁,搭配著豐富的香料和調味料,味道鮮美。招牌黑椒牛柳,牛柳脂肪均勻,肉質細嫩,經過快焗後,散發出濃郁的黑椒香氣。牛柳的口感極為嫩滑,搭配著香辣的黑椒醬汁,帶來一種濃郁而獨特的味道。炒米粉,保持著彈牙的口感,搭配著新鮮的蔬菜和配料,香氣四溢,非常惹味。
尖沙咀龍城 地點方便 環境舒適 價錢合理 。

喺尖沙咀附近剪完頭髮就隨便搵個地方食午餐🥴見到呢間茶餐廳比較闊落而且望落比較乾淨🤣除咗常餐炒嘢等既基本款都仲有唔少比較特別既選擇❤️ 而且服務都唔錯主動問有咩需要幫手係間超加分嘅茶餐廳🤭⭐️ 韓式泡菜魚片花甲豆腐石鍋配白飯 🥘份量超多超豐富有好多隻花甲同埋魚片🐚食落質素都幾新鮮🐟韓式嘅泡菜味道好濃郁🌶️辣度好開胃撈埋飯食就一流⭐️ 紅豆冰 🫘口味濃郁又幼滑🍼紅豆大粒又夠飽滿值得一讚🩷⭐️ 特厚花生醬西多士 🥞估唔到西多士都好高質🧡金黃色嘅多士配上牛油一切落去好酥脆好邪惡😈 裡面嘅花生醬餡超豐富仲食到原粒🥜口感好豐富
韓式泡菜魚片花甲豆腐石鍋配白飯

⭐️ 特厚花生醬西多士 🥞
韓式泡菜魚片花甲豆腐石鍋配白飯
特厚花生醬西多士
2024-04-16 311 瀏覽
今日返工、平時一齊食飯的同事都放假、又不想在公司食飯、又不想同一些無聊討厭的人食、雖有自己一個人出去食、放鬆一下🤣、搵了間茶餐廳食😆叫了下午茶餐、雖然是下午茶餐、但是都好飽🫢以紅色招牌吸引人的眼球入面都距離都寬敞、位位都不會太逼夾正常發揮的福建炒飯、飯面佈滿海鮮配料、估不到還有魷魚、平時的沒有、用料都充足、而且材料也新鮮、食時蝦跟魷魚都爽口彈牙、醬汁味出眾!一口一件、香脆渣過的多士、咬下去香脆甘香、加上蝦滑、一脆一軟、而且仲有蝦的鮮味、相當不錯🫢飲到滿滿柑橘味、加上甜甜的蜂蜜、酸酸甜甜、特別的飲料、居然不用加錢🫢、平時必須加至少$5,有賺🫣

以紅色招牌吸引人的眼球

入面都距離都寬敞、位位都不會太逼夾

套餐

福建炒飯(迷你)

蝦多士(4件)跟餐

熱蜂皇柑桔蜜(跟餐)

套餐
福建炒飯(迷你)
蝦多士(4件)跟餐
熱蜂皇柑桔蜜(跟餐)
2024-03-31 1074 瀏覽
晏晝係尖沙咀按完摩就到下午茶時間喇, 見到好大間既龍城冰室有下午茶食就入去LU呢段時間唔多人, 2個人都坐到4人位, 坐得好舒服好闊落呢~~難得係下午茶時間就梗係叫下午茶啦~~套餐包熱飲, 凍飲+$3, 特飲+$9餐牌裏面除左下午茶之外仲有好多其他食物.....特厚花生醬西多 $37外觀金黃酥脆,兩層多士之間有好濃厚嘅花生醬口感酥脆可口,食完都唔會覺得膩~脆炸雞脾沙律 $42雞脾即叫即炸,外皮卜卜脆,雞肉嫩滑多汁 沙律就係雜果沙律黎~招牌酸菜魚配白飯 $68酸菜魚都幾大份,魚肉份量好多,幾抵食魚肉白嫩鮮美又冇骨龍城炒米粉 $55炒米粉上面鋪滿了各種配料,例如芽菜,大葱,紅蘿蔔絲,仲有火腿蝦仁等炒米粉夠彈牙,韌度適中,連埋配料一齊食口感豐富韓式泡菜牛肉炒飯 $68每一啖都感受到炒飯嘅香味同泡菜嘅微辣口感,牛肉肉質鮮嫩~ 仲附有一件荷包蛋添紅豆冰特飲好大杯好抵飲喎!! 紅豆份量好多,口感軟糯菠蘿賓治鍾意菠蘿嘅朋友一定要叫呢杯!! 有好多菠蘿粒, 配埋七喜好fresh呀

難得係下午茶時間就梗係叫下午茶啦~~
套餐包熱飲, 凍飲+$3, 特飲+$9

餐牌裏面除左下午茶之外仲有好多其他食物.....

特厚花生醬西多 $37
外觀金黃酥脆,兩層多士之間有好濃厚嘅花生醬

口感酥脆可口,食完都唔會覺得膩~

炸雞脾沙律 $42
雞脾即叫即炸,外皮卜卜脆,雞肉嫩滑多汁
沙律就係雜果沙律黎~

招牌酸菜魚配白飯 $68
酸菜魚都幾大份,魚肉份量好多,幾抵食

魚肉白嫩鮮美又冇骨

龍城炒米粉 $55

炒米粉夠彈牙,韌度適中,連埋配料一齊食口感豐富

韓式泡菜牛肉炒飯 $68

紅豆冰
特飲好大杯好抵飲喎!! 紅豆份量好多,口感軟糯

菠蘿賓治
下午茶
2024-03-29 279 瀏覽
我今日約同好友去尖沙咀行街,順道去位於金馬倫道23-25號地舖的龍城冰室食扒餐。環境舒適開揚,坐得舒服。我點左個(鐵板)牛柳黑椒汁薯菜(7成)$118,好友點左(鐵板)西冷牛扒蒜茸汁薯菜(7成)$118。2個扒餐都是配丹麥多士及熱檸檬茶。另點左海鮮湯龍躉泡飯$72。7成熟的牛柳煎得外脆內嫩,肉質鮮嫩多肉汁,又有咬囗,配黑椒汁,十分惹味;西冷扒也是煎得外皮香脆,肉質鮮嫩可口,配蒜茸汁,別有一番風味;薯菜是用整個薯仔焗熟,配沙律醬,十分好味;龍躉是煎香的,湯底鮮甜好味,值得推介!

• 海鮮湯龍躉泡飯
  • 招牌黑椒牛柳配黑椒汁
  • 招牌鐵板西冷牛扒配蒜茸汁
2024-03-25 197 瀏覽
一段時間都冇帶屋企人出嚟食吓有幸送咗小朋友返學同出一點 me time 🥰就出咗去尖沙咀搵嘢食, 其實尖沙咀真係好多冰室,唔知呢間味道如何呢?(5⭐️最高)牛柳黑椒意粉(5⭐️)今次選擇了五成熟的牛扒,切落好腍、 非常好入味,而且份量都好足。而且佢配有丹麥酥🤤、羅宋湯及飲品,其實都相當經濟😍海鮮湯龍躉泡飯(轉河粉)(5⭐️)一般比較少見這個泡飯,想不到龍躉又幾好食喎~😋😋唔算好多骨。龍躉先炸,後放湯但我比較欣賞佢當中的配菜。有絲瓜、木耳等👍🏻~熱狗🌭(5⭐️)大大份熱狗🌭。 利用司華力腸做主要。加上茄汁芥末醬等。 好滋味🥰

牛柳黑椒意粉(5⭐️)
牛柳黑椒意粉

🤤、羅宋湯及飲品,其實都相當經濟😍

海鮮湯龍躉泡飯(轉河粉)(5⭐️)
海鮮湯龍躉泡飯

熱狗🌭(5⭐️)
熱狗

牛柳黑椒意粉
海鮮湯龍躉泡飯
熱狗
2024-03-20 204 瀏覽
今日同朋友行街,響尖沙咀附近想搵間地方坐下,食吓嘢,上網一搜尋,我見到好多人推介尖沙咀嘅冰室,估唔到真係好受歡迎,食物質素好高,而且服務態度又好,而且份量十足,每一份都大大件,仲有好多嘅下午茶選擇食,真係好抵食呀,而且兩個人食都食唔晒,睇得出一間餐廳嘅廚師好有人情味,老闆都好好呀,而且侍應嘅熱情招呼,有賓至如歸的感覺,同埋佢哋嘅常餐,晚餐都好多款式, 好啱一家大細,情侶,朋友泥呀,而且佢哋嘅香辣炸雞皮配沙律,凍檸茶真係好好食呀,成件雞髀即叫即整,香脆內軟,而且呢度嘅熱狗都好推介呀,好好食呀,醬汁又多,份量又多,而且叫埋個紅豆冰,真係值回票價,而且呢度好快手,啱啱落單,就即刻出貨,所以我覺得好好食,如果趕時間嘅朋友,真係要來呢一間試試👍👍👍
2024-03-20 143 瀏覽
我一向都好鍾意食港式嘅冰室,因為覺得好有香港嘅人情味,亦都好有香港嘅風味,然後我今日喺旺角放工,經過呢一間好多人排隊嘅龍城冰室,於是決定入去試試,因為佢嘅裝修好乾淨,衛生程度好,成為質素又好高,又多人排隊,應該係有質素嘅保證,所以去試吓,點知一食咗就愛上了,一定要介紹俾朋友同埋屋企人試呀,如果你哋經過旺角行街,爹哋唔要你試吓,我好推介佢哋嘅常餐,餐廳燦爛選擇好多,我哋叫咗個雞翼撈麵,真係好好食,而且快靚正,仲有最出色嘅丹麥多士,仲有個火腿蛋奄列,真係好大份,分量十足,而且價錢經濟實惠,味道好豐富,所以我真係好推介去呢一間冰室食飯啦,而且服務態度好好,全部是應該好親切,好有笑容,主動服務客人,落單又快,所以我覺得呢度食飯真係好舒服啊,而且佢哋有好多晚餐,醬汁好多,份量又多,即叫即整,非常新鮮
2024-03-18 139 瀏覽
午時時間放飯⋯ 見有午餐、下午茶價錢都算客觀 種類都多選擇蔥油雞扒雙蛋飯有蔥香,雞扒配有醬汁加上有煎過更有口感雙蛋如果是流心蛋黃效果會更佳!另外友人點的下午茶 牛角酥配沙律牛角酥鬆軟,但沙律分量比較少⋯只有豉油碟多。
午時時間放飯⋯
見有午餐、下午茶價錢都算客觀 種類都多選擇

蔥油雞扒雙蛋飯
有蔥香,雞扒配有醬汁加上有煎過更有口感
雙蛋如果是流心蛋黃效果會更佳!

另外友人點的下午茶 牛角酥配沙律
牛角酥鬆軟,但沙律分量比較少⋯只有豉油碟
多。

2024-03-15 111 瀏覽
---龍城冰室嘅蒜蓉雞扒意粉食咗一次都唔會忘記。雞扒炸到外皮金黃脆口,啖啖肉感鮮嫩多汁。蒜蓉汁香味正宗,蒜粒分明,唔會過於濃厚或者影響雞扒嘅原味。意粉煮得剛剛好,唔會太腍或者太硬,同蒜蓉汁嘅結合恰到好處,每條意粉都包裹住蒜蓉嘅香氣。整體來講,呢個菜式簡單而家常,但係每一個細節都處理得宜,顯示咗廚師嘅用心。如果你鐘意蒜香同雞扒嘅組合,呢個意粉絕對值得一試。如果唔鐘意食意粉,仲有飯同薯菜可以揀。---
---

---
2024-02-27 307 瀏覽
前幾日去尖沙咀做嘢,經過呢間人氣冰室,就想食下好耐冇食嘅豉油西餐~🌟招牌鐵板西冷牛板配蒜蓉汁 ($118)呢個套餐非常抵食,包埋丹麥多士、餐湯、餐飲餐湯羅宋湯非常足料🍅酸甜濃郁,牛肉大大件丹麥多士口感酥軟,香氣誘人,再塗滿牛油🧈非常邪惡😈鐵板西冷牛板肉質鮮嫩有彈性,肉味濃郁🥩倒蒜蓉汁時鐵板嘅「滋滋聲」同埋散發嘅香氣,真係無得輸配角嘅薯菜仲要係成個焗薯,夠曬心思🥔最後飲埋杯香濃順滑嘅奶茶作結,非常完滿☕下次去到尖沙咀唔知食邊,絕對可以揀選呢間抵食又份量大嘅冰室😉

🌟招牌鐵板西冷牛板配蒜蓉汁 ($118)
呢個套餐非常抵食,包埋丹麥多士、餐湯、餐飲
餐湯羅宋湯非常足料🍅酸甜濃郁,牛肉大大件
丹麥多士口感酥軟,香氣誘人,再塗滿牛油🧈非常邪惡😈
鐵板西冷牛板肉質鮮嫩有彈性,肉味濃郁🥩
倒蒜蓉汁時鐵板嘅「滋滋聲」同埋散發嘅香氣,真係無得輸
配角嘅薯菜仲要係成個焗薯,夠曬心思🥔
最後飲埋杯香濃順滑嘅奶茶作結,非常完滿☕

2024-02-18 274 瀏覽
問侍應攞碟,2次機會,都係畀咗2隻似未洗嘅碟。手機落單,隨後發現阿姐出張紙單錯order,想揚聲同阿姐反映,我未講完去佢就係緊話掃碼落單…來回三次,佢先正視我嘅存在😑外國朋友初次遊香港…我帶佢地唸住食有代表香港嘅茶記,講好香港故事…點知…一言難盡…….
侍應攞碟,2次機會,都係畀咗2隻似未洗嘅碟。
拿4个碗仔,4个都是脏的,再叫拿碗里面还有醬料的污漬,服务员不耐烦,個個黑口黑面,東西一般般,我們三個胖子不讓我們坐大桌,轉頭進來3個中年人可以坐大桌?看人下菜碟?不會再來了!
龍城冰室可說是香港其中一間最有代表性的餐廳除了餐廳選擇豐富 味道品質都有一定水準每次想食港式快餐 都會想起它今次飲品我們點選了港式冰室經典的凍杏霜印象中其他地方少有這類口味的飲品港式杏霜雖然是沖杏仁粉 但加入適量份量的煉乳令口感細滑香甜小時候不懂欣賞這種杏仁味道 但長大後久不久也會點杯杏霜另一道港式料理必點可說是乾炒牛河好吃的炒河也講求師傅手勢和調味龍城冰室的炒河水準穩定 喜歡它的牛肉不會太老 和落油量咸度剛好酸菜魚 賣相是看得到的吸引兩人食 份量剛好 魚肉厚度適中 而且嫩滑湯底酸味較辣味重 對我這種不太能吃辣的人士10分適合 我覺得可媲美專做酸菜魚的餐廳整體來說 龍城冰室的食物出準出色如果想試試地道的港人菜式 推介來龍城
龍城冰室可說是香港其中一間最有代表性的餐廳

酸菜魚 賣相是看得到的吸引
兩人食 份量剛好 魚肉厚度適中 而且嫩滑

整體來說 龍城冰室的食物出準出色
如果想試試地道的港人菜式 推介來龍城
呢間中午時候好多人我去到已經排晒長龍,入邊其實嘅地方幾大,今次我一位食神入去就好快有位,其實點都要搭枱,但係佢中間有塊屏風就可以冇咁尷尬. 🌟🏢🚶‍♂️睇佢個菜單真係太多美食,來自各地嘅食物都有,我睇都睇咗好耐先揀到. 📖🍴不過反而就冇麵包蛋撻之類,係有啲美中不足. 🥐🍳叫咗個海鮮飯,入邊當然唔會期望有啲咩嘢高質海鮮,有蟹柳、魚柳、兩隻青口,兩隻蝦,各樣嘢都算大份,整體嚟講都滿意,不過個焗飯真係太鹹,但我最後都食晒. 🍚🦀🍤至於個牛角酥沙律,清清甜甜咁,我幾鍾意. 🥐🥗🍓服務員方面,女嘅就幾溫柔友善,男嗰啲就好粗聲粗氣,不過去得茶餐廳都預咗. 💁‍♀️🙋‍♂️埋單$114.0好飽幾滿足. 💰😋👍🛶煙三文魚牛角酥沙律$39.0🛶焗芝士海鮮飯$72.0

不過反而就冇麵包蛋撻之類,係有啲美中不足. 🥐🍳

至於個牛角酥沙律,清清甜甜咁,我幾鍾意. 🥐🥗🍓

埋單$114.0好飽幾滿足. 💰😋👍

🛶煙三文魚牛角酥沙律$39.0