2021-06-28 724 瀏覽
💛16 Shell·呢間我之前已經嚟過一次㗎啦 不過個次佢地佢full左 所以我哋就食唔到 今次終於再嚟啦🤭😌😌·夏威夷蒜油蝦飯$135呢個一上台真係超香 而且佢排得勁靚😍😍佢個蝦炸到好香口 而且佢隻蝦超大隻 肉質勁結實不過因為佢擺係啲飯上面 所以佢好快就會淋 大家要快啲食🦐佢個飯都做得唔錯 係真係索曬所有蒜油味 而且佢完全唔會油膩 我自己幾鍾意 不過佢係用返平時嘅白米黎整既 我自己覺得如果用risotto個種米可能可能會再有咬口啲🤤·芫茜海蜆意大利麵$130 l 芫茜酥皮三文魚比薩批$135之後佢哋近排出咗個新嘅芫茜menu 所以我哋都試吓兩款😈😈佢個意粉質地做得唔錯 係真係al dente 而且芫茜味真係好重 係好似食緊皮蛋芫荽湯嘅意粉咁樣 之後佢啲蜆都好鮮甜 我自己覺得幾正🤤佢個酥皮Pizza都唔錯既 又係有一個好似pesto咁既芫茜paste 而且佢個酥皮pizza感覺都輕盈既 唔會好重負擔🍕·whisky sour l mojicu $80因為嗌咗pizza 所以我哋就嗌左兩杯嘢飲飲下 佢個whisky sour都唔錯嘅 幾易入口 而且整得好靚🍋之後佢個mojicu其實就係一
💛16 Shell
夏威夷蒜油蝦飯$135

芫茜海蜆意大利麵$130
芫茜海蜆意大利麵
l 芫茜酥皮三文魚比薩批$135
芫茜酥皮三文魚比薩批

whisky sour l mojicu $80
因為嗌咗pizza 所以我哋就嗌左兩杯嘢飲飲下 佢個whisky sour都唔錯嘅 幾易入口 而且整得好靚🍋之後佢個mojicu其實就係一個好多青瓜版本既mojito 佢味道其實OK嘅 不過我自己就麻麻哋 佢入邊實在太多青瓜蓉啦 所以飲落有啲草青咁🥒🤭
📍天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B舖
芫茜海蜆意大利麵
芫茜酥皮三文魚比薩批
2021-06-23 41 瀏覽
想搵一間特色小店?哩一間店鋪嘅芫茜系列,真係好有驚喜🤩每一道菜都加咗芫茜元素,新奇又得意,原來芫茜都可以咁百搭!.芫茜酥皮蝦pizza pie🍕我最鍾意嘅,一定係呢個披薩~因為佢用咗酥皮嘅底,比傳統的披薩更加酥脆,每一啖都可以食到酥皮嘅層次感🥳面頭仲有四隻大蝦,加埋拉絲嘅芝士,啱啱焗起身,真係好香脆。.芫茜海蜆意大利麵🍝海蜆同樣有特色,因為好大隻好鮮甜,而且仲可以保留海鮮嘅水份。意大利麵採用扁條嘅闊條麵,更加有口感。.Seafood Risotto🥘加入咗蒜蓉嘅濃香,個飯都好有口感,面頭嘅蝦。炸過之後更加香脆。.It is not popcorn🍹Milk, hazelnut Liqueur, Caramel Liqueur, Vodka, popcorn個名已經好得意。除咗面頭有脆脆嘅爆谷之外,仲有香滑奶泡,飲起身個味道好夾,而且好香。係值得推介嘅一杯酒。.Mango day🍸酸酸甜甜除咗有芒果之外仲可以飲到青瓜同百香果嘅清新,非常之解暑。
芫茜酥皮蝦pizza pie🍕

芫茜海蜆意大利麵🍝

Seafood Risotto🥘

It is not popcorn🍹

Mango day🍸

2021-06-22 78 瀏覽
我對於炮台山一帶比較陌生,今日嚟呢頭做嘢都差啲蕩失路,不過一場嚟到,就一於約個東道主朋友見吓面,佢就帶我嚟呢間16 Shell食好西。餐廳取名16 Shell,唔好以為佢主打海鮮,其實佢嘅選擇都多樣化,呢期就推出咗Coriander Tasting,名副其實嘅食好「茜」,莞茜控一定要試!難得見面嘅好朋友,就一於叫返兩杯Cocktail可以慢慢坐低飲吓食吓傾吓偈。呢杯Popcorn帶點焦糖同椰奶嘅味道,又有啲似Tiramisu,當然仲帶有微微嘅酒香。而Blue Hawaii入口就比較清新,冰冰涼涼嘅感覺,飲落好醒神。呢個黑炭黑蒜蓉包黑黑實實,原來係用黑蒜來製作,入口除咗有蒜香之外仲酸酸甜甜咁,非常開胃。莞茜鱸魚意大利麵係用芫荽造成香草醬,再加入蒜粒混入意粉,味道清新唔油膩,啖啖充滿芫荽嘅香味,各位「茜」人一定要嚟試。鱸魚超大塊,煎得香口,整體配搭得宜。夏威夷蒜香大蝦拌飯嘅大蝦沾上薄薄嘅炸粉之後放入油鍋快炸,所以能鎖住蝦肉水份,外面脆口而肉質仍保持鮮嫩,絕對冇過熟嘅感覺,而飯入面混入調味同炸蒜,入口味道豐富,以呢個定價嚟講確係性價比高。朋友仲話炮台山其實有好多臥虎藏龍嘅店舖,期待下次再嚟呢
Blue  Hawaii
Black  Garlic  Bread
Coriander  Pasta  with  Sea  Bass
Hawaii  Garlic Shrimp Rice
朋友仲話炮台山其實有好多臥虎藏龍嘅店舖,期待下次再嚟呢度享受美食之旅。
Black  Garlic  Bread
Hawaii  Garlic Shrimp Rice
朋友係重口味寶寶,芫荽同蒜頭等都係佢嘅至愛😻,而我不嬲都最就得人,仲專登收集情報搵有乜餐廳啱佢食。今次就嚟到位於炮台山嘅「16 Shell」,皆因上網見到佢個新餐牌完全符合我哋心意。佢係一間西餐廳🍽,我相信冇人會唔同意,但其實又點止咁簡單?佢定位非常清晰,主打由美國引入嘅夏威夷X意大利Fusion菜🌺🇮🇹,咁即係乜嚟,等我食住話你知啦。黑炭黑蒜蓉包($80),蒜蓉包同平日食開嘅完全唔同,除咗顏色與眾不同外🖤,味道都好特別。麵包好大塊,口感軟熟,黑蒜味道突出,但都算易入口,中間仲有啲位置濕濕哋,估計係蒜蓉。芫荽酥皮蝦比薩批($160/8吋),本身想嗌啲輕量啲嘅小食,但自從食過一次酥皮Pizza🍕之後,我就愛上咗。比薩批有分6吋同8吋,價錢分別唔大,所以選擇咗後者。酥皮做嘅批超邪惡,牛油香滿溢,質感鬆脆。☘️芫荽係第一賣點,佢混合埋芝士毫無違和感,味道清香而不俗,就算唔係芫荽狂熱者都會喜歡。作為另一主角嘅蝦亦有成六隻咁多,新鮮爽彈。夏威夷蒜油蝦飯($135),朋友喺門口就已經留意到呢道菜,因為有個牌寫住做緊外賣優惠。老闆話一定要試呢個飯,喺夏威夷好出名㗎🌺,香港就應該係佢哋獨有。蝦飯賣相OK
夏威夷蒜油蝦飯
夏威夷蒜油蝦飯($135),朋友喺門口就已經留意到呢道菜,因為有個牌寫住做緊外賣優惠。老闆話一定要試呢個飯,喺夏威夷好出名㗎🌺,香港就應該係佢哋獨有。蝦飯賣相OK,但齋睇樣你係諗唔到會咁好食。🍚每一啖飯都好重牛油蒜香,炒至乾身得來唔硬,粒粒分明;而蝦經過燒烤,所以特別香🦐。另外,落啲檸檬汁食又有另一番風味。成個飯真係令人滋味無窮。
香煎橄欖油大蒜鹽醃咸漁仔配無骨雞肶意大利麵
香煎橄欖油大蒜鹽醃咸漁仔配無骨雞肶意大利麵($150),意粉有幾蒜唔使多講。炸蒜富有自家特式👍,佢加入咗鹹魚仔一齊炒,肉眼就唔會見到嘅,不過鹹香味就較一般濃郁🧄。香煎橄欖油(Aglio e Olio)意粉要整得出色其實唔易,幸好廚師能夠將意粉煮得清爽有嚼勁,每條掛滿蒜油,配合埋蒜粒,口感好正🍝。雞肶亦都相當唔錯,外皮超脆,肉就保持嫩滑,兼且無骨啖啖肉🐔。
提拉米蘇
提拉米蘇($80),喺意大利餐廳食Tiramisu🇮🇹,感覺有信心保證。呢件提拉米蘇唔會太甜,酒味同咖啡味平衡得好好☕️,而且有酒味其實係好難得。芝士層唔算特別滑,不過整體質感都夠濕。另一邊廂,佢比我嘅感覺係比較有蛋糕嘅元素,可能因為餅底係一層薄嘅海綿蛋糕🤔。
Mango Day
飲品方面,我哋要咗兩杯無酒精嘅Mocktails🍹,佢哋同樣大大杯,而且係出奇地好飲🤤,無藥水嘅怪味。💛黃色嗰杯係Mango Day($70),佢由芒果、青瓜、蜜糖、青檸汁以及薑汁汽水製成。味道超清新,🥒青瓜味係精華所在,佢可以媲美我喺英國第一次飲嘅青瓜飲品。🧡橙紅色嗰杯係Hotty Pink($70),佢由士多啤梨、薄荷、青檸汁、薑啤同辣汁製成。呢杯味道幾得意,辣度仲有得揀添🌶。
總括嚟講,呢間小店勁高質,食物定價唔平,但你喺度係能夠品嘗到,廚師將每樣食材都發揮得淋漓盡致嘅美食😋。食材全部都偏向重口味,不過成品卻無纏人嘅感覺。餐廳喺社交平台常言道「好味是良知」,佢絕對做到,推介🌟!
2021-06-01
Mango Day
沒有期望沒有失望,價格不反映食物質素。黑蒜黑炭包太硬,黑蒜無驚喜,屋企都整到。酥皮pizza,芝士太多太油膩,料太少食唔到一啲黑松露既味道,屋企都整到。辣既大蝦意粉,得啲辣椒味,無驚喜或者有啲失望。貌似劈場改建,坐位不舒服
沒有期望沒有失望,價格不反映食物質素。

黑蒜黑炭包太硬,黑蒜無驚喜,屋企都整到。

辣既大蝦意粉,得啲辣椒味,無驚喜或者有啲失望。

貌似劈場改建,坐位不舒服
2021-06-11
紀念日
2021-06-10 51 瀏覽
炮台山隱世黃店西餐廳,最近好似出芫荽主題嘅菜式,有無芫荽控想過嚟會一會佢💁‍♀️ 黑炭黑蒜蓉包 $80🧄無諗過一碟有4個😆都幾抵食。你以為會好硬?我影完哂相都仲係外脆內軟💁‍♀️蒜蓉味好夠之餘,仲有啲好似提子乾咁嘅果香滿佈成片包,好驚喜😝 芫荽無骨雞髀意大利麵 $160🌿呢個意粉比熱辣辣嘅芫荽蓉包裹住🌿每一條麵都充滿芫荽,通常中式芫荽湯先有咁濃厚嘅芫荽,有啲中西fusion嘅感覺,幾得意。無骨雞髀啖啖肉,好正呀😝 芫荽酥皮蝦Pizza $130🍕超推薦呢個😝酥皮Pizza真係特別香脆🤩芫荽同蝦同芝士襯埋一齊無乜違和感💁‍♀️個外型唔錯之餘又好惹味,正呀😝 夏威夷蒜香蝦飯 $135🦐擺盤好靚😆炸蒜味好香🧄,蝦都有好多隻💁‍♀️蝦肉爽脆🦐店員話呢個係少油嘅版本,的確食得出乾身唔會油淋淋。 Verdant Passion $70🍸鍾意清新嘅朋友可以試下🌿味道以薄荷同青瓜為主,作為餐飲,好refreshing🥒店員仲透露店舖最近拎咗酒牌,食完西餐歎杯cocktail一樣得💁‍♀️ Mango Day $70🍹入面有芒果🥭同熱情果味,酸酸甜甜好開胃😆再加啲青瓜碎,唔會淨係酸甜咁寡,仲好清新添💁‍♀️

黑炭黑蒜蓉包 $80🧄

芫荽無骨雞髀意大利麵 $160🌿

芫荽酥皮蝦Pizza $130🍕

夏威夷蒜香蝦飯 $135🦐

Verdant Passion $70🍸

Mango Day $70🍹

2021-06-08 95 瀏覽
今晚同男朋友一齊食晚飯。16 Shell新出左一系列莞茜入饌既食物,我地梗係要叫黎食啦。首先食黑炭黑蒜蓉包先,個包外脆內軟,除左有蒜蓉香,亦都有啲甜味,好味。莞茜海蜆意大利麵份量十足,蜆既數量好多,意大利麵煮得岩岩好,估唔到用莞茜煮意粉好夾,好出色。莞茜酥皮蝦比薩批 (6吋)好特別,pizza用酥皮黎整,但都唔會油膩,而蝦十分新鮮,配合莞茜、芝士又係好食之選。夏威夷蒜油蝦飯係老闆係夏威夷食過之後覺得好好食,所以帶返黎香港。蝦炸過變得香脆又大大隻,白飯用蒜油撈過,雖然邪惡但唔理得甘多,真美味。 飲品叫左兩杯Cocktails: Popcorn同Whiskey Sour。Popcorn 有啲似飲緊Tiramisu,但後勁酒味好出。Whiskey Sour杯沿有砂糖,味道酸酸甜甜,好易入口。
今晚同男朋友一齊食晚飯。

莞茜海蜆意大利麵
莞茜酥皮蝦比薩批 (6吋)
Popcorn  &  Whisky  Sour

Whiskey  Sour
2021-06-08
莞茜海蜆意大利麵
Whiskey  Sour
🍽Mini Coriander Prawn Pizza (4.2/5) 💰120四方形既賣相好吸引,Pizza底係用酥皮製作,酥脆而且食到一層一層既口感醬料先用芫荽打底再鋪上芝士,芝士酥皮等食材一般比較油膩,芫荽係呢到發揮到清新解膩既作用,同4大隻既爽口彈牙鮮蝦非常夾🍽Black Garlic Bread (4.5/5)黑炭黑蒜蓉包,店員上菜個陣話係佢地既signature一放上枱雖然好似太黑睇唔到啲蒜蓉,但香味好香好重,搞到岩岩放工餓爆既我胃口大開拎上手用心一睇,原來個醬料都係黑色架食落係帶有甜甜味既蒜香、面包外脆內軟,醬料都搽得好足添🍽Coriander Pata with Clams (4.5/5) 💰130超級超級超級多蜆啊!鮮甜冇沙,粒粒大隻芫荽醬香濃而冇臭味,配上淡淡既白油、蒜落、橄欖油等材料豐富而且相宜,扁意粉烹調程度剛好,有彈性而且非常掛汁唔好睇少隻碟,其實內裡幾深,食極仲有🍽Sea urchin Risotto (4/5) 💰260海膽意大利燉飯,我真係好少食到海膽既熱食主菜中海膽可以有咁多咁濃郁有三塊大大海膽係面頭,risotto被海膽醬濃濃包裹住,啖啖都充滿海膽

🍽Black Garlic Bread (4.5/5)
黑炭黑蒜蓉包,店員上菜個陣話係佢地既signature
拎上手用心一睇,原來個醬料都係黑色架
食落係帶有甜甜味既蒜香、面包外脆內軟,醬料都搽得好足添

超級超級超級多蜆啊!鮮甜冇沙,粒粒大隻
芫荽醬香濃而冇臭味,配上淡淡既白油、蒜落、橄欖油等材料
豐富而且相宜,扁意粉烹調程度剛好,有彈性而且非常掛汁
唔好睇少隻碟,其實內裡幾深,食極仲有

🍽Mango Day (4/5) 💰70
熱辣辣既天氣當然飲番啲凍飲
呢杯混合咗青瓜、蜂蜜、芒果同薑等,青瓜味最突出,非常清爽解膩

🍽Hotty Pinky (4.2/5) 💰70
頭兩啖會有小小嗆,店員都提醒咗我地
但飲多兩啖薄荷味就出曬黎,更中意呢杯

2021-06-05
16shell 是在貝殼街16號。店名就是店舖所在的位置,很容易就記住了。小店瀰漫着紐約的浪漫感覺,適合朋友們聚會聊天,時間好像會慢下來!煙三文魚一般市面的煙三文魚味道差不多,沒有特別。黑炭黑蒜蓉包這道黑炭黑蒜蓉包比較少見到,全黑造型已經好有格調,入口外脆內軟,又酸又甜嘅味道都非常有趣。而蒜頭味好香濃,但又不會讓人抗拒。絕對值得一試!海膽蟹肉意大利麵一上枱海膽份量超級多!每一啖都可以食到海膽,而海膽入口還是十分鮮甜,是名不虛傳的主打菜式!海膽愛好者會感到超幸福~意大利粉裡面還有大量蟹肉,味道豐富有層次!

煙三文魚
一般市面的煙三文魚味道差不多,沒有特別。

海膽蟹肉意大利麵
2021-05-01 93 瀏覽
​📍 16 Shell天后一向有好多隱世小店,想食西式海鮮就俾leighleigh搵到呢間位於蜆殼街嘅小店,主打海鮮餐。環境佈置得幾有情調,啱曬情人去二人世界撐下枱腳➖➖📌 ​​香煎欖油大蒜白酒汁配帶子意粉 $180​3隻帶子鮮嫩彈牙,配埋al dente既linguine,個汁用上橄欖油加白酒汁,夠健康又唔會肥膩!配合埋大蒜,真係夠晒香口!​➖➖📌  意式蜆醬意粉 $120係有超級超級超級多蜆,蜆肉鮮甜無沙。蜆醬有鮮味,好正。Linguine好al dente,用白酒汁都好香,加埋蒜蓉更惹味。➖➖📌 法式香草焗田螺 $180一向對法式焗田螺都好有要求,呢碟都唔錯,加埋佢性價比真係好高。底下有薯蓉,食落軟綿滑身,牛油味重。如果田螺唔煮過熟,再帶啲creamy既質感會更開心。但未到心目中top 1既程度。➖➖📌​ Olio Coffee $48​好有趣既大蒜咖啡​,係店家研究了兩三個月先推出,用左house blend豆再加左蒜粒係面,有口感,口味又幾特別。➖➖📌 Verdant Passion $70有d似cocktail mojito,有cucumber, passion fruit
​📍 16 Shell

📌 ​​香煎欖油大蒜白酒汁配帶子意粉 $180

📌  意式蜆醬意粉 $120
📌 法式香草焗田螺 $180
📌​ Olio Coffee $48
📌 Verdant Passion $70
有d似cocktail mojito,有cucumber, passion fruit, mint leaves, lime juice, soda。酸酸地,又有d清涼感。顏值又高。
地址:天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B舖
➖➖
人均消費:$250 (subject to service charge)
好食指數:4.5/5
抵食指數:3.8/5
環境指數:4/5
服務指數:4/5
回頭指數:4/5
2021-04-30 1351 瀏覽
性價比高嘅黃店! 之前睇過相 以為食物份量好少 原來份量都幾多 有點兒驚喜而且店內菜式可以自由配搭 不錯~-脆炸魷魚 ($80)本身以為洋蔥圈嘅size點知嚿嚿都大大件 有D嚇親 炸得真係好脆身 同好香口仲有沙律菜伴碟難-<三文魚 | 香煎橄欖油-大蒜-鹽醃咸魚仔| 意粉>  ($170)可以揀意粉或者薯蓉~Wa~ 份量都幾大份 非常足料!!要讚佢個三文魚 煎到半生熟 外皮香脆  好食!扁意粉用橄欖油煎 上面仲有大量炸蒜😍意粉唔會太硬 好食 個橄欖香控制得唔錯整體蒜味十分之出 不過唔係好食到鹽醃鹹魚仔Anyway 呢個好香脆惹味 推薦啊!😎(重唔重口就視乎你撈幾混啦哈哈!)-黑松露雞肉意大利燉飯 ($160)Risotto份量望落少 但其實都算多好多黑松露 撈混後每啖都覺得好入味!勁多雞肶肉 唔算好入味 但好鮮嫰 佢唔係成兜汁 (我最怕) 但入口都做到creamy 飯粒軟硬度ok  煙韌有咬口 口感幾好不過味道上偏鹹~ -Monday Blue ($70)藍莓味都算濃郁 浸耐咗之後個薄荷青草味越嚟越出加埋檸蜜梳打味道 一開始會有D甜 但攪混左+等冷溶多D就越飲越fres
性價比高嘅黃店!
之前睇過相 以為食物份量好少
原來份量都幾多 有點兒驚喜
而且店內菜式可以自由配搭 不錯~
脆炸魷魚 ($80)

本身以為洋蔥圈嘅size
點知嚿嚿都大大件 有D嚇親
 炸得真係好脆身 同好香口
仲有沙律菜伴碟難

可以揀意粉或者薯蓉~
Wa~ 份量都幾大份 非常足料!!
要讚佢個三文魚 煎到半生熟 外皮香脆  好食!
扁意粉用橄欖油煎 上面仲有大量炸蒜😍
意粉唔會太硬 好食 個橄欖香控制得唔錯

整體蒜味十分之出 不過唔係好食到鹽醃鹹魚仔
Anyway 呢個好香脆惹味 推薦啊!😎
(重唔重口就視乎你撈幾混啦哈哈!)
黑松露雞肉意大利燉飯 ($160)

Risotto份量望落少 但其實都算多
好多黑松露 撈混後每啖都覺得好入味!
勁多雞肶肉 唔算好入味 但好鮮嫰
佢唔係成兜汁 (我最怕) 但入口都做到creamy

飯粒軟硬度ok  煙韌有咬口 口感幾好
不過味道上偏鹹~
Monday Blue ($70)

藍莓味都算濃郁 浸耐咗之後個薄荷青草味越嚟越出
加埋檸蜜梳打味道
一開始會有D甜 但攪混左+等冷溶多D就越飲越fresh
底有好多藍莓果碎 加分~ 唔錯唔錯 !
整體會令我再encore
想試麵包同pizza ~~~

-📍16 Shell
2021-04-29
2021-04-25 98 瀏覽
16 Shell 店如其名,就係位於天后蜆殼街16號,主打意大利菜,亦係良心小店!鹹蛋黃忌廉軟殼蟹意大利粉$190軟殼蟹大大隻,炸至金黃色,香脆可口!意大利粉內充滿蟹肉及鹹蛋黃碎,啖啖都咸香鮮味,好正呀!十分推介!香煎鱸魚橄欖油大蒜熏肉,洋蔥蕃茄醬 配薯菜 $170原本想選擇三文魚,可能太受歡迎,已經售罄,所以改為鱸魚!鱸魚皮煎至微微香脆,內裡魚肉保持嫩滑,再加上少少蕃茄醬,更美味!Mango Soda $35酸酸甜甜,清新解渴!Lemonade $45陣陣檸檬清新感,好有夏日感覺!是日餐湯$50係蕃茄蝦湯,帶有蝦嘅鮮味,再加點番茄,為湯多點酸味嘅層次!

鹹蛋黃忌廉軟殼蟹意大利粉$190

香煎鱸魚橄欖油大蒜熏肉,洋蔥蕃茄醬 配薯菜 $170

Mango Soda $35

酸酸甜甜,清新解渴!

Lemonade $45

陣陣檸檬清新感,好有夏日感覺!

是日餐湯$50

係蕃茄蝦湯,帶有蝦嘅鮮味,再加點番茄,為湯多點酸味嘅層次!
2021-04-24 91 瀏覽
好耐冇嚟港島區搵食,一場嚟到緊係都要撐返同路人嘅小店啦💛• 海膽意大利燉飯 $260海膽份量好多,足夠撈勻哂成個飯,每啖飯都可以食到海膽,不過就有些微腥味。幾鐘意個飯底撈左一絲絲蟹肉令到食起上黎好有鮮味,而且𢳂既時候會見到少少拉絲嘅效果,應該落咗唔少芝士😆• 大蝦辣意大利麵 $190辣度頗高啱哂我,加埋爆香咗嘅蒜頭帶出味道,又香又辣🔥三隻蝦都好大隻,去埋殼食得輕鬆有儀態,隻隻都好彈牙質素唔錯☺️• Mango day $65Mix咗芒果、青瓜、蜂蜜、青檸同薑,幾特別✌🏻• Monday blue $65藍莓味mix薄荷葉同檸檬汁,清爽解膩😌
好耐冇嚟港島區搵食,一場嚟到緊係都要撐返同路人嘅小店啦💛

• 海膽意大利燉飯 $260

• 大蝦辣意大利麵 $190

• Mango day $65
Mix咗芒果、青瓜、蜂蜜、青檸同薑,幾特別✌🏻

• Monday blue $65
藍莓味mix薄荷葉同檸檬汁,清爽解膩😌
2021-04-24 81 瀏覽
今次放工特別約埋朋友,打算一齊試試呢間喺小巷的西餐小店。平日夜晚都好多人來食,記得預先book定位!.打開Menu 都有幾多選擇,朋友是食肉獸最鍾意就喺食扒,所以就叫左一份煎牛扒,而今晚我就想試呢到既意粉多啲。.✨美國安格斯肉眼牛扒 (10安士)先說說配菜,薯角煮到幾腍好易咬開,調味亦都好夠,旁邊既沙律菜新鮮爽脆,味道不錯。牛扒面頭放左唔少香草,令到牛肉味道無咁單調,肉味濃郁得來亦帶出香草的清新味道。跟餐有番茄醬同芥末醬,可以因應個人口味而添加。牛扒我地叫左五成熟,切開中間見到粉嫩的顏色就知道火喉剛剛好,無煮得過熟,肉質軟腍唔鞋口,亦都無咩牛筋,入口啖啖肉。✨鹹蛋黃忌廉軟殼蟹意大利麵軟殼蟹都幾大隻,外層炸到金黃香脆,而且切開中間仲發現有好多蟹膏添。意大利麵條軟硬適中,夾住粒粒惹味既鹹蛋黃同蟹肉絲,咸香好吃!呢到既Mocktail都唔錯,好飲之餘份量亦都夠哂大杯,可以邊傾邊飲成晚。
✨美國安格斯肉眼牛扒 (10安士)

✨鹹蛋黃忌廉軟殼蟹意大利麵

2021-04-22 85 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️💛 黃店一間好有情調嘅fusion餐廳🎆真係估佢唔到16Sell 既意思原來係...🚧店舖嘅所在地蜆殼街16號🐚又真係幾簡潔、易記🤣❶蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆 🚤$130蜆肉肥美 口感爽彈 仲要完全冇沙⏳微微既酒香味 剛好突出蜆肉既鮮甜味🤟🏻配上惹味香濃既蒜蓉 食完一客都想再encore😈鍾意海鮮嘅朋友必食推介🐡❷鹹蛋黃忌廉軟殻蟹意大利麵🍝 $190 一個中西fusion既菜式 食材組合上比較創新🇨🇳i🇮🇹軟殼蟹大大隻 炸得金黃酥脆🧟‍♂️意粉既醬汁味道香濃😈鹹香味豐富而且唔油膩🤩❸黑松露比薩批🍕 $160外觀上比較特別 好少見到正方形嘅Pizza🟨呢個Pizza係用酥皮去整非常香口 🥐比起平時嘅Pizza 多左一份濃濃既牛油香🧈配搭上黑松露、雜菌、芝士🧀入口鬆化 更添迷人香味🕊❹Pineapple Soda🍍 $35❺Pink Lemonade 🍋$45兩杯飲品顏色都好靚有漸變嘅效果💗入口同樣都係好清新 🌴
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

💛 黃店
一間好有情調嘅fusion餐廳🎆
真係估佢唔到16Sell 既意思原來係...🚧
店舖嘅所在地蜆殼街16號🐚
又真係幾簡潔、易記🤣

❶蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆 🚤$130

❸黑松露比薩批🍕 $160
外觀上比較特別 好少見到正方形嘅Pizza🟨
呢個Pizza係用酥皮去整非常香口 🥐
比起平時嘅Pizza 多左一份濃濃既牛油香🧈
配搭上黑松露、雜菌、芝士🧀
入口鬆化 更添迷人香味🕊

❹Pineapple Soda🍍 $35