2023-10-23
相信大家多多少少都有聽過呢間茶記,九龍港島新界都有分店,出名平靚正,食物方面除咗有港式小食之外亦提供多款多國菜料理,一定有款啱你心水,夜晚去都幾多人,如果怕嘈/熱鬧嘅話建議唔好喺peak hour去食啦😂呢度嘅下午茶做到六點,好佛系🥹 可以按個人喜好自由選擇套餐搭配,雞髀有瑞士同脆炸,個人更喜歡前者,香濃入味,鹹度適中,雞肉嫩滑又多汁,十分美味、後者外層金黃色,炸至脆身,感覺唔油膩,各有千秋,性價比高!小食方面有好多選擇,蝦多士有四小件,外脆內彈牙、春捲有三小條,同樣炸至酥脆可口,內餡飽滿,有越南風味、炒蘿蔔糕都唔錯,加埋XO醬令到整體味道昇華咗!想食得健康啲嘅有煙三文魚沙律,三文魚有三大條,鹹鹹地配上新鮮嘅沙律都幾夾!牛角酥塗上少少牛油,微脆,唔油膩,中間夾埋芝士同火腿,作為下午茶都幾唔錯👍🏻主食方面叫咗個龍城炒米粉,如無意外係呢度嘅招牌菜之一,平時唔鍾意食米粉嘅都大讚好食,米粉炒至乾身,條條分明,配料有齊炒蛋、洋蔥、蔥、蝦仁、芽菜、蘿蔔、芝麻等等,口感豐富,十分美味,值得一試😋