讀書的時候有幸在灣灣生活過半年,那半年簡直是我人生中最美好的時段,時至今日仍然心心念念不已,其中最讓人懷念的就是灣灣的美食了~101台式休閒餐廳是一間很正宗的台灣小店,在這裡可以一解大家對灣灣的想念。.每次吃台灣菜都一定要點台式烤香腸,今次都唔例外。香腸切成薄片,感覺比整條去烤沒那麼油膩。三杯雞鍋的湯底麻辣程度適中,特別是開始吃得有點飽的時候,那個麻辣的感覺會讓人忍不住一直吃下去😂 雞腿都是選用雞腿,泡在湯裏也能保持嫩滑,加上其他的配料,伴飯一流。我們還點了一個日式壽喜燒鍋,覺得他們家很特別的一點是,它們會將食材調製好放在鍋裡在你面前燒煮,看著眼前的食材慢慢熬製成美味佳餚,這個過程也真的是很神奇喔!

2021-04-20 50 瀏覽
以前返工成日食既抵食午餐有人要湊B,然後要食多啲補充能量點知我哋一叫就叫咗幾個餐豆腐肉燥飯 $31開頭佢寫玉子豆腐我驚我唔鍾意食但朋友話好食點知原來唔係我想像中嗰隻玉子豆腐,係幾好食嘅,再配上肉燥,可以食到好多飯奶油多 $36好鍾意食牛油嘅我哋,叫咗一個好邪惡嘅奶油多😍奶醬多+雞扒+腸仔 $34超級超級多醬,好好食,諗起依家都仲想食 小食二串一 $32雞柳配薯角 +$6 雪菜肉絲米仲有台灣野例牌一定飲芋香奶茶有冇人好似我哋咁癲🤣🤣
以前返工成日食既抵食午餐
有人要湊B,然後要食多啲補充能量
點知我哋一叫就叫咗幾個餐

豆腐肉燥飯 $31
開頭佢寫玉子豆腐我驚我唔鍾意食但朋友話好食

奶油多 $36
好鍾意食牛油嘅我哋,叫咗一個好邪惡嘅奶油多😍

奶醬多+雞扒+腸仔 $34
超級超級多醬,好好食,諗起依家都仲想食

小食二串一 $32
雞柳配薯角 +$6 雪菜肉絲米
仲有台灣野例牌一定飲芋香奶茶
有冇人好似我哋咁癲🤣🤣
💛💛💛101台式休閒餐廳💛💛💛去開青衣城又想食台灣嘢,食依間就最啱啦👍🏻。唔係好使等位非常之好,入到去坐得好舒服,光猛得來所有嘢都好乾淨。兩個人食所以冇嗌太多,原來份量都好夠好飽🥰。無骨香辣三杯雞肉操飯三杯雞有少少辣,不過都可以接受嘅,唔洗飲水既辣😂。雞肉肉質唔鞋,最緊要無骨🥰。個飯超多汁,多汁得黎又唔係好鹹☺️。飯既份量都唔少,對得住個價錢!鹽酥雞(小)因為唔想太熱氣,所以我哋淨係嗌咗細份鹽酥雞,兩個人食又岩岩好喎🤪。炸得好香脆,下次唔怕熱氣就直接嗌大份先得🥰。盆栽特濃朱古力珍珠最鍾意食台式嘢既時候,飲有珍珠嘅飲品。呢杯啲珍珠好煙韌,上面啲碎碎好正😍。如果大杯啲就更好,因為真係好好飲,好快就飲完🤪。沙茶雞髀肉小火鍋(加咗兩碟穀飼肥牛)份量好足夠,本身仲諗住個小火鍋咁平,應該唔夠兩個人食,我哋仲額外嗌多咗兩碟肥牛🤪。小火鍋同牛肉嘅份量都好多,我地兩個人真係抱住個肚咁走🤣。
💛💛💛101台式休閒餐廳💛💛💛

無骨香辣三杯雞肉操飯

鹽酥雞(小)

盆栽特濃朱古力珍珠

沙茶雞髀肉小火鍋(加咗兩碟穀飼肥牛)
2021-04-12
2021-04-17 3130 瀏覽
想不到吃什麼,想到很久沒吃過牛肉麵了,就選了這間比較有名的餐廳來試試!而且看到套餐也挺划算的樣子!台灣苗粟香辣牛肉麵套餐(85元)這裡的牛肉麵是給了牛腩的部位的,牛腩都煮得十分鬆化,而且很入面,滷味十足!湯底方面,是牛骨湯底挺清甜的,喝起來不會太鹹,而且這個是帶點辣的,所以比較惹味!麵條方面,是粗面,吃起來比較有勁道!而且這裡還很特別的給了白蘿蔔,吃起來很清甜,入口無渣!台灣古早蕃茄牛肉麵套餐(88元)這個主要是湯底改成了蕃茄味,其他都一樣,湯底喝起來酸酸甜甜的,比較好中和牛腩油膩的感覺,吃起來比較清爽一點!鹵水豬大腸(小) (套餐內)這個份量還是算可以的,豬大腸都煮得十分鬆化了,滷水味很香,而且肉也挺厚的!上湯浸時菜(小)(套餐內)這個份量比想像中的要多,用上了上湯來煮,上面撒了點炸蒜來調味,菜吃起來爽嫩多汁,又有蒜香!盆栽特濃朱古力珍珠(+5元)看到名字挺特別的,所以就加錢叫了盆栽的來試試!杯子比平常的大很多,滿滿一大杯的,上面撒了一點OERO碎,薄荷葉和忌廉,吃起來就是濃濃的朱古力味,再配上Q彈的珍珠,只要加5元,性價比不錯!盆栽香芋珍珠(+5元)這個喝起來香芋味比較出,奶香也挺

台灣苗粟香辣牛肉麵套餐(85元)

台灣苗粟香辣牛肉麵

台灣苗粟香辣牛肉麵

台灣古早蕃茄牛肉麵套餐(88元)

台灣古早蕃茄牛肉麵

鹵水豬大腸(小) (套餐內)
鹵水豬大腸(小)

上湯浸時菜(小)(套餐內)
上湯浸時菜(小)

盆栽特濃朱古力珍珠(+5元)
盆栽特濃朱古力珍珠

盆栽香芋珍珠(+5元)
這個喝起來香芋味比較出,奶香也挺多的,所以比較幼滑,珍珠也很Q彈!
盆栽香芋珍珠

2021-04-16
盆栽香芋珍珠
2021-04-17 46 瀏覽
有啲想念台灣美食,所以今晚同友人相約去位於青衣城的101台式休閒餐廳。餐廳入座率頗高,要稍等一下才都有檯,而空間都算闊落舒適,適合有小孩嘅家庭。看了餐牌,我與友人都分別點了1人小火鍋套餐,我點嘅麻辣豚肉小火鍋,辣度唔會好over,配菜份量足,豚肉都有好幾塊,幾惹味刺激!友人則點了日式壽喜光牛肉小火鍋,同樣配菜多,牛肉都多,仲有台式腸,配搭幾特別。我們額外點了花枝丸,好香口脆皮,正!同埋上湯浸菜,如知道火鍋配菜多,應該不會再額外點🤭台式餐廳又點少得珍珠奶茶,友人就點了愛文芒水果茶,又幾好飲喎!呢一餐食到我倆飽一飽,滿足~
呢一餐食到我倆飽一飽,滿足~
2021-04-16
5 分鐘 (堂食)
2021-04-17 1118 瀏覽
🍴一人套餐 古早牛肉肉燥飯🍚🐮 82 蚊小食 鹽酥雞🐥飲品 巨峰提子水果冰茶🍇牛肉切成長身肥瘦適中 醃得幾入味 牛肉味香 帶 d筋位 🐮滷肉🐽切得幾碎 瘦肉偏多 醬汁偏濃食落入味夠口感 👍🏻鹽酥雞整得雞皮好香脆 雞肉彈牙 正 巨峰提子汁有蘋果菠蘿香橙 生果味香甜 而且大大杯 都幾襯食滷肉飯 牛肉麵等台灣野 👏🏻🍴一人套餐台灣麻辣牛肉麵 85 蚊中辣🐮🌶️小食 香烤七味雞翼🐥飲品 熱朱古力牛奶雪香🍫牛肉麵 既牛肉有三大件 醃得幾入味 口感煙韌 帶 d肥膏同筋位 有大葱同軟林既白蘿蔔 夠哂入味 湯底牛肉味幾香甜 麵質係川麵黎 比較粗身彈牙 同牛肉好 match 🍜七味雞翼有兩隻🐥 七味粉其實配雞翼冇得輸 夠哂惹味 而朱古力牛奶雪香 夠熱 朱古力奶都幾香滑🥛 唔錯🍴鹵水豬大腸 29 蚊🐽大腸幾多舊 夠足料 食落去個滷水汁唔錯 甜咸度適中 口感比較彈牙 如果想食濃味 d可落 d辣椒油 🌶️Score 平均分 <7.6/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍

🍴一人套餐
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#101台式休閒餐廳
青衣青敬路33 號青衣城2 期地下g30 號鋪
~~~~~~~~~~~~
=====================

多謝大家支持!🤓🤓

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2021-04-09
2021-04-13 40 瀏覽
🐾 101台式休閒餐廳🐾麻辣三杯雞小火鍋✔️$78酸菜白肉小火鍋 ✔️$79加配火鍋肥牛✔️$8(1份)無糖茉莉花茶✔️+$5香烤七味雞翼✔️$32(5隻)-依間101都唔係第一次食啦😍一直都唔會令我失望😚都係強烈推介大家試吓麻辣三杯雞🤤-麻辣三杯雞小火鍋: 配料一啲都唔馬虎,玉子有炸過先上😙炸完個皮會更加吸湯🤤今次想講吓佢$8加配嘅肥牛🤑我哋覺得超級抵😍牛肉一啲都唔鞋,而且仲好有牛味,其實本身小火鍋嘅份量已經好多,加埋呢個牛就超級飽😂最尾仲食咗個新竹米粉,米粉就唔算好索湯,不過佢就掛到啲汁上去,同埋湯底本身都好鹹 所以唔使驚唔夠味😚-酸菜白肉小火鍋:依個相比起三杯雞就比較清淡,入邊都有好多配料,例如台式香腸、椰菜、蕃茄等等,呢個比較特別仲有啲酸菜喺入邊🥰唔係話太酸,啱晒啲想過吓口癮嘅人😚呢個就加普通米線🤤加埋咪就係酸菜米線!😂-香烤七味雞翼:雞翼煮得好嫩滑,入邊多汁,上面有啲七味粉調味🤤 Perfect!-無糖茉莉花茶:我哋都唔想飲甜野所以就揀咗茉莉花茶🤤茶味香濃,但係一啲都唔澀👍🏻—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:7/10環境:7/10服務:8/10人均消費:$100——————————
🐾 101台式休閒餐廳🐾
麻辣三杯雞小火鍋✔️$78
酸菜白肉小火鍋 ✔️$79
加配火鍋肥牛✔️$8(1份)
無糖茉莉花茶✔️+$5
香烤七味雞翼✔️$32(5隻)

麻辣三杯雞小火鍋:

酸菜白肉小火鍋

香烤七味雞翼:

無糖茉莉花茶:
我哋都唔想飲甜野所以就揀咗茉莉花茶🤤
茶味香濃,但係一啲都唔澀👍🏻

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:7/10
環境:7/10
服務:8/10
人均消費:$100
———————————————
▪店舖名稱: 101台式休閒餐廳 (青衣城) (青衣)
▪店舖地址:
🔸青衣青敬路33號青衣城二期地下G30號舖
-----------------------
2021-04-10 43 瀏覽
在香港各區也設有分店的台式料理,主要走平民低價路線,餐廳裝修舒適和闊落,最為吸引的是設有一人一鍋😍滿足到一眾香港人喜歡吃火鍋的喜好🤣#麻辣三杯雞小火鍋 $79身為麻辣愛好者的小編,當然要點台灣名物三杯雞🤣每件雞件肉質鮮嫩,而且口感滑嫩😍而且每件雞件也頗大塊☺️湯底選用了濃郁雞湯,更添雞味😋而麻辣味不算太重,怕辣的朋友也可以一戰😚主食方面點了米線,口感較軟,所以烹煮時間需要縮短~味道小評分:😋😋😋😋😋/5#蟲草花養生小火鍋$79養生系的小火鍋🍲鍋面放了不少蟲草花和紅棗,湯底同樣使用了雞湯,額外添上了藥膳的味道😚份量同樣十足,在底部放滿了蔬菜和玉子豆腐~雞件每件也很大一塊😍一旁的豆卜吸滿了雞湯精華,特別惹味😋主食點了新竹米粉,意外發現小編喜歡米粉幼細的口感🤣味道小評分:😋😋😋😋😋/5#黑毛豚肉片加配$8凡點小火鍋便可以加配肉類,小編這次選了黑毛豚肉片,只需$8便可以加配三塊🤣豚肉片口感不會太韌,厚薄適中~味道小評分:😋😋😋/5#盆栽珍珠奶茶 加配$10超級大杯的珍珠奶茶😍頂部會放上不少的Oreo碎🤣製造出盆栽的效果,整體不算太甜,奶茶味道較淡,珍珠份量也頗多,要喝完一整杯有點困難🤣🤣🤣味道小

#麻辣三杯雞小火鍋 $79

味道小評分:😋😋😋/5

#盆栽珍珠奶茶 加配$10
味道小評分:😋😋😋😋/5

#愛文芒果水果冰茶 加配$10
有新鮮水果粒在內的冰茶,小編點了愛文芒果🥭味道~芒果味道濃郁,不過味道偏甜😆茶味比較淡,主要是愛文芒果的甜味
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰💰/5
環境:💕💕/5
打卡指數:📸📸/5
2021-04-10 61 瀏覽
📍 ℂ𝕣𝕒𝕧𝕚𝕟𝕘𝕤 𝕗𝕠𝕣 𝕋𝕒𝕚𝕨𝕒𝕟𝕖𝕤𝕖 𝕔𝕠𝕞𝕗𝕠𝕣𝕥 𝕗𝕠𝕠𝕕 🍲 101台式休閒餐廳可以話係定期會去嘅台式飯堂,因為食物種類多、份量又夠,而且價錢相宜。如果大家唔想去到先等位,記得用The Gulu APP拎定飛先。今日同foodie友人一去到已經獲分發卡位,坐得十分舒適😌 食物方面,我地點咗最受歡迎嘅「一人套餐」同「一人台灣涮涮鍋商務套餐」:🍜「一人套餐」包含主食、小食、飲品,咩都有齊就岩哂有選擇困難嘅你啦!主食揀咗台灣古早牛肉麵($83),有三大舊已經煮得好嫩嘅牛肉同兩舊蘿蔔,而且麵嘅份量十分多。小食揀咗鹽酥雞,雖然話係套餐附送嘅小食,但都有起碼六舊。飲品超過三十款選擇,當中有一半都唔需要另外加錢添!不過為咗慰勞連假後辛勤工作嘅自己,就加$5點咗盆栽炭燒咖啡珍珠,賣相同味道都一流~🍲 🥩 「一人台灣涮涮鍋商務套餐」本身諗住點日式壽喜燒,可惜當晚無提供。最後揀咗蕃茄濃湯牛肉小火鍋🍅配新竹米粉($81),鍋物長食長有,性價比幾高。蕃茄湯底味道夠濃,滿滿嘅鍋物除咗牛肉外,仲有玉子豆腐、椰菜、蕃茄、腐皮同粟米,連埋米粉滾住食,非常入味! #101台式休閒餐廳 #青衣城 #台灣

#101台式休閒餐廳 #青衣城 #台灣菜 #台灣美食 #一人一鍋 #Shabushabu
一人套餐
一人台灣涮涮鍋商務套餐
3 分鐘 (堂食)
一人套餐
一人台灣涮涮鍋商務套餐
  • 鹽酥雞
~台灣古早牛肉小火鍋($81)+肉操飯($4)🔥其實我有少少選擇困難症🤥仲係一名飯桶🍚,所以望住個menu個陣又想食肉燥飯又想打邊爐又想食牛肉麵🤤。呢個餐就岩哂我啦😏,可以打邊爐又可以食到台式牛肉🥩又可以再加多$4轉肉燥飯😙。牛肉食落唔錯👍🏻,好軟身唔會好韌痴哂牙😬,而且本身已經熟咗可以直接食🍽。但大家都知台式牛肉本身都好滯口🐮,所以再加埋d台灣腸呀魚腐呀真係好飽😌,唔好唔記得仲有碗飯🍚。所以我念2個女仔可以叫一個再加多個小食同一杯嘢飲都夠👯‍♀️。~沙茶雞髀肉小火鍋($79)+肉操飯($4)🔥朋友都係叫小火鍋同轉咗做肉燥飯🤪。沙茶味聞落去有少少酒香但食落又唔多覺🍺。因為係沙茶的關係會有少少辣🌶,但小朋友都應該食到👶。雞髀肉食落去都幾滑身🍗,唔會好亁好韌👍🏻。而且同牛一樣又大舊又多😲,以呢個價錢黎講真係比得好重手😎。朋友同我一樣都係食完之後飽到勁眼訓🥱。~特級朱古力($7)🍫大家都知我好鍾意飲奶茶🙈,其實咖啡同朱古力我都好愛😍。見到餐牌寫住特級朱古力🧐,咁梗係要試吓啦😎。雖然叫咗少冰🧊,但杯朱古力都唔會太甜😋。而且唔知大家平時去餐廳叫朱古力會唔會覺得好淡☹️,好似溝咗好多水咁😢。 跟住飲到
~台灣古早牛肉小火鍋($81)+肉操飯($4)🔥

~沙茶雞髀肉小火鍋($79)+肉操飯($4)🔥

~特級朱古力($7)🍫
大家都知我好鍾意飲奶茶🙈,其實咖啡同朱古力我都好愛😍。見到餐牌寫住特級朱古力🧐,咁梗係要試吓啦😎。雖然叫咗少冰🧊,但杯朱古力都唔會太甜😋。而且唔知大家平時去餐廳叫朱古力會唔會覺得好淡☹️,好似溝咗好多水咁😢。 跟住飲到最後又會有少少末溶的朱古力🍫,搞到我依家大多數都會叫奶茶,好彩呢杯就冇呢d問題good good 👍🏻👍🏻。

~凍檸茶($5)🍋
正常凍檸茶一杯。😙

✨餐廳仲非常貼身咁提供一次性口罩套💕,大家記得入去之前係門口攞定啦😎。唔好好似我地咁入完去又要出番去攞🤪。
2021-04-08 45 瀏覽
“沙茶牛肉小火鍋+美國黑豚肉片”($79+$8)“盆栽珍珠奶茶”(+$10)“無骨香辣三杯雞肉燥飯配台灣腸”($73)“巨峰提子檸檬冰”(+$0)“鹽酥花枝丸”($29)已經好耐冇食呢間101台式休閒餐廳🤣今次去青衣城2期見到一於食吓先😆原來宜家個menu豐富咗好多😍連一人涮涮火鍋都有得食🍲簡直岩哂呢排食火鍋食上癮嘅我😛小火鍋套餐會包鍋物同主食仲可以以特惠價追加飲品同肉類😝鍋物有成15款😍我就揀咗沙茶牛肉小火鍋🐮主食要新竹米粉,再加多份美國黑豚肉片🐷火鍋配料夠哂多😋除咗主角沙茶牛肉片仲有魚腐,玉子豆腐,包心菜🥬,蕃茄🍅,粟米🌽,金菇,紫洋蔥牛肉片食落軟腍,仲吸哂啲沙茶醬味☺黑豚肉片一碟有3大片😛肥瘦程度都適中😙食到咁上下就加埋啲新竹米粉落去新竹米粉幼滑爽口,索哂啲湯好正😆飲品方面用$10要咗杯盆栽珍珠奶茶🧋嚟到嗰陣驚呆咗一下因為超級大杯🤣真心抵到爛😂飲落係好經典嘅台式奶茶味☺珍珠都幾煙韌好咬🤩另外仲要咗份1人套餐套餐包咗主餐,小食同飲品主餐有成30個選擇!連小食都有12款😂即刻選擇困難症上身🤣最後揀咗無骨香辣三杯雞肉燥飯加台灣腸😛再單點咗一份鹽酥花枝丸食😆三杯雞肉質算滑,香香辣辣咁幾惹
“沙茶牛肉小火鍋+美國黑豚肉片”($79+$8)
“盆栽珍珠奶茶”(+$10)
“無骨香辣三杯雞肉燥飯配台灣腸”($73)
“巨峰提子檸檬冰”(+$0)
“鹽酥花枝丸”($29)

已經好耐冇食呢間101台式休閒餐廳🤣
今次去青衣城2期見到一於食吓先😆
原來宜家個menu豐富咗好多😍
連一人涮涮火鍋都有得食🍲
簡直岩哂呢排食火鍋食上癮嘅我😛
火鍋套餐會包鍋物同主食
仲可以以特惠價追加飲品同肉類😝
鍋物有成15款😍我就揀咗沙茶牛肉小火鍋🐮
主食要新竹米粉,再加多份美國黑豚肉片🐷
火鍋配料夠哂多😋除咗主角沙茶牛肉片
仲有魚腐,玉子豆腐,包心菜🥬,蕃茄🍅,粟米🌽,金菇,紫洋蔥
牛肉片食落軟腍,仲吸哂啲沙茶醬味☺
黑豚肉片一碟有3大片😛肥瘦程度都適中😙
食到咁上下就加埋啲新竹米粉落去
新竹米粉幼滑爽口,索哂啲湯好正😆
飲品方面用$10要咗杯盆栽珍珠奶茶🧋
嚟到嗰陣驚呆咗一下因為超級大杯🤣真心抵到爛😂
飲落係好經典嘅台式奶茶味☺珍珠都幾煙韌好咬🤩

另外仲要咗份1人套餐
套餐包咗主餐,小食同飲品
主餐有成30個選擇!連小食都有12款😂
即刻選擇困難症上身🤣
最後揀咗無骨香辣三杯雞肉燥飯加台灣腸😛
再單點咗一份鹽酥花枝丸食😆
三杯雞肉質算滑,香香辣辣咁幾惹味
配埋肉燥真係好好送飯🍚
跟餐嘅台灣腸雖然話係細size,但份量比得超多🤣
如果啲台灣腸有加埋蒜片就更正😛
鹽酥花枝丸有5粒每粒都炸到金金黃黃
食落彈牙,面頭仲加咗啲辣椒粉好惹味🌶
飲品係跟餐免費嘅巨峰提子檸檬冰🍇🍋
又係超級大杯,成杯大啤酒咁🤣
味道就近飲凍檸賓😆
咁多年嚟呢間101台式休閒餐廳都係咁抵食🤩
唔怪得長期都咁多捧場客😆
要吃得健康一點又唔駛眼闊肚窄,在餐單多款選擇項目尤其小店所推出台式一人火鍋,暖胃之餘邊打邊吃同時滋補一下各有特色,迎合鄰近抵食的您又唔想動手煮的街坊餐廳!養生「蟲草花小火鍋」堆得滿滿材料非常有睇頭、湯底味道入口清甜口感實在,大塊鮮嫩雞脾肉件肥瘦相間好厚肉,材料主力以(冬瓜、玉子豆腐、包心菜、蕃茄、粟米、金茹、紫洋䓤)挺多,亦能隨意加追美國穀飼肥牛片/美國黑豚肉片/雞脾肉件/稻庭烏冬等配料...整體上熱辣味道吸盡豬骨清湯精華,越吃越滋味相對討好!鑊氣小炒「熱鍋黑椒薯仔牛柳」香味四溢薯仔外軟內脆,牛柳啖啖送飯停不了

整體上熱辣味道吸盡豬骨清湯精華,越吃越滋味相對討好!

2021-03-19
2021-03-20 60 瀏覽
今日去完迪士尼搭兩個站返青衣城諗住睇吓有咩食食埋野就轉巴士走,搵吓搵吓就見到呢間台灣野101,見到門口有幾個人等緊咁我哋攞咗飛都係等咗唔夠5分鐘就入得,我哋兩個人一個就嗌咗古祖牛肉半涼麵,另一個就嗌咗古祖牛肉番茄湯麵,啲牛肉好好食唔會好韌啱啱好,仲要佢大部份特色嘢飲就算凍飲同熱飲都唔使加錢,都係跟餐仲有一款小食俾你揀跟餐,成個餐都係70幾蚊,主食有飯、湯面,涼面俾你揀小食都好多款,一個主食一款小食一杯嘢飲都係70幾蚊晚餐來講非常抵食多款選擇。
2021-03-17 42 瀏覽
101台式休閒餐廳 (青衣城) 網址: 地址: 青衣青敬路33號青衣城二期地下G30號舖電話: 97175313================台灣食物口味用料同廣東菜相似,口味會好岩我,麵飯等都好食,而我家中都是重醬多調味。放工約了朋友食飯,我是食肉獸,一客台灣酸菜白肉$79 ,酸湯底好飲,再配玉子豆腐蕃茄粟米金菇洋蔥等,煮完不但豬肉片好食,個湯都喝光光。仲會有麵跟,要米線要多份$79 沙茶牛肉小火鍋,濃味湯底好惹味架,配料大致上相同 此餐加錢可跟台灣特飲用優惠價加飲品$5 茉莉花茶同$10 盆栽朱古力,大大杯很誇張,有cream 同oreo 餅碎性價比高的一頓飯
101台式休閒餐廳 (青衣城)

網址:
地址: 青衣青敬路33號青衣城二期地下G30號舖
電話: 97175313
================

仲會有麵跟,要米線

此餐加錢可跟台灣特飲

性價比高的一頓飯
2021-03-16 43 瀏覽
🥰抵食台灣菜·🍲麻辣三杯雞小火鍋套餐($82)套餐包括鍋物、主食~唔夠食既話仲可以$8追加肉類!唔好睇佢細細鍋,食落份量都好多,2個人食都可以😆麻辣三杯雞惹味~食食下煮埋有咬口既渝川面...吸哂湯底好好味啊🥰·🍴經典鐵板餐($70)食肉獸最愛😆有齊火腿、腸仔、西冷牛扒、豬扒!仲可以配主食,一樣大大碟$100都唔洗🥰·🐥麻醬手撕雞($30)啖啖肉🥰再多啲麻醬會更加分·🍫盆栽朱古力珍珠($10)好大杯!最好share😂加入cream同oreo碎,朱古力濃口感香滑😆·🥤Latte 雪香($9)朋友點左少甜~茶香奶滑👍🏻·📍101台式休閒餐廳青衣青敬路33號青衣城二期地下G30號鋪
🥰抵食台灣菜

🐥麻醬手撕雞($30)啖啖肉🥰再多啲麻醬會更加分