2017-11-15 2250 瀏覽
朋友試過話吾錯,所以我們一行九人訂左 $308/位的招牌餐,花雕蒸蟹改為薑䓤炒蟹,又因為待應的錯誤解説,所以被安排在大堂,比較嘈,到埋單時老闆才和我們說較早前已叫待應給我們房間。講返食物,薑䓤炒蟹有獲氣肉好嫩滑,其實最好食系d薑同䓤,天下第一雞其實系芝麻雞,有d生又好細隻仲冇乜味比較差,蒸雙斑蒸得時間啱啱好,用左2條小斑吾系1條,上檯沒有那麼中看,有點敗筆,肉好滑但個豉油汁吾鹹又冇味,瑤柱扒時蔬,瑤柱好少個玻璃芡又有d傑傑地及份量不多,一人一條,大家要就黎食,三式蝦個蝦丸一咬即散,黃金蝦有厚厚嘅旦王包著,香口得黎又邪惡,豉油皇蝦做得乾身,不過就食到有d蝦霉霉地,炒飯就炒得好乾身及勁有獲氣,不過又系好似冇調味,完全冇味唧,送嘅杧果布甸,杧果肉酸到一個點布甸就吾甜又吾香,其實咁嘅水準,不如吾好送。整體來,中規中矩也談不上,但朋友話上次食個 $248 餐比今次好,或者稍后再比多一次機會佢再黎食多一次吧!
2017-11-14
2017-09-11 3473 瀏覽
這是連續第八個年頭的Blog友聚會,平日各有各忙,但每年九月,我們都有個九月之星聚會。朋友推介呢度及她幫忙訂檯,我們訂了每位308的鮑參翅肚海鮮餐。坐低先送上汽水,再逐一上菜。套餐有:生拆蟹肉扒金山勾翅(份量很足,冇欺場,味道也很好),花雕蛋白蒸蟹(上檯時已聞到花雕的香味,蛋白很滑,蟹也很鮮味),原隻鮑魚扣山珍海味(鮑魚仔炆得好入味,冬菇又焾又入味,花膠仔也很入味),游水海班(蒸的火路剛剛好,魚很滑嫩),天下第一雞(皮脆雞肉嫩,抵佢自誇天下第一雞),招牌三色蝦(炸芝士蝦丸/黃金蝦好酥又有咸旦的咸香/煎蝦也很入味,蝦很新鮮),金銀蒜粉絲蒸元貝(呢個過咗少少火,蒸得有少少老),瑤柱扒時蔬(味道Ok,但個獻汁較杰),飄香炒飯(炒得很乾身,味道還可以),另送了芒果布甸作飯後甜品(芒果布甸太稀,完全唔掂,但都是店的心意嘛!)我們這班朋友,大多是識煮及愛吃的人,也有位是出書教人煮餸及做甜品的。總括大家的食後感,除了個甜品唔掂外,基本上樣樣都唔錯。而我個人而言,也會推介比其他親朋好友,抵食,好食,招呼週到。
2017-09-08
2017-07-13 3736 瀏覽
買野都要貨比三家,食野當然要有咁多家比足咁多家,先可以試出個味來。所以犀犀牛今日又去食私房菜啦 ;)好耐之前朋友話食過尖沙咀個間龍泉,宜家佢地搬左黎觀塘工業區,聽講佢地買左成間鋪,所以豪裝!咁又真係幾靚嘅。星期四booking都好full,所以如果想去嘅朋友一定要早啲打去訂位。18:30去到,佢話……當下有點兒O嘴,如果係咁嘅起碼19:15先會有野食,我會期望佢係訂位個時話我知,或者7點先開始營業接受預約。我明白好多人都未必咁準時到,特別係放工黎嘅朋友,但係唔提供服務嘅餐廳唔可以因為咁就預設左所有客人都會遲而Delay service on purpose,因為咁會令到一啲準時到而想早食完早走嘅人被迫呆等半個小時以上。如果你8點左右到,就會一黎到啲餸砰砰聲咁上,因為個個人都係叫套餐,所以餸菜差不多,廚房會一次過煮,一次過出,所以你早黎遲黎其實冇分別。佢地嘅餐單,主打冇味精。我地4丁友揀左招牌套餐【鮑參翅肚海鮮餐】! 每人至少有一碗,我地4個人總共有6碗。似係比較傑身嘅羹而唔係湯,翅雖然係細隻但係足料嘅,每碗都會有,但係就唔知啲蟹肉去左邊啦。 花雕酒味十分重,覺得食多兩啖蛋都會醉咁。就算

花雕酒味十分重,覺得食多兩啖蛋都會醉咁。就算6個人都係兩隻蟹,係多啲蛋。犀犀牛覺得呢味餸幾好食,因為酒味香同蛋滑,但就完全蓋過哂蟹嘅鮮……呃…或者蟹根本唔鮮先要酒味咁重,who knows。

一人一隻,香蒜加粉絲蒸,加啲豉油,實好食嘅。元貝大大粒,只係似雪藏貨,但係係街食算係咁嫁啦。

等左十分耐…..起碼有20分鐘先黎。雞瘦左啲,但味道一流,脆皮香口,芝麻香更為加分。6個人都係得半隻有啲唔夠食囉 ;(

呢味餸加分!因為鮑魚好入味。呢款鮑魚就要自己買都起碼要$20左右一隻,所以絕對抵食!唯一唔好嘅就係一人得一條菜……犀犀牛想咬草啊  T口T’

好對唔住!因為太餓啦所以食食下先記得影相 ^^" 條魚偏細,6個人左右都係咁嘅啫。但係絕對新鮮!蒸嘅時間啱啱好,啲魚肉一梳梳剛好熟所以好滑嘟嘟。應該係全晚咁多餸入面唯一嘅新鮮材料,因為魚唔新鮮真係食得出嫁。佢地好似酒樓一圍圍咁上菜所以最尾先上炒飯,但我想講……食蒸魚一定要配白飯薑蔥先過癮囉!如果可以比我地揀幾時上飯就100分啦。

分別係芝心蝦球、黃金蝦、豉油王蝦。每款一人一隻唔洗爭,都唔想旨意食多隻囉。犀犀牛最愛豉油王蝦,有鑊氣好入味同香口。蝦球冇乜特別,只係估唔到咬落有芝士。黃金蝦唔係炸,所以唔可以成隻連殼食,而且我覺得佢油得濟,但味道係好嘅。

上至食神下至平民都知,炒飯最基本都係最重要嘅係,呢樣野佢地做到,甚至有啲過火 ^^"‘,因為太乾而令到飯粒有啲啲硬,以及少左飯應有嘅「煙煙韌韌」嘅咀嚼感。不過除此之外,呢個炒飯都幾飄香幾高分。

犀犀牛終於有菜食啦!感動!! 終於唔只一人一條菜啦 !正常嘅媽媽味道,如果早啲上就好啦。

偏甜,有少少果肉,大人細路都啱食。估唔到有甜品食,YEAH!但如果係中式甜品糕點就更夾啦。
題外話/補充資料: 只收現金!!!
2017-06-15
父親節
  • 天下第一雞
2017-06-07 2385 瀏覽
家庭聚會,爸爸點名要來哩一間私房菜,因為之前他的朋友請他來吃過,覺得好好味所以由話決定黎食既時候已經好期待喇!我們7個人叫左招牌套餐,飽到捧住個肚走個環境亦都好新,唔似其他工廠裡既私房菜感覺,反而似去左一間酒樓既裝潢首先一上既係蟹肉拼金山勾翅我好鍾意食佢哩個翅,因為佢唔似出面食個d咁杰達達,同埋真係好多翅之後哩一味係原隻鮑魚拼山珍海味我覺得稍微普通左小小不過都係好食既金銀蒜粉絲蒸元貝唔好俾個色呃左以為好淡味,因為佢一上菜時我都覺得佢好無色水但係一食,個味完全岩岩好!好鮮味!再加上粉絲唔硬同索晒d汁,勁正重點黎了,花雕蛋白蒸蟹蟹啖啖肉同勁新鮮之外,個蛋白都冇得輸有淡淡既酒味同蟹味,加上蛋白,真係勁好食10個贊!!天下第一雞亦都係好好食就係唯一缺點係切得太大舊喇好入味,皮脆肉滑,加上表面上既芝麻香味令我不自覺地食左好多舊呀!!招牌三色蝦其實哩個時候已經好飽,但係無辦法太吸引喇黃金蝦好邪惡好好味炸蝦丸中間仲有芝士流心yumyum最後的豉油蝦就麻麻地喇其實仲有蒸魚呀菜呀炒飯呀甜品等等不能盡錄但我覺得真係抵食同好食有返咁上下人數可以黎試試佢

所以由話決定黎食既時候已經好期待喇!
我們7個人叫左招牌套餐,飽到捧住個肚走

首先一上既係蟹肉拼金山勾翅

之後哩一味係原隻鮑魚拼山珍海味
我覺得稍微普通左小小
不過都係好食既

金銀蒜粉絲蒸元貝
唔好俾個色呃左以為好淡味,因為佢一上菜時我都覺得佢好無色水

重點黎了,花雕蛋白蒸蟹
蟹啖啖肉同勁新鮮之外,個蛋白都冇得輸
有淡淡既酒味同蟹味,加上蛋白,真係勁好食
10個贊!!

亦都係好好食
就係唯一缺點係切得太大舊喇
好入味,皮脆肉滑,加上表面上既芝麻香味
令我不自覺地食左好多舊呀!!

招牌三色蝦
其實哩個時候已經好飽,但係無辦法太吸引喇
黃金蝦好邪惡好好味
炸蝦丸中間仲有芝士流心yumyum
最後的豉油蝦就麻麻地喇

其實仲有蒸魚呀菜呀炒飯呀甜品等等不能盡錄
但我覺得真係抵食同好食
有返咁上下人數可以黎試試佢
2017-06-05
2017-04-29 2332 瀏覽
我呢個唔可以叫食評,因為老闆娘連安排個位都安排唔到!我星期三book星期日食飯6位,有機會加到8位,問左老闆娘需要幾時最後確認人數,老闆娘話星期六確認就得!到星期六一早起身就確認8位,佢到下晝覆我,你可唔可以分開2枱坐?因為無位!咁我就話唔得啦,一齊食飯點分開坐丫,咁不如你餐廳全部單人位啦。佢話預左你6個人,所以無圓枱俾你,得方枱,不如send張枱既相你睇下你地坐唔坐得落?淨係睇相,鬼知你張枱幾大丫。之後佢話佢安排下,結果就係一陣再send個訊息黎話安排唔到,你自己改期或者取消啦!唔好意思都無句,我黎食飯,要我自己諗坐唔坐得落,咁不如你俾返錢我,我先黎食飯
我呢個唔可以叫食評,因為老闆娘連安排個位都安排唔到!

2017-04-21 2068 瀏覽
朋友介紹下本人第一次食龍泉, 覺得質素一般. 朋友都話以前尖沙咀舊店好食D. 我覺得最正係冬菰鲍魚, 夠味又夠林!!!!當日是生日飯, 叫了$308/位的餐, 准備了icecream作為'生日蛋糕'因朋友不食蛋糕, 之前在whatsapp已經通知了負責人(何太)會借雪櫃放icecream. 當晚去到現場就跟了伙計去店內的其中一個'雪櫃' 放ice-cream. 食完飯後諗住攞icecream出來映相唱生日歌..........點知....!!!!!!!!!!!!!有2杯差不多溶晒 !!!!!!!!!!!因為個雪櫃不是冰櫃 !!!!!原來店內根本沒冰櫃!!!!!得到何太的幾聲道歉, 伙計 零 道歉 !!!好在我不是買icecream蛋糕 !!!!如不幾百元就得個桔!
!!!!!得到何太的幾聲道歉, 伙計 零 道歉
2017-04-20
2017-04-15 1550 瀏覽
幾年前曾經在尖沙咀都食過,今次遇上朋友生日,加上聽聞已搬遷官塘。 上到去果然與尖沙咀有所對比,地方闊落,全新裝修,實在大開眼界。食物依然保持水準,不失功夫。講起生日‘豪宴’,這次揀左龍蝦燕窩海鮮餐先黎介紹幾味餸:生拆蟹肉扒金山勾翅,份量十足,湯底夠鮮,食得出無味精。芝士龍蝦伊麵底,龍蝦夠新鮮配上芝士一流。原隻鮑魚扣山珍海味,果然是盤中裝珍珠,按人頭每人一隻鮑魚,仲有花膠海參花菇。天下第一雞,果然是天下第一,雞皮粘滿芝麻,皮脆肉滑。招牌三式蝦,我最愛,尤其系果個芝士蝦丸,一咬芝士溶口。清蒸游水海星斑,時間蒸得剛好,食得出新鮮感。粉絲蒸元貝, 大隻得來夠新鮮。仲有瑤柱扒菜心同炒飯都ok。最受人氣的系杏仁燕窩,系我地女士最愛。
。食物依然保持水準,不失功夫

講起生日‘豪宴’,這次揀左龍蝦燕窩海鮮餐
。芝士龍蝦伊麵底,龍蝦夠新鮮配上芝士一流
1950 瀏覽
題外話/補充資料: 生日其實可以訂壽包
2017-04-14
  • 芝士龍蝦伊麵底
  • 招牌三式蝦
  • 原隻鮑魚扣山珍海味
2017-03-26 1170 瀏覽
今晚和家人十多人食生日飯,以前在尖沙咀舊店吃過覺得幾好,但今次光顧觀塘店很失望,炸蝦非常油淋淋,條魚又吾新鮮,豆苗变左菜心,冬菰鲍魚無味,個套餐包每人一罐汽水又無比,非常吾老實,伙記也很懶,叫佢收左枱面的剩餘食物也很不願意。
2017-03-25
2017-01-25 2828 瀏覽
前陣子朋友升職請食飯並應邀到這間位於觀塘的龍泉私房菜慶祝,而小女子本人係第一次到工業大厦內進餐感覺真係幾特別,我地一行八人準時7點入內並安排左一間房比我地(好有私人空間的感覺),然後好快就上菜,有翅湯,蒸扇貝,黃金蝦,炸子雞,鮑魚扣海味等,這幾道菜整體覺得味道一般,同埋食物唔係太夠熱,而蒸海斑就有點腥,唯一值得推介係花雕蒸蟹👍🏻夠新鮮花雕味濃同蒸得恰到好處唔會太老,另甜品係芒果布丁,味道都係一般,整體來說食物一般,只係坐得比較舒適。
2016-12-29
2017-01-17 2225 瀏覽
第一次來觀塘工業區食私房菜,入到餐廳,發覺裝飾比想像中靚,有6-7間廂房,只是大廳枱與枱之間緊貼左少少第一次來就試試他們的招牌套餐-鮑參翅肚海鮮餐其中有幾個菜式,做得非常好花雕蛋白蒸蟹,蟹肉清甜結實,很大隻,份量十足,蛋白有酒香,滑溜,伴飯一流清蒸游水海班,火候恰好,滑滑的魚肉有魚味招牌三式蝦,有蛋黃蝦,椒鹽蝦,炸蝦丸,一次過滿足你三個要求 金銀蒜粉絲蒸元貝,元貝非常大隻,肉質實而不硬,元貝味濃郁最後有少少蝦碌野,在我們切生日蛋糕時,很辛苦走暈全餐廳才找到個打火機,如果大家要去慶祝生日,記得自備打火機

第一次來就試試他們的招牌套餐-鮑參翅肚海鮮餐

其中有幾個菜式,做得非常好

花雕蛋白蒸蟹
清蒸游水海班,火候恰好,滑滑的魚肉有魚味
清蒸游水海班
招牌三式蝦,有蛋黃蝦,椒鹽蝦,炸蝦丸,一次過滿足你三個要求
招牌三式蝦
金銀蒜粉絲蒸元貝,元貝非常大隻,肉質實而不硬,元貝味濃郁
原隻鮑魚扣山珍海味
原隻鮑魚扣山珍海味
瑤柱扒時蔬
飄香炒飯
2017-01-02 2888 瀏覽
臨近收爐,老闆特意炮製了一頓非常驚喜的聖誕大餐給我們的同事!他特意挑選了公司附近一間比較稀有的私房菜,據說是要早很多去預訂這個小房,我們一行20人,非常的熱鬧的開聖誕派對。同事非常準時的到達了,上菜的自然非常準時。第一道菜我也想不到,竟然是先來一個翅因為平時魚翅也是在後來才去到中段才會上菜,不會一開始就出現,不過也是一個特別的地方。隨後很快就出現了一碟蟹,充滿蛋白的蟹,非常的香口。還有紹興酒的味道,可以慢慢的品嚐真的非常不錯。花菇燜鮑魚海參真的是我最期待的菜,因為海參非常的之滋陰養顏,而且有活血的功用。鮑魚的素質也不馬虎,很大!價錢也不菲噢。這個來自蘇格蘭的扇貝,是非常的奇怪,店員不斷遊說我們這個是可一不可再的扇貝,非常的鮮味。可是我覺得也不外如是,可能就是期望越大失望越大吧。味道不可以說是太特出的。隨後上了最普遍的雞,是芝麻味的,賣相也可以,是非常峽香口的雞肉,我最後也有打包,外帶給媽媽第二天回公司送飯。最後就是這個鯉魚的芒果布丁的甜品,因為大家也幾乎吃飽了,只有我還在吃,我覺得它的芒果味道不錯,加上有加我最喜歡的煉奶,但是美中不足的地方是它的尾部不知道是不是在脫模的時候弄到了,導致

我們一行20人,非常的熱鬧的開聖誕派對。

同事非常準時的到達了,上菜的自然非常準時。

第一道菜我也想不到,竟然是先來一個翅
花膠翅
蟹與蛋白
海參鮑魚花菇燜白菜
扇貝

芝麻雞
甜品鯉魚
最後就是這個鯉魚的芒果布丁的甜品,因為大家也幾乎吃飽了,只有我還在吃,我覺得它的芒果味道不錯,加上有加我最喜歡的煉奶,但是美中不足的地方是它的尾部不知道是不是在脫模的時候弄到了,導致它斷開了兩邊,拍照就變得不太完美了,不過不要緊,味道還是可以再次嘗試的!!

下一次我會再來,可能新年的團拜吧!
題外話/補充資料: 他們的酒杯放在天花板上,非常的難拿到,設計有點失誤= =
2016-12-23
聖誕節
花膠翅
蟹與蛋白
海參鮑魚花菇燜白菜
扇貝
芝麻雞
甜品鯉魚
之前去開佢尖沙咀舖頭,家企人都好中意...性比價高!等到佢觀塘開分店啦 哈哈 近屋企d ~ 過黎試試星期五爆場是常識吧~黎食飯記得要book 位.. 費是食白果啦次次都係食「鮑參翅肚海鮮餐」招牌套餐第一道菜「生拆蟹肉扒金山勾翅」足料第二道菜 .. 每次來都係為咗食佢 濃酒味 「花雕蛋蒸蟹」👍🏿第三道 真·原隻鮑魚扣山珍海味 第四道 視乎你幾多人嘅「清蒸游水海斑」第五道 雞·全部都係雞食飯有隻雞都係常識可能係我細食-..- 食到依度其實已經有啲飽第六道 大人細路都愛嘅「招牌三式蝦」!搬左之後都keep 到水準👍🏻第7道 「金銀蒜粉絲蒸元貝」蒸嘅時間啱啱..好元貝又夠大隻.. 第八、九道 「瑤柱扒時蔬」「飄香炒飯」食到唔記得影相添 最後仲有條「鯉魚型嘅芒果布甸」做甜品簡直無得頂

次次都係食「鮑參翅肚海鮮餐」招牌套餐

第一道菜「生拆蟹肉扒金山勾翅」
足料
第二道菜 .. 每次來都係為咗食佢
濃酒味 「花雕蛋蒸蟹」👍🏿
花雕蛋蒸蟹
第三道 真·原隻鮑魚扣山珍海味
第四道 視乎你幾多人嘅「清蒸游水海斑」
第五道 雞·全部都係雞
食飯有隻雞都係常識
可能係我細食-..- 食到依度其實已經有啲飽

第六道 大人細路都愛嘅「招牌三式蝦」!

搬左之後都keep 到水準👍🏻
第7道 「金銀蒜粉絲蒸元貝」
蒸嘅時間啱啱..好元貝又夠大隻..
第八、九道
「瑤柱扒時蔬」「飄香炒飯」
食到唔記得影相添
最後仲有條「鯉魚型嘅芒果布甸」做甜品簡直無得頂